Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Upor proti protikadilskemu zakonu
sporočil: 5.640
tako so kokodakali tudi pri nas pa so se potem umirili in sedaj je
prav lepo obiskati lokale brez smradu ki je v njih vladal prej!
sporočil: 3.318
Nimam nič proti če kdo kadi, tudi sam sem včasih kadil, ne dolgo
(pa tako dolgo, da sem spoznal da je bolje brez cigareta) mi je pa
bolj všeč da se notri ne kadi, tako vsaj ne prismrdiš vsak večer
domov (pa ne hodim po gostilnah).
sporočil: 65
Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak,
ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone? Če
lastnik lokala pusti, da se v lokalu kadi, hm, zakaj pa ne, saj je
NJEGOV lokal. Ljudje sami se bodo pa odločili, ali bodo šli v
zakajeni lokal ali ne. Naj trg odloča kdo bo uspel in kdo ne!
sporočil: 18.832
[wizy]
Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak, ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone? Če lastnik lokala pusti, da se v lokalu kadi, hm, zakaj pa ne, saj je NJEGOV lokal. Ljudje sami se bodo pa odločili, ali bodo šli v zakajeni lokal ali ne. Naj trg odloča kdo bo uspel in kdo ne!
Lokal je res njegov. Stroški za zdravljenje raka pa niso njegovi. Kako to, če hoče diktirati zdravstveno učinkoviti ukrep?
sporočil: 1.662
če nekdo kadi 40 let,državi plača dosti več,kot pa stane
zdravljenje za obolelim z rakom.ko zboliš za rakom na pljučih,so
šteti dnevi in ni velikih stroškov za zdravljenje.
sporočil: 129
Ja, Wizy, jest pa bi v svojem privat, se pravi MOJEM lokalu oz.
prostoru, imel prodajo heroina in pedofilski kupleraj. Mam pravico
do tega?? Bo trg odločal o moji dejavnosti? Mislim, da ne.
sporočil: 2.807
Zanimivo je opazovati, kako reagirajo lastniki gostinskih lokalov.
Že pred časom, ko je bilo pri nas še dovoljeno kaditi, sem
primerjal zadimljenost lokalov pri nas in v tujini. Vsekakor je
bila zadimljenost v lokalih pri nas bistveno večja zaradi
neustreznih prezračevalnih sistemov in verejtno tudi varčevanja pri
njihovi uporabi.
Danes, ko je kajenje prepovedano, vidimo v zimskih mesecih pred lokali "posajene" številne grelce (plinske, električne), ki gotovo porabijo precej več energije in s tem posledično več stroškov, kot bi jo sicer ustrezni prezračevalni sistemi.
Danes, ko je kajenje prepovedano, vidimo v zimskih mesecih pred lokali "posajene" številne grelce (plinske, električne), ki gotovo porabijo precej več energije in s tem posledično več stroškov, kot bi jo sicer ustrezni prezračevalni sistemi.
sporočil: 1.832
Imamo pa zato sedaj cel kup "arhitektonsko , urbanističnih čudes"
raznih prizidkov, šotorov,..., nadstreškov, kjer veselo
"smrdijo"...Še Gaudi bi nam zavidal...
[1979]In to boš definitivno dokazal,.....,( o stroških mislim) se kar veselim.
če nekdo kadi 40 let,državi plača dosti več,kot pa stane zdravljenje za obolelim z rakom.ko zboliš za rakom na pljučih,so šteti dnevi in ni velikih stroškov za zdravljenje.
sporočil: 5.181
Zadnja sprememba: anon-97761 11.01.2011 10:00
[Aleister]potemtakem bi tudi alkohol moral prenehati točiti.
> [wizy]
> Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak, ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone? Če lastnik lokala pusti, da se v lokalu kadi, hm, zakaj pa ne, saj je NJEGOV lokal. Ljudje sami se bodo pa odločili, ali bodo šli v zakajeni lokal ali ne. Naj trg odloča kdo bo uspel in kdo ne!
