Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Zakaj se sesuvajo borze?
Strani: 1
sporočil: 83
Hitro se spreminjajo napovedi: Volkovi z Wall Streeta: na vidiku
poletna rast delnic in bitcoina?
sporočil: 411
Običajno je tako: najprej se sesujejo finančni trgi, potem pade
zaupanje, ponovno padajo finančni trgi, potem pa se nezaupanje
preseli v realni sektor in pustoši pri "navadnih" državljanih.
Finančni virus je takrat že tako močan, da pušča izjemno resne
posledice. Če smo se kaj naučili leta 2008: v bančni krizi so
najmanj nasrkali bančniki, najbolj pa hard workind population. In,
ja, ne sprašuj komu zvoni, ker zvoni tebi :) in meni.
sporočil: 344
samo pozabil si povedai, da so tokrat banke v veliko boljši
kondiciji in prav tako podjetja nezadolžena kot leta 2008.
Jaz sem kar precej v minusu. moj paradni konj danes šepa :) pred
korekcijo bi moral prodat pa it na dopust!
sporočil: 338
Zadnja sprememba: OgnjenAnto 05.08.2024 12:58
[MatejRigel]Zato, ker smo reševali prvenstveno banksterje in ne "hard working population".
Običajno je tako: najprej se sesujejo finančni trgi, potem pade zaupanje, ponovno padajo finančni trgi, potem pa se nezaupanje preseli v realni sektor in pustoši pri "navadnih" državljanih. Finančni virus je takrat že tako močan, da pušča izjemno resne posledice. Če smo se kaj naučili leta 2008: v bančni krizi so najmanj nasrkali bančniki, najbolj pa hard workind population. In, ja, ne sprašuj komu zvoni, ker zvoni tebi :) in meni.
ja, absolutno. imaš prav. bolj sem hotel povedat, da so borze nek
vodilni indikator dogajanja v realnem sektorju.
sporočil: 27.872
[luk33]ce je razlog 3. svetovna vojna, potem je za kupit, ker
halo, bliža se 3. svetovna vojna???
- ce bomo vsi mrtvi, je isti kurac, a si kupil
- ce ne bomo, je pa to boljse od pricakovanj in tecaji gor
sporočil: 2
Zadnja sprememba: FIN-353814 05.08.2024 14:18
Prodati sklad visoke tehnologije v sklad obveznic ali pocakati?
sporočil: 10.638
Tu te bom resno vprašal. In bom zelo vesel popravka, ker najbrž
streljam močno mimo. Ampak za klarifikacijo.
Na statisti vidim podatek da je kombiniran Market Cap NYSE in NASDAQ cca 50.000 milijard. Iz St. Luis FRED pa vidim, da je kompletna bilanca FED-a težka pa 7.100 milijard dolarjev.
Če želim na Wall Streetu kupit denimo AAPL, rabim dolarje, kajne? In vsi dolarji, kjerkoli na svetu se sicer nahajajo, so še vedno knjiženi v bilanci FED-a. Drugje ne morejo bit?
Ampak iz tega izpeljem nekako zelo osnovnošolski sklep, da vsi knjiženi dolarji ta moment niso zadosti, da bi (pri teh vrednotenjih) lahko kupil za dve borzi ameriških podjetij?
Če mi pojasniš, ali kdorkoli drug, tole mojo dilemo, bom full vesel. Se pravi. Če je vrednost premoženja na trgih X, in v teoriji dobim opcijo, da lahko hkrati, v isti sekundi kupim prav vse vse vse vse, je sploh na voljo zadosti knjižnega in papirnatega denarja za to?
Na statisti vidim podatek da je kombiniran Market Cap NYSE in NASDAQ cca 50.000 milijard. Iz St. Luis FRED pa vidim, da je kompletna bilanca FED-a težka pa 7.100 milijard dolarjev.
Če želim na Wall Streetu kupit denimo AAPL, rabim dolarje, kajne? In vsi dolarji, kjerkoli na svetu se sicer nahajajo, so še vedno knjiženi v bilanci FED-a. Drugje ne morejo bit?
Ampak iz tega izpeljem nekako zelo osnovnošolski sklep, da vsi knjiženi dolarji ta moment niso zadosti, da bi (pri teh vrednotenjih) lahko kupil za dve borzi ameriških podjetij?
