Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek IKT-podjetja razvezala mošnjičke za nove kadre
Strani: 1 2
sporočil: 5.933
S prvo točko (neoptimalna uporaba kapitala) se ne strinjam. Z drugo
se. S prvo točko se ne strinjam zato, ker je ta neoptimalna uporaba
kapitala prisotna v vseh sistemih in poleg tega nisem čisto
prepričan, če je to res slabo.
V našem sistemu oz. slovenskem gospodarstvu je kapitala ravno toliko, da se lahko investira v ziheraške posle. Ne ustvarja pa slovensko gospodarstvo takšnih presežkov kapitala, da bi se presežki investirali v "nore" ideje, ki so bistveno bolj tvegane, malo jih uspe, so pa gonilec razvoja.
Specifika tveganega kapitala je, da ne gre rad daleč od doma. Londonski hoče ostati v Londonu, berlinski v Berlinu in tako naprej. Če bi imeli slovenskega, bi najbrž preferiral Slovenijo. Ampak ga nimamo, ker slovensko gospodarstvo ne ustvarja dovolj presežka za investiranje v tvegane projekte.
V našem sistemu oz. slovenskem gospodarstvu je kapitala ravno toliko, da se lahko investira v ziheraške posle. Ne ustvarja pa slovensko gospodarstvo takšnih presežkov kapitala, da bi se presežki investirali v "nore" ideje, ki so bistveno bolj tvegane, malo jih uspe, so pa gonilec razvoja.
Specifika tveganega kapitala je, da ne gre rad daleč od doma. Londonski hoče ostati v Londonu, berlinski v Berlinu in tako naprej. Če bi imeli slovenskega, bi najbrž preferiral Slovenijo. Ampak ga nimamo, ker slovensko gospodarstvo ne ustvarja dovolj presežka za investiranje v tvegane projekte.
sporočil: 1.153
Zadnja sprememba: anon-48899 28.03.2021 12:40
A je kdo iz Slo sploh vpleten v IT biznis katere aplikacija z
katero dela oz je vpleten presega 10 - 50 Mio € ali vec denarnega
toka letno?Tolk da vemo o kaksnih vsotah se pogovarja v IT poslu in slovencih zraven.
sporočil: 13.528
Zadnja sprememba: anon-204390 28.03.2021 16:44
[shevchenko]Zahojenci bodo ostali zahojeni. In to je to, in to velja vsepovsod.
> Konkurirati na hi-tech trgu z nizko ceno delovne sile, pa je dolgoročno šus v glavo. Pa tudi neodgovorno, če sva poštena, tako do sebe, kot do svojih podrejenih, ki so od tebe odvisni...
To je slovenska zgodba. Pa zakaj misliš, da prihajajo tujci v Slovenijo? Poceni, dobro izobražena delovna sila, ki govori angleško...
Te zgodbice o rasti pa so tako... Ne vem, koliko poznaš IKT, jaz sem bil že v kar nekaj podjetjih in lahko ti zatrdim, da nikakor ni tako kot lahko prebereš na flancah. Osebno imam raje zahojeno neambiciozno podjetje, kjer mi vsaj nihče ne meče polen pod noge. Tudi za nižjo plačo.
> Potem dajmo raje vlagat v predilnice in lakirnice za 600 eur plače, vsaj veš na čem si.Ja, ludizem, če hočeš...v lajfu se moraš odločit, kam bo šel in potem v tej smeri vztrajat:)
Lol. Ludizem...
www.youtube.com/watc...G64dLwWM9w
(letnica v tem videu ni prava :)
sporočil: 326
Sodeč po tvojem odgovoru se strinjaš tudi s prvo točko, samo da
tega morda (še) ne veš. :)))
Samo upam, da nisi eden tistih varuhov nacionalnih interesov, ki na veliko govorijo o tveganem kapitalu, potem pa zraven pričakujejo, da naj ga zagotovi država; seveda se potem prisesajo na tistih nekaj 10M€, in to seveda hitro posesajo.
Žal Slo v 30 letih ni aktivirala in povezala intelektualnega kapitala z razpoložljivim finančnim kapitalom, ki ga je povsem dovolj bilo - danes ga je celo že ogromno, v meri kot bi ga lahko, veliko je zamujenega, ni pa vse črno-črno. Že samo nekaj manjših popravkov bi naredilo okolje bolj ambiciozno* v dobro vseh.
(* ne vem ker cepec/ka lahko to prevaja/enači s častihlepjem; no, pa to je že druga zgodba, ne gre vsega rašiti v eni niti)
Samo upam, da nisi eden tistih varuhov nacionalnih interesov, ki na veliko govorijo o tveganem kapitalu, potem pa zraven pričakujejo, da naj ga zagotovi država; seveda se potem prisesajo na tistih nekaj 10M€, in to seveda hitro posesajo.
