Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: "Prodali bomo, kar se bo dalo dobro prodati"

Strani: 1 2 3 4 5

anon-166232 sporočil: 3.600
[#1826112] 25.09.12 14:20 · odgovor na: (#1825562)
Odgovori   +    4
Svobodna volja je najvišji zakon vesolja.
Svobodna volja ni zakon. Svobodna volja je zgolj in samo družbeno dogovorjeno obnašanje posameznikov (ali skupin). Ni svobodna, saj je omejena z dogovorom ali zakonom. In ni vesoljna, saj je zunaj interakcije med posamezniki (ali skupinami) nezaznavna.
čarli sporočil: 13.178
[#1826229] 25.09.12 15:26 · odgovor na: (#1826191)
Odgovori   +    2
[dob]
> [COP]
> >Svobodna volja je najvišji zakon vesolja.
>
> Svobodna volja ni zakon. Svobodna volja je zgolj in samo družbeno dogovorjeno obnašanje posameznikov (ali skupin). Ni svobodna, saj je omejena z dogovorom ali zakonom. In ni vesoljna, saj je zunaj interakcije med posamezniki (ali skupinami) nezaznavna.

Ti raje meni povej svoje mnenje o tem, ali imaš kaj proti temu, da je svobodna volja najvišji zakon vesolja. Bi raje videl, da ne bi bila (da ni) ali bi raje videl da to postane, če še ni. Če je ne bi rad videl - čigavo diktaturo bi pa prenesel?

Bom poslušal, razen če te ne zapelje cinizem. Zaradi mene si lahko jezen, jeza nekam vodi in odpira prostor različnim mnenjem.

Vsak izmed nas si lahko omisli svoje vesolje, ga ustvarja. V njem nastavlja pravila, ki so njemu po volji. Ti si lahko ustvariš svoje vesolje, en drugi pa svoje. Seveda lahko ti dve vesolji treščita, se spopadata, če ti je do tega, da v prostoru prevlada samo tvoj univerzum, v katerem boš ti vsemogočni bog.

Če živiš z drugimi, potem moraš upoštevati, da so v drugih vesoljih, torej v vesoljih drugih ljudi, oni bog. Moja izkušnja kaže, da se posamezna vesolja, ali univerzumi, lahko pogovarjajo in se zato razumejo. Ali pa se ne pogovarjajo in se ne razumejo. Ali pa manipulirajo z drugimi vesolji, oz. so sami manipulirani od drugih vesolj (upam da se tako reče).

Moja želja je spoznavati vesolja; kako so nastala, zakaj so takšna kot so, zakaj se obnašajo tako kot se obnašajo in ali imamo kaj skupnega. Razen črnih lukenj, seveda. V mojem jeziku je črna luknja strah.

Če najdem skupne točke, mi je laže razmišljati tudi o drugem problemu, o problemu drugih ali problemih, ki jih imajo drugi. Ne le o mojih.

V mojem vesolju mi je v veselje, da je svobodna volja najvišji zakon. Ti si seveda lahko izmisliš en drugi zakon, ki bo najvišji v (tvojem) vesolju in ti bo ta v veselje. recimo, oko za oko. V Stanovnikovem vesolju velja oko za oko. Dnar za žrtev. Zaračunavanje žrtve. Njegovo vesolje ni majhno. Moje je manjše. Odvisno pač, kam ljudje in njihova vesolja gravitirajo!

Naredil sem primerjavo dveh možnih vesolj. Na eni je vesolje, v katerem je najvišji zakon oko za oko in zob za zob, na drugi strani je vesolje, kjer kraljuje svobodna volja. Predvidevam, da si ti nekje vmes, lahko pa, da sem jaz nekje vmes in v tem primeru mi ti povej, kaj je nad svobodno voljo? Bo to funkcioniralo?

Tole, kar si ponudil, se pravi zakonodaja, ki nas omejuje da ne treščimo eden v drugega, se ne iztrebimo, je začasna zadeva. Upam da se tega zavedaš. Ravnokar se to pravilo (pravni red takšen in drugačen, predpisovanje obnašanja, poslovanja, poročanja med sabo in podobno) izteka skupaj z ekonomsko zablodo, ki smo ji priča, ko gledamo propad svetovnega finančnega in bančnega sistema in z njim povezanega obnašanja človeštva. Človeštvo je odvisno od tega, kar jim nekdo predpiše, od zakonov. In bo pravkar vse skupaj hudič pobral, šlo bo fkurac po celem planetu.

Če vse to propade, za kaj se boš pa prijel?! Imaš v sebi kaj tako čvrstega, da lahko obvisiš na tem in se bo svet nadaljeval? Si kaj takega v sebi ustvaril ali vsaj poskušal ustvariti? Se lahko tudi jaz na to obesim, se lahko svet na to obesi, se lahgko druga vesolja na to obesijo in bodo s tabo varna? Si v sebi izdelal tako trdno vesolje, da si ga lahko drugi sposodimo, če hočemo živeti, ali pa nas boš v rit sunil in ostal sam v njem?

