Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Plače pod težo davkov: Slovenija tik pod vrhom najbolj obdavčenih
Strani: 1
sporočil: 6.335
Hmmmm, na Trstenjakovi ulici 8 pač ne odnehajo.
Skoraj dnevno pošilajjo prispevke na Finance.
In na Financah jih pridno objavijo.
No, kako drugače bi težko razumel, da bi na Financah eno in isto ponavlja iz dneva v dan.
Skoraj dnevno pošilajjo prispevke na Finance.
In na Financah jih pridno objavijo.
No, kako drugače bi težko razumel, da bi na Financah eno in isto ponavlja iz dneva v dan.
sporočil: 9.352
Zadnja sprememba: FIN-379669 22.04.2026 12:05
No, ne moreš gledati na ene davke, pa spregledati druge. Npr.
Grčija, imajo za cca. appr. 6% nižjo obdavčitev na plače (glede na
zgoraj objavljeno lestvico), vendar 24% stopnjo DDV in 13% znižano
stopnjo DDV. Torej, kar država ne dobi skozi ene davke, dobi skozi
druge. Grčija ima tudi 150% zadolženost v GDP.Španija ima ugodnejše davke od Slovenije pri plači in podobno pri stopnji DDV (21% in 10%), vendar precej višjo obdavčitev pri dobičku firm (25%, za mala podjetja do 1 mio eur cca. 20%... naftaši in banke imajo 30% obdavčitev) in glede obdavčitev nepremičnin. Španija ima 101% dolg v GDP.
Nekako so ti % malo nekje gor, malo dol, generalno pa v EU ni nekih velikih razlik, ko se upošteva vse vidike. Nam je OECD že zdavnaj dejal, da bi lahko za 3% spustili davke na plače, vendar je treba nato obdavčiti več kapital in nepremičnine.
Torej vse je že zdavnaj zapisano in znano. Le odločiti se je treba, kaj se bo naredilo.
Pač hkrati znižati davke na delo, kapital , DDV in dobičke podjetij ne gre. No, ta famozni novi razvojni trojček bi rad to naredil... in povzročil za do 2 mlrd eur novo proračunsko luknjo. A Finance to podpirate oz. kakšno je vaše stališče?
sporočil: 2.174
[]APAGE SATANA!!
No, ne moreš gledati na ene davke, pa spregledati druge. Npr. Grčija, imajo za cca. appr. 6% nižjo obdavčitev na plače (glede na zgoraj objavljeno lestvico), vendar 24% stopnjo DDV in 13% znižano stopnjo DDV. Torej, kar država ne dobi skozi ene davke, dobi skozi druge. Grčija ima tudi 150% zadolženost v GDP.
Španija ima ugodnejše davke od Slovenije pri plači in podobno pri stopnji DDV (21% in 10%), vendar precej višjo obdavčitev pri dobičku firm (25%, za mala podjetja do 1 mio eur cca. 20%... naftaši in banke imajo 30% obdavčitev) in glede obdavčitev nepremičnin. Španija ima 101% dolg v GDP.
Nekako so ti % malo nekje gor, malo dol, generalno pa v EU ni nekih velikih razlik, ko se upošteva vse vidike. Nam je OECD že zdavnaj dejal, da bi lahko za 3% spustili davke na plače, vendar je treba nato obdavčiti več kapital in nepremičnine.
Torej vse je že zdavnaj zapisano in znano. Le odločiti se je treba, kaj se bo naredilo.
Pač hkrati znižati davke na delo, kapital , DDV in dobičke podjetij ne gre. No, ta famozni novi razvojni trojček bi rad to naredil... in povzročil za do 2 mlrd eur novo proračunsko luknjo. A Finance to podpirate oz. kakšno je vaše stališče?
Čakaj, da tile zdaj prevzamejo oblast. Te bodo izsledili... ;)
Mah, bi me raje najeli, da jim povem, kako se dela prav (in to
napišem)... pa da popravimo napake Golobove vlade.
A ne skrbi, ne bodo me najeli. Menijo, da sami vedo največ. :)
Kot državljana me skrbi, da se bodo delale napake. Kot podjetnik pa se veselim nižjih davkov. Juhej.
A ne skrbi, ne bodo me najeli. Menijo, da sami vedo največ. :)
Kot državljana me skrbi, da se bodo delale napake. Kot podjetnik pa se veselim nižjih davkov. Juhej.
sporočil: 2.174
[]Nisem prepričan... ;)
Mah, bi me raje najeli, da jim povem, kako se dela prav (in to napišem)...
sporočil: 4.337
Ko se tako radi zgledujemo po skandinavcih.
Tu so vsi za nami.
Islandija je celo s 30 procenti na zadnjem mestu.
Oni se grejo baje tudi podobno veliko sociale kot mi.
Upam da mesec kdaj predstavi tudi to tabelo ;).
Tu so vsi za nami.
Islandija je celo s 30 procenti na zadnjem mestu.
Oni se grejo baje tudi podobno veliko sociale kot mi.
Upam da mesec kdaj predstavi tudi to tabelo ;).
sporočil: 49
Ali je katera država izven OECD, ki ima še višji davčni primež kot
Belgija? Naj se pove kaj o tem.
sporočil: 1.073
[]
Pač hkrati znižati davke na delo, kapital , DDV in dobičke podjetij ne gre. No, ta famozni novi razvojni trojček bi rad to naredil... in povzročil za do 2 mlrd eur novo proračunsko luknjo. A Finance to podpirate oz. kakšno je vaše stališče?Ja, kot pravi Matej Rigelnik:"Potrebno je vzeti motorko v roke...." Malo poglej, kako se je vsako leto od leta 2020 povecevala drzavna poraba. Ce se ne bo nicesar spremenilo, bo letos visja od 18 milijard. Pred korono je bila pa 10 milijard.
Pa imamo davkoplacevalci boljse zdravstvene storitve, kot 6 let nazaj? Da o ostalih storitvah ne govorimo
Kdor bo z motorko tle rezal stroške, bo z motorko pokončan. Ne
priporočam takega razmišljanja, oziroma naj gre Matej R. iz varnega
zavetja v javne loge z motorko in bo videl, kako bo. Naj kar
poskusi.
Strani: 1