Strani: 1 2 3 4 5 6

anon-9939 sporočil: 17.846
[#138332] 04.10.07 17:30 · odgovor na: anon-76887 (#138265)
Odgovori   +    0

0902ISXdX je napisal(a):
Matej in Darko: ajde - majke mi - povejta prosim na kratko (lahko tudi na dolgo), kakšen je pa vajin predlog družbenega sistema, ki je boljši kot kapitalistično tržno gospodarstvo?
Kaj je za vaju res še vedno SFRJ nenadkriljiv ideal?
Ali res tako zelo pogrešata SFRJ?

(In prosim ne mi s socialnim kapitalizmom skandinavskega tipa.)

Jaz sem predvsem nasprotnik revolucij. In za moje pojme se je v Sloveniji zgodila med leti 1990/91 pač revolucija.

"Kakšen sistem"? Spodoben sistem je že takoj čez mejo, v Avstriji. Delaj in pusti drugim, da delajo in se ne vtikuj v tuje posle.

Predvsem pa delaj in to kar počneš delaj dobro, pa bodo od tega imeli korist tudi drugi in ne le tisti, ki te plačuje pa še ti sam, ki dobiš plačilo za opravljeno delo. Bolj zadovoljen boš in boš to zadovoljstvo seval okrog sebe in s tem boš tudi druge ljudi navduševal, da bodo še oni lažje delali in prispevali. Bodi tudi otročje naiven, ko gre za kako novost, saj le tako boš sprejemal in ne takoj vse zavračal.

Zlasti pa se upira stiskaštvo.

To kar se pri nas prodaja kot kapitalizem je daleč od normalnega gospodarskega ali celo družbenega sistema.

Na enem ekstremu je zapozneli državni etatizem in (ostanki) socializma (državna uprava, nekatere državne službe kjer "ne mogu mene tako malo platit, kao što ja mogu malo radit") in najhujša rak rana slovenskega dela gospodarstva in družbe, beseda "NE" ("to pri nas ni možno, pri nas se to ne da..") na drugem ekstremu pa je roparska tajkunizacija v obliki managerskih "odkupov", dejansko pa izčrpavanje še kar spodobno zdravih podjetij za prazen nič. Zato, da jih bodo tajkuni potem oslabele ali pred bankrotom prodali. To je predvsem neodgovorno, a je (žal) zakonodaja in splošno vzdujše takšno, da je to dopustno in sprejemljivo. Hej, celo na Hrvaškem jih je srečala pamet in odupiv po vzoru BTC in (po novem) MERKUR ne bodo več dopuščali. Poleg tega pa prej omenjeno stiskaštvo.

Če kaka gospodarska panoga ne prenese visokih mezd jo je treba pri priči ali uničiti ali spraviti ven iz države in ustvariti prostor za takšno, ki to prenese. Ne pa insistirat na tem, da NAŠI ljudje delajo za AZIJSKE mezde. To preprosto ne gre..

V Sloveniji folk mora najprej znova dojet kaj in kje so temelji. Da je to življenje, da je to družina, da je to delo (trdno in kreativno delo), da ne glede na vse smo še vedno ljudje s vsemi potrebami, znanju, pametjo in neumnostjo, da nismo nezmotljivi, da je komunikacija tisto kar nas je naredilo za ljudi in nas bo pomanjkanje komunikacije pokopalo, če to dovolimo. (Za vojno se ni treba pogovarjat..) Da za nami pridejo nove in nove generacije in je od nas odvisno kaj privzgajamo pri otrocih. ALi je to pozitiven odnos do dela, do kreativnosti, ali je to čakanje, da država poskrbi.

Ogromen procent mladih, ki želi državne službe jasno kaže, da za zdaj tukaj izgubljamo. In nadaljnje rušenje izobraževalnega sistema bo ta trend še poslabšal. Neusmiljenost odraslih bo ustvarila še bolj neusmiljene in (pre)drzne mlade, ki danes še niti ne vedo zakaj sta na tem svetu besedice "Hvala" in "Prosim".

A tako malo je potrebno.

