Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Protestniki zapustili most čez Dragonjo
sporočil: 30.643
shaman je napisal(a):Traparija.
Ti se kar tolaži. Niso bili za komuniste in to je bila njihova "krivica", zaradi katere so jih teroristi pokončali.
Lp shaman
sporočil: 972
shaman je napisal(a):Če te lahko opomnim, koliko teh, ki jih ti razglašaš za hrvate kot iniciatorje partizanskega upora, pa bi lahko šteli med hrvate po njihovi lastni definiciji (kdor ni katolik, ni hrvat)?
Kar pišem, seveda ni hvalospev komurkoli iz tistega časa, zgolj opomniti te hočem, da so Hrvati bili enaki nam in zgodovinsko malo pozitivnejši, ker so inicirali partizanstvo (pozitivno, v smislu upora naci-fašizmu) . na neagtivni strani so nam pa ekvivalent, ker se je tudi tam zgodila komunajzer revolucija. Na, pa smo spet isti kurac kot Hrvati: V negativnem seveda.
Pa še slovensko partizanstvo je imelo veliko bolj izrazito komunajzarjenje kot srbsko recimo. In kot hrvaško tudi.
Vpoštevaj ta zgodovinska dejstva, pa se ne boš sramotil s takimi komentarji na forumu.
LP shaman
če se že gremo o zgodovinskih dejstvih, preveri tudi to dejstvo, kdo so bili prvi partizani na hrvaškem (predvsem pa kje in kako to sovpada z mejami SAO Krajina) ne glede na njihovo rezidentstvo, ampak glede na njihovo narodno izpričanost.
Podobno bi lahko trdili avstrijci, da so se tudi oni uprli nacizmu, saj so imeli na koroškem avtohtone prebivalce, ki so se šli partizane.
sporočil: 1.205
shaman je napisal(a):Dobro, osebno nimam iluzij o NOB, če ne bi delali revolucije in bi bili prozahodno usmerjeni bi bili veliki heroji, je pa res, da so pred in povojni poboji vrgli veliko senco na narodnoosvobodilni boj. Poglej, moji predniki so bili vsi v partizanih ali protinacistično usmerjeni, kljub temu pa ne morem zagovarjati zločinov, ki jih je partizanska stran naredila. Tudi ne ocenjujem narodov po tem kaj so njihovi predniki delali med 2. SV. Nemčija recimo je po 2. vojni definitivno najbolj demokratična država na svetu, zato tudi Hrvate ocenjujem po sedanjih dejanjeh, ne po tistih med 2. vojno.
Ej ustavi konje, jaz sem že v postu, jasno podčrtal, da to ni hvalospev NDH oz. komerkoli v 2. sv., vojni, ter še bolj jasno akcentiral, da mi ni nič žal, da mi svoje državnosti v tistem času nismo imeli, zlasti, če zaradi tega nismo fasali svojega Jasenovca. Dajte, prosim brati post natančno, ali ga pa ne komentriajte, če se vam ne da brati.
Pogovor je pa bil o čisto nečemu drugemu in to o tem katera "nacija" je bila na strani naci-fašistov.
Jaz pač opominjam, da smo tehnično vsi narodi bivše kraljevine Juge, na ravni uradnih, legitimnih, na volitvah izbranih oblasti, oblasti, ki so rulale med 1941 in 1945 bili na strani naci-fašistov. Amen.
Partizani so v tistem obdobju imeli najprej status čistih goznih band, kar so tudi bili, ki so pobijali vidne Slovence (4000+ slovenskih civilistov zahrbtno ubitih!).
Kasneje so imeli poleg statusa terorističlnih gozdnih band še status anti-hitlerijanskih sil. Da bi vse zasrali ob koncu vojne, ko so uprizorili za nekaj Jasenovcev pobitih na tleh Slovenije. Pobitih potencijalnih političnih nasprotnikov na prihajajočih volitvah.
Vse do vzpostavitve novih parlamentov oz. novih oblasti, ni obstajala nikakršna druga legitimna oblast, kot zgolj ona izpred vojne in teroristične partizanske sile, ki so večji del vojne delovale zgolj z motivacijo in agendo nasilnega prevzema oblasti, kar so na koncu tudi storili.
Do trenutka ko se je konstituirala nova skupščina (D)NRJ, na tleh bifše Juge ni bilo nikakršnih legitimnih anti-fašističnih oblasti. Da bom jasen - Oblasti USA in velike Brutanije so bile legitimne oblasti, ki so se odločile za vojno proti naci-fašizmu. V tem smislu so bili v vojni proti celi kraljevini Jugoslaviji, vred s Dravsko banovino, ki je postala del Rajha in proti tvorevinami kot je bila NDH.
