Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: Bavčar imperator a.k.a. Igor Kerviel
Strani: 1 2
sporočil: 8.014
Imperator Bavčar je v drugi polovici 2007 za račun
"svojega" Istrabenza nakupil približno 270000 delnic PETG.
Za dobrih 50000 od teh je KDju plačal okroglih 1000 EUR za
delnico, ostalo je kupil na borzi, vse po tečajih med 890 in
1000 EUR. Po moji oceni je v povprečju za delnico plačal 943 EUR,
ampak plus minus nekaj odstotkov niti ni pomembno za poanto.
In poanta je, da je s to potezo svojemu Istrabenzu (zaenkrat) ustvaril izgubo v višini dobrih 90 mio EUR. Ker bo moral po 1000 EUR kupiti še delež Zavarovalnice triglav, smo pa že čez 100 mio EUR. Z besedo: sto milijonov evrov.
Tako da imamo tudi pri nas svoje Kerviele (tudi tapravi Kerviel je obračal tuj denar, pa tudi njegove izgube so bile neiztržene, dokler mu niso vzeli igračke iz rok). Bavčar imperator je verjetno med največjimi domačimi Kervieli, takih malo manjših pa je po mojem precej. Kakšno leto se bo marsikateri še uspel skrivati, objava letnih poročil za 2008 pa jih bi morala tako ali drugače kar nekaj zbezati na površje. Tudi takih, ki so kupovali turbo certifikate, pa potem pred bridkim koncem za nameček te certifikate še branili pred KO z besnim dokupovanjem dotičnih delnic.
Vsi komentarji – tudi taki, v katerih me boste raztrgali – so seveda dobrodošli.
In poanta je, da je s to potezo svojemu Istrabenzu (zaenkrat) ustvaril izgubo v višini dobrih 90 mio EUR. Ker bo moral po 1000 EUR kupiti še delež Zavarovalnice triglav, smo pa že čez 100 mio EUR. Z besedo: sto milijonov evrov.
Tako da imamo tudi pri nas svoje Kerviele (tudi tapravi Kerviel je obračal tuj denar, pa tudi njegove izgube so bile neiztržene, dokler mu niso vzeli igračke iz rok). Bavčar imperator je verjetno med največjimi domačimi Kervieli, takih malo manjših pa je po mojem precej. Kakšno leto se bo marsikateri še uspel skrivati, objava letnih poročil za 2008 pa jih bi morala tako ali drugače kar nekaj zbezati na površje. Tudi takih, ki so kupovali turbo certifikate, pa potem pred bridkim koncem za nameček te certifikate še branili pred KO z besnim dokupovanjem dotičnih delnic.
Vsi komentarji – tudi taki, v katerih me boste raztrgali – so seveda dobrodošli.
sporočil: 1.470
Važno, da se na polno dogaja. 100 m minusa je pa res mala malica.
Nasploh slo firme zelo veliko prekladajo in malo ustvarjajo.
Verjetno smo sedaj precej blizu temu, da investitorji nehajo
nagrajevati prekladanje paketkov in strateškost podjetij in iščejo
zadeve, ki rastejo/poslujejo in imajo načrte. Takih pa je precej
manj. Obdobje poceni kupovanja se je izteklo, tako da se iz drugega
gledišča povsem strinjam s tem, da znajo biti bilance 2008 hudo
zanimivo čtivo.
Zakaj pa bi te kdo raztrgal? :)
poopmezajebava je napisal(a):No, svoj čas je bil forumaš, ki je vneto ponavljal, da ga čez Istrabenz nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo. Potem je pa še nekaj takih bolj zmernih, ki pa vseeno radi pozitivno pišejo o Istrabenzu.
sporočil: 2.080
Prekladanje oz dojenje na raznih proračunih je itak edino, kar 85%
slovenskih direktorjev (nočem skruniti naziva menager) v tem blatu,
imenovanem slovenska ekonomija (ne želim skruniti naziva
gospodarstvo) počne oz. je sposobno početi.
sporočil: 16
TadejK je napisal(a):Mislim da velikih komentarjev na to ne moremo pisati, lahko pa se samo zamislimo, kako je lahko nekdo, ki ustvari tako izgubo še zmeraj mirno predsednik in hkrati edini član uprave podjetja...
No, sej bo kmalu podjetje njegovo, morda bo do takrat spremenil način dela :)
TadejK je napisal(a):Zdaj je že tudi brez Zavarovalnice Triglav čez 100 mio EUR minusa.
