Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek V živo iz Moskve: Tako pada rubelj

Strani: 1 2 3 4 5

crt sporočil: 28.327
[#2484783] 17.12.14 21:11 · odgovor na: najobj (#2484755)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 18.12.2014 08:16
[najobj]
... in sem prišel do zelo hecnih rezultatov, in sicer da je oni - kdo drugi bi lahko bil - stric tam zgoraj poleg Rusov v letošnjem letu napadel samo Norvežane, čisto vse ostale domače valute največjih svetovnih izvoznikov nafte pa so se gibale glih kontra gibanju nafte, se pravi, nižje kot je nafta, višje je njihova valuta ... no, kaj imajo razen nafte, plina in bližine Norvežani skupnega z Rusi, da imajo pri Američanih enak status kot Rusi, pa je za mene preveč oziroma je preveč, da bi na glas ugibal ...
bom jaz zate ugibal in tolmacil, kar si videl...

najprej trije, ki sploh nimajo trznega tecaja:

- AED je fiksiran na dolar, tako da v resnici gledas premik EURUSD, dolarskega bolj kot ne ni
- SAR prav tako, enak komentar
- KWD je fiksiran na kosarico valut, efektivno isti komentar

nakar dve eksotiki, kjer pa jaz vidim padanje:

- kolko USD dobis za en IRR, poglej tu in povej, kako ti gre skupaj www.xe.com/currencyc...SD&view=2Y
- koliko NGN za en USD, poglej tu www.xe.com/currencyc...GN&view=2Y
- kako zgleda devizni trg v venezueli, lahko pogledas na primer tu www.nytimes.com/2014....html?_r=0

skratka... slika ni ravno taka, kot ti morda na prvi pogled zgleda sodec po tem, kar si napisal.

na svetu so le redke valute, ki hkrati izpolnijo naslednje:

- so z nekim omembe vrednim trgovanjem
- niso s fiksiranim tecajem
- pripadajo "surovinskim" drzavam

to so RUB, NOK, CAD in AUD (pri cemer se NOK po kriteriju obsega trgovanja recimo da drzi s krempeljci in zobmi, ampak v bistvu je obrobna).

e sad... RUB in NOK si ze videl, ostala dva pa:

2008
www.watoday.com.au/b...-4wlm.html
howtoinvestonline.bl...an-be.html

2014
www.smh.com.au/busin...0oe5y.html
www.bloomberg.com/ne...-2014.html

mogoce lahko gres gledat se brazilijo. ampak raje ne.
finance.yahoo.com/ec...near%22%7D

skratka, wtf dude. daj se potrudi.

jaz sem s tem opravil dobro delo za danes in grem spat, enjoy :)

edit: jutranji dodatek - malo opaznejsa surovinska valuta je tudi ZAR, vendar je tam osnova predvsem zlato, ne nafta, zlato pa je zacelo veneti ze prej; kar ti gibanje valute tudi pokaze.
anon-333107 sporočil: 8.271
[#2484822] 18.12.14 00:22 · odgovor na: najobj (#2484456)
Odgovori   +    0
[najobj]
... čuj, ker sem bil včeraj že malo utrujen, tega boldanega sploh nisem opazil, pa te zato zdaj sprašujem, v čem je finta duplo manjšega izplena ruskih naftašev ob istočasnem prostem padu rublja in nafte ? ... khmm, in zakaj bi Rusija, ki za kolikor toliko delujoč proračun potrebuje ceno nafte okoli 100 USD za sod, morala potem sploh šparat, če pa je 50 USD za sod ob polovični vrednosti rublja za njih ugodnejše ? ... evo, če bom to razumel, bom razumel tudi korist Norvežanov, ki jo torej oni imajo iz istega razloga in bom svojo kmečko pamet obrnil na glavo ...
Ruski proračun se napaja tudi iz cen nafte. Ker je cena padla, si bodo rusi lahko privoščili trenutno nekaj manj dobrin. Predvsem tistih, uvoženih. Veliko kapitala je pred izgubo pobegnilo, prizadeta pa bodo vsa podjetja, ki poslujejo v Rusiji, saj bodo njihovi dobički manjši. Nekaj umaknjenega kapitala bo povečalo posle na drudih trgih. Nekaj ga bo ostalo, verjetno preživelo in počasi spet raslo z rubljem in rusko kupno močjo.
Nekaj jih bo imelo tudi takojšnje kratkoročne koristi, npr. prodaja `pametnih` telefonov se je v paniki povečala, dolgoročno, čez leto ali dve, pa bodo verjetno prišli na vrsto bolj v poštev izdelki iz kitajske, takrat bodo za svojo ceno že kar solidni. :)) Na sploh se bodo obrnili bolj proti aziji. Sami se bodo tudi malo bolj obrnili na svoje sile in poskusili svoje uspehe še na drugih področjih razviti podjetništvo, ne samo na nafti in plinu.
To bo rahlo potunkalo tudi krhko gospodarsko rast v Evropi.
Zaradi padanja rublja bo rahlo prizadet tudi Finski turizem. :)))
anon-1006 sporočil: 1.881
[#2484857] 18.12.14 08:47 · odgovor na: rx170 (#2484711)
Odgovori   +    0
[rx170]
Euro padel na 74, dolar na 59.
In v , recimo, dveh letih bo USDRUB ponovno pod 36...
najobj sporočil: 32.854
[#2484897] 18.12.14 10:39 · odgovor na: crt (#2484783)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 18.12.2014 10:43
[crt]
> [najobj]
> ... in sem prišel do zelo hecnih rezultatov, in sicer da je oni - kdo drugi bi lahko bil - stric tam zgoraj poleg Rusov v letošnjem letu napadel samo Norvežane, čisto vse ostale domače valute največjih svetovnih izvoznikov nafte pa so se gibale glih kontra gibanju nafte, se pravi, nižje kot je nafta, višje je njihova valuta ... no, kaj imajo razen nafte, plina in bližine Norvežani skupnega z Rusi, da imajo pri Američanih enak status kot Rusi, pa je za mene preveč oziroma je preveč, da bi na glas ugibal ...
bom jaz zate ugibal in tolmacil, kar si videl...

