Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Upor proti protikadilskemu zakonu
sporočil: 1.832
[meltemi]Zadnji stavek izpusti.Pokadijo lahko tudi več kot 100.000 Eur v življenju.Govora je bilo o tem koliko pobere država.To so pa davki in teh definitivno ne pobere niti približno toliko.
No, pa poglejmo, koliko stanejo tretmaji rakastih bolnikov.
kemoterapevtiki:
-gemcitabin (6 mesecev terapije 23.000 USD !!! )
-gemcitabin+erlotinib ( podaljšanje tretmaja na 12 mesecev, zaradi daljše življenjske dobe-če imaš srečo, .... čez 300.000 USD /leto !!!)
-xeloda (12 tedenski tretma) ... 50.000 USD
in za začimbo še biološka zdravila:
-avastin (100.000 USD /leto)
-herceptin (50.000 USD /leto).
-erbitux (18 tedenski tretma - 80.000 USD ) !!!
No torej, ... kaj praviš zdaj ?
Pokadiš za 50.000 ali 100.000 EUR cigaret v življenju ?
sporočil: 4.590
[FIN-209982]Le da, kot vidim, so lokali bolj prazni ;)
tako so kokodakali tudi pri nas pa so se potem umirili in sedaj je prav lepo obiskati lokale brez smradu ki je v njih vladal prej!
sporočil: 966
[meltemi]Se strinjam, ne na stroške drugih. Glede tvojega predloga se strinjam, problem bi bil samo, kako ljudi loviti okoli in jim dokazovati, da so kadilci in da morajo doplačati za zdr. zavarovanje ali jih tehtati (1x letno?, 2x?). Te to na kaj spominja? In kje bi določil mejo za prekomerno težo? In ali je vseeno, če pokadiš 5 čikov na dan ali 20? Ali se kaj kompenzira, če pokadiš 20 čikov a poleg tega dnevno pretečeš 10 km? Itd.
Kadilce, in vse tiste s prekomerno težo,ki ne želijo shujšati kljub temu da imajo povišan holesterol in se niti po zdravnikovem priporočilu ne držijo navodil....
.... pač zavezati k OBVEZNEMU DOPLAČILU ZA ZDRAVSTEVNO ZAVAROVANJE !!!
Hebat ga enakopravnost .... samo NE NA STROŠKE DRUGIH !!!
UH.... zdaj bodo navalili minusi, že vidim.... no dajte borci za enakopravnost pred zakonom !
Bi bilo pa treba tudi izračunati (glede na domnevo, da kadilci zaradi nezdravega življenja prej umrejo), koliko se s tem prišpara v pokojninski blagajni. Problemov cel kup ;-)
sporočil: 7.885
[meltemi]Ja nič ne bodo navalili minusi. Pač vsak gleda s svojega stališča.
Kadilce, in vse tiste s prekomerno težo,ki ne želijo shujšati kljub temu da imajo povišan holesterol in se niti po zdravnikovem priporočilu ne držijo navodil....
.... pač zavezati k OBVEZNEMU DOPLAČILU ZA ZDRAVSTEVNO ZAVAROVANJE !!!
Hebat ga enakopravnost .... samo NE NA STROŠKE DRUGIH !!!
UH.... zdaj bodo navalili minusi, že vidim.... no dajte borci za enakopravnost pred zakonom !
Potem bi bilo treba zavezati k obveznemu doplačilu tudi voznike, ker če se razbije, pa bo celo življenje nepokreten..., za motoriste recimo to še zvišati. Saj če se do konca razbije, potem se mu iz onega plača pogreb...
Potem ekstremne športnike...
Kaj pa one v Zasavju ? A onim tudi zvišati ker se ne preselijo ? Pa one v Mežici ?
Pa one, ki po cel dan ne mignejo, ki po cel dan presedijo v fotelju ?
Dobro lahko si ti angelček, samo 95% bi našel takih, ki bi morali doplačati zdravstveno zavarovanje, če smo že pri tem, tako da mislim, da je to v zdravstveno zavarovanje že vključeno, se pravi bi potem takim angelčkom kot ti morali znižati zavarovanje.
sporočil: 129
Wizy, lokal je javno mesto, pa čeprav je "privat". In s tem
dejstvom si obligiran upoštevati zakone, ki uravnavajo vedenje na
javnih mestih. Ne pa pozabit, katera sodba je bila prva na to temo
in ki je v bistvu sprožila plaz protikadilskih zakonom. In kaj je
bilo bistvo te sodbe.