Ne zameri, če rečem naravnost, ampak stvari, o katerih govorim, sem prej ZELO dobro premislil. Več kot samo premislil, le da trenutno ni še dostojnega izraza za to, kar imam v mislih.

Ta svet je razžrt od dvomov, skupaj s prebivalci tega sveta. Naloga človeka je, da se s temi dvomi spoprime in jih razreši. Da je v nekaj prepričan, ne pa da ga vsaka teorija, vsak guru, vsak precednik države, vsaka ideologija, vsaka religija, zmakne. Ko vse propade, ti ostane samo tisto, o čemer nimaš nobenega dvoma. In za tisto se lahko primeš in zdrži. Zdrži vesolje!

Svobodna volja je najvišji in edini zakon.
To je Materin zakon.
A zdaj je pa že edini zakon?:) Ja potem pa ne bi rabil pisati, da je najvišji, če je pa edini;) A razumeš kakšne bedarije sploh pišeš?:) Dvomim, saj se imaš za najbolj duhovno razvitega na tem forumu. Ja napuh je zajebana stvar. Vzorec jaz se ne motim pa še hujša...
[#1826239] 25.09.12 15:34 · odgovor na: (#1826233)
Odgovori   +    0
[dob]
> [čarli]
> A zdaj je pa že edini zakon?:) Ja potem pa ne bi rabil pisati, da je najvišji, če je pa edini;) A razumeš kakšne bedarije sploh pišeš?:) Dvomim, saj se imaš za najbolj duhovno razvitega na tem forumu. Ja napuh je zajebana stvar. Vzorec jaz se ne motim pa še hujša...

čarli, naredi si svoj univerzum, bodi v njem bog in naj ti lepo funkcionira.
Kako veš, da tega že nisem naredil?:)
[#1826330] 25.09.12 16:49 · odgovor na: (#1826314)
Odgovori   +    1
[dob]
> [čarli]
> A zdaj je pa že edini zakon?:) Ja potem pa ne bi rabil pisati, da je najvišji, če je pa edini;) A razumeš kakšne bedarije sploh pišeš?:) Dvomim, saj se imaš za najbolj duhovno razvitega na tem forumu. Ja napuh je zajebana stvar. Vzorec jaz se ne motim pa še hujša...

da ne pišem dvakrat istega:

forum.finance.si/?m=...265&single

a si ti peder, ali kaj?! kaj tudi na cesti rineš v ljudi, ki ti jasno pokažejo, da jim ni do pogovora s tabo?
Ej pa zakaj mi repliciraš, če ti ni do debate? A ti mogoče udarja ven vzorec jaz imam prav in se ne motim in zato ne moreš nehati?:)
da ne bo tole enostransko. pozivam kolege s foruma, da če sem komu tečen in ne želi stikov z mano na forumu oz. noče, da se jaz vtikam v njihovo pisanje, naj mi to mirno sporoči. ne bo mi treba dvakrat povedati, samo namig, in bo vse urejeno. prav nobene zamere ne bo zaradi tega.
Ej, če si ti komu teečen te bo dal pač na ignore ane;) Ne zdaj neke tople vode izumljat kot je to pri tebi navada:)
anon-166232 sporočil: 3.600
[#1826666] 25.09.12 22:11 · odgovor na: (#1826191)
Odgovori   +    1
Ti raje meni povej svoje mnenje o tem, ali imaš kaj proti temu, da je svobodna volja najvišji zakon vesolja. Bi raje videl, da ne bi bila (da ni) ali bi raje videl da to postane, če še ni. Če je ne bi rad videl - čigavo diktaturo bi pa prenesel?

Menim, da sem bil razumljiv, lahko pa kopiram še enkrat.
Svobodna volja ni zakon. Svobodna volja je zgolj in samo družbeno dogovorjeno obnašanje posameznikov (ali skupin). Ni svobodna, saj je omejena z dogovorom ali zakonom. In ni vesoljna, saj je zunaj interakcije med posamezniki (ali skupinami) nezaznavna.
Ne prenašam diktatur.

p.s.
Starejši moški se obrne k svoji mlajši.
-Ljubica!
-Da, dragi?
-Povej, ljubica moja, kdo je najvišji zakon vesolja?
-Za mene si ti, dragi.
-Hmmm...pa bi bil tudi, če ne bi bil bogat?
-No, v tem primeru pa je svobodna volja res zakon!
[#1826694] 25.09.12 22:40 · odgovor na: anon-166232 (#1826112)
Odgovori   +    4
[COP]
>Svobodna volja je najvišji zakon vesolja.