najprej trije, ki sploh nimajo trznega tecaja:

- AED je fiksiran na dolar, tako da v resnici gledas premik EURUSD, dolarskega bolj kot ne ni
- SAR prav tako, enak komentar
- KWD je fiksiran na kosarico valut, efektivno isti komentar

nakar dve eksotiki, kjer pa jaz vidim padanje:

- kolko USD dobis za en IRR, poglej tu in povej, kako ti gre skupaj www.xe.com/currencyc...SD&view=2Y
- koliko NGN za en USD, poglej tu www.xe.com/currencyc...GN&view=2Y
- kako zgleda devizni trg v venezueli, lahko pogledas na primer tu www.nytimes.com/2014....html?_r=0

skratka... slika ni ravno taka, kot ti morda na prvi pogled zgleda sodec po tem, kar si napisal.

na svetu so le redke valute, ki hkrati izpolnijo naslednje:

- so z nekim omembe vrednim trgovanjem
- niso s fiksiranim tecajem
- pripadajo "surovinskim" drzavam

to so RUB, NOK, CAD in AUD (pri cemer se NOK po kriteriju obsega trgovanja recimo da drzi s krempeljci in zobmi, ampak v bistvu je obrobna).

e sad... RUB in NOK si ze videl, ostala dva pa:

2008
www.watoday.com.au/b...-4wlm.html
howtoinvestonline.bl...an-be.html

2014
www.smh.com.au/busin...0oe5y.html
www.bloomberg.com/ne...-2014.html

mogoce lahko gres gledat se brazilijo. ampak raje ne.
finance.yahoo.com/ec...near%22%7D

skratka, wtf dude. daj se potrudi.

jaz sem s tem opravil dobro delo za danes in grem spat, enjoy :)

edit: jutranji dodatek - malo opaznejsa surovinska valuta je tudi ZAR, vendar je tam osnova predvsem zlato, ne nafta, zlato pa je zacelo veneti ze prej; kar ti gibanje valute tudi pokaze.
... OK, ziher spet narobe razumem, ampak ko se v svetu trguje z nafto, Američani trgujejo sami s sabo oziroma na svetovnem trgu nafte vsi razen štirih neštetih delajo za Američane ... no, čeprav se roko na srce ameriške zaveznice Kanade www.xe.com/currencyc...CAD&to=EUR letos nafta ni dotaknila enako kot Rusije in Norveške, ameriške zaveznice Avstralije www.xe.com/currencyc...AUD&to=EUR pa se sicer je dotaknila, ampak ne tako dramatično ... khmm, oziroma če isto povem v cifrah, sta CAD in AUD od začetka leta zaradi približno 50% padca cene nafte izgubila katastrofalnih 2% vrednosti, medtem ko je NOK izgubil 5 krat (500%) več od obeh ameriških zaveznic oziroma 10% svoje vrednosti, da o 80% ali 40 krat (4000%) večjem prostem padu RUB zdaj raje ne govorim ...

