Izbrani forum: Borza

Izbrana tema: IDi v sklade

Strani: 1 2

tilenrexi sporočil: 6.775
[#176325] 14.12.07 17:05
Odgovori   +    0
Zakaj je to dobro in kakšna so predvidevanja? Nočem, da nekdo začne sukat svojo kristalno kroglo, zanima me le zakaj se preoblikujejo in kakšne so najvrjetnejše posledice.
anon-95627 sporočil: 116
[#177409] 18.12.07 12:19 · odgovor na: anon-15342 (#177403)
Odgovori   +    0
a ti se pa samo z id-i in nekoč z if-i ukvarjaš? Čist tko me zanima...
anon-15342 sporočil: 8.014
[#177411] 18.12.07 12:22 · odgovor na: anon-95627 (#177409)
Odgovori   +    0

institut je napisal(a):
a ti se pa samo z id-i in nekoč z if-i ukvarjaš? Čist tko me zanima...
Pretežno. 

V MP-gurujščini bi se mi mogoče reklo "Mister 10%". Ne v smislu letnega donosa, ampak v smislu povprečnega donosa s posamezno naložbo, preden se – prav zadovoljno in brez nostalgije – od nje poslovim.
anon-11988 sporočil: 1.370
[#177415] 18.12.07 12:32 · odgovor na: anon-15342 (#177411)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

V MP-gurujščini bi se mi mogoče reklo "Mister 10%". Ne v smislu letnega donosa, ampak v smislu povprečnega donosa s posamezno naložbo, preden se – prav zadovoljno in brez nostalgije – od nje poslovim.

O, to je pa podobna logika, ki se je držim tudi jaz. Zato sem v zadnjem času razprodal skoraj vse. IFIR sem prodal po 14,90 - 15 (še 14 dni prej sem ga kupoval malo nad 13), danes sem se poslovil še od NKBM (no ja obdržal sem 20 delnic, kaj veš, mogoče bodo zdržale do takrat, da dobim še dve), kupujem pa trenutno nič. Tudi MAIR me pri teh cenah ne mika.
[#177425] 18.12.07 12:47 · odgovor na: anon-11988 (#177415)
Odgovori   +    0

Mojster2 je napisal(a):
O, to je pa podobna logika, ki se je držim tudi jaz. Zato sem v zadnjem času razprodal skoraj vse. IFIR sem prodal po 14,90 - 15 (še 14 dni prej sem ga kupoval malo nad 13), danes sem se poslovil še od NKBM (no ja obdržal sem 20 delnic, kaj veš, mogoče bodo zdržale do takrat, da dobim še dve), kupujem pa trenutno nič. Tudi MAIR me pri teh cenah ne mika.
Podobno mene ni mikala in me ne mika KBMR. V letošnjem letu sem vstopal in izstopal v 12 različnih delnic, pri vseh naredil neto donos (v enem primeru sem za to sicer moral uporabiti primarni trg) in te idile ne nameravam podreti s hazardiranjem, kar KBMR po mojem nedvomno je.
[#177427] 18.12.07 12:51 · odgovor na: anon-15342 (#177425)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

... s hazardiranjem, kar KBMR po mojem nedvomno je.

Definitivno. Jaz se danes nikakor nisem mogel odločiti kaj s tole KBMR, z donosom sem bil zadovoljen, cena nikakor ni več nizka, vsekakor pa obstaja kar velika možnost, da se bo stvar še dražila. Ampak ker nekako nisem znal oceniti, kolikšna je ta možnost za nadaljno rast, sem se odločil, da ne bom tvegal in sem raje rekel hvala lepa za dobiček in zadevo pospravil v žep. Če bo šlo še naprej navzgor, me ne bo prav nič motilo, jaz sem svoje (krasno) zaslužil na tej delnici.
[#177443] 18.12.07 13:14 · odgovor na: anon-11988 (#177427)
Odgovori   +    0

Mojster2 je napisal(a):

vsekakor pa obstaja kar velika možnost, da se bo stvar še dražila
Ker veš, da je ta "možnost" velika, zate igra s KBMR niti ni hazard, kot ga jaz pojmujem. 