Žal Slo v 30 letih ni aktivirala in povezala intelektualnega kapitala z razpoložljivim finančnim kapitalom, ki ga je povsem dovolj bilo - danes ga je celo že ogromno, v meri kot bi ga lahko, veliko je zamujenega, ni pa vse črno-črno. Že samo nekaj manjših popravkov bi naredilo okolje bolj ambiciozno* v dobro vseh.
(* ne vem ker cepec/ka lahko to prevaja/enači s častihlepjem; no, pa to je že druga zgodba, ne gre vsega rašiti v eni niti)
sporočil: 5.933
Zadnja sprememba: Vinci 28.03.2021 20:38
[r-fin]Ok, s tem zapisom si zapravil vso moje spoštovanje. Brezveze, če se v običajni debati moram braniti neosnovanih oznak.
Zadnja sprememba: r-fin 28.03.2021 21:30
No, bilo je misljeno, da ne sodis v skupino tistih, kot uvod k
nadaljevanju v zapisu. Ni v moji navadi obtozevati kar v prazno, ne
vidim smisla. Bi bilo skoda zdrave razprave, ki je manjka. No ja,
je kar je.
sporočil: 8.460
To verjamem, a v vsakem poslu je nekaj tveganja in pri
programiranju kot ga sam vidim ne rabiš ravno 100k za začetek
nekega posla.
Zatakne pa se verjetno pri prodaji produkta.
Sam sem iskal nek poceni pripomocek za vodenje evidenc za namene kmetijskih podpor.
Najcenejse kar sem nasel bi mi se vedno pozrlo tretjino prihodkov iz tega naslova. S tem da mi to pobere npr. 10 ur letno če delam fizicno, letna narocnina pa cca 300 eur.
Podobno je npr. z razpisi za kmetijstvo kjer ni nekih uporabnih pripomockov, vsi ki se namensko ukvarjajo s tem, pa imajo tarife od 2 k in naprej.
Tako da tukaj je ziher posel za koga.
Za pantheon vem da ima nekaj.
Sam kakorkoli gledam vsi ciljajo na velike. Se pri nlb, ki skuša nekaj z agro programom kreditov, sem ob informativnem pogovoru dobil obcutek, da moraš vzet vsaj 100k kredita še raje pa vidijo 300 do 500k.
Podobno pogrešam kake primerjalnike cen, ki so user friendly.
Tako sem vceraj na googlu naletel na nek oglas, ki ponuja izbor najboljsega ponudnika telekomunikacijskih storitev.
Po minuti sem odnehal, oglasujejo se kot da vse postoris v minuti, no ko so zahtevali mail in gsm, sem si rekel hvala lepa. :).
Mene čudi zakaj se noben s tem več ne ukvarja, ker je premalo denarja ali ker tisti, ki bi se ukvarjali s tem dobijo boljše ponudbe drugje.
Ker se gre le za nekaj deset ali par sto k letnega prometa, ki bi ga po mojem predvidevanju lahko generirali taki programi, strani.
Sori ker sem mal dolg:)
Mogoče sem tudi zgresil rdečo nit.
Kot pisejo že zgoraj, je mogoče res doseg pisanje racunovodskih programov ker tu imaš pa kar nekaj dobre in ugodne ponudbe.
Zatakne pa se verjetno pri prodaji produkta.
Sam sem iskal nek poceni pripomocek za vodenje evidenc za namene kmetijskih podpor.
Najcenejse kar sem nasel bi mi se vedno pozrlo tretjino prihodkov iz tega naslova. S tem da mi to pobere npr. 10 ur letno če delam fizicno, letna narocnina pa cca 300 eur.
Podobno je npr. z razpisi za kmetijstvo kjer ni nekih uporabnih pripomockov, vsi ki se namensko ukvarjajo s tem, pa imajo tarife od 2 k in naprej.
Tako da tukaj je ziher posel za koga.
Za pantheon vem da ima nekaj.
Sam kakorkoli gledam vsi ciljajo na velike. Se pri nlb, ki skuša nekaj z agro programom kreditov, sem ob informativnem pogovoru dobil obcutek, da moraš vzet vsaj 100k kredita še raje pa vidijo 300 do 500k.
Podobno pogrešam kake primerjalnike cen, ki so user friendly.
Tako sem vceraj na googlu naletel na nek oglas, ki ponuja izbor najboljsega ponudnika telekomunikacijskih storitev.
Po minuti sem odnehal, oglasujejo se kot da vse postoris v minuti, no ko so zahtevali mail in gsm, sem si rekel hvala lepa. :).
Mene čudi zakaj se noben s tem več ne ukvarja, ker je premalo denarja ali ker tisti, ki bi se ukvarjali s tem dobijo boljše ponudbe drugje.
