Strani: 1 2 3 4

anon-214372 sporočil: 3.048
[#1031774] 19.12.10 21:11 · odgovor na: čarli (#1031768)
Odgovori   +    0
Kot praviš ti če pomonožiš z dva je dvakrat toliko. In nekaj ne more biti hkrati dvakrat dražje in stati dvakrat toliko, to je menda razumljivo. Pravilno bi bilo ali je enkrat dražje ali stane dvakrat toliko.

Pogovorno se za 2 namesto 1 pač uporablja oboje, dvakrat dražje in enkrat dražje, nehajta komplicirat...
najobj sporočil: 32.702
[#1031775] 19.12.10 21:13 · odgovor na: čarli (#1031768)
Odgovori   +    0
[čarli]
> [najobj]
> > [čarli]
> > > [kalimba]
> > > > [čarli]
> > > > > [kalimba]
> > > > > Edit: Aja, 200% dražje seveda še vedno pomeni 2x dražje (in ne 3x, kot si ti zapisal). To velja baje tudi za ekonomiste.
> > > >
> > > > Huh matematika ti pa ne gre ravno od rok a ne;) No pa pejmo od začetka. Če se neka stvar podraži za 100%, se podraži za 2x a ne. Torej če se stvar podraži za 200% to pomeni da se podraži za 3x a ne;) Tebi še osnovnošolska matematika ne gre pa nekaj pametuješ o Lafferjevi krivulji:)
> > >
> > > Ko sem se jaz matematike učil je bilo tako:
> > >
> > > Če se neka stvar podraži za 100%, se podraži za 1x.
>
> > Aha ok. Ja vidm da si imel zabite učitelje ali si pa malo narobe slišal in se naučil. No ti bom pomagal;) Recimo da neka stvar stane 10 enot. Če se podraži za 100%, to pomeni da zdj stane 20 enot a ne;) Se pravi moraš množiti z 2. Če boš množil z 1 boš prišel do istega rezultata;) A zdaj štekaš? Huh, da imamo še take bebce si pa nisem mislil. In pol še pametujete o ekonomiji...
>
>
> ... čuj, ti zdaj malo serješ, če mene vprašaš ...
>
>
> ... ko v pogovornem jeziku nekdo reče, da je nekaj enkrat dražje ali pa da je dvakrat dražje, je to za njega čisto isti kurac ... in šele ko reče, da je nekaj trikrat dražje, misli na 300% podražitev ... no, vsaj v naših krajih je tako ...
>
> ... ja, in ko se nekdo "obesi" na ta jajca, vsaj meni pomeni, da mu je pri osnovni debati pač zmanjkalo argumentov ...
>
>
> P.S.: pa sploh nisem bral, o čem konkretno se vi zdaj tukaj sploh jajcate ...
Preberi si moj zgornji post kaj sem napisal;)

... eh, kurc ... ti pa preberi to, kar sem zdaj boldal ...
anon-167697 sporočil: 3.551
[#1031777] 19.12.10 21:13 · odgovor na: čarli (#1031766)
Odgovori   +    0
[čarli]
> [kalimba]
> > [čarli]
> > Aha ok. Ja vidm da si imel zabite učitelje ali si pa malo narobe slišal in se naučil. No ti bom pomagal;) Recimo da neka stvar stane 10 enot. Če se podraži za 100%, to pomeni da zdj stane 20 enot a ne;) Se pravi moraš množiti z 2. Če boš množil z 1 boš prišel do istega rezultata;) A zdaj štekaš? Huh, da imamo še take bebce si pa nisem mislil. In pol še pametujete o ekonomiji...
>
> Zakaj moram jaz zdaj v tem tvojem primeru pomnožiti z 2? Govorimo o tem, za koliko se je nekaj podražilo in ne na koliko. Podražilo se je za 10 in to na 20 - iz začetnih 10. O matematiki mi ti tukaj ne boš pridigal.

Ja in koliko je treba pomnožit da prideš do 20. A z 1 ali z 2? Če rečeš da se je neka stvar podražila za 1x, potem v bistvu govoriš da se je stvar podražila za 2x a ne;) In če 2x enako 100%, je potem 3x enako 200%. Daj resno ti svetujem, da se začnes matematiko učit. Ker zgleda, da si jo kar dosti prešprical;)
Vidim, da s tabo izgubljam časa. Če do sedaj nisi ugotovil, kaj ti želim povedati, je bolje, da prenehava. Bova kdaj raje o ekonomiji, ker tam tudi bluziš. Predvsem matematična logika ti peša, kar si tukaj dokončno dokazal.