Kolikor berem po forumih, vas je takšnih srečnežev kar precej. Osebno pa te in podobnih verjetnosti ne znam dobro oceniti in jih verjetno tudi nikoli ne bom znal, zato pač igram bolj preproste igre, pri katerih znam tudi jaz kaj izračunati.
[#177451] 18.12.07 13:21 · odgovor na: anon-15342 (#177443)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

Ker veš, da je ta "možnost" velika, zate igra s KBMR niti ni hazard, kot ga jaz pojmujem.

Zakaj ne, pomojem je isto. Oba veva, kakšni so razlogi za možno nadaljno rast, nobeden od naju pa tega ne zna spraviti v številke. Torej si precej odvisen od spleta okoliščin in torej od sreče. Če si dokaj dobro predvidel okoliščine in imel ob tem še srečo, da se ni pojavila še kakšna nova neznanka, si zaslužil. Ampak ja, je bil hazard.

Bolj preproste stvari, kjer se da stvari bolj natančno izračunati pa se nekoliko manjši hazard (skoraj brez hazarda gre pa dokaj redko).
[#177455] 18.12.07 13:39 · odgovor na: anon-11988 (#177451)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-15342 18.12.2007 13:39

Mojster2 je napisal(a):

Oba veva, kakšni so razlogi za možno nadaljno rast, nobeden od naju pa tega ne zna spraviti v številke.
Se strinjam, da tu ni ekzaktne znanosti. A vseeno si v situaciji, ko izbiraš med samo dvema izidoma, rastjo in padcem, trditev, da je "kar velika možnost za rast", laično tolmačim kot verjetnost precej nad 50%.

Pri delnicah je zame "popoln hazard" to, da sta verjetnosti za rast tečaja za X% in padec tečaja za X% približno enaki. Če sta ti verjetnosti močno različni, seveda dlakocepsko še vedno lahko govorimo o hazardu, a v realnem svetu državnih obveznic nihče ne imenuje hazard, čeprav lahko še pred njihovim dospetjem v Zemljo trči kilometrski asteroid.

In to je bistvo; jaz sploh ne znam oceniti, ali je verjetnost nadaljnje rasti KBMR več ali manj kot 50%. Triglav Steber I in Probanka jo kupujeta kot za stavo, tujci prodajajo z visoko hitrostjo, malih delničarjev več prodaja kot kupuje. Iz teh dejstev ne znam izluščiti, kaj bo jutri, kaj bo pojutrišnjem in tako naprej. Ti vidiš "veliko možnost za rast", jaz je ne vidim, kar seveda ne pomeni, da nimaš prav, ampak med najinim dojemanjem stanja je vseeno bistvena razlika.
[#177458] 18.12.07 13:42 · odgovor na: anon-15342 (#177455)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

In to je bistvo; jaz sploh ne znam oceniti, ali je verjetnost nadaljnje rasti KBMR več ali manj kot 50%. Triglav Steber I in Probanka jo kupujeta kot za stavo, tujci prodajajo z visoko hitrostjo, malih delničarjev več prodaja kot kupuje. Iz teh dejstev ne znam izluščiti, kaj bo jutri, kaj bo pojutrišnjem in tako naprej. Ti vidiš "veliko možnost za rast", jaz je ne vidim, kar seveda ne pomeni, da nimaš prav, ampak med najinim dojemanjem stanja je vseeno bistvena razlika.

Hm, OK, štekam kaj hočeš povedati. Se delno strinjam s tabo.
anon-112568 sporočil: 74
[#177483] 18.12.07 14:27 · odgovor na: anon-15342 (#177455)
Odgovori   +    0
Malo offtopic, ampak predvidevam, da ima kdo na tej temi dostop do KDD.
Malo sem pogledal tarifo KDD in prvi vtis je: Da sploh lahko pogleduješ v knjige cca. 3100€ letno, da imaš dostop preko neta pa še 125€/mesečno. Sem približno zadel? Hvala.

Po drugi strani pa:

10. člen
(1) Nadomestilo za dodelitev uporabniškega imena za uporabo informacijskega sistema centralnega registra znaša 174,54 EUR za posameznega članovega uporabnika.
(2) Član, ki plača nadomestilo iz prejšnjega odstavka, ima pravico do izvedbe programa usposabljanja uporabnika, v zvezi s katerim je zaprosil za dodelitev uporabniškega imena.

