Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: članek Niste za borzo? Prava reč!
Teme v drugih forumih o teh vsebini: Glavni forum (25)
Strani: 1 2
sporočil: 106
...kr neki...filozof...postani kakršnkoli superjakhel sklad ali
nesklad, pa bodi kar se vlaganja denarja tiče pameten zase in za
druge...in tvoje pisanje bo postalo povsem odveč...
sporočil: 220
Crt zdaj pa ze malo pretiravas se ti ne zdi?
Cut the bullshit!
Zgleda res da moras svoje frustracije stresat na neke bednike, ki mogoce res nimajo pojma, ampak to je bolj slaba tolazba zate se ti ne zdi?
Ce ti gre pa res tako slabo pa povej no, pa ti mogoce kaj primaknemo zraven .. Drugace pa vem da si strokovnjak za matematiko, pa probaj mogoce to znanje vcasih uporabit tudi za kaksen drugacen namen in ne samo za simfanje. Ce ne verjames probaj. Deluje.
Pa ne postani nekdo, ki si nikoli ne dopusti da mu kdo kaj rece oziroma ki misli da ima vedno vse prav in da je najpametnejsi, ok
Pricakujem kaksen clanek v prihodnje, ki bo kaj drugega kot samo pritozevanje in ukvarjanje z slabsimi od tebe (nas), ker tvoje znanje iz ostalih podrocji in ne iz filozofiranja lahko marsikomu pomaga, in to mnogi vemo in tudi cenimo, zato probaj malo obrnit plat medalje, pa se posveti boljsim od sebe, pa za spremembo tud koga pohvali, ceprav verjamem da bo zelo tezko glede na to da vidim da so zadnji clanki samo simfanje, ker je to pac lazje in bolj zdravilno za tvoj ego. Bom vesel ce bos uposteval moje mnenje
lp
Cut the bullshit!
Zgleda res da moras svoje frustracije stresat na neke bednike, ki mogoce res nimajo pojma, ampak to je bolj slaba tolazba zate se ti ne zdi?
Ce ti gre pa res tako slabo pa povej no, pa ti mogoce kaj primaknemo zraven .. Drugace pa vem da si strokovnjak za matematiko, pa probaj mogoce to znanje vcasih uporabit tudi za kaksen drugacen namen in ne samo za simfanje. Ce ne verjames probaj. Deluje.
Pa ne postani nekdo, ki si nikoli ne dopusti da mu kdo kaj rece oziroma ki misli da ima vedno vse prav in da je najpametnejsi, ok
Pricakujem kaksen clanek v prihodnje, ki bo kaj drugega kot samo pritozevanje in ukvarjanje z slabsimi od tebe (nas), ker tvoje znanje iz ostalih podrocji in ne iz filozofiranja lahko marsikomu pomaga, in to mnogi vemo in tudi cenimo, zato probaj malo obrnit plat medalje, pa se posveti boljsim od sebe, pa za spremembo tud koga pohvali, ceprav verjamem da bo zelo tezko glede na to da vidim da so zadnji clanki samo simfanje, ker je to pac lazje in bolj zdravilno za tvoj ego. Bom vesel ce bos uposteval moje mnenje
lp
sporočil: 126
Ja fantje resnica je včasih lahko zelo kruta,pa vendar članek ni
nobeno jamranje,pač pa postavljanje ljudi na realna tla.Predvsem
tistih,ki so že nekaj časa v nebesih na LJSE in z tem znanjem
vstopanjo potem na tuje trge z veliko preveč
samozavesti.......