Le prijazen biti do sočloveka. Ni se treba vedno z vsem strinjat. Ampak je nujno pustiti tudi drugim ljudem in njihovim idejam prostor in možnost.
[#138334] 04.10.07 17:32 · odgovor na: anon-35163 (#138277)
Odgovori   +    0

mataj je napisal(a):

Se strinjam.

Odgovornost gre načelno skupaj s kompetencami, a kaj, ko je nihče ne prevzame prostovoljno.

Nasilje je samo ena od hipotetičnih možnosti, ki sem jih navedel, slaba, a na žalost ne najslabša.

Pri ljudeh, ki gledajo samo na svoje riti, vse ostalo pa je zanje komunizem (ali pa ostanki buržoazne miselnosti, vseeno), je iskanje prave mere zgubljen projekt.

Za moje pojme je nasilje daleč najslabša možnost.
anon-89 sporočil: 10.178
[#138337] 04.10.07 17:35 · odgovor na: anon-9939 (#138332)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Jaz sem predvsem nasprotnik revolucij. In za moje pojme se je v Sloveniji zgodila med leti 1990/91 pač revolucija.

"Kakšen sistem"? Spodoben sistem je že takoj čez mejo, v Avstriji. Delaj in pusti drugim, da delajo in se ne vtikuj v tuje posle.

Predvsem pa delaj in to kar počneš delaj dobro, pa bodo od tega imeli korist tudi drugi in ne le tisti, ki te plačuje pa še ti sam, ki dobiš plačilo za opravljeno delo. Bolj zadovoljen boš in boš to zadovoljstvo seval okrog sebe in s tem boš tudi druge ljudi navduševal, da bodo še oni lažje delali in prispevali. Bodi tudi otročje naiven, ko gre za kako novost, saj le tako boš sprejemal in ne takoj vse zavračal.

To kar se pri nas prodaja kot kapitalizem je daleč od normalnega gospodarskega ali celo družbenega sistema.

Na enem ekstremu je zapozneli državni etatizem in (ostanki) socializma (državna uprava, nekatere državne službe kjer "ne mogu mene tako malo platit, kao što ja mogu malo radit") in najhujša rak rana slovenskega dela gospodarstva in družbe, beseda "NE" ("to pri nas ni možno, pri nas se to ne da..") na drugem ekstremu pa je roparska tajkunizacija v obliki managerskih "odkupov", dejansko pa izčrpavanje še kar spodobno zdravih podjetij za prazen nič. Zato, da jih bodo tajkuni potem oslabele ali pred bankrotom prodali. To je predvsem neodgovorno, a je (žal) zakonodaja in splošno vzdujše takšno, da je to dopustno in sprejemljivo. Hej, celo na Hrvaškem jih je srečala pamet in odupiv po vzoru BTC in (po novem) MERKUR ne bodo več dopuščali. Poleg tega pa prej omenjeno stiskaštvo.

Če kaka gospodarska panoga ne prenese visokih mezd jo je treba pri priči ali uničiti ali spraviti ven iz države in ustvariti prostor za takšno, ki to prenese. Ne pa insistirat na tem, da NAŠI ljudje delajo za AZIJSKE mezde. To preprosto ne gre..

V Sloveniji folk mora najprej znova dojet kaj in kje so temelji. Da je to življenje, da je to družina, da je to delo (trdno in kreativno delo), da ne glede na vse smo še vedno ljudje s vsemi potrebami, znanju, pametjo in neumnostjo, da nismo nezmotljivi, da je komunikacija tisto kar nas je naredilo za ljudi in nas bo pomanjkanje komunikacije pokopalo, če to dovolimo. (Za vojno se ni treba pogovarjat..) Da za nami pridejo nove in nove generacije in je od nas odvisno kaj privzgajamo pri otrocih. ALi je to pozitiven odnos do dela, do kreativnosti, ali je to čakanje, da država poskrbi.

Ogromen procent mladih, ki želi državne službe jasno kaže, da za zdaj tukaj izgubljamo. In nadaljnje rušenje izobraževalnega sistema bo ta trend še poslabšal. Neusmiljenost odraslih bo ustvarila še bolj neusmiljene in (pre)drzne mlade, ki danes še niti ne vedo zakaj sta na tem svetu besedice "Hvala" in "Prosim".

A tako malo je potrebno.

