Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Slovencev je vse manj. Pa kaj?
Strani: 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
sporočil: 7.339
tekavec je napisal(a):
Ja, in to je obenem tudi naš way of life in naša kultura, se strinjaš?
Nikakor ne. To je LDSarski way of life, za Slovenca je vrednota služba in delo.
sporočil: 27.956
bricktop je napisal(a):lej, "nas" nacin zivljenja je to, kar definirajo ljudje, ki v nekem casu "tukaj" zivijo. ko tebe in mene vec ne bo, se bo morda na tem istem prostoru odvijalo kaj cisto drugacnega, kar bi bilo morda tebi vsec, meni ne, ali pa obratno, ali pa obema ja, ali pa obema ne. v vsakem primeru je to stvar takrat zivecih ljudi.
Naš način življenja je to, da sta oba starša zaposlena, da otroci hodijo v šolo do fakultete (kjer potem nekateri odpadejo in nekateri uspejo), da foter ne pretepa mame, ker ni imela pokritih vseh las, da so ženske enakopravne moškim itd. itd.
ravno zato je po moje smiselno, da se starsi zavedajo, da niso krona stvarstva in da jim je sicer jasno, da otroku neizogibno dajejo nek svoj pecat, da pa se hkrati trudijo pustiti vrata dovolj odprta. ker otrok bo na koncu zrasel v samega sebe, v samostojno (hopefully) osebo in absolutno ni podlage, da bi ravno moral biti podoben starsem
in reci "nas nacin zivljenja" istim stvarem kot oni.
saj pravzaprav so ravno te razlike tiste, ki se stalno po korakih dogajajo medgeneracijsko, ne? ko si enkrat dovolj star, da se na busu zasacis pri tihem stavku "jebeni mulci", ko dobis od dijaka / studenta rukzak v glavo, ti je verjetno to jasno :)
starsi se lahko seveda vedejo drugace in absolutno forsirajo in zahtevajo replikacijo svojega kulturnega vzorca. potem so pac fundamentalisti.
sporočil: 7.327
tekavec je napisal(a):
Kaj se nisi nekaj pritoževal nad blatenjem sogovornikov? (2.)
Joooj.
MM rad govori o opičnjakih. MegaMonkey bi lahko bil novi nickname, saj je tako kot ostali potomec primatov (ne opic). In ker je nam intelektualno superioren (he thinks), bi lahko bil Mega.
Smajli na koncu pa kot hudomušna pripomba.
Ki jo Mić th Rich ni tako dojel, ampak kaj pa tako dojame? :)
Na srečo je rezultat ta, da ne bo odgovarjal na moje poste, kar je samo pozitivni. Po drugi strani si rad polepšam dan z njegovimi bistroumnimi izjavami. From far far away...
sporočil: 38
x0 je napisal(a):
A ves, katero je najbolj pogosto ime za novorojenca na svedskem? Nekaj let nazaj je bilo 'Ahmed'.
Toliko o svedinjah in o tem da metanje denarja za otroke deluje.
V sloveniji bi pa bilo, 'Strojan'. Na kar bi mnozica "narodnobuditeljev' znorela, ces kaj se pa gremo, saj smo rekli da hocemo vecjo rodnost SLOVENCEV. No, in ob tej situaciji bo tudi x0 pomislil da dvigne sidro, vrag ne ve kdaj bo prisel trenutek ko te ozigosajo za 'tistega izven'.
A pri nas je kaj drugače? ;)
In kakorkoli žališ Švedinje (zakaj?), dokaži trditev!
Ampak problem je, da imamo mi premalo "Strojanov".
sporočil: 1.074
crt je napisal(a):
lej, "nas" nacin zivljenja je to, kar definirajo ljudje, ki v nekem casu "tukaj" zivijo. ko tebe in mene vec ne bo, se bo morda na tem istem prostoru odvijalo kaj cisto drugacnega, kar bi bilo morda tebi vsec, meni ne, ali pa obratno, ali pa obema ja, ali pa obema ne. v vsakem primeru je to stvar takrat zivecih ljudi.
ravno zato je po moje smiselno, da se starsi zavedajo, da niso krona stvarstva in da jim je sicer jasno, da otroku neizogibno dajejo nek svoj pecat, da pa se hkrati trudijo pustiti vrata dovolj odprta. ker otrok bo na koncu zrasel v samega sebe, v samostojno (hopefully) osebo in absolutno ni podlage, da bi ravno moral biti podoben starsem
saj pravzaprav so ravno te razlike tiste, ki se stalno po korakih dogajajo medgeneracijsko, ne? ko si enkrat dovolj star, da se na busu zasacis pri tihem stavku "jebeni mulci", ko dobis od dijaka / studenta rukzak v glavo, ti je verjetno to jasno :)
starsi se lahko seveda vedejo drugace in absolutno forsirajo in zahtevajo replikacijo svojega kulturnega vzorca. potem so pac fundamentalisti.
