Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Helikopterski denar, hibridne državne obveznice in horizont dogodkov
sporočil: 6.899
Zadnja sprememba: anon-207617 09.09.2016 11:29
[pobalin]Tako. Temu se po domače reče komunizem, zdaj pa čakamo, da se elite, ki to želijo ostati, spomnijo ene sveže besede, in presedlajo iz lastništva kapitala na lastništvo politične moči - da se iz velekapitalistov prelevijo nazaj v aristokrate po rodni pravici, nekakšne nove lorde in barone in nadvojvode in podobno. Ker elito pač moramo imeti, tudi v komunizmu.
> [premza]
> Ker če privatno lastnino ohraniš trajno, denarju pa trajanje časovno omejiš, se ti bo takoj ves denar prelil v bolj trajno obliko premoženja.
ki se ga primerno obdavči. :-)
Cel ta proces se bo NA ZAHODU vozil bolj ali manj tako dolgo, dokler ne bo nek zadosti širok tehnični preboj poskrbel, da bo vložen kapital dosegal donos. Potem se bo spet bolj splačal kapitalizem.
Denimo parna - industrijska revolucija, ki je rešila takratno veliko britanijo, zadolženo za nekih 300% bdp in proglašeno za živega mrtveca. Ali kot je bilo odkritje nafte in energetsko-mobilni preboj, ki je sledil po obeh svetovnih vojnah. Morda bo zdaj preboj prinesel drugi krog računalništva z umetno pametjo, čeprav zaenkrat ne kaže da bi to bila prava stvar.
Jaz sicer namesto stagnirajočega komunizma navijam za rekolonizacijo afrike in južne amerike, morda tudi delov azije, ampak sem v svoji sprijenosti in norosti povsem osamljen :-)
Vsekakor je najslabša možnost to, kar smo zahodnjaki "v dobri veri" počeli od 1910 do 1945... med čakanjem na pametne preboje inovirali finančne produkte in si metali bombe na glavo in si pošiljali fanatike tu in tam v strelske jarke, in uganjali nekakšne kvazi komunizme med kmetskimi državami, ki niti vseh svojih otrok niso zmogle nahraniti.
P.S.: Dobivam nek kafkovski občutek, ko gledam kako morajo tukaj razumni ljudje drugim razumnim ljudem v letu 2016 razlagati, da je prav da tudi Apple plača davke in zanj ni posebnih lukenj iz argumenta njegove moči. Povsem absurdna in dadaistična pa mi je zgodba, kjer je treba izkušenim finačnikom razlagati, da so Centralne Banke politični organi ki imajo politično določene cilje in za svoje delovanje rabijo politično podporo.
sporočil: 606
Zadnja sprememba: anon-292616 09.09.2016 23:56
Tehnološki preboj, za katerega praviš, da bi spet omogočil dober
realen donos (na agregatni ravni, ne le na ravni firme, ki ga
sproducira), bi moral bit take vrste, da bi hkrati prinesel tudi
veliko in skalabilno potrebo po sprotnem vlaganju (in s tem
plačevanju) človeškega dela. Ker sicer imaš rast produktivnosti v
enem sektorju ali njegovem delu, na račun opustošenja v drugem.
Dehumanizirana logistika in trgovina (alias Amazon prevails) lahko
parim vpletenim firmam in tehnološkemu sektorju prinese velik
potencial za smiselno in donosno investiranje, a imaš na ravni
ekonomije, predvsem pa politične ekonomije, potem za posledico še
dodatne deflacijske težave (učinkovitejše servisiranje
stagnirajočega povpraševanja) in težave z neizkoriščenimi
kapacitetami (od osnovnih sredstev do kadra). In zelo težko si je
danes predstavljati tehnološki preboj, ki bi za svojo realizacijo
poteboval dolgoročno ali celo trajno mobilizacijo velikega dela
delovno sposobne populacije. Jaz si ga recimo ne znam. In zato v
njem ne vidim recepta za stabilizacijo politično ekonomskih
razmerij.V resnici ga ne vidim nikjer. Svoje domišljije in ekonomsko politične razgledanosti sicer ne čislam pretirano visoko, a se mi zdi, da tudi tisti bolj podkovani nimajo prav čisto nobenih odgovorov na vprašanje, kako bi bilo mogoče organizirati razviti svet v bodoče, da bi KLJUB tehnološkim inovacijam, ohranili naravno/realno potebo po takšni količini človeškega dela, da politično ekonomska ureditev ne bi padla z ležajev.
sporočil: 28.683
Zadnja sprememba: crt 10.09.2016 08:22
[spassvogel]ni realne potrebe, tudi ce gremo odpirat nov horizont v vesolju, to ni labor intensive.
V resnici ga ne vidim nikjer. Svoje domišljije in ekonomsko politične razgledanosti sicer ne čislam pretirano visoko, a se mi zdi, da tudi tisti bolj podkovani nimajo prav čisto nobenih odgovorov na vprašanje, kako bi bilo mogoče organizirati razviti svet v bodoče, da bi KLJUB tehnološkim inovacijam, ohranili naravno/realno potebo po takšni količini človeškega dela, da politično ekonomska ureditev ne bi padla z ležajev.
kot doslej v praksi pogruntano masilo deluje velik vzpon bullshit jobs in vloge drzave (tako skozi security / health / education related narocila kot skozi paper pushing javni sektor - tojemoznosamovsloveniji kajpada - pa tudi paper pushing v zasebnem sektorju)
poglej recimo kot izhodisce tem vrstnem redu:
ftalphaville.ft.com/...programme/
strikemag.org/bullshit-jobs/
thefutureprimaeval.n...ing-scale/
zgodovinsko preverjen nacin je bila tudi vojna (zaposlitev + povrhu se "ugoden" stranski ucinek zmanjsanja stevila ljudi in porusenje fizicnih kapacitet, ki jih je potem treba znova graditi, pa raste gdp), ampak odkar tudi njo bolj prevzema tehnologija, niti to ni vec neka huda zaposlitvena "resitev" (ce bi slucajno koga prijelo :).
[crt]Jah, mašilo že je, ampak tako, ob katerem je masa vse bolj živčna. Vsaj tako zgleda.
> [spassvogel]
> V resnici ga ne vidim nikjer. Svoje domišljije in ekonomsko politične razgledanosti sicer ne čislam pretirano visoko, a se mi zdi, da tudi tisti bolj podkovani nimajo prav čisto nobenih odgovorov na vprašanje, kako bi bilo mogoče organizirati razviti svet v bodoče, da bi KLJUB tehnološkim inovacijam, ohranili naravno/realno potebo po takšni količini človeškega dela, da politično ekonomska ureditev ne bi padla z ležajev.
ni realne potrebe, tudi ce gremo odpirat nov horizont v vesolju, to ni labor intensive.
kot doslej v praksi pogruntano masilo deluje velik vzpon bullshit jobs in vloge drzave...
Politično ekonomska ureditev bo morda kljub vsem mašilom padla s tečajev.
Morda pa uporabimo mencigerjansko modrost na dolgi rok: "kriza bo
minila, ko se je bomo navadili".