Ker se gre le za nekaj deset ali par sto k letnega prometa, ki bi ga po mojem predvidevanju lahko generirali taki programi, strani.
Sori ker sem mal dolg:)
Mogoče sem tudi zgresil rdečo nit.
Kot pisejo že zgoraj, je mogoče res doseg pisanje racunovodskih programov ker tu imaš pa kar nekaj dobre in ugodne ponudbe.
sporočil: 3.984
[PIC2]15K na mesec je izjemna placa/prihodek za UK, verjetno je kolega contractor za precej nisno zadevo ali pa je res precej senior pozicija - recimo quant programerji, kaksna bolj eksoticna baza (ala KDB) ali pa principal in solution architect imajo v Londonu te tarife.
Sklepam, da nisi bil dovolj dober, ker si hotel vec kot 2000 bruto? :)
Kolega zivi v SLO in dela za UK firmo. 15k funtov na mesec. Pomoje, da si mora kdaj se iskati job v SLO, se obesi s kablom od tipkovnice.
Ce gre za redno zaposlitev, pa je to se bolj redko - letna placa za senior developerja v Londonu je priblizno od 60-90K letno (z odstopanji, odvisno od izkusenj, se bolj pa od branze - banke, hendge fundi, fintech ipd. naceloma vodijo). Seveda ko se od Londona odmikas, to kar precej hitro pada, mogoce je se par otockov ala Oxford.
Potem je seveda se razlika pri contractorjih predvsem to, da ni garancije (oz. je manjsa verjetnos), da bos to tarifo dobival vseh 12 mesecev, tako da moras dajati na stran za slabe case (in za dopust); da firma, ki te najame, pricakuje maksimalni izkoristek, se pravi da vecinoma (so definitivno izjeme, a relativno redke) pocnes tisto, kar ze znas in firma ni pripravljena v tvoje izobrazevanje vlagati nic - tudi za to si moras rezervirati cas, da cez par let ne postanes okorel. Poznam contractorje, ki si na leto vzamejo mesec ali dva samo za ucenje, da so vedno "naspiceni" in konkurencni.
Ce zivis v Slo in delas za UK, je tu se davcni vidik, ker verjetno je kolega davcni rezident Slovenije. Ce si davcni rezident UK in imas Ltd, se je vcasih dalo bolje optimizirati davcno plat (sploh pred IR35), ampak to se je v zadnjih letih precej poslabsalo. Ce pa si rezident Slo, pa predvidevam, da je sploh hudo - eni verjetno puscajo vecino denarja na Ltd in cakajo na boljse case ali ideje, kako denar zapraviti. Ne vem, mogoce se je v Slo kaj spremenilo in imajo kaksne s.p. variante olajsave (za Poljake vem, da to na polno izkoriscajo). Kako je s tem po Brexitu, je dodaten zaplet, ker vecina firm od 1.1.2021 zahteva, da imas pravico delati v UK - to vcasih z UK v EU seveda ni bil issue.
[r-fin]Po mojih izkusnjah (Slo in UK) bi rekel, da je to bolj posebnost Slovenije (in njej podobnih drzav). Tule na svobodi nas "starce" po rokah nosijo, seveda pa nismo zaradi starosti ali formalne izobrazbe zasciteni kot kocevski medvedi - v primerjavi z nasimi kolegi iz Slovenije (tu te nihce ne oz. zelo redko vprasa po letnici rojstva ali kaksno stopnjo izobrazbe imas). Tudi menjave sluzb so bolj dinamicne, sploh v Londonu ni nic neobicajnega zamenjati delodajalca po letu ali dveh, ti sploh nihce ne zameri v smislu da si nelojalen prasec. :-)
Čist bolj iz radovednosti vprašanje, nisem iz branže in ne poznam razmer v IKT. Zakaj imajo programerji preko 40 oziroma 50 let težave najti delo, so slabši, manj prilagodljivi oziroma generalno manj "ponucni"? Velja to samo za programerje ali na sploh IKT kader? To velja samo za Slovenijo ali na sploh (npr., eu) v branži?
(hvala vnaprej, če si bo vzel kdo pol minute in pojasnil)
Seveda to pomeni, da se ucenje (kar je sploh v IKT pomembno) ne neha po koncanem formalnem izobrazevanju, ampak je to del tvoje sluzbe + vcasih tudi prostega casa (odvisno od strasti do branze in zelje po napredovanju). Pa niti ne samo po strokovni plati - da se ucis tudi biti dober team player, da skuzis, kako delujejo intervjuji (oz. kot se je Vinci dobro izrazil - "strelski vodi"), kako usmerjati sebe in druge okoli tebe v career path, ki je tebi osebno vsec itd. - skratka tudi take bolj soft skills, osmatranje (ne)prijatelja.