Lahko noč
čarli sporočil: 13.178
[#1031778] 19.12.10 21:16 · odgovor na: anon-214372 (#1031774)
Odgovori   +    0
[naporen]
Kot praviš ti če pomonožiš z dva je dvakrat toliko. In nekaj ne more biti hkrati dvakrat dražje in stati dvakrat toliko, to je menda razumljivo. Pravilno bi bilo ali je enkrat dražje ali stane dvakrat toliko.

Pogovorno se za 2 namesto 1 pač uporablja oboje, dvakrat dražje in enkrat dražje, nehajta komplicirat...
Ja ampak uporabljali smo pa 200%. Tukaj pride pa do bistvene razlike. Če se nekaj podraži za 100% lahko rečeš, da se je podražilo za 1x (čeprav se je v bistvu za 2x). Pri 200% podražitvi pa tega ne moreš več uporabljati, ker ne moreš reči, da se je stvar podražila za 2x, če se je pa za 3x a ne;)
anon-58746 sporočil: 3.738
[#1031783] 19.12.10 21:26
Odgovori   +    0
pozitivno presenečenje, za take izrečene dvome, pa slovenceljski politiki nimajo jajc...žal.
anon-126255 sporočil: 2.565
[#1031805] 19.12.10 21:57
Odgovori   +    2
Navadno se z Nimdo v 90% procentih strinjam, ampak pri pogledu na nacionalno državo se sinhronost konča. Prazaprav ne vem zakaj gre, za bolj iskrenejšo obliko multikulturne družbe, kjer se od narodov pričakuje da se kar samoukinejo potem ko sprejmejo veliko število priseljencev, ki postavijo na glavo družbena razmerja?

Ali ad hoc globalizacijo, kjer vse evropske narode resetiramo na nov skupen jezik, na novo kulturo, npr. anglosaksonsko?

Belgija je en tak smešen hibrid dveh različnih kultur. Na srečo so dovolj civilizirani da ne poprimejo za bajonete, tako kot so to Jugoslovani, tako da se mi ravno ad hoc združevanje, ukinjanje nacionalnih držav zdi najbolj nevarna situacija za nastanek novih vojn.

Eni jedo pse, drugi konje, za trejte so krave svete živali. Če hoče vsak živeti v svoji državi je to verjetno z določenim razlogom ane?
bc123a sporočil: 48.253
[#1031810] 19.12.10 22:10 · odgovor na: (#1031798)
Odgovori   +    0
[gsavli]
> [bc123a]
> > [bc123a]
> > Ne seri, pizda!
> >
> > Nic ni treba poenotiti. Lahko obstaja zvezna zakonodaja, ampak vecina stvari pa je naj lepo v domeni drzav, in naj se lepo organizira postopek izrocitve. Da ne bodo ljudi preganjali cez pol evrope zato ker so v restavraciji ukradli tortico ali seksali brez kondoma....
>
> Pa se tole:
>
> translate.google.com...19&act=url
>
> Predlog drzave, ki ima 4x visje stevilo PRIJAV posilstva kot ostale evropske drzave, pa precej nizjo kvoto raziskanosti (samo 10%).
>
> Upam, da imajo svedi legalizirano prosituticijo, tako lahko vsaj tip ve, da je fuk legalen.

"It should be forbidden to have sex with someone who has not given us permission, suggests the government's investigators."

A to se kako pogodbo podpiše pred fukom al kako. Mater je tole vse prtegnjeno.
Pazi tole argumentacijo iz linka:

As an example, he takes the attention Jordbro-case from 2005 where a 15-year-old girl escaped from a youth detention met three men, accompanied them to an apartment, were served alcohol and was raped.

Se pravi, trije tipi v stanovanje odpeljejo 15 letnico, jo opijejo in posilijo, ampak jih sodisce oprosti. Zato je treba dolociti, da mora biti pred seksom eksplicitno dano soglasje, ali kako?

