Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Cinkarna že presegla napoved celoletnega dobička. Slabša napoved za 2026
Strani: 1
sporočil: 101
Oni so doktorji pre-konzervativnega planiranja...zanimivo bi bilo
videt, v kakšnem procentu zadnjih 10 letnih planov pa so
napovedovali višji dobiček za naslednje leto?
sporočil: 2.036
V osnovi se strinjam s tabo. A vendarle bi kot delničar želel
vedeti, kaj lahko pričakujem dolgoročno.
Dejstvo je, da so se nekatere tovarne titanovega dioksida že zaprle, ker je Evropa žal za kemično industrijo nekonkurečna. In vedno znova se sprašujem, kaj je tisto, kar ravno Celje v tem primeru dela izjemo?
Kratkoročno lahko posluješ, če Kitajcem (učinkovito) nabiješ carine, ampak če si globalno nekonkurenčen, ne vem, kako bo to šlo na dolgi rok.
Dejstvo je, da so se nekatere tovarne titanovega dioksida že zaprle, ker je Evropa žal za kemično industrijo nekonkurečna. In vedno znova se sprašujem, kaj je tisto, kar ravno Celje v tem primeru dela izjemo?
Kratkoročno lahko posluješ, če Kitajcem (učinkovito) nabiješ carine, ampak če si globalno nekonkurenčen, ne vem, kako bo to šlo na dolgi rok.
sporočil: 101
To je pa stvar nekih dolgoročnih strategij...ki jih firme tudi
javno delijo z zainteresirano javnostjo...ne rabimo mešat 1-letni
poslovni plan in cca. 5-letne strategije...
Ja, res pa je tudi, da je graf dobička zelo nestanoviten in močno
skače gor-dol. Tako da je bilo očitno tudi kdaj res, da se jim je
poslovanje poslabšalo.
Ali to pomeni, da takšna proizvodnja ni rentabila niti v ZDA in to
kljub temu, da imajo bistveno nižje cene energije kot EU?
sporočil: 121
Če ste res delničar CICG, potem glede na toliko skepse okrog tega
podjetja predlagam, da delnice čimprej prodate!
sporočil: 82
Zadnja sprememba: tineqfin 12.11.2025 17:01
[dari12]Če imaš pri 550m market cap še 650m dolga, to ob slabšem poslovanju ni tako presenetljivo.
Ameriški Kronos z izgubo v Q2 in Q3, načrtuje pa jo tudi v Q4...
Ja res sem in to večine slovenskih blue chipov.
Delnice CC bi prodal, če bi le vedel, kam potem vložiti kupnino! Vrednotenja drugih domačih in tujih delnic so ta trenutek zelo visoke, zlato je rekordno drago, nepremičnine (menda presežne!) pa nam bodo ekscesno obdavčili, če bodo spet izvoljeni levičarji.
Imaš morda ti kakšen nasvet zame, če mi že svetuješ prodajo delnic CC?
Najbolj racionalna odločitev bi bila, da neham delati, s prihranki pa sex & drugs & rock'n'roll! Ampak žal nisem iz takšnega testa...
Delnice CC bi prodal, če bi le vedel, kam potem vložiti kupnino! Vrednotenja drugih domačih in tujih delnic so ta trenutek zelo visoke, zlato je rekordno drago, nepremičnine (menda presežne!) pa nam bodo ekscesno obdavčili, če bodo spet izvoljeni levičarji.
Imaš morda ti kakšen nasvet zame, če mi že svetuješ prodajo delnic CC?
Najbolj racionalna odločitev bi bila, da neham delati, s prihranki pa sex & drugs & rock'n'roll! Ampak žal nisem iz takšnega testa...
Tudi glede ZVTG sem nekoliko skeptičen (čeprav sem tudi tu
delničar), a zaradi drugih razlogov:
1. zdaj je že zelo visoko vrednotena,
2. posledično nižje dividendno donosna,
3. zlizana s slovensko politiko, ki nastavlja politične kadre in lahko vsak trenutek predlaga kakšne nove specialne davke kot je bil tisti poplavni.
Na splošno pa se zavedam, da povsod gamblam. V preteklosti sem sicer v glavnem lepo profitiral, ampak se zavedam tudi prihodnjih rizikov. Trudim pa se jih seveda poznati, zato se toliko ukvarjam s perspektivo CC.
1. zdaj je že zelo visoko vrednotena,
2. posledično nižje dividendno donosna,
3. zlizana s slovensko politiko, ki nastavlja politične kadre in lahko vsak trenutek predlaga kakšne nove specialne davke kot je bil tisti poplavni.