Na naših tleh so obstajale zgolj teroristične bande, ki so de facto hkrati bile proti okupacijskim silam. Jebiga, zato, ker so jim stale na poti do oblasti, ne pa zato, ker se bi Tito in komunajzarji idejno in politično ujemali za Ameri, ki so bili pijemont okrog katerega so se zavestno zbrale anti-naci-antifašistične sile.
Če bi Hitler razglasil, da na okupiranem ozemlju bivše Juge svojim levičarskim bratom komunistom dovoli uvesti komunistični režim s socijalizmom, partizani nikdar ne bi bili pro-Ameriški in proti-naci-fašistični. Rekli bi, pa to je idealno, da smo v koalicijui s svojimi levakarskimi brati s katerimi delimo anitamerikantvo.
Še enkrat podčrtam - ni bilo nikakršne Slovenije, ki bi bila antifašistična in ni bilo nikakršne Hrvaške, ki bi bila fašistična. Bil je državnostno in etnično nezaokrožen geografski protor današnje Slovenije, raztrgan med Italijo in Rajhom in v njemu ostanki zadnje legitimne izpredvojne (pro-naci-fašistične!) oblasti in so bile teroristične badne v hostah, ki so bile tudi anti okupatorjem. Ker so oblast hotele zase. he.he.
Ob koncu vojne, po vojni in vse do danes pa Sloveniji vladajo fašisto-komunisti. In ji še vladajo. Zato nihče v Sloveniji ne more biti ponosen na antifašistično državo in oblasti.
Vsi smo kvečjemu lahko ponosni na posamezne heroje, moralne vertikale, poštene svobodarske figure. Ki so redke. In ki so bolj ali manj vse že mrtve.( In tudi jaz se nekam slabo počutim, he.he).
Ker so junaško ali mučeniško umrli med vojno od roke sovražnikov svobode: Nacistov, komunaistv, fašistov. Ali pa so jih v nesrečo in smrt pognali kasneje. Komu-fašisti, kakopak.
Skratka ni na kaj biti ponosen in sploh ni podlage Hrvatom arogantno reči Vi-fašisti, Mi-antifašisti. Če bi kaj takega izrekel Amer bi imel vsaj napol prav. Tako, kot če bi to rekel nam! Mi pa tega ne moremo in je bolje, da smo modro tiho, kajti Hrvati so se losali fašistično-komunajzarske oblasti in kar je bistveno bolj krucijalno - losali so se komunističnih prvin v družbenem sistemu, oz. zakonih, mi pa ne.
Imajo samo še pro-komunajzer levakarskega precednika in nekaj levakarskih ter komunajzer strank v parlamentu: Precednika Mesića, ki pa je, za razliko od našega, v komu-časih na Hrvaškem vsaj bil disident in v zaporu. Mi imamo pa še vedno pro-komuniste ali celo komu-fašiste na oblasti in, kar je bistveno bolj zajebano - komunistične prvine v vseh porah sistema. Zato bi Hrvati nam lahko rekli - šutite badna komu-fašistična, ki veselo na oblast izbirate komuniste in živite po komunajzer zakonih. Nerodno, knede!
LP shaman
XBIAL je napisal(a):Ti jih tudi ni treba.
kljub temu pa ne morem zagovarjati zločinov, ki jih je partizanska stran naredila.
sporočil: 1.166
Bosanske Hrvate in Slavonce so naseljevali predvsem v počitniške
domove slovenskih podjetij, če se še spomnimo. Sicer pa je to bila
zadnja stopnja okupacije slovenske Istre, o katere preteklosti je
pisal tudi hrvaški zgodovinar dr. Sarkulj, nekdanji župan Zagreba.
