Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: Dohodnina (študentsko delo)
Strani: 1
sporočil: 3
Lep pozdrav vsem!
Danes sem dobil nazaj obračun dohodnine. Plačati naj bi moral 16% davek na dohodek od študentskega dela. Moti me samo to, da kakor sem jaz razumel davka ni treba plačati, če je letni dohodek manjši od 1,6 mio. In moj dohodek je precej manjši od te vsote. Lahko da sem se zmotil, v tem primeru me prosim popravite.
LP, Borut
Danes sem dobil nazaj obračun dohodnine. Plačati naj bi moral 16% davek na dohodek od študentskega dela. Moti me samo to, da kakor sem jaz razumel davka ni treba plačati, če je letni dohodek manjši od 1,6 mio. In moj dohodek je precej manjši od te vsote. Lahko da sem se zmotil, v tem primeru me prosim popravite.
LP, Borut
sporočil: 13.668
Narobe si razumel. Davek moraš plačati, imaš pa dodatno olajšavo
1,2 mio, če si mlajši od 26 let in imaš status. Skupaj s splono
olajšavo potem res pride tako, da ni treba plačati, ampak nisi dal
dovolj podatkov, da bi lahko ti natančno povedal.
Skeniraj odločbo ali pa prepiši ves matematični del pa ti bom lahko podrobneje povedal.
Skeniraj odločbo ali pa prepiši ves matematični del pa ti bom lahko podrobneje povedal.
sporočil: 3
Zadnja sprememba: anon-41555 05.11.2006 11:49
Splošne olajšave mi niso priznali, ker me je mama uveljavila še pod
vzdrževanega člana.Dohodke imam od študentskega dela in dividend, in sicer 58.100 sit in 9.900 sit. Od obojega se odšteje 10% normiranih stroškov in pride osnova 58.725 sit. Med letom sem plačal akontacijo že za dividende in sicer 2.475 sit.
Torej osnova za dohodnino je 58.725 sit in od tega so mi obdavčili 16%, kar znese 9.396 sit. Ker sem 2.475 sit že plačal moram doplačati še 6.921 sit. Nikjer pa ni nobenega govora o dodatni olajšavi. Vsote so sicer majhne, ampak gre se mi bolj za princip.
Star pa sem 18 let in imam status rednega dijaka, tako da to ni problem.
Upam da je zdaj dovolj podatkov za pomoč.
LP, Borut
sporočil: 972
Na podlagi teh podatkov ti dohodnine ne bi smel plačati, torej je
pritožba upravičena, saj si glede na podatke upravičen do 1,2mio
posebne študentske olajšave (predpostavljam, da si lansko leto
seveda imel vseh 12 mesecev status dijaka).
Sicer pa se normirani stroški se nanašajo samo na študentsko delo.
lp
Sicer pa se normirani stroški se nanašajo samo na študentsko delo.
lp
sporočil: 424
Tudi študentska olajšava se nanaša samo na delo preko študentskega
servisa. Torej bo moral na dividende plačati davek, oz. se mu bo
poračunalo glede na plačano akontacijo.
Strani: 1