Na splošno pa se zavedam, da povsod gamblam. V preteklosti sem sicer v glavnem lepo profitiral, ampak se zavedam tudi prihodnjih rizikov. Trudim pa se jih seveda poznati, zato se toliko ukvarjam s perspektivo CC.
sporočil: 18
Jaz osebno bi prodal CC in s tem denarjem kupil NLB. Decembra se
obetajo še dividende, prav tako pa je še relativno poceni v
primerjavi s drugimi bankami.
Imam tudi delnice NLB, ki jo sicer štejem za nekoliko manj rizično
kot CC, pa čeprav sem nekoč že ostal brez obveznic NLB in delnic
NKBM! Ja, Slovenija je riziko že sam po sebi.
Pri NLB riskiraš tudi to, da ji dobiček pada in da ji bo ob nadaljnjem nižanju obrestnih mer ECB samo še bolj. In zato takšne dividende definitivno ne bodo večne!
Banke so na splošno ta trenutek verjetno prevrednotene. Sploh glede na to, da je bančništvo ciklični posel in da tradicionalnim bankam počasi, a zanesljivo komitente odžirajo spletne neobanke.
Kot delničar ne glede na to upam, da se bo NLB vseeno pozitivno razvijala, a se zavedam, da gamblam tudi tu.
Pri NLB riskiraš tudi to, da ji dobiček pada in da ji bo ob nadaljnjem nižanju obrestnih mer ECB samo še bolj. In zato takšne dividende definitivno ne bodo večne!
Banke so na splošno ta trenutek verjetno prevrednotene. Sploh glede na to, da je bančništvo ciklični posel in da tradicionalnim bankam počasi, a zanesljivo komitente odžirajo spletne neobanke.
Kot delničar ne glede na to upam, da se bo NLB vseeno pozitivno razvijala, a se zavedam, da gamblam tudi tu.
sporočil: 103
Zakaj si okoli ZVTG skeptičen? Sam sem tudi delničar, in se mi zdi
glede na vse ostalo trenutno še ugodno vrednotena, predvsem pa v
primerjavi s POSR.
Dejavnost mi je všeč, imajo optimistično strategijo/napovedi, ne zdi se mi pa spet tako politično zlizana kot ostale (petg, lk, itd.). Uprava je stabilna...
Pod črto bi torej jaz sedaj res stavil na zvtg. Se mi pa zdi, da je spet malo psihe tukaj.
ps: CICG je moj sriti adut iz ozadja. Bo pa potrebno počakat.
Dejavnost mi je všeč, imajo optimistično strategijo/napovedi, ne zdi se mi pa spet tako politično zlizana kot ostale (petg, lk, itd.). Uprava je stabilna...
Pod črto bi torej jaz sedaj res stavil na zvtg. Se mi pa zdi, da je spet malo psihe tukaj.
ps: CICG je moj sriti adut iz ozadja. Bo pa potrebno počakat.
Imam potfej vseh teh slovenskih delnic in še tuje. Pač gamblam, a
stavim na več konjev hkrati, ker je mala verjetnost, da bi vsi
hkrati shirali ali celo crknili.
Me pa vseeno zanimajo tvoji argumenti, zakaj misliš da je CICG skriti adut?
Misliš da bo EU učinkovito zatolkla kitajsko in menda tudi indijsko konkurenco in da bo potem CC razturala, ker je nekaj evropske konkurence vmes že obupalo in zaprlo vrata?
Me pa vseeno zanimajo tvoji argumenti, zakaj misliš da je CICG skriti adut?
Misliš da bo EU učinkovito zatolkla kitajsko in menda tudi indijsko konkurenco in da bo potem CC razturala, ker je nekaj evropske konkurence vmes že obupalo in zaprlo vrata?
sporočil: 3.395
Zavarovalnice znajo bit mesarsko klanje, ce se fintechu posreci s
kako dobro resitvijo.
Ne spremljam, ampak ni vse ravno roznato v tej sicer zanimivi branzi.
Poslovni model ai in lokalni samostojni agenti bi znal bit prihodnost zavarovalnistva.
Kolikor poznam najvec dreka pozrejo ravno agenti, dobicek gre pa drugam.
Ne spremljam, ampak ni vse ravno roznato v tej sicer zanimivi branzi.
Poslovni model ai in lokalni samostojni agenti bi znal bit prihodnost zavarovalnistva.
Kolikor poznam najvec dreka pozrejo ravno agenti, dobicek gre pa drugam.
Strani: 1