Strani: 1

crt sporočil: 28.828
[#3081284] 13.04.26 16:58
Odgovori   +    4
zelo predlagam ogled gibanja vrednosti enote premozenja, zalistajte tukaj

modra.si/prvi-pokojn...ski-sklad/
Poletje3 sporočil: 219
[#3081581] 21.04.26 08:23 · odgovor na: crt (#3081284)
Odgovori   +    7
Zadnja sprememba: Poletje3 21.04.2026 08:33
[]
zelo predlagam ogled gibanja vrednosti enote premozenja, zalistajte tukaj

modra.si/prvi-pokojn...ski-sklad/
Sem najprej mislil, da gre za napako - po 23-ih letih so ti "profesionalci" uspeli ustvariti 0% donosnosti (VEP je nekje tam kot leta 2002). Se pravi enako, kot če bi teh 315.478 uslužbencev (vem, na začetku jih je bilo manj) 23 let metalo denar v "štunf" (že če bi ga imeli v banki - npr. s kakšno od oblik mesečnega varčevanja, bi jo odnesli bistveno bolje). Pa kakšne stroške bi si za takšne rezultate še zaračunali?

Zmaga pa njihov slogan: "Varčevanje z nami je dolgoročno".
[#3081583] 21.04.26 09:02 · odgovor na: Poletje3 (#3081581)
Odgovori   +    11
Zadnja sprememba: crt 21.04.2026 09:29
tu so bili naslednji fundamentalni zajebi:

- stvar je ze startala kot povsem politicni projekt - kako kastrirati pide, da nehajo tezit za dodatno premozenje za se ne porabljene certifikate ( = tako, da se lahko delnicarji pidov odlocijo, da "neporabljeni del premozenja" prenesejo v ekstra ustanovljeno vreco; sicer je bilo prenosov na koncu smesno malo, vendarle pa je ta monster from outer space moral zaceti obstajati)

- potem je kar en lep kos casa cca 50% premozenja tega "dolgorocnega pokojninskega sklada" bil fakin cimos, firma z eno in pol nogo v grobu, in s tem povezane racunovodske magic operacije

- ko je to nekak odgrmelo mimo, je stvar zgrmela v jamo "sanacije bank" (ocitno so bili nalozeni s podrejenimi obveznicami in ocitno so jih boleli vsi deli za njihovo usodo)

- zadnjih 10 let je dogajanje kolkor tolko normalno (do naslednje priloznosti za pizdarijo :)

dejansko tisti, ki iz tega prejemajo penzijo, prejemajo zlasti na podlagi zakonskega dolocila o 1% nominalno zajamcenem donosu.

zdaj se je pa odprla se nova zakonska moznost, da lahko reces okej screw this i'm going home, izplacajte mi kar se je pa cau (itak sem star 70 80 etc) - da se cela rec pokoplje nazaj v luknjo, iz katere je nekoc politicno prilezla.

obstaja ena stara naslovnica financ, kjer so odzivi na ta inovativni komad zakonodaje in gre tako:

- ugledni strokovnjaki (zlasti mramor je bil velik promotor pps, lahko bi ga danes kaj vparsali o tem): ful dobro
- dzu/pidi s kislim nasmeskom: okej saj bo
- crt: jebeni dizaster

bila je v prirpavi tudi pritozba na ustavno sodisce, cilj je bil, da nastopajo kot pritoznik dzuji, mene so vparsali ce bi sodeloval kot delnicar pidov (oskodovan, ker je zakon drugim delnicarjem odprl pot do locenega vplivanja na premozenje druzbe), sem rekel ja, ni pa bilo na koncu nic iz tega.

cez 24 let vse prav pride :) www.finance.si/finan...ov/a/18314

(fuck you tone rop, fuck you very much)
londra sporočil: 460
[#3081584] 21.04.26 09:09
Odgovori   +    1
Tu bi se dalo vprašati, kdo je vodil Modro zavarovalnico v tem obdobju? Veliki mag, ki ga zdaj ni več tam..?
[#3081586] 21.04.26 09:32 · odgovor na: londra (#3081584)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: crt 21.04.2026 09:33
modra je vodenje pps prevzela jeseni 2011. recimo, da nima nic z epizodo cimos, ima pa vsekakor z epizodo "sanacije" bank. v tisti zgodbi so se podobno izkazali slovenski "varni, konservativni" obvezniski skladi.
odvisnik sporočil: 4.335
[#3081589] 21.04.26 10:57 · odgovor na: crt (#3081583)
Odgovori   +    0
[]
tu so bili naslednji fundamentalni zajebi:

