Izbrani forum: Borza
Izbrana tema: članek LJSE: Mercatorju odneslo devet odstotkov
Teme v drugih forumih o teh vsebini: Glavni forum (17)
Strani: 1 2
Zgolj za občutek, SBITOP je v istem obdobju izgubil polovico vrednosti, SBI20/LJSEX (če bi ga še računali oziroma ga računamo po zadnji formuli) pa še skoraj deset odstotnih točk več ...
[tilenrexi]Jaz vsekakor ne. Ti lahko kar nekaj forumašev potrdi, da sem (v osebnih razgovorih z njimi) tudi jaz tako predvidel. Celo če ne bi bilo teh manevrov zadnjih dni oziroma bi jih banke kako uspele prebroditi, bi na koncu UVK prepovedal koncentracijo.
Ko sem nazadnje napisal, da prodaje ne bo, so se nekateri smejali...
[TadejK]Tadej, kako pa kaj gledaš na PILR? Se mi zdi da je namera za prevzem samo blef.
Moje skromno mnenje je, da delnica MELR, ki ji stalne najave prodaje večinskega deleža in s tem prevzema že tri leta vzdržujejo tečaj v dokaj ozkem kanalu med 150 in 180 €, v primeru propada sedanjega osmega prodajnega postopka v tem kanalu ne bo več zdržala.
Zgolj za občutek, SBITOP je v istem obdobju izgubil polovico vrednosti, SBI20/LJSEX (če bi ga še računali oziroma ga računamo po zadnji formuli) pa še skoraj deset odstotnih točk več ...
[peterw]Po mojem o tem sploh nima smisla razpravljati, ker je to še bolj očitna farsa od vseh doslej najavljanih fantomskih rešiteljev z 0 zaposlenimi in 300 € sredstev. In danes je to, po dosedanjih poslih sodeč, brez zakasnitev in kucljev očitno prepoznal tudi trg.
Tadej, kako pa kaj gledaš na PILR? Se mi zdi da je namera za prevzem samo blef.
[TadejK]No to kar trg pravi, je res še najbolj realno stanje :) So skapirali tudi slo-traderji, ja.
> [peterw]
> Tadej, kako pa kaj gledaš na PILR? Se mi zdi da je namera za prevzem samo blef.
Po mojem o tem sploh nima smisla razpravljati, ker je to še bolj očitna farsa od vseh doslej najavljanih fantomskih rešiteljev z 0 zaposlenimi in 300 € sredstev. In danes je to, po dosedanjih poslih sodeč, brez zakasnitev in kucljev očitno prepoznal tudi trg.
[TadejK]Bi šel še enkrat pogledat do dna okoli 130, mogoče še malo nižje.
Moje skromno mnenje je, da delnica MELR, ki ji stalne najave prodaje večinskega deleža in s tem prevzema že tri leta vzdržujejo tečaj v dokaj ozkem kanalu med 150 in 180 €, v primeru propada sedanjega osmega prodajnega postopka v tem kanalu ne bo več zdržala.
Kaj globje pa ne (pod 100), tu je že lepa dividenda 6-7 % letno in ni vrag da ga v naslednjih parih letih ne prodajo nad 160.
Bom videl kaj bo po novem letu-s ceno, pa kak manjši nakup, če bo ta primerna.
Kje pa piše da bo drugo leto dividenda enaka kot letos?
Bi šel še enkrat pogledat do dna okoli 130, mogoče še malo nižje.
Kaj globje pa ne (pod 100), tu je že lepa dividenda 6-7 % letno in ni vrag da ga v naslednjih parih letih ne prodajo nad 160.
[slep]Tako je. Pa tudi mercator ni tako slaba firma. Moj dolgoročni target je sicer 340, samo ne prej kot v petih letih.
Piše sicer ne, ampak tudi banke bojo postavile svojo ceno za skupnoskledarstvo :)
Je pa to rekla kazala analiza : )
[hostamox]Seveda si ima vsak pravico postaviti svoj target. Je pa, zgolj za primerjavo, Alta prejšnji mesec svojega postavila na 146 €, s pripisom (citiram):
Moj dolgoročni target je sicer 340, samo ne prej kot v petih letih.
We nevertheless advise caution on recommendation [HOLD], as recommendation would quickly change into SELL if sale process to Agrokor closes unsuccessfully
[TadejK]No če natančneje preberš moj post je kratkoročni cilj 130 ali nižje.
> [hostamox]
> Moj dolgoročni target je sicer 340, samo ne prej kot v petih letih.