Lokal je res njegov. Stroški za zdravljenje raka pa niso njegovi. Kako to, če hoče diktirati zdravstveno učinkoviti ukrep?
sicer je pozitivno to, da se zmanjša kajenje, če že ne popolnoma izkorenini. ampak lotevajo se reševanja problematike na nepravem mestu.
veliko bolj učinkovito bi bilo, da bi zavarovalnice oblikovale rizične skupine in jim na osnovi objektivnih dokazljivih oz. merljivih parametrov nabile premije: kadilci, strastni pivci, neaktivni zaležani ljudje zalepljeni na kavč, strastni mesojedci, odvisniki od adrenalinskih športov, hitri vozniki.. nezdravo življenje je luksuz in človek, ki z zdravjem kocka, naj za ta luksuz tudi plača, ne pa da za njihove zamašene žile in rakave tvorbe plačujejo tisti, ki se najbolj trudijo zdravo živeti.
@mustang289
Naj te spomnim, da je kajenje legalno, prodaja heroina in pedofilski kupleraj pa nista. Si spregledal ta detajl, ne? :)
Naj te spomnim, da je kajenje legalno, prodaja heroina in pedofilski kupleraj pa nista. Si spregledal ta detajl, ne? :)
sporočil: 5.181
[1979]s tem se pa strinjam. škatlica cigaret 3 eur. 3 škatle na dan, 30 dni v mesecu = 270 eur mesečno
če nekdo kadi 40 let,državi plača dosti več,kot pa stane zdravljenje za obolelim z rakom.ko zboliš za rakom na pljučih,so šteti dnevi in ni velikih stroškov za zdravljenje.
3240 eur letno
32400 eur v 10 letih
kar lepa vsotica za nekaj, od česar pravzaprav absolutno ni nobene koristi.
sporočil: 129
Wizy, če nisi zašteku, je bil moj primer le odgovor na tvoje
mišljenje, da če je nekaj privat, da lahko sam odločaš, kaj ja in
kaj ne. BTW, tut o dejavnosti teh, ki bodo v lokalih puščal
kajenje, ki v tem primeru ni legalno, bodo že prej prišli možje
pravice, kot jim praviš.
sporočil: 9.333
Tudi pri Špancih bo prevladala
zdrava pamet in javna korist;
naš primer, da se je dobro prijelo,
je bil tudi za kadilce in gostince
nov izziv, druženju je dal sveži okvir.
Sodražan
zdrava pamet in javna korist;
naš primer, da se je dobro prijelo,
je bil tudi za kadilce in gostince
nov izziv, druženju je dal sveži okvir.
Sodražan
[1979]In to je dokaz.....če bi me žalostili takšni kot ti( kadilci mislim), bi me moralo že pobrati.
kadim že 40 let,na tvojo žalost še danes živim.
@mustang289
Slab primer si napisal. Če je privat, seveda, da lahko sam odločaš kako in kaj - upam, da v skladu z zakoni :). V prejšnjem postu sem se narobe izrazil. Ne možje pravice, ampak možje zakona :). Pišem o smiselnosti zakona in ne o temu, da bodo lastniki še naprej dopuščali kajenje čeprav bo sedaj to nelegalno (v Španiji).
Slab primer si napisal. Če je privat, seveda, da lahko sam odločaš kako in kaj - upam, da v skladu z zakoni :). V prejšnjem postu sem se narobe izrazil. Ne možje pravice, ampak možje zakona :). Pišem o smiselnosti zakona in ne o temu, da bodo lastniki še naprej dopuščali kajenje čeprav bo sedaj to nelegalno (v Španiji).
sporočil: 2.054
Saj ne rečem, da to z prepovedjo kajenja ni storjeno nič dobrega,
me pa še vedno bega to, če že govorimo o zdravju, ni nobenega
interesa, da bi se prepovedal alkohol, mastna hrana... zaradi
McDonald-a verjetno umre več ljudi kot pa od kaj drugega in na to
temo bi še lahko našteval. Jaz osebno recimo nikoli ne vstopim v
lokal, kjer smrdi po prežganem olju, ta smrad mi je veliko bolj
nezaželjen kot po dobrem tobaku, pa se še nihče ni našel, da bi
predlagal zakon o prepovedi uporabe starega olja, ups, saj je nekaj
o krog higiene in zdravja, pa to nikogar ne zanima, ker ni tako IN
[1979]Samo dokaz bi rad, na tvojo prvo trditev ( če še veš, stroški).Če ti je dolgčas, se kregaj s kom drugim.