Super, hvala za pojasnilo (tudi prejšnjim).
In zelo dobro si napisal, tega (malo več) manjka v Slo - spodbujati okolje, ki zahteva več osebne odgovornosti do lastne pozicije in bolj odprto gledanje naokoli po priložnostih.
Pa kako (dobro) se je nam posrečil pregovor "biti lastne sreče picopek"?!
In zelo dobro si napisal, tega (malo več) manjka v Slo - spodbujati okolje, ki zahteva več osebne odgovornosti do lastne pozicije in bolj odprto gledanje naokoli po priložnostih.
Pa kako (dobro) se je nam posrečil pregovor "biti lastne sreče picopek"?!
sporočil: 833
[hostamox]Obstaja kar nekaj metodologij, kjer so koraki lepo razloženi.
> [shevchenko]
> Klofanje kode?
>
> Klofanje kode je še najmanjši problem. To je šele zadnji korak, v bistvu eksekucija.
>
> Je pa res, da veliko ljudi vidi zgolj klofanje kode, zato pa smo, tam kjer smo.
Kaksni so pa prejšnji koraki?
Jaz, ki sem iz stare ameriške šole, najbolj cenim klasičen SDLC (System development life cycle) iz 80 let prejšnega stoletja, ker v 6 fazah pokrije prav se na ustrezen način. Če ga seveda dosledno uporabiš.
Prva faza je iniciacija (need statement, študija smiselnosti), druga definicija zahtev, treja oblikovanje sistema, četrta izgradnja (med drugim programiranje), peta inštaliacija z migracijo, itd.
To je zelo dobro uporabljati, če rabiš razviti kaj večjega, z ustreznim nadzorom kakovosti, za kakšne manjše stvari pa se lahko tudi ad-hoc prototipno razvija. Sam je pri nas problem da večina sploh ne zna (ali zmore) druzga kot prototipno in pol delajo, kaj velikega in zakompliciranega kar na pamet.
Pri fazah do programiranja lahko pri velikih razvojnih projektih največ pridobiš ali izgubiš.
sporočil: 2.857
Zadnja sprememba: Rokc5 01.04.2021 18:46
Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT
in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na
pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil;
verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v
ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
[hostamox]Približno takšni... :)
> [shevchenko]
> Klofanje kode?
>
> Klofanje kode je še najmanjši problem. To je šele zadnji korak, v bistvu eksekucija.
>
> Je pa res, da veliko ljudi vidi zgolj klofanje kode, zato pa smo, tam kjer smo.
Kaksni so pa prejšnji koraki?
www.reddit.com/r/Pro..._business/
[Rokc5]Slovenija ne premore skoraj niti ene resne IT firme več (razen mogoče SRC-a in še parih, pa še oni se šlepajo večinoma na državno upravo ali večje paradržavne firme). Vglavnem je že vse prodano in delajo za Nemce, Hrvate, Srbe...nekaj je tudi takšnih, ki preživijo kot filiale tujih multinacionalk. Žal tudi na tem področju delujejo predvsem plitkost trga, delovne sile, kapitala in tudi idej...
Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil; verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)
Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
sporočil: 8.460
Približno jasno.
Sam še vedno programer lahko nekaj naredi.
Prejsnja dva brez njega bore malo.
Podobno kot trgovec in zivilska industrija brez kmeta.
sporočil: 21.898
[hostamox]ja, zelo dober primer. s tem, da trgovina in zivilska industrija cvetita, kmetje so pa na subvencijah (in posledicno dobro zivijo).
Približno jasno.
ko bomo tudi programerji na subvencijah, bomo tudi lahko poslali v k. trgovino in zivilsko industrijo in se osamosvojili.
sporočil: 5.775
Prijatelj je RES dober. Pri eni drzavni firmi so ga jebal par let
na studentsko foro. Nato je nasel majhno firmo, ki dela samo za ven
in dobil 7000, bruto.
Po par letih je presedlal na tule nevidno firmo ki po svetu trzi svoj izdelek. Placa je se BISTVENO visja. Pravi do so programerji do najkasneje 40 leta "skurjeni". Sedaj je projektni koordinator, kjer povecini daje nove ideje, kodirajo pa drugi. NI zastonj placa dobrega programerja v US nad 100.000 in tudi mnogo vec.
Ta drugi je pa itak absoultni genij, presdelal od AMZ k eni od velikih angleskih investicijski his, kjer ima obsceno visoko placo.
Tujina placa, toliko kot si vreden. Ce si priporavljen v slo delat za 10% tuje place je to tvoj problem.
Tako kot bi bil moj, ce se ne bi usmeril v ta pravo drzavo. Cene so visje v mnogokratnikih, NE v %. Cene Izracunam samo primerjalno glede na bogat lokalni trg + notranje informacije o cenah od domacina, ki mi ga je oocitno poslal sam bog. Porabe casa in materiala sploh ne racunam. Placilo 100% preden posljem. Seveda pa traja leta da si ustvaris reference in prebijes na tak trg.
