Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Če ima babica ves denar na bančnem računu
Strani: 1
sporočil: 14.712
Žal z vezavo babica in dedek ne bosta odšla na počitnice, ker bosta
denar porabila za dražjo hrano.
Če je res samo 3,2% obresti pomeni, da z vezavo narediš celo minus, ker je inflacija 4% ;(
Zato je bolje, da babica vloži v ene tri sklade in v primeru nuje lahko dobi denar v parih dneh.
"Obresti" je pa še nekajkrat več in bosta z njimi res lahko odšla na dopust pa še vnuke bosta lahko sabo vzela.
Lp
Če je res samo 3,2% obresti pomeni, da z vezavo narediš celo minus, ker je inflacija 4% ;(
Zato je bolje, da babica vloži v ene tri sklade in v primeru nuje lahko dobi denar v parih dneh.
"Obresti" je pa še nekajkrat več in bosta z njimi res lahko odšla na dopust pa še vnuke bosta lahko sabo vzela.
Lp
sporočil: 606
Bosta pa po hrano čez mejo hodila, z vezavo se bosta pa vsaj nekako
obranila inflacije ;)
Ti kar predlagaj babici sklade, boš videl naslednjič v primeru korekcije, ko boš prišel na obisk, da boš ostal brez piškotov.
Ti kar predlagaj babici sklade, boš videl naslednjič v primeru korekcije, ko boš prišel na obisk, da boš ostal brez piškotov.
sporočil: 243
Babic in dekov z nekaj 10 tisoć € pač ni veliko ! Je pa za to otrok
in vnukov , ki "prežijo" na ta cvenk kar dovolj !
Otroke in vnuke naj ne briga preveč ta denar, če pa sta dedek in babica "pametna" bosta nekaj odrinila vsakemu dediču, ostalo pa res porabila zase !
Otroke in vnuke naj ne briga preveč ta denar, če pa sta dedek in babica "pametna" bosta nekaj odrinila vsakemu dediču, ostalo pa res porabila zase !
Drži, sem bil tokrat prevelik idealist in nisem razmišljal o
tem.
Na blogu sem dobil še naslednji komentar:
Ne vem ali ste zaposleni na NLB ali kako , ampak če hočete da babice in dedki nekaj zaslužijo poglejte še malo obrestne mere dugih bank
Avtomatsko sem pomislil na NLB, kot pač nekdo pri športnih copatih pomisli na superge ali adidaske. Sem tam tekst nevtraliziral, ter dodal inflacijo.
Hvala. Lp.
Na blogu sem dobil še naslednji komentar:
Ne vem ali ste zaposleni na NLB ali kako , ampak če hočete da babice in dedki nekaj zaslužijo poglejte še malo obrestne mere dugih bank
Avtomatsko sem pomislil na NLB, kot pač nekdo pri športnih copatih pomisli na superge ali adidaske. Sem tam tekst nevtraliziral, ter dodal inflacijo.
Hvala. Lp.
sporočil: 578
Kaj pa če bi raje vložila v money management vzajemni sklad. Donosi
so primerljivi, do sredstev lahko prideta v nekaj dneh, pa še
davčno je zadeva veliko bolj prijazna.
sporočil: 57
pri skladih pozabljate, da gre lahko kdaj tudi v minus, ampak
tranzicijski vlagatelji kot so pri nas tega niso navajeni, ravno
tako tega ni navajena večina mladih zaposlenih borznih posrednikov
pri nas
dedek in babica sta pa stara in nimata časa 5 let čakat da se trend obrne, če bi šlo slučajno v minus, ravno tako jim niso jasne borze, tako da naj kar imata na banki
dedek in babica sta pa stara in nimata časa 5 let čakat da se trend obrne, če bi šlo slučajno v minus, ravno tako jim niso jasne borze, tako da naj kar imata na banki
sporočil: 1.064
Zadnja sprememba: skopusnik 06.09.2007 09:22
Ne gre mi v glavo, da tu operirajo s številko 10.000 evrov in več
prihrankov dedka in babice, DeSUS pa joka o ubogih upokojencih.
Zadnja sprememba: anon-105336 06.09.2007 09:31
Sicer pa niso samo starejši ljudje tisti, ki jim leži denar na
banki. Sem v prejšnjem tednu srečal dva primera, ki sta mojih let
in smo včasih skupaj hodili v šolo... eden se s finančnimi zadevami
noče ukvarjati (poleg tega pravi, da hodijo okrog njega sami
sumljivi prodajalci zavarovanj in skladov), drugemu se pa ni niti
zdelo, ali je kakšna razlika, če ima denar na računu ali pa
vezanega (pa oba imata par na računu kar nekaj denarja). Sem
kvečjemu lahko predlagal obveznice od BASFa in pa Bundesanleihen
(kot nadomestilo za bančni račun).