Tuđman je njegovo delo dobro poznal, člani slovenske delegacije na
brionskih pogovorih pa ne, zato so zamudili edinstveno priložnost,
da koliko toliko pametno rešijo vprašanje meje. Predvsem zato, ker
si je Tuđman zelo prizadeval, da bi si s Srbi razdelili Bosno, pri
čemer je bil pripravljen Srbom pustiti celo del Slavonije(!) -
enako pa je z očmi zgodovinarja gledal tudi na Istro in je ni, vsaj
v celoti ne, prišteval v ozemlje Hrvaške ( Iz tega časa so znane
njegove izjave, da je oblika Hrvaške na zemljevidu "nekako
nespodobna", ipd). No, potem ko so naši evropski mojstri pokazali
mrzličnost, brezjajčnost in neznanje ter začeli sanjati o "dimnikih
na vodi", jim je baje Tuđman posmehljivo ponudil to, kar imamo
danes... Temu so sledili le še rokohitrski dogovori o prepustitvi
štirih zaselkov na levi strani Dragonje Hrvatom, katere so ti
nemudoma preklopili s slovenskih komunalij na "svoje", Sloveniji pa
bi pripadlo malo čez pol Piranskega zaliva in pravica do uporabe
"dimnika" do mednarodnih vod...
sporočil: 1.205
mataj je napisal(a):
Ti jih tudi ni treba.
Seveda, mislil sem intimno, na osebni ravni, pa tudi zagovarjanje zločinov bi spremenil v relativiziranje zločinov, ker nihče ne pravi, da povojni poboji niso bili zločin.
sporočil: 50
Leta 92 je ta klapa v slov. diplom. vrhuški - na naša opozorila,da
se je s Tuđmanom treba zdilati za savudrijski grič (v zameno za
orožje),samo to.. - zagotavljala, v zanosu patetike stanja ob
strani sosedi v vojni..: "s Hrvati se bomo že zmenili.."
No,slabo leto kasneje pa so Hrvatje MP naredili v dolini Dragonje. Kjer je še danes.
Slovenske reakcije nikakršne. Ko da je nekdo na MZZ ves čas delal v prid onim drugim...
Sloveniji se zdaj dogaja klasični fait accompli. In Hrvatje so tle zajebani, ne bojo zbarantali tko enostavno svoje pozicije, niso glupi, pa za sabo imajo Dankedojčland in druge z interesi na Adriatiku...
Zajebano.
No,slabo leto kasneje pa so Hrvatje MP naredili v dolini Dragonje. Kjer je še danes.
Slovenske reakcije nikakršne. Ko da je nekdo na MZZ ves čas delal v prid onim drugim...
Sloveniji se zdaj dogaja klasični fait accompli. In Hrvatje so tle zajebani, ne bojo zbarantali tko enostavno svoje pozicije, niso glupi, pa za sabo imajo Dankedojčland in druge z interesi na Adriatiku...
Zajebano.
shaman je napisal(a):De facto zagovarjanje pač ni isto kot zagovarjanje.
Zakaj jih pa ti zagovarjaš?
Zakaj jih tisti, ki še danes volijo (te) komuniste-ponosne sukcesorje KPS in njenih zločincev, in preprečujejo obsodbo zločinov, s svojim glasom še vedno de facto zagovarjate? Menda ja ne zato, ker se tega ne zavedate? Pa se to ja ne more zgoditi enemu mataju, da bi on kot kaka ofca nasedel. On ja vse počne iz prepričanja.
Lp shaman
sporočil: 8.690
shaman je napisal(a):
Lepo. Podpišem vse. Jaz vsakega svobodoljubnega človeka, ki se je na sledi svojih zdravih in pozitivnih svobodarskih prepričanj odpravil v partizane, cenim kot največjega idola. To so "moji ljudje".
Kar so naredili in počeli komunisti mi je pa odurno. Meni je odurno že to, da so poštene partizane posiljevali s sprejemom v članstvo zločinske teroristične organizacije KPJ. Prave svobodoljubne ljudi v partizanih bi pa vedno lahko imel za ikone, kajti oditi med partizane ni bil mačji kašelj. Vednar so ti bodisi umrli že med boji, bodisi so jih fentali komunisti, med vojno, ob koncu vojne, ali kasneje na otoku Golem in podobnih kacetih, vidnih in nevidnih. Ker komunistu svobodljubje ni nikdar bilo simpatično, tako kot en ustašu, ali nacistu, ali fašistu.
Zamisli si človeka, ki je recimo zobozdravnik in je v Ljubljani ali Zagrebu, vsakodnevno vidi kaj oblasti (okupacijske in lokalne) počnejo z Romi, Srbi, Židi, drugače mislečimi...in se iz udobja zobozdravniške prakse in relativno bolj normalnih okoliščin življenja odpravi med partizane. Zato, ker ne more hinavsko sedeti križem rok in vse to tiho gledati. Čakajoč kdaj bo njegova družina na vrsti, ker bo kaj zinil med popravljanjem zob, ali bo Satan razširil svoj seznam nezaželenih.
