Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: CICG
Strani: 1 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 188
Je po tvojem mnenju torej v trenutni ceni (190 EUR) že vračunan nadaljni padec dobička in prihodkov do konca leta 2019 v primerjavi z letom 2018?
Se strinjaš, da bo ob ohranjanju cene vseh ostalih delnic in tudi Cinkarne, ob koncu leta edino Cinkarna z višjimi (slabšimi) količniki, kot v letu 2018? Vsi ostali bodo na boljšem.
Zaradi tega te sprašujem, če si mnenja, da je to že vračunano v trenutni ceni.
1. Vsi delničarji vedo, da Cinkarna deluje v ciklični panogi
2. Čeprav je bil lani na trenutke P/E manj kot 5, delnica ni šla višje, ker se ljudje zavedajo, da je bil lanski (in predlanski) dobiček izvenserijski.
3. Trenutno vladajo na trgu TiO2 težke razmere, zato delničarji na dobiček gledajo iz te perspektive. Ker gre za ciklično panogo v dobrih letih delnica ne zraste do višav kot bi katera druga in v kriznih časih ne pade toliko, kot bi katera druga. Ni tole Petrol ali Krka.
4. Gledano na dobičke zadnjih 10 let je jasno, da je Cinkarna v svojem poslovnem modelu naredila veliko izboljšav (opuščanje nerentabilnih programov), zato so tudi v kriznih letih sposobni poslovati z veliko višjim dobičkom kot včasih.
5. Cinkarna vseeno posluje bolje od konkurentov, kar se pozna tudi na delnici.
In ja, seveda je padec dobička glede na lani že vračunan v ceno delnice, saj je delničarjem vendar jasno, da gre za ciklično panogo. Btw, jaz napovedujem da bo letos čisti dobiček (ne EBIT) vsaj 16 milijonov.
Tisto o ciklični rasti oziroma nihanju cene TIO2 je nekako v luftu. Dejstvo je, da se poraba in proizvodnja večata. Cena niha, ne povprečna proizvodnja in poraba. To v povprečju raste. Tudi Cinkarna ima še možnost predelave, dodelave, obdelave surovine iz uvoza brez povečevanja primarne proizvodnje. Bo pač delala kar stranke želijo dobiti. Kakovost za primerno ceno, partnerski odnos in posluh dobavitelja za posebne, butične materiale. Tehnika in kemija gresta naprej.
na eni od strani "mnenje" o gibanju cen za ZDA Tio2 s3-eu-west-1.amazona...-FINAL.pdf
Drugače danes po koncu trgovanja objavi rezultate CC..
Mi lahko čakamo na prevzem, a je vprašanje, če ga bomo dočakali. Zato je pričakovati, da bi se veliko delničarjev odločilo prodati navkljub solidnim dividndam. Nekateri smo in nekaeri tudi seda prodajajo daleč pod realno ceno.
Glede odkupa delnic pa me nekaj bega. Sestra proda družini in potem ta vse skupaj proda. Lepo in prav, ali ne gre za finto? Podjetje je vseskozi enako vredno. Samo dobiček se je izplačal. V našem primeru bi bil to kreativni davek. Teoretično se poveča vrednost delnic, praktično borzno ceno pa oblikuje nelikvidnost prodajalca, ki je prisiljen prodati. Najbolj pošteno je izplačati dividende in omogočiti dokup, dokapitalizacijo podjetja z oprostitvijo plačila davka ...
[alain]Eh, bogi, bogi Tilen, tolk se napihuje, vsakič na Cinkarni fali (že skoraj statistično bi moral enkrat zadet), potem pa tako stiska. Skoraj bi se človeku mal smilil, če ne bi imel tooolk zoprn karakter…:)
V luci tvojega spodbujanja kriticnega razmisljanja se kar cakam na odgovore na popolnoma enaka vprasanja kot si jih zastavil meni. Hvala.