Ps.Črt dvomim,da "jamra" ker v tem neskončno uživa, temveč samo poizkuša ljudem prihraniti nekaj težko prisluženih denarcev...dobra duša kaj čmo:)
Ps.Črt dvomim,da "jamra" ker v tem neskončno uživa, temveč samo poizkuša ljudem prihraniti nekaj težko prisluženih denarcev...dobra duša kaj čmo:)
sporočil: 28.835
FIN-382321 je napisal(a):
Crt zdaj pa ze malo pretiravas se ti ne zdi? Cut the bullshit! Zgleda res da moras svoje frustracije stresat na neke bednike, ki mogoce res nimajo pojma, ampak to je bolj slaba tolazba zate se ti ne zdi? Ce ti gre pa res tako slabo pa povej no, pa ti mogoce kaj primaknemo zraven .. Drugace pa vem da si strokovnjak za matematiko, pa probaj mogoce to znanje vcasih uporabit tudi za kaksen drugacen namen in ne samo za simfanje. Ce ne verjames probaj. Deluje. Pa ne postani nekdo, ki si nikoli ne dopusti da mu kdo kaj rece oziroma ki misli da ima vedno vse prav in da je najpametnejsi, ok Pricakujem kaksen clanek v prihodnje, ki bo kaj drugega kot samo pritozevanje in ukvarjanje z slabsimi od tebe (nas), ker tvoje znanje iz ostalih podrocji in ne iz filozofiranja lahko marsikomu pomaga, in to mnogi vemo in tudi cenimo, zato probaj malo obrnit plat medalje, pa se posveti boljsim od sebe, pa za spremembo tud koga pohvali, ceprav verjamem da bo zelo tezko glede na to da vidim da so zadnji clanki samo simfanje, ker je to pac lazje in bolj zdravilno za tvoj ego. Bom vesel ce bos uposteval moje mnenje lp
ne, ne zdi se mi, da pretiravam. se vec, mislim, da taksne zolcne reakcije, kot je tvoja, lepo kazejo, da je stvar tocno zastavljena.
ima pa stvar tudi svoj smesni element. in to je to, da je ta tekst namenjen temu, da bi komu prisel prav, reakcija pa taksna, kot si jo napisal.
a kako je misljen, da bi prisel prav? ja enostavno tako, da cisto zares mislim, da je precej ljudi na borzi zaradi maco kompleksa in/ali zato, ker jih je na pol not potegnilo, hkrati jim pa v bistvu glede na zivljenjsko situacijo ne znese. in da mogoce pride prav, da jim nekdo rece, da ni konec sveta, ce se pac ne ukvarjajo s tem. torej cisto dobronamerno.
kaj je tukaj takega, da te napelje govoriti o pritozevanju, simfanju, mojem egu... res ne vem. stvar je precej jasno napisana. razen ce gre seveda pri tvoji reakciji za se eno pojavno obliko maco kompleksa.
no, pravzaprav sta dva smesna elementa. drugi je tvoj poziv, da naj ne bom taksen, da si ne pustim kaj reci in da naj ne mislim, da sem najpametnejsi. ves, jaz niti slucajno ne mislim, da sem najpametnejsi in da vse vem. ker je stvar pac taka (vsaj kar se mene tice), da dlje kot se z necim ukvarjas, bolj ti je tudi jasno, kolko je vsega, kar ti ni jasno - kakor hodis gor na hrib, se vedno bolj tudi horizont odmika. ce pa kljub temu komu zgleda, kot da sem najpametnejsi, je to potemtakem predvsem stvar tega, od kod od sam gleda.
sporočil: 17
Veš, ni ravno na mestu, da si Črta tako napadel. Njegovo pisanje je
natančen "odmev" situacije, ki se je neprestano pojavljala skozi
lansko leto (delno tudi letos). Zelo veliko novopečenih vlagatejev
bi danes nosilo nasmeh na licu in kazalo nekaj let manj, če bi vsaj
delno upoštevalo kakšen nasvet iz Črtove zbirke.
Npr. ,ko vidiš starejšo gospo, ki ti pride in reče, da želi kupiti delnice in to čim prej, ker mora hitro k zdravniku... mislm. Pa stranko, ki jamra zakaj je promet na borzi, ker če ga ne bi bilo potem delnice ne bi padle...mislm
No takih cvetk je še na tisoče, zato hvala bogu za vsaj enega Črta.
LP
Npr. ,ko vidiš starejšo gospo, ki ti pride in reče, da želi kupiti delnice in to čim prej, ker mora hitro k zdravniku... mislm. Pa stranko, ki jamra zakaj je promet na borzi, ker če ga ne bi bilo potem delnice ne bi padle...mislm
No takih cvetk je še na tisoče, zato hvala bogu za vsaj enega Črta.
LP
sporočil: 37
Crt, vsaka čast za tako jasen članek, marsikdo se vidi znotraj, le
da eni pač na strani "bogih" in se sedaj tako žolčno oglašajo,
Crt, le še tako naprej....
sporočil: 23
Zadnja sprememba: anon-104611 06.05.2008 14:16
No, končno spet eden, ki vidi še kaj drugega, kot čreda tistih tipa
bravo Črt, uh in sploh naj si, Črt za predsednika in podobne.
