Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Iz razkritja: BMW gre na vse ali nič – to je avto, ki naj bi rešil nemško avtoindustrijo
Strani: 1
sporočil: 1.340
Zadnja sprememba: alpha7B5sn 05.09.2025 11:58
Avtomobilska industrija vse bolj prehaja v uporabo principov modne
industrije in industrije (oblačil) visoke mode. Čeprav je že pred
dolgimi desetletji vsaj določen del avtomobilske industrije in
njenih izdelkov tudi vseboval modno komponento, ampak to kvečjemu
do določenega deleža tako(!), recimo do največ ene tretjine
končnega izdelka. V zadnjih časih ta delež (modnih principov)
dosega vsaj dve tretjini nekega izdelka. Tudi zato se stanje v
splošnem (relativno hitro) poslabšuje.P.S.: Visoka moda je običajno veliko estetike, dostikrat in pri marsikom tudi preveč "avantgardne", ki po drugi strani že igublja osnovno in naravno estetičnost, in pa zelo malo praktičnosti, prav tako malo oprijemljive tehničnosti (nisem želel uporabiti tehnologije in ne tehnike), pri kateri se še posebej izogiba ponavljanju*, razen po daljših obdobjih, ampak originali skoraj nikoli niso preseženi. (* Čeprav dandanes je ponavljanja vsaj s 'horizontalnega vidika' ogromno, kar med ostalim pomeni tudi popolni izpad (zdrave) domišljije. Kar je obenem splošna kriza umetnosti, v primeru avtomobilske industrije pa oblikovanja.)
sporočil: 1.757
Volan je dizajnersko čudovit, ampak seveda ni vreden 70k. Interier
je tudi lep, vse ostalo pa je brez veze, še posebej ker je pač
e-sranje.
Ta avto bi kupil z dizelskim motorjem, za polovico te cene. Torej za max 35k EUR. Sicer pa seveda ne!
Ta avto bi kupil z dizelskim motorjem, za polovico te cene. Torej za max 35k EUR. Sicer pa seveda ne!
Morebiti sem prespal podvojitev cen avtov v zadnjih nekaj letih.
Ampak takšen pač sem. Vedno hočem value for money, sicer pač
enostavno ne dam denarja od sebe.
sporočil: 181
Še ene par predpisov iz Bruslja pa bodo avtomobili težki 5 ton,
dolgi 5 metrov, 80% teže bo predstavljala baterija, materiali
(izdelani v celoti iz smeti in zato ocenjeni kot zeleni, obnovljivi
in trajnostni) pa bodo razpadli v petih letih. Strošek vzdrževanja
bo zaradi teže, diagnostike in razgradnje bistveno višji, prodaja
pa bo temeljila zgolj na neuporabnih funkcijah čim bolj očem
privlačnih digitalnih rešitev. Kakšna bo cena štroma namenjena
prevozu čez 5 let in kakšne bodo omejitve polnjenja zaradi
preobremenjenosti omrežij, pa tudi ni nikomur jasno.
sporočil: 1.677
[GV-1113]Spomnim se časov v Italiji, ko je spodoben avto stal 10.000.000 lir. Današnjih 5000€ :)
Morebiti sem prespal podvojitev cen avtov v zadnjih nekaj letih. Ampak takšen pač sem. Vedno hočem value for money, sicer pač enostavno ne dam denarja od sebe.
To so morala biti še osemdeseta leta, ker v devetdesetih so bile
številke v lirah že višje.
sporočil: 11.019
[XDONA1]Nova Alfa 90 je 1985 koštala 12 mio lir, kar bi po revalorizaciji, a brez upoštevanja drsečega tečaja lire danes pomenilo 19.400€ današnjih €.
> [GV-1113]
> Morebiti sem prespal podvojitev cen avtov v zadnjih nekaj letih. Ampak takšen pač sem. Vedno hočem value for money, sicer pač enostavno ne dam denarja od sebe.
Spomnim se časov v Italiji, ko je spodoben avto stal 10.000.000 lir. Današnjih 5000€ :)
sporočil: 1.677
Ja, drži. Časi, ko si bil srečen, če si pri nas dobil 101-nko, golf
je bil pa že luksus.
O, kje so tisti stari dobri časi :))
O, kje so tisti stari dobri časi :))
Dobro si naredil ta račun revalorizacije!
