Strani: 1 2

MatejRigel sporočil: 486
[#3079390] 08:43 · odgovor na: crt (#3079373)
Odgovori   +    0
Resno sem se zamislil nad svojo analizo. Good point. Very good point. :))
crt sporočil: 28.729
[#3079391] 08:45 · odgovor na: MatejRigel (#3079390)
Odgovori   +    0
sad af
1357 sporočil: 7.695
[#3079398] 09:25 · odgovor na: odvisnik (#3079383)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: 1357 13.03.2026 09:32
Dohodnino kot takšno sta definirala Gaspari in Rop, iznakazila jo je pa prva Janševa vlada med leti 2005 in 2008, dokončno pa uničila ves njen namen druga Janševa vlada ( prehod iz glavarine na povprečnino), ko dohodnina postane čisto pretkanje denarja od tistih, ki plačajo več dohodnine k tistim, ki plačajo manj ali nič dohodnine.

Se strinjam, da je potrebno rotirti oblast, samo vsaka oblast se mora vsaj v principu držati ustave in se obnašati kot upravnik ne pa kot vladar.

Me pa veseli, da si tudi sam spoznal da konzervativne politične opcije v Sloveniji ni, ti ki se predstavljajo za konzervativce so pa navadni radikali z zelo omejenim obsegom razmišljanja.
odvisnik sporočil: 4.080
[#3079404] 10:21 · odgovor na: 1357 (#3079398)
Odgovori   +    0
[1357]
Dohodnino kot takšno sta definirala Gaspari in Rop, iznakazila jo je pa prva Janševa vlada med leti 2005 in 2008, dokončno pa uničila ves njen namen druga Janševa vlada ( prehod iz glavarine na povprečnino), ko dohodnina postane čisto pretkanje denarja od tistih, ki plačajo več dohodnine k tistim, ki plačajo manj ali nič dohodnine.

Se strinjam, da je potrebno rotirti oblast, samo vsaka oblast se mora vsaj v principu držati ustave in se obnašati kot upravnik ne pa kot vladar.

Me pa veseli, da si tudi sam spoznal da konzervativne politične opcije v Sloveniji ni, ti ki se predstavljajo za konzervativce so pa navadni radikali z zelo omejenim obsegom razmišljanja.

Ne bi rekel, da ni konzervativcev.
Problem je da mogoce ni takih z zadosti dobrega znanja.
Se vedno pa s kar nekaj, ce gledas republikance danes v usa.

Tako da je mogoce problem le v dojemanju kaj je konzervativec in konzervativno.
Kot sem ze enkrat napisal vsak je na ravni druzine komunist, soseke demokrat in drzave konzervativec oz nacionalist.
To je po moje dokaj normalno.

Problem je ko v to pomesas osebne interese in talente ljudi.

Dandanes je to skrb za lastno rit oz kot pravis svobodo posameznika.
Ko to prenesemo na druzino pridemo do locevanja, nic otrok in raznih narcisov ali otrok brez vesti.

Kar si tudi sam enkrat napisal ce prav vem, da tvoji otroci cenijo materialno bolj kot bi si ti sam zelel.
To je odraz tvoje miselnosti, da je posameznik na prvem mestu.
Ker mu odnosi niso "zapovedani", pac ta custven manjko nadomesca z otipljivimi stvarmi namesto z ljudmi.

Ne pravim, da je s tem kaj narobe, a po moje je otrokom in starsem treba jasno povedat do kje seze njihova svoboda.
In da je npr locitev zelo skrajni ukrep, podobno otroci brez poroke, da so starsevske zelje ali pa otroske lahko le luksuz ne pa realnost itn.
In to seveda ne gre da sta oba starsa po 10 ur zdoma, otroci pa po ustanovah.
To je prezivet model.
Vsekakor ni tudi oni konzervativen.
Temvec zdruzevanje obeh.

To se jasno kaze tudi v politiki .
Tako da ne mores pricakovati nekih konzervativnih vrednot, ce teh ljudi enostavno ni.
Ce sta oba starsa v sluzbi in to je trend zadnjih 50 let.
Ti pedsetletniki in dol enostavno ne poznajo vec konzervatizma.
Konzervatizem lahko isces zgolj med ljudmi nad 60.
S tem da moras imet v mislih komunizem, ki je to v njihovi mladosti zatiral.
trocki sporočil: 2.093
[#3079418] 14:14 · odgovor na: odvisnik (#3079404)
Odgovori   +    0
[odvisnik]
Imaš katerega konkretnega v mislih?
Zato zgornje vprašanje.
Kot sem ze enkrat napisal vsak je na ravni druzine komunist, soseke demokrat in drzave konzervativec oz nacionalist.
Ni vsak, niti ni normalno. Sploh ne to, da je nacionalist in pripada narodu, ki šteje za eno srednje mesto ljudi.
In da je npr locitev zelo skrajni ukrep, podobno otroci brez poroke, da so starsevske zelje ali pa otroske lahko le luksuz ne pa realnost itn.
Kaj pa je narobe z otroci brez poroke? Oz. kaj imajo več tisti, ki so spočeti v poroki? Pa velja le cerkvena poroka ali tudi civilna, pa kako je s porokami drugih religij?
Poznam dosti ljudi te generacije, ker je to moja generacija, in med temi konzervativci ne prevladujejo. Se mi zdi, da jih je treba iskati med mlajšimi. Pa ne vem, če je komunizem to zatiral, so bili pač taki časi. Že od hipijev naprej ...
1357 sporočil: 7.695
[#3079424] 16:13 · odgovor na: odvisnik (#3079404)
Odgovori   +    0
[odvisnik]
Problem je da mogoce ni takih z zadosti dobrega znanja.
Se vedno pa s kar nekaj, ce gledas republikance danes v usa.
Problem konzervativizma v srednji Evropi je ravno v vzoru. "Konzervativne stranke" tega območja se zgledujejo po ameriških republikancih namesto po nemški CDU/CSU, francoskih golistih ali britanskih torijcih. Z ZDA republikanci so toliko zaslepljeni da niti tega niso opazili da republikanske stranke v ZDA praktično v vsebinskem smislu sploh ni več. Trenutna ameriška republikanska stranka je zgolj in samo parodija nekdanje republikanske strnke z jasnimi vrednotsmi in cilji, danes nima ta stranka ničesar od tega.

