Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: članek Balkan express: Sedaj je pravi čas za naložbe na Balkanu
sporočil: 1.025
Bob je napisal(a):Bob,
pa dajva analizirat tvojo logiko pri naložbi v snog.
kar meni ni jasno tukaj je,
- če pa računaš, da se bodo borze pobrale, bo tistih 40% cokla za večjo rast.
torej se mi osebno zdi bolj logična odločitev kombinacija denarja in če je že nujno, naložb v zelo likvidne, defenzivne, svetovne delnice, ki jih lahko za razliko od snog, čez noč pretopiš v gotovino.
tudi sam se v tem casu kot Tadej kupoval Snog. In tudi sam imam obcutek, da bodo indeksi se padli. No, steklene krogle nimam, tako da tega ne morem z gotovostjo trditi.Do sedaj se nisem vlozil denarja v noben VS, vendar pa sem sedaj kupil SNOG kot vzajemca, na dobo 3-5 let. In z diskontom 25%. Ta diskont sem dobil tudi na gotovino in obveznice, ki jih je za 40% v tem skladu.Do sedaj so trgi pri nas, v EU in NY padli ze za 40%. In ce padejo sedaj se za 50%, sem na nuli. Seveda ne bom cez nekaj let ploskal, ce bom na nuli. Pretirano reskiral nisem, ce sem del denarja investiral na taksen nacin.
Ne razumm pa, zakaj si napisal da bo v primeru rasti indeksov tistih 40% cokla? Ko se vreme na trgu izboljsa, bodo upravljalci porabili tudi tistih 40%. No, vsaj upam. Do sedaj so se upravljalci izkazali. Upam, da bo enako tudi v prihodnje.
sporočil: 10.178
Krt10 je napisal(a):
Bob,
tudi sam se v tem casu kot Tadej kupoval Snog. In tudi sam imam obcutek, da bodo indeksi se padli. No, steklene krogle nimam, tako da tega ne morem z gotovostjo trditi.Do sedaj se nisem vlozil denarja v noben VS, vendar pa sem sedaj kupil SNOG kot vzajemca, na dobo 3-5 let. In z diskontom 25%. Ta diskont sem dobil tudi na gotovino in obveznice, ki jih je za 40% v tem skladu.Do sedaj so trgi pri nas, v EU in NY padli ze za 40%. In ce padejo sedaj se za 50%, sem na nuli. Seveda ne bom cez nekaj let ploskal, ce bom na nuli. Pretirano reskiral nisem, ce sem del denarja investiral na taksen nacin.
Ne razumm pa, zakaj si napisal da bo v primeru rasti indeksov tistih 40% cokla? Ko se vreme na trgu izboljsa, bodo upravljalci porabili tudi tistih 40%. No, vsaj upam. Do sedaj so se upravljalci izkazali. Upam, da bo enako tudi v prihodnje.
oprosti, res ne razumem, misliš, da bo padalo, a si vseeno kupil delnice?
napisal sem zato, ker je tadej lepo pokazal, da se % manj tveganih naložb skoraj ne spreminja in mi tudi očital, da tega nisem upošteval. čeprav je res, da v prospektu piše ravno obratno. je pa malo nenavadno, da govoriš o diskontu na gotovino, v drugem stavku pa praviš, da bodo spremenili strukturo naložb in seveda zadeli.
Bob, obracas oziroma spreminjas besede. Napisal sem, da imam
obcutek, da bodo indeksi padli, in ne, da mislim, da bodo
padli.Hotel sem reci, da teh 40% denarja, ni cokla, kot si napisal.
Lahko ga uporabijo za nakup delnic, ko se casi
spremenijo. Imam cisto cool obcutek, ko kupujem KRKG po 68 EUR
in ne po 85....
Toliko pa je ob trenutnih rezultatih ze vredna? P/E bi imela okoli 14. P/S pa okoli 2,3.
No, vsaj trenutno imam cool obcutek.
Toliko pa je ob trenutnih rezultatih ze vredna? P/E bi imela okoli 14. P/S pa okoli 2,3.
Zadnja sprememba: anon-89 17.07.2008 09:01
Krt10 je napisal(a):ko imam jaz občutek, da bodo indeksi padli, ne kupujem delnic.:)
Bob, obracas oziroma spreminjas besede. Napisal sem, da imam obcutek, da bodo indeksi padli, in ne, da mislim, da bodo padli.Hotel sem reci, da teh 40% denarja, ni cokla, kot si napisal. Lahko ga uporabijo za nakup delnic, ko se casi spremenijo. Imam cisto cool obcutek, ko kupujem KRKG po 68 EUR in ne po 85....
poglej, če govoriš o diskontu na denar, ne moreš nato reči, da ga bodo uporabili za nakup, torej govoriš o diskontu na znanje upravljalcev(tu bi lahko mimoidoči kaj zanimivega pripomnil:)). to da kupuješ krkg po 68 je tudi bolj tako? če bo krkg zrasla za 30%, koliko bo zrasla knjigovodska snoga?
veš, ko mi tole razlagaš mi je malo nenavadno, saj sem ide začel kupovati leta 99, tudi snog je bil vsaj 5 let v mojem portfelju, ko so bili diskonti mnogo večji, upanje za ljse pa tudi. ne razumem, kaj je tako posebnega na snog, recimo tg1n in zm1n sta imela tik pred preoblikovanjem 20% diskont. če pa imaš podatek, da se bo snog hitro preoblikoval, kar na plan z njim, bom tudi jaz kaj kupil.:)
sporočil: 8.014
Ne gre za užaljeno nevesto, ampak za to, da se številni pomalem
delate norca iz moje pripravljenosti, da na vsak vaš post skušam
dati kar se da argumentiran odgovor. Tale debata o SNOG, če malo
karikiram, poteka takole:
TadejK [enkrat v začetku aprila]: SNOG ima trenutno ob upoštevanju skorajšnjega umika lastnih delnic za več kot 5% višji diskont od katerega koli IDa. Kot kaže, trg tega umika ne šljivi ali pa pretežno zanj niti ne ve. [ in priloži podatke in linke, ki pričajo, da je ta umik dejstvo ].
bob : Vse pada, zato je denar boljši kot SNOG.
