Izbrani forum: Nepremičnine
Izbrana tema: CHF
Strani: 1 ... 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... 32
sporočil: 3.465
Trenutno je res precej blizu rekorda, vendar mislim, da je svicar
premocan. Po moje se bomo premaknili proti 1.40. Ne vem pa ne ;)
sporočil: 48.253
[bondy]cca 30% pribitka na glavnico tistega, ki je vzel kredit v CHF v "najboljsih" casih. Uff...
wow 1.284 - hudo
sporočil: 2.080
tole je že katastrofalno. Kolko je naš euro sploh še vreden? A naj
ga primerjam proti bencinu, proti m2 stanovanja, proti CHF??
sporočil: 3.465
Ne vem ce bo tudi Svica zdrzala tako mocan tecaj - 1.278 mislim da
je to blizu all time high
sporočil: 2.478
Zadnja sprememba: anon-10003 15.12.2010 10:48
9:30 CHF Libor Rate - objava v četrtek,najbrž je zaradi tega CHF
tako nemiren,he,he.No saj mogoče bo kakšen odboj do npr. 1.30,potem se vaja ponovi.
sporočil: 75
Vesela novica, švicarska banka je očitno intervenirala:), tečaj se
je delno popravil, je že 1.2830
[eko7756]hej, intervenira ze ves cas, ampak se ne pozna kaj dosti...
Vesela novica, švicarska banka je očitno intervenirala:), tečaj se je delno popravil, je že 1.2830
sporočil: 1.102
Potem pa ne bom šel smučat v Švico. Predrago. Jemalci CHF kreditov
verjetno tudi ne.
Malo laične ekonomije: Zakaj Švicarji ne printajo (v širšem pomenu besede) frankov dokler ne uravnotežijo razmerij z drugimi valutami?
Malo laične ekonomije: Zakaj Švicarji ne printajo (v širšem pomenu besede) frankov dokler ne uravnotežijo razmerij z drugimi valutami?
sporočil: 4.441
Kako veš, da jih ne printajo in kako veš, da ni vrednost švicarja
zrastla zgolj zato, ker se vanj selijo fizični prihranki (štumf
sistem) evropejcev, ki so čedalje bolj evroskeptiki? Kako veš, da
ni veliko povpraševanje po franku povezano z navedenim v povezavi s
povpraševanjem po valuti zaradi kreditov? Pomembna je tudi hitrost
kroženja in švicarski sistem je relativno mali.
[eko7756]v petih dnevih se je 100.000 EUR glavnice kredita v CHF povecalo za 2700 EUR. Insane.
bondy sem te moral prehiteti.
1,2645.
sporočil: 49
Povečalo se je "fiktivno". Dokler ne pretvoriš v € pač glavnica
niha. Na obroku se ne pozna toliko. V letih do 2009 smo se
kreditojemalci veselili, danes je pač situacija povsem drugačna.
Ampak dokler € je, ni panike. Nihanja so bila, so in bodo. Seveda
enkrat v eno smer, drugič, (upajmo :) v drugo.
sporočil: 2.080
Upam, da imajo vsi zadosti manevrskega prostora, da razmišljajo
podobno optimistično,ker tole ne spominja več na nihanje ali pa se
je valovna dolžina nekam podaljšala..
sporočil: 75
Sej to je problem, ker jih bo večina čakala in vsi podobno
razmišljajo, ker jim drugega kot čakanje ne preoostane. Ampak
počasi bodo morali premisliti kaj storiti. Lahko se celo zgodi da
se bosta libor in chf v bodoče hkrati večala. Meni se ne zdi tako
neverjetno.
sporočil: 49
Ma ja, vse je možno. Sicer pa kot si omenil, kaj drugega kot
čakanje in upanje skoraj ne preostane, ker sedaj menjat je res
ufff.... neugodno! :)
Sicer se je že pred letom špekuliralo da bi naj razmerje padalo nekje do 1.20, kar se sedaj tudi dogaja. Sam da ne bo šlo do 1.0, potem pa € adijo, potem bi pa bila konkretna katastrofa za nas kreditojemalce!
Sicer se je že pred letom špekuliralo da bi naj razmerje padalo nekje do 1.20, kar se sedaj tudi dogaja. Sam da ne bo šlo do 1.0, potem pa € adijo, potem bi pa bila konkretna katastrofa za nas kreditojemalce!
