Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: DELNICE ali VZAJEMNI SKLADI ?
Strani: 1
sporočil: 17
Prosim za vaše mnenje v sedanji siruaciji. Ali vlagati v vzajemne
sklade, ali kupovati delnice? (slovenske)Dolgoročno varčevanje.
sporočil: 6.775
Zadnja sprememba: tilenrexi 12.12.2015 23:03
Se pravi ti bi izključno vlagal samo in le v delnice na naši borzi?
Mi je zelo žal, vendar, če si se tako odločil, naj bo. Predlagam
ti, da sredstva investiraš v delnice, ker neke velike izbire naših
skladov tako ali tako nimaš in še upravljanje je ob nekem normalnem
znesku cenejše, če kupuješ direktno delnice.Sedaj pa tako, da ne boš naredil kakšne neumnosti po nepotrebnem.
100 enot bi jaz razpršil nekako takole:
30 Petrol (SI0031102153)
25 Triglav (SI0021111651)
20 Luka Koper (SI0031101346)
15 Telekom (SI0031104290)
10 Krka (SI0031102120)
Vsega ostalega se zaradi mizerne likvidnosti na široko izogibaj. Enkrat letno vse dividende reinvestiraj v Krko in to je tvoj avtopilot za naslednjih 10 let.
Tako bi jaz naredil, vendar kdo sem jaz, da bi dajal takšne nasvete? Odloči se sam in počakaj še na kak drug predlog. Mogoče se celo pojavi kdo iz stroke. ;)
Drugače sem jaz na naši borzi long ZVTG ( forum.finance.si/?m=...338&single
) , PETG ( forum.finance.si/?m=...072&single
), TLSG ( forum.finance.si/?m=...166&single
).
sporočil: 17
Hvala za nasvet. ALTA priporoča v TOP IZBOR - KUPI: LKP,PET, in
POS. A se ne strinjaš, ker si POS izpustil?
Zadnja sprememba: tilenrexi 13.12.2015 17:31
Pos? POSR? Samo napisal sem, kako bi se jaz odločil. Priporočil
Alte sploh ne poznam in me ne zanimajo tako zelo. Tako jaz vidim
trenutno situacijo in seveda se lahko precej motim.
sporočil: 13.528
[tilenrexi]Ja, s tem da bi Telekom in Luko vrgel ven, tudi Triglav je vprašljiv, ker bo večno v SLO.
Se pravi ti bi izključno vlagal samo in le v delnice na naši borzi? Mi je zelo žal, vendar, če si se tako odločil, naj bo. Predlagam ti, da sredstva investiraš v delnice, ker neke velike izbire naših skladov tako ali tako nimaš in še upravljanje je ob nekem normalnem znesku cenejše, če kupuješ direktno delnice.
Sedaj pa tako, da ne boš naredil kakšne neumnosti po nepotrebnem.
100 enot bi jaz razpršil nekako takole:
30 Petrol (SI0031102153)
25 Triglav (SI0021111651)
20 Luka Koper (SI0031101346)
15 Telekom (SI0031104290)
10 Krka (SI0031102120)
Vsega ostalega se zaradi mizerne likvidnosti na široko izogibaj. Enkrat letno vse dividende reinvestiraj v Krko in to je tvoj avtopilot za naslednjih 10 let.
Tako bi jaz naredil, vendar kdo sem jaz, da bi dajal takšne nasvete? Odloči se sam in počakaj še na kak drug predlog. Mogoče se celo pojavi kdo iz stroke. ;)
[tilenrexi]Triglav ne bo nikoli privatiziran in glavnina njegovega poslovanja bo vezanega na Slovenijo, to sem imel v mislih. Drugače pa sem mnenja, da je smiselno vlagati prdvsem v tujino.
Kako misliš, da bo večno v SLO? Kako bi ti razporedil 100 enot?
Zadnja sprememba: tilenrexi 13.12.2015 19:43
To, da ne bo privatiziran, ni nič slabega, če bo še naprej dobro
posloval. Zakaj bi bilo slabo, če je glavnina poslov vezana na
Slovenijo? Tudi glavnina poslov Petrola je v Sloveniji. V zadnjem
času se je v Sloveniji začela nadpovperčna gospodarska rast v
primerjavi z EU, kar je v tem primeru zelo pomembno. Mimogrede, OP
(MF-538072) želi vlagati samo in le pri nas, zato tudi takšen
predlog.Nisi odgovoril. Kako bi na LJSE razpršil 100 enot?
[tilenrexi]Saj sem ti napisal, da se strinjam s tvojim seznamom, razen tega da bi vrgel ven telekom in Luko. Ostanejo torej Petrol, Triglav in Krka, lahko vsake po 1/3, če hočeš...
To, da ne bo privatiziran, ni nič slabega, če bo še naprej dobro posloval. Zakaj bi bilo slabo, če je glavnina poslov vezana na Slovenijo? Tudi glavnina poslov Petrola je v Sloveniji. V zadnjem času se je v Sloveniji začela nadpovperčna gospodarska rast v primerjavi z EU, kar je v tem primeru zelo pomembno. Mimogrede, OP (MF-538072) želi vlagati samo in le pri nas, zato tudi takšen predlog.
Nisi odgovoril. Kako bi na LJSE razpršil 100 enot?
Sicer pa se ne strinjam, da je za takšno firmo kot je ZT dobro, da je vezana zgolj na Slovenijo. Možnosti širitve so tukaj takorekoč nične, edino kar ostane je boj za tržni delež, ki se niža. Petrol je malo v boljši poziciji, ker je absolutni monopolist, pa vendar tudi zanj velja enaka dolgoročna logika: up or out. Žal tako pač gre na trgu in nič drugače.
Strani: 1