P.S.: ne se zdaj nervirat, ampak razumi mojo gnjavažo kot relacijo med ukaželjnim učencem in učiteljem, kjer učenec uradne razlage proba pogledat še z druge strani, pa če druga stran obstaja ali ne, ker če ne pogleda, ne more videt, da ne obstaja ... aja, učitelja jaz ne razumem kot interface (= mehanični prenašalec znanega), ampak kot osebo, ki svojega učenca vzpodbuja k razmišljanju ...
[#2484931] 18.12.14 11:27 · odgovor na: najobj (#2484897)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: crt 18.12.2014 11:36
[najobj]
... OK, ziher spet narobe razumem, ampak ko se v svetu trguje z nafto, Američani trgujejo sami s sabo oziroma na svetovnem trgu nafte vsi razen štirih neštetih delajo za Američane ... no, čeprav se roko na srce ameriške zaveznice Kanade www.xe.com/currencyc...CAD&to=EUR letos nafta ni dotaknila enako kot Rusije in Norveške, ameriške zaveznice Avstralije www.xe.com/currencyc...AUD&to=EUR pa se sicer je dotaknila, ampak ne tako dramatično ... khmm, oziroma če isto povem v cifrah, sta CAD in AUD od začetka leta zaradi približno 50% padca cene nafte izgubila katastrofalnih 2% vrednosti, medtem ko je NOK izgubil 5 krat (500%) več od obeh ameriških zaveznic oziroma 10% svoje vrednosti, da o 80% ali 40 krat (4000%) večjem prostem padu RUB zdaj raje ne govorim ...

P.S.: ne se zdaj nervirat, ampak razumi mojo gnjavažo kot relacijo med ukaželjnim učencem in učiteljem, kjer učenec uradne razlage proba pogledat še z druge strani, pa če druga stran obstaja ali ne, ker če ne pogleda, ne more videt, da ne obstaja ... aja, učitelja jaz ne razumem kot interface (= mehanični prenašalec znanega), ampak kot osebo, ki svojega učenca vzpodbuja k razmišljanju ...
najprej sem prebral uzaljenim ucencem, bogvedi zakaj :)

no, tukaj je slo tudi za posredovanje stvari, ki niti niso rabile razlage, temvec ti enostavno sodec po doslej napisanem niso bile znane... kot recimo, da so arabske valute rade vezane na dolar.

trdil si, da sploh ni povezave oziroma da je ravno kontra.

zdaj si prestavil tarco in te moti amplituda.

ampak ok, greva naprej.

- ce pogledava se enkrat novico izpred meseca in pol za cad... "The currency approached a five-year low". od zacetka leta, ce gledava samo to, kar si omenil, je cca -5%, od poletnega zacetka padanja nafte pa cca -8%.

- in za aud... "Australian dollar falling towards four-year low". padec aud proti usd letos tudi tu ni 2%, kot si napisal, temvec nekje cca 3 x tolko finance.yahoo.com/ec...nteractive , od zacetka susenja nafte pa vec (tam nekje 13% na oko).

splosno pa velja:

- najvecje zverine se tipicno premikajo manj zivahno kot manjse (za stos lahko to primerjas z gibanjem zlata vs. srebra; srebro je mlajsi brat, dosti manjsi promet in dosti bolj kuku premiki)

- tiste, ki so izven prvega sveta, se premikajo tipicno bolj kot tiste, ki to niso (ze samo volatilnost izven korelacije s surovino imajo tipicno visjo, ker so, kako bi se izrazil, ponavadi bolj notranje razburkane... institucionalno, politicno etc)