TadejK : Ker ne vem, ali bo še naprej tako padalo, bom zaradi treh vgrajenih bonusov zaenkrat ostal pri SNOG. [ in opiše bonuse: najvišji diskont, še dodaten skok diskonta zaradi umika delnic, še dodaten zaradi preoblikovanja MAIR ]
bondy [po nekaj tednih padanja indeksov]: Ne vem, če je SNOG dobra naložba, vsi indeksi so v rdečem. Priznaj, da si se zmotil.
TadejK : Res ne kaže dobro, ampak umik delnic bo naredil 7% plusa za VEP SNOG in če bodo kupci IDov to končno uvideli, bi morali celo zdaj, po vseh teh padcih od mojega izhodiščnega posta, še vedno dati za SNOG več, kot so dajali ob tistem postu [ in priloži dve tabeli ]
bondy : Ja, in zdaj kaže, da tudi ne bo dividende. Priznaj, da sem imel prav, da je SNOG slaba naložba.
TadejK : Bomo videli, mogoče pa dividenda vseeno bo.
bondy : No, če pa zrihtaš dividendo, pa obljubim, da bom tudi jaz kupil.
TadejK [naslednji dan]: Evo, dividenda zdaj bo. [ in priloži link ]
bondy : Ja, ampak DAX je danes 2% v minusu. Priznaj, da sem imel prav, ko sem rekel, da je SNOG slaba naložba.
TadejK : Glej, mogoče, jaz ne poznam prihodnjega gibanja indeksov, ampak SNOG ima polovico v obveznicah in depozitih, tako da je na nadaljnje padce trgov manj občutljiv od katerega koli drugaga IDa. Zato ostajam pri trditvi, da je med IDi še vedno najboljša naložba; ne več tako odločno kot ob izhodiščnem postu, a še vedno.
bob : Ja, ampak tale delež depozitov in obveznic se lahko v kratkem močno zniža in to bo slabo
TadejK : Po mojem se ne bo, tukaj je stanje za zadnjih 18 mesecev in tega ne nižajo [ poda še eno tabelo ]
bob : Ja, ampak če bo raslo, pa ta delež ostane stalen, bo pa tudi slabo
bondy : Danes je S&P spet ves rdeč, priznaj, da sem imel prav, da je SNOG zanič.
Prav kaj dosti pretiral nisem, pa povejte, a je to resna in konstruktivna debata?
TadejK [enkrat v začetku aprila]: SNOG ima trenutno ob upoštevanju skorajšnjega umika lastnih delnic za več kot 5% višji diskont od katerega koli IDa. Kot kaže, trg tega umika ne šljivi ali pa pretežno zanj niti ne ve. [ in priloži podatke in linke, ki pričajo, da je ta umik dejstvo ].
TadejK : Ker ne vem, ali bo še naprej tako padalo, bom zaradi treh vgrajenih bonusov zaenkrat ostal pri SNOG. [ in opiše bonuse: najvišji diskont, še dodaten skok diskonta zaradi umika delnic, še dodaten zaradi preoblikovanja MAIR ]
bondy [po nekaj tednih padanja indeksov]: Ne vem, če je SNOG dobra naložba, vsi indeksi so v rdečem. Priznaj, da si se zmotil.
TadejK : Res ne kaže dobro, ampak umik delnic bo naredil 7% plusa za VEP SNOG in če bodo kupci IDov to končno uvideli, bi morali celo zdaj, po vseh teh padcih od mojega izhodiščnega posta, še vedno dati za SNOG več, kot so dajali ob tistem postu [ in priloži dve tabeli ]
bondy : Ja, in zdaj kaže, da tudi ne bo dividende. Priznaj, da sem imel prav, da je SNOG slaba naložba.
bondy : Ja, ampak DAX je danes 2% v minusu. Priznaj, da sem imel prav, ko sem rekel, da je SNOG slaba naložba.
TadejK : Glej, mogoče, jaz ne poznam prihodnjega gibanja indeksov, ampak SNOG ima polovico v obveznicah in depozitih, tako da je na nadaljnje padce trgov manj občutljiv od katerega koli drugaga IDa. Zato ostajam pri trditvi, da je med IDi še vedno najboljša naložba; ne več tako odločno kot ob izhodiščnem postu, a še vedno.
bob : Ja, ampak tale delež depozitov in obveznic se lahko v kratkem močno zniža in to bo slabo
TadejK : Po mojem se ne bo, tukaj je stanje za zadnjih 18 mesecev in tega ne nižajo [ poda še eno tabelo ]
bondy : Danes je S&P spet ves rdeč, priznaj, da sem imel prav, da je SNOG zanič.
Prav kaj dosti pretiral nisem, pa povejte, a je to resna in konstruktivna debata?
sporočil: 9.214
Tadej, nihce ne dvomi, da si maher, ampak vsak protikomentar pa
tudi ni potrebno, da te razkuri; to bi lahko pri svoji starosti ze
vedel :)
Ravno to, da lahko taksne protikomentarje nastejes na prste ene roke, dokazuje, da delas v redu, cloveku se pac fajn zdi, ko so se njegova predvidevanja potrdila.
Ali je boljse, da vsi enako mislimo ves cas?
Ravno to, da lahko taksne protikomentarje nastejes na prste ene roke, dokazuje, da delas v redu, cloveku se pac fajn zdi, ko so se njegova predvidevanja potrdila.
bondy je napisal(a):Ko bom prodal SNOG ceneje, kot sem ga kupil, upoštevajoč potencialno neto dividendo in (kot sam želiš) inflacijo, bom priznal, da si imel prav. S tem nimam nobenih težav, tudi pri MAIR si imel prav, ko si zatrdil, da bo šel tečaj pod 13, jaz pa sem rekel, da vem ne, ampak je po mojem to malo verjetno.
Ali pocasi spoznavas, da sem le imel prav?
Če pa gre za to, a si imel prav glede splošnega stanja v svetu, pa tu nimava nobenega spora, ker tudi jaz mislim (čeprav ne vem ), da je situacija slaba in to sem že žnj-krat povedal.
dalex je napisal(a):Mislimo , ne pa provociramo iz dolgčasa.
Bondy je precej benigna tvorba, vsaj po mojem obcutku; dvomim, da
je 100% uspesen.
Tudi, ce si tokrat zaj*, verjamem, da zato ne bo konec tvojega sveta.
Ok, nima veze, ce to kaj steje, tvoji komentarji so se naprej dobrodosli;
nihce verjetno ni prisiljen, da jih uposteva, ce se ali se ne strinja.
