Izbrani forum: Glavni forum

Izbrana tema: članek Kako je Nemčija postala Slovenija

Strani: 1 2 3 4

shevchenko sporočil: 21.898
[#1016801] 07.12.10 12:14 · odgovor na: anon-25848 (#1016799)
Odgovori   +    3
na financah so pač mnenja, da njihove bralce pač zanima samo milan kučan. verjetno daleč od resnice niti niso.
anon-25848 sporočil: 2.383
[#1016828] 07.12.10 12:29 · odgovor na: shevchenko (#1016801)
Odgovori   +    1
na financah so pač mnenja, da njihove bralce pač zanima samo milan kučan. verjetno daleč od resnice niti niso.
Verjetno res ne, za posel je tudi potrebno skrbeti. Pa še rumene so danes postale, jebiga, vse za gnar, kaj čmo, takle mamo.
[#1016835] 07.12.10 12:31 · odgovor na: anon-25848 (#1016828)
Odgovori   +    2
Verjetno res ne, za posel je tudi potrebno skrbeti. Pa še rumene so danes postale, jebiga, vse za gnar, kaj čmo, takle mamo.
tudi za posel? samo in izključno za posel.
[#1016847] 07.12.10 12:37 · odgovor na: shevchenko (#1016835)
Odgovori   +    2
Ja, samo in izključno za posel. Duše prodane. Saj ne obsojam, vsi radi jemo, oz. moramo živeti, tako ali drugače; dokler ne umremo. "Čudoviti" novi svet.
[#1016854] 07.12.10 12:40 · odgovor na: anon-25848 (#1016847)
Odgovori   +    1
ja sej, ne gre tu za nobeno obsojanje, samo pač za navajanje golih dejstev. bralstvo financ je pač polizobraženo, zato je posledično tudi toliko rumene vsebine.

pa dokler bodo vsi trzali na boscarola, bo boscarol pač haral. danes je recimo v delu - je kandidat za delovo osebnost leta

go figure...
anon-3306 sporočil: 720
[#1016875] 07.12.10 12:50 · odgovor na: (#1016697)
Odgovori   +    1
[rava]
> [XFISH]
> Hm...jaz bi rekel drugače. Zgodil se je 4. rajh. Brez orožja, saj se pametni učijo, ali ne?
>
> Lep pozdrav iz Marburga.
>
> Dokaz: Bauhaus in Obi sta zjebala Merkur s krediti iz EU držav prve hitrosti, Železnica gre kmalu po isti poti, Merkator še nekaj merka, a je dolgoročno "odpikal". Etcetera...

še lidl si pozabil omeniti, ki je cenovno izredno konkurenčen ker posluje z nizkimi maržami, nizkimi stroški in dobičkom in ima recimo pri enaki kvadraturi pol manjše število zaposlenih kot mercator.
Ja, pozabil. Pa Hofer tudi. Pa UNIcredit Bank. Pa...
seveda vse skupaj nima nobene veze s stroškovno učinkovitostjo in podobnimi banalnimi zadevami, ampak gre za zaroto 4. rajha, kenede.
To ima vezo z boksom - mali jih bo fasal.

Primer: imam znanca iz avstrijske Lipnice. Foter (100%ni jodlar) mu je zapustil tovarno, nastalo takoj po 2. svetovni vojni-danes ima okoli 300 zaposlenih. Študiral ni, bil je barabin. O stroki nima pojma. Z mojim znanjem bi jaz naredil iz tiste firme dosti več, tudi spin-off in podobno (vem iz prve roke, saj sem delal zanj dve leti). A mi je foter zapustil samo "zdrapano" bajto, po 2. svetovni vojni pa je moral tlačanit v socializmu.

Je jasno, da ne morem braniti majstrove meje? Jaz sem eden od malih boksarjev, ki jih bomo fasali, j...ti!

Prestolnica pa me brani z okoli 100 vojaki samo iz Afganistana pred sovražniki, ki jih ni. Vsaj takšnih z orožjem...
Giom sporočil: 201
[#1016878] 07.12.10 12:53
Odgovori   +    2
Če ni možno devalvirati valute, pa revalvirajmo učinkovitost ...

