Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Mićo Mrkaić ostaja v ZDA
sporočil: 193
No, mu privoščim, da je le srečen. Jaz pa raje ostajam v čistejši,
pametnejši, in manj kriminalni državi:)
sporočil: 3.657
Mala pridobitev za MM, velika za bralce Financ s prepovedjo
politicno-ekonomskih tem brez socijalnega cuta.
sporočil: 1.610
"Do zdaj je imel status posebnega strokovnjaka
in je lahko pisal tudi o politično-ekonomskih
temah. "
No, od zdaj naprej pa o tem ne bo več pisal :-)
No, od zdaj naprej pa o tem ne bo več pisal :-)
sporočil: 3.051
mene samo zanima, kakšna bo strokovna ocena o tem, kakšen procent
američanov zna računati odvode logaritmov... pa srečno
sporočil: 2.903
ap72 je napisal(a):
mene samo zanima, kakšna bo strokovna ocena o tem, kakšen procent američanov zna računati odvode logaritmov... pa srečno
Ne zajebavaj se z odvodi razen če si enax. Odvodi niso kar tako. Te odvedejo pol si pa v riti. Potem te je treba pa odvajati.
sporočil: 39
Pa naj tam tudi za vedno ostane, če mu Slovenija tako smrdi. Poln
kufer imamo ljudi, ki so v najbolj produktivnih letih "zaslužili
petkrat več" v tujini, potem so nam pa prišli solit pamet. HIC
RHODOS, HIC SALTA!
sporočil: 275
Ljudje so povsod enaki, tudi če zaslužijo petkrat več. Mogoče bo pa
razvil nekaj čustvene inteligence in bolje obvladal socialne
veščine. V nasprotnem primeru bo tudi v širni Ameriki težko našel
prijatelje. Vernike, mogoče. Ampak vsekakor ne med
svetovljani.
Srečno, Kekec, pa vrni se še kaj v naše gore.
Srečno, Kekec, pa vrni se še kaj v naše gore.
sporočil: 5.625
hawkeyeP je napisal(a):
Pa naj tam tudi za vedno ostane, če mu Slovenija tako smrdi. Poln kufer imamo ljudi, ki so v najbolj produktivnih letih "zaslužili petkrat več" v tujini, potem so nam pa prišli solit pamet. HIC RHODOS, HIC SALTA!
in zakaj ne? v najbolj produktivnih letih sem tudi jaz služil v tujini, plačeval bistveno manjše davke, da o izjemni nepravičnosti recimo "prispevka" za zdravstveno zavarovanje sploh ne govorim. le zakaj bi plačeval astronomske davke za neke polizobražene pametnjakoviče in upokojence, ki te v SLO ropajo na vsakem koraku?
sporočil: 18.121
Čestitam in želim še veliko uspehov!
Vsekakor pa je škoda za Slovenijo, da izgublja takšne strokovnjake.
Vsekakor pa je škoda za Slovenijo, da izgublja takšne strokovnjake.
sporočil: 160
citirma: Ljudje so povsod enaki, tudi če zaslužijo petkrat več.
Mogoče bo pa razvil nekaj čustvene inteligence in bolje obvladal
socialne veščine.
Če našega sveta nebi vodili ljudje ki uporabljajo samo čustveno in socialno inteligenco sociale sploh nebi potrebovali saj bi imeli stvari urejene tako da bi vsak dobil samo tisto kar si zasluži
Če našega sveta nebi vodili ljudje ki uporabljajo samo čustveno in socialno inteligenco sociale sploh nebi potrebovali saj bi imeli stvari urejene tako da bi vsak dobil samo tisto kar si zasluži
sporočil: 65
Odpade torej še ena zabava na Financah. Priznati si moramo, da je
(bil) "dasa!" NJegivi prispevki so po branosti vedno kotirali v sam
vrh. Znal je (tako ali drugače) dregniti v osir in malce razmigati
možgančke enako in drugače mislečim. Odkrito priznam, da sem vedno
komaj čakal petkovih Financ... Pa tudi njegovih predavanj. (Šmrc
šmrc, Mićo - daj - pošlji še kak prispevek na Finance. Pogrešal te
bom - V Financah, da ne bo pomote. Zares. Pa hitre prehrane se
izogibaj...)
sporočil: 173
Škoda za Slo, DA ODHAJAJO sposobni posamezniki delati za druge.