Da en čudovit domislek, izum, preboj za seboj potegne majhen dvig standarda milijonom uporabnikov in še malo večji dvig tisočim vpletenim v izvedbo... Ta "job creation" mehanizem - je zgodovinsko zelo mlada zadeva. Najbolj uspešna zadnjih sto ali 150 let, predtem pa le delno na omejenih področjih še kakih sto let.
Pred tem pa tisočletja neka pogruntavščina za družbo ni pomenila skoraj nič v smislu bdp. Mase se od starih rimljanov pa do zadnjih dveh stoletij ni učilo niti brati in pisati, ker do takrat od tega nihče ni imel haska.
Morda se moramo zgolj privaditi, da bo pač spet tako, kot je bilo več kot tisoč let - tudi takrat se je nekako živelo, pa so imeli precej slabše pogoje.
Da en čudovit domislek, izum, preboj za seboj potegne majhen dvig standarda milijonom uporabnikov in še malo večji dvig tisočim vpletenim v izvedbo... Ta "job creation" mehanizem - je zgodovinsko zelo mlada zadeva. Najbolj uspešna zadnjih sto ali 150 let, predtem pa le delno na omejenih področjih še kakih sto let.
Pred tem pa tisočletja neka pogruntavščina za družbo ni pomenila skoraj nič v smislu bdp. Mase se od starih rimljanov pa do zadnjih dveh stoletij ni učilo niti brati in pisati, ker do takrat od tega nihče ni imel haska.
Morda se moramo zgolj privaditi, da bo pač spet tako, kot je bilo več kot tisoč let - tudi takrat se je nekako živelo, pa so imeli precej slabše pogoje.
Zadnja sprememba: anon-207617 10.09.2016 10:54
[BeliF]Imaš občutek, da ne vemo tega? In hkrati, medtem ko se med seboj pobija pol sveta - kar je tudi od nekdaj bilo tako - a naj se iz simpatije, iz ljubezni do enakosti ali kakorkoli, začnemo še evropejci klat?
> [crt]
> zgodovinsko preverjen nacin je bila tudi vojna (zaposlitev + povrhu se "ugoden" stranski ucinek zmanjsanja stevila ljudi in porusenje fizicnih kapacitet, ki jih je potem treba znova graditi, pa raste gdp), ampak odkar tudi njo bolj prevzema tehnologija, niti to ni vec neka huda zaposlitvena "resitev" (ce bi slucajno koga prijelo :).
1. to me že par tednov moti pri tvojih postih - če bombe ne padajo na tvojo glavo še ne pomeni, da nimamo vojne povsod okoli nas. zato se mi tudi tista tvoja "upajmo da bomo preživeli krizo brez vojne" zdi skrajno žaljiva do vseh neEU uboščkov
Mimogrede, crt teži s to žaljivo željo v EU brez vojne že nekaj let. Nesramnost brez primere...
2. moj brat je vojak. sva se kako leto nazaj zadebatirala o tem, kdaj bo imela SLO vojska denar za nabavo še neobstoječih fulloperated "terminatorjev" in z njimi zamenjala obstoječo pehoto... bo on prej v penziji če mene vprašašameričani mečejo "precizne" dron bombe po aziji že dobrih deset let. Ko bo domača publika v zda postala dovolj brezbrižna, so na dronih lahko tudi wipe out nuke bombs. Slovenija in njeno gospodarstvo, vojaštvo in kmetstvo, je zgolj ena zaplata nekje med Milanom in Dunajem. Še dobro...
edit: 3. nekateri pozabljate, da sicer je možno ustvariti svet, v katerem bodo roboti počeli vse namesto nas, ampak bo potem naša generacija morala pljuniti v roke, da bo tak svet ustvarila...Ta svet je že na pol tukaj - v razvitih drzavah. Vprašanje je samo, kdaj bo menjava in obnova robota cenejša od menjave najcenejšega še uporabnega azijskega fizikalca.
[BeliF]Tako. In zgolj vprasanje casa - in morda tudi drzavnih zakonodaj je, kdaj bo robot tudi prodal, poservisiral, in kot avtomatski telefonski odzivnik z neskoncno opcijami "pritisnite stevilko 123456789" reseval pritozbe strank.
> [NemirniTujec]
> Ta svet je že na pol tukaj - v razvitih drzavah. Vprašanje je samo, kdaj bo menjava in obnova robota cenejša od menjave najcenejšega še uporabnega azijskega fizikalca.
bom ostalo preskočil
že danes so roboti toliko poceni, da se pri delu v (vsaj) dveh izmenah ne splača zaposliti slovenca ampak je robot cenejši. azijcev pa sploh ne bom vračunaval, ker ti 4 tedne roba na ladji denar zapravlja
Mislim da se lahko naucimo in navadimo ziveti v takem svetu... in da je to bolje od balkanizacije ali "afrikanizacije" zahoda. Ce se ze slovenizaciji ne moremo izogniti.
[BeliF]moja lajna, ponavljana nekaj let (se dobro, da te ne moti ze ves cas), je to, da bo zelo dober in povsem nezasluzen uspeh, ce pridemo skoz brez vojne v evropi. ker pac ponavadi tudi pisem predvsem v kontekstu eu, ki ima svojo krizno specifiko povrhu globalnih tirnic.
> [crt]
> zgodovinsko preverjen nacin je bila tudi vojna (zaposlitev + povrhu se "ugoden" stranski ucinek zmanjsanja stevila ljudi in porusenje fizicnih kapacitet, ki jih je potem treba znova graditi, pa raste gdp), ampak odkar tudi njo bolj prevzema tehnologija, niti to ni vec neka huda zaposlitvena "resitev" (ce bi slucajno koga prijelo :).
1. to me že par tednov moti pri tvojih postih - če bombe ne padajo na tvojo glavo še ne pomeni, da nimamo vojne povsod okoli nas. zato se mi tudi tista tvoja "upajmo da bomo preživeli krizo brez vojne" zdi skrajno žaljiva do vseh neEU uboščkov
kako si od tega prisel do zaljivosti za ne-eu ljudi, ki v vojni so, mi res ni jasno. razen ce si seveda uspel "med vrsticami" prebrati "ostale pa kurc gleda".
v tem primeru svetujem vec branja v vrsticah in manj med njimi. ker nima smisla, da ti jaz dokazujem, da ne mislim tistega, za kar si ti izmislis, da mislim.
[BeliF]ne, ukrajina je pa izven eu - izven tistega polit-ekonomskega kompleksa, ki se je zapicil po vsej sili ponavljati zgodbo 1930s in o katerem ponavadi pisem. oziroma sem pisal, dokler se mi je dalo.
a Ukrajina je pa na Marsu?
ce imas se kaksne probleme z mano, predlagam, da jih poskusas najprej resiti sam s sabo, morda bo ze to pomagalo. drugega ti vsaj nekje do ponedeljka tudi ne ostane.
sporočil: 48.253
[spassvogel]Jaz jo vidim. Storitve. In to ne "finance storitve", ampak storitve, ki pridejo z naravno razslojenostjo populacije (ki smo jo ukinili v sloveniji itak na krvav nacin, tako kot cel vzhodni blok), drugje pa je degenerirala.