Le prijazen biti do sočloveka. Ni se treba vedno z vsem strinjat. Ampak je nujno pustiti tudi drugim ljudem in njihovim idejam prostor in možnost.

in isti človek napiše to,

Trdim ti, da največji zagovorniki ultrafašista Miltona Friedmana ne bodo odnehali vse dokler njih osebno ne prizadane posledica take dirke do dna. Če so pametni se bodo nakrcali do vrha in jim ne bo reba delat, ter bodo okrog hiše namestili senzorje gibanja, na vrtu imeli pse, itn. To bodo zagotovo rabili.

Nekaj Friedmanovih posnetkov sem gledal (thank you Youtube) in res, ta tip je tako potvarjal in zavajal, da to ni res. Pravo govno od človeka, vrhunski izmeček. Nekaj kar bi bilo potrebno teatralno (kot v Terminatorju) zatolči še v zibelki, kot duhovno reinkarnacijo Hitlerja. Tisto česar ni storil Hitler z orožjem in na silo bo Friedman s armado izprijenih sebičnežev za katere je povoziti ali pohabiti človeka enako kot Mengeleju. Nič, če je na poti do dobička..

anon-76887 sporočil: 18.121
[#138338] 04.10.07 17:35 · odgovor na: anon-9939 (#138332)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-76887 04.10.2007 17:39

0219K21 je napisal(a):

A tako malo je potrebno.

S prvim odstavkom si vse uničil.
Z vsem ostalim se pa strinjam, čeprav sem zelo na hitro prebral (me že kličejo na pivo ;-)).
Ampak prvi odstavek je tista eklatantna neumnost, zaradi česar si (včasih) v šoli dobil cvek in ti je bila takoj odvzeta "pravica" odgovarjati na nadaljnja vprašanja.
Če pa bi to napisal v zadnjem odstavku, pa je cvek padel na koncu in ga vse prej napisano ne reši.

Pripis: dopuščam pa možnost, da si narobe natipkal letnico. Revolucija se je namreč zgodila 1945.
[#138339] 04.10.07 17:36 · odgovor na: bc123a (#138323)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Ja, vcasih se ne morem upreti. S partnerico poslusava o raznih suhih vejah in odpeljanih vlakih od socialcev ki bog zna kako bodo otroke vzdrzevali, samo zato ker znava racunati, da je otrok draga zadeva.

Sicer pa, ne vem zakaj bi bila prehuda, otrok je v sedanjem casu izbira. Ce ne mores zasluziti dovolj, da bi ga imel, ga pac ne imej.

Zares pa si strahopetna in sebična reva revna, ki živi v luksuzu.

Če se v čem strinjam z Boscarolom je to, da je treba samskost obdavčiti ali pa (alternativno) pare ali samske starše s otroci tako obdavčiti, da bodo, vsaj kar zadeva otroke, na enakih pozicijah, kot tisti, ki otrok nimajo.
anon-76887 sporočil: 18.121
[#138341] 04.10.07 17:38 · odgovor na: anon-9939 (#138339)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Če se v čem strinjam z Boscarolom je to, da je treba samskost obdavčiti ali pa (alternativno) pare ali samske starše s otroci tako obdavčiti, da bodo, vsaj kar zadeva otroke, na enakih pozicijah, kot tisti, ki otrok nimajo.

In koliko bi po tvojem znašal tak davek?
Če nekdo nameni za otroka 100 eurov na mesec, ker več nima, koliko boš potem meni odmeril davka?

To dragi moj Darko, je navaden fašizem!
[#138344] 04.10.07 17:44 · odgovor na: anon-76887 (#138338)
Odgovori   +    0

0902ISXdX je napisal(a):

S prvim stavkom si vse uničil.
Z vsem ostalim se pa strinjam, čeprav sem zelo na hitro prebral (me že kličejo na pivo ;-)).
Ampak prvi stavek je tista eklatantna neumnost, zaradi česar si (včasih) v šoli dobil cvek in ti je bila takoj odvzeta "pravica" odgovarjati na nadaljnja vprašanja.
Če pa bi to napisal v zadnjem odstavku, pa je cvek padel na koncu in ga vse prej napisano ne reši.

Pripis: dopuščam pa možnost, da si narobe natipkal letnico. Revolucija se je namreč zgodila 1945.