- tiste, ki jim surovina, po kateri so znane, pomeni vec za njihovo celotno gospodarstvo in proracun, so bolj obcutljive od tistih, kjer je to manj aktualno (recimo za rusijo je ZELO aktualno, ker je nafta in kompanija vec kot 2/3 izvoza in malo manj kot polovica proracunskih prihodkov; norveska pa cca 30% proracuna in nekaj vec kot polovica izvoza)

zdaj - ne vem, mogoce se tebi to vse res zdi zanemarljivo in bos se naprej iskal dodatne razloge in ozadja. zal ti jaz pri v tem primeru po moje ne morem vec pomagati. ce povedanega ne sprejemas oziroma si preprican, da ne zadosca, nimam ideje, kaj se ponuditi. pa ni to stvar jeze, temvec enostavno ne razumem, kaj sprejemas razen tega, da ti napisem, da so vsega krivi americani.
[#2485030] 18.12.14 14:25 · odgovor na: crt (#2484931)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 18.12.2014 14:32
[crt]
> [najobj]
> ... OK, ziher spet narobe razumem, ampak ko se v svetu trguje z nafto, Američani trgujejo sami s sabo oziroma na svetovnem trgu nafte vsi razen štirih neštetih delajo za Američane ... no, čeprav se roko na srce ameriške zaveznice Kanade www.xe.com/currencyc...CAD&to=EUR letos nafta ni dotaknila enako kot Rusije in Norveške, ameriške zaveznice Avstralije www.xe.com/currencyc...AUD&to=EUR pa se sicer je dotaknila, ampak ne tako dramatično ... khmm, oziroma če isto povem v cifrah, sta CAD in AUD od začetka leta zaradi približno 50% padca cene nafte izgubila katastrofalnih 2% vrednosti, medtem ko je NOK izgubil 5 krat (500%) več od obeh ameriških zaveznic oziroma 10% svoje vrednosti, da o 80% ali 40 krat (4000%) večjem prostem padu RUB zdaj raje ne govorim ...
>
> P.S.: ne se zdaj nervirat, ampak razumi mojo gnjavažo kot relacijo med ukaželjnim učencem in učiteljem, kjer učenec uradne razlage proba pogledat še z druge strani, pa če druga stran obstaja ali ne, ker če ne pogleda, ne more videt, da ne obstaja ... aja, učitelja jaz ne razumem kot interface (= mehanični prenašalec znanega), ampak kot osebo, ki svojega učenca vzpodbuja k razmišljanju ...
najprej sem prebral uzaljenim ucencem, bogvedi zakaj :)
... evo, saj sem vedel, da bom nekaj zajebal, ker sem kolebal med radovednim in ukaželjnim in mi je ukaželjnim bolj fensi zvenelo ...
no, tukaj je slo tudi za posredovanje stvari, ki niti niso rabile razlage, temvec ti enostavno sodec po doslej napisanem niso bile znane... kot recimo, da so arabske valute rade vezane na dolar.

trdil si, da sploh ni povezave oziroma da je ravno kontra.

zdaj si prestavil tarco in te moti amplituda.
... eh, sploh nisem prestavil tarče oziroma sploh ni bilo namerno, ampak sem se samo prilagodil temu, kar si o tistih "eksotičnih" (= dolar) valutah (dolar/nafta skoraj glih kontra za celo letošnje leto še velja) meni(!) novega ti napisal in sem to pač strnil v sklepu "ko se v svetu trguje z nafto, Američani trgujejo sami s sabo oziroma na svetovnem trgu nafte vsi razen štirih neštetih delajo za Američane", potem pa sem se omejil samo na "resne" naftaške valute ...
ampak ok, greva naprej.

- ce pogledava se enkrat novico izpred meseca in pol za cad... "The currency approached a five-year low". od zacetka leta, ce gledava samo to, kar si omenil, je cca -5%, od poletnega zacetka padanja nafte pa cca -8%.

- in za aud... "Australian dollar falling towards four-year low". padec aud proti usd letos tudi tu ni 2%, kot si napisal, temvec nekje cca 3 x tolko finance.yahoo.com/ec...nteractive , od zacetka susenja nafte pa vec (tam nekje 13% na oko).
... OK, cifer v tistih člankih v resnici nisem preveč gledal, ker novinarji pač povejo, kar jim paše v kontekst, ampak sem samo današnjo www.bsi.si/podatki/t...apaId=1230 tečajnico BS pogledal in tečaj AUD, CAD, NOK in RUB primerjal z njihovimi vrednostmi na dan 01.01.2014 ... khmm, in sem podobno kot tisti novinarji povedal, kar meni paše v kontekst ...
splosno pa velja:

- najvecje zverine se tipicno premikajo manj zivahno kot manjse (za stos lahko to primerjas z gibanjem zlata vs. srebra; srebro je mlajsi brat, dosti manjsi promet in dosti bolj kuku premiki)

- tiste, ki so izven prvega sveta, se premikajo tipicno bolj kot tiste, ki to niso (ze samo volatilnost izven korelacije s surovino imajo tipicno visjo, ker so, kako bi se izrazil, ponavadi bolj notranje razburkane... institucionalno, politicno etc)