Fascinantno, v Intereuropi NS teži za nekaj deset mio prekoračitev naložb, v Istrabenzu pa za sto mio izgube (and counting) nihče ne teži nikomur...
sporočil: 18.121
TadejK je napisal(a):
Imperator Bavčar je v drugi polovici 2007 za račun "svojega" Istrabenza nakupil približno 270000 delnic PETG. Za dobrih 50000 od teh je KDju plačal okroglih 1000 EUR za delnico, ostalo je kupil na borzi, vse po tečajih med 890 in 1000 EUR. Po moji oceni je v povprečju za delnico plačal 943 EUR, ampak plus minus nekaj odstotkov niti ni pomembno za poanto.
Seveda bo I.B. postal tudi manager leta.
Ne vem še, kdaj je na vrsti za to priznanje. Najbrž je že zrel, če je tik pred prevzemom.
(Tako kot Merkurjev Bine press :-)))
sporočil: 1.025
TadejK je napisal(a):Tadej, tu ni tezko biti pameten. Vsaj od danes naprej ne. ko preberes clanek, ti je vse jasno: www.finance.si/20989...a_volitvah
Imperator Bavčar je v drugi polovici 2007 za račun "svojega" Istrabenza nakupil približno 270000 delnic PETG. Za dobrih 50000 od teh je KDju plačal okroglih 1000 EUR za delnico, ostalo je kupil na borzi, vse po tečajih med 890 in 1000 EUR. Po moji oceni je v povprečju za delnico plačal 943 EUR, ampak plus minus nekaj odstotkov niti ni pomembno za poanto.
TadejK je napisal(a):In 105 mio. Počasi bo smiselno postaviti avtomatiziran Imperatorski Kervielometer, ki bo številko osveževal v živo.
Zdaj je že tudi brez Zavarovalnice Triglav čez 100 mio EUR minusa.
gsavli je napisal(a):Ford te izgube vseeno nima zaradi brezglavega nakupovanja ogabno predragih delnic.
Ford z izgubo, direk...u milijoni
No, sej v razvitem svetu delajo isto. Sem pomirjen...
TadejK je napisal(a):120 mio EUR
In 105 mio. Počasi bo smiselno postaviti avtomatiziran Imperatorski Kervielometer, ki bo številko osveževal v živo.
Morda pa se nihče ne obremenjuje s tem minusom, ker je vse skupaj
del večje in dosti bolj globoke zgodbe. Zgodbe o uspehu IB, ki
postaja en od gospodarskih mogotcev pri nas...
Se pa popolnoma strinjam, da je to kar počne, gledano iz perspektive "malega človeka", popolnoma nedopustno.
Se pa popolnoma strinjam, da je to kar počne, gledano iz perspektive "malega človeka", popolnoma nedopustno.
sporočil: 1.062
par pregovorov bi bilo tukaj na mestu
easy came easy go
ali pa tudžim kurcem po koprivama
easy came easy go
ali pa tudžim kurcem po koprivama
sporočil: 1.062
Dodal bi še ,da lopov ki vkrade denar ne skrbi za njega
tako kot nekdo,, ki ga je pošteno zaslužil.
sporočil: 21.898
TadejK je napisal(a):
120 mio EUR
kar je btw odličen rezultat, kak manj sposoben menedžer od Bavčarja bi najbrž pognal še veliko več =)))
sporočil: 2.077
Zadnja sprememba: Brane 15.04.2008 14:48
Tadej Istrabenz ima več delnic Petrola - izguba je več kot
180 mio. EURNe pozabiti, da je učinek te modrosti tudi na Petrolu, saj je njegovo pridruženo podjetje več kot 50 mio. EUR
Videli bomo zanimive četrtletne in polletne rezultate teh dveh pojetij
sporočil: 21.898
brane je napisal(a):50 mio gor ali dol, kaj bi to...
Tadej Istrabenz ima več delnic Petrola - izguba je več kot 180 mio. EUR
brane je napisal(a):Celotna oportunitetna izguba (ustvarjena glede na hipotetično prodajo vseh delnic na vrhu) je res večja. Moj Kervielometer pa meri samo izgubo, ustvarjeno z dejanskim nakupovanjem na vrhu. Po mojem je to bolj objektivno.
Tadej Istrabenz ima več delnic Petrola - izguba je več kot 180 mio. EUR
Ne pozabiti, da je učinek te modrosti tudi na Petrolu, saj je njegovo pridruženo podjetje več kot 50 mio. EUR
Videli bomo zanimive četrtletne in polletne rezultate teh dveh pojetij
sporočil: 2.077
TadejK je napisal(a):
Celotna oportunitetna izguba (ustvarjena glede na hipotetično prodajo vseh delnic na vrhu) je res večja. Moj Kervielometer pa meri samo izgubo, ustvarjeno z dejanskim nakupovanjem na vrhu. Po mojem je to bolj objektivno.
