Izbrani forum: Glavni forum
Izbrana tema: članek Kje gradijo najcenejše jedrske elektrarne, kje najdražje in kje bo Slovenija?
Strani: 1
sporočil: 3.578
Hmmmm, in Slovenija bi, kot pravi podrepniki, naročila JE pri
Kavbojih.
V članku manjka podatek o Ruskih JE.
So ene izmed najboljših in tudi poceni.
Jaooooooo smo v EU resceni bedaki.
Še posebej v Sloveniji !!!
sporočil: 10.844
[]na voljo so Južni Korejci...
Hmmmm, in Slovenija bi, kot pravi podrepniki, naročila JE pri Kavbojih.
Z rusko tehniko naj se pa kar Rusi ukvarjajo...
sporočil: 177
Zadnja sprememba: FIskalnaFinta2 22.05.2024 07:37
Cena je zelo verjetno tudi odvisna od tega koliko že imaš znanja in
kakšen "paket" vzameš.V primeru, da nimaš pojma o ničemer in vzameš elektrarno na ključ, je seveda toliko višja tudi cena.
Imamo pa vsaj jajca, ker ni videti iz tabele, da bi se balkanci ukvarjali z jedrskimi elektrarnami v zadnjem času.
sporočil: 1.531
In kaj bi se zgodilo v primeru, da med EU/NATO in Rusijo, dokončno
poči in se zgodi vojna? Kdo bi nam dobavljal rezervne
dele/komponente iz Rusije?
sporočil: 698
Če bi že bila odločitev za, so seveda Korejci najbolj ugodni in
tudi zanesljivi. Kar npr. Francozi niso več.
Glavni problem Korejcev je, če bodo znali ustrezno podmazati naše plenilske lobije, da bi lahko bili izbrani.
Glavni problem Korejcev je, če bodo znali ustrezno podmazati naše plenilske lobije, da bi lahko bili izbrani.
sporočil: 830
v tem primeru bojo komponente zadnja briga. ce vzamem holivud za
referenco: kdor prezivi, bolje da ima veliko konzerv in sibrovko,
da jih brani.
sporočil: 1.051
Se strinjam glede (najbrž 'političnega') izpada Rusije. Zanimivo mi
je, da so tudi v ZAE izbrali korejskega KEPCO, pa verjetno niti ne
tako presenetljivo. Zanimivo bi bilo recimo vsaj na kratko
izvedeti, kako imajo doli urejen sistem ohlajanja. Zanimalo bi me
tudi, kje, v katerih fazah, in zakaj pri gradnji JE (zlasti to
novejših generacij) prihaja do tako dolgih časov izvedbe, in kaj
vse prinaša najvišji delež končnih stroškov?
[GV-1113]Pri ceni cca 3 Milijarde€ za GW moči, naj kar mažejo....Kolikor jih je volja...
Če bi že bila odločitev za, so seveda Korejci najbolj ugodni in tudi zanesljivi. Kar npr. Francozi niso več.
Ker tudi nepodmazana cena 9,6M€ za GW je mnogo previsoka... V resnici pa predstavlja mnogo večji potencial za Mazanje...
Boleče pa manjka ekonomsko ovrednotenje investicije, npr. vračilna
doba investicije (ROI). Kolikor mi je na hitro znano, bi bila
neskončna, ker je predvidena proizvodna cena elektrike iz NEK2 nad
120€/MWh, kar je več kot predvidena dolgoročna cena elektrike na EU
trgu. Kar je ob ogromni investiciji precej samomorilsko.
[GV-1113]Naše Cincanje, Zavlačevanje, Odlašanje, Nategovanje zares blagodejno vplivajo na Stroške financiranja...
Boleče pa manjka ekonomsko ovrednotenje investicije, npr. vračilna doba investicije (ROI). Kolikor mi je na hitro znano, bi bila neskončna, ker je predvidena proizvodna cena elektrike iz NEK2 nad 120€/MWh, kar je več kot predvidena dolgoročna cena elektrike na EU trgu. Kar je ob ogromni investiciji precej samomorilsko.
Ne moremo iti v projekte s planirano izgubo, ker bodo stali (kot
zdaj TEŠ6), elektriko pa bomo vseeno uvažali po nižjih, tržnih
cenah.
Slovenija ni avtarkija in ne more biti samozadostna. Tudi urana nimamo sami, kaj šele da bi znali sami postaviti jedrsko elektrarno. Nujno je da še naprej delujemo po principu, da delamo in izvažamo stvari, kjer smo konkurenčni. Če pa kje nismo, pa tisto rajši uvozimo.
Slovenija ni avtarkija in ne more biti samozadostna. Tudi urana nimamo sami, kaj šele da bi znali sami postaviti jedrsko elektrarno. Nujno je da še naprej delujemo po principu, da delamo in izvažamo stvari, kjer smo konkurenčni. Če pa kje nismo, pa tisto rajši uvozimo.
[GV-1113]Ne delamo niti parnih in plinskih turbin, pa ne delamo solarnih panelov, niti veternih turnin ne (menda se delajo elise)... Klamu tudi cementa kot kaže več ne bomo imeli svojega.
Ne moremo iti v projekte s planirano izgubo, ker bodo stali (kot zdaj TEŠ6), elektriko pa bomo vseeno uvažali po nižjih, tržnih cenah.
Smo pa Svetovni javnosti razkrili, koliko denarja imamo namen nameniti novi nuklearki (2x več, od trenutno najboljših ponudb)... To res blagodejno vpliva ne "Višino ponudnebe cene"...
A vi greste kupovat avto in prodajalcu na glas poveste, da imate 50k€ za avto, ki stane 30k€... Potem pa pričakujete od prodajalca, da vam še kak poust ponudi... Res ste bedaki...
Zato pa bi lahko referendum bil šele takrat, ko bi že imeli v roki
zavezujoče ponudbe izvajalcev po principu ključ v roke. Brez
aneksov!
Takrat bi se lahko šele odločali ali JA ali pač NE. Skupaj z analizo o končni ceni elektrike, o tržnih cenah in o možnih alternativah.
Že zaradi bliskovitega razvoja OVE in padajočih cen, bi jaz glasoval PROTI. Če pa bi bila investicija še za popopran denar kot je zdaj, sem pa sploh odločno PROTI.
Takrat bi se lahko šele odločali ali JA ali pač NE. Skupaj z analizo o končni ceni elektrike, o tržnih cenah in o možnih alternativah.
Že zaradi bliskovitega razvoja OVE in padajočih cen, bi jaz glasoval PROTI. Če pa bi bila investicija še za popopran denar kot je zdaj, sem pa sploh odločno PROTI.
Strani: 1