I wonder, v vsaki normalni drzavi bi ti trije tipi sedeli po zakonodaji, ki je v veljavi ze desetletja, samo na svedskem, v drzavi, kjer pisejo zakone o posilstvu feministke, imajo ti zakoni toliko lukenj, da so ti tipi prosti kot pticki na veji.
[#1031812] 19.12.10 22:12 · odgovor na: najobj (#1031775)
Odgovori   +    0
[najobj]
> [čarli]
> > [najobj]
> > > [čarli]
> > > > [kalimba]
> > > > > [čarli]
> > > > > > [kalimba]
> > > > > > Edit: Aja, 200% dražje seveda še vedno pomeni 2x dražje (in ne 3x, kot si ti zapisal). To velja baje tudi za ekonomiste.
> > > > >
> > > > > Huh matematika ti pa ne gre ravno od rok a ne;) No pa pejmo od začetka. Če se neka stvar podraži za 100%, se podraži za 2x a ne. Torej če se stvar podraži za 200% to pomeni da se podraži za 3x a ne;) Tebi še osnovnošolska matematika ne gre pa nekaj pametuješ o Lafferjevi krivulji:)
> > > >
> > > > Ko sem se jaz matematike učil je bilo tako:
> > > >
> > > > Če se neka stvar podraži za 100%, se podraži za 1x.
> >
> > > Aha ok. Ja vidm da si imel zabite učitelje ali si pa malo narobe slišal in se naučil. No ti bom pomagal;) Recimo da neka stvar stane 10 enot. Če se podraži za 100%, to pomeni da zdj stane 20 enot a ne;) Se pravi moraš množiti z 2. Če boš množil z 1 boš prišel do istega rezultata;) A zdaj štekaš? Huh, da imamo še take bebce si pa nisem mislil. In pol še pametujete o ekonomiji...
> >
> >
> > ... čuj, ti zdaj malo serješ, če mene vprašaš ...
> >
> >
> > ... ko v pogovornem jeziku nekdo reče, da je nekaj enkrat dražje ali pa da je dvakrat dražje, je to za njega čisto isti kurac ... in šele ko reče, da je nekaj trikrat dražje, misli na 300% podražitev ... no, vsaj v naših krajih je tako ...
> >
> > ... ja, in ko se nekdo "obesi" na ta jajca, vsaj meni pomeni, da mu je pri osnovni debati pač zmanjkalo argumentov ...
> >
> >
> > P.S.: pa sploh nisem bral, o čem konkretno se vi zdaj tukaj sploh jajcate ...

> Preberi si moj zgornji post kaj sem napisal;)

... eh, kurc ... ti pa preberi to, kar sem zdaj boldal ...
Ok gremo počasi. Če se zadeva podržaži za enkrat več je to ekvivalent 2x a ne. Lahko temu rečem isti kurac. Če pa se zadeva podraži za 200% je to ekvivalent 3 kratniku a ne. In če se nekaj za 300% podraži je to ekvivalent 4x. Res mi ni jasno kako ti bi zadevo še bolj razložil...
bc123a sporočil: 48.253
[#1031816] 19.12.10 22:19 · odgovor na: čarli (#1031812)
Odgovori   +    0
[čarli]
Ok gremo počasi. Če se zadeva podržaži za enkrat več je to ekvivalent 2x a ne. Lahko temu
Ne vem zakaj se kregate.

Podrazitev "za enkrat" je v uporabi samo v gostilniskem jeziku funkcionalno nepismene raje.

Obstaja 2x podrazitev = 200%, 3x podrazitev = 300% in tako naprej. Kdor se okrog tega krega, je pac funkcionalno nepismena raja.
[#1031820] 19.12.10 22:25 · odgovor na: anon-167697 (#1031777)
Odgovori   +    0
[kalimba]
> [čarli]
> > [kalimba]
> > > [čarli]
> > > Aha ok. Ja vidm da si imel zabite učitelje ali si pa malo narobe slišal in se naučil. No ti bom pomagal;) Recimo da neka stvar stane 10 enot. Če se podraži za 100%, to pomeni da zdj stane 20 enot a ne;) Se pravi moraš množiti z 2. Če boš množil z 1 boš prišel do istega rezultata;) A zdaj štekaš? Huh, da imamo še take bebce si pa nisem mislil. In pol še pametujete o ekonomiji...
> >
> > Zakaj moram jaz zdaj v tem tvojem primeru pomnožiti z 2? Govorimo o tem, za koliko se je nekaj podražilo in ne na koliko. Podražilo se je za 10 in to na 20 - iz začetnih 10. O matematiki mi ti tukaj ne boš pridigal.
>
> Ja in koliko je treba pomnožit da prideš do 20. A z 1 ali z 2? Če rečeš da se je neka stvar podražila za 1x, potem v bistvu govoriš da se je stvar podražila za 2x a ne;) In če 2x enako 100%, je potem 3x enako 200%. Daj resno ti svetujem, da se začnes matematiko učit. Ker zgleda, da si jo kar dosti prešprical;)

Vidim, da s tabo izgubljam časa. Če do sedaj nisi ugotovil, kaj ti želim povedati, je bolje, da prenehava. Bova kdaj raje o ekonomiji, ker tam tudi bluziš. Predvsem matematična logika ti peša, kar si tukaj dokončno dokazal.

