2 uri
Tudi slovenski poslovneži jih imajo vse raje
2 uri
Energetsko intenzivnim podjetjem letos 30 milijonov evrov
4 ure
Avtocestna gradbišča: ni se zgodil čudež, skoraj vse je po pravilih
4 ure
Poreč bo gostil konferenco o prihodnosti ravnanja z odpadki: poudarek na tehnologijah, regulativi in konkretnih rešitvah iz prakse (PRO)
4 ure
Krka v prvem četrtletju: prihodki gor, dobiček 20 odstotkov manjši kot lani, delnica na novem rekordu 1
5 ur
Radgonske gorice: trend je brezalkoholno, a tradiciji ne obračajo hrbta
5 ur
V vzajemnih skladih konec aprila 7,8 milijarde evrov, 32 odstotkov več kot lani
5 ur
ZDA prvič po letu 2007 prodale 30-letni dolg z donosnostjo pet odstotkov
5 ur
Hekerji vdrli v francoski državni portal: milijoni državljanov potencialna tarča prevar 1
6 ur
Florjan Vasle: Terme Olimia za goste zgradile nov hotel, za zaposlene prihaja 60 stanovanj
6 ur
Trump povabil Šija v Belo hišo; kaj je še znanega; zakaj je Tajvan na trnih 5
6 ur
Kje je Boštjančič našel 370 milijonov evrov, da ne bo kršil evropskih pravil vzdržnosti 1
7 ur
Ceste in gradbišča: se je zgodil čudež ali bo še vedno vse po pravilih, pa nevarno 3
7 ur
Konec »petih zavihkov in treh aplikacij«? EU uvaja enotne železniške vozovnice
8 ur
Nemčija: plinsko ogrevanje tudi v novih stavbah 2
8 ur
TOP ČLANKI - Kaj danes berete
8 ur
10 stanovanj, ki jih lahko kupite na dražbah
8 ur
Izzivi, ki čakajo novega šefa Feda
9 ur
Jutarnji list: TOP 100 hrvaških podjetij. Kje je Petrol? 3
9 ur
Skrčflacija: nemško sodišče je podprlo pravice potrošnikov glede milimetra milke

Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Niste za borzo? Prava reč!

Teme v drugih forumih o teh vsebini:   Borza (48)

Strani: 1

anon-1670 sporočil: 14.712
[#242745] 06.05.08 08:46
Odgovori   +    2
Zadnja sprememba: anon-1670 06.05.2008 08:56
Ravno nova davčna zakonodaja je čisti DAVEŽ, razen za tiste z najvišjimi dohodki!

Po stari si lahko lepo uveljavljal cel kup olajšav(pri novi ne moreš uveljaviti niti splošne davčne olajšave o kakšni revalorizaciji pa sploh lahko sanjamo).
Pri stari si bil lepo po treh letih(ravno prav, da trg iz dna pride na vrh) davka oproščen, pri novi te davijo 20 let!

Zaradi hvaljenja te nove "preproste" a za veliko večino(razen tistih z najvišjimi dohodki) še precejkrat bolj ubitačne davčne zakonodaje preprosto moram dati cvek.

Ne razumem kako lahko nekdo pri zdravi pameti pohvali našo davčno zakonodajo?????
anon-119197 sporočil: 9.214
[#242751] 06.05.08 08:52 · odgovor na: anon-1670 (#242745)
Odgovori   +    0
Maj, a ti razumes, da si nekaj posebnega?
crt sporočil: 28.835
[#242759] 06.05.08 09:00 · odgovor na: anon-1670 (#242745)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):
Ravno nova davčna zakonodaja je čisti DAVEŽ, razen za najbogatejše! Po stari si lahko lepo uveljavljal cel kup olajšav(pri novi ne moreš uveljaviti niti splošne davčne olajšave o kakšni revalorizaciji pa sploh lahko sanjamo). Pri stari si bil lepo po treh letih(ravno prav, da trg iz dna pride na vrh) davka oproščen, pri novi te davijo 20 let! Zaradi hvaljenja nove preproste a za veliko večino še precej bolj ubitačne davčne zakonodaje preprosto moram dati cvek.

v tekstu pise, da je danasnja davcna zakonodaja "preprosta". o tem, za koga je ali ni dobra, sploh ne govorim. da je preprosta in vsekakor preprostejsa od prejsnjih verzij,  pa pri vrednostnih papirjih ni po moje nikakrsne dileme. v kolikor znas argumentirati, zakaj da to ne drzi, te seveda komot poslusam.