Prekleto res. Tudi leta 1945 je bila revolucija, pa še bistveno bolj krvava in neusmiljena kot marsikatera prej in kasneje.

Leta 1918 ni sicer bila revolucija, je pa bil "regime change" pri katerem so zopet bile negativne spremembe (poleg pozitivnih, kakopak, ki jih tudi revolucije prinesejo..).

To se pravi, da se nam nekako vsakih nekaj desetletij obetajo nekakšne revolucije in prevrati, ki inherentno imajo negativno komponento (že zaradi spremembe same).

Denar, gospodarstvo in navadnji ljudje (ne pa tudi tisti, ki izredne razmere potrebujejo) pa nadvse dobro uspevajo le v dolgotrajnem miru.
bc123a sporočil: 48.253
[#138348] 04.10.07 17:49 · odgovor na: anon-9939 (#138339)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Boscarol je navaden slovenski fasist, ki jih ne manjka.

Drugic pa pomisli, cemu pravis luksuz.

Sit sem "beracev", ki izkoriscajo otroke za to da bi oni pa morali imeti visjo placo, boljsi polozaj, bolj ziher sluzbo ... fuck off.

Saj najbolj bizarno je, da se fasistki in crnuharji se sami med samo ne morete zmeniti, ali otroke pustiti v dreku in revscini (rabijo samo ljubezen, a ne?) ali pa drugim zapleniti denar za njihovo vzdrzevanje (aja, a vendarle sama ljubezen ni dovolj?)
anon-43872 sporočil: 876
[#138350] 04.10.07 17:51
Odgovori   +    0
Bi mi prosim lahko vsaj nekdo od vas, ki ste ta članek ocenili s 5 (sodeč po povprečni oceni vas niti ni tako malo)odgovoril kaj meni, na kaj je avtor konkretno (zavedam se, da bom od njega težko deležen odgovora) mislil z nujnim "odpravljanjem družbene pogodbe, v katero so se, kot kaže, ujele vlade"?
[#138352] 04.10.07 17:51 · odgovor na: (#138347)
Odgovori   +    0

Attila01 je napisal(a):
Kot kaže, so sindikati v Sloveniji odločeni, da zadeve še poslabšajo z zahtevami po višjih plačah brez povečane produktivnosti. ???? Sindikati zahtevajo povečanje plač, vezano na višjo produktivnost. Fuck off vsi, ki se lepo bogatite, ceno za to naj bi pa plačal delavec z mezdo, ki se zadnjih 15 let ni spremenila. Kakšno jebeno potrošnjo bo pa ta delavec zmogel ustvarjati? SO FUCK off forever, državo pa rešujte na račun prihrankov drugje - in ne več na bednih delavskih plačah.

Premislil sem si.

Podpiram! Dajmo visje place! Ko jebe inflacijo! Dajmo zjebat ta tricikel od bedne drzave, naj se mu polomi se zadnje celo kolo.

Potem bo mogoce celo kaksen procent slovencev vec postekal, kako neumno je bilo rohneti proti reformam.
[#138353] 04.10.07 17:54 · odgovor na: anon-76887 (#138341)
Odgovori   +    0

0902ISXdX je napisal(a):

In koliko bi po tvojem znašal tak davek?
Če nekdo nameni za otroka 100 eurov na mesec, ker več nima, koliko boš potem meni odmeril davka?

To dragi moj Darko, je navaden fašizem!

V starem Rimu je bilo še hujše. V določenem obdobju so samski bili dedno nesposobni, torej niso mogli dedovati.
[#138354] 04.10.07 17:54 · odgovor na: anon-43872 (#138350)
Odgovori   +    0

samog je napisal(a):
Bi mi prosim lahko vsaj nekdo od vas, ki ste ta članek ocenili s 5 (sodeč po povprečni oceni vas niti ni tako malo)odgovoril kaj meni, na kaj je avtor konkretno (zavedam se, da bom od njega težko deležen odgovora) mislil z nujnim "odpravljanjem družbene pogodbe, v katero so se, kot kaže, ujele vlade"?

To da vlade igrajo stranko pri pogajanjih med delavci in delodajalci, kar je brez smisla.

