Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Marjan Batagelj: Zakaj kupujem delnice Krke, bitcoina pa ne
Strani: 1
sporočil: 96
Vsi pomembni gospodarstveniki razglašajo problematiko birokracije
in bank v Sloveniji. Zgodi pa se NIČ! V šolah še vedno ne duha ne
sluha o kaki finančni tematiki, birokrati na UE, občinah in vseh
možnih direkcijah in agencijah pa neskončno dolgo prelagajo solato
papirjev, od katere je pol teh namenjenih samim sebi!
sporočil: 1
Odličen članek! Vesel sem, da človek, ki priprada eliti premore
toliko zdrave kmečke pameti.
sporočil: 166
Zadnja sprememba: Erik9999 28.01.2025 08:11
"Ne, bitcoinov oziroma kriptovalut ne bom imel nikoli, ker jih ne
razumem. Vem, da gre za plačilno sredstvo, razumem tudi, da
plačujem pot denarja od točke a do točke b. V kriptosvetu ti morajo
transakcije zagotavljati varnost – to je rudarjenje. Kriptovalute
pa so plačilna sredstva. Bitcoin je najmočnejši, ker je bil prvi,
so pa še številne druge. Zakaj bi neka valuta rasla bolj kot druge,
če nima materialne osnove? Jaz tega ne razumem. Sem pač
kriptoneumen."Bitcoin je predvsem dolgoročni hranilec vrednosti in NE plačilno sredstvo. Tudi zlato ni ravno plačilno sredstvo, lahko pa tudi je, tako kot BTC. Kaj so si ljudje mislili svoj čas o elektriki in kako je danes...
Neka valuta nima materialne osnove? Kakšno pa ima Dolar ali Euro? Od avgusta 1971 nobene s to razliko, da je ponudba FIAT denarja neomejena (in neprimeren kot hranilec vrednosti) in tudi zlata, količina BTC pa je omejena.
Ga ne razumete? Saj tudi ko potegnete kartico ne veste, kateri vse procesi se v ozadju dogajate pa jo vseeno uporabljate. Ne veste kako se TV signal pretvori v sliko in govor pa jo vseeno gledate. Ne veste natančno razložiti, kako deluje toplotna črpalka pa jo vseeno uporabljate.
sporočil: 511
Zadnja sprememba: mmzmmz123 28.01.2025 09:54
[Erik9999]Zlato je vsaj kepa nekega materiala, ki vsaj prevaja in ima še kake druge lastnosti (pa zob si lahko nardiš iz njega), BTC pa je ena datoteka na ključku...
Bitcoin je predvsem dolgoročni hranilec vrednosti in NE plačilno sredstvo. Tudi zlato ni ravno plačilno sredstvo, lahko pa tudi je, tako kot BTC. Kaj so si ljudje mislili svoj čas o elektriki in kako je danes...
Neka valuta nima materialne osnove? Kakšno pa ima Dolar ali Euro? Od avgusta 1971 nobene s to razliko, da je ponudba FIAT denarja neomejena (in neprimeren kot hranilec vrednosti) in tudi zlata, količina BTC pa je omejena.Vsaka izdana fiat valuta je na pasivi centralne banke, ki ima na aktivi nekaj (neke fin instumrente, ki načeloma zagotavljajo neke cash-flowe). Kriptozadeve pa so na pasivi koga?
sporočil: 1.183
[Erik9999]
"Ne, bitcoinov oziroma kriptovalut ne bom imel nikoli, ker jih ne razumem. Vem, da gre za plačilno sredstvo, razumem tudi, da plačujem pot denarja od točke a do točke b. V kriptosvetu ti morajo transakcije zagotavljati varnost – to je rudarjenje. Kriptovalute pa so plačilna sredstva. Bitcoin je najmočnejši, ker je bil prvi, so pa še številne druge. Zakaj bi neka valuta rasla bolj kot druge, če nima materialne osnove? Jaz tega ne razumem. Sem pač kriptoneumen."
Bitcoin je predvsem dolgoročni hranilec vrednosti in NE plačilno sredstvo. Tudi zlato ni ravno plačilno sredstvo, lahko pa tudi je, tako kot BTC. Kaj so si ljudje mislili svoj čas o elektriki in kako je danes...