[Tomsonman]No, tega o fiktivnih izgubah (nisi izgubil dokler ne prodas) smo se naposlusali ze veliko v prejsnjih letih. Najprej ob strmoglavljenju balkanskih delnic in skladov, potem pri rusenju ameriskih financarjev, potem pri padanju SBI delnic...
Povečalo se je "fiktivno". Dokler ne pretvoriš v € pač glavnica niha.
sporočil: 18.363
[JanezNovak131]:-), ni kaj, smisel za "angleški" humor - zadnji stavek. Nimajo oni kantonov z imeni Grčija, Irska, Portugalska..., da bi imela priliko pomagat ji, tudi Slovenija:-). Lep dan.
Potem pa ne bom šel smučat v Švico. Predrago. Jemalci CHF kreditov verjetno tudi ne.
sporočil: 1.102
[bc123a]Ne pozabit cen nepremičnin! Čeprav so tu nihanja omejena, ker lahko "cene samo rastejo" :)
No, tega o fiktivnih izgubah (nisi izgubil dokler ne prodas) smo se naposlusali ze veliko v prejsnjih letih. Najprej ob strmoglavljenju balkanskih delnic in skladov, potem pri rusenju ameriskih financarjev, potem pri padanju SBI delnic...
Nujno bi bilo treba narediti analizo jamstvene sheme za prebivalstvo - kako deluje / bo delovala / koliko bo žrtev v primeru črnega scenarija za CHF kreditojemalce (nadaljevanje padanja EUR in/ali dvig LIBOR).
Precej vseeno mi je ali kapital izgubljajo razni "podjetniki", posiljeno prevzete družbe in razni špekulanti, ki so verjeli v večno rast (razni privatniki, zobarji, mesarji...) - ti imajo kje živeti. To, da pa bodo banke prisiljene metati na cesto mlade družine, ki so imele premalo znanja in sreče ob nakupu nepremičnine, pa je po mojem mnenju nesprejemljivo - če se že gremo socialno državo in jamstvene sheme.
sporočil: 2.286
[JanezNovak131]
ki so imele premalo znanja in sreče ob nakupu nepremičnine, pa je po mojem mnenju nesprejemljivo - če se že gremo socialno državo in jamstvene sheme.
kaj hočeš povedat, da je ta folk finančno nepismen?
no jaz se ne grem socialne države:)
sporočil: 52
[JanezNovak131]
> [bc123a]
>
> No, tega o fiktivnih izgubah (nisi izgubil dokler ne prodas) smo se naposlusali ze veliko v prejsnjih letih. Najprej ob strmoglavljenju balkanskih delnic in skladov, potem
Precej vseeno mi je ali kapital izgubljajo razni "podjetniki", posiljeno prevzete družbe in razni špekulanti, ki so verjeli v večno rast (razni privatniki, zobarji, mesarji...) - ti imajo kje živeti. To, da pa bodo banke prisiljene metati na cesto mlade družine, ki so imele premalo znanja in sreče ob nakupu nepremičnine, pa je po mojem mnenju nesprejemljivo - če se že gremo socialno državo in jamstvene sheme.
Se strinjam, vendar se sedaj dogaja točno to. Banka Slovenije ugotavlja, da banke v zadnjem času zelo aktivno ponujajo stanovanjske kredite. S tem skušajo tveganje od investitorjev prenesti na kupce stanovanj. Tako jim uspeva vzdrževati sedajni nivo cen in hkrati razpršiti tveganja za nasedle investicije. Zavedajo se, da od investitorjev ni več kaj vzeti, in iščejo nove ovce za striženje. Kupiti stanovanje po sedeanjih cenah, ko je v prihodnje realno pričakovati precejšnjo rast obrestnih mer, je samomorilsko dejanje.
Zadnja sprememba: bc123a 21.12.2010 09:38
[JanezNovak131]Ne strinjam se. Spekulanti so spekulanti, in moral hazard je moral hazard. Ze itak ga je prevec. Ce je mlada druzina spekulirala, naj bankrotira in zacne znova. Saj je mlada, in najemnine ze padajo.
Sorry, jaz sem pretekla leta (zacensi tam z 2003) gledal z besom, kako si je folk kao lahko privoscil kup stvari, ki si jih jaz nisem mogel, in mi dolgo ni bilo jasno, kako jim rata, in zakaj sem jaz tako "nespososoben". Nov pleh, novi cegli, jaz sem bil pa srecen za precej manj. Aja, in s punco sva se morala potruditi, da nismo postali "mlada druzina" brez pogojev za to.
Zadnje kar hocem je, da bom JAZ pokrival se stroske njihovih CHF kreditov. O pa ne.