Problem je, da se je rezultat zaradi Mednarodnih računovodskih standardov 30.9. pojavil v bilancah IB po tečaju 980,73
Zato je zmanjšanje kapitala (elementa dobiček- izguba, neiztrženi dobilčki izgube) dimenzije več kot 180. mio. EUR
Družba bi morala sklicati po zakonu o finančnem poslovanju izredno skupščino.
brane je napisal(a):Naključje (ali pa ironija) je, da je to na nek način tudi kar objektivno. Zadnje dneve septembra, ko je tečaj PETG nihal med 970 in 1000, sta se Istrabenz in NFD1 praktično klala za vsako delnico PETG, ki se je pojavila na ponudbeni strani.
Problem je, da se je rezultat zaradi Mednarodnih računovodskih standardov 30.9. pojavil v bilancah IB po tečaju 980,73
Zato je zmanjšanje kapitala (elementa dobiček- izguba, neiztrženi dobilčki izgube) dimenzije več kot 180. mio. EUR
Družba bi morala sklicati po zakonu o finančnem poslovanju izredno skupščino.
Ampak kot rečeno, če že udriham, nočem udrihati kot general po bitki. Eno bi bilo, če bi Bavčarju očital, da ni prodal točno na vrhu, povsem drugo pa je, če mu očitam samo, da je kupoval točno na vrhu. In dejstvo je, da je zelo blizu vrha kupil 270000 od 331000 delnic PETG, ki jih ima zdaj Istrabenz v lasti.
TadejK je napisal(a):V času od zgornjega posta je Istrabenz dokupil še 29630 delnic PETG, veliko večino po 1000 EUR (zamudne obresti naj bi mu vsaj pri Triglavu odpustili kot del kompromisa, da se je zadeva rešila mimo sodišča).
Naključje (ali pa ironija) je, da je to na nek način tudi kar objektivno. Zadnje dneve septembra, ko je tečaj PETG nihal med 970 in 1000, sta se Istrabenz in NFD1 praktično klala za vsako delnico PETG, ki se je pojavila na ponudbeni strani.
Ampak kot rečeno, če že udriham, nočem udrihati kot general po bitki. Eno bi bilo, če bi Bavčarju očital, da ni prodal točno na vrhu, povsem drugo pa je, če mu očitam samo, da je kupoval točno na vrhu. In dejstvo je, da je zelo blizu vrha kupil 270000 od 331000 delnic PETG, ki jih ima zdaj Istrabenz v lasti.
In prispevek teh novih podvigov k številki na imperatorskem kervielometru je takole čez palec 12.3 mio EUR.
Dodatnega minusa, seveda. Nadzorni svet bo verjetno tudi tokrat ugotovil, da gre za odlične rezultate.
TadejK je napisal(a):
V času od zgornjega posta je Istrabenz dokupil še 29630 delnic PETG, veliko večino po 1000 EUR (zamudne obresti naj bi mu vsaj pri Triglavu odpustili kot del kompromisa, da se je zadeva rešila mimo sodišča).
In prispevek teh novih podvigov k številki na imperatorskem kervielometru je takole čez palec 12.3 mio EUR.
Dodatnega minusa, seveda. Nadzorni svet bo verjetno tudi tokrat ugotovil, da gre za odlične rezultate.
Če pa to ne smrdi potem pa res ne vem kaj lahko še bolj. Mah....sej ne gre iz žepa Bavčarja tako da....boli ga k...
Edino razlago vidm da fant delam nekomu uslugo....ki bo tako ali drugače vrnjena.
Cepci...
sporočil: 588
Upam, da so prebreli tudi tisti, ki vsake toliko najprej povejo,
kako je tale ITBG fenomenalen, potem pa sprašujejo, kaj naj
naredijo ko pade. Na koncu bo tole praktično izpuhtelo, kot še
marsikaj.
Zadnja sprememba: anon-15342 19.06.2008 10:19
Na zaslonu imperatorskega Kervielometra je še včeraj
pisalo "–150 mio EUR", zdaj pa utripa "ERROR: Out of range".
Ali mislite, da se je pokvaril? :P
Zadnja sprememba: anon-15342 07.10.2008 12:15
TadejK je napisal(a):Imperatorski Kervielometer je za trenutek pokazal –250 mio EUR, nato pa je njegov zaslon implodiral. Očitno bo treba razviti novo, močnejšo merilno napravo. Če bo seveda sploh še čas za to, preden Istrabenz razglasi stečaj ...
Na zaslonu imperatorskega Kervielometra je še včeraj pisalo "–150 mio EUR", zdaj pa utripa "ERROR: Out of range". Ali mislite, da se je pokvaril? :P
Strani: 1 2