Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Forumaši klatijo vsepovprek
sporočil: 48.253
drugmirko je napisal(a):Si navaden blefer ki se mu niti ne sanja o tistem kar kvasi. Da ne omenjamo da hoces energijo meriti z watti.
- povprečna letna osončenost v sloveniji: 1950 ur
- povprečna energija sonca ki v sloveniji pade na 1m2: 1100W (0.8kW pozimi, 5kW poleti)
- pridobljena letna količina električne energije na 1W PV panela: 1000W
http://hypertextbook.com/facts/1998/ManicaPiputb undit.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power
For example, in North America the average insolation at ground level over an entire year (including nights and periods of cloudy weather) lies between 125 and 375 W/m² (3 to 9 kWh/m²/day).[14] At present, photovoltaic panels typically convert about 15% of incident sunlight into electricity; therefore, a solar panel in the contiguous United States on average delivers 19 to 56 W/m² or 0.45 - 1.35 kWh/m²/day.[15]
sporočil: 1.059
Podatek je pravilen. Leto ima 8760 ur, sončne celice v Sloveniji
delujejo z manj kot 10% izkoristkom. Kumulativno na nazivni moči
manj kot 1000 ur skupaj letno. 1 kW panel tako proizvede manj kot
1000 kWh električne energje letno.
sporočil: 1.301
bc123a je napisal(a):
Si navaden blefer ki se mu niti ne sanja o tistem kar kvasi. Da ne omenjamo da hoces energijo meriti z watti.
http://hypertextbook.com/facts/1998/ManicaPiputb undit.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power
For example, in North America the average insolation at ground level over an entire year (including nights and periods of cloudy weather) lies between 125 and 375 W/m² (3 to 9 kWh/m²/day).[14] At present, photovoltaic panels typically convert about 15% of incident sunlight into electricity; therefore, a solar panel in the contiguous United States on average delivers 19 to 56 W/m² or 0.45 - 1.35 kWh/m²/day.[15]
:)... sej ne trdim, da sem glede te teme etalonsko pameten... blefer si pa nebi reku. pa še povsem človeško zmotljiv in površen sem! in v citiranem odstavku sem res napisal ene par notornih neumnosti !
sicer kot posledica površnosti in tipkarskih felerjev, kar pa šolanemu štromarju ni glih v neko opravičilo! ma vseeno..... kurc, ura je bla dve zjutraj, klempal sem dvakrat, ker mi je en .pdf sesipal explorerja in naklempal grozovito neumnost :(...
seveda energije ne merimo v watih ampak watnih urah in v prvih treh alinejah sem hotel navesti letna povpreja za slovenijo. torej, želel sem napisati sledeče:
- povprečna energija sonca ki v sloveniji pade na 1m2 (vodoravne) površine letno : 1100kWh (0.8 kWh pozimi, 5 kWh poleti)
- pridobljena letna količina električne energije na 1W PV panela: 1000 Wh
podatke sem, pazi zdej: prepisoval iz enga arnesovega pagea o sončni energiji... jebi ga... rana ura ni zmerej zlata ura :)!
takrat, ko sem jaz hodil v elektro šole jih fotovoltaika ni petirano zanimala (so bolj razmišljali o hidrocentralah in čez 60m visokimi zajezitvami na zgornji Soči) in je bil podatek za energijo sonca na m2 bežno omenjen z vrednostjo okrog 0.8- 1kWh in kot opcijo za pridobivanje električne energije odpravljen s komentarjem "enkrat v bodočnosti", zato sem malo pogooglal za kakimi novejšimi....
kaj čem... isp'o sam budala, me pa napake vsaj ni sram priznat. bom probal še enkrat link najt in ga pastat, pa še mogoče kake statistike PV elektrarn, ki že obratujejo. se bo tudi iz tistih videlo, kolko energije se dejansko da dobit....
