Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Učna ura evropskih sindikatov

Strani: 1 2 3 4

anon-43477 sporočil: 982
[#1663688] 20.04.12 08:59 · odgovor na: anon-217896 (#1663617)
Odgovori   +    20
In potem svizci brez sramu mirno rečejo, da bodo ta dan pač naredili notri v eni od preostalih sobot. Malo morgen! V eni od preostalih sobot se naj dobi(va)jo kar sami. In zahtevam, da jim država te sobote tudi ne plača!!!!! Imajo svoj sindikat na katerega so tako ponosni. In naj plača. Če nima dovolj denarja, naj vzame kredit. Če ga ne dobi, naj proda nepremičnino(e). In če še vedno ni dovolj cekinčkov, naj dvignejo članarino. Bomo videli kako dolgo bodo še imeli članstvo in svinjali po sceni.

In moji otroci zagotovo ne bodo prišli v "nadomestno soboto" v šolo, ker jih jaz enostavno ne bom pustil. Dvakrat se iz mene pa ne bodo delali norca:
1) Z neumnimi izjavami tipa: "Starši nas podpirajo, češ nihče ni pripeljal svojega otroka v šolo oz. vrtec." Je nemarna in evidentna laž. Seveda jih nisem pripeljal, če so mi pa vsak dan na oglasnih deskah sporočali in tekali za menoj, da prebrano tudi podpišem, da bodo imeli zaklenjeno in da ne bodo sprejemali otrok in naj si zrihtam varstvo. In sam nimam časa prevažati otrok sem in tja in se prepirati s temi živalmi=svizci, kdo ima prav. Imam več kot 10 urni delavnik, za razliko od svizcev, ki imajo le 3-4 urnega.
2) Moji otroci NE BODO šli nobeno od sobot v šolo. Tako ali tako to ne bo pouk ampak neka napol prostočasna aktivnost namenjena le izpolnitvi ur (delovne obveznosti) svizcev, ki pa z vzgojo in izobraževanjem nima nobene veze. Pa še sobota je eden od dveh dni, ko je lahko družina ljudi zaposlenih v gospodarstvu skupaj. In tega mi neki prepotentni svizci ne bodo vzeli.

Sicer sem pa zato, da gospodje sindikalisti razkrijejo svoje plače. Če jih morajo razkriti poslovodstva družb, ni prav nobenega razloga, da svojih plač ne razkrivajo tudi sindikalisti. Pa še mnogo več je članstva v sindikatih kot delničarjev družb. Ergo, večja je potreba po transparentnosti in javni objavi, s čemer nam populisti in zakonodajalec sporoča razloge za razkrivanje plač poslovodstev in članov NS.
Pa ne le plač ampak tudi dnevnic, potnih stroškov oz. vseh prejemkov. Saj sem prepričan, da jih je v neto višini vsaj za polovico njihove siceršnje neto plače in s katerimi si pomagajo dvigovati svoj ubogi standard.
anon-178479 sporočil: 18.832
[#1663693] 20.04.12 09:01
Odgovori   +    15
Koliko položnic je pomagal plačati slovenski sindikat svojim obubožanim delavcem zaradi neizplačanih plač? In koliko paketov pomoči jim je razdelil slovenski sindikat iz njhovih sindikalnih članarin, ki se nabirajo v milijone evrov?
anon-234197 sporočil: 888
[#1663699] 20.04.12 09:05 · odgovor na: anon-178479 (#1663677)
Odgovori   +    1
[Aleister]
Ali si tudi v Jugoslaviji pisal prispevke, da vojska ni potrebna? In zakaj nisi? Da vojska ni potrebna, mislijo samo taki, ki mislijo, da jih bosta Gadafi in Sadam Hussein osvobodila.
Ne vem, kje v mojem "članku" si videl, da sem jaz pacifist al karkoli mi že pripisuješ? Ko sem govoril o vojski, nisem imel v mislih nje, temveč njeno opremljanje, za katero pretežno skrbijo "ekonomisti" iz DZ-ja - to so strici, ki se zavzemajo za čimvečji proračun za SV, da zunaj poiščejo drage ponudnike, ki jim izplačajo mastne provizije! Tisti, ki se pol na sodiščih sprenevedajo, da sploh niso bili zraven, kaj šele, da so sprejemali podkupnine in provizije!!!

