Strani: 1

FIN-205757 sporočil: 192
[#3080442] 11:19
Odgovori   +    9
Na srečo prihajajo topli dnevi. Kurilnega olja ne rabimo, vozimo pa se lahko s kolesom. Edini problem bo, da se ljubljanski uslužbenci v petek ne bojo mogli odpraviti na morje, a veš.
FIN-267544 sporočil: 161
[#3080443] 11:29 · odgovor na: FIN-205757 (#3080442)
Odgovori   +    5
Zakaj ne, 15l benza gor-dol, nikjer ni zapisal, da ga ne bo. Tud ce bo 2-3€, bo to 30-40€, še zmeraj ceneje kot dve pici in kokakoli v Lj. Benz mora priti na 3-4€, da bodo ljudje zaceli prilagajti svoje potrebe, v Grčiji je že cel čas 2€ in noben manj ne vozi.
rx170 sporočil: 6.937
[#3080459] 15:17
Odgovori   +    2
To so težke obtožbe. Pa bi Petrol res na cedilu pustil svoje kupce zato, da bi zmagal Janša?
Jaz ne vem zakja je Petrol pustil kupce na cedilu pa tudi vseeno mi je. Dejstvo je, da so pča naredili sranje, ali je bil motiv političejn ali ne, je popolnoma vseeno.
XDONA1 sporočil: 1.888
[#3080460] 15:17
Odgovori   +    2
Joj, g. Frankl, a ne bi bil že čas, da nehamo za vse kriviti vlado, pa naj bo taka, kot pač že bo.
1. Goriva je večinoma primanjkovalo na Petrolu, ostali bencinski servisi so bili oskrbovani bistveno bolje. Le kako je to mogoče?
2. Pojavljale so se informacije, da so nekateri prevozniki dobivali SMS, da naj ustavijo dobave na servise. Bi mogoče to kdo preveril, če drži?
3. Zakaj goriva ni primanjkovalo na Hrvaškem, kljub temu, da ima podobne cene, kot mi
4. Čredni nagon je pač en tak čuden pojav, ki meni ni in ne bo razumljiv. Zakaj naj bi stal pol ure v vrsti, da bom prihranil 5 eurov, obenem pa dal za rundo za 15€ v bližnjem baru :)
5. Petrol se že nekaj časa bode z vlado, zato je seveda pričakovano, da jim tokrat nagajajo nazaj. Še posebej pred volitvami (državljan, ki ne dobi goriva, je pač jezen državljan)
6. Videli smo, da sprostitev cen goriva ne pelje nikamor, ker na tem področju nimamo prave konkurence. Ko bomo imeli 10 ali 15 ponudnikov, naj se cene sprostijo in naj jih določa trg.
7. Medel odziv uprave na dogajanje, komuniciranje preko pisnih sporočil. Zakaj ni uprava že prvi dan stopila pred kamere in pojasnila dogajanje? Zakaj je to storila šele po umiritvi razmer? Meni tak odziv veliko pove....
Dynisco sporočil: 849
[#3080464] 15:55
Odgovori   +    1
Če pustimo ob strani politične špekulacije...

Povpraševanje po bencinu se je v tednu pred podražitvijo povečalo, kot pravijo, tudi za trikrat. Se pravi, če bi v teh dneh povečanega povpraševanja Petrol uspel redno oskrbovati črpalke, to pomeni kaj..., da v "normalnih" časih dve tretjini cistern stoji, dve tretjini šoferjev pa se čoha po jajcih...!?
Ajmo no malo ene pameti vnesti v vse skupaj, ne pa takoj politiko, zaboga...
matej22 sporočil: 125
[#3080466] 16:38 · odgovor na: Dynisco (#3080464)
Odgovori   +    1
Ta vlada ima itak navado iz vseh, ki jim ne pašejo, narediti razredne sovražnike...od zdravnikov naprej...

Glavna problema sta samo 2:
1) razlika v ceni v primerjavi z našimi sosedami je ratala prevelika;
2) komunikacijsko so nagovorili ljudi k obisku črpalk.