Zakljucek: Pa kaj sem jaz tukaj nek tolaznik ali kaj? Imam svojih tezav dovolj :)
Tudi, ce si tokrat zaj*, verjamem, da zato ne bo konec tvojega sveta.
Ok, nima veze, ce to kaj steje, tvoji komentarji so se naprej dobrodosli;
nihce verjetno ni prisiljen, da jih uposteva, ce se ali se ne strinja.
Zakljucek: Pa kaj sem jaz tukaj nek tolaznik ali kaj? Imam svojih tezav dovolj :)
Bob, delno se strinjam s teboj. Ce zraste KRKG za 30%, se
knjigovodska cena sklada dvigne za 4,5%.Ko si pred leti kupoval
SNOG, moras priznati, da je bila situacija drugacna. Takrat se ni
bilo zakona, ki nalaga da se ID-i morajo preoblikovati v VS. Ja,
atmosfera na trgu (v svetu) pa je bila drugacna? Leta 1999?
Pac, ce sem ze z majhnim delom sel kupovati delnice, sem (vsaj po moje kupil najmanjse zlo).Po drugi strani pa si zelim se vec padcev (na trgu, ne padec knjigovodske cene SNOG-a), saj sem v vecini v denarju in si zelim morebitne cenejse nakupe.
Pac, ce sem ze z majhnim delom sel kupovati delnice, sem (vsaj po moje kupil najmanjse zlo).Po drugi strani pa si zelim se vec padcev (na trgu, ne padec knjigovodske cene SNOG-a), saj sem v vecini v denarju in si zelim morebitne cenejse nakupe.
TadejK je napisal(a):
Ne gre za užaljeno nevesto, ampak za to, da se številni pomalem delate norca iz moje pripravljenosti, da na vsak vaš post skušam dati kar se da argumentiran odgovor. Tale debata o SNOG, če malo karikiram, poteka takole:
tadej raje odgovori na moj zadnji post namenjen tebi in povej kaj ne drži.
Bob je napisal(a):Se mi zdi, da se ponavljam. Delnice SNOG sem kupoval pretežno aprila, ko so bile upoštevajoč vgrajena bonusa (lastne delnice in preoblikovan MAIR) okoli 8% cenejše od primerljivih IDov. Kot ponavadi sem računal na popravek te anomalije in del tega popravka se je tudi že zgodil, saj zato pa sta tečaj in VEP kljub strmoglavljanju delnic doma in po svetu še vedno tam, kjer sta bila.
tadej raje odgovori na moj zadnji post namenjen tebi in povej kaj ne drži.
In ker še naprej ne vem , kam bodo šli indeksi, temveč imam o tem samo neko mnenje, bom tudi v prihodnje kupoval zadeve, ki bodo primerjalno poceni. Če bo po moji presoji maksimalen bik, bom v teh pozicijah z vsem denarjem, če bo maksimalen medved, bom povsem v gotovini, v situaciji, ki bo/je po moji presoji nekje med obema skrajnostima, pa ustrezno nekje vmes.
Glede tega "nekje vmes" je pa tako, da sem pred osmimi meseci, ko je bil SBI še na 11500, jaz videl maksimalnega medveda in bil ustrezno popolnoma v gotovini (glej zaključni stavek tukaj ). V teh dneh, ko je SBI 7300 in so (kot sam ugotavljaš) tečaji mnogih delnic padli že toliko, da absolutno gledano še enkrat toliko sploh ne morejo več (pa vseeno večina ravno zdaj šele začenja napovedovati apokalipso), pa pač ne vidim več tako maksimalnega medveda kot takrat. In zato SNOG imam, če pa bo tečaj prišel čez moj sell ali sell padel pod tečaj, bom pa prodal in v tej bitki priznal poraz.
Sem ti uspel odgovoriti?
TadejK je napisal(a):
Se mi zdi, da se ponavljam. Delnice SNOG sem kupoval pretežno aprila, ko so bile upoštevajoč vgrajena bonusa (lastne delnice in preoblikovan MAIR) okoli 8% cenejše od primerljivih IDov. Kot ponavadi sem računal na popravek te anomalije in del tega popravka se je tudi že zgodil, saj zato pa sta tečaj in VEP kljub strmoglavljanju delnic doma in po svetu še vedno tam, kjer sta bila.
In ker še naprej ne vem , kam bodo šli indeksi, temveč imam o tem samo neko mnenje, bom tudi v prihodnje kupoval zadeve, ki bodo primerjalno poceni. Če bo po moji presoji maksimalen bik, bom v teh pozicijah z vsem denarjem, če bo maksimalen medved, bom povsem v gotovini, v situaciji, ki bo/je po moji presoji nekje med obema skrajnostima, pa ustrezno nekje vmes.
Glede tega "nekje vmes" je pa tako, da sem pred osmimi meseci, ko je bil SBI še na 11500, jaz videl maksimalnega medveda in bil ustrezno popolnoma v gotovini (glej zaključni stavek tukaj ). V teh dneh, ko je SBI 7300 in so (kot sam ugotavljaš) tečaji mnogih delnic padli že toliko, da absolutno gledano še enkrat toliko sploh ne morejo več (pa vseeno večina ravno zdaj šele začenja napovedovati apokalipso), pa pač ne vidim več tako maksimalnega medveda kot takrat. In zato SNOG imam, če pa bo tečaj prišel čez moj sell ali sell padel pod tečaj, bom pa prodal in v tej bitki priznal poraz.
Sem ti uspel odgovoriti?
- ker napoved apokalipse leti spet name(res ne vem kaj te žuli) bom začel kar tam. z andrejemc sva se o tem pogovarjala, tudi na forumu, ko tebe tuje delnice niti zanimale še niso. lani pozimi sem pred smučanjem prodal vse tuje naložbe, kar se je izkazalo, priznam, da tudi po sreči, za optimalno.