Taksno povecevanje plac se direktno prelije v inflacijo. To je znano vsakemu, ki je kdaj povohal makroekonomijo od blizu.

Seveda si delavci in sindikati niti priblizno ne upajo strajkati pred lastno tovarno, ker pac nimajo nobene moci. In vedo, da bi jim nekdo prej ali slej razlozil "ok, 20% visje place, ampak 15% manj zaposlenih". Oni bi svoje uveljavljali z izsiljevanjem po ljubljani, kjer mislijo da bodo dobili omleto IN cela jajca.
[#138355] 04.10.07 17:58 · odgovor na: bc123a (#138348)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Boscarol je navaden slovenski fasist, ki jih ne manjka.

Drugic pa pomisli, cemu pravis luksuz.

Sit sem "beracev", ki izkoriscajo otroke za to da bi oni pa morali imeti visjo placo, boljsi polozaj, bolj ziher sluzbo ... fuck off.

Saj najbolj bizarno je, da se fasistki in crnuharji se sami med samo ne morete zmeniti, ali otroke pustiti v dreku in revscini (rabijo samo ljubezen, a ne?) ali pa drugim zapleniti denar za njihovo vzdrzevanje (aja, a vendarle sama ljubezen ni dovolj?)

Namesto da laprdaš se raje podvizaj in naštancaj kakega otroka.
[#138360] 04.10.07 18:04 · odgovor na: bc123a (#138352)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Premislil sem si.

Podpiram! Dajmo visje place! Ko jebe inflacijo! Dajmo zjebat ta tricikel od bedne drzave, naj se mu polomi se zadnje celo kolo.

Potem bo mogoce celo kaksen procent slovencev vec postekal, kako neumno je bilo rohneti proti reformam.

Ma ja, delavske mezde bodo glavni krivec za višjo inflacijo ...Ampak dobro, če "raja" zaradi nizkih prihodkov ne bo mogla (še) več trošit (to pa bo imelo vpliv na manjšo gospodarsko rast, hm ....), bomo pa zrihtali "ugodne" kredite, da bo kolesje spet spodmazano steklo.

V skrajnem primeru pa seveda bomo tiskali tanarboljsvež denar (tako kot to počne naša skrbna mamica EU ob jebivetrovskem očetu ZDA).

Bo že kako, nam bo že troedini bog Friedman pomagal.
[#138361] 04.10.07 18:06 · odgovor na: anon-9939 (#138355)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Namesto da laprdaš se raje podvizaj in naštancaj kakega otroka.

Glej ga fasista.
[#138362] 04.10.07 18:09 · odgovor na: anon-43872 (#138360)
Odgovori   +    0

samog je napisal(a):

Ma ja, delavske mezde bodo glavni krivec za višjo inflacijo ..
Tezko je debatirati z nekom ki vztraja da je crno belo in da gravitacije ni.

In tudi vidim da bodo sindikati v sloveniji vedno zmagovalci. Obljubljati omleto in cela jajca je ocitno se vedno politicno nadvse popularno in prinasa tocke.

PS. Mogoce da se enkrat poudarim: problem z inflacijo je predvsem ko se zahteva zvisanje plac vsem nekriticno.

To se *direktno* (read my lips!) odrazi na inflaciji, ki se zvisa tocno toliko, da iznici dvig plac. Da se zadevo lepo ilustrirati z kaksnim miselnim eksperimentom (loncarji in kmetje na samotnem otoku, itd...)
[#138365] 04.10.07 18:12 · odgovor na: bc123a (#138354)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

To da vlade igrajo stranko pri pogajanjih med delavci in delodajalci, kar je brez smisla.

Taksno povecevanje plac se direktno prelije v inflacijo. To je znano vsakemu, ki je kdaj povohal makroekonomijo od blizu.

Seveda si delavci in sindikati niti priblizno ne upajo strajkati pred lastno tovarno, ker pac nimajo nobene moci. In vedo, da bi jim nekdo prej ali slej razlozil "ok, 20% visje place, ampak 15% manj zaposlenih". Oni bi svoje uveljavljali z izsiljevanjem po ljubljani, kjer mislijo da bodo dobili omleto IN cela jajca.
 Vlada (država) je tudi delodajalec (javni sektor). Dvomim, da le-ta ni del družbene pogodbe (?)
[#138368] 04.10.07 18:22 · odgovor na: anon-43872 (#138365)
Odgovori   +    0

samog je napisal(a):

Vlada (država) je tudi delodajalec (javni sektor). Dvomim, da le-ta ni del družbene pogodbe (?)