Kdor je prelen, se mu ne da, ali ne upa, pa naj smrdi tule za mikro placico in nabija o nepravicnih placah, a ne Chevvy? DAVKI SO PRENIZKI, PLACE SO PRENIZKE !!!
Po par letih je presedlal na tule nevidno firmo ki po svetu trzi svoj izdelek. Placa je se BISTVENO visja. Pravi do so programerji do najkasneje 40 leta "skurjeni". Sedaj je projektni koordinator, kjer povecini daje nove ideje, kodirajo pa drugi. NI zastonj placa dobrega programerja v US nad 100.000 in tudi mnogo vec.
Ta drugi je pa itak absoultni genij, presdelal od AMZ k eni od velikih angleskih investicijski his, kjer ima obsceno visoko placo.
Tujina placa, toliko kot si vreden. Ce si priporavljen v slo delat za 10% tuje place je to tvoj problem.
Tako kot bi bil moj, ce se ne bi usmeril v ta pravo drzavo. Cene so visje v mnogokratnikih, NE v %. Cene Izracunam samo primerjalno glede na bogat lokalni trg + notranje informacije o cenah od domacina, ki mi ga je oocitno poslal sam bog. Porabe casa in materiala sploh ne racunam. Placilo 100% preden posljem. Seveda pa traja leta da si ustvaris reference in prebijes na tak trg.
Kdor je prelen, se mu ne da, ali ne upa, pa naj smrdi tule za mikro placico in nabija o nepravicnih placah, a ne Chevvy? DAVKI SO PRENIZKI, PLACE SO PRENIZKE !!!
Kreira dovolj dobicka, pa ga "investira" preko previsokih davkov
vseh vrst v JS. VEM, ker so bili davki okrog 1995 skoraj enaki kot
v tujini. VSE se vrtelo kot noro, kupovali smo stroje, zaposlovali,
zasluzili. Potem pa so pocasi zaceli kuhat zabo in danes smo s
stanju kjer skoraj ni vec izhoda. Se bojim da bo tale kriza ponovno
pometla s firmami, ki so se morale zakreditirat za stroje, ker ni
bilo denarja za organsko rast.
Gospodarstvo je obcutljiva rozica. Pravilno vodeno daje bogate sadove, zanemarjena pa sem pa tja kaksen drobiz.
HITRE resitve pa ni, ker je raja indoktrinirana in noben politik ni samomorilec, ki bo sprejel nujne ukrepe za zagon. Se kao "desni" JJ nima jajc niti poskusit kaj takega in dela enako kot levicarji.
Ce dodas se totalno nor pokojninski sitem, upokojevanje pri 52, enako nor sistem zaposlovanja preko studenta, pa se par malenkosti je VESELICA zagotovljena.
Kmalu.
Gospodarstvo je obcutljiva rozica. Pravilno vodeno daje bogate sadove, zanemarjena pa sem pa tja kaksen drobiz.
HITRE resitve pa ni, ker je raja indoktrinirana in noben politik ni samomorilec, ki bo sprejel nujne ukrepe za zagon. Se kao "desni" JJ nima jajc niti poskusit kaj takega in dela enako kot levicarji.
Ce dodas se totalno nor pokojninski sitem, upokojevanje pri 52, enako nor sistem zaposlovanja preko studenta, pa se par malenkosti je VESELICA zagotovljena.
Kmalu.
[hostamox]Pomoje moraš narediti en upgrejd v razmišlanju :)
Približno jasno.
Si bom izposodil reklo enega mojega bivšega sodelavca iz IT (star model, sedaj je že srečno v penziji :) Računalništvo je kot ključavničarstvo, ko posel res ve kaj hoče potem mi naredimo .. :)
Važen je predvsem naročnik, ne izvajalec :)
[vickibedi]Yep, te firme so v Slo del problema in nezanemarljiv katalizator bega mozganov. Ce pustimo ob strani prirejanja javnih razpisov, ko so se v spregi s politiko z diskriminatornimi pogoji znebili konkurence manjsih in boljsih podjetij in posledicno ustvarili nezdrav oligopol - to je poglavje za preiskave korupcije, ki bi v ne-banana republiki hitro dobila epilog.
> [Rokc5]
> Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil; verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)
> Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
Slovenija ne premore skoraj niti ene resne IT firme več (razen mogoče SRC-a in še parih, pa še oni se šlepajo večinoma na državno upravo ali večje paradržavne firme).
