Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Public enemy: Gnili kompromis o trgu dela
Strani: 1 2
sporočil: 10.224
Microsoft je bogat zato, ker razume, kako stvari delajo, kot jih
razume tudi MM ali SK. To diktiranje države, kako morajo podjetja
delati, je pa kvečjemu omejevanje.
sporočil: 33
hja zopet ta Kovač, že zadnjič smo meli enako zadevo na tapeti,
Kovač pej raj za župnika, boš lohka ne vedel pa govoril, mah
sporočil: 30
Dober pregovor pravi: Psi lajajo,karavana gre naprej,spremembe pa
še itak sledijo ... Seveda, glavnim akterjem v prid !
sporočil: 732
DerLink
Stanislav Kovač,
stari barantač:
prebral sem tvojo umno reč.
Kar v njej ni tvoje, mi je všeč.
A še lahko zboljšaš malo:
pogum, ukradi še ostalo!
Stanislav Kovač,
stari barantač:
pogum, ukradi še ostalo!
sporočil: 732
DerLink
Stanislav Kovač,
stari barantač:
pogum, ukradi še ostalo!
Stanislav Kovač,
stari barantač:
pogum, ukradi še ostalo!
sporočil: 30.643
tommis je napisal(a):100%, pa kaj vraga misliš! Če še nisi opazil, samoupravnega socializma nimamo več. Vlaganje v podjetje je stvar podjetnika, ne delavcev. Oni tam samo delajo.
Naj mi nekdo najde procent tistih delavcev, ki jim "visi dol" za podjetje kjer so zaposleni in niso pripravljeni vložit ničesar,
tommis je napisal(a):Če delavci po pomoti naredijo kaj preveč, se standard dvigne lastniku podjetja, ne pa njim. Delavci dobijo toliko, kolikor izsilijo preko sindikatov, ne toliko kot naredijo.
. . . da bi se jim standard lahko dvignil, pa dajmo pol debatirat.
sporočil: 116
a zdele lohka nabijem tegale kovača na kurac k sploh ne vem kdo je
to in dam neko mnenje o stvari ki je ne poznam dost irok? raj ne!
vsi si elimo boli svet, a po svojih merilih in kdo bo zdej to
reeval? kovač? hm, dvomim. Prej cajt...
sporočil: 243
fastriff je napisal(a):
Se strinjam, res si lahko žalostna. A nam še zaupaš kateri partijski sekretar te sili da to moraš brati ?
Nič nisem "žalostna", če pa se tebi toži po partiji pojdi na KUBO !!!!
sporočil: 243
DerlinK je napisal(a):
DerLink Stanislav Kovač, stari barantač: prebral sem tvojo umno reč. Kar v njej ni tvoje, mi je všeč. A še lahko zboljšaš malo: pogum, ukradi še ostalo!
Pa prav po glavi si zadel !!!
sporočil: 3.507
milijana je napisal(a):
Nič nisem "žalostna", če pa se tebi toži po partiji pojdi na KUBO !!!!
Ja, vidim da si zelo informirana kje je svoboda pisanja velika. Kdaj imaš naslednji seminar ? :)
sporočil: 699
Hmm, zanimivo...preberem članek, komentarje, ampak nikjer ne
zasledim ideje, ki se meni osebno zdi najbolj kritična pri
zaposlovanju za določen in nedoločen čas: po moje namreč niso
odpravnine same po sebi jedro problema, ampak vprašanje, zakaj in
kako človeka odpustiti, iz česar šele bi moralo slediti, ali je
upravičen do odpravnine ali ne.
Recimo, upravičen razlog za odpuščanje se mi zdi nesposobnost ali delo v škodo podjetja. A takšni ljudje so preveč zaščiteni, praktično jih ni mogoče odpustiti brez stroškov in procedur. Te postopke bi morali poenostaviti, odpravnine zanje ukiniti. So to dosegli?
Drug primer so podjetja, ki jim gre slabo in zato racionalizirajo poslovanje z odpuščanjem in krčenjem proizvodno-prodajnih programov. Prvi ukrep v VSAKEM takem primeru bi moral biti uvedba preiskave, zakaj je do takega stanja prišlo in ukrepati zoper odgovorne - t.j. menedžerje, ki so vodili družbo v času propada. To je prvo in najpomembnejše, šele nato nastopi vprašanje odpravnin za odpuščene. Državni denar je moj denar, zato prepovedujem (utopist :P), da se moj denar daje za odpravnine ljudem (ne enačite odpravnin z nadomestili za brezposelne!), ki so izgubili službe zaradi napak vodstva družbe – in to vodstvo ni brezimno, v vsakem primeru se točno ve, kdo je to!!! Delavec pa je upravičen do odpravnine, ker za izgubo službe ni odgovoren sam (izhajam iz točke 1, torej govorim o dobrem delavcu).