V resnici ga ne vidim nikjer. Svoje domišljije in ekonomsko politične razgledanosti sicer ne čislam pretirano visoko, a se mi zdi, da tudi tisti bolj podkovani nimajo prav čisto nobenih odgovorov na vprašanje, kako bi bilo mogoče organizirati razviti svet v bodoče, da bi KLJUB tehnološkim inovacijam, ohranili naravno/realno potebo po takšni količini človeškega dela, da politično ekonomska ureditev ne bi padla z ležajev.
Recimo, jaz sem, ajd, upper middle class. Ne da se mi ukvarjati s pranjem perila, likanjem, kuhanjem, ker mi vse to onemogoca, da bi v lajfu sploh uzival v tem, da zasluzim recimo vec kot nekdo, ki ima povprecno placo. V kuhanju se nekako uzivam, a vec kot enkrat na dva tedna res nimam casa za to. Uzivam v branju knjig, sprehajanju, zijanju v teve, plavanju, itd.
Se pravi, rad bi outsourcal (v smislu iz druzine) vse, kar ne prispeva k moji kvaliteti zivljenja. Gotovo obstaja racunica, vendar pa seveda ne taksna, da bodo te jobe prevzeli ljudje, ki pricakujejo 20% nizjo placo od mene.
Kar potem pripelje do zalostnega spoznanja, da bi se druzba morala mocno razslojiti, da bi "nizje kaste" dobile spet delo.
Stvar ima zgodovinski precedens tocno v angliji o kateri je govoril Nemirni. Viktorijanska druzba je imela fenomenalen trickle down efekt, gospodinjstva upperclasa so zaposlovale po 10, 20 ljudi, ki so skrbeli za morda 5-10 "aristokratov".
Zadeva je zacela propadati v edvardijanski dobi, in dobila smrtni udarec z prvo svetovno vojno, ki je bila obenem tudi definitivni konec gospodarskega razcveta industrijske revolucije.
Problem, ki se dogaja, je ta, da se celotna druzba sili k izenacevanju, ne k razslojevanju. Vsi bi bili white collar uradnicki ki prekladajo papirje. In potem je seveda nepresenetljivo da se konca tako da vsi doma kuhajo, perejo, in otrokom brisejo pokakane ritke.
Absurdne cifre vpisanih v terciarno izobrazevanje samo kazejo ta problem. Medtem ko je vecina naravoslovja in tehnike ljudi, ki (vsaj za silo) izpolnjujejo kriterije za "tehnicno inteligenco", je vsaj pol, ali pa 3/4 ostalega (razni vaski managementi, dobe, in velik del eksotike v humanizmu in druzboslovju) dejansko folk, ki se izogiba temu, da bi postal kuhar. Ali zidar. Ali perica. Ali cistilka.
Evo, moja 2 centa politicne nekorektnosti.
[bc123a]Hm. Zanimivo - in morda pravilno. Samo tukaj nekje vmes imamo moc mnozic, ki se znajo priklopiti na facebook in protestirati pred parlamentom.
> [spassvogel]
> V resnici ga ne vidim nikjer. Svoje domišljije in ekonomsko politične razgledanosti sicer ne čislam pretirano visoko, a se mi zdi, da tudi tisti bolj podkovani nimajo prav čisto nobenih odgovorov na vprašanje, kako bi bilo mogoče organizirati razviti svet v bodoče, da bi KLJUB tehnološkim inovacijam, ohranili naravno/realno potebo po takšni količini človeškega dela, da politično ekonomska ureditev ne bi padla z ležajev.
Jaz jo vidim. Storitve. In to ne "finance storitve", ampak storitve, ki pridejo z naravno razslojenostjo populacije (ki smo jo ukinili v sloveniji itak na krvav nacin, tako kot cel vzhodni blok), drugje pa je degenerirala.
Recimo, jaz sem, ajd, upper middle class. Ne da se mi ukvarjati s pranjem perila, likanjem, kuhanjem, ker mi vse to onemogoca, da bi v lajfu sploh uzival v tem, da zasluzim recimo vec kot nekdo, ki ima povprecno placo. V kuhanju se nekako uzivam, a vec kot enkrat na dva tedna res nimam casa za to. Uzivam v branju knjig, sprehajanju, zijanju v teve, plavanju, itd.
Se pravi, rad bi outsourcal (v smislu iz druzine) vse, kar ne prispeva k moji kvaliteti zivljenja. Gotovo obstaja racunica, vendar pa seveda ne taksna, da bodo te jobe prevzeli ljudje, ki pricakujejo 20% nizjo placo od mene.
Kar potem pripelje do zalostnega spoznanja, da bi se druzba morala mocno razslojiti, da bi "nizje kaste" dobile spet delo.
Stvar ima zgodovinski precedens tocno v angliji o kateri je govoril Nemirni. Viktorijanska druzba je imela fenomenalen trickle down efekt, gospodinjstva upperclasa so zaposlovale po 10, 20 ljudi, ki so skrbeli za morda 5-10 "aristokratov".
Zadeva je zacela propadati v edvardijanski dobi, in dobila smrtni udarec z prvo svetovno vojno, ki je bila obenem tudi definitivni konec gospodarskega razcveta industrijske revolucije.
Problem, ki se dogaja, je ta, da se celotna druzba sili k izenacevanju, ne k razslojevanju. Vsi bi bili white collar uradnicki ki prekladajo papirje. In potem je seveda nepresenetljivo da se konca tako da vsi doma kuhajo, perejo, in otrokom brisejo pokakane ritke.
Absurdne cifre vpisanih v terciarno izobrazevanje samo kazejo ta problem. Medtem ko je vecina naravoslovja in tehnike ljudi, ki (vsaj za silo) izpolnjujejo kriterije za "tehnicno inteligenco", je vsaj pol, ali pa 3/4 ostalega (razni vaski managementi, dobe, in velik del eksotike v humanizmu in druzboslovju) dejansko folk, ki se izogiba temu, da bi postal kuhar. Ali zidar. Ali perica. Ali cistilka.
Kje se bo postavila meja, ali bo lahko obstajal sploh kaki "upper middle class" in podobno, je veliko vprasanje, ki se utegne razresevati precej krvavo. 10 clanska aristokratska druzina, ki daje delo ne le dvajsetim, ampak morda 200 sluzabnikom na svojem posestvu in grascinah, je stvar ki je laufala tudi pred viktorijansko Anglijo - ze v casu rimskih bogatasev.
Vprasanje je, ali bomo torej imeli ponoven hudo razslojen fevdalizem 2.0, nekaksen krasni novi svet z gamami, deltami, redkimi betami in zgolj pescico alfami (kjer bi ti kao bil beta, hopefully) - ali pa komunizem, kjer bodo odvetniki in zdravniki in akademiki imeli placo za dva do tri kuharje, resnicnih gospodarjev ki odlocajo in imajo na voljo kar hocejo pa bo v mali drzavi sto glav, v veliki pa morda tisoc - tako kot v titovih casih.
Tezko bos zdaj kuharjem in cistilkam, ki so diplomirali pizdoslovje in nekje prelagajo papirje za 700 - 800 eur na mesec dopovedal, da bi oni v bistvu morali zasluziti 150 eur na mesec tako, da bi tebi kuhali zajtrk in kosilo in potem pomili posodo. Njim se to glih ne zdi resitev gospodarske krize, in so za ohranitev svojega pizdoslovskega statusa pripravljeni voliti in izvajati karkoli. Tudi stotnijo diktatorskih gospodarjev, ki ohranjajo njihov status primerljiv tvojemu.