Neka valuta nima materialne osnove? Kakšno pa ima Dolar ali Euro? Od avgusta 1971 nobene s to razliko, da je ponudba FIAT denarja neomejena (in neprimeren kot hranilec vrednosti) in tudi zlata, količina BTC pa je omejena.
Ga ne razumete? Saj tudi ko potegnete kartico ne veste, kateri vse procesi se v ozadju dogajate pa jo vseeno uporabljate. Ne veste kako se TV signal pretvori v sliko in govor pa jo vseeno gledate. Ne veste natančno razložiti, kako deluje toplotna črpalka pa jo vseeno uporabljate.
Ne sekiraj se, človek je pač kriptoneumen.
Ko ga naslednjič srečaš, mu poblendaj v pozdrav s svojim lambotom in ga bo pobralo od zavisti.
sporočil: 166
Zadnja sprememba: Erik9999 28.01.2025 10:27
[Muki]V vsakem trenutku se lahko nakoplje nekaj zlata - danes, čez 2 meseca, čez 14 let in tudi čez 1714 let...
Dobro si me nasmejal s tem, da je ponudba zlata neomejena.
Če po tvoje ni neomejena - kolika pa je potem omejitev v tonah, kar nikoli in nikdar ne bo možno preseči (trenutno se vsakih cca. 60 let količina nakopanega zlata podvoji)?
sporočil: 2.015
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 28.01.2025 11:28
Krka:Rewards
* Trading at 25.5% below our estimate of its fair value
* Earnings are forecast to grow 5.24% per year
* Earnings grew by 20.9% over the past year
Risk Analysis
* Dividend of 4.82% is not well covered by free cash flows
Earnings Coverage: With its reasonable payout ratio (64.3%), KRKG's dividend payments are covered by earnings.
Cash Flow Coverage: With its high cash payout ratio (114.8%), KRKG's dividend payments are not well covered by cash flows.
Očitno z dividendami malo pretiravajo. Ali pa nimajo vizije za razvoj in pač pocuzajo, kolikor gre?
S Krko smo včasih (če je Batagelj že toliko časa zraven) trgovali tudi že okrog jurja. Potem so naredili split 1:10, ravno pred krizo 2008, če me spomin ne vara. Res pa dosti dlje ne seže niti zgodovina evra pri nas in so bili taki nominalni evrski zneski precej kratek čas. Ampak saj preračunavali v evrih smo tudi že prej.
sporočil: 935
Morda Krko celo preveč hvali in s tem povzroča preveliko divjanje
tačaja. Ker Krka ima tudi svoje slabe plati, zlasti pa riskantno
izpostavljenost do Putina.
Zagotovo pa bi Krka morala prodati svojo turistično divizijo. Skupno donosnost kapitala jim vleče zelo navzdol in kot je povedal že Batagelj, slabi so!
Zagotovo pa bi Krka morala prodati svojo turistično divizijo. Skupno donosnost kapitala jim vleče zelo navzdol in kot je povedal že Batagelj, slabi so!
sporočil: 105
Vsak se sam odloči kam bo investiral. Je pa Bitcoin sigurno
ustvaril več milijonarjev v Sloveniji v zadnjih letih kot pa
delnice Krke.
sporočil: 1.089
Zadnja sprememba: 1011Arist 28.01.2025 16:49
[ccc784]Ne gre le za ustvarjanje milijonarjev, ampak za povsem drug pristop.
Vsak se sam odloči kam bo investiral. Je pa Bitcoin sigurno ustvaril več milijonarjev v Sloveniji v zadnjih letih kot pa delnice Krke.
Maks se je odločil za popularizacijo investiranja, karkoli že pot tem mislite. Pri svojem delu nima kvantificiranih meril, koliko nečesa kupi in kdaj pa tudi kakšno tveganje s tem sprejema (vsaj tveganje zmanjšanja vrednosti)
Naj dam primer iz tega članka tako "pljuvanih" kripto valut.
