Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: CICG
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 188
Družba bo lastne delnice pridobivala z namenom umika delnic, skladno z določbami
zakona in statuta družbe o zmanjšanju osnovnega kapitala. Skupščina pooblašča
Upravo za umik lastnih delnic brez nadaljnjega sklepanja o zmanjšanju osnovnega
kapitala.
Je pa res, da tudi jaz za firme, kjer samo malo drekam po forumu ne vem točno, kaj natančno so sprejeli.
Sicer pa nisem prepričan, če bi lahko pridobili več kot 10% od zadnjega sklepa. Tudi če bi sproti umikali.
Ampak to so sladke skrbi. Naj najprej pridobijo 10%. Škoditi to zagotovo ne more.
Mogoče še razmišljanje o odkupih delnic s strani podjetja - obstoječim delničarjem je v interesu, da je družba pri odkupih čim bolj ekonomična - da kupuje čim nižje. Umetna stabilizacija tečaja je v interesu tistih, ki prodajajo oz. nameravajo prodati in tistih, katerih uspešnost upravljanja se meri periodično z izračuni VEP itd.
Osebno odkupe močno podpiram in mi po študijah, ki sem jih prebral, delujejo boljša uporaba kapitala kot vračilo v obliki dividend. Na drugi strani pa v CICG nisem "za vedno" in bi si želel, da so odkupi realizirani prej in ne kasneje. Lepo bi bilo namreč biti že na t+1 udeleženi v 11 odstotni rasti EPS zgolj zaradi umika lastnih.
V praksi pa govorimo pri trenutni ceni delnice o odkupu ranga 15m EUR. Sam si težko predstavljam, da bo CICG odkupila za 15m EUR delnic in potem izplačala še 75 % čistega dobička. V luči uravnavanja likvidnosti družbe gre morda tudi razumeti sramežljivost Benčine pri nakupih.
Ne zdi se mi namreč realno, da bi nekdo v enem letu odkupil racionalno 10% in več, tudi če teoretično lahko dobi takšna pooblastila na skupščini.
Možnost odkupa od DUTB samo, če bo cena 170 EUR na borzi. Benčina ne bo dal centa več jim za večji paket. DUTB pa ni nor da bi prodal zdaj po 170 EUR.
[Zlatko2013]Pred par dnevi je bila ponovitev ene stare epizode Only fools and horses.
Ne sanjajte o odkupu 10% :) Kupil je 200. Stavim, da ne bo šel čez 2000 lotov do novega leta. ŠE to je kupil samo zato, da ne bomo mogli težit, da ni nič kupil.
Možnost odkupa od DUTB samo, če bo cena 170 EUR na borzi. Benčina ne bo dal centa več jim za večji paket. DUTB pa ni nor da bi prodal zdaj po 170 EUR.
Najemnik krčme je moral poiskati izvajalca za prepleskat krčmo, prenova v strošek lastnika. Najcenejši je bil nek Irec, ampak Dell je imel za najemnika veliko boljšo ponudbo - še enkrat višjo ceno za lastnika sicer, Dell in najemnik si razdelita vsak 25% posla, 50% pa dobi Irec, ki bo dejansko premalal. Zveni znano? No, najemnik je v tem primeru DUTB, oziroma seveda odločevalci v imenu DUTB, čakajo samo najboljšo ponudbo v stilu Della, seveda bo DUTB prodal tudi za 100 če treba, samo v pravi žep mora kaj postrani priletet, tako se pač posluje s tujim premoženjem, tako se je v Rusiji dalo natočiti četrt tankerja nafte za povrh za nekaj tisočakov in pri nas grejo vsi posli na ta sistem...
Ja, ce ze ne razdelijo tega denarja delnicarjem, je tudi odkup in umik lastnih delnic super zadeva. Lepo :)
1. nakupujejo kar tako malo brez veze, da držijo tečaj (za moje pojme precej neverjetno)
2. nakupujejo ker je to uvod v kasnejši odkup večjega paketa, kjer bo večinski prodajalec DUTB
3. kupujejo, ker so tako kot jaz slišali, da se v zakulisju spet nekaj kuha
Razloga 2 ali 3 sta po mojem edina realna.
[alain]Če se prav spomnim mora delničar,ki preseže 5% o tem obvestiti podjetje, ki potem obvesti javnost. Kakšne so sankcije zdaj ne vem, lahko pa so tudi odvzem glasovalnih pravic in še kaj...
Eh enkrat tako, drugič tako, te tvoje napovedi, ki se spreminjajo iz dneva v dan so brez uporabne vrednosti. Dajmo se rajše lotiti edinih treh možnih razlogov zakaj se je Benčina sploh lotil nakupov lastnih delnic:
1. nakupujejo kar tako malo brez veze, da držijo tečaj (za moje pojme precej neverjetno)
2. nakupujejo ker je to uvod v kasnejši odkup večjega paketa, kjer bo večinski prodajalec DUTB
3. kupujejo, ker so tako kot jaz slišali, da se v zakulisju spet nekaj kuha
Razloga 2 ali 3 sta po mojem edina realna.
[alain]ni v tri krasne. rešil je ceno delnice pred potopom, vsaj začasno. tisti ki so v zadnjem času prodajali so mu lahko zelo hvaležni, vprašanje pa kakšen je namen vsega skupaj, dec je napovedal slabše čase, zdaj pa kupuje. ne sicer za svoj denar, ampak za denar delničarjev. mutno.
Kot sem že napisal, dvomim da so nakupi kar tako v tri krasne...
[alain]to je sicer vse super, razen če ima direktor prav in res prihajajo slabi časi. torej to mi ne gre skupaj, če bodo slabši časi ali je res interes družbe kupovati za sklad lastnih delnic po tej ceni? zakaj ne počakati na nižje cene v slabih časih, komu je to v korist? (ponuja pa se odgovor, da tistim ki zdaj prodajajo)
Delničarji smo mu dali pooblastilo da lahko kupuje na skupščini, ker nam je v interesu, da kupi 10% delnic in jih umakne.
Strani: 1 ... 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 ... 188