Zakaj je lahko output v nekaterih državah (Švedska, Nemčija, Koreja, ...) v zadnjih 20 letih narasel za 2x v drugih (Italija, Španija, ...) pa za 15%?!

www.bls.gov/fls/char...m#section3
anon-238577 sporočil: 14.015
[#1016882] 07.12.10 12:55
Odgovori   +    1
Odlično!
anon-119197 sporočil: 9.214
[#1016884] 07.12.10 12:57 · odgovor na: anon-124452 (#1016751)
Odgovori   +    0
Zakaj ne?
[#1016887] 07.12.10 12:57 · odgovor na: shevchenko (#1016854)
Odgovori   +    1
Za izobraževanje, branje knjig, razmišljanje, "ni cajta". Treba je gledati kmetije, velikega brata in podobne oslarije. Višek "znanosti" je, običajno, linkanje "vročih zgodbic" teh in onih Nobelovcev, grafki, ter pametovanje in kreganje v neskončnost. Nahajamo se v začaranem krogu, imajo nas v oblasti. Ali bo kdaj kritična večina sposobna razumeti "njih"? To se že dolgo sprašujem.
[#1016889] 07.12.10 12:59 · odgovor na: philips (#1016779)
Odgovori   +    0
Najbliže komunizmu so v Star Trek-u. In jim ni prav nič hudo (če odšteješ obiskovalce iz vesolja, ki pa s komunizmom nimajo veze).
Kako pa ves, da je tako v komunizmu? Navsezadnje, Star trek je menda holivudska pogruntavscina? Ajd, razumel bi, da bi recimo Kuba posnela Star trek... Meni se zdi, da je komunizem (in kapitalizem tudi, jasno) v svoji ideji se najblizje kaksni zadevscini iz Zone somraka :)

No, ce me imas na ignore tudi ti, tough luck :)
anon-124452 sporočil: 6.934
[#1016917] 07.12.10 13:29 · odgovor na: (#1016772)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: anon-124452 07.12.2010 13:34
[janezpizdek]
> [yuslocan]
> Več pišeš, manj ljudi te bere.
>
> Pišeš flance da se potešiš.
>
> Ti si res globoko poškodovana, skoraj invalidna osebnost.
>
> Smiliš se mi.

Zanimivo, tudi ti se meni smiliš. Takorekoč, deliva si vzajemna čustva.
Po tvojem pisanju si ti duhovno poškodovana osebnost, ker vedno pišeš in ponavljaš iste IDEOLOŠKE floskule. Tvoj sovražni odnos do komunizma te je prevzel čez sprejemljive meje-
P.S.

Btw, pa moji podatki o branosti oz. "izražanju strinjanja" ter "izražanju nasprotovanja" mojim in tvojim recimo mnenjem, kažejo povsem drugačno sliko od tvojih patetičnih mokrih sanj in neutemljenih pavšalnih wishfulthinkerskih naziranj, ki jih tu hrepeneče izražaš med nojevanjem v prahu umazanih tal Gustlnouga sajberbufeta.
Če pišeš zaradi branosti, ali še slabše, splošnega potrjevanja si falil. Mene branost ali ocene drugih ne stimulirajo ali destimulirajo.
Sirota ti moja mala, takorekoč, hehe.
He, he, he, po vsem napisanem, sirota si ti.
Ko argumentov ni, se ti zatečeš v pavšalne pljunke, ad hominem roftarske psiho-dijagnoze in podobno.
To je značilno za tvoje pisanje.
Kaj, si domišljaš, da bodo moje skrunitve tebi svetih Lika in Dela komaprtije na tak način izginile, al kak? Nak, zasukati rokave bo treba in argumentirano zrušiti moje observacije.
Tvoje observacije ni potrebno rušiti. Zakaj? Vsak pove svoje mnenje. Tudi ti.
Ti si BOLANO obremenjen z idejo, da je nasprotno mnenje treba rušiti. Mnenje se ne ruši, bošček.
Kletvice tu ne bodo nič pomagale, čuj. Alpa molčati, oz. od sramote se pokriti z vuhlji in biti tiho ko riba, jebenti.
Glede kletvic sam sebe v istem stavku demantiraš. Torej ti si napisal "jebenti", in ne jaz.
Za tisto kar sam počneš, kriviš druge. Zelo enostavno, v arhiv foruma je vse zapisano. Tam se lepo vidi, da si ti tisti, ki več preklinja.
Lepo sanjaj naprej.
Glede sanj spet nimaš prav. Tvoji prispevki so eno samo jokanje z bednimi poskusi predrugačenja zgodovine za nazaj. Zakaj si brisal svoje stare poste???? Zato, ker te je že danes sram tistega, kar si napisal pred dvemi leti. ZATO, KER JE REALNOST POKAZALA DRUGAČEN OBRAZ OD TVOJEGA NAKLADANJA.

