Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Vsi se jezijo na Nemčijo - 1. del
sporočil: 48.253
In spet - tudi to je vse res, a brez evra vse to ne bi bilo mogoče; če bi Nemčija uvedla lastno valuto, bi ta ob tako visoki produktivnosti gospodarstva hitro in močno pridobila vrednost; s tem bi nemška kupna moč močno zrasla, nemška izvozna konkurenčnost pa upadla.Tako je - nemcija se je z vso silo naslonila na prednosti, ki jih prinasa evro, obenem pa je vedno vec teh prednosti v kategoriji zero sum game. Pametno za nemske politike bi bilo, da to svojim volilcem razlozijo.
Hvala za podatek o nesorazmerju med uvozom in uvozom in primerjavo s kitajsko, pove kar dosti o nesorazmerjih, ki se jih gre Nemcija.
sporočil: 2.309
Ta članek je napisan po mencingersko, očitno je avtor njegov
učenec.
Zakaj vsi rinejo v Nemčijo? Zato ker so tam plače višje, kot pa v ostalih EU republikah. Če bi v Sloveniji imeli take plače kot Nemci, ne bi imeli toliko revežev, kot sedaj. Komunjare pa poberejo slovenskim delavcem toliko denarja, da le tem ostane samo miloščina.
Izvoz Slovenije v Nemčijo pomeni eno tretjino vsega slovenskega izvoza! Brez Nemčije bi bila Slovenija in tudi druge podobne države že na kolenih.
Nemci bi še več kupovali po vseh južnjaških državah (sem spada tudi Slovenija), če bi le te imele ustrezne in kvalitetne proizvode proizvode, ter seveda ustrezne cene.
A je Nemčija kriva, da so v Sloveniji komunisti več kot 60 let zatirali vsak razvoj in dober strokovnjak je bil le tisti, ki je imel partijsko knjižico. To je Slovenijo vrglo nazaj v srednji vek.
Nemci ogromno investirajo v vzhodne in južnjaške države, le Slovenija caplja nekje v »pozadini«. Komunjare so v Sloveniji uvedle sistem nacionalnega interesa, ki onemogoča tuje investicije, katere ogromno doprinesejo k razvoju teh držav.
Vsa znanost komunjar za pospeševanje razvoja je zviževanje davkov in vsi Slobenci so srečni in se zaradi tega počutijo varne.
Adijo nermalni svet!
Zakaj vsi rinejo v Nemčijo? Zato ker so tam plače višje, kot pa v ostalih EU republikah. Če bi v Sloveniji imeli take plače kot Nemci, ne bi imeli toliko revežev, kot sedaj. Komunjare pa poberejo slovenskim delavcem toliko denarja, da le tem ostane samo miloščina.
Izvoz Slovenije v Nemčijo pomeni eno tretjino vsega slovenskega izvoza! Brez Nemčije bi bila Slovenija in tudi druge podobne države že na kolenih.
Nemci bi še več kupovali po vseh južnjaških državah (sem spada tudi Slovenija), če bi le te imele ustrezne in kvalitetne proizvode proizvode, ter seveda ustrezne cene.
A je Nemčija kriva, da so v Sloveniji komunisti več kot 60 let zatirali vsak razvoj in dober strokovnjak je bil le tisti, ki je imel partijsko knjižico. To je Slovenijo vrglo nazaj v srednji vek.
Nemci ogromno investirajo v vzhodne in južnjaške države, le Slovenija caplja nekje v »pozadini«. Komunjare so v Sloveniji uvedle sistem nacionalnega interesa, ki onemogoča tuje investicije, katere ogromno doprinesejo k razvoju teh držav.
Vsa znanost komunjar za pospeševanje razvoja je zviževanje davkov in vsi Slobenci so srečni in se zaradi tega počutijo varne.
Adijo nermalni svet!
sporočil: 13
Ste mladi strokovnjak, inženir, kemik, strojnik, ITvec, biolog,
mojster obrti (npr. elektrika, voda, mehatronika)? Si želite
ustvariti družino? Želite financirati nepremičnino? Poglejte si
vašo neto plačo v D (če samo en od staršev dela ste Steuerklasse
III) in obresti, ki jih boste plačali za nepremičninski kredit.