In končno, govoril sem o tem, da bi nujno opremo, ki jo (če jo sploh v takem obsegu, kot nastane po politični volji in ne po strokovni presoji vojakov) lahko proizvajali slovenski delavci realnega sektorja: od Boskarolovega podjetja za letala, Gorenja, Iskre, Mure, Laboda, Uniorja, železarne, Revoz, morda TAM (al karkoli je že ostalo od tega imeno, po tem, ko so nehali delati za JNA), ...
anon-245516 sporočil: 64
[#1663700] 20.04.12 09:05
Odgovori   +    5
Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).
anon-217896 sporočil: 3.961
[#1663705] 20.04.12 09:07 · odgovor na: anon-74446 (#1663511)
Odgovori   +    9
Vsi se zavedamo nevarnosti tujih, sosednjih podjetij nasproti domacim gradbincem in ostalim. Tudi avstrijski sindikati nem ne bodo zazeleli nic dobrega oz. necesa, kar njim in njihovim clanom ne bo v interesu. Delal sem v tujini, ugotovil, da so interesi sosedov mnogokrat pritlehni, tudi obrazlozeni s pritlehnimi vzroki. Slovenski delavec naj ima svoje zavedanje glede svojih pravic glede tajkunstva, odgovornost do dobrega dela, naj ne bo niti "becki konjusar", vendar niti topovska hrana Scernjavicem, Semolicem, Petrovicem, Urosevicem, Vukadinovicem, Strukljem. Tudi interesi slednjih namrec ne ciljajo v svetlo prihodnost.
anon-178775 sporočil: 2.193
[#1663723] 20.04.12 09:18
Odgovori   +    14
Novica pa ni opazil še ene bistvene razlike. V Avstriji ne živi toliko blentavega folka kot pri nas. Semolić in Štrukeljc sta pametna, ker služita na račun nemisleče raje, ki nima pojma o realnem življenju in, ki jima plačuje za "guncanje afen" pred javnostjo.
V avstriji tudi masmediji niso tako zelo vključeni v poneumljanje naroda kot pri nas. Ta blentavi Štrukelj je bil v 1 tednu več na televiziji kot Gagarin v celem svojem povesoljskem življenju.
Na univerzi je dajal izjave neki tip s takim izgledom, da bi ga morali imeti zaprtega na Studencu, da ne bi vzbujal strahu in samomorilskih nagnjen pri otrocih in bodočih študentih.
novica sporočil: 5.397
[#1663740] 20.04.12 09:26 · odgovor na: anon-245516 (#1663700)
Odgovori   +    12
[MarinePower]
Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).
kje natanko jaz diskreditiram sindikalne voditelje? če lidija jerkič in branimir štrukelj lahko razkrijeta svojo plačo, kdo brani semoliču, da bi jo razkril? ponavljam že miljonkrat zastavljeno vprašanje, kje je bil semolič denimo, ko je šešok prihvatiziral iskro ali ko je ivan zidar za drobiž prihvatiziral sct? kje je bil, ko je hilda gazila po bosančkih in jim dobesedno iz žepov pulila zaslužen denar? zakaj je murašice nasral, da so molčale pred vlado, ko bi morale vpit? nikoli ne volim janše, ampak tudi slepcu je jasno, da je semolič vse prej kot svoboden. in zdaj ti meni povej, pri katerem od zgoraj naštetih vprašanj sem jaz kriv za semoličevo neverodostojnost?
novica
najobj sporočil: 32.853
[#1663774] 20.04.12 09:41
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: najobj 20.04.2012 09:42
... Svojih 4.800 evrov plače se pred svojimi člani, ki zaslužijo okoli 12 evrov na uro in so redno plačani, Beppo upravičeno ne sramuje. ...

... čuj, Novica ... upam, da ti zdaj nisi hotel povedati, da v Avstriji gradbeni delavci zaslužijo okoli 12 evrov na uro in so redno plačani zaradi totega Beppota ... khmm, in da če bi toti Mušičov Joža prišel v Slovenijo, bi bilo tudi pri nas tako kot v Avstriji, če pa bi šel Semoličev Dule v Avstrijo, pa bi bil v Avstriji takoj isti cirkus kot pri nas ...

P.S.: toti Mušičov Joža ima pač srečo, da on živi v Avstriji, kjer je red in se vsi, ki tam odločajo o življenju ljudi, dobro zavedajo, da brez reda ni nič ... ja, so pa k temu zavedanju zelo verjetno nekaj prispevali sindikalisti, ki so živeli v Avstriji dolga leta pred totim Beppotom, ki je tebe tako fasciniral ...
anon-279031 sporočil: 272
[#1663803] 20.04.12 09:55 · odgovor na: anon-123271 (#1663568)
Odgovori   +    7
Še dobro, da imamo na Madagaskarju Pedra Opeko, ki ima izkušnje kako pomagati ljudem, ko bomo brskali po smetiščih!
anon-178479 sporočil: 18.832
[#1663840] 20.04.12 10:14 · odgovor na: anon-234197 (#1663699)
Odgovori   +    3
Pa saj Gorenje proizvaja patrije.
anon-267058 sporočil: 92
[#1663860] 20.04.12 10:24 · odgovor na: anon-190292 (#1663506)
Odgovori   +    0
[schodr]
naši sindikalisti vam grejo v nos in njihove plače?
ste dali kaj zraven, da lahko ferbcate kolk dobijo?

torej naj sindikati iz sindikalne članarine plačajo stavko in tako sindikalno članarino porabijo v skladu z njenim namenom .
Plačilo stavke javnega sektorja iz javnega denarja , ki s stavko povzroča škodo realnemu gospodarstvu preobremenjenemu z davki in prispevki za polnjenje javne blagajne, da bi preobsežen in predrag javni sektor opravljal storitve v javnem interesu je absurd !
In za preobsežnsot je kriva učiteljica, vzgojiteljica, kuharica in snažilka??
Mislite, da bi šle te ženske na ulico,
če bi kakšnega njihovega šefa za jajca obesili?

Torej pucajte tam kjer je problem.
Ker pa tega nočete ali, še bolj verjetno, ne znate,
lomastite po plačah kar vse povprek!

