Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj tudi najboljši slovenski oljkarji na svetu od tega ne morejo živeti
Strani: 1
sporočil: 48.253
[republican]Jaz pa ne vem, zakaj bi bilo slovensko olje toliko boljse od tunizijskega, maroskega ali turskega (govorim o surovem olju).
> Zakaj tudi najboljši slovenski oljkarji na svetu od tega ne morejo živeti
Ker s ceno olja ne morejo konkurirati Tunizijcem, Maročanom, Turkom in Sircem. Kupcev ki bi bili pripravljeni trikrat dražje plačat kakovostno oljčno olje je pa premalo.
sporočil: 10.844
[bc123a]Zanimivo bi bilo enkrat zvedti, kaj definira "kakovost" pri oljčnem olju.
> [republican]
> > Zakaj tudi najboljši slovenski oljkarji na svetu od tega ne morejo živeti
>
> Ker s ceno olja ne morejo konkurirati Tunizijcem, Maročanom, Turkom in Sircem. Kupcev ki bi bili pripravljeni trikrat dražje plačat kakovostno oljčno olje je pa premalo.
Jaz pa ne vem, zakaj bi bilo slovensko olje toliko boljse od tunizijskega, maroskega ali turskega (govorim o surovem olju).
Kemična sestava?
Okos? Tole je popolnom subjektivno
Cena? Bolj kot nabiješ ceno, bolj je olje kvalitetno?
Omejana ponudba? (Slovenskih oljk je komaj kaj, tako da gre v tem primeru mogoče za snobizem)
PS Če se želi povečati uporabo oljčnega olja v Sloveniji, to avtomatsko pomeni, da se bo moral povečat uvoz oljčnega olja. Kaj pa zdaj??
sporočil: 2.669
Zadnja sprememba: anon-69279 07.11.2015 12:17
[bc123a]Disclaimer: se ne ukvarjam s pridobivanjem oljčnega olja.
> [republican]
> > Zakaj tudi najboljši slovenski oljkarji na svetu od tega ne morejo živeti
>
> Ker s ceno olja ne morejo konkurirati Tunizijcem, Maročanom, Turkom in Sircem. Kupcev ki bi bili pripravljeni trikrat dražje plačat kakovostno oljčno olje je pa premalo.
Jaz pa ne vem, zakaj bi bilo slovensko olje toliko boljse od tunizijskega, maroskega ali turskega (govorim o surovem olju).
Če znaš ali vsaj razumeš italijansko potem močno priporočam ogled www.rai.tv/dl/RaiTV/...a583c.html
Oljčno olje, ki se prodaja pod 10€/l je smetišče. Vse kar se prodaja, npr. merdator, špar, famila Rabbuiese, ..., po cca 5€/l je motorno olje in ne deviško, kaj šele extra deviško.
Za solato in vse hladne kondimente uporabljam izključno domače oljčno olje iz Istre, bodisi slo bodisi cro.
Zakaj je tako drago, poskusi obirati oljke. Če je vreme lepo je ql, če ne, si lahko v burji, megli, na prijetnjem vetriču, ki ga spremljajo nizke temperature....+ še vsa ostala opravila, ki jih je potrebno opraviti čez leto.
V katere kategorije se razvrščajo oljčna olja?
Glede na vrsto tehnološkega postopka in kakovostne parametre se oljčna olja razvrščajo v naslednje kategorije in podkategorije:
DEVIŠKO OLJČNO OLJE
EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO OLJE »oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki«
DEVIŠKO OLJČNO OLJE »oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki«
DEVIŠKO LAMPANTE OLJČNO OLJE »oljčno olje neprimerno za prehrano in ga je potrebno predelati (rafinirati)
RAFINIRANO OLJČNO OLJE »oljčno olje pridobljeno iz deviških oljčnih olj s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi«
MEŠANICA RAFINIRANEGA IN DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA »oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk«
OLJE IZ OLJČNIH TROPIN »olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili in se razvršča glede na mešanje z rafiniranimi olji v več podkategorij«
Na zgornjem seznamu je olio lampante, če si pogledal video, spomni se, ko govorijo o olio lampante in kako ga pretvorijo v extra vergine....
