Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Najbolj podjetni v Sloveniji so kriminalci

Strani: 1 2 3 4 5

anon-162251 sporočil: 4.633
[#1879624] 14.11.12 22:53
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-162251 14.11.2012 22:55

Vinko Vasle za Siol.net: Zakaj je Danilo Türk izgubil v prvem krogu

Danilo Türk je sicer prepričan, da so za to krivi mediji, torej novinarji, njihove, kot je rekel, medijske manipulacije, zvijačnosti, medijski triki, demagogije, pa tudi zaradi nastopaštva.

Pri tem je seveda mislil na zmagovalca kroga Boruta Pahorja. V resnici pa je relativni Türkov poraz – ali drugo mesto – posledica več "dejavnikov", zlasti pa njegovega posebnega načina predsednikovanja, ki ga je v nedeljo v bran vzel upokojeni predsednik Milan Kučan. Ta je dejal, da ne more biti greh, če si predsednik samo polovice državljanov, kar se je očitalo Türku, ker tudi on in Drnovšek nista bila idealna predsednika vseh. Kučan je imel v mislih volilno telo, ki nekoga izvoli, in ko ga večinsko izvoli, potem takšen predsednik avtomatično velja za predsednika vseh.

Türk je državljane razdvajal

Pri Danilu Türku se to ni obneslo, ker pač ni odigral svoje predsedniške vloge tako, da bi dokazal, da je tudi predsednik tistih, ki ga niso volili, ali pa ga – kar je legitimno – ne marajo. Nasprotno, Türk je do zdaj prvi predsednik države, ki je v preteklem mandatu državljane razdvajal, ne pa povezoval. Svojo povezovalno vlogo je skušal nespretno zaigrati nekaj dni pred volitvami, ko je menda bila njegova zasluga, da je za isto mizo spravil Janeza Janšo in Zorana Jankovića. Več od tega ni bilo, ker so se na tem "predsedniškem vrhu" dogovorili samo to, da se bodo še dogovarjali.

Volivci in volivke niso naivni in seveda z lahkoto v takšni predsedniški združevalnosti prepoznajo predvolilni trik, ne pa odkritost. Danilo Türk je namreč zlasti po lanskoletnih predčasnih volitvah, ko mu skupaj s Kučanom in Janezom Stanovnikom ni uspelo na vladni prestol postaviti izbranca Zorana Jankovića, storil vse, da bi koaliciji, ki se je uspela sestaviti, zagrenil delovanje. V razmerah vseobsegajoče krize je seveda to pomenilo še njeno poglabljanje, saj je v usodnih fazah sprejemanja protikriznih ukrepov tem nasprotoval. Tudi z demagogijo tipa varčevati ni treba, to je pretiravanje, to so grožnje in podobno. Tik pred zdajci je uspel pohvaliti samo pripravljanje pokojninske reforme. Očitno prepozno.

Türk in Stanovnikovi borci

Türk je ves svoj mandat dokazoval, da mu bije predsedniško srce na skrajni levici, pri Forumu 21 in Stanovnikovi organizaciji. To seveda ni greh, je pa dokaz več za Türkovo ideološko in politično predsedniško pristranskost. Že prvo Janševo vlado je skušal spotikati, potem je bil eden od soarhitektov vlade Boruta Pahorja oziroma vlade KGB, da bi se Pahorju pozneje odrekel na najbolj neprijazen način in z nič kaj prizanesljivosti. Pahor je seveda bil objektivno odgovoren za razsul v državi v času njegove vlade, toda k temu razsulu so najbolj pripomogli Golobičevi Zaresovci in Liberalna demokracija takrat vzpenjajoče se politične zvezde Katarine Kresal. Tem Pahorjevim koalicijskim partnerjem Danilo Türk ni namenil nobene slabe besede. Nasprotno, ob aferi Ultra je Golobiču namenil še drugo predsedniško priložnost, kar je več kot simbolično pomenilo, da predsednik države svojo milost deli glede na predsedniške politične preference. Pozneje se je to najbolj kruto pokazalo v dvakratni pomilostitvi kokainskega preprodajalca, kar je Türk skušal prevaliti na tiste, ki so mu predlog posredovali. Sam je menda samo podpisoval. Predsednik države, ki ne ve, kaj podpisuje, pa bo težko dokazal, da je dober predsednik. Volivci so to pravilno razumeli.

