Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek NLB razkrila stroške INR računov
Strani: 1
sporočil: 15
Zadnja sprememba: davidkranj 10.02.2026 19:44
Imam primer stroškov preko NLBja. Gre za Azijski trg. Na 1000€
vrednosti so mi zeleli zaracunat kar 180€ stroškov. Ne hvala! Kot
investitor, ki ima delodajalca v Sloveniji bi si zelel razpršiti
moje prihranke izven Slovenije. Ko bo pri nas kriza je v npr.
Avstraliji ali Kanadi ne bo.... Tale odpustek po 15 letih me prav
tako ne privlači. Zakaj? Ko bom čez 17 let v pokoju bom vsako leto
iz portfelja vzel npr zgolj 4%, ki bodo neobdavčeni in tudi vsi
ostali dvigi bodo neobdavčeni, v kolikor sem vlagal v npr. ETF.
Moja davčna ugodnost bo večja v kolikor nimam INR. Ker zakaj bi po
15 letih samo prvi dvig bil neobdavčen. To je državni nateg ali
bolje medvedja past. Glede siljenja z slabo likvidno Slovensko
borzo, to je pa itak mimo.
sporočil: 2.206
Zadnja sprememba: 0430ABAKU 11.02.2026 01:44
Ne raumem, kakšni letni stroški? Kaj je vzrževanje stanja? Se
stanje spreminja, če ga nekdo ne vzdržuje?Moji stroški zdaj so 3€/posel. To je vse. Nobenih letnih stroškov ali drugih periodičnih stroškov.
Četrtletno pa mi pripisujejo obresti na prosta denarna sredstva na računu (ki so sicer v teh časih precej kilave).
Pa za približno pol vrednosti portfelja lahko vzamem kredita po 7% fiksni obrestni meri, brez drugih stroškov. Ni treba, da ga porabim za borzne posle. Lahko si ga izplačam v denarju, če bi hotel.
sporočil: 3.917
[0430ABAKU]
Ne raumem, kakšni letni stroški? Kaj je vzrževanje stanja? Se stanje spreminja, če ga nekdo ne vzdržuje?
Moji stroški zdaj so 3€/posel. To je vse. Nobenih letnih stroškov ali drugih periodičnih stroškov.
Četrtletno pa mi pripisujejo obresti na prosta denarna sredstva na računu (ki so sicer v teh časih precej kilave).
Pa za približno pol vrednosti portfelja lahko vzamem kredita po 7% fiksni obrestni meri, brez drugih stroškov. Ni treba, da ga porabim za borzne posle. Lahko si ga izplačam v denarju, če bi hotel.
Kateri ponudnik ?
sporočil: 1.850
Precej visoki stroški za današnji čas. Verjetno še relativno višji,
če bo investicija manjša od 10.000€ v en papir.
Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
Treba bo premisliti, če se ta shema splača, ampak glede na izkušnje z našo državo in bankami pri nas nisem preveč optimist.
Drugo vprašanje je tudi, kaj se zgodi, če se v NLB nenadoma (čez par let) odločijo podražiti njihovo storitev. Spet, glede na prakso tukaj, se bodo istočasno podražile tudi stortive na drugih bankah.....
Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
Treba bo premisliti, če se ta shema splača, ampak glede na izkušnje z našo državo in bankami pri nas nisem preveč optimist.
Drugo vprašanje je tudi, kaj se zgodi, če se v NLB nenadoma (čez par let) odločijo podražiti njihovo storitev. Spet, glede na prakso tukaj, se bodo istočasno podražile tudi stortive na drugih bankah.....
sporočil: 123
To je vse skupaj pase. V dobi IBKR, TR in nevem kaj še vse, kjer
lahko posluješ z minimalnimi stroški, so te zgodbe s temi INR,
ljudskimi obveznicami (z nekonkurečno obrestno) in nevem kaj še
vse, precej nezanimiva opcija. Res je, da bo nekaj manj davka in
časovno prej neobdavčeno, če boš na teh INR-jih, pa da boš lahko
prenašal, baje, brez stroškov itd. Mene so takoj, še preden sem
prebral t. i. prednosti tega sistema, odbile omejitve v zvezi z
višino vloženih sredstev. Da smo si na jasnem, daleč od tega da bi
imel tak denar, ampak zakaj omejevati navzgor? Se bojijo, da bi
potem ljudje zaslužili preveč, država pa pobrala premalo davka?