N.E.D.A.M.O. !
[#1663864] 20.04.12 10:26 · odgovor na: novica (#1663740)
Odgovori   +    0
[novica]
> [MarinePower]
> Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
> Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).

kje natanko jaz diskreditiram sindikalne voditelje? če lidija jerkič in branimir štrukelj lahko razkrijeta svojo plačo, kdo brani semoliču, da bi jo razkril? ponavljam že miljonkrat zastavljeno vprašanje, kje je bil semolič denimo, ko je šešok prihvatiziral iskro ali ko je ivan zidar za drobiž prihvatiziral sct? kje je bil, ko je hilda gazila po bosančkih in jim dobesedno iz žepov pulila zaslužen denar? zakaj je murašice nasral, da so molčale pred vlado, ko bi morale vpit? nikoli ne volim janše, ampak tudi slepcu je jasno, da je semolič vse prej kot svoboden. in zdaj ti meni povej, pri katerem od zgoraj naštetih vprašanj sem jaz kriv za semoličevo neverodostojnost?
novica

KJE JE BILA PA PRAVNA DRŽAVA?
NAJLAŽJE JE ZDEJ NA SINDIKATE VSE ZVALIT IN TO SAMO ZATO,
KER TI NOČE POVEDAT KOLIKO IMA PLAČE.

TE PA ŽRE TOLE A NE?
TIPIČEN SLOVENCELJ SI!
anon-83453 sporočil: 71
[#1663875] 20.04.12 10:31
Odgovori   +    2
Gospod Mihajlovič je avstrijskega sindikalista "pozabil" povprašati, kako je v Avstriji s plačilom stavke, ko le ta poteka zaradi tega, ker delodajalec krši veljavne pravice delavcev ali ko vlada z zakonom povozi kolektivne pogodbe in kaj se zgodi s tem delodajalcem ali vlado. Sindikalist bi mu odgovoril, da tam delodajalcem na pamet ne pride, da bi kršili veljavne kolektivne pogodbe, nikoli pa vladi, da bi sprejela zakon, ki povozi kolektivne pogodbe. Seveda bi odgovor na takšno vprašanje v celoti izničil namen članka, zato tudi ni bilo postavljeno. Zato predlagam pripravo nadaljevanja članka, ki bo obdelal tematiko zakonske odprave določb veljavnih kolektivnih pogodb in njihovo kršitev s strani delodajalcev v Avstriji in sankcije, ki temu sledijo.
[#1663877] 20.04.12 10:31 · odgovor na: anon-43477 (#1663634)
Odgovori   +    0
[heron]
>plače sindikalistov grejo iz članarin!

Ja, ampak le iz izplačanih plač.
>člani sindikatov jo vsaj redno plačujejo!

Če so izplačane plače in prispevki.
In če že imate toliko članarin, potem je za vas mala malica plačati stavko in škodo, ki ste jo s stavko povzročili.
Stavko plača tisti, ki je povzročil stavko, ne tisti,
ki jo je organiziral!

Dejstvo pa je, da bo ta denar šel iz proračuna, ja.

Ker gospodje na vladi z vašim in NAŠIM denarjem po koprivah mahajo,
mi se pa kregamo med sabo!
anon-217896 sporočil: 3.961
[#1663881] 20.04.12 10:32 · odgovor na: anon-43477 (#1663688)
Odgovori   +    9
Tako je! Denar sluzimo za proracun za posteno izobrazbo nasih otrok, da bodo otroci zapustili solo izobrazeni, s trdnimi naceli, kriticni, ne pa indoktrinirani in sovrazni do oblasti, ki dela v dobro njihovih starsev.
Ce je sobota po prvotnem ucnem programu prosta, mi bo mularija ta dan v pomoc, nedelja je rezervirana za skupen izlet, kosilo ali vecerjo zunaj ali njim samim na razpolago.
anon-43477 sporočil: 982
[#1663911] 20.04.12 10:44 · odgovor na: anon-267058 (#1663877)
Odgovori   +    13
Zadnja sprememba: anon-43477 20.04.2012 10:50
Jaz se ne kregam s teboj in tvojimi oz. tebi podobnimi. Jaz ti povem kaj si mislim.
In to je:
1) niste ubogi, zaslužite neprimerno več kot zaposleni v gospodarstvu
2) ničemur se še niste odrekli
3) niti približno ne delate kot v gospodarstvu
4) s svojim štrajkom povzročate težave in škodo meni.

Predvsem pa vladi toplo predlagam, da se na TRR zaposlenega nakaže bruto plača. Da je torej delodajalec dolžan plačati le en znesek t.j. bruto plačo. Plus seveda delodajalčeve prispevke na bruto.
Od tu naprej naj vsak sam poskrbi za plačevanje vse nesnage: razni prispevki, dohodnina, sindikalna članarina... Da ni več delodajalec zadolžen za distribucijo.