- odgovor zakaj vložiti v nekaj, čeprav si pričakoval padec in bil zadovoljen, da imajo veliko portfelja v skoraj gotovini, samo zato ker je snog najcenejši id, je neresno in predpostavlja, da nekam moraš vložiti.
problem pri snogu je, da tvojo količino zelo težko prodaš po solidni ceni, če bo situacija slaba( v kar ti verjameš bolj) , če bo dobra, bo pa snog podpovprečna naložba, ker, kot spet vztrajaš ti, ne bodo spremenili naložb. iz tvojega stališča je torej snog neracionalna izbira. snog je izbira za dolgoročne vlagatelje, ki verjamejo v rast ljse. nekako mi ti v ta krog do danes nisi sodil, a sem se kot kaže motil.
z nakupom snog bi bil nekje vmes, če bi šlo za normalno borzo in normalno delnico. tako pa si ujetnik plitvega trga in lahko samo upaš, da se bo zgodilo tisto, v kar po tvojih postih sodeč niti ne verjameš preveč, je pa seveda možno.
sploh ne gre za to ali priznaš poraz ali ne, ampak za to, da se po mojem mnenju neupravičeno razburjaš nad tistimi, ki tvojega navdušenja nad snog ne delimo. celo šteješ nam poste, kar je smešno, še posebno, ker vsaj jaz do danes na to temo praktično nisem napisal skoraj nič, razen dvoma, da je računica tako jasna kot jo predstavljaš ti. in upam, da imam do tega dvoma, čeprav ni podprto z 50 nepomembnimi tabelami, tudi vso pravico.
p.s. preden odgovoriš, zajami zrak, preberi svoje in moje prejšnje odgovore in oceni ali sem jaz tisti, ki provocira ali ti na vsak način iščeš zunajega sovražnika.
sporočil: 11
Kaj mislite o nakupu Hrvaškega telekoma. Jaz imam nekaj delnic, ki
sem jih kupil po 380 kun. Sedaj je cena okoli 270. Je pa bilo vmes
izplačilo dividete 30 kun, če se ne motim. Torej odlična
dividenta.
Meni kot začetniku se zdi privlačen nakup, samo verjetno je tukaj treba vedeti še kaj drugega?
Tomaž
www.tomazgorec.si
Meni kot začetniku se zdi privlačen nakup, samo verjetno je tukaj treba vedeti še kaj drugega?
Tomaž
www.tomazgorec.si
Zadnja sprememba: anon-15342 17.07.2008 16:58
Bom poskusil še zadnjič, potem se pa predam.Recimo, da svoj sentiment definiram kot lestvico med 100% medvedjim in 100% bikovskim (60% medvedje pomeni 40% bikovsko ipd).
Pri SBI okoli 11500 sem bil vsaj 95% medvedji in posledično večinoma čisto v cashu (kar sem tudi povedal); nekajkrat sem takrat res obrnil PBGS in MPBL, ampak to ni bila naložba, temveč poskus dvodnevne arbitraže (s PBGS je obakrat uspelo, z MPBL pa enkrat je in drugič ni).
Pri SBI okoli 7500 sem pa samo še 65% medvedji in sem temu primerno delno v cashu in delno v delnicah. Prav SNOG pa sem kupil (če pozabiva na vse tiste "nepomembne" tabele) zato, ker če bi v kratkem po mojih nakupih (po povprečno 9.77 EUR na delnico) nekdo od večjih kupcev IDov (za katere je dejstvo, da obstajajo) poračunal vpliv umika lastnih delnic in preoblikovanja MAIR, bi ugotovil, da bi bila delnica SNOG takrat ob diskontu, enakem povprečju tistih pri KDIR, NF1N in ZVIR, nekje na 10.60 EUR. In sem se ob upoštevanju še dodatne varovalke v obliki veliko depozitov in obveznic odločil, da bom poskusil. Bolj kvantitativno povedano, tečaj SNOG je bil takrat v mojih izračunih pod absbuy in zato sem ga kupoval. Če bo enkrat tečaj nad sell, ne glede na to, ali bo to rezultat rasti tečaja ali padca VEP, bom pa SNOG poskusil na tem nivoju prodati. In ja, se zavedam, da sem ga nakupil relativno veliko in mi v taki situaciji morda tudi ne bo uspelo prav na hitro izstopiti.
PS: Preden naslednjič odgovoriš, mogoče vseeno poskusi vsaj minimalno zreducirati ta pokroviteljski ton :)
TadejK je napisal(a):
Bom poskusil še zadnjič, potem se pa predam.
Recimo, da svoj sentiment definiram kot lestvico med 100% medvedjim in 100% bikovskim (60% medvedje pomeni 40% bikovsko ipd).
Pri SBI okoli 11500 sem bil vsaj 95% medvedji in posledično večinoma čisto v cashu (kar sem tudi povedal); nekajkrat sem takrat res obrnil PBGS in MPBL, ampak to ni bila naložba, temveč poskus dvodnevne arbitraže (s PBGS je obakrat uspelo, z MPBL pa enkrat je in drugič ni).
Pri SBI okoli 7500 sem pa samo še 65% medvedji in sem temu primerno delno v cashu in delno v delnicah. Prav SNOG pa sem kupil (če pozabiva na vse tiste "nepomembne" tabele) zato, ker če bi v kratkem po mojih nakupih (po povprečno 9.77 EUR na delnico) nekdo od večjih kupcev IDov (za katere je dejstvo, da obstajajo) poračunal vpliv umika lastnih delnic in preoblikovanja MAIR, bi ugotovil, da bi bila delnica SNOG takrat ob diskontu, enakem povprečju tistih pri KDIR, NF1N in ZVIR, nekje na 10.60 EUR. In sem se ob upoštevanju še dodatne varovalke v obliki veliko depozitov in obveznic odločil, da bom poskusil. Bolj kvantitativno povedano, tečaj SNOG je bil takrat v mojih izračunih pod absbuy in zato sem ga kupoval. Če bo enkrat tečaj nad sell, ne glede na to, ali bo to rezultat rasti tečaja ali padca VEP, bom pa SNOG poskusil na tem nivoju prodati. In ja, se zavedam, da sem ga nakupil relativno veliko in mi v taki situaciji morda tudi ne bo uspelo prav na hitro izstopiti.
PS: Preden naslednjič odgovoriš, mogoče vseeno poskusi vsaj minimalno zreducirati ta pokroviteljski ton :)
z vsem bi se strinjal, če bi šlo za likvidno delnico na normalni borzi. ker pa si to počel, v času popolne suše na ljse in to z delnico, kjer tudi ob dobrih časih ni veliko prometa, se pa ne morem. kar ni nič narobe, normalno, da imamo različni ljudje različno mnenje in je forum namenjen prav podajanju mnenj. kar tebe, ne vem zakaj, v tem primeru moti. smešno je edino to, da o tem do danes skoraj ni bilo razprave, a zate še vedno preveč.
kar se tabelc tiče, če mi ti podaš tabelo, da snog v preteklosti skoraj ni spreminjal % manj tveganih naložb, v prospektu pa imajo napisano, da bodo ravno to delali. lahko jaz rečem le, da je tvoja tabela nepomembna, ker novi prospekt govori drugače in bodo spreminjali naložbe ali ugotovim, da na snog zavajajo in ne bodo opravljali dela zapisanega v prospektu.