In teh kuharjev in cistilk je bistveno vec, kot odvetnikov, zdravnikov, akademikov... in morda se kaksnih nepogresljivih tehnicnih inzinerjev, ki jih svet rabi, ceprav se tezko spomnim kakega. Na nek nacin zivimo v dobi boja med Marxovimi druzbenimi razredi, vendar ni tako preprosto, da bi jih locili na delavce in lastnike kapitala.
Ker produktivnost nima kam in pridnih rok nihce ne rabi, bomo v tem krogu morda videli drugacne selitve - medtem ko so od WW2 dalje revezi bezali iz komunisticnih drzav - zadnje so uvozili Svabi lansko poletje iz sirije - bodo morda zdaj pametni in visje sposobni bezali iz komunisticnega zahoda (ki se mu bo reklo UTD fixed quantitative enhancement for economic relief and employment stability, ali se nekaj bolj zablujenega) v fevdalno urejene azijske in juznoameriske drzave - na globalnem trgu bodo isto vredni, ampak medtem ko bodo denimo v Tajski ali Vietnamu ali Urugvaju placevali nizke davke in jim bo tajska sluznicad stregla, bi v komunisticni Belgiji ali Franciji zasluzili morda bruto 50% vec, poleg pa bi placali mastne davke da jim bodo bebci z diplomo iz pizdoslovja prelagali papirje, medtem ko bodo sami kuhali svoja kosila in pomivali posodo.
Mimogrede... zakaj nikomur ni vsec moja ideja o rekolonizaciji? :-)
[NemirniTujec]Saj ni fora da imam ljudi ze v bulshit jobs, vecji problem so tisti, ki nimajo bullshit jobs, pa jih hocejo imeti. Recimo ideje ZL da bi drzava vsem diplomantom morala garantirati zaposlitev pa to.
Kje se bo postavila meja, ali bo lahko obstajal sploh kaki "upper middle class" in podobno, je veliko vprasanje, ki se utegne razresevati precej krvavo. 10 clanska aristokratska druzina, ki daje delo ne le dvajsetim, ampak morda 200 sluzabnikom na svojem posestvu in grascinah, je stvar ki je laufala tudi pred viktorijansko Anglijo - ze v casu rimskih bogatasev.
Vprasanje je, ali bomo torej imeli ponoven hudo razslojen fevdalizem 2.0, nekaksen krasni novi svet z gamami, deltami, redkimi betami in zgolj pescico alfami (kjer bi ti kao bil beta, hopefully) - ali pa komunizem, kjer bodo odvetniki in zdravniki in akademiki imeli placo za dva do tri kuharje, resnicnih gospodarjev ki odlocajo in imajo na voljo kar hocejo pa bo v mali drzavi sto glav, v veliki pa morda tisoc - tako kot v titovih casih.
Tezko bos zdaj kuharjem in cistilkam, ki so diplomirali pizdoslovje in nekje prelagajo papirje za 700 - 800 eur na mesec dopovedal, da bi oni v bistvu morali zasluziti 150 eur na mesec tako, da bi tebi kuhali zajtrk in kosilo in potem pomili posodo. Njim se to glih ne zdi resitev gospodarske krize, in so za ohranitev svojega pizdoslovskega statusa pripravljeni voliti in izvajati karkoli. Tudi stotnijo diktatorskih gospodarjev, ki ohranjajo njihov status primerljiv tvojemu.
Ne vem, kaksne sanse ima ta zadeva, ki sem jo opisal, vendar sem dobil idejo ko sem bral zapis "mr Dilberta" Scotta Addamsa iz leta 2009 (se mi zdi) o pristanku na reki Hudson (ravno sedaj je prisel ven). No, in pise o tem, da je bil tale pilot Sully tipo, ki je imel genius-like IQ ze v soli, raztural v marsicem, poleg pilotiranja je ustanovil se firmo za varnost, obenem pa je bil jadralni padalec. In ko je usoda pac namenila enemu avionu da se mu zgodi nesreca z verjetnostjo 1:10^25 in oba motorja posesata ptice in crkneta, je pac tale "mega-competent" tipo uspel pristati predvsem zato, ker ni navaden pilot, ampak mega-kompetenten clovek ki je imel overkill znanja in kompetenc da je z potniskim avionom jadral in pristal na vodi.
No, cisti kontrast "sullyev" je cel kup folka o katerih govoriva. Nekompetentni za katerikoli kompleksen job. Ker se pac samo zato ker so drzave po celem zahodnem svetu rekle "hocemo imeti 50% diplomirancev v populaciji" sama statistika populacije kakor pac nastane od matere narave, ni nic spremenila, samo meja kako butast smes biti, da dobis diplomo na kaksnem pizdoloskem studiju, se je krepko spustila in je globoko pod dejanskimi potrebami za moderni svet.
ampak medtem ko bodo denimo v Tajski ali Vietnamu ali Urugvaju placevali nizke davke in jim bo tajska sluznicad stregla, bi v komunisticni Belgiji ali Franciji zasluzili morda bruto 50% vec, poleg pa bi placali mastne davke da jim bodo bebci z diplomo iz pizdoslovja prelagali papirje, medtem ko bodo sami kuhali svoja kosila in pomivali posodo.Ne se zanasat na tajsko, njih resuje samo to, da jim ne pustijo se vec igrati z demokracijo, njihov levicarski plebs (ki ga je vec kot polovica) pada se na precej bolj debilne socialno-populisticne fore kot nasi volilci zdruzene liste. Kralja tudi enkrat tudi ne bo vec in njegov sine je totalen dripec, tako da vprasanje, kako bodo te debilkote obvladovali po tem.
Mimogrede... zakaj nikomur ni vsec moja ideja o rekolonizaciji? :-)Ne poznam?
sporočil: 606
Gotovo opažaš, da je pretežen fokus takih resnih, močno
investicijsko podprtih startupov, pa seveda tudi tech giantov, na
tem, kako standardizirati/posuroviniti, potem pa avtomatizirati in
s tem dehumanizirati in s seboj kot dominantnim dealerjem
centralizirati vse po spisku. Nič pretresljivo nove in originalne
ideje z vidika ekonomskega razvoja, kjer je težnja za vsaj
približnim naravnim monopolom itak edina smiselna. S to razliko, da
se zdaj zdi, da bo na skoraj vsakem področju slej kot prej stvar
uspešna (10 let gor ali dol ne spremeni temeljne tesnobe, ki jo
meni poraja tovrstna slutnja prihodnost). In ne, BS jobs ne bodo
mogli nadomeščati vsega dela, ki bo zavtomatizirano. Sploh zato,
ker so/bodo tudi BS jobs (takšni, ki imajo vsaj približno jasno
specifikacijo dela) tarča avtomatizacije. Za razliko od
industrijskih robotov, ki počasi prevzemajo proizvajalno dejavnost,
je pri papiroloških storitvah substitucija lahko še toliko
hitrejša, ker se zgolj v cloud naloži nekaj kosov softwarea in je
stvar zaključena.