Crt, pa te je spet zaneslo, da poskusas izobraziti folk na forumu :))
MM
sporočil: 2.011
markoff je napisal(a):Zgubljamo ga samo s taksnimi ficfirici kot si ti, ki se najprej blazno zagrejejo za debato, potem se potegnejo ven, ces da niso mislili tako in da so vsi ostali nepismeni, ker ne vidijo kar je gospod forumski komentator mislil ... potem pa se enostavno izognejo direktnim vprasanjem.
V bistvu vsi tule izgubljamo čas.
TOREJ, zakaj naj drzava financira povecanje rodnosti?
Andrejo1223 je napisal(a):
Da držiš glavo v pesku. ;)
lej, saj bi ti rad odgovoril, ampak res mi ni jasno, kaj naj bi bilo tisto, kar mi po tvojem ni jasno :)
druzba se spreminja ... ok
"slovenka" pocne to in to ... ok
"svedinja" pocne to in to ... ok
now what? saj ni treba, da jasno odgovoris, samo potem se pac pogovarjas sam s sabo. kar je tvoja stvar, tako kot je njuna osebna izbira stvar slovenke in svedinje, v kolikor taksna bitja obstajajo.
Zadnja sprememba: crt 15.01.2007 18:00
micom je napisal(a):
Crt, pa te je spet zaneslo, da poskusas izobraziti folk na forumu :))
MM
ma ja, osel, led, kurc vse skup :)
Zadnja sprememba: anon-9303 23.07.2007 18:53
x0 je napisal(a):
Zgubljamo ga samo s taksnimi ficfirici kot si ti, ki se najprej blazno zagrejejo za debato, potem se potegnejo ven, ces da niso mislili tako in da so vsi ostali nepismeni, ker ne vidijo kar je gospod forumski komentator mislil ... potem pa se enostavno izognejo direktnim vprasanjem.
TOREJ, zakaj naj drzava financira povecanje rodnosti?
Zakaj se sploh ukvarjas s temi ficfirici?
MM
sporočil: 2.011
A pri nas je kaj drugače? ;)
In kakorkoli žališ Švedinje (zakaj?), dokaži trditev!
Ampak problem je, da imamo mi premalo "Strojanov".
Kaj se kurcis? Lepo sem ti napisal, da spodbujanje rojstev z denarjem spodbuja rojstva ravno tam, kjer jih ta ista populacija, ki grmi da je treba vec slovencev, noce videti.
sporočil: 17.846
x0 je napisal(a):
Rado ima jajca. Upam da mu jih ne bodo odrezali :)
A jih rabi? Sodeč po tekstu jih rabi tako kot slepič.
crt je napisal(a):
ma ja, osel, led, kurc vse skup :)
Treba jih je samo psovati, za vse ostalo je skoda casa :))
MM
micom je napisal(a):ma, glavna tolazba mi je to, da zlati kovanci pa dejansko so anonimna in untraceable nalozba.
Treba jih je samo psovati, za vse ostalo je skoda casa :))
to, plus drevesa, seveda :)
Zadnja sprememba: anon-105466 15.01.2007 18:07
crt je napisal(a):
lej, "nas" nacin zivljenja je to, kar definirajo ljudje, ki v nekem casu "tukaj" zivijo. ko tebe in mene vec ne bo, se bo morda na tem istem prostoru odvijalo kaj cisto drugacnega, kar bi bilo morda tebi vsec, meni ne, ali pa obratno, ali pa obema ja, ali pa obema ne. v vsakem primeru je to stvar takrat zivecih ljudi.
S tem se strinjam, le da mi ni všeč, če se bi tudi tukaj uveljavila "kultura" tega, kar si napisal v svojem zadnjem ODSTAVKU. In po drugi strani je tudi dejstvo, da gre pri spremembah iz staršev na otroke za evolucijo, pri spremembah v obliki demografske invazije pa za revolucijo - do teh pa nimam ravno pretežno pozitivnega odnosa, sploh če bi šlo za revolucijo v priseljenski fundamentalizem.
sporočil: 7.327
x0 je napisal(a):
Ja, povej zakaj bi naj torej drzava trosila denar za povecevanje rodnosti. Ker pezdir ne pravi nic drugega, kot da to nima smisla.
Del tega sem že napisal. Tisto o izvoru ROI?