Bob je napisal(a):Razprave o SNOG je bilo v zadnjih dveh mesecih kar nekaj, več postov glede posamezne delnice na LJSE je bilo mogoče samo še o KRKG. A kljub temu ne pravim, da je bilo razprave preveč, le njen duh je postajal vse bolj ad hominem. Številke so šle vse bolj v ozadje, v ospredje pa dejstvo, da ima to delnico TadejK in da je to napaka, ki jo bo slej ko prej spoznal. In potem sem se v neki fazi začudil, odkod takšna vztrajnost v poudarjanju tega s strani dveh, ki te delnice nimata in tudi ne nameravata imeti. Iz tega se je rodila tale brezvezna razprava, za katero je krivda seveda tudi moja, za kar se opravičujem, ker bi začudenje moral ohraniti zase.
z vsem bi se strinjal, če bi šlo za likvidno delnico na normalni borzi. ker pa si to počel, v času popolne suše na ljse in to z delnico, kjer tudi ob dobrih časih ni veliko prometa, se pa ne morem. kar ni nič narobe, normalno, da imamo različni ljudje različno mnenje in je forum namenjen prav podajanju mnenj. kar tebe, ne vem zakaj, v tem primeru moti. smešno je edino to, da o tem do danes skoraj ni bilo razprave, a zate še vedno preveč.
Bob je napisal(a):Nisi napisal, da je tista tabela nepomembna, ampak si napisal "z 50 nepomembnimi tabelami". Pa "užaljena nevesta", pa "zajami zrak", pa "zunanji sovražnik". To je tisti ton, o katerem sem govoril v prejšnjem postscriptumu in za katerega ti iskreno priznam, da si ga v tem zadnjem postu čisto opustil.
kar se tabelc tiče, če mi ti podaš tabelo, da snog v preteklosti skoraj ni spreminjal % manj tveganih naložb, v prospektu pa imajo napisano, da bodo ravno to delali. lahko jaz rečem le, da je tvoja tabela nepomembna, ker novi prospekt govori drugače in bodo spreminjali naložbe ali ugotovim, da na snog zavajajo in ne bodo opravljali dela zapisanega v prospektu.
Tako da dajva res zakopati sekiro. Lahko tudi ob kakšnem pivu, temperature so zdaj spet ustrezne ;)
sporočil: 6.657
Priznaj bondy-ju, da je SNOG zanič naložba in da je pravilna
naložba zlato. Priznaj :))
P.S. Očitno hočejo nekateri poznavalci iz tvojih ust slišati, da so pravilno investirali.
P.S.S. Hvala za tvoje prispevke na forumu.
P.S. Očitno hočejo nekateri poznavalci iz tvojih ust slišati, da so pravilno investirali.
P.S.S. Hvala za tvoje prispevke na forumu.
sporočil: 3.465
dalex je napisal(a):
Bondy je precej benigna tvorba, vsaj po mojem obcutku; dvomim, da je 100% uspesen.
Hvala za kompliment. Kar se tice moje strategije sem ze znjkrat povedal. Ne vem ce se je kaj fundamentalno spremenilo da smo sli v zadnjih nekaj dneh v indexih gor. Se vedno drzim svoje pozicije. Za tiste ki ste v cashu - razmislite kaj je najboljsa obramba pred inflacijo....
Napisati sem hotel, ker ocitno nisi razumel, da nisi neki borzni
gangster, da ti pac biznisi ratajo, ne pa vsi.
za pivo seveda vedno sem.:)
bi pa vseeno rad nekaj razčistil, govoriš o tem, da je duh razprave postajal vedno bolj ad hominem in omenjaš mene? sem šel pogledat in v zadnjem mesecu(razen zadnjih, ki si jih sam sprovociral) sem našel le 2 zapisa, ki se tičejo tebe in snog,
trenutno garantirano nenegativno donosnostjo. ni nujno, da bo pri tem ostalo.
spremembo portfelja.;)
sta ta 2 posta, res lahko razlog za tvoje razburjenje?
kar se tiče mojega pokroviteljstva, daj za hec preberi svoje današnje poste o snog. recimo tisto zgodbico kjer nastopa, bondy, bob in tadej ali mnenje o provociranju iz dolgčasa, pa čudenje, kako nekateri šele sedaj vidimo apokalipso...
bi pa vseeno rad nekaj razčistil, govoriš o tem, da je duh razprave postajal vedno bolj ad hominem in omenjaš mene? sem šel pogledat in v zadnjem mesecu(razen zadnjih, ki si jih sam sprovociral) sem našel le 2 zapisa, ki se tičejo tebe in snog,
trenutno garantirano nenegativno donosnostjo. ni nujno, da bo pri tem ostalo.
spremembo portfelja.;)
sta ta 2 posta, res lahko razlog za tvoje razburjenje?
kar se tiče mojega pokroviteljstva, daj za hec preberi svoje današnje poste o snog. recimo tisto zgodbico kjer nastopa, bondy, bob in tadej ali mnenje o provociranju iz dolgčasa, pa čudenje, kako nekateri šele sedaj vidimo apokalipso...
Zadnja sprememba: anon-15342 17.07.2008 23:24
Nekaj časa se mi je zdelo, da počasi le prihajava
skupaj, zdaj pa spet kaže, da iz tega ne bo
nič. Zato dokončno in brezpogojno izstopam iz te
debate in se opravičujem vsem, ki sem jih/vas z njo
obremenjeval.PS: Glede tistega ad hominem, samo za okus:
Bob je napisal(a):
če ne zameriš, sem malo pogledal, kar se pač vidi. sicer ne vem kdaj si začel kupovati, a od nekje 20.4. si opravil na oko, ene 20% vseh nakupov snog.:)
Bob je napisal(a):
ti si dejansko v snogu nadomestil g.valanta. sedaj je samo vprašanje kdo bo nadomestil tebe?:)
Bob je napisal(a):
ali lahko še jaz?:)
tadej, koliko misliš, da bi bil tečaj snog, če krkg pade na 70?