Za Slo software sceno je vecji problem to, da se pri poslih s politicnimi prijatelji - narocniki - niso rabili prav posebej truditi za kvaliteto, cene pa nabijali kot da gre za top developerske firme v svetovnem merilu. Ni se jim bilo treba izpostavljati tuji konkurenci (na svetovnem trziscu te firme praviloma nimajo niti ene omembe vredne resitve ali produkta), biti non-stop na spici sodobnih tehnologij, in posledicno tudi strokovnjaki tam vecinoma pridobivajo izkusnje, ki ti pridejo prav samo, ce ostanes do penzije v isti ali podobno ugojeni firmi.
[tekavec]Nisem ziher da je tako. Na takšnih tenderjeh sodelujejo predvsem večji playerji. Ni toliko pomembna cena, ampak predvsem kapaciteta in pretekle izkušnje. Da ne govorim o tujih vendorjih, ki delujejo v ozadju. Ponavadi podprejo samo enega posrednika. Lahko se ti greš formalni razpis in iščeš ponudbe večih ponudnikov. Nazadje je samo eden resnični ponudnik, ostali so samo statisti. In to vsi celo vedo (nazadnej se ti celo režijo, ko sprašuješ kaj je zdaj to :) ?
> [vickibedi]
> > [Rokc5]
> > Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil; verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)
> > Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
>
> Slovenija ne premore skoraj niti ene resne IT firme več (razen mogoče SRC-a in še parih, pa še oni se šlepajo večinoma na državno upravo ali večje paradržavne firme).
Yep, te firme so v Slo del problema in nezanemarljiv katalizator bega mozganov. Ce pustimo ob strani prirejanja javnih razpisov, ko so se v spregi s politiko z diskriminatornimi pogoji znebili konkurence manjsih in boljsih podjetij in posledicno ustvarili nezdrav oligopol - to je poglavje za preiskave korupcije, ki bi v ne-banana republiki hitro dobila epilog.
Za Slo software sceno je vecji problem to, da se pri poslih s politicnimi prijatelji - narocniki - niso rabili prav posebej truditi za kvaliteto, cene pa nabijali kot da gre za top developerske firme v svetovnem merilu. Ni se jim bilo treba izpostavljati tuji konkurenci (na svetovnem trziscu te firme praviloma nimajo niti ene omembe vredne resitve ali produkta), biti non-stop na spici sodobnih tehnologij, in posledicno tudi strokovnjaki tam vecinoma pridobivajo izkusnje, ki ti pridejo prav samo, ce ostanes do penzije v isti ali podobno ugojeni firmi.SLO scena sploh ne razume, kakšne šanse bi lahko imeli če bi delovali lokalno. Prišparali bi miljarde, ampak res nisi prebral narobe: miljarde :)
www.youtube.com/watc...WzRKxhpPA0
[vickibedi]Ze ze, ampak v praksi zgleda to tako, da se Franc iz top gun IT podjetja zmeni z nekdanjim sosolcem Lojzetom iz feldmarsal gov funkcije, da se razpis pripravi tako, da kljub temu, da v resnici za projekt X potrebujes kapaciteto K in pretekle izkusnje PI, v pogojih razpisa navede, da pa nujno potrebujejo kapacitete 10*K in pretekle izkusnje 5*PI in se lahko posledicno prijavi samo par podjetij, ki se prej ali slej spajdasijo in konstruktivno delijo plen.
> [tekavec]
> > [vickibedi]
> > > [Rokc5]
> > > Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil; verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)
> > > Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
> >
> > Slovenija ne premore skoraj niti ene resne IT firme več (razen mogoče SRC-a in še parih, pa še oni se šlepajo večinoma na državno upravo ali večje paradržavne firme).
>
> Yep, te firme so v Slo del problema in nezanemarljiv katalizator bega mozganov. Ce pustimo ob strani prirejanja javnih razpisov, ko so se v spregi s politiko z diskriminatornimi pogoji znebili konkurence manjsih in boljsih podjetij in posledicno ustvarili nezdrav oligopol - to je poglavje za preiskave korupcije, ki bi v ne-banana republiki hitro dobila epilog.
Nisem ziher da je tako. Na takšnih tenderjeh sodelujejo predvsem večji playerji. Ni toliko pomembna cena, ampak predvsem kapaciteta in pretekle izkušnje.
In se tako lepo znebis tam enih malih in srednjih aberveznikov z majhno kapaciteto in samo polpreteklimi izkusnjami.
Se lepse je, ker na naslednjem razpisu imajo tisti abervezniki z majhno kapaciteto in slabimi izkusnjami le-teh se manj.
Vsaj na papirju. Kajti Franc sicer nima pojma, kako bi izvedel projekt, se pa znajde in po zmagi na razpisu poklice majhne aberveznike, ki so bili neprimerni za izvedbo projekta, da projekt izvedejo po polovicni ali se nizji ceni.