Pa bomo hitro videli koliko bo folk navijal za visoke davke in plačeval sindikalne članarine. Bomo končno orazumili narod in ga izenačili z drugimi bolj normalnimi narodi. Da bodo končno razumeli da zaposleni firme že danes stanejo zelo podobno kot recimo avstrijski, le da jim zaradi požrešnosti države (in njene redistribucijske vloge) neto manj ostane. Mislim, da bi hitro nastala večinsko državljanska nepokorščina plačevanja davkov in prispevkov. In sindikalnih članarin.
anon-279798 sporočil: 128
[#1663923] 20.04.12 10:49
Odgovori   +    1
Beppo je pač Beppo,španci bi mu rekli Pepe Corriente,,.Plače glavnih igralcev v stavki,na obeh straneh,niso glavni problem.Zdi se,da vladi stavka na določen način "celo paše"?,-playing for time,saj za izhod iz kriza nima pravih odgovorov.V vladi samo Jansa+Šušteršič obvladata svoj posel,,vsi ostali>Turk,Vizjak,Žerjal,Černač so zgolj statisti,ki dosedaj v svoji karieri niso sanirali niti kioska ali trafike,?Kaj da bi prispevali kvalitetne predloge za zagotovitev prihodkovne strani proracuna,rast BDP,nova del.mesta.In ko ni pravih strokovnih rešitev se kot izhod pojavi aroganca,aristoteli,podtikanje plač,ocene kdo je štrajkal in kdo ne,?Izkušnje govorijo,da samo špičenje svinčnika in varcevanje ne bodo dovolj.To je problem v percepciji cele EU.Barosso+Trichet+Draghi+Potočnik Ltd.bodo težko ugotovili,da s precenjenim evrom nimamo kaj početi,razen Nemcija,ter da je za hiter dvig prihodkov v EU potrebno evro devalvirati proti dolarju+yuanu.Sedanja situacija v SLO-450.000 zaposl.,540.000 upokojencev,160.000 javni sektor,116.000 brez delovnih mest /ne samo brez dela /,mala ekonomija,ki je odvisna od izvoza-je matrika,ki bo stalna pretnja za štrajke kajti demografija nam ne gre v prid /in ne samo nam /,,.SLO potrebuje hiter preboj in sicer>tehnično vlado,večje angažiranje na trgih bivse YU,ki jih poznamo,kadrovanja po stroki,konkretne oprijeme za obvladovanje sive ekonomije,narek,da podjetja v državni lasti morajo ustvarjati donos 7 % v povp.,razpolovitev investicij v orožje za naslednja 3 leta,razlastitev pravnom.obsojenih tajkunov,ohranjevanje obst.delovnih mest,kontrolirana javna naročila,,
anon-106712 sporočil: 3.698
[#1663955] 20.04.12 11:03
Odgovori   +    2
Ne, da se ne bi strinjal s člankom, vendar je predstavljena samo ena plat in še to površno, takole zelo všečno napisano.
anon-187668 sporočil: 5.835
[#1663979] 20.04.12 11:14
Odgovori   +    9
Slovenska vlada ima težave s sindikati tudi zato, ker se sindikati sklicujejo na kolektivne pogodbe in po njihovo, kar je enkrat podpisano, je za vedno podpisano.

Vlada ima lepo priložnost, da razveljavi kolektivne pogodbe z delavci v državnih službah in sestavi z vsakim delavcem novo. Država naj delavcu izplača bruto plačo, delavec pa nato sam nakazuje prispevke. Če z obveznimi prispevki zamuja več kot 2 meseca, krši zakon in kolektivna pogodba zanj ne velja več.

Zaposlenim v državnih službah bo hitro jasno, da kolektivna pogodba ni nekaj, kar velja večno.
[#1664001] 20.04.12 11:25 · odgovor na: anon-43477 (#1663911)
Odgovori   +    0
Pa bomo hitro videli koliko bo folk navijal za visoke davke in plačeval sindikalne članarine. Bomo končno orazumili narod in ga izenačili z drugimi bolj normalnimi narodi. Da bodo končno razumeli da zaposleni firme že danes stanejo zelo podobno kot recimo avstrijski, le da jim zaradi požrešnosti države (in njene redistribucijske vloge) neto manj ostane. Mislim, da bi hitro nastala večinsko državljanska nepokorščina plačevanja davkov in prispevkov. In sindikalnih članarin.

Za neoliberalce so revni sami krivi, da so revni. In brezposelni so sami krivi, da so brezposelni. Če naj bodo revni konkurenčni, morajo postati še bolj revni – da bi pa bili še bolj revni, jim je treba vzeti vse socialne pravice, vse socialne prejemke, vso socialno podporo. Češ: revnega lahko motivira le še hujša revščina. Če ni tako reven, da bi ga to motiviralo, potem si socialne podpore in socialne države ne zasluži, kar pomeni, da je le parazit, ki izkorišča in zlorablja socialno državo, le lenoba, ki se ji ne ljubi delati in ki jo je treba disciplinirati – z represijo.

Naj brezposelni – te lenobe! ti paraziti! – izkusijo vso bedo brezposelnosti! Naj živijo pod pragom revščine! Ko je socialna podpora enkrat tako nizka, lahko kapital s pridom zlorablja »najšibkejše člene« družbe, ali bolje rečeno: ljudje, ki živijo od socialne podpore oz. pod pragom revščine, bodo takoj sprejeli najslabše plačano delo, samo da bodo lahko živeli eno stopnjo višje – v revščini. Ljudje, ki so navdušeni nad discipliniranjem brezposelnih, in država, ki to discipliniranje izvaja, očitno ne razumejo bistva socialne države: misija socialne države je, da socialno podporo spravi na raven plač, s čimer prepreči vsa izkoriščanja, izigravanja in izsiljevanja brezposelnih delavcev. Navdušenje ljudstva nad discipliniranjem brezposelnih »lenob«, »parazitov« socialne države, se lepo ujema z neoliberalno mantro: manjša ko je socialna država, manj je parazitov!