Bi se pa sodobne limuzinske alfe z bencinskim motorjem za ceno 19.400 EUR definitivno dobro prodajale. Ta cena pokriva stroške proizvodnje in zagotavlja še nekaj dobička proizvajalcu.
Na žalost pa ni v skladu z butastimi zapovedmi "zelene" EU politike, ki bo itak uničila evropsko avtomobilsko industrijo. Hkrati pa Evropejce prikrajšala za avte, ki bi si jih zares želeli in bi jih hkrati tudi zmogli kupiti.
Bi se pa sodobne limuzinske alfe z bencinskim motorjem za ceno 19.400 EUR definitivno dobro prodajale. Ta cena pokriva stroške proizvodnje in zagotavlja še nekaj dobička proizvajalcu.
Na žalost pa ni v skladu z butastimi zapovedmi "zelene" EU politike, ki bo itak uničila evropsko avtomobilsko industrijo. Hkrati pa Evropejce prikrajšala za avte, ki bi si jih zares želeli in bi jih hkrati tudi zmogli kupiti.
sporočil: 2.885
Avto ob dejstvu, da človek ne rabi več biti fizično nekje, da dela,
se druži , izgublja svojo "vrednost", postaja generika.
Drugi moment je še velika obremenjenost s prometom, nezmožnost da sam popravljas, veliko high techa in nenazadnje cena.
V takem okolju bo pač zmagal najcenejši, ki bo ponujal še primerno kvaliteto.
Avto pač izgublja statusni simbol po eni strani in pridobiva na strani izkušnje uporabnika, asistencni sistemi, zabava ipd.
Gre po poti gospodinjskih aparatov.
Sedaj ali je na hladilniku gorenje,hisense,Beko ali miele je množici bolj ko ne vseeno.
Tako da elektrifikacija bo verjetno ubila nemce, a ne le zaradi elektrike.
Drugi moment je še velika obremenjenost s prometom, nezmožnost da sam popravljas, veliko high techa in nenazadnje cena.
V takem okolju bo pač zmagal najcenejši, ki bo ponujal še primerno kvaliteto.
Avto pač izgublja statusni simbol po eni strani in pridobiva na strani izkušnje uporabnika, asistencni sistemi, zabava ipd.
Gre po poti gospodinjskih aparatov.
Sedaj ali je na hladilniku gorenje,hisense,Beko ali miele je množici bolj ko ne vseeno.
Tako da elektrifikacija bo verjetno ubila nemce, a ne le zaradi elektrike.
sporočil: 685
Na prvi pogled genijalno.
Za tak denar 500 konjev in tako opremo ne dobiš pri nobenem naftnem vozilu. Daleč od tega.
Več kot 100 kWh neto kkapacitete pomeni lagano več kot 600 km vožnje in na to 10 minut polnjenja, kar je več kot 99% uporabnikov potrebuje (malo je takih, ki po 600km vožnje rabijo manj kot 10 minut počitka - profesionalci tega ne smejo)...
Taka baterija bo imela 80% začetne kapacitete pri najmanj 600.000 prevoženimi kilometri (bolj verjetno milijon), ko bi naftaši že drugič delali zelo drago generalko... Tukaj se mehanik avta ne bo dotaknil do pol milijona. Niti zavornih oblog ne bo menjaval.
V primerjavi s konkurenco iz obeh svetov je vreden vsakega centa. (na branje podatkov in ne realno testno vožnjo). Ker kitajcem najbolj ne verjamem.
Prodajna uspešnica zagotovo.
Za tak denar 500 konjev in tako opremo ne dobiš pri nobenem naftnem vozilu. Daleč od tega.
Več kot 100 kWh neto kkapacitete pomeni lagano več kot 600 km vožnje in na to 10 minut polnjenja, kar je več kot 99% uporabnikov potrebuje (malo je takih, ki po 600km vožnje rabijo manj kot 10 minut počitka - profesionalci tega ne smejo)...
Taka baterija bo imela 80% začetne kapacitete pri najmanj 600.000 prevoženimi kilometri (bolj verjetno milijon), ko bi naftaši že drugič delali zelo drago generalko... Tukaj se mehanik avta ne bo dotaknil do pol milijona. Niti zavornih oblog ne bo menjaval.
V primerjavi s konkurenco iz obeh svetov je vreden vsakega centa. (na branje podatkov in ne realno testno vožnjo). Ker kitajcem najbolj ne verjamem.