sporočil: 924
Maj je napisal(a):A to ti teoretično al iz praktičnih izkušenj? Ker meni starih staršev ni uspelo prepričati niti za vezavo kaj šele za sklad, ko je bilo konec pogovora že ob omembi te besede :)
Žal z vezavo babica in dedek ne bosta odšla na počitnice, ker bosta denar porabila za dražjo hrano. Če je res samo 3,2% obresti pomeni, da z vezavo narediš celo minus, ker je inflacija 4% ;( Zato je bolje, da babica vloži v ene tri sklade in v primeru nuje lahko dobi denar v parih dneh. "Obresti" je pa še nekajkrat več in bosta z njimi res lahko odšla na dopust pa še vnuke bosta lahko sabo vzela. Lp
Inflacija vseeno ne spremeni dejstva, da bi v primeru vezave imela 3 odstotke več denarja kot brez vezave...pa čeprav realno vseeno izgublja v obeh primerih.
bostjan50 je napisal(a):Pri nas je bilo tako, da je babica imela eno daljšo vezavo, in da je nekaj časa čakala, da se sprosti, potem pa rekla, da rajši ne gre vezat, ker potem spet ne ve, kaj bo (in da ne bi rada spet hodila na banko, kaj si bodo pa mislili, saj je ravno ena potekla:)
A to ti teoretično al iz praktičnih izkušenj? Ker meni starih staršev ni uspelo prepričati niti za vezavo kaj šele za sklad, ko je bilo konec pogovora že ob omembi te besede :)
V glavnem, hec je v tem, da ni vedela ne za avtomatsko podaljševanje (dobro, to pred enim letom še jaz nisem vedel), ne za to, da bi se dalo narediti več vezav.
sporočil: 2.286
Če je denar vezan npr. za obdobje enega leta, ga lahko brez
problema dvignemo, sam sem v preteklosti to naredil dvakrat na dveh
različnih bankah, vse kar od tebe zahtevajo je utemeljen razlog
zakaj moraš predčasno dvigniti denar, sam sem napisla par stavkov
da potrebujem denar za nakup nepremičnine in to je to, pa če potem
res kupiš ali ne je vseeno. Kako je z drugimi oblikami recimo
rentno varčevanje ne vem, tam verjetno bolj komplicirajo.
Ja tudi sam imam nekaj kolegov pod 25 let, ki ne zaupajo denarja nikomur, nekateri imajo recimo vezano na banki, drugi pa ne zaupajo niti banki in imajo denar preprosto doma, sem že parkrat komu omenil za druge naložbe, ampak jih ne zanima. Popolna razlika tem ljudem je moja stara mama, ki je že več kot 10 let v penziji in jo naložbe v sklade že zelo dolgo zanimajo, no ja zanimajo jo od takrat ko je s certifikati kupila lek in kar lepo zaslužila.
Ja tudi sam imam nekaj kolegov pod 25 let, ki ne zaupajo denarja nikomur, nekateri imajo recimo vezano na banki, drugi pa ne zaupajo niti banki in imajo denar preprosto doma, sem že parkrat komu omenil za druge naložbe, ampak jih ne zanima. Popolna razlika tem ljudem je moja stara mama, ki je že več kot 10 let v penziji in jo naložbe v sklade že zelo dolgo zanimajo, no ja zanimajo jo od takrat ko je s certifikati kupila lek in kar lepo zaslužila.
Aequitas je napisal(a):
Bosta pa po hrano čez mejo hodila, z vezavo se bosta pa vsaj nekako obranila inflacije ;)
Babicam je še do prve trgovine predaleč kaj šele, da bi jim padlo na pamet hoditi po kruh in mleko čez mejo.
Za vsakodnevno spremljanje skladov pa itak nimajo časa in tudi znanja ne, zato jim lepo korekcije zamolčiš in vsake toliko ob pozitivnem trendu poveš koliko je že zaslužila.
Lp
Zadnja sprememba: anon-1670 06.09.2007 16:15
bostjan50 je napisal(a):
A to ti teoretično al iz praktičnih izkušenj? Ker meni starih staršev ni uspelo prepričati niti za vezavo kaj šele za sklad, ko je bilo konec pogovora že ob omembi te besede :)
Inflacija vseeno ne spremeni dejstva, da bi v primeru vezave imela 3 odstotke več denarja kot brez vezave...pa čeprav realno vseeno izgublja v obeh primerih.
Žal babice nimam več tako, da praktičnih izkušenj z njimi nimam.
Sem pa domače in prijatelje v glavnem vse prepričal, da denar bolj pametno vlagajo in so mi zelo hvaležni.
Uspeha pa ne dosežeš tako, da jim rečeš namesto v banko, denar vloži v ta pa ta sklad ampak jim rečeš pol denarja veži pol pa vloži v sklad ali pa samo deset procentov vloži v sklad,...
No in po pol leta ali pa enem letu naj pogledajo razliko v donosu in potem jih ne bo treba več prepričevati.
Mi je pa izjemno zanimiiv stric z vsaj stotisoč jurčki, ki se povsod hvali, da je kupil dvestokilski jekleni trezor(ki ga je celo zabetoniral v plato) iz katerega mu nihče ne more ničesar ukrasti;)
Nekoč sem mu rekel, da mu inflacija vsako leto iz zaklenjenega trezorja ukrade 5% me je pa napizdil, da sem veleneumen;(
Mi je pa lepo ko vidim, da sem z navadno kmečko logiko take velepametnjakoviče, ki so vse življenje vlagali denar doma v sefe, že pri 30tih praktično prehitel:)
Strani: 1