[FIN-381227]
> No torej, ... kaj praviš zdaj ?He, he to ti misliš....
> Pokadiš za 50.000 ali 100.000 EUR cigaret v življenju ?
Zadnji stavek izpusti.Pokadijo lahko tudi več kot 100.000 Eur v življenju.Govora je bilo o tem koliko pobere država.To so pa davki in teh definitivno ne pobere niti približno toliko.
Pri 20-odstotnem davku na dodano vrednost (DDV) in 77 evrih trošarine (pred tem povišanjem je bila 74 evrov) znaša celotna obremenitev cigaret iz razreda tehtane povprečne maloprodajne cene 78,5141 odstotka maloprodajne cene oziroma 97,75 evra za tisoč cigaret oziroma 1,96 evra za zavojček, v katerem je dvajset cigaret.
Eto skoraj 2 evra od zavojčka..., eto 78% je davščin.
Problem je samo v tem, da država to spička v celoti, namesto da bi del tega šlo v zdravstveno blagajno.
Eto v 40 letih plačaš 57.000 evrov davka, če pokadiš 2 zavojčka na dan (40 cigaret). Tako da do onih 50.000 evrov se da pridet, do 100.000 malo težje. :)
sporočil: 1.662
pri nas te po 40-letni kadilski karieri več nihče ne
"šmirgla",poznam vsaj dvajset primerov. pošljejo te na domačo nego!
[fiston]Ok. Malo sem bil prehiter.Poanta je bila, da pač ne pobere vsega kar pokadiš!! predvsem pa sem primerjal dejstvo,da "stanejo " kadilci več, kot mislijo da prinesejo v blagajno.
> [FIN-381227]
> > No torej, ... kaj praviš zdaj ?
> > Pokadiš za 50.000 ali 100.000 EUR cigaret v življenju ?
>
> Zadnji stavek izpusti.Pokadijo lahko tudi več kot 100.000 Eur v življenju.Govora je bilo o tem koliko pobere država.To so pa davki in teh definitivno ne pobere niti približno toliko.
He, he to ti misliš....
Pri 20-odstotnem davku na dodano vrednost (DDV) in 77 evrih trošarine (pred tem povišanjem je bila 74 evrov) znaša celotna obremenitev cigaret iz razreda tehtane povprečne maloprodajne cene 78,5141 odstotka maloprodajne cene oziroma 97,75 evra za tisoč cigaret oziroma 1,96 evra za zavojček, v katerem je dvajset cigaret.
Eto skoraj 2 evra od zavojčka..., eto 78% je davščin.
Problem je samo v tem, da država to spička v celoti, namesto da bi del tega šlo v zdravstveno blagajno.
Eto v 40 letih plačaš 57.000 evrov davka, če pokadiš 2 zavojčka na dan (40 cigaret). Tako da do onih 50.000 evrov se da pridet, do 100.000 malo težje. :)
[FIN-381227]
Ok. Malo sem bil prehiter.Poanta je bila, da pač ne pobere vsega kar pokadiš!! predvsem pa sem primerjal dejstvo,da "stanejo " kadilci več, kot mislijo da prinesejo v blagajno.Odvisno, kakor kdo. Jaz poznam enega, ki ni bil nikoli pri zdravniku, pa je kadil tam skoraj 3 škatle na dan. Ni imel raka, ga je prej ruknila kap.
Sigurno če zboliš, staneš več kot si prinesel v blagajno. Samo vsi ne zbolijo.
Težko reči, koliko prinesejo na splošno. Recimo že prehlad pri kadilcih traja dlje. Potem če prej zbolijo, koliko še stane bolniška. Potem ne drži da so za vse krive cigarete, ker se ostali dejavniki enostavno ne upoštevajo, itd.
Recimo oni ki je delal v cementarni in kadi, valjda da je dobil raka zaradi cigaret in ne zaradi azbesta.