tebe bo pa verjetno nekaj drugega pobralo,ko se ti bo iztekal rok trajanja!
sporočil: 2.904
[>
potemtakem bi tudi alkohol moral prenehati točiti.
pa cvrtje bi moral nehat ponujat in pa večino hitre prehrane po kateri večinoma posega mlaljša populacija
sporočil: 396
Zadnja sprememba: anon-247535 11.01.2011 10:43
No, pa poglejmo, koliko stanejo tretmaji rakastih bolnikov.kemoterapevtiki:
-gemcitabin (6 mesecev terapije 23.000 USD !!! )
-gemcitabin+erlotinib ( podaljšanje tretmaja na 12 mesecev, zaradi daljše življenjske dobe-če imaš srečo, .... čez 300.000 USD /leto !!!)
-xeloda (12 tedenski tretma) ... 50.000 USD
in za začimbo še biološka zdravila:
-avastin (100.000 USD /leto)
-herceptin (50.000 USD /leto).
-erbitux (18 tedenski tretma - 80.000 USD ) !!!
No torej, ... kaj praviš zdaj ?
Pokadiš za 50.000 ali 100.000 EUR cigaret v življenju ?
[1979]
sporočil: 966
[posavski]
veliko bolj učinkovito bi bilo, da bi zavarovalnice oblikovale rizične skupine in jim na osnovi objektivnih dokazljivih oz. merljivih parametrov nabile premije: kadilci, strastni pivci, neaktivni zaležani ljudje zalepljeni na kavč, strastni mesojedci, odvisniki od adrenalinskih športov, hitri vozniki.. nezdravo življenje je luksuz in človek, ki z zdravjem kocka, naj za ta luksuz tudi plača, ne pa da za njihove zamašene žile in rakave tvorbe plačujejo tisti, ki se najbolj trudijo zdravo živeti.Smiselno bi bilo, da bi dovoljevali tako kadilske kot nekadilske lokale - po izbiri ali z dodelitvijo koncesije (pri slednjem bi bilo potrebno nadzirati morebitno korupcijo, zato je prva rešitev boljša). Pri tem bi uvedli dodaten davek za kadilske lokale in bi tisti, ki bi želeli kaditi v lokalu, za kavo plačali npr. ne 1,20 EUR ampak 1,40 EUR ali 1,50 EUR. Sem prepričan, da bi kadilci takoj pristali na to, posebej pozimi. Preko tega vzvoda - določanja višine dodatnega davka - bi država/občina lahko regulirala število kadilskih lokalov. Ta dodatni davek bi se nato namenil v zdravstveno blagajno za posebne namene (zdravljenje posledic kajenja).
Seveda pa je najbolj enostavno usekati počez in prepovedati kajenje povsod. Argumentiranje tega s skrbjo za zdravje državljanov je navadna hinavščina.
sporočil: 2.904
[Blbec]No v zadnjem odstavku si vse povedal. Jaz ne zagovarjam kajenja, mi gre pa na jetra omejenost folka pri tej temi. Kaj če bi bili tako dosledni še pri drugih škodljivih vplivih na človeka.
> [posavski]
> veliko bolj učinkovito bi bilo, da bi zavarovalnice oblikovale rizične skupine in jim na osnovi objektivnih dokazljivih oz. merljivih parametrov nabile premije: kadilci, strastni pivci, neaktivni zaležani ljudje zalepljeni na kavč, strastni mesojedci, odvisniki od adrenalinskih športov, hitri vozniki.. nezdravo življenje je luksuz in človek, ki z zdravjem kocka, naj za ta luksuz tudi plača, ne pa da za njihove zamašene žile in rakave tvorbe plačujejo tisti, ki se najbolj trudijo zdravo živeti.
Smiselno bi bilo, da bi dovoljevali tako kadilske kot nekadilske lokale - po izbiri ali z dodelitvijo koncesije (pri slednjem bi bilo potrebno nadzirati morebitno korupcijo, zato je prva rešitev boljša). Pri tem bi uvedli dodaten davek za kadilske lokale in bi tisti, ki bi želeli kaditi v lokalu, za kavo plačali npr. ne 1,20 EUR ampak 1,40 EUR ali 1,50 EUR. Sem prepričan, da bi kadilci takoj pristali na to, posebej pozimi. Preko tega vzvoda - določanja višine dodatnega davka - bi država/občina lahko regulirala število kadilskih lokalov. Ta dodatni davek bi se nato namenil v zdravstveno blagajno za posebne namene (zdravljenje posledic kajenja).