Če bi 26.5.2023 vložil zgolj petino torej 10.000€ v kriptovalute, preostalih 40.000€ pa pustil na banki in izbral zgolj štiri kripto ETF, Bitcoin in Ether v razmerju
5% ETH
10% BTC
15% NWSBCT
20% NWSCOT
25% NWSLT
25% NWSET
Bi imel danes v kriptopremoženju 31.555€
Na banki bi imel 40.000€ + 2.000€ obresti
Torej skupaj 73.555€ ali 47% donosnost v obdobju.
V tem času mu ne bi bilo treba nič "pametovati" in tudi če bi bile kriptovalute "ničvredne", kot lahko beremo v prejšnjih sestavkih bi izgubil zgolj 20%. Na delniških trgih izgube na globalnih zelo razpršenih indeksih ob prehodih v recesijo dosežejo več kot 30%.
Maksov rezultat na današnji dan je 65.088€ in je torej z bistveno večjim tveganjem dosegle 17% manj donosnosti v obdobju.
sporočil: 1.703
Kaj pa če grejo kripto na pol in kako se bojo odzvali kripto ob
resnejsem padcu na borzah?
Rast kriptovalut je za moje pojme catch the Cash igra, novodobno zlato,kjer nima veze z realno uporabo.
Temveč se gre le za nezaupanje v finančni sistem.
Zanimivo bo,če se bogovi odločijo za kak internetni mrk ;).
Rast kriptovalut je za moje pojme catch the Cash igra, novodobno zlato,kjer nima veze z realno uporabo.
[odvisnik]A sem tak nejasno napisal ali ti nisi prebral. V kripto bi investiral eno petino! ČE gre na pol boš izgubil 1/10 portfelja!!
Kaj pa če grejo kripto na pol in kako se bojo odzvali kripto ob resnejsem padcu na borzah?
Rast kriptovalut je za moje pojme catch the Cash igra, novodobno zlato,kjer nima veze z realno uporabo.Zato ker tako misliš, očitno kljub zgoraj jasno pokazani prednosti, verjetno ne boš finančno smiselno investiral.
Na take pasuse kot si jih napisal sem odgovarjal leta 2018 ali 2019, danes po tolik letih in toliko zapisanega o tem pa z vernikov nima smisla prepričevati.
[1011Arist]Investiranje ni igra, temveč delo in pet let od 2019 je kratka doba.
> [odvisnik]
> Kaj pa če grejo kripto na pol in kako se bojo odzvali kripto ob resnejsem padcu na borzah?
A sem tak nejasno napisal ali ti nisi prebral. V kripto bi investiral eno petino! ČE gre na pol boš izgubil 1/10 portfelja!!
> Rast kriptovalut je za moje pojme catch the Cash igra, novodobno zlato,kjer nima veze z realno uporabo.
> Temveč se gre le za nezaupanje v finančni sistem.
> Zanimivo bo,če se bogovi odločijo za kak internetni mrk ;).
Zato ker tako misliš, očitno kljub zgoraj jasno pokazani prednosti, verjetno ne boš finančno smiselno investiral.
Na take pasuse kot si jih napisal sem odgovarjal leta 2018 ali 2019, danes po tolik letih in toliko zapisanega o tem pa z vernikov nima smisla prepričevati.
Investicija depozit plus kripto dobro deluje .
Verjetno bi podobno naložba v kako tehnološko delnico plus depozit.
Bistveno pri investiranju je da veš zakaj kupiš,zakaj prodaš in zakaj raste ali pada določen instrument v določenem časovnem intervalu.
Dandanes pa se bolj ko ne trguje s cimvisjim vzvodom na cimmanjsi časovni interval.
Kar pa nima veze z investiranjem, ampak se gre za trgovanje ali trgovino.
Bistvo investiranja je ohranjanje vrednosti,zagotavljanja kapitala podjetjem in zavarovanje tveganj.
Zgolj moj pogled :)
[odvisnik]Profesionalno investiranje ni delo ampak recept po domače, oziroma procedura.
> [1011Arist]
> > [odvisnik]
> > Kaj pa če grejo kripto na pol in kako se bojo odzvali kripto ob resnejsem padcu na borzah?