Se pravi, da če bi preko nekoga, ki je že član, elektronsko vpogledoval v knjige bi bila tarifa 174€/geslo/leto? Res hvala za info.
anon-521 sporočil: 5.625
[#177486] 18.12.07 14:34 · odgovor na: anon-112568 (#177483)
Odgovori   +    0

MarcoEuro je napisal(a):
Malo offtopic, ampak predvidevam, da ima kdo na tej temi dostop do KDD.
Malo sem pogledal tarifo KDD in prvi vtis je: Da sploh lahko pogleduješ v knjige cca. 3100€ letno, da imaš dostop preko neta pa še 125€/mesečno. Sem približno zadel? Hvala.

Po drugi strani pa:

10. člen
(1) Nadomestilo za dodelitev uporabniškega imena za uporabo informacijskega sistema centralnega registra znaša 174,54 EUR za posameznega članovega uporabnika.
(2) Član, ki plača nadomestilo iz prejšnjega odstavka, ima pravico do izvedbe programa usposabljanja uporabnika, v zvezi s katerim je zaprosil za dodelitev uporabniškega imena.

Se pravi, da če bi preko nekoga, ki je že član, elektronsko vpogledoval v knjige bi bila tarifa 174€/geslo/leto? Res hvala za info.

če kupiš, vzemi račun in jih prijavi na urad za varstvo konkurence , zdaj ko spet malo migajo.
[#177947] 19.12.07 14:19 · odgovor na: anon-15342 (#177403)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):
P: začel kupovati MAIR; čisto v denarju je vseeno dolgčas ;)

Zanimivo. Pred par meseci sem pisal, da kupujem IFIR, pa so na prodajni strani začeli deževati paketi po nekaj tisoč delnic IFIR. Najprej množica neznancev (bolj verjetno upravitelj premoženja za račune svojih upravljancev, ker so se vse ponudbe pojavljale in prestavljale istočasno), po nekaj tednih Grafika Jadran iz Ankarana do svoje popolne izpraznitve, potem pa so se usuli še paketi Abanke. 

Včeraj sem napisal, da kupujem MAIR, pa so začeli deževati paketi po nekaj tisoč delnic MAIR. Ker jih je naenkrat na ponudbi cela kača, pa pojavljajo in premikajo se istočasno, gre verjetno spet za nekoga, ki to počne za več računov hkrati. Včeraj daleč največji promet v zadnjih 35 trgovalnih dnevih, paketi 4400, pa 2793, pa 3300. In danes spet, paketi 3768, pa 6497, pa 1758, kot gobe po dežju...

V svoji samozaverovanosti bom še pomislil, da me ima nekdo (a) zelo rad ali pa (b) za kontraindikator ;))
anon-3546 sporočil: 236
[#177960] 19.12.07 14:53 · odgovor na: anon-15342 (#177947)
Odgovori   +    0
Zanima me, kaj te je prepričalo, da si začel kupovati MAIR ob upoštevanju tvoje konzervativnosti. Preoblikovanje?Lp,Urban
[#178010] 19.12.07 16:22 · odgovor na: anon-3546 (#177960)
Odgovori   +    0

XDUSK je napisal(a):
Zanima me, kaj te je prepričalo, da si začel kupovati MAIR ob upoštevanju tvoje konzervativnosti. Preoblikovanje?Lp,Urban
Nekako takole:

•  primerjalno gledano zmeren diskont : MAIR je imel dolgo najnižji diskont med IDi, potem pa je v zadnjem mesecu vseh ostalih šest IDov ta diskont občutno zmanjšalo in posledično ima MAIR zdaj več diskonta kot IFDR, IFIR in SNOG (t.j. mogoče ni poceni, je pa cenejši od naštetih – tudi če pri SNOG upoštevamo lastne delnice)
zmerna izpostavljenost LJSE : NF1N, KDIR in ZVIR kot trije najbolj izpostavljeni LJSE me ne zanimajo
najbližji skrajnji rok preoblikovanja v vzajemni sklad : MAIR ima do skrajnjega roka za preoblikovanje še manj kot dve leti, vseh ostalih šest IDov pa več kot tri leta (govorim o obvezuječem zakonskem skrajnjem roku, drugo je neobvezujoča najava s strani DZU, pa še tu so Infondovci na koncu rekli "2008 ali 2009"; pri ZM1N so preoblikovanje najavili za 2003, pa potem za 2005, preoblikovali pa so oktobra 2006)
nima netržnih naložb : MAIR je edini ID brez netržnih naložb; s tem je tudi edini, ki ima v principu ob preoblikovanju lahko tudi 0% kazenske izstopne provizije (ne pravim, da bo tako, občutno manj kot doslej standardnih 10% bi pa vseeno lahko bilo)
primerljivost z "resnimi vzajemci" : MAIR že je in tudi še naprej gre najodločneje v smer globalno razpršenega in naši [po mojem mnenju čisto ponoreli, ampak pustimo] borzi zmerno izpostavljenega sklada (spremembe deleža celotnih sredstev na LJSE v letu 2007: IFDR 38% → 33%, IFIR 56% → 40%, KDIR 54% → 68% [Groznik je s svojimi izjavami o pomembnem umikanju s slovenskega trga res car], MAIR 42% → 24%, NF1N 78% → 74%, SNOG 68% → 49%, ZVIR 75% → 55%)