Türk priznal posvetovanje z Golobičem

Velike napake je počenjal tudi skupaj s svojim volilnim štabom. Najprej z nekakšno "ilegalno" lokacijo, potem pa s skrivanjem tega, da v ozadju njegove kampanje stoji veliki Gregor Golobič. Türk je to priznal šele na volilno nedeljo, ko je povedal, da se z njim tudi posvetuje. V resnici je Golobič vodja njegove kampanje v senci. Če bi natančneje analizirali Türkov predvolilni slovar, je bil popolnoma zgrešen! V resnici je ob ključnih soočenjih igral vlogo nekakšnih modrih čelad, česar se je verjetno navadil pri svojem delu v OZN-u. Pahorja je napadal kot nekakšno podaljšano roko Janeza Janše, pri čemer mu je katastrofalno pomagal tudi Slavko Gaber, ki je iz Pahorja hotel narediti tako rekoč levo in desno roko Janeza Janše. Ker je to bilo slišati zgolj kot politikantska diskvalifikacija, so to tako razumeli tudi številni volivci.

Türka so ujeli tudi na nekaterih neresnicah ali zamolčanjih. Pri sicer minornem računu v OZN-u, na katerem ima 11 dolarjev, se je Türk ujel v isto past kot pred tem njegov volilni svetovalec Golobič – v laž, ki ni bila potrebna. Čeprav se je kandidat Türk potem trudil, da bi zadevo pojasnil, mu ni uspelo, da bi samemu sebi dal še drugo priložnost. Z drugo priložnostjo, z drugim mestom na volitvah, so ga "nagradili" volivci. Zapletel se je v neprepričljivo (neresnično) pojasnjevanje šolanja svoje hčerke in nikoli ni znal pojasniti, čemu je moral iz OZN-a in New Yorka tako na hitro.

In še nekaj ni spregledal del volilnega telesa: da si je na eno od soočenj dal pripeljati Spomenko Hribar, žensko, ki je že patološko sovražna do Janeza Janše, s sovraštvom pa ne moreš podpirati svojega kandidata. Še posebej mučno tudi za Türka je izpadlo, ko je Hribarjeva na soočenju povedala, da je bila Pahorjeva teta iz ozadja, kar je bilo razumeti tudi v tem smislu, da je bila tudi njegova zla vila in mačeha, ko ga je bilo treba vreči z oblasti.

Še slabšo uslugo Danilu Türku za drugi krog je naredil Milan Kučan, ko je v Cankarjevem domu novinarjem na veliko razlagal, da pač ubogi Türk do zdaj ni imel priložnosti povedati, kakšni so njegovi predsedniški uspehi. Kandidat, ki lahko o svojih uspehih govori samo v kampanji, je slab kandidat za prihodnji položaj. Danilo Türk je imel pet let časa, da se dokaže, pa se ni. V resnici je prispeval k še večji razdvojenosti državljanov in nekatera ideološka sovraštva pomagal poglabljati.

Vinko Vasle / Planet Siol.net, G. B.

Vir: www.siol.net
anon-295127 sporočil: 3.275
[#1879684] 15.11.12 00:57 · odgovor na: (#1878993)
Odgovori   +    0
[dob]
> [kirman69]
> > [dob]
> > > [janov]
> > > V pošteni kapitalizem!
> > > Ne tega, ki so ga naredili komunisti!
> > > Delajo se da delajo, delajo se da vse znajo, delajo se da so pošten, delajo se.... zdaj pa vidimo, kaj so naredl, kaj znajo, kok so pošten, kok lažejo, kok kradejo,..... pa še kok nakladajo zrven.
> >
> > V šoli so jih učili, da so kapital-kapitalizem-kapitalist grde besede in so povezane z izkoriščanjem in ne z gospodarjenjem.
> >
> > Ko so komunisti pristali na kapitalizem, so pristali na tak kapitalizem! Zato znajo le izkoriščati in ne gospodariti, ker je izkoriščanje bistvo kapitalizma v njihovih glavah.
> >
> > Poleg tega se ne počutijo odgovorne, saj niso oni krivi, če je kapitalizem krivičen, a ne.
>
> Dvomim, če je razmišljanje skozi ideološko nabijanje na relaciji kapitalizem-socializem-komunizem res tisto pravo. Poglej recimo Čehe, kako jim gre! In tudi v socializmu so bili dobri direktorji IN KRADLO SE JE DOSTI MANJ!!!!!
>
> Morda pa je največji vzrok za današnje stanje v tem da se takoj po osamosvojitvi niso vzpostavili učinkoviti kazensko pravni mehanizmi za odgovornost politike in novih menedžerjev. Interesa za kaj takega pa niso pokazali ne levi in ne desni.