Bob je napisal(a):
tadej je na ljse v relativno veliki poziciji.
sporočil: 21.898
TadejK je napisal(a):enkrat ko prideš skupaj, potem sploh ni več zabavno.
Nekaj časa se mi je zdelo, da počasi le prihajava skupaj, zdaj pa spet kaže, da iz tega ne bo nič.
TadejK je napisal(a):
Nekaj časa se mi je zdelo, da počasi le prihajava skupaj, zdaj pa spet kaže, da iz tega ne bo nič. Zato dokončno in brezpogojno izstopam iz te debate in se opravičujem vsem, ki sem jih/vas z njo obremenjeval.
PS: Glede tistega ad hominem, samo za okus:
saj si sam vsem povedal, da si med največjimi lastniki in koliko si kupil.:)
če prav razumem, je povod za vso jezo povezava med posti napisanim mesec in pol nazaj, ter postom, da si relativno močno zastopan na ljse. s tem, da te takrat tisti posti niso niti najmanj motili. saj si napisal, Kaj čem zamerit, saj gre za javne podatke. Z drugimi besedami, I do put my money where my mouth is. Seveda ne v smislu, da za zajtrk jem bankovce ;)
se ti ne zdi, da vsaj malce pretiravaš. še posebno, ker ti, časna titova, prav nič nočem.:)
Bob je napisal(a):Hehe, zdaj pa res ne vem, kdo je tu bolj otročji. Tole zadnjo besedo, ki jo želiš imeti, bi ti prepustil in držal obljubo o umiku, če v tvojem zadnjem postu ne bi bilo spet toliko sprenevedanja.
saj si sam vsem povedal, da si med največjimi lastniki in koliko si kupil.:)
če prav razumem, je povod za vso jezo povezava med posti napisanim mesec in pol nazaj, ter postom, da si relativno močno zastopan na ljse. s tem, da te takrat tisti posti niso niti najmanj motili. saj si napisal, Kaj čem zamerit, saj gre za javne podatke. Z drugimi besedami, I do put my money where my mouth is. Seveda ne v smislu, da za zajtrk jem bankovce ;)
se ti ne zdi, da vsaj malce pretiravaš. še posebno, ker ti, časna titova, prav nič nočem.:)
Kot že nekajkrat v tej debati si selektivno prezrl vse, kar ne paše v tvojo zgodbo. Praviš, da si našel samo dva posta o SNOG, ki sta letela name osebno. Ti navedem še štiri, ki vsi ne samo eksplicitno letijo name osebno, ampak so tudi vsi očitno malo zbadljivi. In hop, zdaj ni več pomembno, da je teh postov več kot dva, ampak se med štirimi dodatnimi osredotočiš izključno na enega in sicer tistega, na katerega sem ti takrat odgovoril, da ti ne zamerim (čeprav se mi je že takrat zdelo, da je njegov primarni namen malo zbadati; lahko drugi sami presodijo, kako se bere). Recimo naslednja dva posta, ki sta (poleg tega, da očitno letita name in ne na SNOG nasploh) prav očitno zbadljiva, spregledaš, kot da ju ni.
In da te spomnim, tale debata izhaja iz mojega vprašanja, zakaj te moj SNOG tako močno muči. Od tistega trenutka jaz haluciniram, se kujam in se sprenevedam, saj tebe moj SNOG nikoli ni zanimal, te ne zanima, te ne bo zanimal in tudi nikoli nisi napisal nobenega zbadljivega posta o tem. Ampak dejstvo je, da sodeluješ v debati o SNOG, zgornji citati pa bi morali biti tudi zadovoljiv dokaz, da se bolj kot s SNOG nasploh rad ukvarjaš z mojim SNOG in si pri tem rad malo zbadljiv. Pa da se razumeva: imaš pravico, to je forum in tudi jaz sem kdaj zbadljiv, brez veze pa je, da se sprenevedaš in to zanikaš.
In zdaj res, TadejK has left the building
Zadnja sprememba: anon-89 18.07.2008 00:35
TadejK je napisal(a):
Hehe, zdaj pa res ne vem, kdo je tu bolj otročji. Tole zadnjo besedo, ki jo želiš imeti, bi ti prepustil in držal obljubo o umiku, če v tvojem zadnjem postu ne bi bilo spet toliko sprenevedanja.
Kot že nekajkrat v tej debati si selektivno prezrl vse, kar ne paše v tvojo zgodbo. Praviš, da si našel samo dva posta o SNOG, ki sta letela name osebno. Ti navedem še štiri, ki vsi ne samo eksplicitno letijo name osebno, ampak so tudi vsi očitno malo zbadljivi. In hop, zdaj ni več pomembno, da je teh postov več kot dva, ampak se med štirimi dodatnimi osredotočiš izključno na enega in sicer tistega, na katerega sem ti takrat odgovoril, da ti ne zamerim (čeprav se mi je že takrat zdelo, da je njegov primarni namen malo zbadati; lahko drugi sami presodijo, kako se bere). Recimo naslednja dva posta, ki sta (poleg tega, da očitno letita name in ne na SNOG nasploh) prav očitno zbadljiva, spregledaš, kot da ju ni.
In da te spomnim, tale debata izhaja iz mojega vprašanja, zakaj te moj SNOG tako močno muči. Od tistega trenutka jaz haluciniram, se kujam in se sprenevedam, saj tebe moj SNOG nikoli ni zanimal, te ne zanima, te ne bo zanimal in tudi nikoli nisi napisal nobenega zbadljivega posta o tem. Ampak dejstvo je, da sodeluješ v debati o SNOG, zgornji citati pa bi morali biti tudi zadovoljiv dokaz, da se bolj kot s SNOG nasploh rad ukvarjaš z mojim SNOG in si pri tem rad malo zbadljiv. Pa da se razumeva: imaš pravico, to je forum in tudi jaz sem kdaj zbadljiv, brez veze pa je, da se sprenevedaš in to zanikaš.