Delati in trošiti se nekje splača!
www.focus.de/finanze...28104.html
[Breiva]Fed, IMF, Amerisko financno ministrstvo, so vsi mencingerjevi ucenci ali kako?
Ta članek je napisan po mencingersko, očitno je avtor njegov učenec.
Ali pa obstaja moznost, da ti cesa ne razumes?
sporočil: 1.306
Čisto osebno mi je bolj blizu nemško šparanje kot sredozemsko
zapravljanje in lenoba.
Hvala za link, sem vnesel brutto plačo 3.000.- EUR mesečno in dobil
naslednje:
Lohn (Brutto): 3.000,00
Lohnsteuer: 228,66
Solidaritätszuschlag: 12,57
Kirchensteuer: 0,00
Steuern gesamt: 241,23
Lohn (nach Steuer): 2.758,77
Rentenversicherung: 283,50
Anzeige: Bessere Absicherung und Steuerersparnis mit der Riester-
Rente! Bis zu 2100,- € sind steuerlich abzugsfähig: Infos anfordern!
Arbeitslosenversicherung: 45,00
Krankenversicherung: 246,00
Anzeige: Einsparung möglich, hier Angebot anfordern!
Pflegeversicherung: 38,25
Sozialversicherung gesamt: 612,75
Lohn (Netto): 2.146,02
Torej je netto plača v tem primeru 2.146,02 EUR, kar pomeni manj kot eno tretino dajatev od plače.
Ne vem, koliko dobi pri nas nekdo, ki ima 3.000.- EUR brutto plače, a zna mogoče kdo izračunati?
Torej je netto plača v tem primeru 2.146,02 EUR, kar pomeni manj kot eno tretino dajatev od plače.
Ne vem, koliko dobi pri nas nekdo, ki ima 3.000.- EUR brutto plače, a zna mogoče kdo izračunati?
sporočil: 27.995
[bc123a]ti pa res nic ne razumes. poglej:
> [Breiva]
> Ta članek je napisan po mencingersko, očitno je avtor njegov učenec.
Fed, IMF, Amerisko financno ministrstvo, so vsi mencingerjevi ucenci ali kako?
- vse, kar se dogaja po svetu, je obvezno gledati v kategorijah slovenskih plemenskih bojev, saj je znano, da slovenija predstavlja kljucno vecino sveta, ostalo pa, v kolikor sploh zares obstaja, so nebistveni priveski.
- svet se deli na jozeta mencingerja in jensa weidmanna (za katerga se zaradi lazje prepoznavnosti uporablja tudi ljudsko ime "angela merkel"). tretje opcije ni. kdor se ne strinja s to ugotovitvijo, je najmanj vseglihar.
upam, da ti je zdaj bolj jasno, ti nizkovejevni komunajzar.
:)
sporočil: 1.950
Glede na naravnanost današnje kolumne predvidevam, da mu je
sodelovanje s Financami zagotovljeno. Se motim, če se mi dozdeva,
da je pravzaprav ostal edini kolumnist Financ?
sporočil: 2.601
* * * * *
Odličen komentar.
Sem vesel, da se avtor vzdržal navodil, kaj vse mora Nemčija narediti, da bo Slovenija prišla iz krize.
Je pa povsem jasno, da bi Nemčija s spodbujanjem domače zasebne potrošnje lahko veliko naredila za EU ekonomijo.
Odličen komentar.
Sem vesel, da se avtor vzdržal navodil, kaj vse mora Nemčija narediti, da bo Slovenija prišla iz krize.
Je pa povsem jasno, da bi Nemčija s spodbujanjem domače zasebne potrošnje lahko veliko naredila za EU ekonomijo.
[bc123a]+++++++++++++++++++++
> [Breiva]
> Ta članek je napisan po mencingersko, očitno je avtor njegov učenec.