- tiste, ki jim surovina, po kateri so znane, pomeni vec za njihovo celotno gospodarstvo in proracun, so bolj obcutljive od tistih, kjer je to manj aktualno (recimo za rusijo je ZELO aktualno, ker je nafta in kompanija vec kot 2/3 izvoza in malo manj kot polovica proracunskih prihodkov; norveska pa cca 30% proracuna in nekaj vec kot polovica izvoza)

zdaj - ne vem, mogoce se tebi to vse res zdi zanemarljivo in bos se naprej iskal dodatne razloge in ozadja. zal ti jaz pri v tem primeru po moje ne morem vec pomagati. ce povedanega ne sprejemas oziroma si preprican, da ne zadosca, nimam ideje, kaj se ponuditi. pa ni to stvar jeze, temvec enostavno ne razumem, kaj sprejemas razen tega, da ti napisem, da so vsega krivi americani.
... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, hotel sem samo opozoriti na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki zaradi cene ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker posledično pomeni, da je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpajo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...

P.S.: o teh in podobnih zadevah bi razmišljal in se verjetno motil, tudi če mi "Quod licet Iovi non licet bovi" ne bi šel tako zelo na jetra oziroma če v genih ne bi imel zapisane simpatije do "underdogs" in to res nima nobene zveze z mojo "vpletenostjo" v kolobocije z nafto in valutami ... aja, kaj ni hecno, da sem tam zgoraj s tvojo pomočjo dolar uvrstil med "eksotične" valute ? ...
[#2485033] 18.12.14 14:32 · odgovor na: najobj (#2485030)
Odgovori   +    1
[najobj]
... OK, cifer v tistih člankih v resnici nisem preveč gledal, ker novinarji pač povejo, kar jim paše v kontekst, ampak sem samo današnjo www.bsi.si/podatki/t...apaId=1230 tečajnico BS pogledal in tečaj AUD, CAD, NOK in RUB primerjal z njihovimi vrednostmi na dan 01.01.2014 ... khmm, in sem podobno kot tisti novinarji povedal, kar meni paše v kontekst ...
no, ne tega pocet. ker ti eurusd moti signal. nafta se trguje v usd. vec kot imas vmes prevedb valute, vec je sans, da bos dobil nekaj cudnega ven.
... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, ampak sem samo opzoril na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpanjo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...
ha?

arabec in rus prodata sod nafte.

oba dobita 55 usd.

enemu je to tolko rialov kot prej, drugemu pa dvakrat tolko rubljev kot prej. dolarjev pa obema enako.

ti si pa hotel povedati... ??
[#2485035] 18.12.14 14:35 · odgovor na: crt (#2485033)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 18.12.2014 14:38
[crt]
> [najobj]
> ... OK, cifer v tistih člankih v resnici nisem preveč gledal, ker novinarji pač povejo, kar jim paše v kontekst, ampak sem samo današnjo www.bsi.si/podatki/t...apaId=1230 tečajnico BS pogledal in tečaj AUD, CAD, NOK in RUB primerjal z njihovimi vrednostmi na dan 01.01.2014 ... khmm, in sem podobno kot tisti novinarji povedal, kar meni paše v kontekst ...
no, ne tega pocet. ker ti eurusd moti signal. nafta se trguje v usd. vec kot imas vmes prevedb valute, vec je sans, da bos dobil nekaj cudnega ven.
... EUR uporabljam, ker mi je za oceno reda velikosti česarkoli EUR bližje in ker to bistveno ne vpliva na tisto, kar sem hotel povedati ...
> ... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, ampak sem samo opzoril na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpanjo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...
ha?

oba dobita 55 usd.

enemu je to tolko rialov kot prej, drugemu pa dvakrat tolko rubljev kot prej. dolarjev pa obema enako.

... ja, da si za tiste rublje navadni Rus lahko kupi toliko manj in potem Finci jamrajo, da nimajo ruskih turistov ...
[#2485039] 18.12.14 14:39 · odgovor na: najobj (#2485035)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 18.12.2014 14:40
[najobj]
> > ... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, ampak sem samo opzoril na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpanjo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...

> ha?
>
> arabec in rus prodata sod nafte.
>
> oba dobita 55 usd.
>
> enemu je to tolko rialov kot prej, drugemu pa dvakrat tolko rubljev kot prej. dolarjev pa obema enako.
>
> ti si pa hotel povedati... ??