Kaj že pravijo neoliberalci, da je odgovor na revščino in brezposelnost? Točno: več trga – večja konkurenca – večja kompeticija – vitkejša država – manjši javni sektor – nižji davki. Javno trošenje ter vzdrževanje velike države in močne socialne države naj bi ubijali gospodarsko rast, inovativnost, dodano vrednost in tako dalje

kako to, da so potem tako uspešne prav skandinavske države, ki imajo močno socialno državo in visoke davke? Kako to, da je v skandinavskih državah proporcialno manj revnih, da imajo ljudje tam višje pokojnine, da je družbeno bogastvo tam razporejeno bolj enakopravno, da je BDP tam višji, da je ekonomska varnost tam večja, da je pričakovana življenjska doba tam višja, da je zaupanje med ljudmi tam večje, da je zaupanje v državne institucije tam večje, da je inovativnost tam večja in da imajo ljudje tam več prostega časa?

In kako to, da je zlata doba kapitalizma – družba blaginje, od konca II. svetovne vojne do sredine sedemdesetih let – temeljila prav na visokih davkih, reguliranem trgu in zelo aktivni vlogi niti malo vitke države? Neoliberalci obenem mantrajo, da je zadolževanje smrt, da se torej država ne sme zadolževati in da mora imeti vzdržne finance (zlato fiskalno pravilo), kar je seveda dvojna laž, če pomislimo, da sam finančni kapitalizem temelji prav na večnem zadolževanju in dolgovih, ki niso nikoli odplačani (kapitalizem temelji na kreditiranju, pričakovanjih, zaupanju, željah, veri, hja, čisti veri), in da nas je v to krizo pahnila prav nevzdržnost samega finančnega kapitalizma.

Kako in zakaj je nastala socialna država? Ja, brez razmaha delavskega gibanja in politične demokracije v 19. in 20. stoletju je ne bi bilo, pravi Wahl, toda dejansko ni produkt delavskega gibanja, ampak produkt velikega zgodovinskega kompromisa med delom in kapitalom. Ni šlo torej za zmago enega nad drugim, ampak za kompromis. Socialna država je bila v interesu obeh strani, tako dela kot kapitala, tako delavcev kot kapitalistov. Tako kot so delavci hoteli socialno in ekonomsko varnost (pred izkoriščanjem, razčlovečenjem, boleznijo, invalidnostjo, brezposelnostjo, starostjo), boljše delovne razmere, stabilnost, višji življenjski standard in blaginjo, so tudi kapitalisti hoteli imeti delavce, ki bodo čili in zdravi, čim bolje usposobljeni in izšolani, mentalno stabilni – dobro javno šolstvo, dober zdravstveni sistem in druge institucije socialne države so bili v interesu kapitala, ki je za svoje nemoteno funkcioniranje in za svojo »neskončno« rast potreboval čilo, zdravo, sito in kvalificirano delovno silo.

čilo, zdravo, sito in kvalificirano delovno silo pa si bo delodajalec zagovotil le,
če bo on namesto delavca odvajal prispevke v zdrav. blagajno in s tem omogočil brezplačen zdr. storitve,
ki jih bo delavec z veseljem koristil.
če pa bi delavcu prepustili plačevanje prispevkov,
se bo marsikateri delavec napačno odločil in šparal na svojem zdravju.
to je že moč opaziti, ker si tudi na bolniško več ne upajo

je to plemenitenje kapitala?

fantje enkrat zmanjka špage

lepo delajte s svojo delovno silo in boste lepo živeli
kixs sporočil: 1.232
[#1664017] 20.04.12 11:33 · odgovor na: anon-267058 (#1664001)
Odgovori   +    4
Ce ni denarja in bi radi imeli socialno drzavo z veliko pravicami, pomeni le eno, da se zaposlenim vzame vec! Le tako se lahko prerazporedi ena vsota denarja.

Kar pomeni, da _zdaj_ ste za znizanje plac na vrsti tisti, ki se niste bili! In ne to, da se vzame novi kredit!!

lp
[#1664022] 20.04.12 11:35 · odgovor na: anon-267058 (#1663864)
Odgovori   +    8
[bflayo]
> [novica]
> > [MarinePower]
> > Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
> > Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).
>
> kje natanko jaz diskreditiram sindikalne voditelje? če lidija jerkič in branimir štrukelj lahko razkrijeta svojo plačo, kdo brani semoliču, da bi jo razkril? ponavljam že miljonkrat zastavljeno vprašanje, kje je bil semolič denimo, ko je šešok prihvatiziral iskro ali ko je ivan zidar za drobiž prihvatiziral sct? kje je bil, ko je hilda gazila po bosančkih in jim dobesedno iz žepov pulila zaslužen denar? zakaj je murašice nasral, da so molčale pred vlado, ko bi morale vpit? nikoli ne volim janše, ampak tudi slepcu je jasno, da je semolič vse prej kot svoboden. in zdaj ti meni povej, pri katerem od zgoraj naštetih vprašanj sem jaz kriv za semoličevo neverodostojnost?
> novica

KJE JE BILA PA PRAVNA DRŽAVA?
NAJLAŽJE JE ZDEJ NA SINDIKATE VSE ZVALIT IN TO SAMO ZATO,
KER TI NOČE POVEDAT KOLIKO IMA PLAČE.