Vsak premier z več kot 90 IQ-ja bi vsaj predhodno obvestil Petrol/MOL/Shell...
Endimion sporočil: 11.213
[#3080468] 17:30 · odgovor na: XDONA1 (#3080460)
Odgovori   +    5
Dodatno me pri Petrolovih pojasnilih zabava dejstvo, da je bila brez goriva Petrolova črpalka v Zalogu...

... ki stoji dobesedno pred vhodom v Petrolovo skladišče goriv v Zalogu...

Zdaj jaz ne trdim, da je Petrol načrtno bremzal dostavo en teden pred volitvami.

Ampak Petrol je bil v vojni z aktualno oblastjo ne le enkrat v tem mandatu.

Ja. Petrol ima nekoliko specifičen položaj na slovenskem trgu. In ta položaj je dala država, in ga skozi onemogočanje konkurence tudi ohranjala. Tako je bilo 35 let. V zameno pa je Petrol kdaj zamižal na en ali obe kurji očesi, ko je bilo treba dat kako svetovalno pogodbo, pa printanje pa nastavit kak državni kader... ena taka pajdaška simbioza. In požrl je tisto reguliranje marž. Malo na škodo delničarjev. Ampak maš pa 2/3 trga.

Zdaj pa se Petrol tega ne bi šel več. Delničarji in njihova dobrobit je na prvem mestu. Jaz se vprašam najprej, kaj je do sedaj počel, kot javna delniška družba?

Dodatno, če te pajdaške simbioze ni in Petrol želi prosti trg in deregulacijo, mora država pač početi pa to, za kar v resnici je. Da zagotavlja enak dostop do trga VSEM igralcem. In bo AVK lepo ugotovila prevladujoč tržni delež enega od igralcev, in mu z dekretom naložila odprodajo dela svojih maloprodajnih mest. In še povedala mu bo, katere bo odprodal, v kolikor se sam s konkurenco ne bo pametno zmenil. Če velja, da je 40% tržnega deleža v maloprodaji limit, pomeni, da mora Petrol odprodati 1/3 maloprodajnih mest konkurentom (shell ali mol/ina, lahko pa not pade nekdo 3-i), da pade pod teh 40%.

Takrat pa tudi jaz povsem rade volje podpišem polno deregulacijo. Pa če črpalke dnevno spreminjajo cene. Država naj pobere le dajatve. Pa če majo 3 pumpe na 500m Dunajske vse tri različne cene.

Dokler pa imam do prve ne-petrolove črpalke 5,5km, marsikje v Sloveniji pa so te razdalje bistveno večje, pa neke proste konkurence ne moreš imeti.

Še bolj te to razvidno na AC kjer imaš praktično na kompletnem AC Križu le 2 firme. Od tega ma Petrol spet 2/3 črpalk. Na AC od Zagreba do Zadra imaš 5 različnih prodajalcev, na enaki razdalji, kot je od MB do Kopra.

Kaj bi to pomenilo za Petrol in Delničarje? Jah upad prometa, upada dobička, in prodajo posameznih štukov stolpnice za Bežigradom. Ker bi se kader občutno zmanjšal. In prekinjanje s staroslovensko mantro o "državni srebrnini". Petrol ni državna srebrnina. Petrol ni javna ustanova. Petrol je javna delniška družba, katere naloga je maksimiranje premoženja lastnikov. Skozi poslovanje, investiranje, nasploh skozi svojo dejavnost. Tako, da naj mi Petrolovci nehajo prodajat bučke z "mi smo ja naši".
[#3080476] 18:51 · odgovor na: Dynisco (#3080464)
Odgovori   +    1
[Dynisco]
Če pustimo ob strani politične špekulacije...