Lahko noč
Ok zdaj pa resno ne vem ali si zabit ali se samo delaš zabitega. Mislim da bo prvo;)No pa gremo na tisto boldano zadevo. Zadeva se podraži za 100%. Se strinjamo da se zadeva podraži za 2x a ne;) No pol pa pridemo na 200% podražitve. Torej za koliko se potem zadeva podraži. Za 3x ali za 2x?

Ja boljše je da greš spat in malo prespiš zadevo in se jutri začneš učiti osnove iz matematike. Ekonomijo pa rajši pusti pri miru, ker imaš še manj pojma;)

PS: btw sploh nisi nič komentiral tist priložen video. Aja točno tam so nekatere številke v procentih in to ti dela probleme a ne:)
XTAXA sporočil: 2.304
[#1031821] 19.12.10 22:26 · odgovor na: čarli (#1031812)
Odgovori   +    1
Matematika ti gre, kabli so pa jako dolgi. POGOVORNI JEZIK je tista čarobna beseda, če ti lahko prišepnem. Če tebi nekdo reče, da se je obril z žiletko, to še ne pomeni, da se je bril z britvico znamke Gillete.

l.p.
Robert

p.s. sem malo pogledal nazaj in videl kakšnega hudiča sem naredil s tistim ... danas pere čarli..
anon-171567 sporočil: 620
[#1031823] 19.12.10 22:26 · odgovor na: anon-205514 (#1031462)
Odgovori   +    0
[francjosef]
....nakladanje ..... saj čehićky nimajo eura!!!!
Imajo pa pivo. Dobro pivo.
[#1031828] 19.12.10 22:35 · odgovor na: bc123a (#1031816)
Odgovori   +    0
[bc123a]
> [čarli]
> Ok gremo počasi. Če se zadeva podržaži za enkrat več je to ekvivalent 2x a ne. Lahko temu

Ne vem zakaj se kregate.

Podrazitev "za enkrat" je v uporabi samo v gostilniskem jeziku funkcionalno nepismene raje.

Obstaja 2x podrazitev = 200%, 3x podrazitev = 300% in tako naprej. Kdor se okrog tega krega, je pac funkcionalno nepismena raja.
A pol trdiš da je 200% podražitev enako 2x podražitvi?
anon-104671 sporočil: 1.205
[#1031830] 19.12.10 22:36
Odgovori   +    1
Tudi brez Češke ne bo konec sveta. Prav tako tudi brez Vaclava Klavsa ne bo konec sveta.

Naj se briga raje zase in za Češko, EU in euro pa pusti pri miru.
[#1031836] 19.12.10 22:43 · odgovor na: XTAXA (#1031821)
Odgovori   +    1
[XTAXA]
Matematika ti gre, kabli so pa jako dolgi. POGOVORNI JEZIK je tista čarobna beseda, če ti lahko prišepnem. Če tebi nekdo reče, da se je obril z žiletko, to še ne pomeni, da se je bril z britvico znamke Gillete.

l.p.
Robert

p.s. sem malo pogledal nazaj in videl kakšnega hudiča sem naredil s tistim ... danas pere čarli..
Ja če bi zadeve malo bolj jasno napisal, ne bi potem prišlo do tiste klobase;)
LP
[#1031845] 19.12.10 22:50
Odgovori   +    0
Sedaj pa resno. Euro ima res prirojeno napako. Starši prirojene napaka pa so nacionalno omejeni politki držav članic, ki ob tem, da so na EU prenesli pristojnost za vodnje denarnih politik in pristali na uvedbo eura, hkrati na EU niso na EU prenesli tudi pristojnosti vodenja ekonomskih politik in vodenja fiskalnih politik. Zlasti vodenje fiskalnih politik skrbno čuvajo za dražve članice zase.