meni se sicer se bolj pomembna od evolucije same zakonodaje zdi evolucija dursa. zanj je bilo namrec mogoce doooolgo imeti vtis, da gre za nekaksno tajno policijo, ki ima moc zivljenja in smrti, kriterije za to pa izbira povsem subjektivno, predvsem pa skrito. zadnje case zadeva vendarle dobiva nekoliko bolj normalne obrise.

pa preden ponovis, da je vse zanic, ker je zate osebno drazje -- naj ekstra poudarim, da v zgornjem odstavku ne govorim o zakonih, temvec o nacinu delovanja organa, ki jih utelesa.
[#242760] 06.05.08 09:00 · odgovor na: anon-119197 (#242751)
Odgovori   +    0

dalex je napisal(a):
In zakaj naj bi bil nekaj posebnega?

Upam, da nisem nekaj posebnega zato, ker kritiziram novo davčno zakonodajo, ki mi ob približno enakih dohodkih požre dobra dva jurja več kot stara.
anon-8865 sporočil: 3.125
[#242762] 06.05.08 09:02 · odgovor na: anon-119197 (#242751)
Odgovori   +    1

dalex je napisal(a):

Tko, kot je poseben Damjan Murko ;-)
[#242763] 06.05.08 09:02 · odgovor na: anon-1670 (#242760)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):

In zakaj naj bi bil nekaj posebnega?

Upam, da nisem nekaj posebnega zato, ker kritiziram novo davčno zakonodajo, ki mi ob približno enakih dohodkih požre dobra dva jurja več kot stara.

ne. nekaj posebnega si zato, ker si sodec po dosedanjih vtisih popolnoma nesposoben lociti med svojo osebno situacijo in splosnostjo. no ja, vsaj upam, da si glede tega nekaj posebnega :)
[#242769] 06.05.08 09:12 · odgovor na: crt (#242759)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):
v tekstu pise, da je danasnja davcna zakonodaja "preprosta".
V glavnem sem že vse napisal, samo še to.

Ne more biti nekaj kar je bilo prej obdavčeno tri leta in ti potem sploh ni bilo več treba razmišljati o davkih bolj preprosto kot nekaj kar traja 20 let(pol aktivnega življenja).

Sicer pa če želiš samo preprost davčni sistem-enostavno uvedimo povsem enostavno 100% obdavčitev vseh prihodkov pa bo mir;)

Sam imam mnogo raje karseda zakooooomliciran davčni sistem, ki me obdavči minimalno kot pa preprost davčni sistem, ki me skoraj zadavi.

Lp
[#242773] 06.05.08 09:15 · odgovor na: anon-1670 (#242769)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):
Sam imam mnogo raje karseda zakooooomliciran davčni sistem, ki me obdavči minimalno kot pa preprost davčni sistem, ki me skoraj zadavi.
zelo me veseli, da za spremembo govoris izrecno o sebi namesto o nekaksni "veliki vecini" ali o "razen za najbogatejse". to ima neprimerno vec smisla.

ostaja pa dejstvo, da si se usajal nad necim, kar sploh ni zapisano. morda si ves cas spremljal razvoj zakonodaje, iskal in razreseval luknje, izvajal support ljudem v davcni sezoni... jaz sem, kar nekaj let. in na podlagi tega cisto mirno suvereno recem, da je danasnja zakonodaja preprosta. in to je povsem loceno od vprasanja, kaksen financni rezultat prinasa konkretno tebi. razumes?
[#242774] 06.05.08 09:17 · odgovor na: anon-8865 (#242762)
Odgovori   +    0

0117Pl1 je napisal(a):
Tko, kot je poseben Damjan Murko ;-)
dude... eni skusamo zajtrk jest :)
[#242787] 06.05.08 09:41 · odgovor na: crt (#242773)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):
ostaja pa dejstvo, da si se usajal nad necim, kar sploh ni zapisano. morda si ves cas spremljal razvoj zakonodaje, iskal in razreseval luknje, izvajal support ljudem v davcni sezoni... jaz sem, kar nekaj let. in na podlagi tega cisto mirno suvereno recem, da je danasnja zakonodaja preprosta.
Tudi s tem se nikakor ne morem strinjati.

Da razložim.

Ko sem kot popoln začetnik začel trgovati na borzi sem prišel do Lane in me lepo vpraša za kakšen čas imam namen vlagati in sem lepo rekel, da najmanj za tri leta, da bom oproščen davka.

Ona mi pritrdi, da je to pametno in, da po treh letih ne bom le oproščen davka ampak mi tudi ne bo treba vlagati nobenih davčnih napovedi in imeti nikakršne druge birokracije.