Pa ti kupuj strojno olje v trgovini in ga uporabljal za prehrano.
PS- pogrešam podobne prispevke s strani rtv slo in slo novinarjev. Šifra: utopist
sporočil: 1.637
Zadnja sprememba: anon-305875 07.11.2015 13:26
V življenju nisem konzumiral oljčnega olja, dokler nisem spoznal
mojo partnerico iz obale, ki ima tudi sama nekaj oljk, izključno za
lastno uporabo, od 5 do 40 l olja letno, kolikšna je pač letina,
letos sva "pridelala" 10 l olja, res pa je, da se niti malo ne
brigava. Njen brat ima ravno tako 11 oljk, on se trudi, šprica
proti muhi in gnoji, on je letos "pridelal" 38 l olja. Se zelo
pozna, če se trudiš. Nama je 10 l olja zadosti za celo leto. In ni
boljšega na tem svetu kot domače oljčno olje.Kar se pa ekonomije tiče, pa se mi zdi, da je problem isti, kot pri večini drugih dejavnosti v Sloveniji. Trg je majhen, kupna moč šibka, povpraševanje majhno, samo če izvažaš, se splača. Tu pa nastopi problem kvantitete. Pred leti je nekdo iz nemčije povpraševal po ostankih iz preše, da bi jih skuril. pa smo hitro ugotovili, da je količin premalo in preden bi to zbrali od vseh oljkarjev, se nabere enostavno preveč stroškov. Od olj bo lahko živelo samo nekaj velikih z nasadi po več tisoč oljk. Glede na majhnost slovenije in geografsko zahtevnost (po hribih je pač težko pobirat strojno, kar je naprimer v tuniziski ali španski ravnini mala malica) se bo posrečilo le nekaj najbolj zagnanim srečnežem, ki bodo imeli še kak dober link z ministrstvom...
sporočil: 10.844
Isto verjetno reče en hrvaški Kmet na Braču, pa en na Krfu,
Rodosu,..., Pa en na siciliji, sardiniji, pa ne nekje na španski,
tunizijski, ciprski, egipčanski obali. ...
Kwa pa zdej?
PS Bog nam požegnaj lastno oljčno olje, ampak za nas, ki smo iz celine pa nam to nič ne koristi.
PPS Enako pravijo Prekmurci za njihovo bučno olje., ampak, ko se pa enkrat zapeljal tam čez avstrijsko mejo sem pa ugotovil, da je v Avstriji nasajeno 10x več buč, kot pa v Prekmurju.
Kwa pa zdej?
PS Bog nam požegnaj lastno oljčno olje, ampak za nas, ki smo iz celine pa nam to nič ne koristi.
PPS Enako pravijo Prekmurci za njihovo bučno olje., ampak, ko se pa enkrat zapeljal tam čez avstrijsko mejo sem pa ugotovil, da je v Avstriji nasajeno 10x več buč, kot pa v Prekmurju.
sporočil: 1.153
Zadnja sprememba: anon-48899 07.11.2015 13:58
V kolikor sodijo v top of the top potem jim prodaja v top svetovne
restavracije ne bi smel biti problem. Bi jih chefi z veseljem sami
poiskali. S tem tudi preživetje na letni ravni. Zato prosim ne
bluzite o rangu top of the top.Bluzenju o top olju me spominja na pridelovalca olja iz Peloponeza in Krete.Prvi pravi drugemu.Tvoje olje je za uporabo v avtomobilih....
Zakaj zadeva ne laufa?
Morda prvi korak. Samo predlog oz copy paste konkurence:
Prosim spravite skupaj vsaj eno internetno stran podobno tej:
www.bestoliveoils.co...al/page/2/
Težko?
Ups, fovšija press.
sporočil: 48.253
Sem ze obirap oljke in vem kako zajebano je. Ampak na moje
vprasanje mi pa nisi odgovoril.