Tako imamo v državah euroobmočja skupno denarno politiko, neko obliko koordinacije ekonomskih politik in zlasti dvačne politike, ki so v pristojnosti držav članic. Za sprejem EU predpisov na področju harmonizacije davčnih predpisov, je tudi v Lizbonski pogodbi ostalo določno soglasno odločanje držav članic z omejnimi pristojnostmi Evropskega parlamenta, in ne večinsko glasovanje držav članic s soodločanjem EP.

Vendar je Vaclav Klavs pravilno analizrial, da ima euro prirojeno napako. Zato pa se moti pri rešitvah, ki jih predlaga. Glede na opisano stanje ni zdravilo v opustitvi skupne denarne politike, marveč v nadaljnjem prenosu pristojnosti za vodenje gospodarskih in socialnih politk z ravni posameznih držav članic na raven EU, in zakaj ne tudi morebitna uvedba EU dvaka, ob hkratni ukinitvi /znižanju nacionalnih, državnih ali lokalnih davkov.
[#1031855] 19.12.10 22:53 · odgovor na: anon-104671 (#1031845)
Odgovori   +    0
[Leffe]
Sedaj pa resno. Euro ima res prirojeno napako. Starši prirojene napaka pa so nacionalno omejeni politki držav članic, ki ob tem, da so na EU prenesli pristojnost za vodnje denarnih politik in pristali na uvedbo eura, hkrati na EU niso na EU prenesli tudi pristojnosti vodenja ekonomskih politik in vodenja fiskalnih politik. Zlasti vodenje fiskalnih politik skrbno čuvajo za dražve članice zase.

Tako imamo v državah euroobmočja skupno denarno politiko, neko obliko koordinacije ekonomskih politik in zlasti dvačne politike, ki so v pristojnosti držav članic. Za sprejem EU predpisov na področju harmonizacije davčnih predpisov, je tudi v Lizbonski pogodbi ostalo določno soglasno odločanje držav članic z omejnimi pristojnostmi Evropskega parlamenta, in ne večinsko glasovanje držav članic s soodločanjem EP.

Vendar je Vaclav Klavs pravilno analizrial, da ima euro prirojeno napako. Zato pa se moti pri rešitvah, ki jih predlaga. Glede na opisano stanje ni zdravilo v opustitvi skupne denarne politike, marveč v nadaljnjem prenosu pristojnosti za vodenje gospodarskih in socialnih politk z ravni posameznih držav članic na raven EU, in zakaj ne tudi morebitna uvedba EU dvaka, ob hkratni ukinitvi /znižanju nacionalnih, državnih ali lokalnih davkov.
Pa ti resno misliš, da bi se davki znižali na nacionalni ravni, če bi se uvedel evrodavek? Iz kje izhaja ta tvoj optimizem? Kaj bi pa z evrodavki sploh pridobil v končni fazi?
[#1031864] 19.12.10 23:06 · odgovor na: čarli (#1031855)
Odgovori   +    1
Z eurodavkom bi finaciral sedanje izdatke proračuna EU (zlasti kmetijstvo in kohezijske sklade, pa del raziskovalne agende). Za ustrezen delež bi lahko države članice znižale davke - pravzprav države članice teh dejavosti ne bi smele več financirati iz svojih proračunov, in za to tudi ne bi bilo več potrebe po delu davčnih prihodkov. Za ta delež izdatkov nacionalnih proračunov bi lahko znižali nacionalne davke.

Prav tako bi se lažje uskladili gospodarski cikli. Če se spomniš, pred letom 2008 je bila obrestna mera ECB za Nemčijo, ki je že čutila prve znanilce recesije previsoka, medtem ko je bila za Španijo in Irsko, ki sta surfali na nepremičninskem balonu prenizka. Danes je podobno z obratnimi predznaki