Popolnoma se pridružujem FIN-u. Sicer je res, da samo Bog (in Črt)
poznata prave namene teh pisarij, ampak, ne morem si kaj, da v
takšnem stilu pisanja ne bi razbral samohvale, perfekcionistične
lastne podobe in pomembnosti in tudi nadute arogantnosti. Četudi z
borzo nimam opravka, me takšen akviziter ne bi prepričal, da pridem
zraven.Ljudskosti manjka, ljudskosti.
P.S. Člankov tegale avtorja že lep čas ne berem.
Zadnja sprememba: crt 06.05.2008 14:30
Matium je napisal(a):
No, končno spet eden, ki vidi še kaj drugega, kot čreda tistih tipa bravo Črt, uh in sploh naj si, Črt za predsednika in podobne. Popolnoma se pridružujem FIN-u. Sicer je res, da samo Bog (in Črt) poznata prave namene teh pisarij, ampak, ne morem si kaj, da v takšnem stilu pisanja ne bi razbral samohvale, perfekcionistične lastne podobe in pomembnosti in tudi nadute arogantnosti. Četudi z borzo nimam opravka, me takšen akviziter ne bi prepričal, da pridem zraven.
Ljudskosti manjka, ljudskosti.
to je pa res prav poseben pristop, da clankov ne beres, komentiras pa jih vseeno :)
dobro, ce se popolnoma pridruzujes FIN-u (vidim, da sta skladna tudi v tem, da se oba raje ukvarjata z avtorjem kot s tekstom), potem ti pac odgovarjam najprej tisto kot njemu, pa si preberi tam.
tezko razumem, kako lahko iz teksta razberes, kot pravis, samohvalo, perfekcionisticno lastno podobno in pomembnost in zraven se naduto arogantnost. (pozabil si se omeniti, da mi smrdijo noge.) ampak glede na to, da tkoaltko nisi prebral, je pac vse mogoce.
tisto z akviziterjem mi ni cisto jasno, namrec niti ne nastopam v tej vlogi niti se pocutim kako drugace poklican, da bi ljudi spravljal k temu, da naj vlagajo na borzi. in ne samo, da to ni namen teksta - se vec, namen teksta je ravno obraten: pomagati tistim, ki dejansko nimajo dobrih pogojev za borzno nastopanje, pa so mogoce obviseli na polovici odlocitve, da se raje ne grejo. ampak spet, kot pravis... pac nisi prebral.
sporočil: 315
Glede na to, da je tuki gor verjetno predvsem moška
populacija smo vsi črtovi privrženci torej ritolizniki in
buzeranti. No en nick je že nakazoval v to smer, da bi lahko
bili ;-)
Sploh pa sta se ti in tvoj novi kolega izgleda znašla nekje med opisanim, pravzaprav niti ne vem kako si se ti tam znašel, saj praviš da nisi bral.
Očitno pa gre tudi tebi črt na q, torej si tudi ti samo....
Sploh pa sta se ti in tvoj novi kolega izgleda znašla nekje med opisanim, pravzaprav niti ne vem kako si se ti tam znašel, saj praviš da nisi bral.
Očitno pa gre tudi tebi črt na q, torej si tudi ti samo....
sporočil: 117
Ej, narod! Sej "brother" Črt ni čisto nič novega povedal. Nanizal
je samo "fakte", ki jih nekateri ne morete ali pa nočete sprejeti.
Zadnja sprememba: crt 06.05.2008 14:59
lukasblue je napisal(a):
čuj, mogoče bi vseeno bilo fino, če bi zaplul iz psiho-analize v borzno-analizo, ne nujno našo, ampak svetovno, pravzaprav vseeno katero; lahko čisto konkretno, kot katere borze, podjetja, finančni instrumenti itd. so najbolj zanimivi (zate), vstopne, izstopne cene, online portali, zavarovanje valut, mislim kakrkoli ...