To je podobno kot pri nesrečah za katere je kriv alkohol. Če napihaš je enostavno kriv alkohol, pa tudi če drug prileti vate.
Tako da o tem lahko razpravljava, samo je brez veze. Lahko se strinjava 1000% o tem, da ne prispeva v povprečju toliko v zdravstveno blagajno kot jo izprazni.
Kaj češ enako kot obsojati kadilce bi se dalo vlado oz politike, ki ta denar zapravijo, namesto da bi ga odvedli v zdravstveno blagajno.
Recimo da bi pobrali DDV 20%, trošarine pa bi šle v zdravstveno blagajno. Tako da brez veze se prepirat kdo komu tu pobira, ko je jasno da daleč največ poberejo oni paraziti.
Recimo od 2 evrov davka, bi moralo iti v državno blagajno pol evra 1,5 pa v zdravstveno.
No ja 45 evrov na mesec ali 90 evrov na mesec (odvisno koliko pokadiš), pa tudi ne bi bil majhen prispevek v zdravstveno blagajno, samo na žalost je 0. Za to pa kadilci nismo krivi, jaz se tudi strinjam da bi to šlo v zdravstveno blagajno, ne pa da oni paraziti to spičkajo.
No ja samo posledišno gledano, če tega denarja ne bi pobrali od cigaret bi ga drugje, ker vedno poberejo kolikor "rabijo". Se pravi bi potem drugi plačevali višje davke. :)
sporočil: 3.152
V veliko delih Španije se lahko celo leto sedi od zunaj - tam res
ni potrebe po nobenih omejevalnih zakonih, saj imajo gostje vedno
možnost sedeti na svežem zraku.
Da pa takšen zakon ni spravil polno ljudi med brezposelne? V mojem okolju se je zaprlo veliko gostiln, ostale pa pravzaprav životarijo in so brez gostov.
Da pa takšen zakon ni spravil polno ljudi med brezposelne? V mojem okolju se je zaprlo veliko gostiln, ostale pa pravzaprav životarijo in so brez gostov.
sporočil: 3.152
[FIN-381227]Daleč (!!) največji strošek zdravstvenih blagajn v Evropi je debelost, kjer pa ni nobenih dodatnih vplačil. Zakaj se torej kaznuje neke razvade, druge pa ne?
Ok. Malo sem bil prehiter.Poanta je bila, da pač ne pobere vsega kar pokadiš!! predvsem pa sem primerjal dejstvo,da "stanejo " kadilci več, kot mislijo da prinesejo v blagajno.
Zadnja sprememba: anon-239951 11.01.2011 14:32
[Skippy]" E jebiga sada". Sedaj je tekla beseda o kadilcih!!! Seveda lahko začneš debato o marsičem, it is your choice! Vendar ne znotraj te teme! Ne prideš nikamor. Potem se začne " jebe lud zbunjenog" kot je sicer v navadi , ko zmanjka argumentov...
> [FIN-381227]
> Ok. Malo sem bil prehiter.Poanta je bila, da pač ne pobere vsega kar pokadiš!! predvsem pa sem primerjal dejstvo,da "stanejo " kadilci več, kot mislijo da prinesejo v blagajno.
Daleč (!!) največji strošek zdravstvenih blagajn v Evropi je debelost, kjer pa ni nobenih dodatnih vplačil. Zakaj se torej kaznuje neke razvade, druge pa ne?
sporočil: 966
[Predlog]Ja, ti imaš za to vse možnosti - pač ne greš v kadilski lokal. Medtem ko se tvojim mentalnim prdcem ne da izogniti, saj moraš stvar prebrati do konca, preden ugotoviš, za kaj gre.
Je pa res, da tvojega ustnega prdeca nisem dolžan vohat ..
