Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Delnica Nvidie: -17%. Največji upad tržne kapitalizacije v zgodovini kateregakoli podjetja
Strani: 1
sporočil: 8.424
Trgi so se odzvali... ne, nekdo (nekaj kvalificiranih imetnikov
delnic sprva, za njimi še kaj ovčic) je namenoma poslal signal, ker
v enem dnevu ni mogoče, da desettisoč ovčic misli enako: dajmo -
17% znižati vrednost. Ovčice celo verjamejo temu hypeu in gledajo v
nebo.
Torej, kdo je znižal vrednost in zakaj?
sporočil: 365
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 27.01.2025 20:51
[]Kitajci so vsega krivi. :)
Trgi so se odzvali... ne, nekdo (nekaj kvalificiranih imetnikov delnic sprva, za njimi še kaj ovčic) je namenoma poslal signal, ker v enem dnevu ni mogoče, da desettisoč ovčic misli enako: dajmo - 17% znižati vrednost. Ovčice celo verjamejo temu hypeu in gledajo v nebo.
www.finance.si/vlaga...M1NTY1MTY0
No, v resnici je kričalo po korekciji. Napihovanje balona ne gre v nedogled.
sporočil: 6.202
[]
Trgi so se odzvali... ne, nekdo (nekaj kvalificiranih imetnikov delnic sprva, za njimi še kaj ovčic) je namenoma poslal signal, ker v enem dnevu ni mogoče, da desettisoč ovčic misli enako: dajmo - 17% znižati vrednost. Ovčice celo verjamejo temu hypeu in gledajo v nebo.
Avtomatika. S tem, da so vsi imetniki delnic hoteli prodati po čim višji ceni in vsi kupci kupiti po čim nižji.
Sicer pa: danes bodo ovčice z milijardami strejdale približno 700 milijonov delnic NVDA po cca 120 USD komad.
sporočil: 1.703
[mimoidoci]Za algoti so ponavadi ljudje.
> []
> Trgi so se odzvali... ne, nekdo (nekaj kvalificiranih imetnikov delnic sprva, za njimi še kaj ovčic) je namenoma poslal signal, ker v enem dnevu ni mogoče, da desettisoč ovčic misli enako: dajmo - 17% znižati vrednost. Ovčice celo verjamejo temu hypeu in gledajo v nebo.
>
> Torej, kdo je znižal vrednost in zakaj?
Avtomatika. S tem, da so vsi imetniki delnic hoteli prodati po čim višji ceni in vsi kupci kupiti po čim nižji.
Sicer pa: danes bodo ovčice z milijardami strejdale približno 700 milijonov delnic NVDA po cca 120 USD komad.
Ali AI že trguje za svoj račun:)
sporočil: 55
Zadnja sprememba: RRA01 28.01.2025 01:43
Vprašanje investicij za Microsoft, copilot je v povojih v
primerjavi z novejšim chatgp, bom naredil v nekaj dneh test še na
deepseek. Sicer sem uporabljal še en produkt od Stanfordove
univerze in mi je UI brez tezav obrnila kompleksne podatke iz
excela. V glavnem, za razvoj človeštva je to super, za lastnike
posameznih delnic pa spoznanje, da morda ni vse v fiziki oz. HW,
ampak v modelu, ki te resurse čim bolj racionalno izkorišča, sedaj
pa še dodaten izziv, tale deep je free source. Več bo uporabnikov,
bolj se bo model razvijal. CHATGP je v tem primeru plačljiv ...
bomo videli. Aja, počasi bo tudi stric Google prejel porcijo
prekomerne komercializacije, vsaj v primeru iskalnika...
[odvisnik]
> [mimoidoci]
> > []
> > Trgi so se odzvali... ne, nekdo (nekaj kvalificiranih imetnikov delnic sprva, za njimi še kaj ovčic) je namenoma poslal signal, ker v enem dnevu ni mogoče, da desettisoč ovčic misli enako: dajmo - 17% znižati vrednost. Ovčice celo verjamejo temu hypeu in gledajo v nebo.
> >
> > Torej, kdo je znižal vrednost in zakaj?
>
>
> Avtomatika. S tem, da so vsi imetniki delnic hoteli prodati po čim višji ceni in vsi kupci kupiti po čim nižji.
> Sicer pa: danes bodo ovčice z milijardami strejdale približno 700 milijonov delnic NVDA po cca 120 USD komad.
Za algoti so ponavadi ljudje.
Ali AI že trguje za svoj račun:)
Ma kakšni algoti? Kot po navadi razmišljaš prehitro. Če temu sploh lahko rečemo razmišljanje. Uparjanje najcenejših ponudnikov in najdražjih povpraševalcev lahko delaš tudi z ročno izpolnjenimi listki. Tako kot pred sto in več leti. Danes pač to izvajajo s pomočjo računalnikov. Da gre hitreje in da je bolj likvidno.
Tudi zgornje bluzenje o nekih ovcah in namerno poslanih signalih za NVDA je bedasto. Zadnjič je nekdo celo postavil tezo, da ponudbo za prodajo delnic (debata o AMD mislim) dobiš kar na telefon ali mail in to po 10% višji ceni. Potem, ko bi tako pogodbo za prodajo sklenil, naj bi moral pa malo počakati, da inflacija preseže mejo preplačila, nakar šele bi pogodbenik na drugi strani -po neznano dolgem čakanju- izvedel eksekucijo dogovora in odkupil tvoje delnice. Bluzenje. Kot, da terminskih in opcijskih trgov ne poznamo že 500 let.