TE PA ŽRE TOLE A NE?
TIPIČEN SLOVENCELJ SI!
prvo, ne se dret.
drugo, pri razgradnji pravne oziroma gradnji nepravne države nikoli nisem slišal semoliča protestirat.
tretje, semolič je v bolj ali manj z oblastjo zlizanih sindikalnih vrstah še iz časa juge, zakaj bi si on želel kaj spreminjati?
četrto, to, da ne razkrije plače, je njegova odločitev, moja naloga je zgolj, da javnosti povem, da ne pove. ali se tebi zdi, da ga to diskreditira, je pa stvar tvoje percepcije.
peto, mene težko označiš za slovenclja.
novica
[#1664060] 20.04.12 11:49 · odgovor na: kixs (#1664017)
Odgovori   +    0
[kixs]
Ce ni denarja in bi radi imeli socialno drzavo z veliko pravicami, pomeni le eno, da se zaposlenim vzame vec! Le tako se lahko prerazporedi ena vsota denarja.

Kar pomeni, da _zdaj_ ste za znizanje plac na vrsti tisti, ki se niste bili! In ne to, da se vzame novi kredit!!

lp
Popolnoma te razumem v tvoji zmoti.
Zakaj se pa ne vzame od tam kamor je ta denar šel,
da je nastal minus?

Kaj misliš, kdo bo na vrsti za nami?
Mogoče marsovci?
VI, VI, VI!

Samo vam ne potegne, da ste za nami potem takoj VI!
Javni sektor je zadnja ovira pred ponovnim nižanjem pravic v zasebnem sektorju,
zato bi bilo pametno nas podpreti!

Mi smo trenutno edina kupna moč,
ki še lahko plačuje storitve gospodarstva.
Kdo pa misliš da bo naročil parketarja, če ne Slovenec, ki še kaj ima v denarnici?

Ko boste nam vzeli kupno moč,
misliš, da bom tisto kar mi bo ostalo zapravljal tako kot do sedaj?
malo morgen!

usedel se bom na tisto miloščino in jo stiskal
edino kar bo še mogoče laufalo, so pekarne in mlekarne
to rabi vsak
ko pa tudi za to ne bo, bo pa voda zadnja, kateri se bomo odrekli,
ampak bo pa cena te skočila v nebo...

nakratko sem ti orisal kam pelje to vaše bluzenje o rezanju plač v JS kar tako počez!

POIŠČITE TISTE VPLIVNE ŠEFE, KI SO HIPER ZAPOSLOVALI V JAVNEM SEKTORJU IN JIH OBESITE ZA JAJCA!
VZGOJITELJICA NI KRIVA, ČE SO JIH PREVEČ ZAPOSLILI.
[#1664073] 20.04.12 11:53 · odgovor na: anon-267058 (#1664060)
Odgovori   +    10
Mi smo trenutno edina kupna moč, ki še lahko plačuje storitve gospodarstva. Kdo pa misliš da bo naročil parketarja, če ne Slovenec, ki še kaj ima v denarnici?
To je neumnost. Ti dobis placo iz kredita, ki ga vzame drzava in ne iz tvoje dodane vrednost!

lp
anon-178428 sporočil: 830
[#1664076] 20.04.12 11:55 · odgovor na: anon-267058 (#1664001)
Odgovori   +    10
Ne jamraj, parazit.
Poln gobec vas je solidarnosti, ko pa vam želijo zmanjšati plače, da bi ostalo kaj denarja za socialne programe za tiste, ki res rabijo, pa ste takoj na ulici.
[#1664087] 20.04.12 11:59 · odgovor na: novica (#1664022)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-267058 20.04.2012 12:07
[novica]
> [bflayo]
> > [novica]
> > > [MarinePower]
> > > Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
> > > Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).
> >
> > kje natanko jaz diskreditiram sindikalne voditelje? če lidija jerkič in branimir štrukelj lahko razkrijeta svojo plačo, kdo brani semoliču, da bi jo razkril? ponavljam že miljonkrat zastavljeno vprašanje, kje je bil semolič denimo, ko je šešok prihvatiziral iskro ali ko je ivan zidar za drobiž prihvatiziral sct? kje je bil, ko je hilda gazila po bosančkih in jim dobesedno iz žepov pulila zaslužen denar? zakaj je murašice nasral, da so molčale pred vlado, ko bi morale vpit? nikoli ne volim janše, ampak tudi slepcu je jasno, da je semolič vse prej kot svoboden. in zdaj ti meni povej, pri katerem od zgoraj naštetih vprašanj sem jaz kriv za semoličevo neverodostojnost?
> > novica
>
>
> KJE JE BILA PA PRAVNA DRŽAVA?
> NAJLAŽJE JE ZDEJ NA SINDIKATE VSE ZVALIT IN TO SAMO ZATO,
> KER TI NOČE POVEDAT KOLIKO IMA PLAČE.
>
> TE PA ŽRE TOLE A NE?
> TIPIČEN SLOVENCELJ SI!