In zdaj res, TadejK has left the building
napisal sem 2 kratka posta v zadnjem mesecu( če ne štejem tistega, ki sploh ni v temi snog), mi ni na misel prišlo, da gre zadeva še bolj v preteklost.
saj ravno to ti hočem dopovedati, da me ne muči, saj sem do predvčerajšnjim, ko si se razburil in začel obtoževati, da te napadamo, napisal v 1 mesecu le 2 izredno kratka odgovora.
vsi tisti posti so strgani iz konteksta, kdor bo šel brati cel pogovor bo videl, da je način bolj šaljiv kot zbadljiv, v vsakem primeru pa prijateljski, kar zelo težko rečem za tvojo današnjo reakcijo, na žalost.
Bob je napisal(a):Na poste, ki jih dojamem kot zbadljivke in provokacije, praviloma poskusim odgovoriti korektno in hkrati naivno, kot da tiste bodice sploh nisem zaznal. To je verjetno večina že opazila. In ko sem ti takrat odgovoril, da nimam kaj zameriti, je bilo to točno v tem duhu izogibanja eskalaciji. Ti pa si potem hitro napisal še en post, v katerem si se [če uporabim tvoj izraz] še bolj izrazito pošalil, saj paralele med menoj in Valantom še danes ne vidim. Pa potem še tretjega, pa četrtega, ... in če boš pogledal, nisem bil niti v enem odgovoru ne zbadljiv, ne ad hominem.
kdor bo šel brati cel pogovor bo videl, da je način bolj šaljiv kot zbadljiv, v vsakem primeru pa prijateljski, kar zelo težko rečem za tvojo današnjo reakcijo, na žalost.
Od takrat si se dokaj redno, ko je kdo koga kaj vprašal o SNOG, vključeval v debato, praviloma z močnim poudarkom, kako je kupovati SNOG neumnost. Svoje argumente si brez pomislekov tudi obrnil za 180°, samo da je ostalo pri tem, da je zadeva pač zanič; če ni zanič zato, ker bodo znižali obveznice, je pa zanič zato, ker jih ne bodo znižali. Tudi v tisti fazi nisem v nobenem odgovoru zašel na osebni nivo, čeprav, evo, priznam, da mi je že šlo pomalem na živce.
In ko si pred dvema dnevoma – tokrat čisto brez povoda in pri čisto drugi tematiki – spet začutil nujo, da namigneš na moj SNOG, sem te pač vprašal, če te SNOG in predvsem moj SNOG močno žuli, ali zgolj provociraš iz dolgčasa. Vsaj meni se vedno bolj dozdeva, da gre celo za oboje.
Zdaj pa se še enkrat opravičujem, tako tebi kot forumu , da sem pri tvojem petnajstem poskusu nasedel in te vprašal, zakaj težiš; moral bi naivno korektno te bodice spregledati še petnajstič, pa še petdesetič in tako naprej. Bom poskusil v prihodnje ravnati tako, ker tole je res izguba časa.
sporočil: 1.470
Ja čist hudo...upam, da se doma ne kregata, ker če to najbolje, kar
sta sposobna, potem se mi obadva smilita. Sicer pa vama igra kdo bo
zaigral bolj užaljeno nevesto ne ratuje najbolj. Morda bi črt
vključil poseben feature na finance.si in sicer - merilec stopnje
naklonjenosti obiskovalcev foruma do enega ali drugega člana. (jaz
bi izbral možnost, boring, put something else on:))
Drugače pa - Tadej, nekako ne razumem tvoje rahločutnosti kar se tiče vprašanj o SNOG. Noben, prav noben (normalen) ti ne bo zameril, če bo kakšna replika splavala po toku oz ne bo objavljena. Preskoči kakšno puščico, če boš zaradi tega lažje nadaljeval. Vemo pa, da je bob mojster zbadanja, a zelo težko bi v njegovem pisanju videl resnično zlobo. Morda zgolj bildanje lastnega ega, kaj jaz vem (ga ne poznam). Ko pa se vidva sporečeta, bi pričakoval kaj več kot suhoparno jokcanje tipa, veš dva meseca nazaj si pa rekel, da ne znam pravilno reči mama in podobno. Dajta kakšno zanimivo zgodbo iz preteklosti, idejo, nasvet, vse skupaj začinita z udarci pod pas, za vraga, ljudje hočemo akcijo, ne pa citiranje starih vpisov in lomljenja kopij na tehnikalijah na kakršnih bi zgolj Zdolšek uspel zapolniti prime-time termin na nacionalki.
V tem vremenu pejta na en pir in se zmenta kar se tiče snog, balkansko debato pa pustita temu namenu (huh, vsak dan željno pogledam, ali bo bob še kaj ekstra podjebal pravljičarje, berem pa Santabarbaro). Ocena spora do sedaj 2 (na lestvici do 5)
Drugače pa - Tadej, nekako ne razumem tvoje rahločutnosti kar se tiče vprašanj o SNOG. Noben, prav noben (normalen) ti ne bo zameril, če bo kakšna replika splavala po toku oz ne bo objavljena. Preskoči kakšno puščico, če boš zaradi tega lažje nadaljeval. Vemo pa, da je bob mojster zbadanja, a zelo težko bi v njegovem pisanju videl resnično zlobo. Morda zgolj bildanje lastnega ega, kaj jaz vem (ga ne poznam). Ko pa se vidva sporečeta, bi pričakoval kaj več kot suhoparno jokcanje tipa, veš dva meseca nazaj si pa rekel, da ne znam pravilno reči mama in podobno. Dajta kakšno zanimivo zgodbo iz preteklosti, idejo, nasvet, vse skupaj začinita z udarci pod pas, za vraga, ljudje hočemo akcijo, ne pa citiranje starih vpisov in lomljenja kopij na tehnikalijah na kakršnih bi zgolj Zdolšek uspel zapolniti prime-time termin na nacionalki.