Seveda pa je najbolj enostavno usekati počez in prepovedati kajenje povsod. Argumentiranje tega s skrbjo za zdravje državljanov je navadna hinavščina.
sporočil: 966
[gricco]
No v zadnjem odstavku si vse povedal. Jaz ne zagovarjam kajenja, mi gre pa na jetra omejenost folka pri tej temi. Kaj če bi bili tako dosledni še pri drugih škodljivih vplivih na človeka.Bi bilo pošteno, če se že gremo policijsko državo. Se pa bojim, da bi ljudje hitro izgubili razumevanje za prizadevanja države za zdravo življenje...
sporočil: 7.885
[Aleister]Ja s tem se strinjam. Samo niso njegovi tudi stroški zdravljenja sladkorne, alkoholikov itd.
> [wizy]
> Ne kadim in ja, je super, ko prideš v lokal in ni zakajen. Ampak, ali res potrebujemo take vsiljive (v zasebno lastnino) zakone? Če lastnik lokala pusti, da se v lokalu kadi, hm, zakaj pa ne, saj je NJEGOV lokal. Ljudje sami se bodo pa odločili, ali bodo šli v zakajeni lokal ali ne. Naj trg odloča kdo bo uspel in kdo ne!
Se pravi, pijančkov niti ne bi smelo biti v lokalih, ker bi jih moral prej vreči ven. Pride bajsi, lahko ga postreže samo z zelenjavo...
Poanta zakona je, da pač ne ogrožaš drugih. Zdaj če lastnik pač dovoli kajenje v lokalu, ni nujno da ogroža druge. Zdaj oni ki jim ne paše cigaretni dim, gredo lahko v drug lokal.
Edini problem so zaposleni. Sicer bi se ti tudi lahko strinjali, samo verjetno bi bili pod vplivom, da če se ne bi strinjali, da bi bili odpuščeni.
Tako da pač lahko vsak odloča, oni ali bo dovolil kajenje, oni ali bodo šli v tak lokal.
Edino zaposleni nimajo izbire. Zaposlenim pač moraš zagotoviti primerno okolje za delo, tudi drugje ne morejo zaposlenih prisiliti, da bi vdihovali zdravju škodljive snovi, ali pa recimo da bi delali brez čelade, kjer je to potrebno.
sporočil: 396
Kadilce, in vse tiste s prekomerno težo,ki ne želijo shujšati kljub
temu da imajo povišan holesterol in se niti po zdravnikovem
priporočilu ne držijo navodil....
.... pač zavezati k OBVEZNEMU DOPLAČILU ZA ZDRAVSTEVNO ZAVAROVANJE !!!
Hebat ga enakopravnost .... samo NE NA STROŠKE DRUGIH !!!
UH.... zdaj bodo navalili minusi, že vidim.... no dajte borci za enakopravnost pred zakonom !
.... pač zavezati k OBVEZNEMU DOPLAČILU ZA ZDRAVSTEVNO ZAVAROVANJE !!!
Hebat ga enakopravnost .... samo NE NA STROŠKE DRUGIH !!!
UH.... zdaj bodo navalili minusi, že vidim.... no dajte borci za enakopravnost pred zakonom !
sporočil: 7.885
[meltemi]
No torej, ... kaj praviš zdaj ?Kaj a misliš, da je to tako težko ?
Pokadiš za 50.000 ali 100.000 EUR cigaret v življenju ?
Še pokadiš škatlico na dan, potem pokadiš 100 evrov na mesec, na leto je to 1200 evrov. V 40 letih 48.000 evrov.
Se pravi, če kadiš od 20 do 60 leta po škatlico na dan, pokadiš za 50 jurjev, če po 2 na dan je 100.000 v 40 letih.
Jebo mater so cigareti dragi ratali. Jaz sem zmanjšal za polovico...., bi bil srečen če bi mi ratalo še za ostalo polovico.
Hja zdaj naj se pa Pahor jebe z višjimi trošarinami, od mene bo dobil manj kot prej. :)