Tretji primer, ki se delno navezuje na drugega, so odpravnine vodstvenim delavcem. Nič koliko primerov je že bilo, da je človek slabo vodil družbo ali svoj oddelek, pa je kljub temu dobil visoko odpravnino, ki je čisto nekaj drugega kot odpravnina navadnega delavca. Ampak kako to sploh nadzorovati? Zavedam se, da je stvar popolna utopija, saj se "velike ribe" ne grizejo med seboj. In te ribe dajo najprej poudarek besedi "velik" (se pravi pripadnost razredu), ko se gledajo in božajo med seboj, šele potem, če sploh, besedi "barva" (se pravi politični struji ali pa celo sposobnosti posameznika). Seveda so tu tudi sposobni in pošteni vodje, ki ob zamenjavi službe zaslužijo visoko odpravnino.
Četrti primer so zaposleni za določen čas in nepošteno izkoriščanje tega načina zaposlovanja. Zaposlovanje za določen čas je upravičeno v podjetjih s sezonsko komponento proizvodnje in prodaje ali pa v primerih izrednih velikih naročil. Ko je sezona mimo, ko je veliko naročilo izdelano in odpremljeno, delavca podjetje ne potrebuje več. Ampak, kako to, da imam celo vrsto MLADIH prijateljev (starostna segregacija delavcev, kot ugotavlja Kovač, je dejstvo), ki so že več let zaposleni za DOLOČEN čas pri ISTEM delodajalcu, pogodba se jim vedno znova podaljšuje, ne dobijo pa pogodbe za nedoločen čas??? Tu ne gre ne za sezonsko komponento ne za izredna naročila. Zakaj država ne ukrepa? Kaj tu določa zakon? Ali zakon to že prepoveduje? Če da, zakaj ne ukrepajo inšpektorji??? Dovolj bi bilo, da bi po prstih usekali eno samo veliko podjetje, ali pa morda Adecco, ki posoja delavce drugim družbam, sam pa jih zaposluje za določen čas po več let skupaj… Stvar bi se hitro razvedela in v enem letu bi bil red tu, samo če je volja….
Naj torej povzamem:
- upravičenost do odpravnine bi morala biti popolnoma odvisna od odgovornosti zaposlenega za izgubo službe – če jo torej izgubi brez svoje krivde, naj dobi odpravnino;
- pri slabo stoječih družbah bi se morala ugotavljati kazenska odgovornost, malomarnost vodstva. Na ta način bi ljudje v velikih delniških in javnih družbah bolj zavzeto gledali na prihodnost družbe in odpuščanj ne bi bilo toliko, saj bi pravočasno in strokovno ukrepali;
- potrebno je takojšnje ukrepanje inšpektorata za delo v podjetjih, za katera se splošno ve, da v nedogled podaljšujejo pogodbe o zaposlitvi za določen čas.
Glavno vprašanje celotne družbe in vsakega posameznika pa ostaja, ali sta poštenost in pravičnost tisto, k čemur stremimo?
Recimo, upravičen razlog za odpuščanje se mi zdi nesposobnost ali delo v škodo podjetja. A takšni ljudje so preveč zaščiteni, praktično jih ni mogoče odpustiti brez stroškov in procedur. Te postopke bi morali poenostaviti, odpravnine zanje ukiniti. So to dosegli?
Drug primer so podjetja, ki jim gre slabo in zato racionalizirajo poslovanje z odpuščanjem in krčenjem proizvodno-prodajnih programov. Prvi ukrep v VSAKEM takem primeru bi moral biti uvedba preiskave, zakaj je do takega stanja prišlo in ukrepati zoper odgovorne - t.j. menedžerje, ki so vodili družbo v času propada. To je prvo in najpomembnejše, šele nato nastopi vprašanje odpravnin za odpuščene. Državni denar je moj denar, zato prepovedujem (utopist :P), da se moj denar daje za odpravnine ljudem (ne enačite odpravnin z nadomestili za brezposelne!), ki so izgubili službe zaradi napak vodstva družbe – in to vodstvo ni brezimno, v vsakem primeru se točno ve, kdo je to!!! Delavec pa je upravičen do odpravnine, ker za izgubo službe ni odgovoren sam (izhajam iz točke 1, torej govorim o dobrem delavcu).
Tretji primer, ki se delno navezuje na drugega, so odpravnine vodstvenim delavcem. Nič koliko primerov je že bilo, da je človek slabo vodil družbo ali svoj oddelek, pa je kljub temu dobil visoko odpravnino, ki je čisto nekaj drugega kot odpravnina navadnega delavca. Ampak kako to sploh nadzorovati? Zavedam se, da je stvar popolna utopija, saj se "velike ribe" ne grizejo med seboj. In te ribe dajo najprej poudarek besedi "velik" (se pravi pripadnost razredu), ko se gledajo in božajo med seboj, šele potem, če sploh, besedi "barva" (se pravi politični struji ali pa celo sposobnosti posameznika). Seveda so tu tudi sposobni in pošteni vodje, ki ob zamenjavi službe zaslužijo visoko odpravnino.