Ce gledas to z aviona oz. ce nisi developer, je pravzaprav vse v najlepsem redu, celo glede davkov je vsem jasno, da morajo biti visoki, kajti Franc ima mocno kapaciteto in enormne izkusnje, torej je prav, da kasira po uradnem in vobce pozegnanem "referencnem ceniku storitev s podrocja IT" (s drazestnimi cenami, ki jih ne mores zakasirati niti eni privat firmi v isti drzavi), neizkusenim aberveznikom, ki stvar izpeljejo, pa placa toliko, da cez vikend raje sesajo, ribajo in malajo svoja stanovanja ter sraufajo pohistvo, ker so delofci predragi. :-)
[tekavec]Važno da smo na koncu vsi srečni. Četudi je sistem gnil, na koncu vsi zaslužijo, kot pri Milo Minderbinderju v Catch 22, ki je jajca prodajal pod proizvodno ceno, na koncu pa so vsi zaslužili (celo Nemci v štukah :))
> [vickibedi]
> > [tekavec]
> > > [vickibedi]
> > > > [Rokc5]
> > > > Sam sem vedno mislil, da vseeno je neka prihodnost za slovenski IT in da bi to lahko bila ena izmed razvojnih opcij v prihodnosti. Na pomanjkanje kapitala za večje vložke v IT-ju nikoli nisem pomislil; verjetno zato, ker vsi mislimo, da vsak začne lepo iz sobice v ljubljanskih Guncljah ali iz garaže v Limbušu pri Mariboru :)
> > > > Šalo na stran, poznam usešne slovenske IT-jevce ki delajo v Londonu ali v Amsterdamu, nekateri pa so že prišli nazaj (lepo otovorjeni z denarjem seveda ;)).
> > >
> > > Slovenija ne premore skoraj niti ene resne IT firme več (razen mogoče SRC-a in še parih, pa še oni se šlepajo večinoma na državno upravo ali večje paradržavne firme).
> >
> > Yep, te firme so v Slo del problema in nezanemarljiv katalizator bega mozganov. Ce pustimo ob strani prirejanja javnih razpisov, ko so se v spregi s politiko z diskriminatornimi pogoji znebili konkurence manjsih in boljsih podjetij in posledicno ustvarili nezdrav oligopol - to je poglavje za preiskave korupcije, ki bi v ne-banana republiki hitro dobila epilog.
>
> Nisem ziher da je tako. Na takšnih tenderjeh sodelujejo predvsem večji playerji. Ni toliko pomembna cena, ampak predvsem kapaciteta in pretekle izkušnje.
Ze ze, ampak v praksi zgleda to tako, da se Franc iz top gun IT podjetja zmeni z nekdanjim sosolcem Lojzetom iz feldmarsal gov funkcije, da se razpis pripravi tako, da kljub temu, da v resnici za projekt X potrebujes kapaciteto K in pretekle izkusnje PI, v pogojih razpisa navede, da pa nujno potrebujejo kapacitete 10*K in pretekle izkusnje 5*PI in se lahko posledicno prijavi samo par podjetij, ki se prej ali slej spajdasijo in konstruktivno delijo plen.
In se tako lepo znebis tam enih malih in srednjih aberveznikov z majhno kapaciteto in samo polpreteklimi izkusnjami.
Se lepse je, ker na naslednjem razpisu imajo tisti abervezniki z majhno kapaciteto in slabimi izkusnjami le-teh se manj.
Vsaj na papirju. Kajti Franc sicer nima pojma, kako bi izvedel projekt, se pa znajde in po zmagi na razpisu poklice majhne aberveznike, ki so bili neprimerni za izvedbo projekta, da projekt izvedejo po polovicni ali se nizji ceni.
Ce gledas to z aviona oz. ce nisi developer, je pravzaprav vse v najlepsem redu, celo glede davkov je vsem jasno, da morajo biti visoki, kajti Franc ima mocno kapaciteto in enormne izkusnje, torej je prav, da kasira po uradnem in vobce pozegnanem "referencnem ceniku storitev s podrocja IT" (s drazestnimi cenami, ki jih ne mores zakasirati niti eni privat firmi v isti drzavi), neizkusenim aberveznikom, ki stvar izpeljejo, pa placa toliko, da cez vikend raje sesajo, ribajo in malajo svoja stanovanja ter sraufajo pohistvo, ker so delofci predragi. :-)
Tale drzava je CELA Catch22. Januarja sem imel oba pogoja za
pokojnino: leta in dobo. Dam vlogo in vceraj poklicem, ker se ni
bilo nic. POZOR, tole je RES!!!!