Prodajna uspešnica zagotovo.
sporočil: 685
Zadnja sprememba: comteo 06.09.2025 12:15
[Poletje3]Tesla 3 Performance: 4,7 metrov, 500 konjev 1850 kg
Še ene par predpisov iz Bruslja pa bodo avtomobili težki 5 ton, dolgi 5 metrov, 80% teže bo predstavljala baterija, materiali (izdelani v celoti iz smeti in zato ocenjeni kot zeleni, obnovljivi in trajnostni) pa bodo razpadli v petih letih. Strošek vzdrževanja bo zaradi teže, diagnostike in razgradnje bistveno višji, prodaja pa bo temeljila zgolj na neuporabnih funkcijah čim bolj očem privlačnih digitalnih rešitev. Kakšna bo cena štroma namenjena prevozu čez 5 let in kakšne bodo omejitve polnjenja zaradi preobremenjenosti omrežij, pa tudi ni nikomur jasno.
BMW 430d Grand Coupe: 4,7 metrov, 280 konjev, 1920 kg
O čem vi govorite? Zakaj lagati?
5 ton????
Imate nek osebni interes, da lažete?
sporočil: 181
Zadnja sprememba: Poletje3 06.09.2025 15:07
[comteo]Moj osebni interes je izključno ta (seveda ne gre za laž), da se me ne posiljuje z informacijami, ki zame ne pomenijo nič drugega kot težave (podobno slišim tudi od kolegov, še posebej tistih, ki so nasedli tej elektro propagandi). Z električnimi vozili imam izkušnje (na srečo) samo z dveh poti (kot sovoznik) in sicer na Nizozemsko in v srednjo Dalmacijo - lahko rečem samo nekaj - nikoli več (preveč dolga zgodba, da bi jo pojasnjeval, lahko omenim le, da je bil voznik na eni od poti zaradi vseh težav povezanih z elektro pogonom pred živčnim zlomom). Boli me k..., če ima avto 500 konjev, če ga nimam kje polniti ali če čakam več ur v vrstem redu na polnilnico (to razumi v smislu uporabniške izkušnje). Najbolje, da vgradijo raketni motor, pa bo imel 5000 konjev (da o pospeških ne govorimo)... No, pa še o teži - če avto služi prevozu od točke A do B in si prišel do točke B tudi z Yugom, ki je tehtal 750 kg, prav tako kot z avtomobili, ki danes tehtajo 2 toni ali več (npr. BMW M5 2.370 kg). Če se je teža vozil v tem času podvojila - kdo jamči, da se v naslednjih tridesetih leti ne bo spet in da ne bo dosegla 5 ton (kot vidim nisi razumel poante). Pred tridesetimi leti sem se v Nemčiji naposlušal predavanj, kako bodo avtomobili z leti manjši in lažji, kako je elektrika popolnoma neprimerna in predraga za pogon avtomobilov in da je prihodnost v vodiku - pa poglej, kje smo danes.
> [Poletje3]
> Še ene par predpisov iz Bruslja pa bodo avtomobili težki 5 ton, dolgi 5 metrov, 80% teže bo predstavljala baterija, materiali (izdelani v celoti iz smeti in zato ocenjeni kot zeleni, obnovljivi in trajnostni) pa bodo razpadli v petih letih. Strošek vzdrževanja bo zaradi teže, diagnostike in razgradnje bistveno višji, prodaja pa bo temeljila zgolj na neuporabnih funkcijah čim bolj očem privlačnih digitalnih rešitev. Kakšna bo cena štroma namenjena prevozu čez 5 let in kakšne bodo omejitve polnjenja zaradi preobremenjenosti omrežij, pa tudi ni nikomur jasno.
Tesla 3 Performance: 4,7 metrov, 500 konjev 1850 kg
BMW 430d Grand Coupe: 4,7 metrov, 280 konjev, 1920 kg
O čem vi govorite? Zakaj lagati?
5 ton????
Imate nek osebni interes, da lažete?
Je pa naravnost smešno, ko fanatičnim navdušencem nad elekto vozili (pustimo industrijo, ta se pač prilagaja predpisom in mora zadevo tudi propagandno podpreti) očitaš kaj v zvezi s temi vozili. Kot ponavadi jih najprej muči osebni interes oponentov (ne morejo doumeti, da gre morda za slabo uporabniško izkušnjo) - kot da bi se mi, ki zaradi lastnih izkušenj ne nasedemo tej propagandi, ukvarjali s proizvodnjo vozil. Kot opažam, gre za podobne fanatike kot v primeru vere ali piramidnih iger (tem zadnjih se že bolj kot ne uspešno izogibam, očitno bo na ta seznam potrebno dodati še koga).
sporočil: 7.200
Nobene podvojitve cen ni. Razlika je samo v dinamiki dajanja
denarja med elektro in dizelsko bencinsko gnanimi avtomobili.
