Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Ko se ekonomisti sprenevedajo
Strani: 1 2
sporočil: 32.702
Zadnja sprememba: najobj 15.10.2014 09:52
[TadejK]... eh, pa saj je razumljivo, da od totih 23 pomembnežev, ki so jeseni 2010 v odprtem pismu napovedali, da bo v ZDA prišlo do razvrednotenja valute in visoke inflacije, doslej še nihče ni priznal, da se je motil, če pa oni živijo v nekih drugih časih, ko so veljale neke druge ekonomske zakonitosti ... jebiga, zdaj pa je pač tako, da Američani naštancajo sveže dolarje in namesto da bi kot včasih padel tečaj dolarja, zdaj pade tečaj norveške krone, ker pač Američani s svojimi enormnimi količinami dolarjev, ki jih silom prilike (= moči) celi svet jemlje resno, lahko zmanipulirajo katerikoli tečaj jim v nekem trenutku paše in s tem seveda tudi vrednost vseh poslov, ki so kjerkoli po svetu v tistem trenutku vezane na zmanipulirano valuto, sploh ker je poslov preveč, da bi jih vse zavaroval pred tečajnimi tveganji, ki pa se konec koncev tudi realizirajo v neki - če je treba - zmanipulirani valuti ...
> v Bloombergovem prispevku, v katerem so novinarji navedli odgovore avtorjev odprtega pisma in ugotovili, da nihče ni zmožen samokritike, bi bil tisti, ki bi jo zmogel, izpostavljen kot junak. Podobno bi ga, če sodimo po komentarjih pod prispevkom, videla tudi večina bralcev.
No, včeraj je eden od tistih podpisnikov pisma, ki Bloombergu niso odgovorili, le zmogel vsaj polovico priznanja zmote (www.realclearmarkets...olite.html ) ...
> We indeed warned about the risks of inflation in 2010 and the CPI has been, to put it mildly, benign since then. First, to give the baying crowd just a bit of what it wants (I will take some of it back soon), our bad (I say "our" but obviously I speak only for myself). When you warn of a risk and it doesn't come to pass I do think you owe the world this admission, even if you later explain what it means to warn of a risk not a certainty, and offer good reasons why despite reasonable worry this particular risk didn't come to pass.
... čeprav se je takoj zatem tudi on zatekel k sprenevedanju:
> We did not make a prediction, something we certainly know how to do and have collectively done many times. We warned of a risk.
P.S.: vem, da ti kot zaprisežen človek številk misliš, da fantaziram, ampak "Quod licet Iovi, non licet bovi" je edina ekonomska zakonitost, ki velja v današnjem globaliziranem svetu ...
sporočil: 8.014
[najobj]To si mi v zadnjem času razložil že tolikokrat, da sem si celo jaz uspel zapomniti :)
P.S.: vem, da ti kot zaprisežen človek številk misliš, da fantaziram, ampak "Quod licet Iovi, non licet bovi" je edina ekonomska zakonitost, ki velja v današnjem globaliziranem svetu ...
Da bi si lahko s to modrostjo zares kaj pomagal, bi moral pa vedeti še, kako ugotoviti, kje je v nekem trenutku ločnica med obema svetovoma. Je Goldman Sachs danes Iovi ali bovi? Bo tudi leta 2016? Je bil Lehman Brothers leta 2008 Iovi ali bovi? Pa Creditanstalt leta 1930? Pa Nixon leta 1974? Pa Kennedy leta 1963? Pa Stalin leta 1953?
sporočil: 32.702
Zadnja sprememba: najobj 15.10.2014 12:58
[TadejK]
> [najobj]
> P.S.: vem, da ti kot zaprisežen človek številk misliš, da fantaziram, ampak "Quod licet Iovi, non licet bovi" je edina ekonomska zakonitost, ki velja v današnjem globaliziranem svetu ...
To si mi v zadnjem času razložil že tolikokrat, da sem si celo jaz uspel zapomniti :)... ja, repetitio mater studiorum est ...
Da bi si lahko s to modrostjo zares kaj pomagal, bi moral pa vedeti še, kako ugotoviti, kje je v nekem trenutku ločnica med obema svetovoma. Je Goldman Sachs danes Iovi ali bovi?... eh, ziher Iovi ...
Bo tudi leta 2016?... jebiga, jaz sicer mislim, da bo, ampak je to bolj vprašanje za Kanglerjevo Karin Ježovito ...
Je bil Lehman Brothers leta 2008 Iovi ali bovi?... evo, izjema, ki potrjuje pravilo ...
Pa Creditanstalt leta 1930? Pa Nixon leta 1974? Pa Kennedy leta 1963? Pa Stalin leta 1953?... eh, takrat ni bilo globalizacije in je bilo "sto" valut, ki so urejala "sto" za današnje razmere zaprtih ekonomij, danes pa je globalizacija in dve "resni" valuti ...
P.S.: da ne boš samo ti mene, bom še jaz malo tebe ... evo, to www.ecb.europa.eu/st...ok.en.html poglej in mi povej, kaj se je zgodilo z norveškim gospodarstvom v zadnjih dveh letih, da je krona padla za 20 % oziroma
kaj se je zgodilo z norveškim gospodarstvom v juniju letos, da je krona padla za 5 % oziroma kaj se je zgodilo z norveškim gospodarstvom v avgustu letos, da je krona zrasla za 4 % oziroma kaj se je zgodilo z norveškim gospodarstvom včeraj, da je krona padla za 1 % ... jebiga, malo prevelike cifre so to za moje pojme, če jih v tem istem cajtu primerjam s spremembami obrestnih mer na tretji decimalki, pa so obrestne mere tudi namenjene urejanju posameznih ekonomij ... khmm, sploh če pomislim na glavni izvozni artikel norveške ekonomije ...
Strani: 1 2