Fed, IMF, Amerisko financno ministrstvo, so vsi mencingerjevi ucenci ali kako?
Torej misliš, da bi morala Nemčija skrbeti za vse lenuhe širom Evrope? Z lenuhi ne mislim delavcev, ti delajo včasih še več kot v Nemčiji.
Z lenuhi mislim politike in vso nesnago v javni upravi.
sporočil: 4.276
Zadnja sprememba: premza 13.11.2013 08:23
[Breiva]3.000 bruto da v Sloveniji 1.596 neto.
Ne pozabit, da poznamo v Slovenijo poleg bruto plače še bruto-bruto plačo in če/ko bo vlada uvedla še krizni davek (baje na neto plače) bomo imeli še neto-neto.
sporočil: 539
"Nemčija pa odgovarja, da je kakovost odlika in varčnost suverena
pravica njenih podjetij in državljanov, sredozemske države pa lahko
izvažajo tudi kam drugam."
Hmm....lahko pa začneju tudi uvažat od drugod?
Hmm....lahko pa začneju tudi uvažat od drugod?
sporočil: 5.314
[Breiva]Pri naši bruto plači 3000 € dobi komsomolec ven neto 2062 €.
Hvala za link, sem vnesel brutto plačo 3.000.- EUR mesečno in dobil naslednje:
Ker pa ne gre za kapitalističnega delavca ampak za komsomolca in ne gre za normalno državo ampak degenerirani komunajzistan seveda ni točno tako, saj na tisto, kar normalni svet pozna kot bruto plačo obesijo kučamovi paraziti še prispevke na bruto plačo, tako da je 3000 bruto dejansko 3483 €.
Torej, če primerjamo 3000 € nemške bruto plače z našo, moramo vzeti za bruto samo 2585 €, saj je na ta naš lažni bruto delodajalec še dodatno obremenjen za preostanek do 3000 €.
1593€ je tisto, kar pripada Kučanovim komsomolcem, ko delodajalec zanje zapravi 3000 €.
Zadnja sprememba: anon-202494 13.11.2013 08:43
[crt]++++++++++++++++++++++++
> [bc123a]
> > [Breiva]
> > Ta članek je napisan po mencingersko, očitno je avtor njegov učenec.
>
> Fed, IMF, Amerisko financno ministrstvo, so vsi mencingerjevi ucenci ali kako?
>
> Ali pa obstaja moznost, da ti cesa ne razumes?
ti pa res nic ne razumes. poglej:
- vse, kar se dogaja po svetu, je obvezno gledati v kategorijah slovenskih plemenskih bojev, saj je znano, da slovenija predstavlja kljucno vecino sveta, ostalo pa, v kolikor sploh zares obstaja, so nebistveni priveski.
- svet se deli na jozeta mencingerja in jensa weidmanna (za katerga se zaradi lazje prepoznavnosti uporablja tudi ljudsko ime "angela merkel"). tretje opcije ni. kdor se ne strinja s to ugotovitvijo, je najmanj vseglihar.
upam, da ti je zdaj bolj jasno, ti nizkovejevni komunajzar.
:)
Jaz kar dobro razumem, kaj je hotel avtor napisati. Ampak Nemci gredo zaradi svoje uspešnosti na jetra vsem soci oranizacijam in tudi ZDA.
Še pogledaš moje poste, bo našel tudi, kaj sem delal v preteklosti, bil sme 25 let (enrat sem se zatipkal in napisal 35let) ene tuje firme na Dunaju, pa ne kake jugo-udbovske izpostave, kot je LHB, ampak povsem tuje firme.
A misliš, da bi lahko bil tam direktor, če ne bi razumel takega tendencioznega članka? BTW: za direktorja sva se potegovala dva en Avstrijec in jaz, a so lastniki izbrali mene, kar pomeni, da so mi zaupali. Pa nisem imel nobenih zvez in nisem bil član nobene partije.
sporočil: 12.861
Kje so v izračunu cifre, da je Nemčija največji turistični neto
izgubaš na svetu, da njeno prebivalstvo troši po celem svetu, v
veliki meri pa v mediteranskih državah Grčiji, Italiji, Španiji in
s tem podpira njihovo storitveno dejavnost?
