Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Češki predsednik prepričan, da je evro projekt s prirojeno napako
sporočil: 13.178
[dalex]Ne vem, če uporabljajo napačen pridevnik. Pa ravno prej smo se lovili okoli tega da ljudje 200% podražitev zamenjujejo z 2x podražitev. Npr da napiše dobavitelj v pogodbo, da se bodo cene dobave povečale za 200%. Tukaj je meni jasno, da se bodo cene povečale za 3x in ne za 2x.
> Jaz mislim, da uporabljajo izraz 10x, kar je enako 900% podražitvi.
Uporabljajo, vsekakor, ampak ljudje dejansko uporabijo napacen pridevnik. Zato, ce je pomembno in ne gre samo za pogovor, je to, kar pravis ok. Ce pa gre za kaj resnega, pa se tole ne govori na tak nacin, navadno se uporabi absolutne kolicine.
sporočil: 9.214
Zadnja sprememba: anon-119197 21.12.2010 16:22
Pa saj "200% podrazitev" je "2x podrazitev". Oh, karkoli, ce si v
dvomih, pac preveri pri tistem, kaj misli.Oprosti, se tole: kaj pomeni POLOVICNA podrazitev? Ne 50% podrazitev, ampak POLOVICNA ;) Zakaj bi torej ENKRATNIK bil tako enkraten? ;)
[dalex]Vidim, da tukaj ne bobo prišli na isti imenovalec. Kaj pa če besedo podražitev zamenjam s povišanjem? A se cena poviša za samo 2x? Enostavno se ne morem se strinjat s tvojo trditvijo;) Me pa zanima kaj o tem porečejo matematičarji (moj učitelj v gimnaziji je nas ravno na te stvari opozarjal) in slovničarji.
Pa saj "200% podrazitev" je "2x podrazitev". Oh, karkoli, ce si v dvomih, pac preveri pri tistem, kaj misli.
sporočil: 9.214
Zadnja sprememba: anon-119197 21.12.2010 16:28
Kaj pomeni POLOVICNA podrazitev ali POLOVICNO povisanje? Takoj, ko
reces PO-drazitev, PO-visanje, pomeni, da je enkratnik zajet, po
definiciji. 100x PO-vecanje pomeni v bistvu 101-kratnik. Res,
preveri. Matematiki nimajo nic s tem, ampak slovenisti.
[dalex]Ja seveda polovična podražitev se lahko uporablja, ker se uporablja 1,5x. Saj zato pa pravim, da se lahko uporablja beseda še 1x višja podražitev, ki je ekvivalent 2x. Potem pa zadeva več ne štima, ker bi prihajalo do zapletov razumevanja. Tisto razliko v ceni lahko izražiš absolutno (npr 90 enot), ne moreš pa da jo izraziš relativno tako da rečeš da se je za 9x povišalo. Sem ti že prej povedal, da folk zamenjuje 200% podražitev za 2x podražitev. Ker nekateri mislijo, da če se je cena povišala za 3x, da je to enako 300% pa to seveda ni res.
Kaj pomeni POLOVICNA podrazitev ali POLOVICNO povisanje? Takoj, ko reces PO-drazitev, PO-visanje, pomeni, da je enkratnik zajet, po definiciji.
100 PO-vecanje pomeni v bistvu 101-kratnik.Ja česa je 100 povečanje? A gramov, kilogramov? A si opazil da nisi uporabil nobene mere?;) Saj zato pa se uporablja večkratnik...
sporočil: 3.048
www2.arnes.si/~lmaru...00170.html
Načelno je uporaba jezika, če ne gre za namerno odstopanje od normalne rabe, neustrezna le v primeru neslovničnosti oziroma neuspešna, ko sporočilo v želeni obliki ne doseže naslovnika.
Zdej pa nehita...
Načelno je uporaba jezika, če ne gre za namerno odstopanje od normalne rabe, neustrezna le v primeru neslovničnosti oziroma neuspešna, ko sporočilo v želeni obliki ne doseže naslovnika.
Zdej pa nehita...