Najbrž kot razgledani realistični pesimist že zehaš ob tem šloganju... ampak evo, tukaj je pa zdaj nekaj, kar mislim, da še nismo predebatirali tukaj oziroma še niso opazneje obdelali tudi na alphavillu (Izino pisanje o googlovem mestu z lastno robotsko vojsko ob prevzemu boston dinamics je bil morda en bežen poskus v tej smeri):
Kaj se mota v glavah Bezosa, Pagea, Muska, Zuckerberga in ostali manj znanih jezdecev avtomatizirane, centralizirane prihodnosti? Ker fantje očitno niso niti neumni, niti neki sicer brihtni zagnani day-to-day managerji, ki ne bi razmišljali veliko potez vnaprej. Njihov PR je seveda kot pri misicah poln izboljševanja sveta, pa dolgočasnih "vizij" izboljševanja potrošniške izkušnje, celo Giving Pledge so si določeni med njimi umislili :) Ampak jaz tega ne uspem kupiti. Hitra razlaga je lahko, da sem recimo majhen, slab človek, ki se ne uspe vživeti v njihovo dobroto in širokogrudnost, ki iz mešanice gole protestantske delovne etike in katoliškega usmiljenja skuša dvigniti produktivnost svojih firm v drugim nedosegljive višave, jo razpeti čez celo ekonomijo in potem rezultate tega razdati. Če pa naprostno privzameva, da morda gre res le za smoke screen PR in da je na delu stara dobra volja do moči, bi bilo zanimivo pošpekulirati, kaj imajo fantje v planu za takrat, ko bo njihov uspeh dejansko naredil velik del globalnega srednjega sloja (ki je danes temelj njihove potrošniške baze) za nepotreben proletarjat, za preostanek kupne moči katerega se ne bo več smiselno ali potrebno poslovno klati, glavne dileme pa bodo še bolj kot danes politične. Ne verjamem, da tech gianti nimajo neke vizije sveta onstran tega, da zgolj pobirajo solidno šticungo za vse mogoče informacijsko, materialno in storitveno posredništvo na tem svetu in se v prostem času ukvarjajo s človekovimi pravicami, pravicami polarnih medvedov, projektiranjem vesoljskih dvigal in skrbijo za to, da so demokrati na oblasti, pa da je družbeni utrip politično korekten.
Ker te imam na sumu - pa tudi Nemirnega in upper middle classy bcja:) - da si o tem že tudi kdaj tuhtal, bi bil vesel, če bi delil svoje domislice z nami, četudi bo pes zaradi tega ob kak sprehod :)
Najbrž kot razgledani realistični pesimist že zehaš ob tem šloganju... ampak evo, tukaj je pa zdaj nekaj, kar mislim, da še nismo predebatirali tukaj oziroma še niso opazneje obdelali tudi na alphavillu (Izino pisanje o googlovem mestu z lastno robotsko vojsko ob prevzemu boston dinamics je bil morda en bežen poskus v tej smeri):
Kaj se mota v glavah Bezosa, Pagea, Muska, Zuckerberga in ostali manj znanih jezdecev avtomatizirane, centralizirane prihodnosti? Ker fantje očitno niso niti neumni, niti neki sicer brihtni zagnani day-to-day managerji, ki ne bi razmišljali veliko potez vnaprej. Njihov PR je seveda kot pri misicah poln izboljševanja sveta, pa dolgočasnih "vizij" izboljševanja potrošniške izkušnje, celo Giving Pledge so si določeni med njimi umislili :) Ampak jaz tega ne uspem kupiti. Hitra razlaga je lahko, da sem recimo majhen, slab človek, ki se ne uspe vživeti v njihovo dobroto in širokogrudnost, ki iz mešanice gole protestantske delovne etike in katoliškega usmiljenja skuša dvigniti produktivnost svojih firm v drugim nedosegljive višave, jo razpeti čez celo ekonomijo in potem rezultate tega razdati. Če pa naprostno privzameva, da morda gre res le za smoke screen PR in da je na delu stara dobra volja do moči, bi bilo zanimivo pošpekulirati, kaj imajo fantje v planu za takrat, ko bo njihov uspeh dejansko naredil velik del globalnega srednjega sloja (ki je danes temelj njihove potrošniške baze) za nepotreben proletarjat, za preostanek kupne moči katerega se ne bo več smiselno ali potrebno poslovno klati, glavne dileme pa bodo še bolj kot danes politične. Ne verjamem, da tech gianti nimajo neke vizije sveta onstran tega, da zgolj pobirajo solidno šticungo za vse mogoče informacijsko, materialno in storitveno posredništvo na tem svetu in se v prostem času ukvarjajo s človekovimi pravicami, pravicami polarnih medvedov, projektiranjem vesoljskih dvigal in skrbijo za to, da so demokrati na oblasti, pa da je družbeni utrip politično korekten.
Ker te imam na sumu - pa tudi Nemirnega in upper middle classy bcja:) - da si o tem že tudi kdaj tuhtal, bi bil vesel, če bi delil svoje domislice z nami, četudi bo pes zaradi tega ob kak sprehod :)
[bc123a]Ja. Upajmo da bodo bullshit jobs zadostovale za mir in ublazitev jeze, ker ni vsako leto bolj cvetoce.
Saj ni fora da imam ljudi ze v bulshit jobs, vecji problem so tisti, ki nimajo bullshit jobs, pa jih hocejo imeti. Recimo ideje ZL da bi drzava vsem diplomantom morala garantirati zaposlitev pa to.
Ne vem, kaksne sanse ima ta zadeva, ki sem jo opisal, vendar sem dobil idejo ko sem bral zapis "mr Dilberta" Scotta Addamsa iz leta 2009 (se mi zdi) o pristanku na reki Hudson (ravno sedaj je prisel ven). No, in pise o tem, da je bil tale pilot Sully tipo, ki je imel genius-like IQ ze v soli, raztural v marsicem, poleg pilotiranja je ustanovil se firmo za varnost, obenem pa je bil jadralni padalec. In ko je usoda pac namenila enemu avionu da se mu zgodi nesreca z verjetnostjo 1:10^25 in oba motorja posesata ptice in crkneta, je pac tale "mega-competent" tipo uspel pristati predvsem zato, ker ni navaden pilot, ampak mega-kompetenten clovek ki je imel overkill znanja in kompetenc da je z potniskim avionom jadral in pristal na vodi.
No, cisti kontrast "sullyev" je cel kup folka o katerih govoriva. Nekompetentni za katerikoli kompleksen job. Ker se pac samo zato ker so drzave po celem zahodnem svetu rekle "hocemo imeti 50% diplomirancev v populaciji" sama statistika populacije kakor pac nastane od matere narave, ni nic spremenila, samo meja kako butast smes biti, da dobis diplomo na kaksnem pizdoloskem studiju, se je krepko spustila in je globoko pod dejanskimi potrebami za moderni svet.