Ja. Ampak vlada je v tej druzbeni pogodbi na en cuden nacin, in sicer kot tisti, ki naj igra koncnega arbitra v zadevah, ki so samo stvar privatnega sektorja in delavcev. Ostanek socializma...

Res je, znizanje plac v javnem sektorju pa bi imelo za posledico znizanje inflacije, in vlada je za to celo neposredno pristojna.

Ampak nisem slisal semolica to zahtevati?
[#138369] 04.10.07 18:25 · odgovor na: bc123a (#138362)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Tezko je debatirati z nekom ki vztraja da je crno belo in da gravitacije ni.

In tudi vidim da bodo sindikati v sloveniji vedno zmagovalci. Obljubljati omleto in cela jajca je ocitno se vedno politicno nadvse popularno in prinasa tocke.

PS. Mogoce da se enkrat poudarim: problem z inflacijo je predvsem ko se zahteva zvisanje plac vsem nekriticno.

To se *direktno* (read my lips!) odrazi na inflaciji, ki se zvisa tocno toliko, da iznici dvig plac. Da se zadevo lepo ilustrirati z kaksnim miselnim eksperimentom (loncarji in kmetje na samotnem otoku, itd...)
Citiral si samo začetni del mojega prispevka, nadaljevanja pa ne. V njem sem pojasnil, zakaj so višje delavske mezde (ali pa "ugodni" krediti preko tiskanja novega denarja) tiste kapljice olja, ki omogočajo kolesju, da se vrti dalje.

Če pa resno zaškripa, bio pa že troedini free market bog pomagal. Pozabi.
[#138370] 04.10.07 18:28 · odgovor na: (#138366)
Odgovori   +    0

Attila01 je napisal(a):
Ma fučka se meni kaj ti misliš. Na kurac mi grejo naše firme, ki se bahajo z monopolnimi položaji,
Haha. Dovolj je, da sem prebral to.

Seveda se strinjam. Kdo pa mislis da drzi stango old boysom, monopolistom in tajkunom? Sindikati, s svojimi privilegiranimi sindikalnimi zaupniki, katerih je funkcija bolj to, da je lahko delodajalec miren, saj ve da proti *njemu* ne bo nobenega strajka. Bo ze sindikalni zaupnik (dobro placan, morda celo kak "delavski direktor" poskrbel da ne bo stale).

In semolic je ravno lepo pokazal kako lepo pase v ta mozaik: on bo spet tacal po ljubljani  in tulil pred vlado in parlamentom, namesto da bi se obrnil na svoje naslovnike. Ampak tega pa si ne upa, ker bi mu sprasili rit, da bi se kar kadilo, navsezadnje imajo gentlemanski dogovor...

So kdaj sindikati zahtevali drzavno prodajo najvecjega monopolista na prehrambenem podrocju, mercatorja? Kje pa! Pa ves kako mercator nabija cene? Pizda, pa gnusi eni si se drznejo reklamirati "borimo se proti inflaciji: kajzerca samo xx centov..." ob tem da so 30-40% drazji od primerljive robe...

A mislis da bo semolic kdaj rekel kaj proti mercatorju? Kje pa, saj tam so tudi "nasi", a ne?
[#138372] 04.10.07 18:34 · odgovor na: anon-43872 (#138369)
Odgovori   +    0

samog je napisal(a):

Citiral si samo začetni del mojega prispevka, nadaljevanja pa ne. V njem sem pojasnil, zakaj so višje delavske mezde (ali pa "ugodni" krediti preko tiskanja novega denarja) tiste kapljice olja, ki omogočajo kolesju, da se vrti dalje.

Če pa resno zaškripa, bio pa že troedini free market bog pomagal. Pozabi.

Denar tiskajo v bruslju in vprasanje je, zakaj je to nabilo inflacijo v visave (v sloveniji dosti bolj kot drugje). Keith Miles ti je lepo razlozil, in ce gres pogledat nazaj debate nekaj tednov nazaj, smo to ze na forumu resili.