"Desni" res niso pokazali dovolj interesa, da bi prekinili star sistem. kučan jih je pofukal.
Desni sem pisal z narekovaji, ker so tudi sami bivši komunisti, zdaj so kvečjemu komunajzli, kar ni ne tič ne miš. Je pa sraka (ki krade).
Pošteno!
anon-293435 sporočil: 336
[#1879953] 15.11.12 09:50 · odgovor na: (#1878862)
Odgovori   +    0
[valsidalado]
ps
In potem vse tiho je bilo? Treba je mnogo tišine, tišine zunaj in znotraj nas... (Pavček, tudi v prenesenem smislu). Ampak, da ne bom čisto tiho. Tvoje vprašanje, če je bilo vprašanje, če ni bilo zgolj (božansko dinamična?) diskreditacija, je bilo dokaj dobro vprašanje, če si opazil. Malo bi dopolnil kozmologijo, ki sem jo nastavil: brez resistence delčkov (atomov), niti dinamike, te večne komponente (porušenja ravnovesja), ne bi bilo. Razumeš? Božansko ni samo vladati, sesuvati, spreminjati; božansko je vzpostaviti trajno osnovo spremembam, prej nekaj takega. Skoraj verjamem, da sem prav tebe pred kratkim srečal, in da sva se pogovarjala o meditaciji. Meditacija je lahko le en del božanskega, le božanski del rušenja, lahko pa je presnova sveta skozi vedno novo hipotezo (Obi van Kenobi: Go home and rethink your life) - meditacija je lahko tudi iskanje večnega, ki pa ni le gibanje, ampak gibanje delcev, gibanje nečesa, nečesa resistentnega; v 'nadaljevanju' se delci organizirajo v sklope, da bi ponavljali isto logiko, spremenljivost nespremenljivega). Že delci sami pa so resistentni, negibni samo navidez, negibni zgolj zaradi dinamike, to bi pa utegnilo tudi biti res. Kljub temu, božansko ni edino rušenje, tudi statika je dinamika, v bistvu gre bolj za kontrolo dinamike, za upoštevanje obojega, ki je pa vendarle eno in isto, statično od dinamičnega loči le bariera, o kateri je pa govoril Einstein, čas. Mogoče tole ni preveč zate, kaj pa vem kdo in kaj si... mi boš to že nekako povedal. Tistega 'mojstra', s katerim si me nagovoril, si pa nekam vtakni; dovolj imam 'mojstrov', ki mojstrski naziv 'podeljujejo' drugim. Saj poznaš Murphijevo: Če želiš v službi napredovati, si zagotovi podrejenega. (To logiko po mojem kar dobro obvladaš, glede na to, da si mi pred kratkim dejal, da si ne predstavljaš, kako je lahko moj šef z menoj zadovoljen; po mojem se giblješ v okviru te vrste odnosov). Rethink...

tiho sem bil pa zato, ker sem bil začasno transcedentiran v druge prostore in čase. sem se skušal na energetskem nivoju povezat s tabo, pa si imel zasedeno :)...in tudi dvomim da sva kdaj skupaj meditirala ali se o tem pogovarjala. sem pa res zadnjič z nekom o tem govoril, ampak zagotovo tisto nisi bil ti. wtf...

sicer mi pa niti s prvim in niti z drugim postom nisi odgovoril na vprašanje, ki je: zakaj misliš da bo tvoj stavek resnice ("javni kapital blablabla" v ustavi bolj upoštevan, kot so vse druge floskule v ustavi danes, ki v praksi niso ali pa so neustrezno implementirane? lp
1357 sporočil: 7.095
[#1880675] 15.11.12 17:50 · odgovor na: anon-79735 (#1878560)
Odgovori   +    0
To je pa stvar interpretacije in plati medalje.
[#1881162] 16.11.12 09:27 · odgovor na: (#1880636)
Odgovori   +    0
[valsidalado]
> [Feboslav]