A maroske oljke ne znajo dati ekstradeviskega olja ali kako? Da ne omenjamo da tam v casu obiranja ni svinjsko mrzlo kot pri nas in tudi cena delovne sile je neprimerno nizja.
Trditi da je samo slovensko olje ekstra devisko je snobizem, razen ce razlozis zakaj marosko ne more biti.
A maroske oljke ne znajo dati ekstradeviskega olja ali kako? Da ne omenjamo da tam v casu obiranja ni svinjsko mrzlo kot pri nas in tudi cena delovne sile je neprimerno nizja.
Trditi da je samo slovensko olje ekstra devisko je snobizem, razen ce razlozis zakaj marosko ne more biti.
sporočil: 30.415
Zadnja sprememba: anon-317028 07.11.2015 19:04
V družini že desetletja uporabljamo le olivno in bučno olje in ker
oljk in bučk na Dolenjskem ni, ju pač moramo kupiti. Največ
deviškega olivnega olja (junfr olja) kupimo v trgovini, seveda
znamke, ki smo jih preizkusili v praksi, izkoristimo pa vsako
priložnost, za nakup olja pri oljkarjih. Mlado olje je najboljše,
žal takšnega olja v trgovini ni. Kako izbrati oljčno olje v
trgovini? Če ga kupimo prvič je loterija in nič več, ko pa ga
kupimo ga moramo preizkusiti. Kako mi delamo? Kapljico, dve ali
tri, damo na palec in ga z drugim prstom razmažemo...in ta
razmazani in pooljeni del roke damo pod tekočo vodo in če voda v
zelo kratkem času olje popolnoma spere, je olje sprejemljivo in
razen vode naj ne bi imelo v sebi ničesar drugega, tudi
rafiniranega "motornega" olja ne. Če nam je še všeč okus, vonj in
barva smo našli svoje olje. Zanimivo je, da veliko olj tudi s
tekočim detergentom težko speremo z rok. Ima kdo boljši način za
iskanje spodobnega olivnega olja v trgovini?
sporočil: 178
Kot je bilo nakazano že v članku med pridelavo resnično vrhunskega
olivnega olja in resnično vrhunskega vina načeloma niti ni tolikšne
razlike. V grobem je končni proizvod rezultat naravnih (rastišče)
in človeških (znanje) dejavnikov. Iz mojih dosedanjih izkušenj
lahko povem, da obstajajo nemajhne razlike tudi znotraj razreda
ekstra deviških olivnih olj. Razlika med zelo korektno pridelanim
domačim oljem in recimo najboljšimi olji Vanje Dujca ni samo
simbolična. Prav tako je mogoče zaznati razliko tudi med slednjimi
in recimo najboljšimi primerki toskanskih olj večinoma iz toskanske
podregije Chianti Rufina (Selvapiana, Colognole, Grati, Il
Giardino, ...). Podobno kot obstajajo kakovostne razlike med
najboljšimi primerki slovenskih in svetovnih vin.
sporočil: 2.669
[bc123a]Res je, nisem odgovoril.
Sem ze obirap oljke in vem kako zajebano je. Ampak na moje vprasanje mi pa nisi odgovoril.
Seveda ga lahko dajo, se strinjam s tabo. Vprašanje je le, ali se bo maroško extra vergine olivno olje, ki bo flaširano v Maroku in nato transportirano v Evropo prodajalo za 5€/l.
Daleč stran od tega da ga ne bi mogli pridelati, ali da ga ne pridelujejo. Verjetno pa ne pride na mize v slo, ampak kam drugam.
Na linku zgoraj je tudi pomorec, ki pravi da so transportirajo tudi olivno olje. Doda še, da v teh barkah se prevažajo različne tekočine in nekateri niti ne operejo tankerjev. Zdaj pa razmisli komu bolj zaupaš. Ali enemu pridelovalcu, regija slo cro ni pomembna, ali enemu merdatorju, šparu, prodajalcu, ki ga prodaja flaširanega.
Strani: 1