Na poplavo denarja razvitejse ali pa bolj normalne drzave reagirajo na elasticen nacin, povecanju povprasevanja ki sledi poplavi denarja se prilagodi ponudba. Ker je trg dela fleksibilen, podjetja fleksibilna, delavci fleksibilni, ekonomija fleksibilna.

V sloveniji je zaradi katastrofalne strukture gospodarstva za katero, vsaj za del ki pripada trgu delovne sile so sokrivi tudi sindikati, normalna reakcija zvisanje cen. In od tu pride inflacija!

Z drugimi besedami. Ker ima populacija zaradi poplave denarja obcutek da je bolj bogata kot je (poglej slovence zadnjih nekaj let, avte, stanovanja, kredite, potrosniske kredite, pa v pm, zadolzevanje na vseh koncih in krajih) zacne z denarjem malo bolj razmetavati. Kruh recimo ... namesto vsak drugi dan kupujejo kruh vsak dan... in ga nekaj vrzejo stran in podobne male zadeve  (saj je tudi inflacija samo nekaj procentov).

Kako bo pek odreagiral na povecanje povprasevanja po kruhu? V fleksibilnem gospodarstvu bo recimo povecal ponudbo, zaposlil kaksno dodatno delovno silo, povecal prizvodnjo. V sloveniji bo rekel "pa fajn, micka, dvigni ceno za 10%, smo vse prodali ze pred koncem, to je skoda".
anon-102577 sporočil: 1.544
[#138379] 04.10.07 18:49 · odgovor na: anon-9939 (#138332)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):
..... To kar se pri nas prodaja kot kapitalizem je daleč od normalnega gospodarskega ali celo družbenega sistema ....
Seveda je to, kar imamo v Sloveniji, daleč od normalnega gospodarskega ali celo družbenega sistema, zato mu ne rečemo kapitalizem ampak mu rečemo skupnoskledarizem .
anon-35163 sporočil: 30.643
[#138384] 04.10.07 19:00 · odgovor na: anon-9939 (#138334)
Odgovori   +    0

0219K21 je napisal(a):

Za moje pojme je nasilje daleč najslabša možnost.
Tudi leta 1990? Počasen propad je še slabša možnost.
[#138387] 04.10.07 19:04 · odgovor na: bc123a (#138368)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

Ja. Ampak vlada je v tej druzbeni pogodbi na en cuden nacin, in sicer kot tisti, ki naj igra koncnega arbitra v zadevah, ki so samo stvar privatnega sektorja in delavcev. Ostanek socializma...

Res je, znizanje plac v javnem sektorju pa bi imelo za posledico znizanje inflacije, in vlada je za to celo neposredno pristojna.

Ampak nisem slisal semolica to zahtevati?
Nisi mi odgovoril kaj naj bi dandanes predstaljala družbena pogodba(?) Po mojem mnenju deluje vsak vedno bolj za svoje lastne interese (če ne drugače, pa v okviru raznih interesnih povezav).
[#138393] 04.10.07 19:25 · odgovor na: bc123a (#138372)
Odgovori   +    0

bc123a je napisal(a):

...

V sloveniji je zaradi katastrofalne strukture gospodarstva za katero, vsaj za del ki pripada trgu delovne sile so sokrivi tudi sindikati, normalna reakcija zvisanje cen. In od tu pride inflacija!

...
Oprosti mi, ker sem bil v tem vmesnem času zaposlen s pripravo kruha za peko v kruhomatu ... :-)

Vsaj del..., se strinjam. Ampak ta del je (napram ostalemu) minornega obsega, pa še ta (pospešen z vsakodnevnem obstreljevanjem z "ugodnimi" krediti) inflaciji le sledi.

