Strani: 1

0430ABAKU sporočil: 2.239
[#3083445] 14:47
Odgovori   +    4
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 02.06.2026 14:48
Odpravila bom vse omejitve in prepovedi, ki niso razumne in jih EU ne zahteva
Evo opcije. Ko sem bil študent, sem si avtomobil naredil sam iz več različnih modelov in proizvajalcev vozil. Nekaj stvari je bilo celo čisto moj prototip. V tistih časih je to šlo (sivo območje). Danes pri nas niti slučajno, saj smo pri prevzemu zakonodaje iz EU izpustili drugi del direktive, ki omogoča maloserijske in unikatne avtomobile.

Nemčija to ima. Posamična odobritev vozila (Einzelbetriebserlaubnis - EBE). Gre za §21 StVZO (nemški zakon o cestnem prometu), ki ureja posamično odobritev unikatnih vozil ali vozil, sestavljenih doma (kit-cars).

Bo pri nas to omogočeno? Trenutne zelo restriktivne zakonodaje EU ne zahteva.
Ladjo, letalo in hišo si lahko človek zgradi sam, avtomobila pa ne.
1357 sporočil: 7.927
[#3083447] 15:10 · odgovor na: 0430ABAKU (#3083445)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: 1357 02.06.2026 15:12
[0430ABAKU]
> Odpravila bom vse omejitve in prepovedi, ki niso razumne in jih EU ne zahteva

Evo opcije. Ko sem bil študent, sem si avtomobil naredil sam iz več različnih modelov in proizvajalcev vozil. Nekaj stvari je bilo celo čisto moj prototip. V tistih časih je to šlo (sivo območje). Danes pri nas niti slučajno, saj smo pri prevzemu zakonodaje iz EU izpustili drugi del direktive, ki omogoča maloserijske in unikatne avtomobile.

Nemčija to ima. Posamična odobritev vozila (Einzelbetriebserlaubnis - EBE). Gre za §21 StVZO (nemški zakon o cestnem prometu), ki ureja posamično odobritev unikatnih vozil ali vozil, sestavljenih doma (kit-cars).

Bo pri nas to omogočeno? Trenutne zelo restriktivne zakonodaje EU ne zahteva.
Ladjo, letalo in hišo si lahko človek zgradi sam, avtomobila pa ne.
Tudi avto se da samo je potrebno opraviti homologacijski postopek, ki je nekaj podobnega kot bi pri gradnji hiše združil gradbeno in uporabno dovoljenje.
0430ABAKU sporočil: 2.239
[#3083450] 15:52 · odgovor na: 1357 (#3083447)
Odgovori   +    1
Pri nas bo težka.
Naši organi pogosto zahtevajo certifikate za vsak posamezen vijak in del, ki jih domači graditelj težko pridobi, medtem ko bo nemški TÜV inženir na podlagi izračunov in testne vožnje vozilo lažje odobril.

Pri nas še žarnice ne smeš zamenjati, če ni: 1. homologirana sama po sebi, 2. predvidena za to vozilo in homologirana zanj. Nazadnje sem dobil opozorilo in le delno potrditev tehničnega (odpraviti pomanjkljivosti v 5 dneh brez ponovnega pregleda), ker sem v avto vgradil homologirane LED žarnice Osram (klasične H4). Modela vozila pa na homologiranem seznamu.

Konkreten primer.
Želim predelati vozilo starejšega datuma v električno vozilo. Na trgu dobiš kit komplete za tak namen.
Povsod so mi svetovali naj to peljem v Nemčijo na pregled in potem bo to pri nas priznano z nemško homologacijo.

Pred leti so Rusi za nemški trg naredili dodatno serijo zelo iskanega vozila Lada Niva.
Naredili so jih 1200 kosov, saj kot maloserijski proizvod (Kleinserientypgenehmigung) ne potrebuje vseh testov in certifikatov. Nove serije ne bo ravno zaradi tega.
1357 sporočil: 7.927
[#3083453] 16:47 · odgovor na: 0430ABAKU (#3083450)
Odgovori   +    0
Okoli vgrajenih materialov je tako. če kupuješ material legalnih proizvajalcev in trgovcev imaš običajno certifikat za material ( vijaki, razni kovinski elemneti,...) natisnjen na embalaži ali pa če kupuješ v refuzi, ti ga trgovec posreduje ker ga mora imeti, drugače tega materiala ne more prodajati. Za menjavo vrste žarnic žarometov na vozilu moraš pa izpeljati homologacijski postopek, ki je realtivo enostaven in poceni,ker so vgrajeni deli industrijski proizvodi, ki so tudi certificirani. Te postopke poznam in vem da znajo biti včasih malo zahtevnejši kadar so na vozilu narejene konstrukcijske spremembe, ker sem v svojem inžinering poslovnem obdobju sodeloval tudi pri predelavah osebnih vozil v dirkalnike za rally, ki morajo ustrezati tudi vsem cestno prometnim predpisom.
sandi.lakn sporočil: 51
[#3083454] 16:59
Odgovori   +    6
Predlagam tudi ukinitev Nature 2000 oz. njeno zmanjšanje na nujni minimum (npr. na območje Triglavskega narodnega parka).

Strani: 1

vm-kiva