Z lastnim fiskalnim virom bi lahko EU tudi neposredno reševala problematične "Grčije" in za to ne bilo vedno potrebno dolgega političnega usklajevanja šefov držav in vlad držav članic (pač bolj učinkovito managiranje).
[#1031866] 19.12.10 23:13 · odgovor na: anon-104671 (#1031864)
Odgovori   +    0
[Leffe]
Z eurodavkom bi finaciral sedanje izdatke proračuna EU (zlasti kmetijstvo in kohezijske sklade, pa del raziskovalne agende). Za ustrezen delež bi lahko države članice znižale davke - pravzprav države članice teh dejavosti ne bi smele več financirati iz svojih proračunov, in za to tudi ne bi bilo več potrebe po delu davčnih prihodkov. Za ta delež izdatkov nacionalnih proračunov bi lahko znižali nacionalne davke.
Davki se ne bi znižali saj imajo vse države primankljaj;)
Prav tako bi se lažje uskladili gospodarski cikli. Če se spomniš, pred letom 2008 je bila obrestna mera ECB za Nemčijo, ki je že čutila prve znanilce recesije previsoka, medtem ko je bila za Španijo in Irsko, ki sta surfali na nepremičninskem balonu prenizka. Danes je podobno z obratnimi predznaki
Ja seveda je nastal problem, če je pa ena sama CB. Če bi jih bilo več bi bilo boljše (čeprav še vedno slabo), ker se bi lažje prilagajali. Je pa seveda več CB pri enaki valuti neumnost. Sam se za to, da se gre po črnogorskem modelu za članice, ki ne izpolnjujejo kriterijev;)
Z lastnim fiskalnim virom bi lahko EU tudi neposredno reševala problematične "Grčije" in za to ne bilo vedno potrebno dolgega političnega usklajevanja šefov držav in vlad držav članic (pač bolj učinkovito managiranje).
Ja potem bi pa moral biti evrodavek mnogo višji, če bi hotel še za te zadeve imeti denar;)
purinoli sporočil: 8.690
[#1032037] 20.12.10 08:47 · odgovor na: (#1031863)
Odgovori   +    4
[NavadniNimda]
Suit yourself. Kdor bo rušil temelje Globalizacije bo deležen mojega izjemnega besa.
Nimda, prav žal mi je, da si ( sicer zelo OK) v tejle temi tako nekritičen. Tudi jaz sem za EU, globalizacijo...ne pa za katerokoli. Trendi; indikatorji komunizacije, epsko širjenje birokracije..Na srečo se je EU lani odpovedala predpisu, ki prepoveduje dajanje ukrivljenih kumaric na trg. Take in veliko usodnejše producirajo po tekočem traku. To ni nekaj, kar bi podpiral normalen človek.

Zato se malo zamisli. V pomoč ti ponujam Konfucija : Študij brez misli je brezploden, misel brez študija je pa nevarna.
anon-119197 sporočil: 9.214
[#1032274] 20.12.10 11:37 · odgovor na: bc123a (#1031816)
Odgovori   +    0
Kaj pomeni izraz pol drazje - a pol ceneje? Sta drazje in ceneje sopomenki?
[#1032280] 20.12.10 11:39 · odgovor na: čarli (#1031866)
Odgovori   +    0
Izraz drazje pomeni, da je nova cena visja od stare.
Izraz ceneje pomeni, da je nova cena nizja od stare.

2x drazje pomeni (strogo jezikoslovno), da je to trikratnik osnovne cene.
[#1033057] 20.12.10 23:57 · odgovor na: anon-119197 (#1032280)
Odgovori   +    0
[dalex]
Izraz drazje pomeni, da je nova cena visja od stare.
Izraz ceneje pomeni, da je nova cena nizja od stare.

2x drazje pomeni (strogo jezikoslovno), da je to trikratnik osnovne cene.
Ja samo če je neka stvar 200% dražja, to pomeni, da nova cena znaša 3x osnovne cene.
[#1034069] 21.12.10 14:38 · odgovor na: čarli (#1033057)
Odgovori   +    0
Kaj ni v redu? Pomemben je tisti "drazje", kar implicira enkratnik in pozitivno razliko.

2x drazje = 200% drazje = trikratnik osnovne cene
2x enako = 200% toliko = 100% drazje = 1x drazje = dvakratnik osnovne cene
[#1034123] 21.12.10 15:04 · odgovor na: anon-119197 (#1034069)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: čarli 21.12.2010 15:11
[dalex]
Kaj ni v redu? Pomemben je tisti "drazje", kar implicira enkratnik in pozitivno razliko.