Če pa pričakuješ večinsko racionalno obnašanje (le po kom ali čim naj bi se večina pravzaprav zgledovala?), pa si zgrešil čas in prostor, tako kot jaz (le iz nekoliko drugačnih izhodišč in stališč).
anon-5853 sporočil: 55
[#138407] 04.10.07 19:56 · odgovor na: anon-521 (#138134)
Odgovori   +    0
Zakaj pa hudiča potem kapitalisti raje sami ne delajo, da se bodo izognili tveganju?
anon-521 sporočil: 5.625
[#138409] 04.10.07 19:59 · odgovor na: (#138375)
Odgovori   +    0

Attila01 je napisal(a):
Seveda Semolič ni tega rekel, ampak ni v tem point. Pont je v tem, da VLADA, zlobirana do amena, ki jo razni tajkuneki držijo v šahu namesto obratno, ni tega rekla. In ko s prstom kažete na sindikate, kao, dvig plač bo pomenil višjo inflacijo, zakaj se pa nihče ne vpraša, kaj so tiste od države financirane firme naredile, da se inflacija ne bi dvignila, pa kaj so naredili Mercatorji in drugi trgovčeki, da se inflacija ne bi dviginila, in kaj je navsezadnje naredila država, da bi to področje obvladovala??

Ma me razpizdi, ko vsi tolčete po najšibkejšem členu. Delavec v Slo ni kriv, če je država ali podjetje nesposobno. Kriv je nesposoben menedžment in nesposobna država. Semolič bo torej po Ljubljani korakal upravičeno, sindikati so 15 let držali štango tako tem podjetjem kot tudi tej državi, da so pristali na absurdne zajezitve plač, ki so nas pripeljali v stanje, da imamo cene take v Avstriji, Italiji ali Nemčiji, standard pa takšen kot v kakšnem bednem Uzbekistanu.

Dajte enkrat pošteno pokazat na krivca in na odgovornost kličite tiste, ki so odgovorni: državo, ki ustvarja tajkune in ščiti monopole ter slovenske menedžerje, ki se grejo tajkunizacijo na račun blagostanja cele države. A je to tako težko???? Al pa boste do obisti ščitili to bolno stanje in se pri tem sklicevali na nekakšne ekonomske teorije? Rak ni semolič, rak so monopoli in vlade, ki jih ščitijo in ustvarjajo in ki ščitijo trg, ki ne dopušča konkurence.

hehe, to tulite modeli, ki se že 15 let zavzemate za to, da tujcev/kapitalistov v sloveniji ne rabimo. in potem spet jokate, ko vam rastejo oligopoli in vam dražijo vse živo. zdaj pa žrite to sranje, sami ste si krivi. plačujete minimalne davke in skoraj nič za zdravstvo, hkrati pa bi  drugim nabili davke do nezavesti. še par let volite janše in rope in država bo šla v q. good riddance!
anon-521 sporočil: 5.625
[#138412] 04.10.07 20:10 · odgovor na: anon-5853 (#138407)
Odgovori   +    0

XTEHN1 je napisal(a):
Zakaj pa hudiča potem kapitalisti raje sami ne delajo, da se bodo izognili tveganju?

aja, sem pozabil, podjetništvo, upravljanje s kapitalom ali management podjetja ni delo. živiva na različnih planetih, lep pozdrav in veliko sreče v življenju, jo boš rabil! alija sirotanović je v SLO še vedno heroj!
anon-94166 sporočil: 2.855
[#138419] 04.10.07 20:14
Odgovori   +    0
Sindikate bom priznaval šele takrat, ko bodo zahtevali najmanj 30 % zvišanje osnovne plače. Dokler se bodo hršili z zahtevami po 2 % dvigu osnovnih plač pa naj raje ostanejo v svojih lepih pisarnah, organizirajo sindikalne veselice in sindikalne izlete ter ozimnico in si ne dela sramoten EPP.
anon-102577 sporočil: 1.544
[#138499] 04.10.07 22:53
Odgovori   +    0
Dobro bi bilo, če bi kakšen novinar sindikaliste vprašal, zakaj raje ne zahtevajo od slovenske države, da zniža davke. Ali sindikalistom res ni do tega, da bi državljani z zelo nizkim letnim dohodkom, na primer z osnovo 7.500 € bili povsem oproščeni davka?

Primerjave obdavčitve po posameznih državah so namreč zelo zanimive.
Za leto 2005 so bile pri osnovi 7.500 € (cca 1.800.000 sit) sledeči davki:
Slovenija .... 1.554 €
Italija ............... 0 €
Avstrija ............ 0 €
Nemčija ........... 0 €

Strani: 1 2 3 4 5 6