prvo, ne se dret.
drugo, pri razgradnji pravne oziroma gradnji nepravne države nikoli nisem slišal semoliča protestirat.
tretje, semolič je v bolj ali manj z oblastjo zlizanih sindikalnih vrstah še iz časa juge, zakaj bi si on želel kaj spreminjati?
četrto, to, da ne razkrije plače, je njegova odločitev, moja naloga je zgolj, da javnosti povem, da ne pove. ali se tebi zdi, da ga to diskreditira, je pa stvar tvoje percepcije.
peto, mene težko označiš za slovenclja.
novica
derem se iz istega razloga, kot smo šli na ulice
ker se s tebi podobnimi ne da več lepo pogovarjat,
ker s pavšalnimi ocenami dražite ljudi, ki niso nič krivi

marsikateri udeleženec protestov ni konfliktna oseba in mu ulica ni mesto za dialog pa
so bili primorani it tja, ker je šla stvar do meje
od tu naprej tudi ti ljudje ne bodo več prijazni

če imaš problem s Semoličem, ga imaš vso pravico imet,
ko boš dal kaj zraven, boš lahko zahteval objavo plače

diskreditacijo si pa začel tisti moment, ko si delal primerjave z avstrijo
če si se te teme že lotil na primerjalni način, potem primerjaj tudi pravni red in spoštovanje pravil

začneš lahko s primerjavo obeh parlamentov s parlamentarci in naprej

dejstvo je, da si hotel konflikt in ljudje tega ne bodo več prenašali
stisnjeni so v kot in bodo začeli "grizti in sekati nazaj"

nimajo več kaj izgubit
to ni varčevanje ampak NORčevanje

cenim to, da si se spustil v debato z bralci in komentatorji in predlagam,
da v dani situaciji premisliš ali je prispevek objektivno napisan preden kaj objaviš

veliko uspeha in bralcev želim
[#1664100] 20.04.12 12:04 · odgovor na: kixs (#1664073)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-267058 20.04.2012 12:04
[kixs]
> Mi smo trenutno edina kupna moč, ki še lahko plačuje storitve gospodarstva. Kdo pa misliš da bo naročil parketarja, če ne Slovenec, ki še kaj ima v denarnici?

To je neumnost. Ti dobis placo iz kredita, ki ga vzame drzava in ne iz tvoje dodane vrednost!

lp
Dobim ja in jo tudi zapravim.

Kaj pa Bobinac recimo počne, po vsem tem , ko mu je država dala subvencije?
Kaj je naredila Mura, ko je dobila subvencije?
Gorenje se seli, Mura je pa vsakič za eno leto podaljšala muke in potem spet grozila z zaprtjem fabrke.

In še bi se našlo.

Kakšno dodano vrednost pa ima gasilec možnost naredit?
Policist?
Punca za šalterjem za potne liste?

Kakšno?

Ja, to košta, ampak bit mora!
Glih tako kot vojska v afganistanu, ki pa se ji proračun ni zmanjšal niti za cent.

Sej ej prow da lajate, sam v napačno drevo to počenete!
[#1664112] 20.04.12 12:12 · odgovor na: kixs (#1664017)
Odgovori   +    0
[kixs]

lp
Skandinavske države nimajo ravno vitkih držav, imajo pa zelo vitko korupcijo.
kako to, da so potem tako uspešne prav skandinavske države, ki imajo močno socialno državo in visoke davke? Kako to, da je v skandinavskih državah proporcialno manj revnih, da imajo ljudje tam višje pokojnine, da je družbeno bogastvo tam razporejeno bolj enakopravno, da je BDP tam višji, da je ekonomska varnost tam večja, da je pričakovana življenjska doba tam višja, da je zaupanje med ljudmi tam večje, da je zaupanje v državne institucije tam večje, da je inovativnost tam večja in da imajo ljudje tam več prostega časa? In kako to, da je zlata doba kapitalizma – družba blaginje, od konca II. svetovne vojne do sredine sedemdesetih let – temeljila prav na visokih davkih, reguliranem trgu in zelo aktivni vlogi niti malo vitke države?

Glede kreditov, ki jih odsvetuješ:
Neoliberalci mantrajo, da je zadolževanje smrt, da se torej država ne sme zadolževati in da mora imeti vzdržne finance (zlato fiskalno pravilo), kar je seveda dvojna laž, če pomislimo, da sam finančni kapitalizem temelji prav na večnem zadolževanju in dolgovih, ki niso nikoli odplačani (kapitalizem temelji na kreditiranju, pričakovanjih, zaupanju, željah, veri, hja, čisti veri), in da nas je v to krizo pahnila prav nevzdržnost samega finančnega kapitalizma.
[#1664119] 20.04.12 12:15 · odgovor na: anon-267058 (#1664100)
Odgovori   +    6
Res ne razumes. Tvoja placa je danes dejansko drzavni kredit, ki ga bomo odplacevali vsi, tudi tisti parketar, , jst, tudi ti... vsi! Dobil si jo pa samo ti!