Daleč (!!) največji strošek zdravstvenih blagajn v Evropi je debelost, kjer pa ni nobenih dodatnih vplačil. Zakaj se torej kaznuje neke razvade, druge pa ne?Jeb...ti funkcionalno nepismenost! Kje je pisalo , da se kaznuje kajenje?????? Problem stroška zdravstvene blagajne v tem primeru ja, da sem strošek tudi jaz kot nekadilec!! ( Zaposleni in obiskovalci zaprtih prostorov) Debel in še debeljši si pa ti lahko zaradi mene , ne vplivaš na moj TREBUH, ČE SEM BLIZU TEBE!!
sporočil: 308
[mustang289]Kajenje ni prepovedano, cigarete prodajajo v vsaki trafiki in trgovini, nanje kadilci plačujejo visoke trošarina (kar država z veseljem podpira), zatorej je tvoja primerjava popolnoma zgrešena.
Ja, Wizy, jest pa bi v svojem privat, se pravi MOJEM lokalu oz. prostoru, imel prodajo heroina in pedofilski kupleraj. Mam pravico do tega?? Bo trg odločal o moji dejavnosti? Mislim, da ne.
Ne vem zakaj se polnoletni lastniki lokalov in polnoletni obiskovaleci le teh ne bi smeli odločati samostojno o tem, ali bo lokal kadilski ali ne, niti v primeru, ko gre za majhne luknje, kjer ne strežejo hrane.
sporočil: 507
[mustang289]Kar se tiče pedofilije se ve da se gre tukaj za grob poseg v človekovo svobodno voljo.
Ja, Wizy, jest pa bi v svojem privat, se pravi MOJEM lokalu oz. prostoru, imel prodajo heroina in pedofilski kupleraj. Mam pravico do tega?? Bo trg odločal o moji dejavnosti? Mislim, da ne.
Če se pa men sede zašutirat oziroma kupit heroin v tvojem lokalu zakaj pa ne saj nobenemu ne škodim in točno to naj odločijo ljudje oziroma trg.
sporočil: 13.178
[nowever]Ja saj je fora da ravno v tem ,da "znalci" kot je npr. mustang289 potem pametujejo o svobodi. V bistvu pa niti ne ločijo med poseganjem v svobodo drugega (pedofilstvo) in osebno svobodno odločitvijo (mamila itd).
> [mustang289]
> Ja, Wizy, jest pa bi v svojem privat, se pravi MOJEM lokalu oz. prostoru, imel prodajo heroina in pedofilski kupleraj. Mam pravico do tega?? Bo trg odločal o moji dejavnosti? Mislim, da ne.
Kar se tiče pedofilije se ve da se gre tukaj za grob poseg v človekovo svobodno voljo.
Če se pa men sede zašutirat oziroma kupit heroin v tvojem lokalu zakaj pa ne saj nobenemu ne škodim in točno to naj odločijo ljudje oziroma trg.
sporočil: 4.404
[FIN-209982]men se zdi da je smrad zdaj večji,kar potrjuje dejstvo da so vrtovi tudi pozimi bolj polni kot notranjost lokala..
tako so kokodakali tudi pri nas pa so se potem umirili in sedaj je prav lepo obiskati lokale brez smradu ki je v njih vladal prej!
sporočil: 2.226
Še strožji protikadilski zakon bi morali uvesti in naviti cene
cigaret,kajti kajenje je škodljivo za zdravje,sploh pa za nas
pasivne kadilce ki smo bili prisiljeni vdihavati strupen dim ki ga
ustvari kadilec.Hvala ministrstvu za zdravje da je uvedlo popolno
prepoved cigaret v javnih prostorih.Kadilci naj se zastrupljajo
doma.
[1979]a gremo v skupinsko tožbo proti državi ki kar naprej obljublja da bomo umrli zarad kajenja,v resnici pa vidiš natrenirane športike ki padajo kot pokošeni zaradi kapi na raznih igriščih..?:)
kadim že 40 let,na tvojo žalost še danes živim.
Kurt Vonnegut press
[alek14]kaj se jajcate..izvolite v nekadilski lokal..aaaa, to pa ne,banda kontrolfrikška!!!
> [wizy]
> Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak, ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone?
Moja pljuča niso zasebna lastnina kadilcev. Ko pa bodo, pa lahko delajo kar jih je volja.
[Aleister]pa dobr,a ti garantiraš da dobi vsak kadilec raka,al sam zganjaš kontolfikijo?