> ampak medtem ko bodo denimo v Tajski ali Vietnamu ali Urugvaju placevali nizke davke in jim bo tajska sluznicad stregla, bi v komunisticni Belgiji ali Franciji zasluzili morda bruto 50% vec, poleg pa bi placali mastne davke da jim bodo bebci z diplomo iz pizdoslovja prelagali papirje, medtem ko bodo sami kuhali svoja kosila in pomivali posodo.Tajsko sem dal zgolj kot slucajen primer - ampak skupaj z robotizacijo in druzbo nicelne vsote bo v te kraje skoraj gotovo prisel viktorijanski fevdalizem. In fevdalci bodo rajo pac pobijali z roboti, ce bo pametovala. In za to pocetje bodo dobro placali inzinerje :-)
Ne se zanasat na tajsko, njih resuje samo to, da jim ne pustijo se vec igrati z demokracijo, njihov levicarski plebs (ki ga je vec kot polovica) pada se na precej bolj debilne socialno-populisticne fore kot nasi volilci zdruzene liste. Kralja tudi enkrat tudi ne bo vec in njegov sine je totalen dripec, tako da vprasanje, kako bodo te debilkote obvladovali po tem.
> Mimogrede... zakaj nikomur ni vsec moja ideja o rekolonizaciji? :-)Pac, gre Zahod nazaj v tajsko, afriko, Urugvaj in podobno, in tam postavi sole, javno upravo in tovarne, drzavno strukturo pac, kakrsno koli politicno disidentstvo ostro zatre - ljudem da delo in kruh. Zahodno prebivalstvo bi tam dobilo upper middle class paper pushing jobs v birokraciji, vojski in policiji, v zdravstvu, izobrazevanju itd. Za uradnika v afriki je tudi diplomiran pizdolog dovolj dober. Za delavca v tovarni pa African, ki je bil v pozahodnjeni osnovni soli naucen sest ur sedeti pri miru. Africanom se dvigne standard, nehajo se klat ker jim ne pustimo, mi pa dobimo ogromno sluzb za naso brezsmiselno mladino - od bojevnikov do uradnikov. Celo kaksne metelkovske centre za afriske studije zdruzenolevicarskih fanatikov bi lahko tam postavili, da bi zrli svoj predmet v zivo.
Ne poznam?
Pred kratkim sem predlagal, da Spanija vojasko zasede Venezuelo, in prinese kruh in zdravila s seboj, pa tam postavi par naftnih rafinerij, ki pokrijejo strosek osvajanja. Spanci pa se kar nic :-)
Ker ce ne bomo mi, bodo Kitajci in Rusi, slednji so cist zivahni. Afrika in pol Azije hrepeni po tuji oblasti vsaj toliko kot Slovenija po Titu/Merklci/Putinu/Vstavipozelji.
[spassvogel]Jaz mislim da absolutno prevec upanja polagas v to, da te firme (in njihovi sefi) vidijo kaj vec naprej kot do naslednjega letnega porocila. Vse ostalo je samo blabla in poskus zagotoviti si balzam za duso.
Po moje nas caka cas, ko bomo ukinili demokracijo.
[spassvogel]Jaz dvomim, da je verjetna kombinacija osebnosti techovskega geeka in world dominatorja in neka organska rast njegovega imperija. Bolj verjetno se mi zdi, da denimo Hillary (ali njen prihodnji surogat) v eni potezi podrzavi Google, Amazon, Facebook, in za vsak slucaj se Microsoft, vse v dobro javnosti seveda, in ona zahara po vsem tem. Ce bi te firme seveda kdaj res postale monopolisti na podrocjih, kjer je pomembno biti monopolist.
Gotovo opažaš, da je pretežen fokus takih resnih, močno investicijsko podprtih startupov, pa seveda tudi tech giantov, na tem, kako standardizirati/posuroviniti, potem pa avtomatizirati in s tem dehumanizirati in s seboj kot dominantnim dealerjem centralizirati vse po spisku. Nič pretresljivo nove in originalne ideje z vidika ekonomskega razvoja, kjer je težnja za vsaj približnim naravnim monopolom itak edina smiselna. S to razliko, da se zdaj zdi, da bo na skoraj vsakem področju slej kot prej stvar uspešna (10 let gor ali dol ne spremeni temeljne tesnobe, ki jo meni poraja tovrstna slutnja prihodnost). In ne, BS jobs ne bodo mogli nadomeščati vsega dela, ki bo zavtomatizirano. Sploh zato, ker so/bodo tudi BS jobs (takšni, ki imajo vsaj približno jasno specifikacijo dela) tarča avtomatizacije. Za razliko od industrijskih robotov, ki počasi prevzemajo proizvajalno dejavnost, je pri papiroloških storitvah substitucija lahko še toliko hitrejša, ker se zgolj v cloud naloži nekaj kosov softwarea in je stvar zaključena.
Saj res, medtem ko se mi vse to zmenimo do konca, bo japonska centralna banka 100% lastnica delnic Nikkei 225 od Toyote in Mitsubishija, pa do raznih kuku podruznic. Pa sploh jim ni treba na glavo skakat v tehnolosko in robotsko dominacijo - samo Yene printajo in z njimi vzdrzujejo tecaje :-)
[NemirniTujec]Mislim da se tako cez palec (sanity test) recept ne izzide v razredu velikosti potrebnih resursov za taksen podvig. Saj ves, ono, ce bi kitajci imeli toliko avtov kot slovenci bi se ze zdavnaj zadusili v lastnem smogu (oziroma se ze zdaj pa so se dalec od tega).
Pac, gre Zahod nazaj v tajsko, afriko, Urugvaj in podobno, in tam postavi sole, javno upravo in tovarne, drzavno strukturo pac, kakrsno koli politicno disidentstvo ostro zatre - ljudem da delo in kruh. Zahodno prebivalstvo bi tam dobilo upper middle class paper pushing jobs v birokraciji, vojski in policiji, v zdravstvu, izobrazevanju itd. Za uradnika v afriki je tudi diplomiran pizdolog dovolj dober. Za delavca v tovarni pa African, ki je bil v pozahodnjeni osnovni soli naucen sest ur sedeti pri miru. Africanom se dvigne standard, nehajo se klat ker jim ne pustimo, mi pa dobimo ogromno sluzb za naso brezsmiselno mladino - od bojevnikov do uradnikov. Celo kaksne metelkovske centre za afriske studije zdruzenolevicarskih fanatikov bi lahko tam postavili, da bi zrli svoj predmet v zivo.
Pred kratkim sem predlagal, da Spanija vojasko zasede Venezuelo, in prinese kruh in zdravila s seboj, pa tam postavi par naftnih rafinerij, ki pokrijejo strosek osvajanja. Spanci pa se kar nic :-)
Verjetno podobno verja za africane in vodo - ne vem ce si lahko privoscijo toliko belcev, da bi tja vse tiste, ki so odvec, izvozil.
