Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Jaz, Bukarešta in kapitalizem brez kondoma
Strani: 1 2
sporočil: 477
mislim, da se 2x letno dela cenitev firm. Glavno je letališče: 17
mio potnikov, za 2025 pomojem cca. 160 mio EUR dobička, Kostanta
pristanišče (landlord poslovni model, samo oddajajo nepremičnine v
najem) in rudnik soli, Salrom. Evropa naj bi to močno
"subvencionirala", ker imajo ogromne zaloge grafita (ene največjih
v Evropi). Grafit pa je strateška surovina. Sklad ima trenutno tudi
273 mio RON (cca. 55 mio EUR) depozitov, ki so namenjeni poplačilu
dividende delničarjem iz naslova Hidroelectrice. to pa pri njih po
3 letih zapade. se pravi septembra 2026 naj bi to postalo
premoženja sklada (upam, da sem razumljivo napisal).
Intercapital vem, da ponuja Romunijo, za ostale brokerje pa nisem siguren. Za mednarodne pa nimam pojma
Intercapital vem, da ponuja Romunijo, za ostale brokerje pa nisem siguren. Za mednarodne pa nimam pojma
sporočil: 28.587
Transilvania Investments Alliance S.A.
Market Cap: RON 1.1B
P/B: 0.5
P/E: 11.7
Transilvania Investments is a closed-end, self-managed investment company / retail alternative investment fund (R.I.A.I.F.) with a diversified portfolio of Romanian-listed equities and minority stakes.
The shares trade at roughly a 50% discount to NAV, which is largely composed of publicly listed equities. Management has recently taken steps to narrow this discount by tendering for approximately 7% of outstanding shares. In addition, the company pays an attractive ~12% dividend yield, enhancing total shareholder returns.
( contrariancashflows....5-01-2026/ )
najde kdo tega vraga na ib? meni ne rata.
Market Cap: RON 1.1B
P/B: 0.5
P/E: 11.7
Transilvania Investments is a closed-end, self-managed investment company / retail alternative investment fund (R.I.A.I.F.) with a diversified portfolio of Romanian-listed equities and minority stakes.
The shares trade at roughly a 50% discount to NAV, which is largely composed of publicly listed equities. Management has recently taken steps to narrow this discount by tendering for approximately 7% of outstanding shares. In addition, the company pays an attractive ~12% dividend yield, enhancing total shareholder returns.
( contrariancashflows....5-01-2026/ )
najde kdo tega vraga na ib? meni ne rata.
sporočil: 33.103
Zadnja sprememba: najobj 12.01.2026 19:58
... Vložil je 2,7 milijona RON – okoli pol milijona evrov. In
čakal. Dve leti. ...... OK, ko glih primerja napredek desetkrat večje za investicije in posledično za desetkrat večji profit "demokratičnega" zahoda bolj zanimive Romunije s Slovenijo, mogoče ne bi bilo slabo, če bi Matej povedal startno osnovo v BDP ob "vstopu" obeh držav v kapitalizem, še boljše pa bi bilo, če bi šel še kakšen kilometer iz Bukarešte in od tam primerjal življenje običajnega "človeka brez imena" v Romuniji in Sloveniji ... no, če pa pozabim na primerjanje neprimerljivega, pa Mateju vsekakor verjamem, da se v kapitalizmu čudeži dogajajo - kaj drugega kot čudež so Musk, Bezos, Zuckerberg in podobni - bolj težko pa verjamem, da je imel leta 2009 v Romuniji neki "človek brez imena" v svojem žepu poleg nekaj milijonov - vseh jajc pač ne daš v eno košaro - za gemblanje na voljo okoli pol milijona evrov, da jih z besedami “Ker sem verjel,” je rekel. “Da država lahko naredi nekaj prav. Enkrat.” naloži v novo ustanovljeni državni sklad Fondul Proprietatea v novo ustanovljeni kapitalistični državi Romuniji, ki je po mojem spominu do "demokratične" revolucije leta 1989 bila znana po stalinizmu podobnem najbolj trdem komunizmu, kjer so dobesedno vse pore življenja slehernikov obvladovali Nicolae Ceausescu, njegovi partijski kadri in nečaki političnih stricev ... khmm, seveda če toti "človek brez imena" tudi sam ni potomec partijskih kadrov in nečakov političnih stricev, ki so si še pravi cajt nekaj "drobiža" dali na stran za hude cajte ali pa je še bolj verjetno toti "človek brez imena" zgolj en izmed vidnejših "demokratičnih" revolucionarjev, ki so si ob razpadu sistema v Romuniji podobno kot v Sloveniji pooblaščeno prigrabili, kar je ostalo od komunističnega režima Nicolae Ceausescuja ... ja, vsekakor pa je - če je res vse res - tudi za navadnega "človeka brez imena" dobro, če v državnem skladu ima možnost oplajati svoje prihranke, ki mu ostanejo od plače ... aja, ker me ne zanima, nimam pojma, kakšna pravila veljajo za romunski državni sklad Fondul Proprietatea, ker pa je Matej član in predsednik nadzornega sveta in mi je Štajercem podobni rahlo divji pubec s Koroške res simpatičen, mu glede na tole www.rtvslo.si/crna-k...sce/754546 in ob očitnem navdušenju nad svojo funkcijo predsednika nadzornega sveta toplo priporočam, da je previden in da v Bukarešti vsekakor uporablja kondom ...
P.S.: Matej je ziher nestrpno čakal, kaj pametnega bom spet povedal, zato se mu opravičujem za rahlo pozen komentar, ampak s svojim rahlo drugačnim pogledom na svet www.rtvslo.si/svet/s...ala/769626 in današnjo praktično realizacijo www.rtvslo.si/svet/s...ele/769795 svojega rahlo drugačnega pogleda na svet ima Trump prednost med družbenopolitičnimi komentatorji po celem svetu, tako da tudi forumski družbenopolitični komentator dogajanja na našem planetu pa i šire pač ne morem biti izjema in je Matej šele danes prišel na vrsto ... aja, ko sem glih pri Trumpu in burni debati forum.finance.si/?sp...ial_type=1 zaradi bližnjih volitev, so kljub vsesplošnemu pesimizmu www.finance.si/slove.../a/9042782 za Slovenijo mogoče še kakšne šanse, da prehiti Romunijo, če si njegova Melanija zaželi postati kraljica Slovenije in ji bo Donald njeno skromno željo uresničil ...
Strani: 1 2