>
> A sem tak nejasno napisal ali ti nisi prebral. V kripto bi investiral eno petino! ČE gre na pol boš izgubil 1/10 portfelja!!
>
>
> > Rast kriptovalut je za moje pojme catch the Cash igra, novodobno zlato,kjer nima veze z realno uporabo.
> > Temveč se gre le za nezaupanje v finančni sistem.
> > Zanimivo bo,če se bogovi odločijo za kak internetni mrk ;).
>
> Zato ker tako misliš, očitno kljub zgoraj jasno pokazani prednosti, verjetno ne boš finančno smiselno investiral.
>
> Na take pasuse kot si jih napisal sem odgovarjal leta 2018 ali 2019, danes po tolik letih in toliko zapisanega o tem pa z vernikov nima smisla prepričevati.
Investiranje ni igra, temveč delo in pet let od 2019 je kratka doba.
Imaš jedi: naložbene razrede in iz njih nekaj skuhaš po točno določenem receptu.
Recept pa se skozi čas dograjuje, da je "jed" čim boljša.
Investicija depozit plus kripto dobro deluje .Ne bi, ker ima posamezna delnica drugačne lastnosti od indeksov, ker en instrument nima zmanjšanja standardnega odklona, ki ga dosežeš šele z razpršitvijo. O tem sem pisal pred letom in pol.
Verjetno bi podobno naložba v kako tehnološko delnico plus depozit.
www.2100news.com/202...em-crypto/
Bistveno pri investiranju je da veš zakaj kupiš,zakaj prodaš in zakaj raste ali pada določen instrument v določenem časovnem intervalu.Dejansko pa nimajo pretehtanja koliko niti kdaj kupiti ali prodati, še manj pa kaj lahko to povzroči njihovem portfelju.
Kdaj in zakaj raste ali pada ni znano nikomur.
Obstajajo le odzivi udeležencev trga na informacijo.
Analitik, ki ti nekaj filozofira bolje, da gre voziti kamion bi rekel Peter Lynch.
Ko si naredil analizo je tako, kot bi si izbral eno misico ali eno pesem na EMI.
Ko se tvoje mnenje poklopi z mnenjem večine udeležencev, si "zmagal", drugače pa je tvoja analiza zgubila in zgubil boš denar.
Skratka gre za verjetnost in misliti, da je to stvar pameti, če ti nekajkrat uspe izbor ali vedenje, da bo raslo ali padalo, je zanesljiva pot v pogubo, zato tudi 92% individualcev na borzah izgubi vse.
Bistvo investiranja je ohranjanje vrednosti,zagotavljanja kapitala podjetjem in zavarovanje tveganj.
Zgolj moj pogled :)
Ravno zaradi receptov, procedur in verjetnosti se trenutno kripto
prodaja kot se.
Samo po sebi ne služi ničemer, kot tudi visokotehnoloske delnice,ki ne izplačujejo dividend.
Gre se za premetavanje kapitala in večanje le tega tistim,ki imajo boljšo strategijo v danem trenutku.
Po moje je bolj vprašanje časa kdaj bo tole postalo preveč absurdno in bo reset, kot pa da je to business as usual.
Sistem postaja čedalje kompleksnejši s premalo praktične vrednosti.
Pri tem so kripto celo dobrodošle,saj vsaj na načelni ravni ne škodi, če padejo na nulo.
Big tech plus kripto je trenutno vrednih cca 15 triljonov, če tole pade v naslednjih 10 do 20 letih na 3 triljone vmes pa še naraste na 20.
Bo to pomenilo da so Američani izgubili 10 triljonov, kar je skoraj pol bdp.
Meni se tukaj poraja vprašanje, kdaj so veliki preveliki?
Ajde inflacija bi bila rešitev,sam kaj pa če je ne bo?
Bo fed zmetal 10 do 20 triljonov na trg?
Samo po sebi ne služi ničemer, kot tudi visokotehnoloske delnice,ki ne izplačujejo dividend.
Gre se za premetavanje kapitala in večanje le tega tistim,ki imajo boljšo strategijo v danem trenutku.