ker zdi se, da se za tvojimi mislimi skriva zelo ostra kritika finančnega poslovanja, pravzaprav popolno nezaupanje in kar prezir do borze (ne nujno neutemeljen, ampak vseeno)
eh ljudje, kaj vse se vam zdi :)
lej, pisem o tistem, kar me tekoce zanima. kar se tice borze kot nalozbenega poligona, sem se mislim da precej jasno in javno opredelil, da je tole leto za moje pojme predvsem ugodno za pocivanje. psihologija trga (njegovih udelezencev) me pa zanima prakticno stalno. tako pac je.
kar se tice kritike... ce napisem, da je financna industrija pac industrija in da je prodaja financnih produktov isto kot prodaja pralnih praskov, je to zato, ker sem to pac opazil. splosno tezim k temu, da povem tisto, kar mislim. to so za moje pojme dejstva. kot ze v tekstu lepo pise, jih lahko gledas vsaj z dveh koncev.
popolno nezaupanje in prezir? do tistega dela pojma "borza", ki se tice predvsem prodaje in je vsebinsko soroden prodaji preparatov za hujsanje od vrat do vrat -- da, vsekakor, potrjujem oceno.
do borze v smislu borznega trga - to pa ne. seveda pri tem s pojmom borze mislim na trge, ki imajo veliko in razprseno stevilo tako udelezencev kot papirjev. kjer ta pogoj ni izpolnjen, se tkoaltko pogovarjamo samo o imenu "borza", ki pa je vsebinsko nek robni primer. ja, slovenija spada med te robne, zal.
pa greva zdaj k tvojim zeljam...
katera podjetja so mi vsec? ce ti odgovorim, to ne pomeni, da so to zame najboljsa podjetja na svetu, pomeni samo, da so zame zanimiva po tistem, ko udarim cez cel univerzum svoje filtre. to so zdajle (ne od vceraj in verjetno ne bo konec jutri) na primer ameriski tickerji twin, trn, khd, pde, ne. ampak to ti lahko pomeni zelo malo, ker nic nisi izvedel o tem, kako pa pasejo na tvoj pristop k stvari in okus in manevrski prostor. (zanima me tudi indeks rogers agriculture in si zelim, da bi bilo vec ponudbe produktov nanj, zaenkrat shajam s tistimi bednimi certifikati od abn amro)
trenutno me sicer zelo zanimajo druzina, bicikl in kmetijstvo.
zavarovanje valut? izvajam ga z mini futuresi eur/usd, kadar se mi zdi potrebno.
online viri? berem predvsem (brez vrstnega reda):
http://oldprof.typepad.com/
http://fintag.com/
http://invivoanalytics.com/
http://www.econbrowser.com/
http://www.valueinvestingnews.com/
http://macro-man.blogspot.com/ (zelo priporocam)
http://thefloat.typepad.com/
http://www.minyanville.com/ (zelo priporocam)
bigpicture.typepad.com/ (ta se mi sicer zdi malo mencingerjanski)
seekingalpha.com/ (zelo fajn kot svastarnica izhodisc za lastno delo)
ftalphaville.ft.com/ (meni zelo vsecen recimo temu novicarski vir)
bo?
sporočil: 6.479
Matium je napisal(a):
No, končno spet eden, ki vidi še kaj drugega, kot čreda tistih tipa bravo Črt, uh in sploh naj si, Črt za predsednika in podobne. Popolnoma se pridružujem FIN-u. Sicer je res, da samo Bog (in Črt) poznata prave namene teh pisarij, ampak, ne morem si kaj, da v takšnem stilu pisanja ne bi razbral samohvale, perfekcionistične lastne podobe in pomembnosti in tudi nadute arogantnosti. Četudi z borzo nimam opravka, me takšen akviziter ne bi prepričal, da pridem zraven.
Če te lahko malo potolažim. Zaradi takih kot si ti, tudi jaz na tem Forumu ne sodelujem več prav pogosto. V bistvu čedalje manj. Tistim, ki ne vedo veliko o investiranju, bi sicer imel še veliko za povedat, ampak v očeh tebe in tebi podobnih vse skupaj izzveni preveč samohvalno, arogantno in perfekcionistično (jebi ga, jaz, Saška Lendero in še nekaj misic težimo pač k perfekcionizmu že od malega). Stvari, ki jih obvladam bolje kot morda kdo drugi, pač ne znam napisati bistveno skromneje kot jih je Črt.