Povpraševanje po bencinu se je v tednu pred podražitvijo povečalo, kot pravijo, tudi za trikrat. Se pravi, če bi v teh dneh povečanega povpraševanja Petrol uspel redno oskrbovati črpalke, to pomeni kaj..., da v "normalnih" časih dve tretjini cistern stoji, dve tretjini šoferjev pa se čoha po jajcih...!?
Ajmo no malo ene pameti vnesti v vse skupaj, ne pa takoj politiko, zaboga...
Opa, miki, kaj porečeš potem na tole:
Po poročanju portala Forbes so tržni inšpektorji 21. marca opravili triurni nadzor na 41 servisih, večinoma Petrolovih. Ugotovili so, da so se dobave naftnih derivatov dva tedna pred nadzorom izvajale manj pogosto, povpraševanje pa se je povečalo, prav tako so ugotovili, da so bile dobave v zadnjih dveh dneh za polovico, ponekod celo za dve tretjini manjše. Portal info360 medtem poroča, da je Petrol v 14 dnevih, ko so se dobave na bencinskih servisih v Sloveniji upočasnile, prodal za 30 milijonov litrov goriva sosednji Italiji.

siol.net/novice/slov...iva-687876

Vsak, ki ima malo zdrave pameti bi hitro ugotovil, da se povpraševanje ne more povečati za 3x. Ja, lahko na nekaterih obmejnih pumpah, ne pa v povprečju ali povsod.
Prav zanima me tudi s čim je dostavil prodano gorivo Italiji? mogoče ga je polnil v litrske plastenke? :)
najobj sporočil: 33.223
[#3080480] 19:56
Odgovori   +    1
... Tudi če Trump takoj ustavi bombardiranje, bo kar nekaj mesecev trajalo, da se trg, oskrbovalne poti in črpanje vrnejo v normalo. ...

... evo, ker vsi forumaši pišejo o Petrolu v luči slovenske politike, bom jaz pisal Financah v luči mednarodne politike, in sicer da pred dnevi forum.finance.si/?m=...788&single sploh nisem pomislil, zakaj je forumaš trocki napisal "V tem časniku se Izraela ne omenja. Pa najverjetneje ne zaradi iranskih napadov, ampak zaradi ene druge malenkosti ...", potem pa sem iz firbca malo poguglal in zgruntal, da so gospodarji - kaj pa je 100% lastnik drugega kot gospodar - švedskega cajtnga v slovenskem jeziku Finance www.finance.si/o-nas pravzaprav švedski Židi en.wikipedia.org/wik...ier_family z nekoliko nenavadnim priimkom Bonnier, tako da zaradi nabiranja "najboljših" let za penzijo direktorja Frankla povsem razumem, da si v članku o posledicah bombardiranja Irana - v članku Židi niso omenjeni niti z eno samo samcato besedo - ne upa omeniti židovskega mesarja iz Tel Aviva, ki je bombardiranje Irana začel, res pa za ameriško sodelovanje Trumpu ni rabil zvijati roke ...

P.S.: da ne pozabim, ko sem glih pri slovenski politiki v luči mednarodne politike, se je v Sloveniji zgodilo nekaj posebnega www.rtvslo.si/gospod...rov/777968 , tako da me res zanima, kaj bodo rekli naši gospodarji na "demokratičnem" zahodu ...
0313EKINX sporočil: 1.058
[#3080482] 20:03 · odgovor na: XDONA1 (#3080460)
Odgovori   +    0
[XDONA1]
6. Videli smo, da sprostitev cen goriva ne pelje nikamor, ker na tem področju nimamo prave konkurence. Ko bomo imeli 10 ali 15 ponudnikov, naj se cene sprostijo in naj jih določa trg.
Alooo. Kako bos pa dobil 10 do 15 ponudnikov, ce prodajalce pogonskih goriv zverinsko stiskas za vrat z nerazumljivo nizkimi marazami?
Se OMV je prodal svoje pumpe in odsel iz podalpske vuko=bine.
In tudi Madzari ze nekaj casa govorijo, da se bodo v kratkem poslovili. Le kdo bo vlozil denar v posel, kjer te Pernati psihopat stiska za vrat?
[#3080483] 20:11 · odgovor na: 0313EKINX (#3080482)
Odgovori   +    0
[0313EKINX]
> [XDONA1]

> 6. Videli smo, da sprostitev cen goriva ne pelje nikamor, ker na tem področju nimamo prave konkurence. Ko bomo imeli 10 ali 15 ponudnikov, naj se cene sprostijo in naj jih določa trg.