[Breiva]Poglej malo tadejevo pisanje v forum se izpred casov, ko je dobil mesto za kolumno, pa bos videl, da zadeve odlicno razume. V nasprotju z njim jih cel kup direktorjev holdingov, nepremicninarjev in podobnih, ni razumel.
A misliš, da bi lahko bil tam direktor, če ne bi razumel takega tendencioznega članka? DTW: za direktorja sva se potegovala dva en Avstrijec in jaz, a so lastniki izbrali mene, kar pomeni, da so mi zaupali. Pa nisem imel nobenih zvez in nisem bil član nobene partije.
Makroekonomija ni domace gospodinjstvo.
To, kar ponavljajo vsi od IMF, US Treasury do Prodija je, da nemcija izkorisca prednosti evra BOLJ KOT BI SMELA ZA OBSTOJ EU? Razumes to? nemcija iz bazena prednosti crpa zase tako ucinkovito, da drugi obcutijo evro kot breme, in taksna situacija se ne more dobro koncati.
Je tako tezko razumeti, da nemcija s tem, ko je v evroconi ne "subvencionira lenih juznjakov" ampak z veliko zlico zajema prednosti, ki jih izven evrocone in v odsotnosti "evropskih lenuhov" ne bi imela?
Pa moj bog, ste tu vsi malo trceni? Kaj mislis, kaj bi se zgodilo z evrom kot valuto, ce bi cela evrocona bila kot nemcija? Vrednost EUR bi zrasla v nebo, in nemcija bi konkurencno bila na psu.
Ja vem, da je tezko razumeti, kako cel kup lenuhov v evroconi nemciji koristi, zato pa pravim, da za makroekonomijo rabis kaj vec kot znanje domacega gospodinjstva.
In to ne pomeni da za lenuhe ne bi bilo dobro, da se naucijo manj lenariti, problem pa je, da nemcija razliko med njimi in sabo se povecuje, in to na nacin, ki v normalnih ekonomijah (ki niso kot evrocona) sploh ni mozen!
Mar noben tu ne more razumeti, da ima nemcija sedaj prednost relativno sibke valute in mocnega gospodarstva, kar je EDINSTVENA situacija v celem svetu?
sporočil: 2.601
[macon]Nemčija ima presežek 7% BDP na tekočem računu zunanje menjave, ki vključuje tudi storitve (turistični neto...) in tekoče prihodke in odhodke od čezmejnih naložb.
Kje so v izračunu cifre, da je Nemčija največji turistični neto izgubaš na svetu, da njeno prebivalstvo troši po celem svetu, v veliki meri pa v mediteranskih državah Grčiji, Italiji, Španiji in s tem podpira njihovo storitveno dejavnost?
tule
epp.eurostat.ec.euro...e=tec00043
Breiva je dobro napisal.
Mene so doma naučili, da je moja usoda odvisna predvsem od mene ("se nič ne ponucaš!" je rekla mama, kadar sem jamrala, da je kaj težko narediti in da ne morem). So rekli, da ne smem biti sleparska in drugih izkoriščati, po drugi strani pa se ne smem pustiti izkoriščati drugim.
Tako mi je tuje razmišljanje, da je za kaos v obrobnih evropskih državah, kjer predvsem častijo hedonizem in lenobo, kriva neka Nemčija. Tudi ni Nemčija kriva, če v teh deželah ne znajo izkoristiti potencialov, ki jih imajo na voljo - oz. se jim ne ljubi.
O Sloveniji pa itak ne bi izgubljala besed. Ta stari smo še malo po avstroogrsko naučeni, ta mladi pa - kakor kdo. Sem kar ponosna, da sem mojega potomca navadila nemških manir. Množica z opranimi glavami pa bo še naprej volila voluharje, ki jo prepričujejo, da je njena varnost odvisna od višine davkov.