Sicer pa ne vem, če prav razumem: se kot decision maker pri četrtem največjem delničarju MAIR ne strinjaš z menoj, da je ta delnica OK naložba, ali te samo čudi, zakaj sem pred nekaj meseci šel ven iz nje, zdaj pa se vračam?

LP, Tadej
anon-51694 sporočil: 133
[#178095] 19.12.07 21:04 · odgovor na: anon-15342 (#178010)
Odgovori   +    0
problem MAIR je, da ima zelo agresiven portfelj s samimi delnicami, zelo malo prostih denarnih sredstev in nič obveznic, kar bi se lahko in se po mojih pričakovanjih tudi bo v naslednjem letu izkazalo za nespametno politiko. Pričakujem večje nihanje trgov, po moje bodo dnevi, ko bo MAIR pod 14 eurov. Razen če se že poleti preoblikujejo, kar pa je malo verjetno.
A kaj zmanjšujejo AELG? V čem je logika, da sedaj držijo, poleti pa so prodajali po 90?
[#178143] 19.12.07 23:46 · odgovor na: anon-51694 (#178095)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-15342 19.12.2007 23:57

nejc12 je napisal(a):
problem MAIR je, da ima zelo agresiven portfelj s samimi delnicami, zelo malo prostih denarnih sredstev in nič obveznic, kar bi se lahko in se po mojih pričakovanjih tudi bo v naslednjem letu izkazalo za nespametno politiko.
Po svoje imaš seveda prav, ampak velika večina delniških vzajemnih skladov (pri nas in po svetu) ima takšno strukturo portfelja, pa kljub temu (ali pa celo ravno zato) mnogi ljudje prav radi vlagajo v te sklade. Pri tem, da pri delniških skladih ni nobenega bonusa, pri MAIR pa ta bonus je in v tem trenutku znaša 18%.

nejc12 je napisal(a):
Pričakujem večje nihanje trgov, po moje bodo dnevi, ko bo MAIR pod 14 eurov. Razen če se že poleti preoblikujejo, kar pa je malo verjetno.
A kaj zmanjšujejo AELG? V čem je logika, da sedaj držijo, poleti pa so prodajali po 90?
Glej, poskušam se držati dveh načel.

Prvič, ne vedežujem.
Praviš, da "pričakuješ ... MAIR pod 14 EUR". Osebno mislim, da to ni prav verjetno, vem pa ne.
Praviš, da "je preoblikovanje poleti 2008 malo verjetno". Osebno mislim, da to ni tako malo verjetno, hkrati pa vem, da če preoblikovanja ne bodo dali na skupščino poleti 2008, ga bodo neizogibno (kot edini med vsemi IDi) morali dati na skupščino poleti 2009.

Drugič, ne nategujem.
Nikoli nisem in ne bom hvalil delnice, za katero nisem iskreno prepričan, da je OK. Še precej več, praviloma to, da nekaj kupujem, povem še takrat, ko kupujem in ne takrat, ko sem že nakupil. To je preverljivo po delniških knjigah, recimo tako za IFIR od avgusta do novembra letos kot za MAIR v teh dneh. S tem si včasih mogoče tudi malo pokvarim igro, a se ne sekiram preveč; z veseljem preberem, kaj drugi mislijo, včasih tudi kaj relevantnega izvem. V tem kontekstu mi je tudi čisto v redu (čeprav malo utrudljivo) odgovarjati vsem, ki se gredo inkvizitorje, hudičeve advokate in podobno – če le navedejo kakšno številko ali argument in ne tvezijo samó o videnjih, ki so se jim glede te delnice prikazala.