... ja, da si za tiste rublje navadni Rus lahko kupi toliko manj in potem Finci jamrajo, da nimajo ruskih turistov ...
to je seveda res, ampak niti slucajno ne bi iz povedanega uganil, da si to hotel povedat, ker me je ze "za isti dolarski izplen duplo kolicino prodat" sezulo in me se vedno.

lej, ne vem, a je problem to, kako ti pises ali to, kako jaz berem. ampak nekaj nama ne spila. predlagam, da greva druge stvari pocet.
[#2485057] 18.12.14 15:15 · odgovor na: crt (#2485039)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 18.12.2014 15:21
[crt]
> [najobj]
> > > ... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, ampak sem samo opzoril na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpanjo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...
> > ha?
> >
> > arabec in rus prodata sod nafte.
> >
> > oba dobita 55 usd.
> >
> > enemu je to tolko rialov kot prej, drugemu pa dvakrat tolko rubljev kot prej. dolarjev pa obema enako.
> >
> > ti si pa hotel povedati... ??
> ... ja, da si za tiste rublje navadni Rus lahko kupi toliko manj in potem Finci jamrajo, da nimajo ruskih turistov ...

to je seveda res, ampak niti slucajno ne bi iz povedanega uganil, da si to hotel povedat, ker me je ze "za isti dolarski izplen duplo kolicino prodat" sezulo in me se vedno.
lej, ne vem, a je problem to, kako ti pises ali to, kako jaz berem. ampak nekaj nama ne spila. predlagam, da greva druge stvari pocet.
... jebiga, to še moram, ker nimam rad, da nekaj brezveze ostane v luftu ... ja, pa naj te "okrogla" cena nafte in RUB ne motita in enako naj te ne moti EUR namesto USD, ker poante mojega čudnega stila pisanja to nič ne spremeni ...

... alzo, 01.01.2014 je veljalo 100 EUR = 5000 RUB = 1 sod, 18.12.2014 pa velja 50 EUR = 5000 RUB = 1 sod ... evo, in vprašanje glasi, koliko sodov nafte dobiš, če imaš danes 100 EUR v žepu, ker je to tvoja nedotaknjena lastna valuta oziroma koliko EUR ti danes ostane v žepu, če rabiš samo 1 sod ... khmm, o kupni moči navadnih Rusov pa sva se že prej razumela ...

... evo, zdaj pa obljubim, da te ne bom več gnjavil ...

P.S.: zgoraj sem ob lastnikih družb dodal klicaje, ker se lastniki ne pokrivajo z državami, ki v zgodbi nastopajo ...
anon-333107 sporočil: 8.271
[#2485059] 18.12.14 15:24 · odgovor na: crt (#2485033)
Odgovori   +    0
[crt]
> [najobj]
> ... OK, cifer v tistih člankih v resnici nisem preveč gledal, ker novinarji pač povejo, kar jim paše v kontekst, ampak sem samo današnjo www.bsi.si/podatki/t...apaId=1230 tečajnico BS pogledal in tečaj AUD, CAD, NOK in RUB primerjal z njihovimi vrednostmi na dan 01.01.2014 ... khmm, in sem podobno kot tisti novinarji povedal, kar meni paše v kontekst ...

> ... čuj, sploh ne dvomim, da je generalno vse res, kar pišeš, ampak sem samo opzoril na čudno "kolateralno" korist, ki jo imajo Američani od arabskih naftašev, ki ne spreminjajo obsega črpanja nafte, ker je ob skoraj nespremenjenem tečaju njihovih "valut" vsa ruska in norveška nafta za kupce (en.wikipedia.org/wik...l_imports) pač toliko bolj poceni, ko jo morajo Rusi (Norvežani malo manj) za isti dolarski izplen duplo količino prodat ... khmm, oziroma na račun umetno ustvarjenih tečajnih razlik toliko več zaslužijo lastniki(!) naftnih družb, ki nafto v posameznih naftaških državah črpanjo in toliko manj plačajo lastniki(!) družb, ki nafto v državah uvoznicah uvažajo ...
ha?

oba dobita 55 usd.

V bistvu je tukaj nekaj netočnosti.

Pravilno bi se moralo glasiti. /glede na situacijo/:

Rus dobi enako število rubljev za sod,

Arabci pa, glede na vezavo njihove valute na $, dobijo 40% man.

Strani: 1 2 3 4 5