Alternativa tej aktivnosti je aktivno priseljevanje, tretje možnosti ni. Zdaj pa - kaj imaš raje - goro priseljencev ala Velenje, Jesenice, Trbovlje, Ljubljana ali goro doma vzgojenih. Prvi bodo poceni, a težko integrabilni v kulturo (razen če jih pripelješ iz 30 različnih držav, kjer govorijo 40 različnih jezikov, potem se bodo hitro prilagodili), drugi dražji, a bistveno bolj integrabilni (četudi so otroci priseljencev). Tu je težko govoriti o denarju, ker je nacionalna identiteta stvar nematerialnih dobrin. In tu mojster ekonometerije Mić the Rich ne more pomagati (saj tudi sicer ne bi).
crt je napisal(a):
lej, saj bi ti rad odgovoril, ampak res mi ni jasno, kaj naj bi bilo tisto, kar mi po tvojem ni jasno :)
druzba se spreminja ... ok
"slovenka" pocne to in to ... ok
"svedinja" pocne to in to ... ok
now what? saj ni treba, da jasno odgovoris, samo potem se pac pogovarjas sam s sabo. kar je tvoja stvar, tako kot je njuna osebna izbira stvar slovenke in svedinje, v kolikor taksna bitja obstajajo.
Gre za to, da Švedi bodo dočakali leto 2050. Za Slovence se pa že sprašujem. ;)
Primerjava z drugimi pa gre, če lahko stalno poslušamo o IRSKEM USPEHU, AMERŠKEM ZGLEDU. Poglej, Irci gospodarsko rastejo in se še "množijo" zraven:
www.finance-on.net/f...&p=1#37172
bricktop je napisal(a):
S tem se strinjam, le da mi ni všeč, če se bi tudi tukaj uveljavila "kultura" tega, kar si napisal v svojem zadnjem postu. In po drugi strani je tudi dejstvo, da gre pri spremembah iz staršev na otroke za evolucijo, pri spremembah v obliki demografske invazije pa za revolucijo - do teh pa nimam ravno pretežno pozitivnega odnosa, sploh če bi šlo za revolucijo v priseljenski fundamentalizem.
ja, revolucija sux v smislu, da se lahko naenkrat dvozivke zmenijo, da zdaj pa akcija gremo vsi na kopno, ti si pa riba. tough cookie. ampak pac odtenki tega se stalno dogajajo. dogajajo se ponavadi nezvezno. a greva zdaj razpravljat o dialekticnem prehodu iz kvantitete v kvaliteto :)
fundamentalizem ima mnogo obrazov, lahko je komot tudi domorodski. in ne, domorodci nimajo nobene posebne naravne pravice biti fundamentalisti. nic bolj kot kdo drugi. vsekakor ne proti tistim, ki sele prihajajo. ker svet se ne zacne in konca z nami, ki smo zdajle tukaj.
ondan sem videl napis na zidu "vecna bo slovencev cast". moram priznat, da me je kar malo srat pritisnilo. najprej od smeha, potem pa ob misli, da je nekdo verjetno z vso resnostjo to namalal.
x0 je napisal(a):Dej predlagaj, kaj naj se naredi!
Kaj se kurcis? Lepo sem ti napisal, da spodbujanje rojstev z denarjem spodbuja rojstva ravno tam, kjer jih ta ista populacija, ki grmi da je treba vec slovencev, noce videti.
Nič?
Andrejo1223 je napisal(a):lej, mene prav briga, ali bodo leta 2050 obstajale kaksne slovensko govorece osebe, tako da ne vem, zakaj si se lotil ravno z mano o tem pogovarjat ... morda gre za kaksno zmesnjavo pri citatih?
Gre za to, da Švedi bodo dočakali leto 2050. Za Slovence se pa že sprašujem. ;)
crt je napisal(a):
ondan sem videl napis na zidu "vecna bo slovencev cast". moram priznat, da me je kar malo srat pritisnilo. najprej od smeha, potem pa ob misli, da je nekdo verjetno z vso resnostjo to namalal.
Kje si pa to videl? Saj to je za crknit od smeha. A si predstavljas izraz na obrazu tistega tipa, ki je to pisal? Verjetno je mislil, da izpolnjuje zgodovinsko poslanstvo, ha ha.
MM
crt je napisal(a):Na to te bo(do) spomnili takrat, ko boš vekal o tem da po slovenskih zakon je to tako in tako. ;)
lej, mene prav briga, ali bodo leta 2050 obstajale kaksne slovensko govorece osebe, tako da ne vem, zakaj si se lotil ravno z mano o tem pogovarjat ... morda gre za kaksno zmesnjavo pri citatih?
Dej predlagaj, kaj naj se naredi!