> [wizy]
> Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak, ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone? Če lastnik lokala pusti, da se v lokalu kadi, hm, zakaj pa ne, saj je NJEGOV lokal. Ljudje sami se bodo pa odločili, ali bodo šli v zakajeni lokal ali ne. Naj trg odloča kdo bo uspel in kdo ne!
Lokal je res njegov. Stroški za zdravljenje raka pa niso njegovi. Kako to, če hoče diktirati zdravstveno učinkoviti ukrep?
[153]ja družno zmrzujemo in veselo kadimo,notr pa nobenga...
Tudi pri Špancih bo prevladala
zdrava pamet in javna korist;
naš primer, da se je dobro prijelo,
je bil tudi za kadilce in gostince
nov izziv, druženju je dal sveži okvir.
Sodražan
res je sveže..
[firbec3]ma ja ,prepovejmo vse,nazaj k naravi..
Saj ne rečem, da to z prepovedjo kajenja ni storjeno nič dobrega, me pa še vedno bega to, če že govorimo o zdravju, ni nobenega interesa, da bi se prepovedal alkohol, mastna hrana... zaradi McDonald-a verjetno umre več ljudi kot pa od kaj drugega in na to temo bi še lahko našteval. Jaz osebno recimo nikoli ne vstopim v lokal, kjer smrdi po prežganem olju, ta smrad mi je veliko bolj nezaželjen kot po dobrem tobaku, pa se še nihče ni našel, da bi predlagal zakon o prepovedi uporabe starega olja, ups, saj je nekaj o krog higiene in zdravja, pa to nikogar ne zanima, ker ni tako IN
pa da ne bote jokal ko bojo prepovedal še ljudi..
[fiston]Če ostanemo pri kadilcih. Morda bi bilo dobro kakšen EUR dati za preventivo.Posebno v osnovnih šolah.Ne vem koliko si star, vendar je bila pred kar nekaj leti zelo uspešna akcija v šolah glede preprečevanja kariesa.Tam bi lahko največ naredili...Sploh bi se dalo v osnovnih šolah na področju preventive in vzgoje najlažje preprečiti marsikaj...Zagotovljeno največji uspeh z najmanj finančnimi sredstvi..
> [FIN-381227]
> Ok. Malo sem bil prehiter.Poanta je bila, da pač ne pobere vsega kar pokadiš!! predvsem pa sem primerjal dejstvo,da "stanejo " kadilci več, kot mislijo da prinesejo v blagajno.
Odvisno, kakor kdo. Jaz poznam enega, ki ni bil nikoli pri zdravniku, pa je kadil tam skoraj 3 škatle na dan. Ni imel raka, ga je prej ruknila kap.
Sigurno če zboliš, staneš več kot si prinesel v blagajno. Samo vsi ne zbolijo.
Težko reči, koliko prinesejo na splošno. Recimo že prehlad pri kadilcih traja dlje. Potem če prej zbolijo, koliko še stane bolniška. Potem ne drži da so za vse krive cigarete, ker se ostali dejavniki enostavno ne upoštevajo, itd.
Recimo oni ki je delal v cementarni in kadi, valjda da je dobil raka zaradi cigaret in ne zaradi azbesta.
To je podobno kot pri nesrečah za katere je kriv alkohol. Če napihaš je enostavno kriv alkohol, pa tudi če drug prileti vate.
Tako da o tem lahko razpravljava, samo je brez veze. Lahko se strinjava 1000% o tem, da ne prispeva v povprečju toliko v zdravstveno blagajno kot jo izprazni.
Kaj češ enako kot obsojati kadilce bi se dalo vlado oz politike, ki ta denar zapravijo, namesto da bi ga odvedli v zdravstveno blagajno.
Recimo da bi pobrali DDV 20%, trošarine pa bi šle v zdravstveno blagajno. Tako da brez veze se prepirat kdo komu tu pobira, ko je jasno da daleč največ poberejo oni paraziti.
Recimo od 2 evrov davka, bi moralo iti v državno blagajno pol evra 1,5 pa v zdravstveno.
No ja 45 evrov na mesec ali 90 evrov na mesec (odvisno koliko pokadiš), pa tudi ne bi bil majhen prispevek v zdravstveno blagajno, samo na žalost je 0. Za to pa kadilci nismo krivi, jaz se tudi strinjam da bi to šlo v zdravstveno blagajno, ne pa da oni paraziti to spičkajo.