Četrti primer so zaposleni za določen čas in nepošteno izkoriščanje tega načina zaposlovanja. Zaposlovanje za določen čas je upravičeno v podjetjih s sezonsko komponento proizvodnje in prodaje ali pa v primerih izrednih velikih naročil. Ko je sezona mimo, ko je veliko naročilo izdelano in odpremljeno, delavca podjetje ne potrebuje več. Ampak, kako to, da imam celo vrsto MLADIH prijateljev (starostna segregacija delavcev, kot ugotavlja Kovač, je dejstvo), ki so že več let zaposleni za DOLOČEN čas pri ISTEM delodajalcu, pogodba se jim vedno znova podaljšuje, ne dobijo pa pogodbe za nedoločen čas??? Tu ne gre ne za sezonsko komponento ne za izredna naročila. Zakaj država ne ukrepa? Kaj tu določa zakon? Ali zakon to že prepoveduje? Če da, zakaj ne ukrepajo inšpektorji??? Dovolj bi bilo, da bi po prstih usekali eno samo veliko podjetje, ali pa morda Adecco, ki posoja delavce drugim družbam, sam pa jih zaposluje za določen čas po več let skupaj… Stvar bi se hitro razvedela in v enem letu bi bil red tu, samo če je volja….
Naj torej povzamem:
- upravičenost do odpravnine bi morala biti popolnoma odvisna od odgovornosti zaposlenega za izgubo službe – če jo torej izgubi brez svoje krivde, naj dobi odpravnino;
- pri slabo stoječih družbah bi se morala ugotavljati kazenska odgovornost, malomarnost vodstva. Na ta način bi ljudje v velikih delniških in javnih družbah bolj zavzeto gledali na prihodnost družbe in odpuščanj ne bi bilo toliko, saj bi pravočasno in strokovno ukrepali;
- potrebno je takojšnje ukrepanje inšpektorata za delo v podjetjih, za katera se splošno ve, da v nedogled podaljšujejo pogodbe o zaposlitvi za določen čas.
Glavno vprašanje celotne družbe in vsakega posameznika pa ostaja, ali sta poštenost in pravičnost tisto, k čemur stremimo?
sporočil: 264
Tudi sam mislim da je takon samo kozmetični popravek samo da se
lahko vlada na koncu prsi z novim zakonom. Odpravnine bi morale
ostati vendar ne kot zakonsko zapisane ampak v kolektivnih pogodbah
za panogo, saj je od te odvisno kaj in kako naprej. Za slabo
poslovanje niso vedno krivi le "nesposobni" menedžerji ampak
nasplošna tržna situacija (cene surovin, energije itd..), ki morajo
omogočati podjetju hitro reagiranje na stanje na trgu. Po drugi
strani pa bi se moralo zmanjšati število začasno zaposlenih in se
začasne zaposlitve omejiti na maks. 12 mesecev na delovno mesto,
kar pomeni da za isto delovno mesto po 12 mesecih ne moreš
zaposliti novega človeka za določen delovni čas. Enostavnejše bi
morale biti možnosti krajšega delovnega časa, kjer bi država delno
pokrivala plače ko je podjetje zaradi tržnega nihanja v
krizi.
Sindikatom zamerim da se ne zavzemajo za mlade ampak samo čuvajo zaposlitve "starih" in da je tako veliko število mladih zaposlenih za določen čas.
Sindikatom zamerim da se ne zavzemajo za mlade ampak samo čuvajo zaposlitve "starih" in da je tako veliko število mladih zaposlenih za določen čas.
sporočil: 6.084
tician je napisal(a):
in kaj v njenem življenjepisu je vprašljivega.... Tako na kratko na uč - menjala je več služb, kot drugi čevelj - dokaz fleksibilna in sposobna... Vse službe so se tikale zagovarjanja človekovih pravic...in kaj je trg dela - na njenem nivoju in funkciji- kot ena osnovnih človekovih pravic...Kaj se naj ukvarja, če Sava nima lima za gume, Radenska flaš, ali če Kolinska nima jajc za majonezo ali Gorenje 15 % škart pri šporhetih.... Le čevlje sodi naj kopitar....
meni se njene službe zdijo idealne za pridobivanje znanj in veščin za superbirokrata, kakšnega predsednika sindikata kvečjemu...takšni kvečejemu producirajo jajca tipa http://www.uradni-li...vilka=1768< /a> ...joooj glava me boli spet
lp
Strani: 1 2