Je lahko še kaj bolj enostavnega kot je bilo to?

Tukaj se pa govori o vzajemcih kamor vlagajo še nekajkrat večji tepčki kot sem jaz in glede, da je minimalna priporočljiva doba vlaganja v vzajemce vsaj tri leta je bila stara davčna zakonodaja prav fantastična.

Ne pa danes ko morajo vlagati kar neko napoved za kapitalske dobičke in še po devetnajstih letih od nakupa iskati po koliko so kupili oz. še huje gledati kakšen je bil tečaj 1.1.2003(ko se jim niti sanja ne zakaj ta datum, še manj kater datum naj vzamejo 31.12. ali 3.1.).

Če temu lahko kdo reče poenostavljen davčni sistem potem ne vem, če ima ravno prav zdravo pamet.

Še posebej, ker so davčno zakonodajo spremenili tudi za nazaj in kdor je pred letom 2003 kupil delnice, vložil v vzajemce,... je bil natančno seznanjen, da je po treh letih vsega oproščen, danes po šestih letih pa nevednež zadevo lepo proda misleč, da je vsega oproščen in ga davčna lepo spremeni v velikega kriminalca, ker je utajil davek.

V glavnem za vse male nevedne ljudi, ki so v glavnem vlagali manjše zneske v vzajemce, je danes sistem krepko slabši kot je bil, pa zaradi mene lahko tisočkrat napišete, da ni res.

Lp
anon-40964 sporočil: 2.087
[#242788] 06.05.08 09:43 · odgovor na: anon-1670 (#242787)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):

še nekajkrat večji tepčki kot sem jaz Lp

Sorry, to je pa že malo težko...
anon-1691 sporočil: 389
[#242790] 06.05.08 09:44 · odgovor na: crt (#242774)
Odgovori   +    0
Uf, dobil sem idejo. Murko bi lahko pel na predvolilnih shodih SLSa potem bi pa še skupaj z Marjanom eno urezala. Tudi Jorasu bi bilo lažje. Nekako jih nisem mogel skupaj spravit. Sedaj ko sem jih popredalčkal sem koj boljše volje. Lep dan želim. Kako malo je včasih treba. 
[#242795] 06.05.08 09:49 · odgovor na: anon-1670 (#242787)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):
Če temu lahko kdo reče poenostavljen davčni sistem potem ne vem, če ima ravno prav zdravo pamet.
prav, maj, lej, ni problema. jaz sem brez zdrave pameti, ker ti skusam (x-tic, kot da se nisem doslej nicesar naucil) dopovedati, da nekaj, kar je zate osebno slabse, ni avtomaticno totalno in za vecino zanic; kar je seveda nemogoce. ti si pa v nasprotju s tem pametni in pronicljivi predstavnik sirokih ljudskih mnozic in heroj malih nevednih ljudi. a je zmenjeno? sicer je brez veze, ampak vidim, da drugace ne bo slo.
[#242812] 06.05.08 10:06 · odgovor na: crt (#242795)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-1670 06.05.2008 10:17
Tudi sam nisem napisal, da je nova obupna davčna zakonodaja za vse zanič.

Je pa zanič ravno za vlagatelje v vzajemce, ker so po starem lepo za vsaj tri leta vložili in so potem imeli mir po novem pa nimajo miru najmanj 20 let.

Tako zelo dolga doba obdavčjivosti ljudi tudi precej odvrača od vlaganja v dokaj varne vzajemce kar je zelo slabo, zanimivo pa ta davčna zakonodaja prav spodbuja ljudi k nakupu najbolj tveganih certifikatov kar je še dodaten minus.

Tukaj vas je veliko, ki jim je nova zakonodaja prinesla velik plus in vas zato povsem razumem, da jo hvalite, za veliko večino pa je krepko slabša!
Pa ne samo zato, ker moramo plačati več temveč morda še bolj zato, ker se morajo mnogi za razliko od prej sedaj zajebavati s temi napovedmi kapitalskih dobičkov, prej jim pa tega ni bilo treba, če so poslušali pameten nasvet in kupili delnice oz. vložili v vzajemca za več kot tri leta.

Tvoj članek je namenjen navadnim ljudem(nestrokovnjakom) in jih s tem, da imamo sedaj bolj enostavno davčno zakonodajo tudi krepko zavaja saj jim, da misliti, da je sedaj boljše kot je bilo prej-v resnici je pa ravno nasprotno saj bodo plačali precej več(saj jih po mojem večina vlaga za obdobje od treh do desetih let), pa še ogromno časa jim bo po nepotrebnem šlo za birokracijo medtem ko jim po stari zakonodaji, če so poslušali nasvet, da naj imajo vloženo vsaj tri leta ni šlo prav nič časa.
anon-521 sporočil: 5.625
[#242817] 06.05.08 10:10 · odgovor na: anon-1670 (#242812)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):
Tudi sam nisem napisal, da je nova obupna davčna zakonodaja za vse zanič.