Torej, razveseli se malo (če se sploh znaš), da ste ti in tebi podobni čedalje bolj prikrajšani tudi za moje prispevke. Ljudskosti in kritične distance do nekega znanja in izkušenj pa ne da vam manjka, nikoli ju niste imeli.
sporočil: 1.370
Matium je napisal(a):
Ljudskosti manjka? Jezusmarija pa saj slovenska borza in finančna industrija je itak tričetrt ljudska. Profesionalnosti manjka, profesionalnosti.
sporočil: 776
mimoidoci je napisal(a):Škoda.
Zaradi takih kot si ti, tudi jaz na tem Forumu ne sodelujem več prav pogosto. V bistvu čedalje manj.
sporočil: 21.898
Kolya je napisal(a):Kakšna škoda neki. Če mimoidioci ne sodeluje na forumu zaradi par ljudi, ki mu niso povšeči (pa čeprav povsem legitimno), se vsaj jaz ne mislim zaradi tega sekirati. Takšni ljudje na vsakem forumu neizogibni, ne vem zakaj bi bile finance neka posebna izjema.
Škoda.
Kdor noče igrati za reprezentanco, naj lepo ostane doma ;)
Matium je napisal(a):
Res je, pogrešamo Ljudsko Federativno Borzo z ljudskim dojemanjem finančnih inštrumentov, a.k.a. ko gre gor, ljudska veselica, ko gre dol, so vsi drugi krivi, in so polni "...samohvale, perfekcionistične lastne podobe in pomembnosti in tudi nadute arogantnosti" in so obenem, več kot jasno, brezčutni do sočloveka. Pa, ljudi, je li to moguće?
sporočil: 10.178
mimoidoci je napisal(a):
Če te lahko malo potolažim. Zaradi takih kot si ti, tudi jaz na tem Forumu ne sodelujem več prav pogosto. V bistvu čedalje manj. Tistim, ki ne vedo veliko o investiranju, bi sicer imel še veliko za povedat, ampak v očeh tebe in tebi podobnih vse skupaj izzveni preveč samohvalno, arogantno in perfekcionistično (jebi ga, jaz, Saška Lendero in še nekaj misic težimo pač k perfekcionizmu že od malega). Stvari, ki jih obvladam bolje kot morda kdo drugi, pač ne znam napisati bistveno skromneje kot jih je Črt.
Torej, razveseli se malo (če se sploh znaš), da ste ti in tebi podobni čedalje bolj prikrajšani tudi za moje prispevke. Ljudskosti in kritične distance do nekega znanja in izkušenj pa ne da vam manjka, nikoli ju niste imeli.
kot kaže je črt ostal zadnji mohikanec, no tadejk tudi še malo miga, pa se bojim, da prav dolgo ne bo zdržal. se bodo, če se balkan pobere, iz azila lahko vrnili kazakhstanci.:)
shevchenko je napisal(a):
Kakšna škoda neki. Če mimoidioci ne sodeluje na forumu zaradi par ljudi, ki mu niso povšeči (pa čeprav povsem legitimno), se vsaj jaz ne mislim zaradi tega sekirati. Takšni ljudje na vsakem forumu neizogibni, ne vem zakaj bi bile finance neka posebna izjema.
A sem kje rekel, da si zategadelj žile režem?
Več kot očitno je, da je bil namen dejati le naslednje: škoda ... da zmanjšuje svoj input na forumu, ne glede na razloge, ki ga k tej odločitvi vodijo.
Bob je napisal(a):
kot kaže je črt ostal zadnji mohikanec, no tadejk tudi še malo miga, pa se bojim, da prav dolgo ne bo zdržal. se bodo, če se balkan pobere, iz azila lahko vrnili kazakhstanci.:)
Ej, če se pojavijo Kazakhstanci še vedno lahko računaš name :))
sporočil: 48.253
yabadak je napisal(a):
Ej, narod! Sej "brother" Črt ni čisto nič novega povedal. Nanizal je samo "fakte", ki jih nekateri ne morete ali pa nočete sprejeti.
Manjka samo se to, da je tisti FIN pred nickom tega kritika pravzaprav oznaka da je dejansko zaposlen v kaksni borznoposredniski hisi ali drugi financni instituciji in lepo kaze na klavrno podobo slovenskih "financnih ekspertov".