Zadnja sprememba: drugmirko 29.09.2007 22:38
na... ne najdem več tistega linka... se ne spomnem več, kaj sem
vtipkal v google. sem pa zato v procesu iskanja našu nekaj
veliko boljšega... karte sončnega obsevanja in podobnih stvari! in
slikice povejo vč kot tisoč besed:tale nam pokaže kolko sončeve energije letno pade na kvadratni meter vodoravne površine:
http://re.jrc.ec.eur...0y1000.png< /a>
slovenija je po farbi sodeč nekje na 1200kWh...
tale nam pove isto, sam v grafu:
http://re.jrc.ec.eur...rad_90.png< /a>
in rdeča črta spet leze nekje pri 1200kWh/m2.
tale nam pokaže, koliko te energije bi v enem letu uspelo z optimalno usmerjenimi (še zmeraj fiksnim) celicami, moči 1kW, pretvorit v električno energijo:
http://re.jrc.ec.eur...optreg.png< /a>
slovenija je zelena in na primorskem blago rumena, kar na leto pomeni 1000kWh ali celo malo več.
tale je ena čist privat za osončenje slovenije:
http://re.jrc.ec.eur...pty.si.png< /a>
v glavnem.... če preskočimo mojo prekpolnočno malomarnost do merskih enot, vidimo, da niti nisem bog ve koliko v temo brcal.... vrednosti ki sem jih navedel so skoraj enake. sajt je pa ludilo! poln kart in animacij za kar hočete... obvezno branje za tiste, ki jih fotovoltaika zanima, ostalim pa priporočam ogled:
http://re.jrc.ec.eur.../index.htm< /a>
najbolj fajn pa je kalkulator (interactive maps/solar electricity/europe).... na karti evrope klikneš Janezijo, si jo povečaš, zabadaš buciko na željeno lokacijo in zadeva zračuna! za fiksni sistem in za najbolj nobel dvoosno sledilnega! in še prikaže v tabelici, po mesecih pošlihtano.... milina!
v procesu iskanja nesrečnega pagea s katerega sem včeraj ponoči plunu podatke pa sem naletel še na tole:
http://geo.ff.uni-lj...a_srot.pdf< /a>
diplomo geografinje, gospodične nine šrot, ki je do detalja obdelala geografske pogoje za pridobivanje PV električne energije pri nas (in na Portugalskem)! stvar je polna zelo natančnih in uporabnih podatkov (tudi ona je našla zgornji page s kartami) za vse, ki razmišljajo o uporabi sončnih celic. od gospode s tega foruma nikakor ne pričakujem, da bo šla brat celo diplomo, je pa fajn pogledat vsej kako tabelico ali graf.... še posebej, ker je gospodičnica naredila tudi ekonomsko analizo! (od srani 107 dalje)
za ta'lene, kratek povzetek:
- čas potreben za povračilo energije porabljene za izdelavo VSEH sestavnih delov PV elektrarne...1.5-4 leta! (v odvisnosti od lokacije in tipa uporabljenih celic)
- čas potreben za povračilo naložbe....17 let
upam, da so zdej viri in podatki zadost jasno navedeni..... za konc pa še link na page kjer najdete, če scrollnete nižje, tabelico s podatki sončne elektrarne ApE (v štepanjcu, po blokih sodeč)... sicer so stari ampak tisto kar je bistveno je, da so navedeni moč panelov in dejansko pridelana energija v točno določenem časovnem obdobju :
http://www.pv-platfo...i/ApE.html< /a>
če cifre energije podelite z 38 meseci obratovanja, dobite 1049kWh/leto, pridelanih z 1.1kW celic! oziroma, 954W h letno na 1W cončne celice....
bemti!!! pišivih 46 watov fali do čiste zarote! al pa spet blefersko kvasim o nečem o čemer nimam pojma..... ;) :)
drugmirko je napisal(a):No, tole kar si napisal sedaj ima obcutno vec smisla kot prej. Moras pa priznati da si se zmotil prej v skoraj cisto vseh podatkih :)
:)... sej ne trdim, da sem glede te teme etalonsko pameten... blefer si pa nebi reku. pa še povsem človeško zmotljiv in površen sem! in v citiranem odstavku sem res napisal ene par notornih neumnosti !
