Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Nepremičninski davek: kaj vse bi obdavčila Boštjančič in Golob
sporočil: 27.972
Predsednik vlade Robert Golob računa, da bi z novim davkom na leto pobrali za dobrih 600 milijonov evrov dodatnih dajatevdohodnine je 2 mrd letno, 600 mio je 30% tega.
Po drugi strani bi razbremenili plače oziroma dohodke iz dela.
vlada torej nacrtuje znizanje davcne obremenitve plac za tretjino?
ali pa tu manjkajo podnapisi "nameravamo pobrati 600 mio davka, kaksne 6 mio od tega pa bomo namenili za razbremenitev plac" ?
sporočil: 27.972
Zadnja sprememba: crt 23.12.2024 18:41
fizične osebe si bodo predvideni davek na nepremičnine lahko znižale le z dolgoročnim najemom, ne pa z oddajanjem turistom. Pravne osebe in podjetniki te olajšave ne bodo imeli.to je torej ekstra davek na dobicek tistih pravnih oseb, katerih dejavnost je oddajanje v najem?
(in kaj naj recejo sele tiste, ki niti ne dajejo v najem, temvec so pac lastnik svojih poslovnih prostorov)
ce je lastnik pravna oseba, nenadoma izgine cilj "hocemo doseci, da bo vec na voljo za najem" in ostane samo se tisto, kar ... je bistveno, ane, torej kasiranje :)
Jim bo pa davek nižal davek na dohodke pravnih osebaha, sama dobrota je goloba in bostjancica, da nista predlagala tudi, naj se novi davek ne steje med davcno priznane odhodke :))
Torej; ali bi to pomenilo višje najemnine? Na ministrstvu v to ne verjamemoamortizacija + novi davek je minimalni prag, koliko najemnine naj zaracuna lastnik - pravna oseba, da ima z oddajo pozitivno bilanco. skupaj je to ranga 4,5%, kar je ... za novejse nepremicnine nekako tam, kjer najemnine tudi so. ce tu ostanejo, je rezultat za lastnika nula.
...
... a je treba se kaj razloziti...
lastnik - pravna oseba lahko seveda rece kurc pa tak zivleje in nepremicnino proda. in placa davek na izredni dobicek, ki se pojavi zaradi razlike med trzno in v bilanci amortizirano ceno. to so pac taka proracunsko srecna nakljucja...
sporočil: 6.097
[]Sej ne vedo kaj delajo za isti bruto v slo in vvitaliji letno italjan dobi 5000 eur več neto kolikšne obdavčitve bi rabili da bi lahko izenačili kupno moč butli so na kubik popolnoma nepotrebno lahko bi obdavčili vse z 0.2% in bi bilo manj več na hrvaškem pa imamo za 60 mlrd nepremičnin pa nikom ništa
> Predsednik vlade Robert Golob računa, da bi z novim davkom na leto pobrali za dobrih 600 milijonov evrov dodatnih dajatev
> Po drugi strani bi razbremenili plače oziroma dohodke iz dela.
dohodnine je 2 mrd letno, 600 mio je 30% tega.
vlada torej nacrtuje znizanje davcne obremenitve plac za tretjino?
ali pa tu manjkajo podnapisi "nameravamo pobrati 600 mio davka, kaksne 6 mio od tega pa bomo namenili za razbremenitev plac" ?
sporočil: 13
Ne plačaš nobenega davka. Sinu podariš stanovanje,sestaviš
preprosto pogodbo po vzorcu. Moraš pa posel projaviti FURSU,ampakni
pa nobenega davka - za sedaj.
sporočil: 11.209
Kolikor vem je obdavcen vsak prenos lastnistva. Dedovanje, darilna
pogodba, prodaja/nakup. Se ce kupis AVTO OTROKU/ZENI se vtaknejo.
sporočil: 13
Zadnja sprememba: X2012 23.12.2024 19:20
Poglej siwww.fu.gov.si/davki_...rila#c4638
za 1.dedni red na darila ni davka.