Kar se Amerike tiče - malo jih fovšija razganja, se mi zdi.Obami ne ratuje glih najbolje.
Sicer g. Kotnik ostaja edini stalni sodelavec Financ, ki ga je še vredno brati. Tole današnje razmišljanje pa je precej v stilu JPD (kateri sicer Kotniku ne seže do kolen). NE STRINJAM SE Z ZAKLJUČKI. AMEN.
To je zdaj moje razmišljanje, ki temelji na osebnih življenjskih izkušnjah, nobenih uradnih evidenc in visokega znanja nisem uporabila.
Mene so doma naučili, da je moja usoda odvisna predvsem od mene ("se nič ne ponucaš!" je rekla mama, kadar sem jamrala, da je kaj težko narediti in da ne morem). So rekli, da ne smem biti sleparska in drugih izkoriščati, po drugi strani pa se ne smem pustiti izkoriščati drugim.
Tako mi je tuje razmišljanje, da je za kaos v obrobnih evropskih državah, kjer predvsem častijo hedonizem in lenobo, kriva neka Nemčija. Tudi ni Nemčija kriva, če v teh deželah ne znajo izkoristiti potencialov, ki jih imajo na voljo - oz. se jim ne ljubi.
O Sloveniji pa itak ne bi izgubljala besed. Ta stari smo še malo po avstroogrsko naučeni, ta mladi pa - kakor kdo. Sem kar ponosna, da sem mojega potomca navadila nemških manir. Množica z opranimi glavami pa bo še naprej volila voluharje, ki jo prepričujejo, da je njena varnost odvisna od višine davkov.
Kar se Amerike tiče - malo jih fovšija razganja, se mi zdi.Obami ne ratuje glih najbolje.
Sicer g. Kotnik ostaja edini stalni sodelavec Financ, ki ga je še vredno brati. Tole današnje razmišljanje pa je precej v stilu JPD (kateri sicer Kotniku ne seže do kolen). NE STRINJAM SE Z ZAKLJUČKI. AMEN.
To je zdaj moje razmišljanje, ki temelji na osebnih življenjskih izkušnjah, nobenih uradnih evidenc in visokega znanja nisem uporabila.
sporočil: 1.741
Tako je v življdenju! Nobeno pretiravanje ni dobro. Še bolj
drastično je to v Sloveniji, ki je tudi na tem področju bolj
papežka kot papež. Že 5 let se pogovarjamo in tudi delamo samo o
varčevanju, nič pa o razvoju in zaposlovanju mladih. Sedaj je pa
panika! Upam, da ne bomo šli spet v drug ekstrem, dobili kapital iz
tujini in nadaljevali bančno veselico!
[BlazVo]Ah, pizda no... ko govorimo o nemciji, vam pa vsem markroekonomsko znanje kar izgine, ali kako?
* * * * *
Odličen komentar.
Saj ne gre za nemcijo. Ne gre za noben altruizem, madona! Gre za dolgorocno prezivetje Evrocone. O tem je pisal ze Krugman, ko se je evro sploh pripravljal, se preden so ga drzave prevzemale.
Nemcija se obnasa kot mulc, ki sega v skupno kosaro z bomboni, in pizdi na ostale, da ce ne morejo tako hitro bombonov jest, naj se naucijo. Medtem pa ignorira dejstvo, da morda bo pa nekega dne velik del tistih, ki tudi nekaj prispevajo za bombone, enostavno rekel, da se igre ne grejo vec.
[FIN-216611]Znanje makroekonomije: cvek
Breiva je dobro napisal.
Razumevanje procesov v evroconi in valutnih unijah na splosno: cvek
Zadnja sprememba: bc123a 13.11.2013 09:08
[FIN-216611]Zato ker nemcija, z muko sicer, se vedno kupuje mir na jugu. Se vec, za to trosi tudi denar drugih (recimo temu, nevtralnih) clanic EU.
"da se igre ne grejo več"
In zakaj tega ne rečejo že danes?