Problem je ko v to pomesas osebne interese in talente ljudi.

Dandanes je to skrb za lastno rit oz kot pravis svobodo posameznika.
Ni potrebno odkrivati tople vode, politična teorija je na tej točki zelo jasna.
Ko to prenesemo na druzino pridemo do locevanja, nic otrok in raznih narcisov ali otrok brez vesti.
Nima nobene veze z družino.

Kar si tudi sam enkrat napisal ce prav vem, da tvoji otroci cenijo materialno bolj kot bi si ti sam zelel.
To je odraz tvoje miselnosti, da je posameznik na prvem mestu.
Ker mu odnosi niso "zapovedani", pac ta custven manjko nadomesca z otipljivimi stvarmi namesto z ljudmi.
Cel svet je postal materialen. Kitajski komunisti so postali najbolj kapitalistični, liberali socialni, konzervativci pa zganjajo neokomunizem

Ne pravim, da je s tem kaj narobe, a po moje je otrokom in starsem treba jasno povedat do kje seze njihova svoboda.
Meja je zakonodaja, ki je hkrati tudi najnižja točka javne morale.

Če bi bilo po tvoje bi še vedno živeli kot tam okoli leta 1900, danes smo pa leta 2026.
In to seveda ne gre da sta oba starsa po 10 ur zdoma, otroci pa po ustanovah.
To je prezivet model.
Ni preživet, samo pravilno ga je potrebno živet. Imam lastno izkušnjo in vem iz prve roke.

Vsekakor ni tudi oni konzervativen.
Temvec zdruzevanje obeh.

To se jasno kaze tudi v politiki .
Tako da ne mores pricakovati nekih konzervativnih vrednot, ce teh ljudi enostavno ni.
Ljudje so, samo politika ljudem pomeni mnogo manj kot jim je nekoč, za mnogo ljudi je politika postala del družbenega šova ne pa resna zadeva. Resnosti se zavedajo šele ko se oblasti, tudi z njihovo pomočjo dokopljejo ljudje kakršni trenutno vladajo ZDA in RF.
Ce sta oba starsa v sluzbi in to je trend zadnjih 50 let.
Ti pedsetletniki in dol enostavno ne poznajo vec konzervatizma.
Po tvoji logiki bi bila Velika Britanija komunistična država ker tam že vsaj 150 let oba starša delata. Klasično družino ( mož služi, žena je gospodinja) vidiš lahko samo še v zelo pocukranih filmih
Preveč na lahko obtožuješ komunizem za vse počez. Komunizem, kjer je bil avtentičen, je bil samo družbeni odgovor na blode in zablode raznih cerkva in fevdalnih veleposestnikov tistega časa v teh državah kjer se je avtentični komunizem razvil.
Endimion sporočil: 11.191
[#3079425] 17:26 · odgovor na: 1357 (#3079398)
Odgovori   +    0
Na FB smo se ravno o dohodnini preklali.

Pa me je žulilo in sem šel gledat.

Zakon o financiranju občin pravi le, da občinam pripada 54%.

Najprej sem narisal razmerje med dejansko plačano dohodnino občanov v neki občini, in koliko dejansko prejmejo (dohodnina plus sredstva za uravnoteženje občin).

Evo graf:
ibb.co/6cyBpmd9

Kot vidiš, imava občine, kjer niti ne plačajo toliko dohodnine, kot jo občine prejmejo!

Ker pa ne prerazporedimo vse dohodnine, ampak dobrih 70% sem šel gledat, koliko bi bilo razmerje, če bi vsaka občina dobila le 70% tistega, kar plačajo njeni prebivalci:
ibb.co/7svKGLt

Kot vidiš je rdeče praktično pol Slovenije po površini. Številčno pa je minusarjev 78, v teh občinah pa prebiva 490.000 prebivalcev.

Na koncu sem šel pa še pogledat, kako je z onimi 54%, kot piše zakon, pa pogledal razmerja:
ibb.co/YBDCBmW4

Zelenih je 10 občin okoli, in vključno z Ljubljano, in Ankaran. Vse ostalo nabere manj!

Ko sem ta morda največji institucionaliziran socializem v državi pokazal, me je desni del občestva orenk na kol natikal, da bi jaz pa podeželju jemal.

In ja. To je posledica desnih vlad. Še oz časov, ko so župani še lahko hkrati poslanci bili.

Strošek dela občinske mašinerije? 260 mio letno.

Strani: 1 2

vm-kiva