sicer kot posledica površnosti in tipkarskih felerjev, kar pa šolanemu štromarju ni glih v neko opravičilo! ma vseeno..... kurc, ura je bla dve zjutraj, klempal sem dvakrat, ker mi je en .pdf sesipal explorerja in naklempal grozovito neumnost :(...
seveda energije ne merimo v watih ampak watnih urah in v prvih treh alinejah sem hotel navesti letna povpreja za slovenijo. torej, želel sem napisati sledeče:
- povprečna energija sonca ki v sloveniji pade na 1m2 (vodoravne) površine letno : 1100kWh (0.8 kWh pozimi, 5 kWh poleti)
- pridobljena letna količina električne energije na 1W PV panela: 1000 Wh
sporočil: 6.680
bc123a je napisal(a):
No, tole kar si napisal sedaj ima obcutno vec smisla kot prej. Moras pa priznati da si se zmotil prej v skoraj cisto vseh podatkih :)
se vedno manjka podatek, zakaj se splaca subvencionirati maloprodajo in tudi proizvodnjo s to nedoraslo tehnologijo, namestov skrajnem primeru, ce se ze privatni kapital te zadeve noce niti s palico dotakniti, direktnega subvencioniranja razvoja.
sporočil: 18.121
gregor666 je napisal(a):
se vedno manjka podatek, zakaj se splaca subvencionirati maloprodajo in tudi proizvodnjo s to nedoraslo tehnologijo, namestov skrajnem primeru, ce se ze privatni kapital te zadeve noce niti s palico dotakniti, direktnega subvencioniranja razvoja.
Saj se ne splača.
Jebeš 17 letni ROI.
Edini razlog je pa že Bob omenil pred nekaj dnevi.
Zadnja sprememba: anon-11660 30.09.2007 16:24
gregor666 je napisal(a):
Cak, no, napredek v njegovem pisanju je ociten, prej sem jaz samo preletel nekaj podatkov pa sem rekel "pizda to je pa eden od tistih bajalica-bleferjev" ki so studirali fiziko pod mostom ;)
Sicer pa se strinjam z kritiko soncne energije, a bolj kot drzavni denar za to me skrbi dejstvo da je to, dajmo reci "inverzni slamnati moz", skratka lazno upanje, fatamorgana, s katerim nam bodo mahali dovolj casa da bomo ravno zamudili priloznosti na nebolec prehod iz nafte na druge obetajoce vire, pardon, edinega, jedrsko energijo.
PS. Kar se tice ostalih stvari: gretje s toplotno crpalko, ce jo kupis v obliki split klime in das zanjo recimo 300 EUR za stroj + montazo v zato primernem klimatskem pasu se po moje hitro splaca.
Se mi pa zelodec obraca ko ljudi nategujejo toplotnimi crpalkami ki jo priklopis na radiatorje in imam dovolj dela s tem da ljudi prepricujem da naj ne nasedajo...
ja, se strinjam z bc-jem. pri celi stvari je bistveno samo to, da
smo s konkretnimi ciframi malo bolj osmislili debato. sicer bi za
samo debato blo kozmetično lepše (in zame bolj kredibilno), če
nebi bil tak diletantsko šlampav pri pisanju enot za energijo :))
ampak, zdaj vsaj vemo kje približno v tem trenutku pri celi zadevi
s fotovoltaiko sploh stojimo. in to energetsko in finančno.
gregor ma načeloma sicer prav... zakaj bi financirali proizvodnjo nedorasle tehnologije? ampak s privatnim kapitalon je pač tako, da ga lastniki običajno ne vlagajo tam, kjer je na eventuelni dobiček treba čakat desetletja. ok., če prav razumem, hedge fondi to sicer počnejo.... ampak vlaganje s skladi je tudi neke vrste "opletanje s tujim k*rcem po koprivah" :). za privatni kapital bi blo najbolje, da vložek začne vračat takoj.... pol bi se dnar hitro našu :).