Zato velja predvsem za tebe: Lepo sanjaj naprej, itak boš brisal svoje današnje sanje čez dve leti.
anon-178479 sporočil: 18.832
[#1016930] 07.12.10 13:39 · odgovor na: anon-3306 (#1016875)
Odgovori   +    7
[XFISH]
> [rava]
> > [XFISH]
> > Hm...jaz bi rekel drugače. Zgodil se je 4. rajh. Brez orožja, saj se pametni učijo, ali ne?
> >
> > Lep pozdrav iz Marburga.
> >
> > Dokaz: Bauhaus in Obi sta zjebala Merkur s krediti iz EU držav prve hitrosti, Železnica gre kmalu po isti poti, Merkator še nekaj merka, a je dolgoročno "odpikal". Etcetera...
>
> še lidl si pozabil omeniti, ki je cenovno izredno konkurenčen ker posluje z nizkimi maržami, nizkimi stroški in dobičkom in ima recimo pri enaki kvadraturi pol manjše število zaposlenih kot mercator.

Ja, pozabil. Pa Hofer tudi. Pa UNIcredit Bank. Pa...

> seveda vse skupaj nima nobene veze s stroškovno učinkovitostjo in podobnimi banalnimi zadevami, ampak gre za zaroto 4. rajha, kenede.

To ima vezo z boksom - mali jih bo fasal.

Primer: imam znanca iz avstrijske Lipnice. Foter (100%ni jodlar) mu je zapustil tovarno, nastalo takoj po 2. svetovni vojni-danes ima okoli 300 zaposlenih. Študiral ni, bil je barabin. O stroki nima pojma. Z mojim znanjem bi jaz naredil iz tiste firme dosti več, tudi spin-off in podobno (vem iz prve roke, saj sem delal zanj dve leti). A mi je foter zapustil samo "zdrapano" bajto, po 2. svetovni vojni pa je moral tlačanit v socializmu.

Je jasno, da ne morem braniti majstrove meje? Jaz sem eden od malih boksarjev, ki jih bomo fasali, j...ti!

Prestolnica pa me brani z okoli 100 vojaki samo iz Afganistana pred sovražniki, ki jih ni. Vsaj takšnih z orožjem...
Kako imaš kratek spomin. No, jaz se še spomnim, da je zadnji tuji vojak Slovenijo zapustil pred manj kot dvajsetimi leti. Pa kako je bilo v Srebrenici si tudi pozabil. Pa kaj misliš, če ne bi bili pod Natovim dežnikom, da te res ne bi nihče napadel? Isto tako naivno so razmišljali Pahorjevi volivci, da se nam ne more nič hudega zgoditi tudi, če bo Pahor vodil vlado. No, vidiš, kako so se zmotili. Namesto, da dohitevamo Nemčijo pod Janševo vlado, dohitevamo Albanijo pod Pahorjevo vlado. To se pa zgodi narodu, če ne vidijo volivci dlje od svojega topega nosu.
[#1016931] 07.12.10 13:41 · odgovor na: anon-119197 (#1016884)
Odgovori   +    4
[dalex]
Zakaj ne?
Jaz te ne bom inštruiral tukaj po forumu.

Fotra vprašaj?
[#1016939] 07.12.10 13:45 · odgovor na: anon-124452 (#1016931)
Odgovori   +    3
Kaj natancno ga naj vprasam? Ce si ti idealist? Glede instance komunizma (kolikor jih je kje pac bilo), je evidentno. Moj oce ne verjame v komunizem, nekoc pa je morda res. Oprosti, zato tebe sprasujem. Jaz ne sanjam o kapitalizmu kot neki idealisticni ureditvi (kot ti o komunizmu), ampak kot najboljse od tega, kar poznamo danes, z manjsimi pretresi in nepravilnostmi, ampak se vedno delujceo. See my point? No? Tough luck then.
anon-206879 sporočil: 2
[#1016976] 07.12.10 14:01
Odgovori   +    0
Izjave kot je:
"Komunizem bo zafural ves svet",
govorijo koliko ljudje ne želijo sprejet resničnost v svojem življenju. Veliko jih je kateri rajši obsojajo "one druge" kot da bi se sprijaznili, da so prav "njihovi", lopovi in povečini nesposobneži. V Sloveniji imamo celi kup politično nastavljenih managerjev, kateri so zafurali in izčrpali polovico slovenskih "paradnih konjev". Toliko afer brez epiloga imamo, da nam balkanski bratje, ne segajo do kolen.
Za kolaps Grčije, Islandije, Irske, verjetno še kakšne, so prav sigurno krivi komunisti. Ne, prav sigurno so Turki krivi da so Grške milijarde izpuhtele.