Po moje je bolj vprašanje časa kdaj bo tole postalo preveč absurdno in bo reset, kot pa da je to business as usual.
Sistem postaja čedalje kompleksnejši s premalo praktične vrednosti.
Pri tem so kripto celo dobrodošle,saj vsaj na načelni ravni ne škodi, če padejo na nulo.
Big tech plus kripto je trenutno vrednih cca 15 triljonov, če tole pade v naslednjih 10 do 20 letih na 3 triljone vmes pa še naraste na 20.
Bo to pomenilo da so Američani izgubili 10 triljonov, kar je skoraj pol bdp.
Meni se tukaj poraja vprašanje, kdaj so veliki preveliki?
Ajde inflacija bi bila rešitev,sam kaj pa če je ne bo?
Bo fed zmetal 10 do 20 triljonov na trg?
sporočil: 18
Članek z g.Batagelja se mi zdi zelo dober,realen,Vse zadeve imajo
vrednost dokler nekdo v njih vrjame ,naj si bodo omejene ali ne.Sam
sem mneja , da če gre kaj neustaljeno,nastane kaos ni več elektrike
, posledično ni internetne povezave bom bolj težko kupil od
kakšnega lokalnega kmeta kakšno osnovno dobrino-hrano z kripto
valuto.Z stvarmi ,ki se jih ,da zaznati bo šlo to lažje.Sem pristaš
zdrave kmečke logike in menim,da v kripto vložiš zato ker nekaj
vrjameš in tega ,če ne bo več ,ne boš pogrešal.
Ko je pred leti eden od začetnikov kripto sveta v Sloveniji sedel v naši pisarni sem takrat dejal ženi ,daj celotno podjetje v kripto.Bodimo prvi ,zakaj ne. Seveda je ona gledala(verjela) na to drugače,čeprav je ona pripeljala kripto strokovnjaka. Sem mnenja , da je pri višku kapitala bolje ustvariti manjši plus , kot pa veliko izgubo.Kajti vsak višek ,ki nekje leži je v bistvu nepotreben in bi lahko bil tudi v oblaku ,čeprav je fizičen. Seveda ,kdo ne rezkira ne profitira drži. Toda rezkirati z znanjem ali brez je kot belo in črno.
Ko je pred leti eden od začetnikov kripto sveta v Sloveniji sedel v naši pisarni sem takrat dejal ženi ,daj celotno podjetje v kripto.Bodimo prvi ,zakaj ne. Seveda je ona gledala(verjela) na to drugače,čeprav je ona pripeljala kripto strokovnjaka. Sem mnenja , da je pri višku kapitala bolje ustvariti manjši plus , kot pa veliko izgubo.Kajti vsak višek ,ki nekje leži je v bistvu nepotreben in bi lahko bil tudi v oblaku ,čeprav je fizičen. Seveda ,kdo ne rezkira ne profitira drži. Toda rezkirati z znanjem ali brez je kot belo in črno.
sporočil: 415
zveni, kot da bi bil oglasno sporočilo Krke. Marjan je predstavil
le majhen delček svojega portfelja. Vsa čast Krki in poslovodečim,
vendar čisto suho zlato le ni...! Poglejte le npr. hotele Krke v
Šmarjeških ali Dolenjskih toplicah, res slabo!
sporočil: 10.586
[Erik9999]Kako je bitcoin lahko dolgoročni hranilec vrednosti? Ne me hecat!
"Ne, bitcoinov oziroma kriptovalut ne bom imel nikoli, ker jih ne razumem. Vem, da gre za plačilno sredstvo, razumem tudi, da plačujem pot denarja od točke a do točke b. V kriptosvetu ti morajo transakcije zagotavljati varnost – to je rudarjenje. Kriptovalute pa so plačilna sredstva. Bitcoin je najmočnejši, ker je bil prvi, so pa še številne druge. Zakaj bi neka valuta rasla bolj kot druge, če nima materialne osnove? Jaz tega ne razumem. Sem pač kriptoneumen."
Vlaganje v bitcoine je težko razumeti, ni pa jih težko razumeti kot špekulacijo.
Strani: 1