Davka je oproščeno darilo ali dediščina, ki jo prejme:
1. dedič I. dednega reda oziroma obdarjenec, ki je izenačen z dedičem I. dednega reda - potomci, posvojenci in njegovi potomci, zakonec oz. zunajzakonski partner.
sporočil: 56
Skratka vsi dobimo po glavi, lastnik in najemnik. Lastnik bo
zahteval višjo najemnino, da bo posledično plačeval nižji davek in
prileti Robertu boomerang nazaj v glavo.
sporočil: 22
.... Na koncu se bo Golob, kot njegov živalski soimenjak ob begu
iztrebil, da bo lahko rešil svoje perje... Nič ne bo iz tega. Samo
v toliko, ko bodo naslednje volitve.... in novi obrazi.... Itd.
Upam, da ljudje ne nasedejo več. Ali pa vsaj malo manj.
sporočil: 6.097
[MF-201437]Ni dobro je pa najboljše kar se ponuja očitno si to zaslužimo.
Na naslednjih volitvah bom prvič volil Janeza Janšo!
sporočil: 3.687
Hmmmmm, ta vlada je že davno izgubila kompas.
Nobene stvari do sedaj niso uspešno rešili.
Toliko opevana plačna reforma je ena velika katastrofa.
Čeprav se vlada hvali s podpisi obstaja tisoče ljudi iz raznih poklicev, ki so upravičeno zelo nezadovoljni z novim sistemom plač.
Vse stvari rešujejo na najslabši možen način.
Ne bi rad bil žaljiv ampak, ko berem predlog tega nepremičninskega davka dobim občutek, kot bi glavna akterja bila na neki hudi drogi.
Ko malo popusti in se vzame nova doza pa se spet porodi še hujša ideja in nov davek.
Nobene stvari do sedaj niso uspešno rešili.
Toliko opevana plačna reforma je ena velika katastrofa.
Čeprav se vlada hvali s podpisi obstaja tisoče ljudi iz raznih poklicev, ki so upravičeno zelo nezadovoljni z novim sistemom plač.
Vse stvari rešujejo na najslabši možen način.
Ne bi rad bil žaljiv ampak, ko berem predlog tega nepremičninskega davka dobim občutek, kot bi glavna akterja bila na neki hudi drogi.
Ko malo popusti in se vzame nova doza pa se spet porodi še hujša ideja in nov davek.
sporočil: 697
Zadnja sprememba: Z1 23.12.2024 19:48
Kaksen revolt neverjetno. Ukinili so potne stroske, nabili
dohodnino, prispevke bodo, strom, benz... noben ne omenja.Da pa tajkunom nekaj vzamejo pa konec sveta. Poglejte si na placilno listo kolk gre drzavi na mesec. Pol pa to primerjajte z vsem kar placate na premozenje.
sporočil: 1.157
Ne, nisi žaljiv. V bistvu so oni žaljivi do nas.
Aja, jaz pa upam, da sta vsaj na drogi. Ker, če sta "na suho" tako munjena, je pa res žalostno.
Aja, jaz pa upam, da sta vsaj na drogi. Ker, če sta "na suho" tako munjena, je pa res žalostno.
sporočil: 50
Zadnja sprememba: BigBrother13 23.12.2024 20:45
V bistvu bodo najbolj naj..... pravne osebe in tisti, ki oddajajo
kratkorocno. Ce je pravno osebi to osnovna dejavnost, ji bo donose
od oddajanja padel iz npr. 5 % padel na 3,5 %, kot da bi nabil enih
30 % dodatnega davka kar na bruto prihodek, ker ko se bo delala
streha in nova fasada na objektu se njih to ne tice, ta davek bo se
vedno enak.In do takega zakonskega predloga smo prisli iz izjav premierja, da je potrebno obdavciti prazne nepremicnine?
[BigBrother13]donos iz 5% pade na 0,5%
V bistvu bodo najbolj naj..... pravne osebe in tisti, ki oddajajo kratkorocno. Ce je pravno osebi to osnovna dejavnost, ji bo donose od oddajanja padel iz npr. 5 % padel na 3,5 %, kot da bi nabil enih 30 % dodatnega davka kar na bruto prihodek, ker ko se bo delala streha in nova fasada na objektu se njih to ne tice, ta davek bo se vedno enak.