Prijazna zenska mi pove, da stvar stoji, ker mi je DURS SAMOVOLJNO prestavil prispevke za par mescev lansko leto.To mi je ze povedala knjigovodkinja, in narocil sem ji naj se dogovori da bom to placal. Odpravili so jo z nadutim glasom: Vi tule ne morete naredit nic. Ce sedaj jaz sam to placam, se v papirjih na pokojninskem to NE pokaze. Sva potem, samo upam lahko, s svetovalko nasla mozno resitev. Ze letos sem dovolj cez tiste mesece ki so bili izzvzeti iz placila, da je doba spet 40 let. Dal sem ponoven zahtevek, da se mi obracuna 40% pokojnine iz letosnjih mesecev, lanske mesece pa bomo potem naknadno. Itak bom delal normalno naprej. Najprej tri leta kot sedaj, za +3% na leto, potem pa firma.
Ce niti ne upostevam da mi drazava UKRADE 60% MOJEGA VPLACANEGA !!!!!! denarja za pokojnino, je tole kronski dokaz, da bomo sli v tak kurac kot se nikoli. Ker je dejansko VSE u kurcu. Podjetniki vlecmo voz, na katerem udobno sedijo priviligirana kasta, toda vedno manj nas je trotljev, ki smo to voljni poceti. Pravkar tece razprava da mladi sposobni kadri bezijo. NO SHIT Sherlock? KDO pa z veseljem placa 70% davka, ce je top inzenir??
Dragi lukci in ostali mesecniki so tole drzavo PONOVNO spremenili v greznico YU 2.0.
V tujini velja za najboljse: Sky is the limit. ZAKAJ bi tule delal 40 let, ce si v tujini placan toliko v 5-10 ????? Sin od prijatelja je nekje na cetrt miljoncka in raste, letno; GB invseticijska hisa.
"Dragi" volilci levice, spominte se na taka pisanja, ko boste cez 15 let imeli 350e pokojnine, CE. Skoda ker bomo zaradi teh brezmozganskih opic najebali tudi ostali normalni.
DAVKE JE TREBA DVIGNIT, a NE ????
Prijazna zenska mi pove, da stvar stoji, ker mi je DURS SAMOVOLJNO prestavil prispevke za par mescev lansko leto.To mi je ze povedala knjigovodkinja, in narocil sem ji naj se dogovori da bom to placal. Odpravili so jo z nadutim glasom: Vi tule ne morete naredit nic. Ce sedaj jaz sam to placam, se v papirjih na pokojninskem to NE pokaze. Sva potem, samo upam lahko, s svetovalko nasla mozno resitev. Ze letos sem dovolj cez tiste mesece ki so bili izzvzeti iz placila, da je doba spet 40 let. Dal sem ponoven zahtevek, da se mi obracuna 40% pokojnine iz letosnjih mesecev, lanske mesece pa bomo potem naknadno. Itak bom delal normalno naprej. Najprej tri leta kot sedaj, za +3% na leto, potem pa firma.
Ce niti ne upostevam da mi drazava UKRADE 60% MOJEGA VPLACANEGA !!!!!! denarja za pokojnino, je tole kronski dokaz, da bomo sli v tak kurac kot se nikoli. Ker je dejansko VSE u kurcu. Podjetniki vlecmo voz, na katerem udobno sedijo priviligirana kasta, toda vedno manj nas je trotljev, ki smo to voljni poceti. Pravkar tece razprava da mladi sposobni kadri bezijo. NO SHIT Sherlock? KDO pa z veseljem placa 70% davka, ce je top inzenir??
Dragi lukci in ostali mesecniki so tole drzavo PONOVNO spremenili v greznico YU 2.0.
V tujini velja za najboljse: Sky is the limit. ZAKAJ bi tule delal 40 let, ce si v tujini placan toliko v 5-10 ????? Sin od prijatelja je nekje na cetrt miljoncka in raste, letno; GB invseticijska hisa.
"Dragi" volilci levice, spominte se na taka pisanja, ko boste cez 15 let imeli 350e pokojnine, CE. Skoda ker bomo zaradi teh brezmozganskih opic najebali tudi ostali normalni.
[PyotrNovak]Ja, prvo je ekstremna birokracija, drugo pa čedalje bolj ekstremno leva politika. V SLO pa še konzervatizem brez primere. Liberalna demokracija je po Y2K v krizi. V svetu in EU,
Tale drzava je CELA Catch22. Januarja sem imel oba pogoja za pokojnino: leta in dobo. Dam vlogo in vceraj poklicem, ker se ni bilo nic. POZOR, tole je RES!!!!
v SLO pa je itak nismo nikoli spoznali :)
Na zalost mi je tole ze nekaj casa jasno. Ce je bila lahko Violetka
komisar za promet, je lahko tudi simpaz Koko.
pozareport.si/post/5...v-do-danes
Podatki o cepljenju v US in EU povedo VSE.
pozareport.si/post/5...v-do-danes
Podatki o cepljenju v US in EU povedo VSE.
Strani: 1 2