Tipična "leva" poteza trenutne vlade. Nebi bilo bolje spremeniti
obdavčitev dobička z VP na sploh, se približati npr. temu kar imajo
Hrvati, namesto da se izmišljujemo neke nove lokalne naložbene
instrumente s polno nekimi omejitvami?
Kar se tiče stroškov teh INR, so pa to začetne cene. Če nas je kaj zgodovina naučila, je to da so banke neverjetne izumiteljice navideznih stroškov (strošek vzdrževanja stanja - wtf?!), ki nimajo nobene realne podlage, sploh pa NLB, ki je itak najdražja banka. To so vse začetne cene, za katere stavim, da se bodo vsaj v roku naslednjih petih let (ali še prej) dvigovale. Najprej bo dvignil en ponudnik, nato drug in temu bo sledila spirala.
Gotovo se bodo našli ljudje, ki se bodo šli ta sistem, vendar bi rekel da bodo to predvsem neki večji vlagatelji, ki imajo veliko sredstev in bo to zgolj ena izmed opcij v njihovem portfelju, če bodo izračunali, da se jim to splača za neko obdobje.
Kar se tiče stroškov teh INR, so pa to začetne cene. Če nas je kaj zgodovina naučila, je to da so banke neverjetne izumiteljice navideznih stroškov (strošek vzdrževanja stanja - wtf?!), ki nimajo nobene realne podlage, sploh pa NLB, ki je itak najdražja banka. To so vse začetne cene, za katere stavim, da se bodo vsaj v roku naslednjih petih let (ali še prej) dvigovale. Najprej bo dvignil en ponudnik, nato drug in temu bo sledila spirala.
Gotovo se bodo našli ljudje, ki se bodo šli ta sistem, vendar bi rekel da bodo to predvsem neki večji vlagatelji, ki imajo veliko sredstev in bo to zgolj ena izmed opcij v njihovem portfelju, če bodo izračunali, da se jim to splača za neko obdobje.
sporočil: 2.112
Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.Razsvetli me prosim, kje imaš odprt tako velikodušen račun, da še sam kaj profitiram? Hv.
[peterw]Profitiral ne boš nič, kvečjemu prišparal ;)
> Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
Razsvetli me prosim, kje imaš odprt tako velikodušen račun, da še sam kaj profitiram? Hv.
Tega imaš polno okrog, niso edini. V mojem primeru je pa to Trading212.
sporočil: 2.112
[XDONA1]Slovenske delnice so možne za trgovanjw tu?
> [peterw]
> > Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
>
> Razsvetli me prosim, kje imaš odprt tako velikodušen račun, da še sam kaj profitiram? Hv.
Profitiral ne boš nič, kvečjemu prišparal ;)
Seveda je zanimivo. Morda probam
mislim, da slovenskih ni. Imaš pa recimo NLB na tujih borzah.
Tudi nekih produktov, kot so ETF-ji vezanih na našo regijo nekaj časa nazaj nisem našel (mogoče so jih kaj dodali v zadnjme času, ne vem).
Tudi nekih produktov, kot so ETF-ji vezanih na našo regijo nekaj časa nazaj nisem našel (mogoče so jih kaj dodali v zadnjme času, ne vem).
sporočil: 1.103
[XDONA1]a na spreadu pa te ne opalijo? neki samaritani očitno
> [peterw]
> > Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
>
> Razsvetli me prosim, kje imaš odprt tako velikodušen račun, da še sam kaj profitiram? Hv.
Profitiral ne boš nič, kvečjemu prišparal ;)
[Nollem]Nisem zaznal. Včasih se mi sicer zgodi, da kljub nastavljeni limiti in ceni, ki pade notri, se transakcija ne izvrši.
> [XDONA1]
> > [peterw]
> > > Sam imam točno 0% provizije na posel, brezplačni račun in obresti denarnega stanja. Dostop pa do 10.000+ papirjev širom sveta.
> >
> > Razsvetli me prosim, kje imaš odprt tako velikodušen račun, da še sam kaj profitiram? Hv.
>
> Profitiral ne boš nič, kvečjemu prišparal ;)
> Tega imaš polno okrog, niso edini. V mojem primeru je pa to Trading212.
a na spreadu pa te ne opalijo? neki samaritani očitno
sporočil: 12
Zadnja sprememba: PeterK 11.02.2026 15:00
Naj prec shujšam, če tole ni nedovoljena državna pomoč nacionalnim
ponudnikom INR (ex BPH). TR strošek 1 EUR, zdaj naj pa samo zaradi
tega da pridem po 15y do 0tax podpiram lokalne "heroje"? Čao Miki.Strani: 1