Ugotavljam, da je ta forum v zadnjih dvajsetih letih, glede finančnih trgov in glede finančne pismenosti vobče, močno nazadoval.
sporočil: 492
Ja, ne vem no. Meni se zdi pa trapasto, da bi foruma Financ ne
ponucal za vprašati kaj, kar mi ni jasno pa magari s tem dodal
delež k padcu nivoja finančne pismenosti. Da bi se hodili sem le
strokovnjaki kurčit med sabo, kdo več ve, pomoje nima nekega
smisla!?
[Dynisco]
Ja, ne vem no. Meni se zdi pa trapasto, da bi foruma Financ ne ponucal za vprašati kaj, kar mi ni jasno pa magari s tem dodal delež k padcu nivoja finančne pismenosti. Da bi se hodili sem le strokovnjaki kurčit med sabo, kdo več ve, pomoje nima nekega smisla!?
Se strinjam s teboj, čeprav smo včasih unofficial offerje, če offer ni bil jasno opredeljen, sproti brisali. Tudi kurčenja kdo več ve, že dolgo ni več. Žal tudi ni več kakšnih poglobljenih debat, vprašanj ali analiz. Dandanašnje analize so omejene na izjave tipa: "Spet so kitajčki zjebali kavboje" ali pa "Toliko je padlo, da spet dokupujem". Res pa je, da tistih, ki so dokupovali nekoč, že dolgo ni več na forumu. No tudi tistih, ki so imeli kaj pametnega povedat ni več. Še črt je odšel, Gustl pa je redkejši od slovenskih moških slalomskih točk (primerjava zgolj zato, ker je danes popoldan Schladming). Nezanimanje za finance v slovencef je sicer splošno - zato je denar pretežno v bankah in nepremičninah.
sporočil: 32.433
Zadnja sprememba: najobj 28.01.2025 13:35
[mimoidoci]
> [Dynisco]
> Ja, ne vem no. Meni se zdi pa trapasto, da bi foruma Financ ne ponucal za vprašati kaj, kar mi ni jasno pa magari s tem dodal delež k padcu nivoja finančne pismenosti. Da bi se hodili sem le strokovnjaki kurčit med sabo, kdo več ve, pomoje nima nekega smisla!?
Se strinjam s teboj, čeprav smo včasih unofficial offerje, če offer ni bil jasno opredeljen, sproti brisali. Tudi kurčenja kdo več ve, že dolgo ni več. Žal tudi ni več kakšnih poglobljenih debat, vprašanj ali analiz. Dandanašnje analize so omejene na izjave tipa: "Spet so kitajčki zjebali kavboje" ali pa "Toliko je padlo, da spet dokupujem". Res pa je, da tistih, ki so dokupovali nekoč, že dolgo ni več na forumu. No tudi tistih, ki so imeli kaj pametnega povedat ni več. Še črt je odšel, Gustl pa je redkejši od slovenskih moških slalomskih točk (primerjava zgolj zato, ker je danes popoldan Schladming). Nezanimanje za finance v slovencef je sicer splošno - zato je denar pretežno v bankah in nepremičninah.... čuj, danes popoldan v Schladmingu slalomskih točk ne bo dobil niti noben Norvežan, me pa veseli, da se na totem antišportnem forumu vsake toliko najde kakšen mimoidoči, ki se sicer malo površno zanima za šport ... khmm, seveda če tistih nekaj sekund smučanja Tijana Marovta lahko imenujemo šport ...
P.S.: just couldn't resist ...
sporočil: 1.703
avljam, da je ta forum v zadnjih dvajsetih letih, glede finančnih
trgov in glede finančne pismenosti vobče, močno nazadoval."
Se strinjam.
Ampak ali ima finančna pismenost še kak pomen, ko se finančni sistemi spreminjajo.
Npr kupiš futers na nafto čez 5 let po neki ceni vmes pa nasprotna stran ali pa borza propade.
Ali pa ko se dejansko trguje z meglo,kriptovalute, tudi pri tistih,ki naj bi bili finančno razgledani. To je kot bi prodajal alkohol in tobak v lekarnah.
Mogoče neumno gledanje, ampak svetovni finančni svet mislim,da je toliko prepleten, da so možnosti za skrajne dogodke čedalje večji.
Se strinjam.
Ampak ali ima finančna pismenost še kak pomen, ko se finančni sistemi spreminjajo.
Npr kupiš futers na nafto čez 5 let po neki ceni vmes pa nasprotna stran ali pa borza propade.
Ali pa ko se dejansko trguje z meglo,kriptovalute, tudi pri tistih,ki naj bi bili finančno razgledani. To je kot bi prodajal alkohol in tobak v lekarnah.
Mogoče neumno gledanje, ampak svetovni finančni svet mislim,da je toliko prepleten, da so možnosti za skrajne dogodke čedalje večji.
sporočil: 32.433
Zadnja sprememba: najobj 28.01.2025 15:56
[andrej.iva]... ja, saj zato pa sem mimoidočemu napisal - malo sem žleht, jebiga - da danes popoldan v Schladmingu slalomskih(!) točk ne bo dobil niti noben Norvežan ...
a ni danes veleslalom?
Strani: 1