Zakaj Slovenija ne bo nikoli N od NEMČIJE?
anon-238577 sporočil: 14.015
[#1016996] 07.12.10 14:07
Odgovori   +    1
Dobro so izpeljali ta posel, od prvih v jugi do šiptarjev v EU, vse pod masko "uresničitve zgodovinskih sanj" in "zgodbe o uspehu", vmes pokradli kar se je dalo in skregali narod tako, da še dolgo ne bo prišel k sebi. Čas je za sestavo top liste profiterjev zadnjih 20 let!! Barve niso pomembne, so samo za kamuflažo.
najobj sporočil: 32.701
[#1017004] 07.12.10 14:12 · odgovor na: (#1016830)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: najobj 07.12.2010 14:12
[Inside]
> [najobj]
> > [Inside]
> > > [najobj]
> > > ... Črt, nekaj meni tukaj ni jasno ...
> > >
> > > ... Pričakovani razplet je tako nadaljnje drsenje v Jugoslavijo, v kateri močnejši nergajo čez "nerazvite", a imajo korist od tega, da vsakdo nadaljuje vlogo, kot jo že ima. Dokler ne pride do velikega poka, razpada koncepta. ...
> > >
> > > ... zakaj bi neki koncept razpadel, če pa imajo vsi udeleženi, kot praviš, korist od njega ? ...
>
>
> > Hehe to je tudi mene malce zbodlo. Sam to ti se zgodi zaradi tega ker se mi komaj sedaj daleč po razpadu zavedamo kakšne koristi smo imeli od nerazvitih področij.
> >
> > P.S.Kdaj se bomo zbudili iz sanj?
> ... eh, kurc ... meni je bilo to vedno jasno, in sicer iz enega samega preprostega razloga ...
>
> ... nikoli in nikjer še ni manj razviti v neki skupnosti izkoriščal bolj razvitega ... khmm, vsaj na daljši rok to preprosto ne gre in Juga je obstajala sedemdeset let, kar niti ni tako malo ...
>
> ... ja, in po sedemdesetih letih "izkoriščanja" v Jugi smo Slovenci bili še vedno bolj razviti od Srbov ... khmm, in če se ne motim, pravzaprav celo relativno bolj kot ob samem začetku "izkoriščanja" ... no, zdaj pa razumi, kdor more ...
>
>
> ... ja, mi Slovenci smo res eno čudo božje ...
Torej je koncept razpadel zaradi "verskih" razlogov verovanja da smo lahko boljši brez nerazvitih. Ali bi bili danes močnejši če bi ostali v enaki skupnosti? Zdi se da bi bila res najboljša rešitev neke vrste konfederacija.
Nemčiji je treba povedat da sama brez nas nikoli ne bo to kar je sedaj. ;)

... khmm, kaj bi bilo, če bi bilo ? ... eh, brezveze je sploh razmišljat o tem ... kar je bilo, je bilo ... ja, in kar je, pač je, jebiga ...

... vse, kar sem hotel povedat, je to, da smo mi "nerazvitim" najprej nekaj "dali" in še preden so si oni to med sabo dobro raztalali, smo jim že "vzeli" nazaj ...

... ja, vse pač v skladu z visokimi carinami zaprto ekonomijo, ki je bila takrat v Jugi, kjer smo v glavnem mi delali "proizvode z visoko dodano vrednostjo" ali kako se že temu zdaj tako kunštno reče, "nerazviti" pa so nas futrali s surovinami in polproizvodi ... jebiga, prosto ko pasulj, bi rekli naši južni bratje ...
anon-76818 sporočil: 4.031
[#1017023] 07.12.10 14:21 · odgovor na: philips (#1016779)
Odgovori   +    5
[philips]
Najbliže komunizmu so v Star Trek-u. In jim ni prav nič hudo (če odšteješ obiskovalce iz vesolja, ki pa s komunizmom nimajo veze).
Uporaba pojmov "komunizem" in "Star Trek" v istem stavku ni dovoljena. Zaenkrat samo minus, naslednjič te bomo postavili pred klingonsko hitro razsodišče.
[#1017058] 07.12.10 14:35 · odgovor na: anon-119197 (#1016939)
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: anon-124452 07.12.2010 14:43
[dalex]
Kaj natancno ga naj vprasam? Ce si ti idealist? Glede instance komunizma (kolikor jih je kje pac bilo), je evidentno. Moj oce ne verjame v komunizem, nekoc pa je morda res. Oprosti, zato tebe sprasujem. Jaz ne sanjam o kapitalizmu kot neki idealisticni ureditvi (kot ti o komunizmu), ampak kot najboljse od tega, kar poznamo danes, z manjsimi pretresi in nepravilnostmi, ampak se vedno delujceo. See my point? No? Tough luck then.
Poskusi tako:
1. Zakaj danes na svetu nimamo sužnjelastniške družbene ureditve?
2. Zakaj se družbene ureditve sploh menjajo?
3. A bo kapitalizem obstal kot zadnja možna razvojna oblika družbenih odnosov?