Bencinsko dizelsko gnani avtomobili so cenenjši ob nakupu vendar pa
pri teh avtomobilih za serviseranje v času garancijske dobe plačaš
proizvajalcu še en avto ob rednih servisnih intervalih. Pri elektro
avtomobilih je pa to drugače, ker elektro avtomobili potrebujejo
veliko manj servisiranja zaradi svoje enostavniejše sestave in
drugačnega načina delovnaja pogonskega agregata, zato so električni
avtomobili dražji ob samem nakupu je pa zato cenejši kasneje ob
servisiranju v garancijski dobi. In na koncu ko potegneš črto
prideš do zelo podobne vrednosti stroškov ( nakup plus
servisiranje) tako pri elektro kot bencinsko/dizelsko gnanih
avtomobilih.
sporočil: 930
[Poletje3]
Kot opažam, gre za podobne fanatike kot v primeru vere ali piramidnih iger (tem zadnjih se že bolj kot ne uspešno izogibam, očitno bo na ta seznam potrebno dodati še koga).
Ja, tudi sam sem imel ze kar nekaj izkusen kot sovoznik, z vozili z motorji na notranje izgorevanje. Dva moja prijatelja sta zares dozivela zivcni zlom, zaradi ponavljajocih okvar na bencinskem motorju ... na koncu sta oba prodala francoska jajca. Nikoli vec bencinskih avtov :))
Res se je potrebno paziti fanatikov, ki se naprej hvalijo avtomobile na notranje izgorevanje. So kot kult ...
Mene brigajo ti kulti. Vozim dizel :) ... nasledni bo pa po vsej verjetnosti, elektricen
sporočil: 11.019
Danes Dacie ne dobiš za ta denar... :)
Cca 20 let nazaj sem imel Alfo sud. Menjalnik in diff zadaj, milina za vozit, pa šla je ko sneta sekira. Za porabo se nisem sekiral, ker mi je foter avto tankal. Na firmo :)
Mela je en drug problem. Rustala je. Prva alfa s karoserijo iz pocinkane pločevine, je bila alfa 164. Dobro desetletje za Mercedesi, Audiji in BMW-ji, ki naj bi jim premijsko konkurirala.
Dodaš zraven še nekaj modelov, ki so bili bolano nezanesljivi, in ti premijakega avtomobila za to, da bo mel potni trikotnik: "dom - šiht - servis" živ kurc ne bo kupil.
Alfa je imela problem, ker je bila v koncernu Fiat uštuljena nekako med mainstream Fiate in Maserattija. Hkrati pa imela za pol sestro Lancio. High end alfe so bile tako drage, da si za nekaj malega dodatka dobil Maserattija. Kvaliteta pa na povsem drugem nivoju.
So pa alfe seksi avtomobili. Vsi. Res lepi. Prav fukiš so. Samo to se ne prodaja. Ne v meri, da bi znamka lahko prosperirala.
Cca 20 let nazaj sem imel Alfo sud. Menjalnik in diff zadaj, milina za vozit, pa šla je ko sneta sekira. Za porabo se nisem sekiral, ker mi je foter avto tankal. Na firmo :)
Mela je en drug problem. Rustala je. Prva alfa s karoserijo iz pocinkane pločevine, je bila alfa 164. Dobro desetletje za Mercedesi, Audiji in BMW-ji, ki naj bi jim premijsko konkurirala.
Dodaš zraven še nekaj modelov, ki so bili bolano nezanesljivi, in ti premijakega avtomobila za to, da bo mel potni trikotnik: "dom - šiht - servis" živ kurc ne bo kupil.
Alfa je imela problem, ker je bila v koncernu Fiat uštuljena nekako med mainstream Fiate in Maserattija. Hkrati pa imela za pol sestro Lancio. High end alfe so bile tako drage, da si za nekaj malega dodatka dobil Maserattija. Kvaliteta pa na povsem drugem nivoju.
So pa alfe seksi avtomobili. Vsi. Res lepi. Prav fukiš so. Samo to se ne prodaja. Ne v meri, da bi znamka lahko prosperirala.
Strani: 1