Upajmo, da bo čez nekaj let tudi pri nas zaslužek boljši (npr.
Evropska plača).
Do takrat, pa čakamo na MM komentarje. Zelo bi bili veseli, da kakšen iz vlade potegne kakšno korist od pisanja MM in si prizna, da pač ne pozna najbolje vsega.
mogoče čez nekaj let imamo še več koristi od MM, ko se bo vrnil in prenesel tržne izkušnje v naše loge.Vse najboljše.
Do takrat, pa čakamo na MM komentarje. Zelo bi bili veseli, da kakšen iz vlade potegne kakšno korist od pisanja MM in si prizna, da pač ne pozna najbolje vsega.
mogoče čez nekaj let imamo še več koristi od MM, ko se bo vrnil in prenesel tržne izkušnje v naše loge.Vse najboljše.
sporočil: 2.730
Ja ne vem zakaj vsi tako žalujete za njim, kot da je umrl.
Saj bo še naprej pisal tudi za Finance, samo da po pogodbi to ne bodo več smeli biti politično-ekonomski pljunki, temveč skrbno, analitično natančno in predvsem ozko-strokovno napisani članki o tem kar zna.
Jaz njegovega zdajšnjega besednjaka ne bom pogrešal (čeprav je vmes tudi marsikatera zanimiva tema) in se že vnaprej veselim njegovih bodočih strokovnih člankov. Bo pa verjetno na forumih zato malo manj pestro in zanimivo.
Saj bo še naprej pisal tudi za Finance, samo da po pogodbi to ne bodo več smeli biti politično-ekonomski pljunki, temveč skrbno, analitično natančno in predvsem ozko-strokovno napisani članki o tem kar zna.
Jaz njegovega zdajšnjega besednjaka ne bom pogrešal (čeprav je vmes tudi marsikatera zanimiva tema) in se že vnaprej veselim njegovih bodočih strokovnih člankov. Bo pa verjetno na forumih zato malo manj pestro in zanimivo.
sporočil: 30.643
alfa55 je napisal(a):Glede na to, da česa drugega kot politikantskega špricanja z gnojnico ni sposoben spraviti skupaj, je MM toliko kot mrtev, vsaj kar se pisanja člankov tiče.
Ja ne vem zakaj vsi tako žalujete za njim, kot da je umrl.
sporočil: 3.657
lukav je napisal(a):
in zakaj ne? v najbolj produktivnih letih sem tudi jaz služil v tujini, plačeval bistveno manjše davke, da o izjemni nepravičnosti recimo "prispevka" za zdravstveno zavarovanje sploh ne govorim. le zakaj bi plačeval astronomske davke za neke polizobražene pametnjakoviče in upokojence, ki te v SLO ropajo na vsakem koraku?
Mladi izobrazeni upokojenci smo najvecji roparji dezele. Tajkuni, bre!
sporočil: 3.984
hawkeyeP je napisal(a):
Pa naj tam tudi za vedno ostane, če mu Slovenija tako smrdi. Poln kufer imamo ljudi, ki so v najbolj produktivnih letih "zaslužili petkrat več" v tujini, potem so nam pa prišli solit pamet. HIC RHODOS, HIC SALTA!
Sure, ja. V Slovenijo moramo povabiti klošarje, džankije, marksiste in regresivne spiritualiste, da nam solijo pamet, ne pa neke ljudi, ki v tujini zaslužijo 5x več. Ali pa sploh ne rabimo nobenega spraševati za nasvet - mi, Slovenci smo itak najbolj pametni, sposobni, razgledani in inovativni na svetu!
sporočil: 1
Vrhunski superiorno inteligentni ekonomisti ponavadi niso zaposleni
ravno v "oddelku za statistiko". Tudi jaz mu želim vso srečo,
dejstvo pa je da s stilom pisanja, kot ga ima, žal ne bo dosegel
tega, da bi ljudje njegove ideje in komentarje sprejeli, tudi, če
so pravilni (kar v veliki meri so). Dajati vtis vsevednosti, kot da
imaš John Bates Clarkovo medaljo ali Nobela in nevemkak renome ne
pritiče uglednim mislecom ekonomske znanosti. Sploh, če nič od tega
nimaš in delaš v oddelku za statistiko...
sporočil: 3.984
Zadnja sprememba: anon-16741 04.09.2007 14:18
0806VetXX je napisal(a):
Škoda za Slo, DA ODHAJAJO sposobni posamezniki delati za druge.