Alooo. Kako bos pa dobil 10 do 15 ponudnikov, ce prodajalce pogonskih goriv zverinsko stiskas za vrat z nerazumljivo nizkimi marazami?
Se OMV je prodal svoje pumpe in odsel iz podalpske vuko=bine.
In tudi Madzari ze nekaj casa govorijo, da se bodo v kratkem poslovili. Le kdo bo vlozil denar v posel, kjer te Pernati psihopat stiska za vrat?
Aloo, kaj je pa bilo pred letom 2022, (natančneje od leta 2010 naprej), ko je bila regulacija spet uvedena?
Daj mi prosim pojasni, na kakšen način v oligopolu dobimo tržne cene goriva?

Mene konec koncev ne tangira dosti, ker sem na elektriki. Ampak govoriti o tem, da bi pri dveh ali treh ponudnikih veljal zakon prostega trga je malo morgen.
0313EKINX sporočil: 1.058
[#3080484] 20:32 · odgovor na: XDONA1 (#3080483)
Odgovori   +    0
[XDONA1]
Aloo, kaj je pa bilo pred letom 2022, (natančneje od leta 2010 naprej), ko je bila regulacija spet uvedena?
Daj mi prosim pojasni, na kakšen način v oligopolu dobimo tržne cene goriva?

Se strinjam, da na trgu, kjer so samo 3 trgovci, najvecji trgovec ima pa kar 58% delez, tezko popolnoma prepustis zadevo trgu.

Da pa pridemo do prostega trga, kot ga imajo povsod v EU, razen v Belgiji, kjer je najvisja marza omejena na 29 centov, pa je potrebno dvigniti najvisjo mozno marzo.
Tako bi dobili vec prodajalcev, ki bi si med seboj konkurirali.
Cez leta pa bi lahko popolnoma sprostili trg. Tako kot povsod po EU.
FIN-544124 sporočil: 6.178
[#3080487] 21:47 · odgovor na: najobj (#3080480)
Odgovori   +    0
Zadnja sprememba: FIN-544124 30.03.2026 21:57
[najobj]
... Tudi če Trump takoj ustavi bombardiranje, bo kar nekaj mesecev trajalo, da se trg, oskrbovalne poti in črpanje vrnejo v normalo. ...

... evo, ker vsi forumaši pišejo o Petrolu v luči slovenske politike, bom jaz pisal Financah v luči mednarodne politike, in sicer da pred dnevi forum.finance.si/?m=...788&single sploh nisem pomislil, zakaj je forumaš trocki napisal "V tem časniku se Izraela ne omenja. Pa najverjetneje ne zaradi iranskih napadov, ampak zaradi ene druge malenkosti ...", potem pa sem iz firbca malo poguglal in zgruntal, da so gospodarji - kaj pa je 100% lastnik drugega kot gospodar - švedskega cajtnga v slovenskem jeziku Finance www.finance.si/o-nas pravzaprav švedski Židi en.wikipedia.org/wik...ier_family z nekoliko nenavadnim priimkom Bonnier, tako da zaradi nabiranja "najboljših" let za penzijo direktorja Frankla povsem razumem, da si v članku o posledicah bombardiranja Irana - v članku Židi niso omenjeni niti z eno samo samcato besedo - ne upa omeniti židovskega mesarja iz Tel Aviva, ki je bombardiranje Irana začel, res pa za ameriško sodelovanje Trumpu ni rabil zvijati roke ...
Živijo prijatelj.

Točno tako, kot si napisal.

Finance itak in tudi drugi mediji so zelo podobni.

O nafti sem in tja, to in ono.

O deležih nafte, ki gre skozi Hormuško ožino.

Nihče pa ne upa direktno povedati, da so vojno začeli zionisti.

In zraven zvlekli še kavboje.

Večina gnile EU se spravi na Rusijo in Putina, ko je govora o Ukrajini.

O Izraelu in Bibiju pa noben ne upa nič povedati o vojni na Bližnjem vzhodu.

In bistveno, nihče ne upa povedati, da je problem z nafto, ker so zionisti napadli suvereno Perzijo.

Strani: 1

vm-kiva