Moja pričakovanja so - q3 bo še cca 5 mio, q4 bo spet igral skrivalnice na račun bodočega q1, zato bo več kot 2 mio v q4 zame že veliko.
[Zlatko2013]sej bo padlo, malo potrpljenja. prometa je le za vzorec, prihajajo slabi časi.
Ja 17 mio bo letos dobička. Dividenda torej 15 EUR v letu 2020. Ni slabo. Zato tudi cena ne pade. Zahodni konkurenti so se razbili kot milni mehurčki.
in pod 170 benčina neha pomagat kakor berem...
Nacionalni interes pelje v raj brez konkurence (všje cene, stroške, davke, plače) in propad.
TIO2 je bel, najbolj bel in vse bolj uporaben. Dokler se število svetovnega prebivalstva veča in njgovo blagostanje povečuje bo poraba rasla in cena prinašala dobičk.
Cinkarna potrebuje tudi nov proizvodnji program ali razvoj recimo agro programa. Preveč je izpostavljena TIO2. In ko gre, je omjena z okoljskim dovoljenjem. V Sloveniji imamo ogromno agronomov, biologov, zoologov, biokemikov, farmacevtov ... potreben je partnerski odnos in tak poslovni model, da bodo vsi sodelujoči imeli korist. Kapitalizem in . Klasika nardiš nalžbo in furaš se ne obnese več. Pogoriš. Znanje nosi profit. Naše znanje in znanost bogati druge.
[alain]a sem rekel da kupuje?
Hahahaha ok ta me je pa res nasmejala, Benčina je vsega skupaj odkupil cca 6000 lotov in to lanskega junija, da se je znebil Ringa. Od takrat naprej Cinkarna ni kupila niti ene delnice, tako da oni nič ne pomagajo pri nakupih.... Kar pa se tiče nizkega prometa, toliko ga je, kolikor je prodajalcev na nivoju 190 eur, kar vse nekdo pač pokupi...če bi bilo več ponudbe, bi bilo tudi več prometa...
lahko pa bi začel ob pritisku na ceno, vsaj delničarji bi najbrž pričakovali to in bi se tule na forumu sigurno cmerili, če ne bi kupoval. ampak pri 170 bo moral pa nehat. 75 mislim da vsi vemo da ne bo, 150 je pa realno, bomo videl je rekel slep. konkurenca na zahodu pa tudi vidimo kam gre...
Na ta način bi kura, ki nese zlata jajca ostala v domačem kurniku. Da ne bo Heri drgim cekine sra. . Če bi zbrali vse davke, ki jih je plačala, Ki smo jih plačali delničarji od dividend v desetih letin in dividende, ki je pokasirala država kot lastnik se je že zdavnaj izplačala. In to kuro bi eni v juho. Lumpenpatrioti.
[alain]Če sem prav pogledal so v mesecu Juliju prodajali po ALTA PRIMUS 2309 delnic, ALTA AZIJSKI TIGRI 500 delnic, Carrera Slovenia Croatia Greece Equity 300 delnic itd...nakup 900 delnic TCM Global Frontier High Dvd Eq BDN Inc. To so moji podatki upam da so točni lahko pa me popravite...
Na eni strani prodaja melona in na drugi strani kupujejo v presledkih erste in unicredit skrbniski. Vsak naj si ustvari svoje mnenje kaj pocnejo.
[alain]Zakaj bi DUTB zelel izstopiti. Parazitki v DUTB-ju se dobro zavedajo, da je Cinkarna kura, ki nese jajca. Cez 11 mescev bo padlo se 15 EUR na delnico. KAj je lepsega? ... Ne vidim razloga, da bi jo prodali.
Edini sansa je, da bo dutb resno zelel izstopiti in bo na drzavni ravni dogovor, da se to naredi preko lastnih delnic. Ta scenarij je po mojem dokaj realen.
Strani: 1 ... 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 ... 188