Ker ce ne bomo mi, bodo Kitajci in Rusi, slednji so cist zivahni. Afrika in pol Azije hrepeni po tuji oblasti vsaj toliko kot Slovenija po Titu/Merklci/Putinu/Vstavipozelji.
sporočil: 4.301
glede na vse zf ideje, ki jih pogruntavate tukaj, bi jaz vrgel eno
malo čisto obično no zf kost v igro... kolikšen problem je
brezposelnost (in iz nje izhajajoča revolucija pred vrari :-)) v
rečmo ZDA al pa Švici, oboji s krepko nižjo stopnjo brezposelnosti
( tudi višjo stopnjo zaposlenosti, če se ne motim?) pa glede na
krepko nižjo "javno" porabo v %BDP kot v EU, a je možno, da krizo
kapitalizma samo mi tu en malo napihujemo, ker smo v svojem
egocentričnem pogledu na svet pač malo preterali (kapitalizem smo
mi, pa čeprav ga še nismo niti prav povohali ;-))??? Še ena kost,
pozabi bullshit jobs, moje mnenje je, da je pač
overobdavčena/overregulirana EU (mi kot pregovorno bolj papeški od
papeža pa itak :-)) ubila potencialni storitveni sektor, ki bi
rečmo bisiju pral, kuhal, poapravljal in njegovim otrokom rit
brisal? ;-) ne vem, malo špekuliram, nekaj kopljem po pajčevi mojga
podstrešja, in se nekam bežno spominjam, da sem nekje za devetimo
gorami/vodami/itd bral o že bizarno hecni razliki v %delovne sile v
storitvenem sektorju v ZDA in pri nas...
evo, pa je še mojih dva centa padlo na mizo, če drugo ne, da vsaj malo ublažim vse te apokaliptične prognoze - ker roko na srce, če bi mi razpravljalci imeli šanse v "krasnem novem svetu" računat na položaj v novi aristokraciji/alfistih(alpa vsaj betaših ;-)) itak ne bi tukaj in zdaj pisarili po forumu... :-))))
LpA
evo, pa je še mojih dva centa padlo na mizo, če drugo ne, da vsaj malo ublažim vse te apokaliptične prognoze - ker roko na srce, če bi mi razpravljalci imeli šanse v "krasnem novem svetu" računat na položaj v novi aristokraciji/alfistih(alpa vsaj betaših ;-)) itak ne bi tukaj in zdaj pisarili po forumu... :-))))
LpA
[bobek13]vsekakor bi bilo privlacno reci "ah to so spet ta jajca kot v jugi, 45 let se deres samo sto nije kapitalizam propao in vmes propades", lisica pa kislo grozdje pa to.
glede na vse zf ideje, ki jih pogruntavate tukaj, bi jaz vrgel eno malo čisto obično no zf kost v igro... kolikšen problem je brezposelnost (in iz nje izhajajoča revolucija pred vrari :-)) v rečmo ZDA al pa Švici, oboji s krepko nižjo stopnjo brezposelnosti ( tudi višjo stopnjo zaposlenosti, če se ne motim?) pa glede na krepko nižjo "javno" porabo v %BDP kot v EU, a je možno, da krizo kapitalizma samo mi tu en malo napihujemo, ker smo v svojem egocentričnem pogledu na svet pač malo preterali (kapitalizem smo mi, pa čeprav ga še nismo niti prav povohali ;-))???
however, ni tako. tokratni krog zgodbe ni nastal v okoljih, ki so eksperimentirala s komunizmom 1.0, temvec na zahodu. kar si lahko ze doslej videl sam na podlagi linkov, podanih doslej v forumu tako v tej kot v mnogih drugih temah. se zlasti to velja za zda kot najbolj medijsko pokrit trg.
Še ena kost, pozabi bullshit jobs, moje mnenje je, da je pač overobdavčena/overregulirana EU (mi kot pregovorno bolj papeški od papeža pa itak :-)) ubila potencialni storitveni sektor, ki bi rečmo bisiju pral, kuhal, poapravljal in njegovim otrokom rit brisal? ;-) ne vem, malo špekuliram, nekaj kopljem po pajčevi mojga podstrešja, in se nekam bežno spominjam, da sem nekje za devetimo gorami/vodami/itd bral o že bizarno hecni razliki v %delovne sile v storitvenem sektorju v ZDA in pri nas...tule je nekaj zelo na hitro, razlike so, ne vem pa, ce bi jim ravno rekel bizarno velike... data.worldbank.org/i...RV.EMPL.ZS
glej tudi:
A staggering 96 per cent of America’s net job growth since 1990 has come from sectors known to have low productivity (construction, retail, bars, restaurants, and other low-paying services were responsible for 46 percentage points of total growth) and sectors where low productivity is merely suspected in the absence of competition and proper measurement techniques (healthcare, education, government, and finance explain the remaining 50 percentage points)
ftalphaville.ft.com/...programme/
Zadnja sprememba: crt 12.09.2016 14:21
[bc123a]zanimivo smer si potegnil.
> [spassvogel]
Jaz jo vidim. Storitve. In to ne "finance storitve", ampak storitve, ki pridejo z naravno razslojenostjo populacije (ki smo jo ukinili v sloveniji itak na krvav nacin, tako kot cel vzhodni blok), drugje pa je degenerirala.
poznas diamond age (neal stephenson 1995)? o taksni post-kap druzbi, ki ji recejo neoviktorijanska, ker se je zavrtela nazaj tako v to, kar ti zgoraj opisujes, kot v to, da se grejo tudi stroga pravila javnega vedenja etc. vladajoci so "equity lords". masine skrbijo za fizicni obstoj mnozic. ce se prav spomnim, se konca, seveda, z revolucijo. vzemi, fajn knjiga.
In 2009, a six-hour miniseries adapted from the novel was slated for development for the Syfy Channel, although the adaptation did not ultimately emerge.sranje.
zdaj pa back to the present...
ja, lahko se zgodi, da bo druzba s primerno takticno aplikacijo korencka in palice, vendar se zlasti korencka (v tem je kljucna razlika pri upravljanju mnozic med dosedanjima kapitalizmom in komunizmom) - prisla do tega, kar sta opisala vidva s stephensonom (matr si v dobri druzbi).
kar seveda ne bo prezentirano tako direktno, kot si ti opisal. ker sicer res zadene v tisti zaporni ogenj, ki ga je ze nemirni lepo opisal. pakirano mora biti tako, da se tisti, ki se jih tice, tega razveselijo. (dajmo angazirat ekipo, ki dela nemski politicni marketing, oni imajo superpowers :)
in potem bomo tisti, ki nam je blizu azijski pogled na razvoj zgodovine ( = krozni namesto linijski), res v dilemi, a se smejat ali jokat, najbrz pa oboje.
mimogrede, za raznolikost poglej se:
You see, paradoxically, the fix to this very modern problem lies in the past: the ancient past.
I’m talking about a system in which wealth doesn’t cripple fairness but invigorates it.
I’m talking about a way to organize hierarchical societies so that the elite actually promote the advancement of those several rungs down the ladder.
What I’m talking about is concubinage.
ftalphaville.ft.com/...-stimulus/
nekje v orbiti tega obojega je pa seveda se huxley.
[spassvogel]mislim, da se tule ne razumeva dobro glede pojma bs jobov. bs jobov in the primary sense nima nobenega smisla robotizirati, saj so popolnoma odvec. tisto, kar se v njih zgodi, ne potrebuje nikakrsne ucinkovitosti, ki bi jo masina zvisala. to so pretend jobi. obstajajo samo zato, da imas nekoga parkiranega nekje od-do, da nima prevec fraj casa, v katerem bi ti delal stalo.