Bi ti rad odgovoril, pa bi se preveč ponavljal; zaenkrat toliko. Nisem pa rekel, da sem z nekom skupaj meditiral, pač pa da sem se z nekom pogovarjal tudi o meditaciji; o tem pa, ker jo je on propagiral. Nisem mu pa utegnil replicirati. Vsi premlevamo tisto, kar se nam zdi sveže, kar nas vztrajno in vsak dan okupira ali pa tisto, o čemer se nam zdi vredno premlevati. Tako pač je. Verjetno pa res to nisi bil ti, čeprav je bil tisto tudi naključni pogovor, pogovor z mlajšim neznancem, ki je bil podobno nastrojen, kot si ti (glede na tvoj: 'javni kapital blablabla', obenem pa: 'ali misliš, da res?'). Vsaj poskusil sem ti nekaj odgovoriti oz. povedati, ti pa še to ne. 'Blablabla'; wtf...

to da je bil tisti tvoj mladi mož podobno nastrojen kot jaz, me sploh ne čudi...prav to ti skušam nakazati že ves čas glede te tvoje ideje ustavnega blablabla. realno življenje je konkretno in v sloveniji na tej ravni potrebujemo prave rešitve. na abstraktni in deklarativni ravni je vse bolj ali manj v redu.

sicer pa najina debata zgleda takole (opisano na primeru ure, da se ne zapleteva splet okrog kapitala):

lado: ljudje, v ustavo je treba napisati, da ura vedno kaže točen čas...
febo: a potem bodo pa vse ure točno kazale? kdo jih bo pa navijal vsak dan?
lado: lej, to je ključno, da se zapiše. drugače ne bo nikoli bolje in bo vsaka ura po svoje kazala.
febo: ok, ampak treba bo določiti skrbnike za te ure verjetno?
lado: gre za konceptualno rešitev. s pogodbami bo določeno kako in kaj. samo tako bo bolje.
febo: še zmeraj ne razumem, ker mislim, da je ključ v skrbnikih teh ur in odgovornosti teh ljudi, če pozabijo skrbeti za ure. kdo in kako jih bo izbral, kdo nadziral oz. kaj bo njihova motivacija, kaj če bodo zasrali itd. pa kdo bo sklepal te pogodbe? a vsi davkoplačevalci, ali jih bo kdo zastopal? kako bo to šlo?
lado: ti si preveč omejen in zaprt za nove rešitve...v ustavo je treba napisati, da ura vedno kaže točen čas, pa bo...to je ključno, da se zapiše. drugače ne bo nikoli bolje in bo vsaka ura po svoje kazala. jaz to premlevam vsak dan in zato dobro vem, kaj govorim...
febo: ? wtf

itd itd
[#1881323] 16.11.12 11:36 · odgovor na: (#1881251)
Odgovori   +    0
[valsidalado]
S tabo se človek lahko pogovarja samo o vremenu, pa še takrat je tvoj sogovornik verjetno kriv za slabo vreme. *eboslav. Prepričan sem, da v dežju z BMW-jem namenoma voziš čez luže in škropiš tiste na pločniku. Čarli skritizira, čez dolgo časa pa potem vsaj kaj pove, ti ga pa posnemaš na dokaj čuden način, bolj vnezaveščaš kot ozaveščaš; ženskam je morda to všeč, meni pa ni.

eh, pa ni febo tema, ampak javni kapital. ti to ves čas pozabljaš, čeprav v prav vsakem postu zatežiš z javnim kapitalom - tudi če so tema ženske spodnje hlačke ti vedno navežeš na to...ampak vsakič ko ti napišem kaj, kar se ne sklada s tvojo fiksno idejo o javnem kapitalu, ti to lepo ignoriraš in namesto odgovora začneš fantazirati o meni (ali pa o sebi). in zdej se ti celo že bmw prikazuje? pa škropim ljudi?!? neverjeten si... ponavljati vsebinsko se pa nočem, nasprotno pa tudi jaz lahko začnem osebno. a te zanima kako te jaz imaginiram? no, naj ti namignem vsaj malo na tvoji ravni: ti po moje avta nimaš, ker tudi izpita nimaš. ne dobiš zdravniškega potrdila namreč...a bi še? samo sporoči, pa bo...