No ja samo posledišno gledano, če tega denarja ne bi pobrali od cigaret bi ga drugje, ker vedno poberejo kolikor "rabijo". Se pravi bi potem drugi plačevali višje davke. :)
sporočil: 13.178
[jani639]Sam pri tebi mi je zanimivo ko ugovarjaš drugim ko imajo kaj povedat čez kadilce in tiste ki vozijo pijani. Tukaj jim na vse pretege dokazuješ, da nimajo prav (upravičeno, da se razumemo) in da iz človeka po nepotrebnem delajo kriminalca. Ko pa pride do uporabe mamil se pa pri tebi plošča totalno obrne in postaneš isti kot oni. Dobesedno se preleviš v talibana. Bodi torej dosleden in ne polovičarski. Pa prosim ne mi spet o tvojih osebnih izkušnjah, ker če bi šlo po mojih osebnih izkušnjah bi potem npr alkohol ukinil...
> [firbec3]
> Saj ne rečem, da to z prepovedjo kajenja ni storjeno nič dobrega, me pa še vedno bega to, če že govorimo o zdravju, ni nobenega interesa, da bi se prepovedal alkohol, mastna hrana... zaradi McDonald-a verjetno umre več ljudi kot pa od kaj drugega in na to temo bi še lahko našteval. Jaz osebno recimo nikoli ne vstopim v lokal, kjer smrdi po prežganem olju, ta smrad mi je veliko bolj nezaželjen kot po dobrem tobaku, pa se še nihče ni našel, da bi predlagal zakon o prepovedi uporabe starega olja, ups, saj je nekaj o krog higiene in zdravja, pa to nikogar ne zanima, ker ni tako IN
ma ja ,prepovejmo vse,nazaj k naravi..
pa da ne bote jokal ko bojo prepovedal še ljudi..
[čarli]ok,še 1x...jaz buteljo renca zeksam,ti špric v žilo..pa greva vozit..
> [jani639]
> > [firbec3]
> > Saj ne rečem, da to z prepovedjo kajenja ni storjeno nič dobrega, me pa še vedno bega to, če že govorimo o zdravju, ni nobenega interesa, da bi se prepovedal alkohol, mastna hrana... zaradi McDonald-a verjetno umre več ljudi kot pa od kaj drugega in na to temo bi še lahko našteval. Jaz osebno recimo nikoli ne vstopim v lokal, kjer smrdi po prežganem olju, ta smrad mi je veliko bolj nezaželjen kot po dobrem tobaku, pa se še nihče ni našel, da bi predlagal zakon o prepovedi uporabe starega olja, ups, saj je nekaj o krog higiene in zdravja, pa to nikogar ne zanima, ker ni tako IN
>
> ma ja ,prepovejmo vse,nazaj k naravi..
>
> pa da ne bote jokal ko bojo prepovedal še ljudi..
Sam pri tebi mi je zanimivo ko ugovarjaš drugim ko imajo kaj povedat čez kadilce in tiste ki vozijo pijani. Tukaj jim na vse pretege dokazuješ, da nimajo prav (upravičeno, da se razumemo) in da iz človeka po nepotrebnem delajo kriminalca. Ko pa pride do uporabe mamil se pa pri tebi plošča totalno obrne in postaneš isti kot oni. Dobesedno se preleviš v talibana. Bodi torej dosleden in ne polovičarski. Pa prosim ne mi spet o tvojih osebnih izkušnjah, ker če bi šlo po mojih osebnih izkušnjah bi potem npr alkohol ukinil...
bojo jajčka?
pr alku imam tud jaz vesele izkušnje že od rane mladosti,pa hvalabogu ne v družini..ampak alko ima eno bistveno prednost...spijem,enga,dva,tri..pa mam dost, in pridem trezen domov..medtem ko šprica..huhuhuuu
sem ti povedal da sem kar neobčutljiv na droge?ko me je kap so me filal z morfijom da je bilo veselje...nč zadet,sam zaspan,pa tud bolečina ni izginla..drugi so mi opisoval neko blaženost..