In ne, BS jobs ne bodo mogli nadomeščati vsega dela, ki bo zavtomatizirano. Sploh zato, ker so/bodo tudi BS jobs (takšni, ki imajo vsaj približno jasno specifikacijo dela) tarča avtomatizacije. Za razliko od industrijskih robotov, ki počasi prevzemajo proizvajalno dejavnost, je pri papiroloških storitvah substitucija lahko še toliko hitrejša, ker se zgolj v cloud naloži nekaj kosov softwarea in je stvar zaključena.
Kaj se mota v glavah Bezosa, Pagea, Muska, Zuckerberga in ostali manj znanih jezdecev avtomatizirane, centralizirane prihodnosti? Ker fantje očitno niso niti neumni, niti neki sicer brihtni zagnani day-to-day managerji
Ker te imam na sumu - pa tudi Nemirnega in upper middle classy bcja:) - da si o tem že tudi kdaj tuhtal, bi bil vesel, če bi delil svoje domislice z nami, četudi bo pes zaradi tega ob kak sprehod :)da bi bil pes zaradi tega ob sprehod, bi bilo seveda popolnoma nevzdrzno.
dejansko se nisem ukvarjal s tem, kako prav konkretni strici cisto privat in zares razmisljajo in kaksen je njihov The Plan. torej kot kaksnega da ga oni vidijo (za razliko od ugibanja vseh ostalih o tem).
zakaj se nisem - ker to gledam agnosticno, tj. preprican sem, da nimam pojma o tem, kaj da oni mislijo, in da tudi ne morem imeti.
si mi pa dal eno lepo iztocnico.
www.ft.com/cms/s/2/8...5ea35.html
zdaj pa to primerjaj s tole mlado scifi zgodbico (2012): marshallbrain.com/manna1.htm
sporočil: 4.301
Everyone is equal
Everything is reused
Nothing is anonymous
Nothing is owned
Tell the truth
Do no harm
Obey the rules
Live your life
Better and better
Like this one... :-) žal se mi zdi pravtako rahlo utopična kot tiste ta pesimistične variante z vračanjem v fevdalizem 2.0, mi je pa ta način razmišljanja vseeno bliže kot ta pesimističen, se zdi, da je(vsaj zahodna kultura) že večkrat naredila korak v pravo smer (sicer bi mi tudi še vedno bili v srednjem veku ko musliči) in nekak (vem da neosnovano gledajoč bizarne osebke, ki sestavljajo našo "eligo") računam, da bo tudi v prihodnje tako...
:-)
LpA
Everything is reused
Nothing is anonymous
Nothing is owned
Tell the truth
Do no harm
Obey the rules
Live your life
Better and better
Like this one... :-) žal se mi zdi pravtako rahlo utopična kot tiste ta pesimistične variante z vračanjem v fevdalizem 2.0, mi je pa ta način razmišljanja vseeno bliže kot ta pesimističen, se zdi, da je(vsaj zahodna kultura) že večkrat naredila korak v pravo smer (sicer bi mi tudi še vedno bili v srednjem veku ko musliči) in nekak (vem da neosnovano gledajoč bizarne osebke, ki sestavljajo našo "eligo") računam, da bo tudi v prihodnje tako...
:-)
LpA
sporočil: 8.271
[BlazVo]Aha.
Velik problem je fiskna ideja, da je CB d.o.o. ali navadna banka in da mora imeti zaprto bilanco.
CB je v resnici agent, ki ga je principal, država, pooblastil za izdajanje denarja (in še par stvari, ki tu niso pomembne).
Če gledaš blanco principala in agenta konsolidirano, ni nikoli zaprta oz. je na aktivi popolnoma fiktivna postavka sedanje vrednosti bodočih proračunskih presežkov. Torej, karkoli si CB v dogovoru s politiko izmisli, da bo zaprla bilanco ob morebitnem projektu HM, ni nič bolj fiktivno kot trenutno stanje.
Po moje je najpametneje v predpise o CB zapisati, da je kapital CB vedno pozitiven za X in da se razlika avtomatsko uravnoteži s postavko "izravnava"
To si dobro povedal. In ta X, ki po izračunih CBSlovenije x < o; se je po "izravnavi" spremenil v "striženje" in še nedovoljeno državno pomoč ect. ect. . .......
[TadejK]Tukaj (je) se skriva KLJUČ do vsega razumevanja!
> [BlazVo]
> Velik problem je fiskna ideja, da je CB d.o.o. ali navadna banka in da mora imeti zaprto bilanco.
Fed, BoE in ECB jo zaenkrat še želijo imeti, oziroma vsaj želijo, da bi vsi verjeli, da jo želijo imeti. BoJ se s tem obremenjuje vse manj.
Ampak je pa tako, da centralne banke, ki so se s tem povsem nehale obremenjevati, je pa država nemudoma začela uporabljati za svoj bankomat "brez dna"; leta 1923 v Nemčiji, pa 1946 na Madžarskem, pa 1994 v Jugoslaviji, pa 2008 v Zimbabveju ...
Seveda CB NI navadno drevo! To je jasno že vsakemu sadjarju!
Le kdo si ne želi sadov iz njegovih krošenj??
[BlazVo]
> [crt]
>...
> v sloveniji je zelo razsirjena navada, da karkoli ljudje vidijo takega, da jim iz raznih razlogov ne pase, zacnejo razglasati, da je to mozno samo v sloveniji. specificna podmnozica populacije pa pri tem ali paralelno s tem pove, da a) je vsakrsno vedenje, ki ni v skladu z nemskim politicnim marketingom o zvelicavnosti restriktivne politike, komunajzarsko, bananistansko, udbasko ali poljubna kombinacija tega in b) tako je prav in samo pri nas, namesto da bi se ucili pri svetlih zahodnih vzorih, pa kje so sele svicarji, ki so pa itak vrhunec discipline in pridnosti.
Sam tega nekako ne opazim. Večji problem je nerazumevanje vsega, kar je povezano z monetarno politiko.Tako je!
Mogoče je tu na delu neka tvoja preobčutljivost, ki povsod vidi to lečo ? Kot praviš, pomen komunikacije določa sprejemnik.
V ta stavek sem se vtaknil, ker pelje diskusijo točno tja, kamot naj bi po tvoje (v SLO) na žalost prevečkrat pobegnila.
Kot verjetno veš, je Švica država, ki ima majhen delež javnega sektorja, proračun praktično konstantno v plusu in je na referendumu z 85 % zavrnila UTD.
Velokost bilančne vsote švicarske CB torej nima nobene zveze z restriktivno ali nerestriktivno politiko. Še manj pa ima zveze s komunajzarji. Mogoče toliko, da ljudje z denarjem Švici kot izrazito nekomunajzarski državi pač zaupajo in želijo imeti njen denar in to njihovi CB povzroča določene probleme. Ki jih dokaj uspešno rešuje, saj gre konec koncev za tehnikalije.
Ljudje slabo razumejo in poznajo monetarno poletiko!
Ne samo monetarno politiko, tudi večino ostalih (fin.) zadev. :))
In potem, ko jim zmanjka tal pod nogami, naštevajo bele, rdeče zelene, ... komunajzerje, fašiste, naciste, .... socialsocialiste, staliniste, udbaše ect. ect.
* Toliko o razumevanju Monetarne politike za TELEBANE!