Zasebnost

Izbrani forum: Odklop

Izbrana tema: Vprašanje za stare poslovne mačke

Prikaz samo enega sporočila - znotraj teme...

anon-213866 sporočil: 888
[Odklop] Tema: Vprašanje za stare poslovne mačke
[#2191050] 11.08.13 19:12 · odgovor na: anon-154083 (#2190876)
Odgovori   +    0
[jani1974]
Če gre res za relativno novo spremembo, kot omenjeno zgoraj, potem je logično, da še ni posebnih izkušenj, še posebej, ker je tvoj primer v teh časih zelo redek :)
Drugače se je podobnim težavam včasih izogibalo z vključitvijo majhnega "navideznega" solastnika, imenovanjem za direktorja nekoga drugega (seveda zaupanja vrednega) ter prokuro za "pravega" direktorja...
Potem obstaja še poslovodna pogodba...
Jaz bi se pa zadeve lotil tako, da bi postavil uradno vprašanje ustreznemu organu (davkariji?), ker s tem, ko si zaposlena v tujini, v bistvu si zaposlena in tam plačuješ davke in prispevke in ni, da bi šlo za izogibanje njihovemu plačevanju, kar je sicer zmeraj predpostavka davčne uprave, kadar definirajo tovrstne pogoje in omejitve.
Nisi pa povedala, kar je tudi pomembno, zakaj ne bi bila zaposlena tudi v Sloveniji, recimo za minimalno plačo in polovični delovni čas?
Jani, hvala za nasvet.

Premislila sem o vseh navedenih možnostih, vendar mi nobena ne odgovarja. Ker gre za inovacijo in je uspeh odvisen od poznavanja tehnologije in tržišča, nočem mešati drugih ljudi v projekt dokler ni urejeno vse za dober štart. Pa tudi poznam ne nikogar, ki bi prevzel mesto poslovodnega organa. Menda zdaj firma ne more imeti samo prokurista. Poslovodna pogodba pa v mojem primeru zaradi novega zakona tudi ne pride v poštev. Lahko bi štartala s tujo firmo, in verjetno navsezadnje tudi bom, vendar bi rada začela v Sloveniji, ker me zanima ruski trg, tja pa najlažje pridem preko slovenskega in srbskega trga.

Sama se ne želim zaposliti iz razloga, ki sem ga navedla. In nikakor ne nameravam plačevati dajatev na zaposlenega, dokler zadeva ne zalaufa. Sploh pa se nameravam potruditi, da tej vladi ne olajšam dela. Raje vsak mesec dam tisočaka za humanitarne namene.

Svoje vprašanje sem že poslala Dursu in Ministrstvu za delo, vendar odgovora po mesecu dni še ni. Mislim, da sami ne vedo, ali pa se jim enostavno ne da delati. Zadevo moram razrešiti čim prej, vsak teden šteje. Upala sem, da je tu več podjetnih in podjetnikov, vendar sem se očitno zmotila. Razmišljala sem že, da bi se naredila neumno in se zaposlila oziroma zadevo drugače uredila šele na poziv pristojnih organov, ki bodo po moji presoji reagirali na nezaposlenost poslovodnega organa šele čez dva tri mesece. Verjetno bom zaradi birokratskih ovir doma prisiljena odpreti firmo in začeti s poslovanjem kar v tujini.

Upam, da se oglasi še kdo s kakim nasvetom, tebi pa še enkrat hvala.

Neposredni odgovori na sporočilo št. 2191050

Strani: 1

anon-154083 sporočil: 6.570
[Odklop] Tema: Vprašanje za stare poslovne mačke
[#2191272] 12.08.13 09:18 · odgovor na: anon-213866 (#2191050)
Odgovori   +    1
Hmmm, morda malce neumestno vprašanje, ampak kako pa misliš furat firmo, če si zaposlena v tujini, tukaj pa nikogar ne poznaš, ki bi mu zaupala?
Če se misliš preseliti nazaj, ko bo vse pripravljeno, lahko vse pripraviš vnaprej in podjetje ustanoviš šele, ko se akcija začne. Ker razen postati zavezanec za DDV gre vse izredno hitro.
Državni organi pa, kolikor vem, morajo odgovoriti v tridesetih dneh in meni do sedaj še zmeraj so. Ponavadi sicer precej zagoneten bla, bla, bla, ampak so. Tako da si morda kam narobe poslala/nejasno vprašala/...
Drugače vlade tudi jaz ne maram prav posebej, ampak za par sto evrov na mesec, kateri polovica se bo vseeno porabila za kaj pametnega, pa res ni treba, da si tako kompliciraš življenje :)
bc123a sporočil: 48.253
[Odklop] Tema: Vprašanje za stare poslovne mačke
[#2192012] 12.08.13 23:02 · odgovor na: anon-213866 (#2191050)
Odgovori   +    1
[ljuba56]
Svoje vprašanje sem že poslala Dursu in Ministrstvu za delo, vendar odgovora po mesecu dni še ni. Mislim, da sami ne vedo, ali pa se jim enostavno ne da delati. Zadevo moram razrešiti čim prej, vsak teden šteje. Upala sem, da je tu več podjetnih in podjetnikov, vendar sem se očitno zmotila.
Eh, ljudje v sloveniji so ze navajeni na taksn blesarije in samo skomignejo z ramenom, kao "zakaj pa se temu ne izognes, saj je izi". Kot tudi sama ocitno vidis, le ni tako izi, ce hoces imeti tveganje pod kontrolo :(

Lahko izrecem samo sozalje, da ocitno tvoj biznis rabi domicil v sloveniji :(
Razmišljala sem že, da bi se naredila neumno in se zaposlila oziroma zadevo drugače uredila šele na poziv pristojnih organov, ki bodo po moji presoji reagirali na nezaposlenost poslovodnega organa šele čez dva tri mesece. Verjetno bom zaradi birokratskih ovir doma prisiljena odpreti firmo in začeti s poslovanjem kar v tujini.
Ce si ze fizicno v tujini bi jaz o tem razmislil, kot o prvi moznosti, za slovence, ki bi zeleli opdpreti zaradi taksnega sranja kot ga zmorejo nasi birokrati, firmo v tujini je ravno fizicna neprisotnost tam najvecja ovira, pa nepoznavanje lokalnih fint... ce fizicno ze si tam zunaj, je po moje najbolje da firmo odpres kar v drzavi kjer bivas.

Strani: 1