Sicer se strinjam s tvojo preusmeritvijo pozornosti, ja, tudi to je potrebno narediti. Vendar danes oz. cimprej je potrebno urediti to, da drzava ne zapravi vec kot dobi.
[#1664122] 20.04.12 12:16 · odgovor na: anon-267058 (#1664087)
Odgovori   +    12
[bflayo]
> [novica]
> > [bflayo]
> > > [novica]
> > > > [MarinePower]
> > > > Mah, to je že absurdno: če je zaznati kakšno lobiranje, je očitno lobiranje avtorja članka po naročilu njegovih delodajalcev v korist...koga? Naroda, ljudstva sigurne ne. Ja, kar sesujmo (tako kot vladajoča nomenklatura hoče sesuti ves dosedanji družbeni ustroj) sindikate, pa da bodo vsi zaposleni kot ovce nebogljeni pred kapitalom in politiki! Ali je to končni cilj tudi Financ?
> > > > Prav sprašujem se, kako daleč bodo "neodvisne" Finance šle v diskreditaciji sindikalnih voditeljev (slovenskih, da ne bo pomote...).
> > >
> > > kje natanko jaz diskreditiram sindikalne voditelje? če lidija jerkič in branimir štrukelj lahko razkrijeta svojo plačo, kdo brani semoliču, da bi jo razkril? ponavljam že miljonkrat zastavljeno vprašanje, kje je bil semolič denimo, ko je šešok prihvatiziral iskro ali ko je ivan zidar za drobiž prihvatiziral sct? kje je bil, ko je hilda gazila po bosančkih in jim dobesedno iz žepov pulila zaslužen denar? zakaj je murašice nasral, da so molčale pred vlado, ko bi morale vpit? nikoli ne volim janše, ampak tudi slepcu je jasno, da je semolič vse prej kot svoboden. in zdaj ti meni povej, pri katerem od zgoraj naštetih vprašanj sem jaz kriv za semoličevo neverodostojnost?
> > > novica
> >
> >
> > KJE JE BILA PA PRAVNA DRŽAVA?
> > NAJLAŽJE JE ZDEJ NA SINDIKATE VSE ZVALIT IN TO SAMO ZATO,
> > KER TI NOČE POVEDAT KOLIKO IMA PLAČE.
> >
> > TE PA ŽRE TOLE A NE?
> > TIPIČEN SLOVENCELJ SI!
>
> prvo, ne se dret.
> drugo, pri razgradnji pravne oziroma gradnji nepravne države nikoli nisem slišal semoliča protestirat.
> tretje, semolič je v bolj ali manj z oblastjo zlizanih sindikalnih vrstah še iz časa juge, zakaj bi si on želel kaj spreminjati?
> četrto, to, da ne razkrije plače, je njegova odločitev, moja naloga je zgolj, da javnosti povem, da ne pove. ali se tebi zdi, da ga to diskreditira, je pa stvar tvoje percepcije.
> peto, mene težko označiš za slovenclja.
> novica

derem se iz istega razloga, kot smo šli na ulice
ker se s tebi podobnimi ne da več lepo pogovarjat,
ker s pavšalnimi ocenami dražite ljudi, ki niso nič krivi

marsikateri udeleženec protestov ni konfliktna oseba in mu ulica ni mesto za dialog pa
so bili primorani it tja, ker je šla stvar do meje
od tu naprej tudi ti ljudje ne bodo več prijazni

če imaš problem s Semoličem, ga imaš vso pravico imet,
ko boš dal kaj zraven, boš lahko zahteval objavo plače

diskreditacijo si pa začel tisti moment, ko si delal primerjave z avstrijo
če si se te teme že lotil na primerjalni način, potem primerjaj tudi pravni red in spoštovanje pravil

začneš lahko s primerjavo obeh parlamentov s parlamentarci in naprej

dejstvo je, da si hotel konflikt in ljudje tega ne bodo več prenašali
stisnjeni so v kot in bodo začeli "grizti in sekati nazaj"

nimajo več kaj izgubit
to ni varčevanje ampak NORčevanje

cenim to, da si se spustil v debato z bralci in komentatorji in predlagam,
da v dani situaciji premisliš ali je prispevek objektivno napisan preden kaj objaviš

veliko uspeha in bralcev želim
poglej, ko je moja mati (prisilna članica sindikata) leta 1993 odeletela na cesto iz prihvatizirane iskre, ni bilo semoliča nikjer. moja mati je od takrat do danes bolj ali manj nezaposlena, dela za določen čas ali pa ne za po 500 do 600 evrov na mesec...bolniška, dopust in bonitete učiteljev so ji nekaj na kar niti ne pomisli. semolič in štrukelj sta zadnja, ki lahko meni govorita, da ščitita interese delavcev ali ljudi na socialnem robu. dejstva, da je semolič pustil murašice in mojo mamo na cedilu, ne spremeni primerjava z avstrijskim sindikalistom niti tega desjtva ne spremeni, če jaz te primerjave ne napišem. to dejstvo ostaja takšno kot je. tebi mogoče dejstva niso všeč, ampak takšna so.
in prosim te, ne mi s konflikti in podobnimi sranji, ko bodo/boste vsi salonski sindikalisti in kaviar borci za pravice delavca resno stisnjeni v kot, boste mogoče začeli delat. s stisnjemi zobmi, a boste delali. moji mami in njej podobnim ne pade na pamet it štrajkat, ker morajo delat, da sploh preživijo. pa niso zato nič manj pokončni ali osveščeni o svojih pravicah, samo v kot so stisnjeni...že skoraj 20 let.
novica

Strani: 1 2 3 4