In če končava pri tistem AELG; ravno te dni so ga po malem spet začeli prodajati, so se pa že skozi vse leto 2007 držali tega, da z nobeno postavko niso nikoli presegli 10% portfelja. Med letošnjo rastjo tečaja AELG so ga sproti prodajali ravno toliko, da so vedno ostajali tik pod 10%. Pri tem so naredili tudi tisto bedarijo, ko so 20.07 ob 12:59:30 vnesli tržno prodajo 8500 delnic, s tem rekordno sklatili tečaj in vrgli stran skoraj 100k EUR, za kar sem jih takrat izdatno "vlačil" po tem forumu. 
S tem, da vse postavke držijo pod 10%, ohranjajo kompatibilnost z omejitvami ZISDU-1 za vzajemca, česar ne počne in kot kaže tudi ne namerava početi nobeden od preostalih šestih IDov (trenutno KDIR, NF1N in SNOG vsi >17% KRKG, KDIR tudi >14% PETG, ZVIR >12% ZTOG, IFIR in IFDR >11% KRKG, IFDR hkrati tudi več kot 10% netržnega, KDIR tudi, a bo z iztisom iz ADZR in SZZR v nekaj mesecih ta problem odpadel). Seveda lahko vsak od naštetih odvrne "dokler smo ID, se na te omejitve požvižgamo", a teh omejitev si ni izmislil nek hudobec, ki je želel skladom zagreniti življenje; to so varovalke, kakršne tudi v razvitem svetu veljajo za klasične vzajemne sklade in obstajajo z resnim namenom preprečiti pretirana tveganja zaradi nerazpršenosti in tako zavarovati vlagatelja.

LP, Tadej
[#178728] 21.12.07 10:30 · odgovor na: anon-15342 (#177947)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):
V svoji samozaverovanosti bom še pomislil, da me ima nekdo (a) zelo rad ali pa (b) za kontraindikator ;))
V skladu s zeitgeistom teh dni izjavljam, da s Prvo pokojninsko družbo in njenimi kritnimi skladi nisem povezan in ne delujem usklajeno.

Prodajalec tistih paketov MAIR pred dnevi je bil namreč samo eden, v dveh inkarnacijah – PPD KS3 in PPD KS4. Zakaj so se odločili za vsak KS namesto enega paketa sočasno prodajati po pet oziroma šest različno velikih paketov z isto ceno , nimam pojma; mogoče so hoteli (in uspeli) začasno zakamuflirati, kdo prodaja, mogoče pa so malo otročji. A ne bom razpredal, da ne bom jaz še bolj otročji.
anon-105236 sporočil: 22
[#179530] 26.12.07 09:10 · odgovor na: anon-15342 (#178728)
Odgovori   +    0
Tadej, kakšno pa je tvoje mnenje o ZVIR?
[#179575] 26.12.07 13:31 · odgovor na: anon-105236 (#179530)
Odgovori   +    1

Matic01 je napisal(a):
Tadej, kakšno pa je tvoje mnenje o ZVIR?
Portfelj: Meni ni preveč všeč. Zelo veliko LJSE (57%), največji postavki SAVA in ZTOG vsaka čez 10% portfelja, pa sicer malo netržnega (4%, po novem pretežno EMAG), a zadnje čase prekladajo z NFD gor in dol, nimam pojma s kakim namenom, ampak tudi ne vem po kakšnih cenah in me bi to motilo, če bi bil delničar bodisi ZVIR ali pa NF1N. V tujini imajo zaenkrat še dokaj malo (22%), podobno kot recimo PBGS ciljajo bolj na surovine (rudniki ipd) kot na običajne blue chipe, bomo videli.

Upravljanje: Kar se letošnjega donosa (tako VEP kot tečaja) tiče zelo v redu, kar se transparentnosti tiče, pa zanič. Mesečno poročanje je poleg tistega pri KDIR najmanj informativno med vsemi IDi, svoj čas so na spletni strani objavljali top20 naložb, zdaj jih ne več, obveznih top10 v mesečnem poročilu pa zdaj zamikajo za maksimalno dovoljene tri mesece. Nenavadna je tudi izjava članice uprave Marjetke Fuchs za Večer (29.11.2007, str. 9), da s preoblikovanjem v vzajemec ne bodo hiteli, saj bi jim drugače lahko bilo "žal", ker bi se jim zaradi možnosti izstopa iz vzajemca na primarnem trgu zmanjšal obseg sredstev. OK, saj vemo, da vsak gleda na svojo rit, ampak da nekdo eksplicitno izjavi, da kot član uprave DZU svoj interes postavlja pred interes delničarjev, je pa kar huda.