Ne ne, napaka. To je za Slovenijo najlepše darilo, ki ga lahko dobi. Čista win-win situacija - zadovoljni so sposobni, ki gredo, še bolj pa nesposobni, ki ostajajo. Kar poglej komentarje samo na tem topicu - v nulo potrjujejo to tezo.
Slovenija se bo po grobih ocenah okoli leta 2100 brez težav iz države prekvalificirala v ovčjo farmo, tako, olikano in s stilom.
sporočil: 1.610
jakadol je napisal(a):
Vrhunski superiorno inteligentni ekonomisti ponavadi niso zaposleni ravno v "oddelku za statistiko". Tudi jaz mu želim vso srečo, dejstvo pa je da s stilom pisanja, kot ga ima, žal ne bo dosegel tega, da bi ljudje njegove ideje in komentarje sprejeli, tudi, če so pravilni (kar v veliki meri so). Dajati vtis vsevednosti, kot da imaš John Bates Clarkovo medaljo ali Nobela in nevemkak renome ne pritiče uglednim mislecom ekonomske znanosti. Sploh, če nič od tega nimaš in delaš v oddelku za statistiko...
:))) direkt v srce
sporočil: 836
tekavec je napisal(a):
Ne ne, napaka. To je za Slovenijo najlepše darilo, ki ga lahko dobi. Čista win-win situacija - zadovoljni so sposobni, ki gredo, še bolj pa nesposobni, ki ostajajo. Kar poglej komentarje samo na tem topicu - v nulo potrjujejo to tezo.
Slovenija se bo po grobih ocenah okoli leta 2100 brez težav iz države prekvalificirala v ovčjo farmo, tako, olikano in s stilom.
Če si sposoben samo spokaš čez lužo in živiš v raju s 5x večjo plačo? Ja ziher :)
Za IT sektor lahko rečem, da je bruto plača mogoče 2x večja. Glej recimo hotjobs.yahoo.com/salary , ne pozabi € vs. $. Poleg tega tudi davki v tem rangu (50-100k$) relativno niti niso tako zelo nizki. Poklikaj na zgornjem linku do konca in primerjaj. Če imaš pri nas recimo 2 otroka in recimo 1/3 nižjo plačo, v stopnji obdavčitve niti ni kake drastične razlike. Jaz sem gledal NJ, za ostale države nisem preverjal.
Delaš od jutra do večera, vsak vsaj približno užiten sendvič stane 10$, za (montažno) hišo moraš plačevati 4000$ hipoteke na mesec ... kar se mene tiče - thanks but no thanks.
sporočil: 1.009
Mico je imel tenure-track pozicijo na univerzi Duke, za ranking si
pa kar sam poglej, kaj to pomeni. Potem se je iz meni neznanih in
nerazumljivih razlogov odlocil, da se bo za par let vrnil v SLO in
poskusal kaj spremeniti. To mu ni uspelo in sedaj je moral v ZDA
zaceti jovo na novo - na oddelku za statistiko. Zgleda biti
predsednik strateskega sveta v zahojeni Sloveniji pac ni neka huda
referenca.
sporočil: 30.643
bernardv je napisal(a):[sarkazem]To je samo zato ker si prelen in premalo sposoben, da bi uspel v ZDA in ker nimaš pojma o ekonomiji in si še plače ne znaš preračunat. Pa še ofca si povrhu, protiameriški kučanomafijski FDVjevski mediji so ti oprali možgane.[/sarkazem]
Če si sposoben samo spokaš čez lužo in živiš v raju s 5x večjo plačo? Ja ziher :)
Za IT sektor lahko rečem, da je bruto plača mogoče 2x večja. Glej recimo hotjobs.yahoo.com/salary , ne pozabi € vs. $. Poleg tega tudi davki v tem rangu (50-100k$) relativno niti niso tako zelo nizki. Poklikaj na zgornjem linku do konca in primerjaj. Če imaš pri nas recimo 2 otroka in recimo 1/3 nižjo plačo, v stopnji obdavčitve niti ni kake drastične razlike. Jaz sem gledal NJ, za ostale države nisem preverjal.