sončne celice so stvar, prvič resneje uporabljena v vesolski tehnologiji. tam so v uporabi že....kolko? 40 let?... tiste celice so ble zversko drage in z niskimi izkoristki, kar pa ni predstavljalo nekega problema, ker so dnar meli, v vesolju pa je sončne energije n-krat več kot na površju zemlje pa še na voljo je 24ur na dan neprekinjeno! dokler se razmere na trgu z fosilnimi gorivi niso začele resneje spreminjat (naftna kriza v 70tih), razen za v vesolje itak niso ble nikomur zanimive. in tudi ni bilo niti pretiranih vlaganj v njihov razvoj! mislim, da je subvencijo teba razumelti kot stimulacijo za privatni kapital, ker se z njo ustvarijo znosneši časovni okviri za povračilo investicije. ko so pogoji znosneši, se tudi privatni kapital opogumi. kar s povečanjem razpoložljivega keša za sabo potegne tudi veliko hitrejši razvoj! subvencije za kWh solarne elektrike so drugod veliko višje, kot so pri nas. in interes industrije (in s tem vlaganj vanjo) se je v zadnjem cajtu toliko povečal, da so enkrat lani avgusta proizvajalci čipov jamrali, da jim primanjkuje amorfnega silicija za proizvodnjo zato, ker vsega pokupijo proizvajalci solarnih panelov! in valganje v razvoj te "nedorasle tehnologije" je v zadnjih nekaj letih že prineslo občuten napredek (tritočkovne celice s več kot 40% izkoristkom). nadaljna vlaganja pa bodo prinesla še hitreši prenos te (ali podobne) tehnologije v proizvodnjo... mislim pa, da bi z javnim denarjem (financiranje raziskav na univerzah) bil cel proces vsaj 4x daljši, če se za vse skupej nebi zainteresiral privatni kapital! to so pa -vsaj po evropi- dosegli s subvencijami.
gregor ma načeloma sicer prav... zakaj bi financirali proizvodnjo nedorasle tehnologije? ampak s privatnim kapitalon je pač tako, da ga lastniki običajno ne vlagajo tam, kjer je na eventuelni dobiček treba čakat desetletja. ok., če prav razumem, hedge fondi to sicer počnejo.... ampak vlaganje s skladi je tudi neke vrste "opletanje s tujim k*rcem po koprivah" :). za privatni kapital bi blo najbolje, da vložek začne vračat takoj.... pol bi se dnar hitro našu :).
sončne celice so stvar, prvič resneje uporabljena v vesolski tehnologiji. tam so v uporabi že....kolko? 40 let?... tiste celice so ble zversko drage in z niskimi izkoristki, kar pa ni predstavljalo nekega problema, ker so dnar meli, v vesolju pa je sončne energije n-krat več kot na površju zemlje pa še na voljo je 24ur na dan neprekinjeno! dokler se razmere na trgu z fosilnimi gorivi niso začele resneje spreminjat (naftna kriza v 70tih), razen za v vesolje itak niso ble nikomur zanimive. in tudi ni bilo niti pretiranih vlaganj v njihov razvoj! mislim, da je subvencijo teba razumelti kot stimulacijo za privatni kapital, ker se z njo ustvarijo znosneši časovni okviri za povračilo investicije. ko so pogoji znosneši, se tudi privatni kapital opogumi. kar s povečanjem razpoložljivega keša za sabo potegne tudi veliko hitrejši razvoj! subvencije za kWh solarne elektrike so drugod veliko višje, kot so pri nas. in interes industrije (in s tem vlaganj vanjo) se je v zadnjem cajtu toliko povečal, da so enkrat lani avgusta proizvajalci čipov jamrali, da jim primanjkuje amorfnega silicija za proizvodnjo zato, ker vsega pokupijo proizvajalci solarnih panelov! in valganje v razvoj te "nedorasle tehnologije" je v zadnjih nekaj letih že prineslo občuten napredek (tritočkovne celice s več kot 40% izkoristkom). nadaljna vlaganja pa bodo prinesla še hitreši prenos te (ali podobne) tehnologije v proizvodnjo... mislim pa, da bi z javnim denarjem (financiranje raziskav na univerzah) bil cel proces vsaj 4x daljši, če se za vse skupej nebi zainteresiral privatni kapital! to so pa -vsaj po evropi- dosegli s subvencijami.