Izbrani forum: Nepremičnine
Izbrana tema: članek Cene stanovanj gor, a bolj po čudežu kot znamenje obrata trenda
Teme v drugih forumih o teh vsebini: Glavni forum (3)
Strani: 1 2
blink je napisal(a):tokrat bo drugače&slovenija, posebno Lj. je nekaj posebnega ...
Zgodovina uči, da nepremičninski medvedji trendi trajajo po 5+ let. Psihologija se vedno ponavlja.
blink je napisal(a):
Zgodovina uči, da nepremičninski medvedji trendi trajajo po 5+ let. Psihologija se vedno ponavlja.
Res je.. nepremičninski medvedji cikli trajajo 5-7 let.. Tko da tale odboj je po moje lažno upanje..
Še dva tedna nazaj se je pisalo, da se letos ni prodalo vsega skupaj več, kot le nekaj premičnin, sedaj pa je šla kar naenkrat cena gor.........
Zenel je napisal(a):Ta analiza GURS-a je itak skrajno patetična. Vsak idiot zna izračunati povprečje cen in potem v tekst prepisovati številke iz tabel.
Kaj ko bi zraven dali v graf se promet. lahko se zgodi, da promet s segmentom dragih stanovanj pocasneje pada in potem se zgodi dvig povprecja.
Zelo zanimivo upanje. A so mogoče na geodetski upravi sami lastniki ali je to del državne uprave, ki naj bi delala za dobrobit večine državljanov.
Stanje je popolnoma jasno pri hišah z 324.248 € na 246.013 €. Če se je slučajno prodalo 5 garsonjer za mamine sinčke, ki so šli študirat v lj in tako število lahko spremeni povprečno ceno.
Podobno študijo Bayern LB z horizontom Nemčija v letu 2040 sem pred kratkim tukaj objavil!
Kaj so trendi bodočnosti?
Spoznanje,ki mi je skorajda logična posledica je da se puščica,ki kaže navzdol in jo je TadejK tako natančno determiniral se ne bo končala v 4 kvartalu leta 2011.
Vedno več bo praznih nepremičnin,ki ne bodo prodane po nobeni ceni,edini odrešenik bo zanje dober bager,ki ga bo v tek pognal morda spremenjen zakon,ki bo take postopke določal.V kraju kjer živim je takih nenaseljenih nepremičnin že danes ca.30%....čez nekaj let bo podobno stanje že tudi drugod,tudi v mestih!
No ja.....
Drage Finance in draga Katarina - pravi novinar razišče zadevo/tematiko, poišče tudi druge vire od uradnih,....
V tem primeru je verjetno potrebno samo vprašati nekaj kupcev, ki so v zadnjem mesecu/dveh kupili/prodali stanovanje in od njih dobiti "prave" cene. Kolikor mi je znano, je odstopanje od oglaševanih cen do končnih prodajnih tudi do 40%. Znanec je stanovanje pred dvemi leti cenil na 200-210.000€ (v tistem trenutku je tudi vplačal novo stanovanje), še spomladi je upasl na 160.000€ pred mesecem ga je prodal za 130.000€ - in to praktično edinemu resnemu kupcu.
Po Gursu in Financah pa cene naraščajo.
Nekaj kupcev lahko sam v gostilni ob kozarcu piva povprašaš, kakšne so trenutne cene nepremičnin, vendar s takšnim sistemom čula-rekla-kazala prideš samo do podatkov, ki si jih "poznal" že ves čas. Edino zanesljivi so samo uradni podatki Geodetske uprave o sklenjenih nakupnih pogodbah, pri katerih ni mogoče nič več čarati.
Prav fascinantna je zbirka "bistrih" argumentov:
1. Raziskava o primerjavah cen stanovanj glede na plačo.... Od kdaj pa naj bi bila razmerja cen stanovanj in povprečnih plač enaka v državah z različnim standardom? Če si lahko s povprečno plačo kupimo manj kruha in mleka, si lahko verjetno tudi manj stanovanja.....
2. Raziskava namerno zavaja zaradi majhnega prometa.... A prej pa ni bilo problemov, ko so raziskave kazale na padec ob še bolj mizernem prometu ? Problem trga je pač ta, da prodajalci po tej ceni ne želijo prodajati, razen če jim je nujno, in popolnoma enako velja za kupce.
3. Če bi že kdo navijal za višje cene nepremičnin, pa bi težko našli bolj "besno" množico navijačev za nižje cene, kot na tem forumu, ki bi očitno kaznovala že najmanjši dvom o svojem trdnem prepričanju. Argumentacija o "realni vrednosti" je zelo podobna argumentaciji o ceni kakšnega vrednostnega papirja, katerega tržna vrednost nikakor ne želi postati enaka "realni notranji vrednosti", ker sta pač ponudba in povpraševanje drugačni. Zelo indikativno je na primer razmerje med nakupom in najemom, ki je gotovo za popolnoma racionalno razmišljajočega osebka v prid cene najema, vendar pri dejstvu "da nekdo ima svoj dom iz katerega ga lastnik ne bo kadarkoli napodil" pač igrajo tudi psihološki argumenti in bodo vedno.
In tudi tu lahko velja pravilo - cena na trgu je lahko dalj časa "nerealna", kot si likviden.
Pa lep pozdrav.......nisem ne prodajalec, ne kupec....
XATEN je napisal(a):Če želiš, jih še jaz nekaj dodam :
Prav fascinantna je zbirka "bistrih" argumentov:
1. Primerjava absolutnih cen hiš : verjetno je razlika ali ima hiša 110m2 ali pa 290m2 z 15000m2 parcele.
2. enkrat se statistiki 100% verjame, naslednji mesec je vse zgrešeno
3. Tista o tajkunskih stanovanjih me je prav zabavala
Pa lep pozdrav.......nisem ne prodajalec, ne kupec....
XATEN je napisal(a):nekoc = cez 5-10 let
Komentatorji so kljub začetnemu razočaranju včeraj prekosili vsa pričakovanja. Da se razumemo......tudi jaz verjamem, da bodo cene še nihale in čisto verjetno tudi še padle. Gotovo pa ne bodo nikoli tako nizke, kot si zgleda množica forumašov želi, poleg tega pa bodo po mojem mnenju nekoč spet rasle, posebej ob veliki verjetnosti splošne inflacije.
inflacija = kaj ti pomaga bajta vredna miljon EUR, ce bos za napolnit hladilnik placal 500 EUR? A temu se rece "rast cen nepremicnin"?
Vinci je napisal(a):
Ta analiza GURS-a je itak skrajno patetična. Vsak idiot zna izračunati povprečje cen in potem v tekst prepisovati številke iz tabel.
Hehe, res je. Enkrat sem že predlagal da bi lahko GURS imel na spletni strani graf dnevno osvežen povezan z bazo. S temi četrtletnimi poročili izgledajo kot fosili iz pred-informacijske dobe.
Strani: 1 2