In ko pride med partizane, čez nekaj časa pošteka, da se partizani-komunisti odpravljajo prav tako ponoči pobijati anti-komuniste. Drugače misleče vidne državljane, civile, ki niso oboroženi niti ne sodelujejo v vojni. Zgolj komunistov ne marajo na oblasti. Ker se jih, oz. njih nasilnega enoumja [upravičeno] bojijo. Kar pomeni, da so normalni. Kaj misliš kali je bil tisti zobozdravnik razočaran? Vprašanje je seveda strogo retorično.
Lp shaman
Shaman, ker si tole zapisal, sem vesel, da mi ni bilo treba izvesti "gverilski" napad nate in Enfriceja, ki vaju cenim. V enem od predhodnih postov se ti je ( ali pa sem narobe razumel) malo zareklo, ko si enačil partizane s komunisti. Gremo po vrsti ( ne toliko zate, ampak za kar nekaj forumašev, ki imajo meglo v glavi, kar se tega tiče) :
1941 je bilo v YU pribl. 12.500 komunistov. Minorna teroristična organizacija. 27. aprila 1941 so v SLo izumili Protiimperialistično fronto po nalogu Kominterne, katere šef se je takrat potom svojega pucfleka Molotova cmokal s Hitlerjem, posledično pa kot dobri lakaji in pucfleki tudi SLO komunisti. Potem se je zgodila operacija Barbarossa in semeniščnik iz Kremlja je dal komando : navali na švabe. In glej ga zlomka, oboževalci Hitlerja kar naenkrat postanejo antifašisti in zavezniki prej psovanih "imperialistov" Anglije in Francije.
Neodvisno od teh poceni igric je na Primorskem in celo širše deloval TIGR, ki je bil prva in prava gverilska organizacija pri nas in morda celo v okupirani Evropi. Ko so rdeči zasukali kompas in krmilo, so jim bili Tigrovci v napoto in so jih pobijali med in po vojni . To je pravi odraz KP, ki je ukradla plemenito delo naših prednikov, ki so se uprli komufašinacistom. Moj stari je skoraj sredi Slovenije moral hoditi v italijansko šolo. Za izrečeno slovensko besedo v šoli jih je fasal s šibo. Če so zapeli podoknico, je lokalni špicelj poklical karabinjerje in je bil kažin.
Seveda je takoj, ko je mogel, šel v partizane. Tigrovci so bili pač že uničeni. Ni bil politikus, samo poln kurac makaronarjev, še posebej učiteljev, financarjev in karabinjerjev iz Kalabrije in Sicilije je imel. Izgubil je nogo v vojni, pokopal 5 pomočnikov, ker je ordiniral z mitraljezom, po vojni je pa za nagrado fasal arest, pa še do danes ne vemo zakaj. Jaz sem bil star 1 mesec, ko so ga odpeljali, brat pa 5 let. Pa ga je po čudežu mamin oče uspel nekako s prevaro potegniti ven iz zanesljive smrti.
95+% fantov in mož, ki so šli v partizane, so šli iz plemenitih nagibov. Drugi največji zločin komunistov ( za tistim s poboji nedolžnih) je kraja gverilskega boja Slovencev proti nacifašizmu. Tretji, z morda še hujšimi posledicami, je pa uničenje življenja 3 povojnih generacij.
Zato previdno pri etiketiranju partizanov ali še huje, enačenju partizanov s komunisti. Veliko se jih je med vojno povampirilo in se priključilo zavestno nečednim rabotam komunistov, ampak to ne pomeni, da je bila večina navadna kom banda.
Če malo obrnem na hecno plat, tudi tule na forumu se mi zdi, da se nekateri gremo gverilo proti nacifašikomunistom. Upam, da nas ne bodo zanamci, če se jim bo ljubilo tole brati, imeli za bandite.
Lep pozdrav, Purinoli
sporočil: 18.121
awip je napisal(a):
Poleti 1992 smo se vračali iz osrednje Istre, smo šli pogledat ene begunce (bosanske Hrvate), ki jih je Tuđman - seveda - naseljeval v Istro! (kjer so še danes...) Nazaj grede smo se odločili,da gremo še malo do Portoroža, bil je lep sončen dan, in smo šli na Sečovlje... Hrvaški MP oz. mejna kontrolna točka je bila ena baraka tik pod vrhom hriba, policaj je bil samo eden, iz avta je bil čudovit pogled na skoraj cel Piranski zaliv...
To pa mislim da ne bo držalo, saj so kontrolno točko pozidali že leta 1991.