Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Breme minimalne plače: v podjetjih obupani, možne selitve, podražitve, izgube trgov
Strani: 1 2
sporočil: 740
[PAC89]Še en genialec, verjetno "svoboden" :)).
Amen.
Dodam le še to, da me taki in podobni članki spominjajo na medijske objave, polne strašenja masovnih odpovedi in zapiranj v času tik pred ukinitvijo nedeljskega obratovanja trgovin.
Sicer pa bi bilo zanimivo razumeti, na podlagi česa ste avtorji članka izbrali podjetja, ki grozijo z zaprtjem ali prenosom poslovanja drugam (kar Mahle počne že dolgo)
Dani AFC, npr? Že mimobežen pogled zadnjih objavljenih rezultatov poslovanja (2024) ne daje posebnega upanja za briljantno prihodnost: 52% upad prihodkov, 64% znižanje števila zaposlenih v zadnjih štirih letih. Ampak za potrebe naracije pride prav, da se prodaja zgodba o zaprtju zaradi dviga minimalca?
Predvsem zaradi nestabilnega poslovnega in davčnega okolja je Slovenija v zadnjih 10 do 15 letih doživela že nakaj pogromov pri "umiranju" delovno intenzivnih panog ... Vprašajte Korošce (avtomobilska industrija), Štajerce (težka in predelovalna industrija - kar že ni crknilo nekaj let po osamosvojitvi) ...
Po takšnih veleumnih dosežkih, ki so pa jih naredili tile narcisoidni zaplonkani kaviar levičarji v zadnjih 4 letih, pa nas bodo Hrvatje, Čehi, Poljaki kmalu "povozili".
Svoboda (le) kapitalu in ustvarjalnim ter pridnim Slovencem. :)) Še štiri leta teh zadetkov predstavlja ekonomski genocid za pridne in ustvarjalne.
sporočil: 10
V članku, ki ga komentiramo, je navedenih nekaj takih, ki po vsej
verjetnosti niso ne pridni, ne ustvarjalni - če gre verjeti
njihovim izkazom, seveda. Te sem komentirala in ne podjetnike
vsepovprek.
sporočil: 800
[primvla]
fak ej, kje ste nasli 11% dvig minimalne place kot osnovno gonilo inflacije... inflacijo ganja v prvi vrsti pohlep. moje delo (produkt, storitev, whatever,...) je vredno vec, ker vsak sebe visoko ceni, zdej pa, kolk ti uspe v to smer nategnit stranke... seveda pade minimalna placa tudi v to vreco ampak, da ratuje tak halo okol tega, je pa tut bolano. ce slisimo celo od petrola, da bo ratala cela drama, dobro jutro? njihovo poslanstvo, ali pa ker te besede marsikdo ne razume - core biznis, je oskrba prebivalstva z energenti. tle niti v teoriji ne mores zajebat profita, niti z ozkimi marginami ne. in to, da drzis podjetje pokonci samo z nizkimi minimalnimi placami je tut krneki, to pomeni, da te bo vsak odklon likvidiral. lastnike bolj skrbi krcenje dobicka in zmanjsana moznost "plasiranja nujnih investicij". obesili ste se na to minimalno placo samo zato, ker je odlicen politicni gresni kozel in vam je enostavna za razlago.
Ne vem če je ravno tako no. Če ima študent po 9€ bruto ob 176 urnem delavniku 2200 bruto bruto, je to enako kot nekdo ki je redno zaposlen in ima 1900 bruto oz 2200 bruto bruto in takih je v Sloveniji veliko. Kar naenkrat ti država pove, da prej v redu plačano delovno mesto postane na nivoju študentskega dela, da se delo čistilke (z vsem spoštovanjem) izenači z delom pomožnih delavcev z neko stopnjo izobrazbe (predvsem v javni upravi) in na podlagi tega pričakovati, da se cene ne bodo dvignile, je absurd.
Če pričakujete inflacijo na 2% ravni potem, ko je država v obtok iz rok delodajalcev v povprečju (zimski regres, regres ter dvig minimalne plače) spravila cca 700.000 zaposlenih x (1000 €/leto ... regres + božičnica) ter 300.000 zaposlenih ( 4000 €/leto ... dvig minimalna plača + regres + božičnic), kar znese cca 700 mio od redno zaposlenih ter 1.2 milijard od teh na minimalcu ter da se priliv v gospodinjstva cca 1.9 milijard ne bo poznal na inflaciji tudi ok, bomo preverjali številke naslednje leto ko bo ves denar prelit v potrošnjo.
sporočil: 1.257
ja, ko zagusti, dejmo prvo rezat pri dnu (sirotinja uvjek najebe).
to, da ne podpiram trenutnega zvisanja minimalne place, sem ze
omenil. moti me to, da nastane okol tega cel halo in da se celotna
narativa vrti okol projektiranih negativnih posledic, za katere
izpade ta dvig kot glavni krivec, kokr razumem opletanje s
stevilkami. hinavscina (s ful primerjave, saj je povsod tako).
[PAC89]Vidim, da so se sedaj kar naenkrat tukaj pojavile določene "svobodne duše" z manj kot 10 komentarji pred volitvami, ki že trpijo za bodočo izgubo privilegijev.
V članku, ki ga komentiramo, je navedenih nekaj takih, ki po vsej verjetnosti niso ne pridni, ne ustvarjalni - če gre verjeti njihovim izkazom, seveda. Te sem komentirala in ne podjetnike vsepovprek.
Svoboda pridnim in ustvarjalnim, dol s svobodnjaki :)).
[trocki]Potem je Trocki 3 x večji levnuh kot jaz :)).
Pridni in ustvarjalni imajo manj kot 10 komentarjev tukaj ;)
Sicer pa, kako komentirat komentar nekoga, ki si da vzdevek Trocki? :))
sporočil: 10
Nimam kilometrine nekaterih drugih forumašev, nisem pa tu ravno od
razpisa volitev. Sveže štetje imam zato, ker sem nedavno svoje
pretekle komentarje izbrisala (roko na srce, tudi teh ni bilo
veliko).
Boš zdaj povedal še kaj vsebinskega, npr pokomentiral sposobnost, prodornost, iznajdljivost in nasploh uspešnost menedžerjev primerov, ki jih omenjam in ki pravijo, da se bodo pobrali zaradi dviga minimalca, ali je to preveč in se raje omejiš na šinfanje čez zafrustrirane narcisoidne fejmiče kaviar komunistov?
Boš zdaj povedal še kaj vsebinskega, npr pokomentiral sposobnost, prodornost, iznajdljivost in nasploh uspešnost menedžerjev primerov, ki jih omenjam in ki pravijo, da se bodo pobrali zaradi dviga minimalca, ali je to preveč in se raje omejiš na šinfanje čez zafrustrirane narcisoidne fejmiče kaviar komunistov?
Strani: 1 2