Je pa zanič ravno za vlagatelje v vzajemce, ker so po starem lepo za vsaj tri leta vložili in so potem imeli mir po novem pa nimajo miru najmanj 20 let.

Tako zelo dolga doba obdavčjivosti ljudi tudi precej odvrača od vlaganja v dokaj varne vzajem ce kar je zelo slabo, zanimivo pa ta davčna zakonodaja prav spodbuja ljudi k nakupu najbolj tveganih certifikatov kar je še dodaten minus.

Tukaj vas je veliko, ki jim je nova zakonodaja prinesla velik plus in vas zato povsem razumem, da jo hvalite, za veliko večino pa je krepko slabša!
Pa ne samo zato, ker moramo plačati več temveč morda še bolj zato, ker se morajo mnogi za razliko od prej sedaj zajebavati s temi napovedmi kapitalskih dobičkov, prej jim pa tega ni bilo treba, če so poslušali pameten nasvet in kupili delnice oz. vložili v vzajemca za več kot tri leta.
 to je vsekakor precej nenavaden pristop, se strinjam... problem je, da tisti ki pišejo zakone za pol stvari sploh ne vejo da obstajajo, potem pač obdavčijo tisto kar poznajo.
[#242819] 06.05.08 10:13 · odgovor na: anon-1670 (#242812)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 06.05.2008 10:25

Maj je napisal(a):
Tako zelo dolga doba obdavčjivosti ljudi tudi precej odvrača od vlaganja v dokaj varne vzajemce kar je zelo slabo, zanimivo pa ta davčna zakonodaja prav spodbuja ljudi k nakupu najbolj tveganih certifikatov kar je še dodaten minus.
kaj so to "dokaj varni vzajemci" :)

se pa vsekakor strinjam, da je bizarno, da so izvedene zadeve za fizicno osebo neobdavcene in da to v bistvu predstavlja drzavno stimulacijo adrenalina. sem ze pisal o tem.

se glede stevila let... "neobdavceno po 20 letih" je cisto enak koncept kot "neobdavceno po 3 letih". je pa pac vec let :) in seveda je razumljivo, da gre to komu v nos. ej, jaz bi tudi zelo rad videl neobdavcenost po 3 letih. se vec, najraje bi videl tisto po 0 letih. kar pa ne pomeni, da to je pa zdaj komplicirano in da ni preprosto. prav tako ne drzi, da naj bi bila 3 leta ravno primerna doba za vlaganje v sklade.
[#242851] 06.05.08 10:37 · odgovor na: crt (#242819)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):
kaj so to "dokaj varni vzajemci" :)

se pa vsekakor strinjam, da je bizarno, da so izvedene zadeve za fizicno osebo neobdavcene in da to v bistvu predstavlja drzavno stimulacijo adrenalina. sem ze pisal o tem.

se glede stevila let... "neobdavceno po 20 letih" je cisto enak koncept kot "neobdavceno po 3 letih". je pa pac vec let :) in seveda je razumljivo, da gre to komu v nos. ej, jaz bi tudi zelo rad videl neobdavcenost po 3 letih. se vec, najraje bi videl tisto po 0 letih. kar pa ne pomeni, da to je pa zdaj komplicirano in da ni preprosto. prav tako ne drzi, da naj bi bila 3 leta ravno primerna doba za vlaganje v sklade.
1. Pod dokaj varni vzajemci razumem to, da kdor vloži za vsaj tri leta težko naredi minus, še posebej, če vlaga v ne najbolj tvegane vzajemce z stopnjo tveganosti 9 in 10-pa še ti so proti certifikatom povsem netvegani.

2. Me veseli, da se vsaj v nečem strinjava;)

3. Vsekakor je triletna obdavčitev boljša kot dvajsetletna seveda pa bi bila najboljša neobdavčitev!

Morda bi bilo pametno uvesti še najbolj enostavno obdavčitev vseh transakcij-torej bi plačali določen procent pri vsakem poslu(vložku) potem bi pa imeli za vedno mir pa še birokracijo bi s tem precej zmanjšali.

Sedaj imam pa za danes davkov dovolj.
Grem raje na vrt štihat, bo več koristi;)

Lp
anon-24762 sporočil: 776
[#242890] 06.05.08 11:01 · odgovor na: anon-91864 (#242881)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):

Do katerih "najvišjih prihodkov", je ta davčna zakonodaja potemtakem prijazna?