- stvar je ze startala kot povsem politicni projekt - kako kastrirati pide, da nehajo tezit za dodatno premozenje za se ne porabljene certifikate ( = tako, da se lahko delnicarji pidov odlocijo, da "neporabljeni del premozenja" prenesejo v ekstra ustanovljeno vreco; sicer je bilo prenosov na koncu smesno malo, vendarle pa je ta monster from outer space moral zaceti obstajati)

- potem je kar en lep kos casa cca 50% premozenja tega "dolgorocnega pokojninskega sklada" bil fakin cimos, firma z eno in pol nogo v grobu, in s tem povezane racunovodske magic operacije

- ko je to nekak odgrmelo mimo, je stvar zgrmela v jamo "sanacije bank" (ocitno so bili nalozeni s podrejenimi obveznicami in ocitno so jih boleli vsi deli za njihovo usodo)

- zadnjih 10 let je dogajanje kolkor tolko normalno (do naslednje priloznosti za pizdarijo :)

dejansko tisti, ki iz tega prejemajo penzijo, prejemajo zlasti na podlagi zakonskega dolocila o 1% nominalno zajamcenem donosu.

zdaj se je pa odprla se nova zakonska moznost, da lahko reces okej screw this i'm going home, izplacajte mi kar se je pa cau (itak sem star 70 80 etc) - da se cela rec pokoplje nazaj v luknjo, iz katere je nekoc politicno prilezla.

obstaja ena stara naslovnica financ, kjer so odzivi na ta inovativni komad zakonodaje in gre tako:

- ugledni strokovnjaki (zlasti mramor je bil velik promotor pps, lahko bi ga danes kaj vparsali o tem): ful dobro
- dzu/pidi s kislim nasmeskom: okej saj bo
- crt: jebeni dizaster

bila je v prirpavi tudi pritozba na ustavno sodisce, cilj je bil, da nastopajo kot pritoznik dzuji, mene so vparsali ce bi sodeloval kot delnicar pidov (oskodovan, ker je zakon drugim delnicarjem odprl pot do locenega vplivanja na premozenje druzbe), sem rekel ja, ni pa bilo na koncu nic iz tega.

cez 24 let vse prav pride :) www.finance.si/finan...ov/a/18314

(fuck you tone rop, fuck you very much)

Eno pivo na dan odzene psihiatra stran.

Oz v tvojem primeru crne misli ;)..crt..crti.

Cheers;)
velikipok sporočil: 1.639
[#3081590] 21.04.26 11:18 · odgovor na: crt (#3081586)
Odgovori   +    1
Zadnja sprememba: velikipok 21.04.2026 11:20
Ni prav vprašal oz. je celo zelo decidirano, pa si namenoma preslišal. Ali je upravljavca tega sklada vodila oseba, ki se sedaj svaljka po SID banki? Sedaj pač sedi na večjem kupčku denarja. Ker Modra, pred tem KAD, pa vse između i pre toga. Vedno ista oseba, vedno prisesana na državno premoženje. In za njim sama škoda. Dok ti segne pogled...
Nekoč veliki prijatelj Financ, punce so mu jedle iz roke. Vse kar je on povedal, je bilo za tedaj še mlade in nadobudne novinarke čisto zlato. Eno je celo dolgo "popravljal", z eno pomembno so skupaj redno večerjali in se družili. Amen!
[#3081593] 21.04.26 11:34 · odgovor na: velikipok (#3081590)
Odgovori   +    2
[velikipok]
Ni prav vprašal oz. je celo zelo decidirano, pa si namenoma preslišal.
mama ti je namenoma :)

odgovoril sem tisto, kar poznam in bi lahko bilo relevantno.

tvoja oseba je (ugibam) verjetno jamnik, o katerem vem samo to, da je nekako patron kalibra debeljak in s priblizno enako splosno koristnostjo. ali in kdaj je imel kaj s pps in modro, ne vem. slovenske scene se na splosno izrecno izogibam, ker mi je prevec ze tisto, kar sem je delezen z osmozo.
velikipok sporočil: 1.639
[#3081595] 21.04.26 11:43 · odgovor na: crt (#3081593)
Odgovori   +    1
Podoben ampak ves čas pozicijsko nad Lumpijem. Razen mogoče sedaj pod temi mojstrskimi plesalci... Res ne vem kako so se zložili. Sem kot ti, že 17 let totalno out, zgolj še osmoza občasno dela...

Strani: 1

vm-qetesh