Če mi pojasniš, ali kdorkoli drug, tole mojo dilemo, bom full vesel. Se pravi. Če je vrednost premoženja na trgih X, in v teoriji dobim opcijo, da lahko hkrati, v isti sekundi kupim prav vse vse vse vse, je sploh na voljo zadosti knjižnega in papirnatega denarja za to?
sporočil: 27.872
trenutno nisem pravi sogovornik za teme, ki zahtevajo vec kot
majhen procent glave.
Evo. Trgovanje na ljubljanski borzi se je zaključilo. SBITOP je
zaključil 4,52% nižje. To je 19. največji padec indeksa v zadnjih
21 letih. Mogoče si boste tako lažje predstavljali dimenzijo
premikov na domačih in tujih kapitalskih trgih :) V teh 21 letih
smo na LJSE trgovali 5317-krat in samo 18-krat so bili delničarji
bolj razočarani kot danes. Raje ne povejte ženi, ker vam bo
prepovedala ukvarjajnje z borzo :)
sporočil: 1.144
[]Nihče ne ve, kaj je bolje.
Prodati sklad visoke tehnologije v sklad obveznic ali pocakati?
Moj pristop je: kadar raste, rajaj; kadar pada, ćuti i trpi.
sporočil: 10.638
Nekje v prazgodovini sem delal kot IT v enem od pokojnih
BPH-jev.
Se spomnim, da je bila takrat likvidnost tako odlična, da je en tip z enim poslom za cca 50€ znotraj dneva sesul tečaj ABKN za 10%. Iz Market Capa odpihnilo malo manj kot 50 mio €...
Se spomnim, da je bila takrat likvidnost tako odlična, da je en tip z enim poslom za cca 50€ znotraj dneva sesul tečaj ABKN za 10%. Iz Market Capa odpihnilo malo manj kot 50 mio €...
sporočil: 1.422
Nekaj takšnega ja.
Okoli leta 2007 je bilo tega 1 triljon in mcap borz cca 10 triljonov, od oka.
Še ena zanimivost, gotovine mislim da je le cca 700miljard :).
Bdp amerike pa cca 20 triljonov.
V vsakem primeru morajo tisti dolarji večkrat zaokrožit po sistemu. In ravno ta hitrost kroženja, likvidnost je pomebna.
Okoli leta 2007 je bilo tega 1 triljon in mcap borz cca 10 triljonov, od oka.
Še ena zanimivost, gotovine mislim da je le cca 700miljard :).
Bdp amerike pa cca 20 triljonov.
V vsakem primeru morajo tisti dolarji večkrat zaokrožit po sistemu. In ravno ta hitrost kroženja, likvidnost je pomebna.
sporočil: 497
[Endimion]Gotovinski doalrji (M1) so na pasivi feda, ampak to je seveda manjšina vseh dolarjev. Vseh dolarjev v obtoku je seveda bistveno več kot je velika bilanca feda, ker imaš fractional reserve system, kjer mora banka za vsak dan kredit iz depozita le en fičung odškrnit in dat na centralno B.
In vsi dolarji, kjerkoli na svetu se sicer nahajajo, so še vedno knjiženi v bilanci FED-a. Drugje ne morejo bit?
sporočil: 497
[MatejRigel]oz po risk managersko, če gledaš to časovno vrsto se je realiziral 99,6% VaR dogodek :)
Evo. Trgovanje na ljubljanski borzi se je zaključilo. SBITOP je zaključil 4,52% nižje. To je 19. največji padec indeksa v zadnjih 21 letih. Mogoče si boste tako lažje predstavljali dimenzijo premikov na domačih in tujih kapitalskih trgih :) V teh 21 letih smo na LJSE trgovali 5317-krat in samo 18-krat so bili delničarji bolj razočarani kot danes. Raje ne povejte ženi, ker vam bo prepovedala ukvarjajnje z borzo :)
sporočil: 1.422
Odvisno kako gledaš te dolarje, ko daš stran vse dolarje, ki imajo
podlago v kreditu, bi moral prit na fedovo bilanco.
Ekspanzija kreditov pomeni več denarja v obtoku, manj kreditov ma j denarja, bankroti odpis tega denarja oz vsaj dela.
Ekspanzija kreditov pomeni več denarja v obtoku, manj kreditov ma j denarja, bankroti odpis tega denarja oz vsaj dela.
Strani: 1