Kakšna škoda neki. Če mimoidioci ne sodeluje na forumu zaradi par ljudi, ki mu niso povšeči (pa čeprav povsem legitimno), se vsaj jaz ne mislim zaradi tega sekirati. Takšni ljudje na vsakem forumu neizogibni, ne vem zakaj bi bile finance neka posebna izjema.
Ševčenko če dovoliš, naredil si dve napaki:
1. Nikjer nisem rekel, da ne bom sodeloval.
2. Spustil si se v polemiko s Kolyo, ki ima približno 113,22-krat boljše sposobnosti racionalne argumetacije od tebe.
Kar se reprezentance tiče boš kmalu izpadel iz Ukrajinske :)
Kolya je napisal(a):Ne, se strinjam. Osebno tudi rad preberem prispevke mimoidocega, da ne bo kake pomote. Po mojih izkušnjah so forumi tem boljši, bolj kot so se pripravljeni udeleženci foruma potruditi. Ampak to mora vsak sam pri sebi razčistit, koliko se mu da.
A sem kje rekel, da si zategadelj žile režem?
Več kot očitno je, da je bil namen dejati le naslednje: škoda ... da zmanjšuje svoj input na forumu, ne glede na razloge, ki ga k tej odločitvi vodijo.
PS. Če bi bili vsi udeleženci foruma razumni in uvidevni, potem bi bil kdaj pa kdaj tudi dolgčas ;)
mimoidoci je napisal(a):1. dobro, si pa napisal, da boš manj sodeloval. ajde, ne dlakocepi.
1. Nikjer nisem rekel, da ne bom sodeloval.
2. Spustil si se v polemiko s Kolyo, ki ima približno 113,22-krat boljše sposobnosti racionalne argumetacije od tebe.
2. ;) Ne poznam dovolj Kolye, poznam pa sebe. In se popolnoma strinjam, da sem neracionalen. Če bi bil racionalen, bi bil danes milijonar. Sem pa dovolj racionalen, da vem, da racionalnost človeštva ne bo nikamor pripeljala. Oziroma vsa ta jebena racionalnost nas bo pripeljala do tega, da se bomo klali za kos kruha.
Če si pa ti tako zelo sposoben racionalnega argumentiranja, upam, da vsaj uživaš v tem ;)
1. dobro, si pa napisal, da boš manj sodeloval. ajde, ne dlakocepi.
2. ;) Ne poznam dovolj Kolye, poznam pa sebe. In se popolnoma strinjam, da sem neracionalen. Če bi bil racionalen, bi bil danes milijonar. Sem pa dovolj racionalen, da vem, da racionalnost človeštva ne bo nikamor pripeljala. Oziroma vsa ta jebena racionalnost nas bo pripeljala do tega, da se bomo klali za kos kruha.
Če si pa ti tako zelo sposoben racionalnega argumentiranja, upam, da vsaj uživaš v tem ;)
Ja uživam :) Poglej:
1. Zopet se motiš. V resnici sem napisal, da ne sodelujem več prav pogosto. Sedanjik in ne prihodnjik.
2. Tebe bi racionalnost naredila za milijonarja, človeštva pa praviš ne bo nikamor pripeljala. Čemu bi se torej ti potem kot milijonar klal z ostalimi za kos kruha.
In dodajam točko 3:
3. A opaziš, da neracionalna argumentacija hitro pripelje do popolnega nerazumevanja. Pa ne samo na Forumu. Pripelje tudi do aneksov h gradbenim pogodbam za ceste in bolnice, do kaotičnega finančnega sistema, do stavk javnih delavcev, do prepirov s Hrvaško, do politične strukture, ki vsa skupaj v volilnem letu nima za en racionalen političen program itd.
Neracionalnost pa je na žalost tudi edini koncept, ki se ga ta država dosledno drži. Neracionalnost je trenutno edina stalnica v gospodarskih strategijah, ki jih ta država izvaja. Te kaj veseli, da si njen del? Te veseli, da k neracionalnosti prispevaš tudi sam?
sporočil: 162
Članek je po moje OK. Le, da sam menim, da je pomanjkanje časa
velikokrat prednost in ne slabost. Poglejte svoje VP v
portfelju in njihove tečaje pred 10 (15, 20) leti. S skladi je
podobno, le da jih pri nas ima malo takšen track
record. Kolikokrat ste prodali VP, ker je bil kak šum pa vam
je danes žal? Nervozno premetavanje portfelja naredi vsaj toliko
škode kot spanec. Zatorej borzni lenuhi, pogumno naprej.
sporočil: 1.025
LUMP je napisal(a):lump, imas prav, ce gledas slo peskovnik, ki pa je ze skoraj prazen. Poglej malo na okoli, pa bos videl, kje so danes "borzni lenuhi", ki so 7 let nazaj kupovali na nemski borzi, pa v ZDA in.... se vedno so v minusu.
