Izbrani forum: Nepremičnine
Izbrana tema: Solarni sistem s podporo ogrevanju
Strani: 1
sporočil: 6.570
Ima kdo takšno zadevo instalirano? 4 do 6 kolektorjev, 800-1200 l
zalogovnik? Je dejansko kaj koristi od tega?
Po eni strani mi je ful všeč, po drugi strani pa z izračuni nikakor ne morem potrditi smiselnosti investicije :(
Po eni strani mi je ful všeč, po drugi strani pa z izračuni nikakor ne morem potrditi smiselnosti investicije :(
sporočil: 3.523
[jani1974]To imaš v mislih ogrevanje sanitarne vode + ogrevanje prostora?
Ima kdo takšno zadevo instalirano? 4 do 6 kolektorjev, 800-1200 l zalogovnik? Je dejansko kaj koristi od tega?
S talnim gretjem je možno, ampak:
- pozimi je malo sonca, v ostalih letnih časih pa preveč (veliko število kolektorjev)
- če bi se rad grel tudi takrat ko gre sonce dol, potebuješ ogromen zalogovnik za hranjenje toplote
- če ni sonca, ni toplote
Če bi rad malo bolje ogrel prostor zgolj takrat, ko sije sonce (brez hranjenja toplote) pa je smiselna varijanta tudi poceni solarni grelnik zraka: lesena škatla + steklo + izolacija + prekati + ventilator + cev speljana v hišo + cev speljana iz hiše nazaj v grelnik.
To nekako že vse vem, ampak zanima me res čisto praktična izkušnja.
Skoraj ne verjamem, da ga ni forumaša, ki ni imel 10 jurjev viška
pri gradnji hiše in si zadevo omislil.
sporočil: 5.314
[jani1974]Taki verjetno kupijo toplotno črpalko.
To nekako že vse vem, ampak zanima me res čisto praktična izkušnja. Skoraj ne verjamem, da ga ni forumaša, ki ni imel 10 jurjev viška pri gradnji hiše in si zadevo omislil.
sporočil: 3.523
[jani1974]Tale si je naredil, na žalost slik ni več na serverju imaš pa še vedno tekst.
To nekako že vse vem, ampak zanima me res čisto praktična izkušnja. Skoraj ne verjamem, da ga ni forumaša, ki ni imel 10 jurjev viška pri gradnji hiše in si zadevo omislil.
forum.sibila.si/view...php?t=5236
Ima 16 kolektorjev pod precej velikim kotom (52 stopinj) in jih je sam naredil + talno gretje, poleti pa ogreva manjši bazen. Mal si preberi.
[gogi1]Se pravi na celem forumu niti enega, ki ga greje sonce?
Taki verjetno kupijo toplotno črpalko.
Strani: 1