Ma dob sploh ne razume, da svobodna volja je omejena s svobodo drugega posameznika. In pol še piše o tiraniji:)) Pač njemu se totalno zdaj trga,ker kot duhovni vodja jajotov spoznava da ga je jajo še enkrat več nategnil. In ko se ti začne sesuvati svet se pač držiš še tiste najmanjše bilke.
jezst sporočil: 4.758
[#1828162] 26.09.12 23:46 · odgovor na: bc123a (#1824320)
Odgovori   +    1
[bc123a]
Kar bi bilo dejansko za taksno balkansko drzavo kot smo, koristno. Ne bi imeli 50K brezposelnih samo zaradi dviga minimalne place. Zgodovina dvigov minimalca izgleda kar grozljivo, ce pogledas za nazaj - nekje v casu prestopa na evro je zadeva odpicila cisto v tri krasne, drzava pa ostala brez nacina, da bi povecala konkurencnost teh ljudi (solanj in prekvalifikacij v to ne stejem, ker je jasno, da tisti zaposleni na minimalcu ki imajo sluzbo, niso navduseni nad tem, sicer bi ob slovenskih pogojih izborazbo ze zdavnaj naredili ob delu).
V tako majhnem monetarnem področju, kot je Slovenija, se vsaka zloraba zelo hitro pozna. Danes smo v položaju, ko skoraj polovico proračunske porabe krijemo z zadolževanjem. Če bi imeli tolar, bi ravno toliko natisnili. Tiskanje deluje samo kratek čas, potem se sistem zavrti v inflatorno depresijo do totalnega kolapsa. Malo si preberi o Jugoslovanski iskušnji, če je slučajno nisi doživel. Glede na stanje naših javnih financ bi bilo brez prehoda na Evro po mojem prepričanju zgolj vprašanje let, ker naše politike prsti zelo srbijo. Močno dvomim, da bi katera koli vlada vzdrževala omejevalno monetarno politiko. Kot dokaz poglej to, da so obveznice tiskali, kot nori. Seveda, saj valute niso mogli.
bc123a sporočil: 48.253
[#1828171] 26.09.12 23:57 · odgovor na: jezst (#1828162)
Odgovori   +    3
[jezst]
> [bc123a]
> Kar bi bilo dejansko za taksno balkansko drzavo kot smo, koristno. Ne bi imeli 50K brezposelnih samo zaradi dviga minimalne place. Zgodovina dvigov minimalca izgleda kar grozljivo, ce pogledas za nazaj - nekje v casu prestopa na evro je zadeva odpicila cisto v tri krasne, drzava pa ostala brez nacina, da bi povecala konkurencnost teh ljudi (solanj in prekvalifikacij v to ne stejem, ker je jasno, da tisti zaposleni na minimalcu ki imajo sluzbo, niso navduseni nad tem, sicer bi ob slovenskih pogojih izborazbo ze zdavnaj naredili ob delu).

V tako majhnem monetarnem področju, kot je Slovenija, se vsaka zloraba zelo hitro pozna. Danes smo v položaju, ko skoraj polovico proračunske porabe krijemo z zadolževanjem.
to pa ni res. Ce se prav spomnim, zmanjka okrog 2 miljardi za 10 miljarden proracun, 20%.
Če bi imeli tolar, bi ravno toliko natisnili. Tiskanje deluje samo kratek čas, potem se sistem zavrti v inflatorno depresijo do totalnega kolapsa.
V bistvu to ni cisto res. Jugoslavija je bila cista zloraba monetarne politike, v samostojni sloveniji pa je podoben sistem deloval dokaj vzdrzno, z okrog 10% letno inflacijo. Upostevati moras namrec, da ima inflacija v balkanskem okolju tudi blagodejne ucinke: devalvira valuto, niza realne place in preko tega veca konkurencnost.

Z drugimi besedami, glede na to, da so velik del proracuna place javnih usluzbencev, bi se te ob zmerni inflaciji realno manjsale, brez da bi trebalo vladi migniti s prstom; podobno velja za minimalno placo in za penzije. Z drzanjem sindikatov na dovolj kratki vrvici (ljudje v taksnem okolju izgubijo orientacijo za to, ali so se jim stroski povecali za 8 ali 10%) lahko dejansko sistem deluje stabilno.

Ne mores potegniti analogije med sedanjo situacijo, ko so place realno enake, luknja pa vedno vecja. V inflatornem okolju se ne bi pogajali o tem, ali bodo place JS sle dol 30, 15 ali 10%. Enostavno bi sle, ce jih ne bi vlada dvignila.
Malo si preberi o Jugoslovanski iskušnji, če je slučajno nisi doživel.
Sem jo dozivel. Ampak jugoslavija je bila ultra nekonkurencno okolje. Pa se tam ni prislo do hiperinflacije, to se je zgodilo sele v preostalem strclju, ko se je milosevicu odpililo z vojnimi eskapadami in so stroski eksplodirali.
Glede na stanje naših javnih financ bi bilo brez prehoda na Evro po mojem prepričanju zgolj vprašanje let, ker naše politike prsti zelo srbijo.
S tem se ne strinjam, glede na dva fakta: velik del proracuna so place v JS, penzije, transferji in ostale postavke na katere devalvacija vpliva pozitivno, torej v smeri stabilizacije javnih financ.

Strani: 1 2 3 4 5