Ce pogledas obseg nemskega izvoza/uvoza in bizarno velik presezek in ga primerjas z kao "tezkimi miljardami" ki jih je EU posodila grciji in ostalim evrobolnikom preko trojke, bos videl, da gre za pljunek v morje, saj nemcija itak placuje samo del tega.
Najbolj v pizdi so ob tem ravno "vmesne" clanice - ki morajo prispevati denar zato, da se jug ne odcepi, same pa nimajo nemske konkurencnosti. Tudi to zna enkrat priti na dnevni red EU in marsikdo zna biti presenecen ob zaveznistvih, ki se bodo ob tem porajala...
Zadeva se bo enkrat neizpodbitno koncala - grcija gnije se naprej, dolg se veca, kreditno breme je se vedno nevzdrzno. Edina, ki je na pozitivni trajektoriji, je irska, pa se to zaradi tega, ker je imela cisto specificne probleme, ki so drugacni od portugalske, spanije in grcije.
Nemcija bo - in to je moja napoved prihodnosti - soocena z izbiro, da:
- nekaj svojih benefitov bivanja v evroconi konstantno prenasa na "lenuhe", samo zato da ne bodo zeleli izstopiti. Nemski trgovinski presezek je recimo 20 miljard na mesec. Ta scenarij je politicno totalno nepriljubljen v nemciji in med tistimi, ki se imajo za "razumnike" na nacin gospodarstvo = gospodinjstvo.
- Dopusti da se zacnejo "lenuhi" odcepljati iz evrocone, ali pa celo, da nastane "juzni evro" in "severni evro". Politicno potencialno priljubljeno, a nocna mora nemskih gospodarstvenikov. Ce gre potem severni evro po poti svicarskega franka in zacne nenadzorovano rasti, bodo mogli v "severni ECB" stancati denar kot za stavo, da bodo lahko vsaj deloma omejili padec konkurencnosti severnih gospodarstev. Da ne omenjamo, da bi vse ostale clanice "severne valutne unije" popizdile na cisto, ko bi njim valuta rasla, konkurencne so pa precej manj kot nemcija.
Kot je ze Crt rekel, nemski gospodarstveniki si pustijo rajsi odrezati obe jajci, kot da bi dopustili drugi scenarij. Vprasanje je, kako nemske volilce, ki ekonomijo razumejo tako, kot vecina bralcev financ, prepricati, da je drugi scenarij izrazito slabsi od prvega.
sporočil: 27.995
[bc123a]se malo in bodo tri leta okoli.
Zato ker nemcija, z muko sicer, se vedno kupuje mir na jugu. Se vec, za to trosi tudi denar drugih (recimo temu, nevtralnih) clanic EU.
www.finance.si/296817
Vi, tako dobri makroekonomisti, kar poglejte, kam ste pripeljali
Slovenijo.
To je tako, kot soci-komunizem, teoretično je zelo lep, v praksi pa ne deluje.
Ko so Marxa vprašali, koko kaj njegov marksizem-komunizem, je odgovoril: "Odlično, samo ljudje niso ta pravi!"
To je tako, kot soci-komunizem, teoretično je zelo lep, v praksi pa ne deluje.
Ko so Marxa vprašali, koko kaj njegov marksizem-komunizem, je odgovoril: "Odlično, samo ljudje niso ta pravi!"
Dva cveka, fino.
A sem te malo dregnila s svojim poljudnim razmišljanjem? Ker veš, da imam prav, pa ti je pod čast priznati?
Saj sem povedala, da je to moje razmišljanje, ne teoretična makroekonomija.
Ker v praksi je še zmeraj tako, da je uspešen tisti, "ki se zna ponucati". Vsej teoretični znanosti navkljub.
A sem te malo dregnila s svojim poljudnim razmišljanjem? Ker veš, da imam prav, pa ti je pod čast priznati?
Saj sem povedala, da je to moje razmišljanje, ne teoretična makroekonomija.
Ker v praksi je še zmeraj tako, da je uspešen tisti, "ki se zna ponucati". Vsej teoretični znanosti navkljub.