ps. se pa spomnim, kako sta se s čarlijem krasno ujela...popolnoma na isti valovni dolžni sta bila hehe
čarli sporočil: 13.178
[#1881581] 16.11.12 14:42 · odgovor na: anon-293435 (#1881323)
Odgovori   +    0
[Feboslav]
> [valsidalado]

> S tabo se človek lahko pogovarja samo o vremenu, pa še takrat je tvoj sogovornik verjetno kriv za slabo vreme. *eboslav. Prepričan sem, da v dežju z BMW-jem namenoma voziš čez luže in škropiš tiste na pločniku. Čarli skritizira, čez dolgo časa pa potem vsaj kaj pove, ti ga pa posnemaš na dokaj čuden način, bolj vnezaveščaš kot ozaveščaš; ženskam je morda to všeč, meni pa ni.

eh, pa ni febo tema, ampak javni kapital. ti to ves čas pozabljaš, čeprav v prav vsakem postu zatežiš z javnim kapitalom - tudi če so tema ženske spodnje hlačke ti vedno navežeš na to...ampak vsakič ko ti napišem kaj, kar se ne sklada s tvojo fiksno idejo o javnem kapitalu, ti to lepo ignoriraš in namesto odgovora začneš fantazirati o meni (ali pa o sebi). in zdej se ti celo že bmw prikazuje? pa škropim ljudi?!? neverjeten si... ponavljati vsebinsko se pa nočem, nasprotno pa tudi jaz lahko začnem osebno. a te zanima kako te jaz imaginiram? no, naj ti namignem vsaj malo na tvoji ravni: ti po moje avta nimaš, ker tudi izpita nimaš. ne dobiš zdravniškega potrdila namreč...a bi še? samo sporoči, pa bo...

ps. se pa spomnim, kako sta se s čarlijem krasno ujela...popolnoma na isti valovni dolžni sta bila hehe
Khm, in kje si ti videl da sem bil kdaj na valovni dolžini z ladotom? Daj mi prilimaj ta post;)
[#1881620] 16.11.12 15:19 · odgovor na: čarli (#1881581)
Odgovori   +    0
[čarli]
> [Feboslav]
> > [valsidalado]

Khm, in kje si ti videl da sem bil kdaj na valovni dolžini z ladotom? Daj mi prilimaj ta post;)

evo, tuki sta bla na primer zlo luštna. tema je seveda bila: opredelitev javnega kapitala v ustavi :)

forum.finance.si/?m=...815&single
čarli sporočil: 13.178
[#1881634] 16.11.12 15:31 · odgovor na: anon-293435 (#1881620)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: čarli 16.11.2012 15:38
[Feboslav]
> [čarli]
> > [Feboslav]
> > > [valsidalado]

>
> Khm, in kje si ti videl da sem bil kdaj na valovni dolžini z ladotom? Daj mi prilimaj ta post;)

evo, tuki sta bla na primer zlo luštna. tema je seveda bila: opredelitev javnega kapitala v ustavi :)

forum.finance.si/?m=...815&single
Ok, zdaj vidim, da je to samo tvoj sarkazem:) Da nisem pogruntal že prej, da to sarkazem, je pa posledica tega, ker niti lado ni trdil, da sva se okoli katere stvari "uskladila";)
[#1881644] 16.11.12 15:42 · odgovor na: čarli (#1881634)
Odgovori   +    0
[čarli]
> [Feboslav]
> > [čarli]
> > > [Feboslav]
> > > > [valsidalado]
>
> >
> > Khm, in kje si ti videl da sem bil kdaj na valovni dolžini z ladotom? Daj mi prilimaj ta post;)
>
>
> evo, tuki sta bla na primer zlo luštna. tema je seveda bila: opredelitev javnega kapitala v ustavi :)
>
>
> forum.finance.si/?m=...815&single

Ok, zdaj vidim, da je to samo tvoj sarkazem:) Da nisem pogruntal da to ni sarkazem že prej je pa posledica tega, ker niti lado ni trdil, da sva se okoli katere stvari "uskladila";)

ja, itak :) sicer te pa razumem. tudi mene bi šokiralo, če bi kaj takega prebral o sebi

Strani: 1 2 3 4 5