Preoblikovanje in bonus: Preoblikovati se morajo do 21.12.2010 in ob upoštevanju stališča gospe Fuchsove se prav dosti prej ne bodo. Trenutnih 24% bonusa (razlike med tečajem in VEP) je sicer lepa številka, a tudi če privzamemo, da kazenske izstopne provizije sploh ne bo in torej ta celotni bonus (obrestno-obrestno) razdrobimo na tri leta, dobimo 0.60% mesečno oziroma 7.43% letno. Pri 57% portfelja na LJSE to po mojem ne odtehta tveganja.

Lastništvo: Na prvi pogled še kar razpršeno, a v resnici dokaj konsolidirano. Prva skupina je Krekova družba, Zvon ena holding, Zvon dva holding, pa Družina, Škofija Koper, Župnija Maribor, Salezijanski inšpektorat in druge RKC-obarvane zadeve. Te ustanove imajo skupaj že čez 20% ZVIR. Druga skupina sta NFD in Finetol, ki imata skupaj še skoraj 18% ZVIR. In če mene kdo vpraša, je zelo očitno, da sta tudi ti dve skupini povezani in delujeta usklajeno. Dovolj je pogledati samo zadnji mesec, ko je bilo vsaj deset velikih (milijoni evrov) mimoborznih prekladanj delnic iz NFD1 IDa in NFD holdinga na Zvon ID in oba Zvon holdinga ter obratno. Poleg tega je NFD holding največji delničar Etola, Zvon ena ID je tretji, Zvon holdinga pa sta sedmi in osmi največji delničar Etola, Etol je tretji največji delničar Finetola, NFD holding je drugi največji delničar Finetola, Finetol je drugi največji delničar NFD holdinga, NFD1 ID je drugi največji delničar Zvon IDa in tako naprej. Skratka, realno je po mojem vsaj 40% delnic ZVIR že v lasti Valanta in njegovih "pobožnih" prijateljev, ki verjetno tvorijo eno večjih hobotnic v državi, čeprav se o tem bolj redko piše.

Zdaj pa dovolj. Je dela prost dan pa to.

LP, Tadej
mimoidoci sporočil: 6.277
[#179578] 26.12.07 14:06 · odgovor na: anon-15342 (#179575)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

Portfelj: Meni ni preveč všeč. Zelo veliko LJSE (57%), največji postavki SAVA in ZTOG vsaka čez 10% portfelja, pa sicer malo netržnega (4%, po novem pretežno EMAG), a zadnje čase prekladajo z NFD gor in dol, nimam pojma s kakim namenom, ampak tudi ne vem po kakšnih cenah in me bi to motilo, če bi bil delničar bodisi ZVIR ali pa NF1N. V tujini imajo zaenkrat še dokaj malo (22%), podobno kot recimo PBGS ciljajo bolj na surovine (rudniki ipd) kot na običajne blue chipe, bomo videli.

Upravljanje: Kar se letošnjega donosa (tako VEP kot tečaja) tiče zelo v redu, kar se transparentnosti tiče, pa zanič. Mesečno poročanje je poleg tistega pri KDIR najmanj informativno med vsemi IDi, svoj čas so na spletni strani objavljali top20 naložb, zdaj jih ne več, obveznih top10 v mesečnem poročilu pa zdaj zamikajo za maksimalno dovoljene tri mesece. Nenavadna je tudi izjava članice uprave Marjetke Fuchs za Večer (29.11.2007, str. 9), da s preoblikovanjem v vzajemec ne bodo hiteli, saj bi jim drugače lahko bilo "žal", ker bi se jim zaradi možnosti izstopa iz vzajemca na primarnem trgu zmanjšal obseg sredstev. OK, saj vemo, da vsak gleda na svojo rit, ampak da nekdo eksplicitno izjavi, da kot član uprave DZU svoj interes postavlja pred interes delničarjev, je pa kar huda.