In do takega zakonskega predloga smo prisli iz izjav premierja, da je potrebno obdavciti prazne nepremicnine?
davek pa je 25% - 30% na bruto prihodke , ker 1,45% na vrednost nepremičnine znese nekaj takega.
Ubili so še en poslovni model...
sporočil: 56
Ja vsi smo tajkuni ki delamo in si kaj ustvarjamo, očitno je nova
realnost socialna podpora in lagodno življenje na državnih jaslih.
Tudi Robi in Klemen bosta enkrat spoznala da karma je pras..a
sporočil: 2.536
Pred sprejetjem zakona bomo rušili hiše ,ker bo to ceneje,kot
plačevati Davek na Golobovo in na vseh ostalih 90 Posrancov.
sporočil: 1.581
Sam za info.
V vec občinah je že trenutno visji nusz za nezazidane parcele.
Sam sem jih ravno danes povprašal kako so mi od 1400m2 stavbne parcele racunali 1000m2 za nezazidano, čeprav sem jim placal komunalca za 900m2.
V vec občinah je že trenutno visji nusz za nezazidane parcele.
Sam sem jih ravno danes povprašal kako so mi od 1400m2 stavbne parcele racunali 1000m2 za nezazidano, čeprav sem jim placal komunalca za 900m2.
sporočil: 3.489
Za sedaj je prvi dedni red neobdavčen, zato je treba pohiteti, ker
se tudi tu pripravljajo spremembe.
sporočil: 1.581
Tako ja, naj pac placamo vsi od vrednosti premoženja.
Tajkun ki ima 1000m2 vilo bo placal po temle predlogu manj, saj ukinjajo davek na premozenje.:)
Kakorkoli nek davek zgleda da bo in čisto možno to pomeni nek dodaten pritisk na cene, ko bo padec enkrat.
Če računajo na 600miljonov bojo morali obdavčit vse nepremicnine.
Tajkun ki ima 1000m2 vilo bo placal po temle predlogu manj, saj ukinjajo davek na premozenje.:)
Kakorkoli nek davek zgleda da bo in čisto možno to pomeni nek dodaten pritisk na cene, ko bo padec enkrat.
Če računajo na 600miljonov bojo morali obdavčit vse nepremicnine.
sporočil: 356
Zadnja sprememba: MAN-354355 24.12.2024 01:40
680 tisoč fizičnih oseb ima po eno stanovanje ali hišo. Torej se
680 tisoc fizicnim osebam ne bo spremenilo cisto nic. 125.000 oseb,
ki imajo v lasti vec nepremicnin pa lahko le to prodajo, itak
donosnost ne pokriva niti inflacije. In dajo denar v druge
nalozbene (premicne) razrede.Ne razumem samo kako se bo povprecna placa povecala samo za 42€ na mesec. To je pa premali izkupicek. Place bi bilo potrebno se bolj razbremeniti. Z 42€ na mesec vec, si mlade druzine se vedno ne bodo mogle privosciti stanovanja.
sporočil: 90
Davek, kot na Hrvaškem bi bil povsem sprejemljiv. In tudi bolj
pravičen. Nihče tudi ne omenja, kako v primeru, da je obdavčljiva
nepremičnina financirana s kreditom. Npr. za stanovanje vredno
200.000€, ki ga nekdo oddaja, ima še 150.000 € kredita? In zdaj bo
ta na polno obdavčen!? Če bi si pa kupil avto za 150.000 in za
50.000€ nekih premičnin pa nikome ništa! Marsikdo prekleto zateguje
pas, da je lahko kupil nepremičnino, ki bi mu na stara leta
izboljšala pokojnino. 1,45% je absolutno preveč!!! V podjetju se
ukvarjamo z oddajanjem stanovanj. Za točno toliko, kolikor bo
davek, bomo zvišali najemnine. S partnerjem pa popolnoma resno
razmišljava o selitvi v tujino. Tukaj pa naj ostanejo tisti na
socialkah in v javni upravi. Pa da vidimo, kako bodo furali ko ne
bo več molznih krav!Po toliko pregaranih letih, trudu, delovnih
vikendih zdaj tole. Uveljavljam pravico do odklopa.....od države,
ki se vede kot pijavka!!!
sporočil: 254
Nepremičninski davek v zamenjavi za razbremenitev plač, o kateri se
še nič ne ve. To me spominja na načrtovanje projektov v dveh fazah,
kjer po pravilu za drugo fazo zmanjka denarja.
sporočil: 164
Zakaj sploh davek na nepremičnine? Kakšna je razlika, če nekdo z
denarjem, od katerega je že plačal vse davke in prispevke, kupi
avto, gre na potovanje, kupi nepremičnino, si plača izobraževanje,
zapravi za hrano in pijačo?