Kje si ti videl, da jaz idealistično sanjam o komunizmu???? Samo napisal sem, da pravega komunizma na tem svetu še nismo imeli, ker ga res nismo imeli.

Jaz se dobro zavedam, da pravega komunizma ne bo še naslednjih 200 let, a morda ga ne bo nikdar.

Glede tvoje ocene, da je kapitalizem "najboljše od tega, kar poznamo danes", se strinjam.

Ampak tudi to je res, da ta današnji kapitalizem ni fer do vseh, da je orožje v rokah superbogatih. Istočasno je lakota bogatih brez meja, in so pripravljeni uničiti Svet, da zaslužijo še en milijon več. Profit, kot gonilo kapitalizma bo tudi njegova usodna bolezen, ki ga bo pokopala.

Profit je rak rana kapitalističnih odnosov. Malo bodo zdravili, malo popravljali, se prilagajali s časom a enkrat ga bo treba vseeno zamenjati z boljšim.

I am living "yours point of view", but not happy.
[#1017084] 07.12.10 14:52 · odgovor na: anon-124452 (#1017058)
Odgovori   +    3
1. Imamo, brez skrbi, samo zdaj se temu delodajalci in mezdni delavci, malo modernizacije je vendarle bilo.
2. V bistvu se sami principi druzbenih ureditev niso posebej spremenile (tista matajeva zivalksa farma, njemu verjames bolj kot meni, imam obcutek).
3. Ne vem, ampak komunizem zagotovo ne bo. Zivi bili in videli.
[#1017121] 07.12.10 15:24 · odgovor na: anon-119197 (#1017084)
Odgovori   +    4
[dalex]
> 1. Zakaj danes na svetu nimamo sužnjelastniške družbene ureditve?
> 2. Zakaj se družbene ureditve sploh menjajo?
> 3. A bo kapitalizem obstal kot zadnja možna razvojna oblika družbenih odnosov?

1. Imamo, brez skrbi, samo zdaj se temu delodajalci in mezdni delavci, malo modernizacije je vendarle bilo.
Družbena ureditev - ne posamezni odnosi v družbi, to je rezlika, ki jo moraš ločit.
2. V bistvu se sami principi druzbenih ureditev niso posebej spremenile (tista matajeva zivalksa farma, njemu verjames bolj kot meni, imam obcutek).
Ne rabim mataja ali tebe, da bi mi razlagala družbene ureditve. Zato ne verjamem, ne tebi, ne njemu, ampak predvsem znanosti.
3. Ne vem, ampak komunizem zagotovo ne bo. Zivi bili in videli.
Nikjer nisem, namenoma, omenil, da bo to komunizem. Morda bo kaj novega in boljšega. Živi bili a ne videli, ker je to proces, ki rabi veliko časa.
[#1017123] 07.12.10 15:27 · odgovor na: anon-124452 (#1017121)
Odgovori   +    2
Zato ne verjamem, ne tebi, ne njemu, ampak predvsem znanosti.
Puno pricas na Finance forumu za nekoga, ki verjame predvsem znanosti.
najobj sporočil: 32.701
[#1017136] 07.12.10 15:40 · odgovor na: anon-124452 (#1017058)
Odgovori   +    2
[yuslocan]
> [dalex]
> Kaj natancno ga naj vprasam? Ce si ti idealist? Glede instance komunizma (kolikor jih je kje pac bilo), je evidentno. Moj oce ne verjame v komunizem, nekoc pa je morda res. Oprosti, zato tebe sprasujem. Jaz ne sanjam o kapitalizmu kot neki idealisticni ureditvi (kot ti o komunizmu), ampak kot najboljse od tega, kar poznamo danes, z manjsimi pretresi in nepravilnostmi, ampak se vedno delujceo. See my point? No? Tough luck then.
Poskusi tako:

Kje si ti videl, da jaz idealistično sanjam o komunizmu???? Samo napisal sem, da pravega komunizma na tem svetu še nismo imeli, ker ga res nismo imeli.