Preoblikovanje in bonus: Preoblikovati se morajo do 21.12.2010 in ob upoštevanju stališča gospe Fuchsove se prav dosti prej ne bodo. Trenutnih 24% bonusa (razlike med tečajem in VEP) je sicer lepa številka, a tudi če privzamemo, da kazenske izstopne provizije sploh ne bo in torej ta celotni bonus (obrestno-obrestno) razdrobimo na tri leta, dobimo 0.60% mesečno oziroma 7.43% letno. Pri 57% portfelja na LJSE to po mojem ne odtehta tveganja.

Lastništvo: Na prvi pogled še kar razpršeno, a v resnici dokaj konsolidirano. Prva skupina je Krekova družba, Zvon ena holding, Zvon dva holding, pa Družina, Škofija Koper, Župnija Maribor, Salezijanski inšpektorat in druge RKC-obarvane zadeve. Te ustanove imajo skupaj že čez 20% ZVIR. Druga skupina sta NFD in Finetol, ki imata skupaj še skoraj 18% ZVIR. In če mene kdo vpraša, je zelo očitno, da sta tudi ti dve skupini povezani in delujeta usklajeno. Dovolj je pogledati samo zadnji mesec, ko je bilo vsaj deset velikih (milijoni evrov) mimoborznih prekladanj delnic iz NFD1 IDa in NFD holdinga na Zvon ID in oba Zvon holdinga ter obratno. Poleg tega je NFD holding največji delničar Etola, Zvon ena ID je tretji, Zvon holdinga pa sta sedmi in osmi največji delničar Etola, Etol je tretji največji delničar Finetola, NFD holding je drugi največji delničar Finetola, Finetol je drugi največji delničar NFD holdinga, NFD1 ID je drugi največji delničar Zvon IDa in tako naprej. Skratka, realno je po mojem vsaj 40% delnic ZVIR že v lasti Valanta in njegovih "pobožnih" prijateljev, ki verjetno tvorijo eno večjih hobotnic v državi, čeprav se o tem bolj redko piše.

LP, Tadej

Razmišljam kam preusmeriti tvoj potencial ko ne bo več ID-ov?
[#179870] 27.12.07 13:33 · odgovor na: mimoidoci (#179578)
Odgovori   +    0

mimoidoci je napisal(a):

Razmišljam kam preusmeriti tvoj potencial ko ne bo več ID-ov?
Do leta 2012, ko pri nas res več ne bo IDov, bodo verjetno v ostalih ex-Yu republikah, kjer imajo IDe/IFe, že dojeli, da je obvezno preoblikovanje v vzajemni sklad edina pot, ki bo desettisočem certifikatarjev omogočila iztržiti kaj "pametnega" za svoje delnice (in svojo potrpežljivost).

Trenutno vsaj zakonodajni veji tam to še ni jasno in je preoblikovanje v vzajemce celo prepovedano (vsaj v FBiH). Na srečo tamkajšnjih vlagateljev je prepovedano tudi preoblikovanje v holdinge. A vrli upravitelji in nadzorni sveti, v katerih so zelo aktivni naše gore listi, vseeno najdejo načine, kako pretakati premoženje iz IFa, ki naj bi ga upravljali oziroma nadzirali, v svoj žep. Pri nekaterih takih poslih bi človeku lahko kar odpadla spodnja čeljust in počasi bo verjetno prišel tudi kak nalog za aretacijo, a tisti fantje verjetno ne hodijo fizično dol, denar sproti pobirajo, Slovenija pa svojih državljanov Bosni verjetno tudi ne bo izročala. Bomo videli.
anon-105236 sporočil: 22
[#180022] 27.12.07 16:18 · odgovor na: anon-15342 (#179575)
Odgovori   +    0
Hvala za izčrpen odgovor! :)
rusc sporočil: 19
[#180082] 27.12.07 18:09 · odgovor na: anon-105236 (#180022)
Odgovori   +    0

A slučajno kdo ve, kaj je to MARIBOR FINANCE B.V., kar je navedeno v portfelju IFIR-ja, pri njegovem bratu in še nekaterih drugih skladih? JE to KBMR?
[#180169] 27.12.07 21:52 · odgovor na: anon-15342 (#179575)
Odgovori   +    0

TadejK je napisal(a):

Portfelj: Meni ni preveč všeč. Zelo veliko LJSE (57%), največji postavki SAVA in ZTOG vsaka čez 10% portfelja, pa sicer malo netržnega (4%, po novem pretežno EMAG), a zadnje čase prekladajo z NFD gor in dol, nimam pojma s kakim namenom, ampak tudi ne vem po kakšnih cenah in me bi to motilo, če bi bil delničar bodisi ZVIR ali pa NF1N.