Nekdo ki je šel na potovanje in nekaj videl, ali mu boste tudi obdavčili spomine in dobro počutje? Zakaj ne? Kaj koga briga za kaj sem porabil uradno prislužen denar? Zakaj bi moral biti kaznovan če sem si zgradil nepremičnino in za nakup materiala spet plačal davek, ne pa da sem si kupil luxuzen avto?
Če država potrebuje denar naj racionalizira državno upravo in tiste, ki so prisesani na proračun, nas pa že enkrat pustite pri miru!!!
Nekdo ki je šel na potovanje in nekaj videl, ali mu boste tudi obdavčili spomine in dobro počutje? Zakaj ne? Kaj koga briga za kaj sem porabil uradno prislužen denar? Zakaj bi moral biti kaznovan če sem si zgradil nepremičnino in za nakup materiala spet plačal davek, ne pa da sem si kupil luxuzen avto?
Če država potrebuje denar naj racionalizira državno upravo in tiste, ki so prisesani na proračun, nas pa že enkrat pustite pri miru!!!
sporočil: 1.372
[Erik9999]Ok, drugi del, imaš popolnoma prav :)
Zakaj sploh davek na nepremičnine? Kakšna je razlika, če nekdo z denarjem, od katerega je že plačal vse davke in prispevke, kupi avto, gre na potovanje, kupi nepremičnino, si plača izobraževanje, zapravi za hrano in pijačo?
Prej pa ne, namreč nepremičnine in gradbene parcele niso neomejena dobrina ali pa nekaj takega, kjer bi lahko enostavno povečali produkcijo in zadostili povpraševanju. Država ima vzvode in politike, da regulira upravljanje s tako omejenimi dobrinami, kar obdavčitev sekundarnih nepremičnin nedvomno je.
In zdi se mi popolnoma prav, da se v to gre, bi pa moralo biti to bolj premišljeno (no, upam, da bo na koncu to postalo).
Je pa na drugi strani tudi res, da bi morali ISTOČASNO iti v zmanjšanje obremenitve dela in ne šele potem, "KO BOMO VIDELI". ta argument je popolnoma otročji in pove, da praktično kakšnih uporabnih podatkov odločevalci nimajo (ali pa glede na čas, se jim ne ljubi s tem ukvarjati :)
Vlada se je odločila za kriminaliziranje lastništva stanovanj kot
naložbe.
Vse ostalo premoženje ni obdavčeno: kriptovalute, zlato, delnice, nadstandardni avomobili ali jahte. Le nepremičnine so obdavčene!
Donosnost oddajanja je že danes zelo nizka. Z novim zakonom se ne bi spremenila.
Že sedaj je večji vzrok za neoddajanje stanovanj slaba zaščite najemodajalcev. Naj kdo natančno prebere Stanovanjski zakon!
In kreditno nesposobni zato ne bodo prišli nič lažje do najema ali nakupa.
Ko odmislimo nakladanje, gre le za dodatni davčni vir!
Vse ostalo premoženje ni obdavčeno: kriptovalute, zlato, delnice, nadstandardni avomobili ali jahte. Le nepremičnine so obdavčene!
Donosnost oddajanja je že danes zelo nizka. Z novim zakonom se ne bi spremenila.
Že sedaj je večji vzrok za neoddajanje stanovanj slaba zaščite najemodajalcev. Naj kdo natančno prebere Stanovanjski zakon!
In kreditno nesposobni zato ne bodo prišli nič lažje do najema ali nakupa.
Ko odmislimo nakladanje, gre le za dodatni davčni vir!