V tem vremenu pejta na en pir in se zmenta kar se tiče snog, balkansko debato pa pustita temu namenu (huh, vsak dan željno pogledam, ali bo bob še kaj ekstra podjebal pravljičarje, berem pa Santabarbaro). Ocena spora do sedaj 2 (na lestvici do 5)
sporočil: 3.126
eh, tadej, ne sekiraj se. bob je pač malo zbadljiv, tak je pač
njegov stil. jasno pa je, da ti nihče nič noče, saj si pravi
ultrazvezdnik tega foruma (preštej svoje zvezdice!) in če kdo,
potem se prav ti zagotovo nimaš kaj sekirat. če pa čakaš da se bo
bob kao nehal sprenevedat in ti dal prav, potem moram reči da
so glede na zgodovino foruma tvoja pričakovanja jalova.
ko sem pred nekaj leti prvič nekaj kao bolj resnega napisal v forum borze in skladi je bila prva bobova reakcija "daj črt zbriši to". in moram reči da sem bil izredno jezen nanj, potem pa sem s časom sprevidel (s črtovo pomočjo), da je imel vsebinsko bolj prav od mene in da so take reakcije kar pogoste na forumu in tudi sam dostikrat brez dlake na jeziku napišem kaj si mislim o nečem. (kolikokrat imam prav je že druga zgodba)
zato ne bodi taka mevža tadej, ti bob pa ga malo pusti pri miru, da nam nežna dušica ne zbeži, tako kot je svoj čas zbežal mario.
lep pozdrav obema in ostalim, ki po svojih močeh držite gor kvaliteto tegale foruma.
ko sem pred nekaj leti prvič nekaj kao bolj resnega napisal v forum borze in skladi je bila prva bobova reakcija "daj črt zbriši to". in moram reči da sem bil izredno jezen nanj, potem pa sem s časom sprevidel (s črtovo pomočjo), da je imel vsebinsko bolj prav od mene in da so take reakcije kar pogoste na forumu in tudi sam dostikrat brez dlake na jeziku napišem kaj si mislim o nečem. (kolikokrat imam prav je že druga zgodba)
zato ne bodi taka mevža tadej, ti bob pa ga malo pusti pri miru, da nam nežna dušica ne zbeži, tako kot je svoj čas zbežal mario.
lep pozdrav obema in ostalim, ki po svojih močeh držite gor kvaliteto tegale foruma.
Zadnja sprememba: anon-89 18.07.2008 10:07
TadejK je napisal(a):
Na poste, ki jih dojamem kot zbadljivke in provokacije, praviloma poskusim odgovoriti korektno in hkrati naivno, kot da tiste bodice sploh nisem zaznal. To je verjetno večina že opazila. In ko sem ti takrat odgovoril, da nimam kaj zameriti, je bilo to točno v tem duhu izogibanja eskalaciji. Ti pa si potem hitro napisal še en post, v katerem si se [če uporabim tvoj izraz] še bolj izrazito pošalil, saj paralele med menoj in Valantom še danes ne vidim. Pa potem še tretjega, pa četrtega, ... in če boš pogledal, nisem bil niti v enem odgovoru ne zbadljiv, ne ad hominem.
Od takrat si se dokaj redno, ko je kdo koga kaj vprašal o SNOG, vključeval v debato, praviloma z močnim poudarkom, kako je kupovati SNOG neumnost. Svoje argumente si brez pomislekov tudi obrnil za 180°, samo da je ostalo pri tem, da je zadeva pač zanič; če ni zanič zato, ker bodo znižali obveznice, je pa zanič zato, ker jih ne bodo znižali. Tudi v tisti fazi nisem v nobenem odgovoru zašel na osebni nivo, čeprav, evo, priznam, da mi je že šlo pomalem na živce.
In ko si pred dvema dnevoma – tokrat čisto brez povoda in pri čisto drugi tematiki – spet začutil nujo, da namigneš na moj SNOG, sem te pač vprašal, če te SNOG in predvsem moj SNOG močno žuli, ali zgolj provociraš iz dolgčasa. Vsaj meni se vedno bolj dozdeva, da gre celo za oboje.
Zdaj pa se še enkrat opravičujem, tako tebi kot forumu , da sem pri tvojem petnajstem poskusu nasedel in te vprašal, zakaj težiš; moral bi naivno korektno te bodice spregledati še petnajstič, pa še petdesetič in tako naprej. Bom poskusil v prihodnje ravnati tako, ker tole je res izguba časa.
po moje sva midva zadnja na forumu, ki sva lahko občutljiva glede bodic, saj jih zagotovo producirava največ na forumu. jaz seveda še več, a če si opazil, sem v zadnjem času močno popustil.
ampak v tem primeru, razen mogoče tiste šale z valantom, v kateri sem hotel samo povedati, da si ga zamenjal pri nakupih, saj je prej on kupoval snog in ni bilo mišljeno kot sinonim napačnega nakupovanja moža sa brkovima, ki si ga vpeljal ti, ni bilo prav nobenega razloga za razburjenje. no kakorkoli, za ta dva posta se ti iskreno pravičujem, čeprav še sedaj trdim, da nisem z njimi mislil nič žalega in sta bila končana s smeškom. tisto nadaljevanje glede obveznic in kot praviš moje nadaljne vtikanje v tvoj snog, je pa smešno. saj sem napisal, kot sem že večkrat ponovil, 2 enostavčna posta v dobrem mesecu, in nato 2 dni nazaj famozni post, sploh ne v tej temi, tadej je relativno močno zastopan na ljse , ko je nekdo spraševal kdaj boš začel kupovati na ljse. reakcija pa kot, da se sramuješ, da imaš denar na ljse. kar je čudno, saj kot si sam lepo povedal, nisi do sedaj na snog ali mair izgubil prav nič. verjetno si celo v plusu.
in zakaj težko neham s to temo? ker so tvoje besede, da te napadam, dokaj hude in tudi popolnoma neupravičene. če je kdo, si ti oseba, do katere sem v dobrih treh letih, ko se malo bolje poznava, vedno bil 100% korekten in ti bil pripravljen priskočit na pomoč, kar seveda velja tudi obratno.
Zadnja sprememba: anon-15342 18.07.2008 10:07
Hehe, če kdaj spremljate kakšno volilno kampanjo, potem veste, da
se večinoma vrti točno tako: kaj je kdaj tisti na
nasprotni strani rekel, pa česa ni rekel, pa kje je govoril čisto
resnico, kje polresnico in kje je resnico prikrival, pa zakaj je
kaj natanko tako rekel in ne malo drugače, pa kaj je mislil s tem,
ko je nekaj rekel in nečesa ne, pa do koga je bil z
vsem tem žaljiv in tako naprej.Tako da ja, verjetno sva otročja, a nič bolj od tistih, ki vodijo najmočnejše države sveta in jim tak način debatiranja svetujejo milijonsko plačani piar in medijski svetovalci.
Ampak kljub temu res obljubim, da se bom skušal popraviti ;)
PS: Bob, na tvoj zadnji post – ja, tudi jaz iskreno vzamem vse nazaj in dajva res pozabit, da se je sploh zgodilo.