2x drazje = 200% drazje = trikratnik osnovne cene
2x enako = 200% toliko = 100% drazje = 1x drazje = dvakratnik osnovne cene
Torej kako bi torej rekel, da se je nek produkt podražil, če bi začetna cena bila 10 enot, ter se bi kasneje podražila na na 100 enot. A bi rekel, da se je podražila cena za 10x ali za 9x? Kaj pa recimo pri velikosti. Npr da imam sobo, ki je velika 20 m2. Nekdo pa ima veliko sobo 60m2. A ima slednji 3x večjo sobo ali samo 2x? Ali pa če sam povečam sobo iz 20m2 na 60m2. A bom rekel, da sem jo povečal za 3x ali za 2x? Če bi komu rekel, da sem jo za 2x povečal sem prepričan, da bi mislil, da ne znam osnovne matematike;)
Če rečeš, da se je neka stvar podražila za enkrat to vsak ve (čeprav je matematično izraz narobe), da je cena še enkrat večja oz je 2x večja. Pri drugih večkratnikih pa to ne gre več naprej, ker pride do totalne zmede. Saj folk ne računa podražitev na način katerega ti pišeš: (končna cena-začetna cena)/začetna cena, ampak po to tem: končna cena/začetna cena. In 100% podražitev je enako 2x podražitvi, ker če bi množil z 1 bi bilo enak rezultat a ne;)
[#1034178] 21.12.10 15:32 · odgovor na: čarli (#1034123)
Odgovori   +    0
Razumem tvoje sporocilo, brez skrbi, ampak etimolosko je tako, kot sem napisal, ker ze sam tukaj uporabljen pridevnik implicira osnovo. Vedno se je potrebno jasno izraziti, kaj je misljeno (rast ali indeks), se posebej, ce ne gre za gostilniski pogovor.

1)
Iz 10€ na 100€ = 9x PODRAZITEV, 10x toliko
Iz 20m2 na 60m2 = 2x POVECANO stanovanje, 3x toliksno

15%/50%/100%/500% PODRAZITEV/POVECANJE izraza stopnjo RASTI (cene, povrsine) proti OSNOVI.

2)
20m2 vs 60m2 = rece se 3x TOLIKSNO, ne pa 3x VECJE (v tem primeru gre za uporabo napacnega pridevnika).
najobj sporočil: 32.702
[#1034193] 21.12.10 15:39 · odgovor na: anon-119197 (#1034178)
Odgovori   +    1
[dalex]
Razumem tvoje sporocilo, brez skrbi, ampak etimolosko je tako, kot sem napisal, ker ze sam tukaj uporabljen pridevnik implicira osnovo. Vedno se je potrebno jasno izraziti, kaj je misljeno (rast ali indeks), se posebej, ce ne gre za gostilniski pogovor.

1)

15%/50%/100%/500% PODRAZITEV/POVECANJE izraza stopnjo RASTI (cene, povrsine) proti OSNOVI.

2)
20m2 vs 60m2 = rece se 3x TOLIKSNO, ne pa 3x VECJE (v tem primeru gre za uporabo napacnega pridevnika).

... holy shit ...

... naj me kura brcne, če vidva ne "delata" v naši javni upravi, da imata čas za take gluposti ...

P.S.: če pa mi ti pripelješ vsaj enega, ki v pogovoru reče, da je nekaj trikrat tolikšno in ne trikrat večje, pa lahko ti izbiraš, kaj naj me brcne ...
[#1034217] 21.12.10 15:51 · odgovor na: anon-119197 (#1034178)
Odgovori   +    0
[dalex]

1)

2)
Zdaj kaj pravi slovenski jezik ne vem, ampak ponavadi se mora jezik nekako prilagajat ljudem (pač jezik je živa stvar). Torej a folk reče ko vidi, da je neka stvar zdaj stane 100 prej pa je 10, da je stvar 10x ali 9x dražja? Jaz mislim, da uporabljajo izraz 10x, kar je enako 900% podražitvi.
[#1034256] 21.12.10 16:03 · odgovor na: čarli (#1034217)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: anon-119197 21.12.2010 16:09
Jaz mislim, da uporabljajo izraz 10x, kar je enako 900% podražitvi.
Uporabljajo, vsekakor, ampak ljudje dejansko uporabijo napacen pridevnik. Zato, ce ni kaj pomembnega in gre samo za pogovor, je to, kar pravis ok. Ce pa gre za kaj resnega, pa se tole ne govori na tak nacin, navadno se uporabi absolutne kolicine.
[#1034258] 21.12.10 16:04 · odgovor na: najobj (#1034193)
Odgovori   +    0
Hehe, me je 0219-k2-1 prej razkrinkal, da sem butast fach idiot, pa si moral malo kredibilnosti povrnit s picajlzlanjem :)

Strani: 1 2 3 4