Jaz se dobro zavedam, da pravega komunizma ne bo še naslednjih 200 let, a morda ga ne bo nikdar.

Glede tvoje ocene, da je kapitalizem "najboljše od tega, kar poznamo danes", se strinjam.

Ampak tudi to je res, da ta današnji kapitalizem ni fer do vseh, da je orožje v rokah superbogatih. Istočasno je lakota bogatih brez meja, in so pripravljeni uničiti Svet, da zaslužijo še en milijon več. Profit, kot gonilo kapitalizma bo tudi njegova usodna bolezen, ki ga bo pokopala.

Profit je rak rana kapitalističnih odnosov. Malo bodo zdravili, malo popravljali, se prilagajali s časom a enkrat ga bo treba vseeno zamenjati z boljšim.

I am living "yours point of view", but not happy.

... ja, ampak če ti ne bi sanjal (= imel neko predstavo) o "pravem" komunizmu, potem ne bi mogel vedeti, da ga še ni bilo ... khmm, a ni tako ? ...

P.S.: se opravičujem, ker se mešam v to nadvse konstruktivno debato ...
anon-35163 sporočil: 30.643
[#1017181] 07.12.10 16:13 · odgovor na: anon-124452 (#1017058)
Odgovori   +    5
Zadnja sprememba: anon-35163 07.12.2010 16:18
[yuslocan]
Poskusi tako:
1. Zato, ker so se proizvodna sredstva razvila to te mere, da sužnjelastniška ureditev ni več niti potrebna, niti smiselna. Preden so izumili traktorje in buldožerje, je moral nekdo šaflat zemljo na roko, preden so izumili dovolj dobra jadra in ladijske motorje, je moral nekdo veslat. In ta nekdo tega ni bil pripravljen početi za dovolj majhno plačo, da bi se komurkoli karkoli splačalo. Zaradi tega so bile vse predindustrijske demokracije in republike sužnjelastniške: antična Grčija in Rimski imperij, ZDA do državljanske vojne. S tem v zvezi je zelo poučen Hazard Circular iz leta 1862. Zgooglaj, če še nisi.

2. Proizvodni odnosi sledijo razvoju proizvodnih sredstev.

3. Kapitalizem je najboljša ureditev za industrijsko družbo. V situaciji, ko je stvari možno proizvajati z minimalnim trudom, ko pride do hiperprodukcije, pa kapitalizem pade v krizo in postane ovira. Komunizem je za take primere bolj primerna ureditev. Najlepši primer komunizma v praksi je open source softver. "Proizvod" je tu mogoče dobiti zelo enostavno: Klikneš "download" in ga imaš. "Od vsakega po zmožnostih, k vsakemu po potrebah" v virtualnem svetu zato čisto lepo laufa. V realnem svetu bo komunizem možen po tem, ko bo naprimer Rep-Rap (reprap.org) spodoben proizvesti 100% svojih sestavnih delov. Trenutno je nekje na slabih 50%. Po tem, ko bo, če bo imel vsak v garaži tako mašinco, bo večina industrije postala odveč.

Dokler kapitalizem omogoča nadaljni razvoj proizvodnih sredstev torej ni razloga za njegovo rušenje, prej obratno. Pravim "dokler". Poskusi raznoraznih elit, da bi razvoj zavrle in tako ohranile svoj položaj, so vedno bolj prisotni, naprimer razredni boj proti R&D kadru (dilbertiranje, offshoring, oderuški študentski krediti) in raznorazne kvazi eko panike. Zahteve po dezindustrializaciji razvitega sveta iz nedavnega ogrevalno paničnega srečanja v Cancunu so najbolj očiten tovrsten poskus dosedaj.
mimoidoci sporočil: 6.290
[#1017201] 07.12.10 16:29 · odgovor na: anon-124452 (#1017121)
Odgovori   +    6
[yuslocan]

Ne rabim mataja ali tebe, da bi mi razlagala družbene ureditve. Zato ne verjamem, ne tebi, ne njemu, ampak predvsem znanosti.