IMHO, do  Majevih "najvišjih" prihodkov :))
[#243006] 06.05.08 13:10 · odgovor na: anon-1670 (#242851)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 06.05.2008 13:13

Maj je napisal(a):
1. Pod dokaj varni vzajemci razumem to, da kdor vloži za vsaj tri leta težko naredi minus
obdobja "kdor vlozi za vsaj 3 leta tezko naredi minus" pridejo in grejo...
razglej se tukaj konkretno tocno za to vprasanje, pa bos videl precej raznolikosti:

http://www.financna-tocka.si/statistika.php?mode =minmax

pa se malo razlage, za kaj tu gre: http://www.financna-tocka.si/text.php?id=5238
(cifre v tekstu so od takrat, ko je pac bil pisan)
[#243184] 06.05.08 18:13 · odgovor na: anon-91864 (#242881)
Odgovori   +    0

shaman je napisal(a):

Uvodoma naj bo jasno - jaz jo tudi ne hvalim, ma imam vtis, da iz čisto drugih razlogov, kot ti.

Ali si tako prijazen in razložiš, do katerih "najvišjih dohodkov" je prijazna.

LP shaman
Glej čisto enostavno.

Ljudje z najvišjimi dohodki so po stari zakonodaji plačali skoraj 50% davka na kapitalski dobiček sedaj ga pa le 20%, medtem ko so bili ljudje z najnižjimi prihodki po stari zakonodaji davka na kapitalski dobiček do določene mere celo oproščeni sedaj ga morajo pa ravno tako plačati 20%.

Povrhu pa si bil po stari zakonodaji davka celo oproščen, če si imel določen papir 3 leta, medtem ko ga moraš imeti danes 20 let, da si oproščen birokracije in plačila davka.

Mene sta letos samo ta dva žalostna dejstva ocurila za dobra dva dodatna jurja.

Lp
anon-76887 sporočil: 18.121
[#243187] 06.05.08 18:20 · odgovor na: crt (#242774)
Odgovori   +    0

crt je napisal(a):

dude... eni skusamo zajtrk jest :)

Saj ne vem, kateri je boljši komentar - tvoj ali predhodnikov :-))))))))))))))))

P: se mi je kar zaletelo press
[#243188] 06.05.08 18:20 · odgovor na: crt (#243006)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-1670 06.05.2008 18:24

crt je napisal(a):

obdobja "kdor vlozi za vsaj 3 leta tezko naredi minus" pridejo in grejo...
razglej se tukaj konkretno tocno za to vprasanje, pa bos videl precej raznolikosti:
http://www.financna-tocka.si/statistika.php?mode =minmax
Ta tvoj link samo potrjuje moje besede.

V zadnjih treh letih praktično ni sklada, ki bi v triletnem obdobju naredil minus in to celo s tem, da so tečaji trenutno bolj kot ne pri dnu.
anon-1250 sporočil: 270
[#243193] 06.05.08 18:24 · odgovor na: anon-1670 (#243184)
Odgovori   +    0

Maj je napisal(a):

Mene sta letos samo ta dva žalostna dejstva ocurila za dobra dva dodatna jurja.

Lp

Kaj pa če dodaš zraven še eno nulo, kaj bi pa rekel na to? Pa pomisli iz leta v leto. Banda.

IgorB
[#243195] 06.05.08 18:28 · odgovor na: anon-1250 (#243193)
Odgovori   +    1

IgorB je napisal(a):

Kaj pa če dodaš zraven še eno nulo, kaj bi pa rekel na to? Pa pomisli iz leta v leto. Banda.

IgorB
Kakšna banda(ti delajo le majhne pizdarije)-tole kar imamo trenutno na oblasti je hujše kot mafija!
[#243273] 06.05.08 21:30 · odgovor na: anon-1670 (#243188)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 06.05.2008 21:38

Maj je napisal(a):

Ta tvoj link samo potrjuje moje besede.

V zadnjih treh letih praktično ni sklada, ki bi v triletnem obdobju naredil minus in to celo s tem, da so tečaji trenutno bolj kot ne pri dnu.

em...

ja, *trenutno* so v vecini tisti, ki niso naredili minusa. zdaj pa malo poglej se drugi stolpec, ki govori o tem, kaj je pa bil dosedanji minimum izmed troletnih obdobij, ki jih je sklad ze imel.

(in pa seveda pazi, da si res presaltal na troletno obdobje z defaultnega enoletnega)

Strani: 1

vm-kiva