...

LP, Tadej

Evo, fantje kar nočejo nehati s tem. Delnice HIT2 najprej z NFD1 na Zvon dva holding, takoj nato te iste delnice z Zvon dva holdinga na Fidino, Maksimo Invest in CBH. Po možnosti bodo čez nekaj časa spet končale pri NFD1 ali pa pri katerem od Zvonov.

Nekaj dni prej pa delnice EMAG najprej z NFD1 na Zvon dva holding, takoj nato z Zvon dva holdinga na Finetol, takoj nato pa s Finetola na Zvon 1 ID.

Skratka, vedno so neke vmesne postaje in res bi bilo zanimivo videti, po koliko se sklepajo posamezni od teh verižnih poslov (jasno je, da se vsakič pretaka kar precej mio EUR) in na katerih od teh postaj se nabira razlika. Nekako dvomim, da v kateri od družb, kjer je lastništvo razpršeno med veliko malih delničarjev in se dobiček deli med njih v dividendah...
anon-17087 sporočil: 1.583
[#295357] 12.08.08 12:58 · odgovor na: rusc (#180082)
Odgovori   +    0

rusc je napisal(a):

A slučajno kdo ve, kaj je to MARIBOR FINANCE B.V., kar je navedeno v portfelju IFIR-ja, pri njegovem bratu in še nekaterih drugih skladih? JE to KBMR?

To zanima tudi mene!
Nekih podatkov na hitro ni najti,a je kdo seznanjem s tem,vsekakor je pri IFIR-ju zastopan z  dobrimi 8% in pri IFDR-ju z dobrimi  4%.
[#295426] 12.08.08 14:20 · odgovor na: anon-17087 (#295357)
Odgovori   +    0

mahal je napisal(a):
To zanima tudi mene!
Nekih podatkov na hitro ni najti,a je kdo seznanjem s tem,vsekakor je pri IFIR-ju zastopan z  dobrimi 8% in pri IFDR-ju z dobrimi  4%.
To je participation certificate, iz katerih je bil financiran del sindiciranega posojila 157 mio EUR, ki ga je NKBM decembra 2006 najela pri konzorciju tujih bank (glej recimo tole , potem tole in še tole ). Maribor Finance BV je družba, ustanovljena na Nizozemskem izključno z namenom izdaje teh participation certifikatov, z nakupom katerih so lahko pri kreditiranju NKBM sodelovale družbe, ki formalno niso kreditodajalci.

Z nakupom teh certifikatov so tudi Infondovi vzajemci in oba IDa dejansko sodelovali pri tem sindiciranem kreditiranju NKBM, a ravno dovolj posredno, da jim verjetno nihče nič ne more. Češ, saj nismo neposredno dajali posojil, temveč smo kupili nekaj podobnega obveznicam (v mesečnih poročilih to postavko tudi deklarirajo kot obveznice). Podobno, kot če sme sklad vlagati samo v delnice in ne sme shortati, pa potem pač na borzi kupi delnico/točko short ETFa.

Za kaj več (recimo obrestno mero, zapadlost ipd) boš moral pa vprašati na DZU, čeprav nisem prepričan, da ti bodo hoteli povedati kaj bolj konkretnega. Mogoče boš dobil kak blabla, ali pa "konkretnih naložb ne komentiramo", če pa boš vseeno še kaj izvedel, pa sporoči še nam ostalim.
anon-77273 sporočil: 416
[#295748] 13.08.08 09:28 · odgovor na: anon-15342 (#295426)
Odgovori   +    0
Če se prav spomnim je bila obrestna mera 7%
[#295755] 13.08.08 09:34 · odgovor na: anon-77273 (#295748)
Odgovori   +    0

makaveli je napisal(a):
Če se prav spomnim je bila obrestna mera 7%
Obrestna mera, ki jo NKBM plača bankam iz sindikata, ali obrestna mera, ki jo Maribor Finance BV plača lastnikom participation certifikatov?

Strani: 1 2