Vsak kupec prav pride :)
Meni ni prav nic zal, ker sem sel lansko poletje na "dopust" in se sedaj vrnil.
mimoidoci je napisal(a):Malo sem racionaliziral tale pogovor in izpustil prvo točko dnevnega reda ;)
2. Tebe bi racionalnost naredila za milijonarja, človeštva pa praviš ne bo nikamor pripeljala. Čemu bi se torej ti potem kot milijonar klal z ostalimi za kos kruha.
3. A opaziš, da neracionalna argumentacija hitro pripelje do popolnega nerazumevanja. Pa ne samo na Forumu. Pripelje tudi do aneksov h gradbenim pogodbam za ceste in bolnice, do kaotičnega finančnega sistema, do stavk javnih delavcev, do prepirov s Hrvaško, do politične strukture, ki vsa skupaj v volilnem letu nima za en racionalen političen program itd.
Neracionalnost pa je na žalost tudi edini koncept, ki se ga ta država dosledno drži. Neracionalnost je trenutno edina stalnica v gospodarskih strategijah, ki jih ta država izvaja. Te kaj veseli, da si njen del? Te veseli, da k neracionalnosti prispevaš tudi sam?
2. Se še odločam, ali bi v prihodnosti postal milijonar ali ne. Postati milijonar zame ni trivialno in bi zahtevalo dobršno mero truda. Ni da sem len, edino nisem ziher, ali mi bo ta milijonček ali dva kaj prida koristil ;)
3. Absolutno. Odkar pomnim, sem v okolici zaznaval cca 90% iracionalnosti in cca 10% racionalnosti. Veš v čem je problem: tudi povsem racionalno razmišljanje zna biti hudičevo iracionalno, če na problematiko pogledaš iz neke druge perspektive. Vse je odvisno od zornega kota.
Kar se naše države konkretno tiče, imam mešane občutke. Moram pa priznat, da sem nekoliko manj pesimističen od večine tule. Vsi problemi, ki jih navajaš, so v bistvu začasne narave, pa se ne bi se na tem mestu poglabljal v vsakega posebej.
Da, naša družba je pretežno iracionalna, pri tem pa sem trdno prepričan, da so popolnoma iracionalne družbe bolj odporne na nepredvidene tresljaje od racionalnih (ki so tako ali tako zgolj hipotetične). Če bi bila racionalna družba rešitev, potem bi morebiti kakšna obstajala vsaj v zgodovini, če že ne v sedanjosti. Malo morgen.
Če pretirano racionaliziraš družbo, jo odmikaš od naravnega stanja, kar se ti lahko maščuje, če se spremenijo zunanji pogoji, ki omogočajo obstoj te družbe.
Po drugi strani - če jo pretirano iracionaliziraš, lahko padeš v drugo črno luknjo - to je, da se bo prebivalcem dežele dobesedno zrolalo, saj si jih toliko časa pital z iracionalno župo, da jim je scvrlo še tisto malo zdrave kmečke pameti.
Lahko se ti zgodi celo najslabše od obeh svetov: da po eni strani določene segmente družbe preracionaliziraš, druge pa pa preiracionaliziraš. Mislim, da je trenutna neoklasična paradigma točno tule. Medtem ko je elita skrajno racionalna, so množice skrajno iracionalne, v veliki meri seveda zaradi iberracionalnosti elit.
Kaj bo iz vsega tega? Pojma nimam.
Glede svojega lastnega prispevka k neracionalnosti družbe: ne počutim se odgovornega. Kot ena enota med 6 in pol milijardami enot - do I matter?. Tudi kot ena enota med dvema milijonoma enot se ne počutim kaj bolj odgovornega. Če si deseta ali sedma decimalka, ali je to sploh kakšna bistvena razlika?
Strani: 1 2