Delaš od jutra do večera, vsak vsaj približno užiten sendvič stane 10$, za (montažno) hišo moraš plačevati 4000$ hipoteke na mesec ... kar se mene tiče - thanks but no thanks.
OK, resno. Bivšega kolega so tam okoli 1997 ali 1998 vabili v ZDA. Vse si je točno preračunal in ugotovil, da bi v ZDA sicer zaslužil malo več, a ne toliko več, da bi se mu splačalo seliti. Pa je bilo to na višku dotcom buma. Dokončno je prevagalo to, da bi bil v ZDA kot priseljenec čista nula. Vsak prometni policaj bi ga lahko dal deportirat, če mu ne bi bila všeč njegova faca. Pa je bilo to pred Bushom in Guantanamom.
sporočil: 1.009
Mogoce IT-jevci v SLO res tako dobro zasluzite. Jaz sem gledal za
Dr. kemije in v SLO je zacetna placa v zelo dobri firmi okoli 1500
EUR netto mesecno, kar pomeni tako cez palec okoli 40.000 EUR bruto
na leto . V ZDA je povprecna zacetna placa $75.000 bruto in davki
so veliko nizji, ceprav bernardv nekaj govori o tem, da niso.
Za tistega tvojega kolega smo pa tudi ze enkrat na forumu ugotovili, da je bolj izjema kot pravilo. Skratka, ce ze imas sluzbo v SLO, kjer si ustaljen in si ze napredoval, se ti ne splaca it. Ce pa si mlad insele zacenjas, je pa druga zgodba.
Za tistega tvojega kolega smo pa tudi ze enkrat na forumu ugotovili, da je bolj izjema kot pravilo. Skratka, ce ze imas sluzbo v SLO, kjer si ustaljen in si ze napredoval, se ti ne splaca it. Ce pa si mlad insele zacenjas, je pa druga zgodba.
sporočil: 836
Crni je napisal(a):
Mogoce IT-jevci v SLO res tako dobro zasluzite. Jaz sem gledal za Dr. kemije in v SLO je zacetna placa v zelo dobri firmi okoli 1500 EUR netto mesecno, kar pomeni tako cez palec okoli 40.000 EUR bruto na leto . V ZDA je povprecna zacetna placa $75.000 bruto in davki so veliko nizji, ceprav bernardv nekaj govori o tem, da niso.
Jaz sem gledal tole, na prej omenjenem linku, osnova je 57k$ letno:
Bi-weekly Gross Pay $ 2,194.96
Federal Withholding $ 390.16
Social Security $ 136.09
Medicare $ 31.83
New Jersey $ 70.62
Net Paycheck Estimate $ 1,566.26
Vzamejo ti 30%. Če pri nas zaslužiš 30% manj, kar je letno npr. 28k€ in če imaš še npr. 2 otroka plačaš 35% davkov in prispevkov. Poskusi na www.racunovodja.com/....4/opa.asp .
Nisem pa tu štel prispevkov delodajalca. Po drugi strani imaš pa pri nas na osnovi vseh prispevkov nekaj več socialne varnosti.
sporočil: 65
To je velika pridobitev za Slovenske študente. Človek s takim
načinom izražanja,kljub "vrhunskemu " znanju,ki ga verjetno ima,ne
more vzgajati mladih ljudi.V veliki večini primerov namreč vzgled
najbolj vleče.
Dvomim pa ,da je tako izjemen izvenserijski strokovnjk za kakršnega se ima. V svojih komentarjih in strokovnih dokazovanjih je mnogo enostranosti in lukenj.
Dvomim pa ,da je tako izjemen izvenserijski strokovnjk za kakršnega se ima. V svojih komentarjih in strokovnih dokazovanjih je mnogo enostranosti in lukenj.