Nič?
kaj naj se naredi za kaj? za nataliteto, ce jo jemljes kot pomemben cilj? ja madona. orodje imas v hlacah. kaj tukaj isces, navodila za uporabo?
sporočil: 6.680
Dej predlagaj, kaj naj se naredi!
pozidat 1% Slovenske Matere.
micom je napisal(a):
Kje si pa to videl? Saj to je za crknit od smeha. A si predstavljas izraz na obrazu tistega tipa, ki je to pisal? Verjetno je mislil, da izpolnjuje zgodovinsko poslanstvo, ha ha.
MM
bom pofotkal ob priliki, spomni me, ce mi pade iz glave.
crt je napisal(a):
ja, revolucija sux v smislu, da se lahko naenkrat dvozivke zmenijo, da zdaj pa akcija gremo vsi na kopno, ti si pa riba. tough cookie. ampak pac odtenki tega se stalno dogajajo. dogajajo se ponavadi nezvezno. a greva zdaj razpravljat o dialekticnem prehodu iz kvantitete v kvaliteto :)
fundamentalizem ima mnogo obrazov, lahko je komot tudi domorodski. in ne, domorodci nimajo nobene posebne naravne pravice biti fundamentalisti. nic bolj kot kdo drugi. vsekakor ne proti tistim, ki sele prihajajo. ker svet se ne zacne in konca z nami, ki smo zdajle tukaj.
Jaz pa mislim, da če tujcem tukaj ni všeč, lahko grejo v kakšno drugo državo, tisti ki tukaj živimo, postavljamo pogoje. In nikogar nam ni treba sprejeti, če ga nočemo. Če bomo postavljali prave pogoje in se nasploh pametno obnašali, potem bo lahko "slovencev čast še dolga" ;-))
Na to te bo(do) spomnili takrat, ko boš vekal o tem da po slovenskih zakon je to tako in tako. ;)
imas kaksno posebno idejo, zakaj naj bi konkretno prav jaz vekal o tem, da po slovenskih zakonih je pa nekaj tako in tako? mislim wtf?
crt je napisal(a):
bom pofotkal ob priliki, spomni me, ce mi pade iz glave.
Daj pofotkaj, pa daj na net. To je za crknit od smeha :))
MM
sporočil: 6.657
crt je napisal(a):
kakorkoli ze kdo to vrednoti in karkoli ze naj bi pri tem pomenilo "nasega" :)
otrok se rodi kot clovek, ne kot slovenec ali gornjevoltanec. od tam dalje starsi + okolica v to bianco podlago pac vtisnejo nek zig, kakrsenkoli ze.
Otrok se rodi bodisi kot Slovenec bodisi kot Gornjevoltanec.
S člankom se strinjam, čeprav mu manjka en kup stvari. Ne ponudi nobene konkretne praktične rešitve, kako spodbuditi ljudi k razmnoževanju. To, da nas morajo že iz samega vrha pozivati, naj se razmnožujemo in nas obenem plačujemo, se mi zdi vredno konkretnega razmisleka.
Moje misli:
1.) Razmnožujmo se za svoj denar! Vlada nam lahko ponudi brezplačno šolstvo in zdravstvo (popolnoma) vse po principu - delaj in ti bomo pomagali. Uvedit bi morali brezplačne vrtce in šolstvo (ne pa da je starše strah 1.9. vsako leto) ob istočasnem znižanju otroškega dodatka in socialne pomoči. Če hočemo srednji sloj, kateri bi naj bil visoko izobražen, razširiti na 80% populacije, je potrebno te stvari prenesti v prakso. Ljudje se namreč danes bolj racionalno odločajo o povečanju družine, saj otrok pomeni pregrešno drag vrtec, drage učbenike in oblačila,... Te stvari je treba subvencionirati. Otrok ne more biti finančna nagrada, je lahko samo nekaj najlepšega kar se ti zgodi v življenju.
2.) Nič ni nacističnega ali podobnega sranja, če vlada spodbuja Slovence, naj se množijo.
2.1.) Tistim, katerim se to vseeno zdi nacistično, naj gredo na Kitajsko, k nam pa bodo prišči z vesljem Kitajci in jih bomo nato spodbujali, naj se razmnožujejo.
2.2.) To, da smo Slovenci jezikovna skupina ljudi več kultur in ver najbž ni treba ponavljati. Če hočemo še nadalje pisati po forumu Financ, se moramo ohraniti.
2.3.) Tistim, ki se ne zdi vredno ohraniti slovenščine kot živega jezika, toplo priporočam, naj se naučijo tujega jezika in se izselijo iz Slovenije.
Avtor članka pa naj poda kakšne rešitve, da bo članek dobil na teži. Vlečenje vzporednic z naciji, nestrpnostjo in podobno navlako sem namenoma spregledal, ker članek ima dobro sporočilo: Plodite se za svoj denar.
Na koncu še misel: Pravi moški mora v življenju narediti tri stvari:
1. posaditi drevo
2. zgraditi hišo
3. narediti fanta