Stari oprosti, priznaj, da te je tule malce zaneslo glede znanosti.
mimoidoci sporočil: 6.290
[#1017225] 07.12.10 16:46 · odgovor na: anon-35163 (#1017181)
Odgovori   +    5
[mataj]
> [yuslocan]
> Poskusi tako:
> 1. Zakaj danes na svetu nimamo sužnjelastniške družbene ureditve?
> 2. Zakaj se družbene ureditve sploh menjajo?
> 3. A bo kapitalizem obstal kot zadnja možna razvojna oblika družbenih odnosov?

1. Zato, ker so se proizvodna sredstva razvila to te mere, da sužnjelastniška ureditev ni več niti potrebna, niti smiselna. Preden so izumili traktorje in buldožerje, je moral nekdo šaflat zemljo na roko, preden so izumili dovolj dobra jadra in ladijske motorje, je moral nekdo veslat. In ta nekdo tega ni bil pripravljen početi za dovolj majhno plačo, da bi se komurkoli karkoli splačalo. Zaradi tega so bile vse predindustrijske demokracije in republike sužnjelastniške: antična Grčija in Rimski imperij, ZDA do državljanske vojne. S tem v zvezi je zelo poučen Hazard Circular iz leta 1862. Zgooglaj, če še nisi.

2. Proizvodni odnosi sledijo razvoju proizvodnih sredstev.

3. Kapitalizem je najboljša ureditev za industrijsko družbo. V situaciji, ko je stvari možno proizvajati z minimalnim trudom, ko pride do hiperprodukcije, pa kapitalizem pade v krizo in postane ovira. Komunizem je za take primere bolj primerna ureditev. Najlepši primer komunizma v praksi je open source softver. "Proizvod" je tu mogoče dobiti zelo enostavno: Klikneš "download" in ga imaš. "Od vsakega po zmožnostih, k vsakemu po potrebah" v virtualnem svetu zato čisto lepo laufa. V realnem svetu bo komunizem možen po tem, ko bo naprimer Rep-Rap (reprap.org) spodoben proizvesti 100% svojih sestavnih delov. Trenutno je nekje na slabih 50%. Po tem, ko bo, če bo imel vsak v garaži tako mašinco, bo večina industrije postala odveč.

Dokler kapitalizem omogoča nadaljni razvoj proizvodnih sredstev torej ni razloga za njegovo rušenje, prej obratno. Pravim "dokler". Poskusi raznoraznih elit, da bi razvoj zavrle in tako ohranile svoj položaj, so vedno bolj prisotni, naprimer razredni boj proti R&D kadru (dilbertiranje, offshoring, oderuški študentski krediti) in raznorazne kvazi eko panike. Zahteve po dezindustrializaciji razvitega sveta iz nedavnega ogrevalno paničnega srečanja v Cancunu so najbolj očiten tovrsten poskus dosedaj.

Jao, pa sem dočakal, da nekdo open source proglasi za približek komunizma. Jao, jao. Pa še teza, da je open source virtualni svet, ker ga menda ustvarjajo virtualni programerji, ko ravno imajo kaj časa viška jao, jao. In virtualni programerji imajo ogromno viška časa in pameti, jojmene.

Komunajzarji pa, po istem viru matajskem, da niso ne virtualni ne realni, ker njih pa preprosto ni več, ker so njihove ideje itak bojda že zamrle. Jao logike kombinatorične, vsiljivo sprenevedave.
anon-3306 sporočil: 720
[#1017226] 07.12.10 16:47 · odgovor na: anon-178479 (#1016930)
Odgovori   +    2

Kako imaš kratek spomin. No, jaz se še spomnim, da je zadnji tuji vojak Slovenijo zapustil pred manj kot dvajsetimi leti. Pa kako je bilo v Srebrenici si tudi pozabil. Pa kaj misliš, če ne bi bili pod Natovim dežnikom, da te res ne bi nihče napadel? I

No,no. JLA smo stolkli sami-tukaj ni bilo nikogar od NATA (kavbojci so nas tistih 10 dni še iskali na zemljevidu), EU-pejci pa so bili posrani do gležnjev še nekaj let.

Če kdo misli, da nas bo profesionalna vojska odbranila v podobnih vojnah, si naj prebere nekaj zgodovine in še osnove gverilskega bojevanja.

Teritorialna obramba bi nas stala krepko manj kot 100 M na leto, profi vojska, ki se je vsrala pred eno anketo o njihovem ukinjanju, pa nas stane najmanj 500, bili smo pa že skoraj na 600.