Seveda si ima vsak pravico postaviti svoj target. Je pa, zgolj za primerjavo, Alta prejšnji mesec svojega postavila na 146 €, s pripisom (citiram):
> We nevertheless advise caution on recommendation [HOLD], as recommendation would quickly change into SELL if sale process to Agrokor closes unsuccessfully
ALTA oz. analitiki pa ponavadi ne delajo ravno analiz- priporočil na rok daljši od par mesecev do dveh let nekje. Če se malo pošalim, če ni trgovanja ni provizij : )
[hostamox]Iz izjave "ni vrag da ga v naslednjih parih letih ne prodajo nad 160." sem sklepal, da je tvoj kratkoročni target vsaj 160 €, saj se "naslednje leto", ki sodi med "naslednjih par let", začne že čez dober teden ;)
> [TadejK]
> > [hostamox]
> > Moj dolgoročni target je sicer 340, samo ne prej kot v petih letih.
>
> Seveda si ima vsak pravico postaviti svoj target. Je pa, zgolj za primerjavo, Alta prejšnji mesec svojega postavila na 146 €, s pripisom (citiram):
> > We nevertheless advise caution on recommendation [HOLD], as recommendation would quickly change into SELL if sale process to Agrokor closes unsuccessfully
No če natančneje preberš moj post je kratkoročni cilj 130 ali nižje.
ALTA oz. analitiki pa ponavadi ne delajo ravno analiz- priporočil na rok daljši od par mesecev do dveh let nekje. Če se malo pošalim, če ni trgovanja ni provizij : )
[TadejK]Lahko rečeva tudi tako.
> [hostamox]
> > [TadejK]
> > > [hostamox]
> > > Moj dolgoročni target je sicer 340, samo ne prej kot v petih letih.
> >
> > Seveda si ima vsak pravico postaviti svoj target. Je pa, zgolj za primerjavo, Alta prejšnji mesec svojega postavila na 146 €, s pripisom (citiram):
> > > We nevertheless advise caution on recommendation [HOLD], as recommendation would quickly change into SELL if sale process to Agrokor closes unsuccessfully
>
> No če natančneje preberš moj post je kratkoročni cilj 130 ali nižje.
> ALTA oz. analitiki pa ponavadi ne delajo ravno analiz- priporočil na rok daljši od par mesecev do dveh let nekje. Če se malo pošalim, če ni trgovanja ni provizij : )
Iz izjave "ni vrag da ga v naslednjih parih letih ne prodajo nad 160." sem sklepal, da je tvoj kratkoročni target vsaj 160 €, saj se "naslednje leto", ki sodi med "naslednjih par let", začne že čez dober teden ;)
P.s.
Z vsakim padcem smo bližje dnu : )
vir : 24ur
24ur.com/novice/gosp...ljiva.html
V slovenskih medijih se je potenciralo slabo plačevanje Agrokorja nasproti 90 dnem Mercatorja. Na Hrvaškem je Mercator naši firmi dolžan preko 150 dni, Agrokor pa nam direktno v Slovenijo plačuje na 90 dni. Tako da slika okoli plačevanja ni črno bela. Kakšne zaveze je Novartis dal za Lek?
Agrokor se bo sedaj moral začet pogajat z Mercatorjem o prodaji (delov) Konzuma, celega namreč ne bo kupil nihče, Mercator pa tudi verjetno ne bi dobil soglasja varuhov konkurence najmanj na Hrvaškem, pri Agrokorju bo pa itak kriza ker se realno in utemeljeno pričakuje stečaj.
Hm,
nisem siguren, da bo Mercator se naprej lahko placeval taksno dividendo. Banke bodo visoko dividendo seveda zahtevale. Ze sedaj pa da Mercator ves dobicek za dividendo. Glede na to, da mu pada prodaja in trzni delez, pa dvomim, da bo zmogel se naprej izplacevati tako visoko dividendo.
Ce pa se podrazi cena denarja, pa bodo obresti se globje zarezale v dobicek firme.
In ce primerjam kazalce Mercatorja s Petrolom. Ob ceni Petrola 155 EUR pa za MELR ne mislim placati vec kot 70 EUR.
Petrol ima manjso konkurenco kot Mercator. Ob isti prodaji (okoli 3 milijarde) je Petrol pol manj zadolzen.
Ob morebitni prodaji Petrola tujcem, bo manj upora. Vsaj upam, saj Petrol nima dobaviteljev ranga Mercator.
Hocem reci. Ce je Petrol vrednoten 150 EUR, je cena MELR (brez prevzemne premije) okoli 100 EUR previsoka
Dvomim.
Ko pa bo Mercator prodal svoje nepremicnine, jih bo moral najeti. Zadolzenost bo seveda padla. S tem se bo do znizale obresti in povecal dobicek. Bo pa zato na drugi strani placeval najemnino
[KT3157]Mogoče do sedaj le ni bilo potrebe po tem.
O tem, kakšna je prava vrednost teh nepremičnin ne bi sodil, malenkost pa dvomim v tvoje optimistične napovedi, saj če bi bila taka realnost, bi monetizacijo že zdavnaj izvedli (kolikor vem se o tem govori že nekaj let).
Problem pa bo nastal, če bo to le rešitev v sili in ne del optimizacije.
Strani: 1 2