Posredni negativni učinki militarizma so tudi znani.
sto tako naivno so razmišljali Pahorjevi volivci, da se nam ne more nič hudega zgoditi tudi, če bo Pahor vodil vlado. No, vidiš, kako so se zmotili. Namesto, da dohitevamo Nemčijo pod Janševo vlado, dohitevamo Albanijo pod Pahorjevo vlado. To se pa zgodi narodu, če ne vidijo volivci dlje od svojega topega nosu.
JJ vlada ni znala v mastnih letih narediti ničesar, niti finskega ajzna niso kupili brez totalnega sranja. Res bi jih rad videl v teh časih v vladi - Vizjak (gospodarski m.) je govoril da SLO ni in da ne bo v krizi. Potem smo pa v BDP skreširali na -8 % dobro leto po tistem. Hihi...

Naj se JJ in Borat, in levi in desni, vgriznejo v rit!
anon-43949 sporočil: 4.362
[#1017319] 07.12.10 18:12 · odgovor na: (#1016637)
Odgovori   +    0
[janezpizdek]
> [yuslocan]
> > [schnecke]
> > Komunizem bo zafural ves svet!
>
> Komunizma, kot družbene ureditve, še nikdar ni bilo na tem svetu!!!!!
>

Točno tako. Je pa zato svet zafural t.i. "komunajzerizem". In seveda, da je treba pripomniti tudi to, da gre tu povečini za semantiko nekšnih utopističnih wishful-thinking pinky bralcev revolucionarnih zmazkov številnih luzerjev, ki so sanjali mokre sanje o premagovanju človekove najbolj temeljne narave. Nasilno seveda, s pomočjo državne prisile, ker narava proti vetru ne dovoli scati, razen če ne privzamemo, da bomo pač scalnico fasali nazaj na svojo obleko. Kar pomeni, da ej isti kurac, če ščijemo kar v hlače, hehe. Torej, fašistično edino se bi dalo poskusiti inhibirati a ne tudi zares uspeti izničevati človekovo naravo in osebno svobodo v paketu s tem! hehe. Deja vu, kanede, sodržavljani moji.

P.S.

SHAMANOPEDIA

komunajzerizem

Družbena ureditev in stanje duha. Mentalna motnja v bistvu, pogostje najdena med luzerji tak malo vobče, Slovani, azijskimi ljucvi in južnoameriškimi ljucvi izpostavljenimi grobemu ropanju v daljših in krajših etapah zgodovine človeštva. Redkeje v anglosaškem, romanskem in germanskem svetu uspešnejših nacij in nacij na višjih stopnjah civlizacijskega in družbenega razvoja. V to vrsto mambo-đambo sranja se zatekajo posamični luzerji tipa naših vidmarjev in marcelštefančičef, a tudi cele nacije, ki so dolga tisočletja živele v suženjstvu oz. pod škornjem belosvetskih uzurpatorjev in okupatorjev. Zatekanje v utopijo, skratka, ali pa pač zgolj normalni človeški gard - lenoba in posledično lothuseatersko pohajkovanje po psihodeličnih cvetnih poljanah đabalebarjenja na račun tretjih. Eskimska metoda "AI". "Ako ide", hehe!
ITD. ITD. ... (samo da prišparam prostor)

LP shaman

Dragi shaman, enostavno nenadkriljivo!
[#1017327] 07.12.10 18:18 · odgovor na: mimoidoci (#1017201)
Odgovori   +    4
[mimoidoci]
> [yuslocan]
>
> Ne rabim mataja ali tebe, da bi mi razlagala družbene ureditve. Zato ne verjamem, ne tebi, ne njemu, ampak predvsem znanosti.

Stari oprosti, priznaj, da te je tule malce zaneslo glede znanosti.

No, lahko to imenuješ drugače, po svoje, predvsem je to tisto, kar ponuja šolski program od osnovne, srednje pa do univerzitetne izobrazbe. V šoli se znanje pridobi, potem se v življenju dopolnjuje. Morda je beseda izboraževalni program boljša od znanosti. Vendar to nič ne spremeni vsebine.

Znanost sodi v šole in na univerze.

Ko enkrat imaš univerzitetno izobrazbo lahko rečeš da poznaš "znanstvene" razlage narave in družbe. Vse drugo je ideologija.

Tudi danes se otroci učijo iste stvari.

In vse je ostalo enako, prej in danes, samo je vprašanje ali to veš, ali ne veš.

Strani: 1 2 3 4